MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 22 IULIE 2020
PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (A. Evenimente, Nașteri); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI
PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (A. Evenimente, Nașteri); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI
ISTORIE PE ZILE 22 Iulie
A. 1.
A. 1.
Evenimente
· 838: In bătălia de la Anzen, imparatul bizantin Teofil suferă o grea înfrângere in razboiul impotriva Abbasizilor. Teofil (n. la 20 ianuarie 813), a fost imparat al Bizantului din 829 până la moartea sa în 842. A condus personal armatele bizantine în războiul său pe tot parcursul vieţii împotriva arabilor, începând de la 831. Dinastia Abbasizilor (750 – 1258) a fost dinastia arabă care a urmat Califatului omeyyad (661 – 750) , de la Damasc. Imediat după înfrângerea omeyyazilor în 750, califul abbasid Al-Mansur (m. 775) a construit o altă capitală pentru noul califat în câmpia Mesopotamiei, la o răscruce de drumuri caravaniere, capitală pe care o va numi Bagdad sau Madinat As-salam („Orașul Păcii”). In timpul acestei dinastii civilizația islamică atinge apogeul dezvoltării sale, dar va fi distrusa în 1258 de câtre armata hanului mongol Hulagu, nepotul lui Genghis-Han, care l-a executat pe ultimul conducător abbasid și a ras Bagdadul din temelii.
· 1099: Godfrey de Bouillon este ales primul apărător al Sfantului Mormant din Regatul Ierusalimului, in timpul primei Cruciade. Godfroy de Bouillon (c. 1060, Boulogne-sur-Mer – 18 iulie 1100, Ierusalim) cavaler medieval, unul dintre liderii Primei Cruciade din 1096 până la moartea sa. Din 1076 a fost Senior de Bouillon, domeniu de unde și-a luat numele, iar din 1087 a fost Duce al Lotharingiei Inferioare. După Asediul Ierusalimului din 1099, Godfroy a devenit primul suveran crestin al Regatului Ierusalimului , dar nu a folosit titlul de “Rege”.
· 1209: Are loc Masacrul de la Béziers, prima acțiune militară majoră din timpul Cruciadei impotriva Catharilor (Albigenzilor). Catharii (din greacă καθαροί tradus „Purii”, cunoscuți și ca Albigenzii , pentru că erau deosebit de activi în regiunea Albi din sudul Frantei), erau o sectă creștină cu puternice influențe gnostice, a cărei teză ducea la extrem doctrina celor două principii, Binele și Răul. Ei erau adeptii unei morale ascetice, fiind împotriva căsătoriei (depuneau jurământ de castitate) și considerând nașterea și chiar viața, rele în eșența lor. Priveau întreaga lume materială ca pe o uriașă temniță în care sunt închise sufletele (luminoase, aparținând lui Dumnezeu) Cruciada anticathara (1209-1229) a fost o campanie militară de 20 de ani inițiată de Papa Inocențiu al III-a,care avea drept scop eliminarea acestei miscari religioase din Languedoc, în sudul Franței. La Cruciada a luat parte în primul rând de coroana franceză care urmarea in primul rand readucerea regiunii Toulouse în sfera, sa prin diminuarea culturii regionale occitane distincte, precum și a nivelului ridicat de influență a conților de Barcelona. Sfârșitul sectei cathare s-a petrecut pe 15 martie 1244 la fortăreața Montségur, unde, după un asediu prelungit, în care le-a fost oferită alternativa convertirii la catolicism, 250 de catari au coborât din cetate și s-au aruncat în flăcările unui rug aprins.
· 1298: Regele Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii condusi de William Wallace în bătălia de la Falkirk . A fost una din marile bătălii din timpul Primului razboi scotian de independenta. Supranumit „Picioare lungi”, datorită staturii sale neobișnuit de înalte, Eduard I a fost cel mai ilustru monarh englez din Evul Mediu. Sir William Wallace (1272 sau 1273 – 23 august 1305) a fost un cavaler și nobil scotian, devenit unul din principalii conducatori în timpul razboaielor de independenta ale poporului sau. În august 1305, Wallace a fost capturat în Robroyston, in apropiere de Glasgow, și predat regelui Edward I al Angliei, care a ordonat sa fie spânzurat.
· 1306: Regele Phillip cel Drept ordona alungarea evreilor din Franta
· 1451: Umanistul italian Poggio Bracciolini menționează, în lucrarea "Disceptationes convivales", latinitatea limbii române, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian. Gian Francesco Poggio Bracciolini (n. 11 februarie 1380 – d. 30 octombrie 1459) filozof umanist italian. A afirmat originea romană a poporului român în secolul al XV-lea.Constata elemente comune ale limbii latine si limbii romane. Pentru prima data se argumenta latinitatea limbii romane cu probe culese direct din spatiul romanesc de cunoscatori ai limbii latine.
· 1456: Are loc strălucita victorie de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei, împotriva glorioasei armate otomane conduse de sultanul Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea (1455-1458) l-a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic al lui Hristos". Sultanul Mehmed II-lea (Mahomed II-lea), după cucerirea Constantinopolului (1453), a pus capăt ultimilor rezistenențe ale Imperiului Bizantin, otomanii devenind stăpînii Bosforului, iar apoi a Mărilor Egee și Negre. Mehmed II-lea a invadat Serbia, cucerind cetatea Ostrovița (1454), punînd mîna pe tezaur. Flota otomană se regrupa pe Dunăre la Vidin. Mobilizarea armatei Ungare a avut loc în aprilie 1456, Iancu de Hunedoara cerînd ajutor extern. Voievodul trimite 5 000 de mercenari la Belgrad, pentru a apăra poarta spre Ungaria, iar în Muntenia susține venirea la domnie a lui Vlad Țepeș în locul lui Vladislav II-lea. Iancu de Hunedoara adună 20 000 ostași: trupe ungare, transilvănene și mercenari. În susținerea armatei vor veni și 27 000 - 28 000 de pedeștri din rîndurile cruciaților lui Capistrano. Tabăra sultanului Mehmed II-lea, Cuceritorul, avrea însă 100 000 oameni. La 4 iulie 1456, sultanul Mehmed II-lea începe asediul Belgradului prin bombardarea fortificațiilor, iar flota otomană de 60 galere și 150 nave mici a blocat aprovizionarea cetății de pe Dunăre. Din ordinul lui Iancu de Hunedoara flota creștină atacă din două direcții flota otomană la 14 iulie cu 240 nave, silind-o să scoată blocada cetății pe Dunăre. Concomitent nu înceta bombardamentul terestru al cetății, iar asediații răspundeau cu săgeți și foc de tun. Asaltul general al cetății Belgrad a avut loc în după-amiza zilei de 21 iulie 1456, otomanii pătrunzînd de două ori în oraș dar de fiecare dată fiind respinși. La a treia încercare ienicerii otomani au fost respinși de trupele lui Capistrano amplasate pe podul ce asigura intrarea în cetate. Cruciații nou veniți de pe Dunăre au întărit garnizoana cetății. La 22 iulie, tabăra creștină dezlănțuie atacul general, artileria turcă fiind repede capturată, însuși sultanul fiind rănit. Acțiunile militare turce au fost contracarate de Iancu de Hunedoara care a folosit iscusit artileria recent capturată de la aceștea. La 23 iulie, otomanii se retrag părăsind tabăra lor. În cinstea acestei glorioase victorii, și astăzi, în toate bisericile catolice, la ora 12, se trag clopotele, marcînd victoria lui Iancu de Hunedoara asupra lui Mehmed al II-lea. Victoria lui Iancu de Hunedoara a oprit expansiunea otomană pe această direcție pentru 65 ani, cînd sultanul Suleyman al II-lea Magnificul va cuceri Belgradul în 1521.
· 1456: Vlad Țepeș pătrunde în Țara Românească și îl înfrânge pe Vladislav al II-lea, urcând în scaunul țării.
· 1499: In bătălia de la Dornach, armata elvetiana înfrânge decisiv armata împăratului Maximilian I al Imperiului roman de natiune germana.
· 1774: A fost semnat tratatul ruso-turc de la Kuciuk-Kainargi, care deschide calea influenței rusești în principate.
· 1793: Exploratorul scotian Alexander Mackenzie ajunge la Oceanul Pacific, devenind primul om care a finalizat o traversare transcontinentala a Canadei de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific. Aceasta a fost prima traversare de la vest la est a Americii de Nord canadiene și a precedat expediția lui Lewis și Clark cu 10 ani. Sir Alexander Mackenzie ( n. 1764, insula Lewis, Scoția – d. 12 martie 1820, Dunkeld, Scotia) explorator scotian, ajunge la Oceanul Pacific, devenind primul om care a finalizat o traversare transcontinentala a Canadei de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific.
· 1798: Și-a început serviciul cea mai veche navă de război a marinei americane „USS Constitution”. În timpul celor 33 de ani de funcționare, în care a participat la 30 bătălii, nava a fost invincibilă.
· 1812: În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington Arthur Wellesley a învins armatele franceze în bătălia de la Salamanca.
· 1942: Începe deportarea sistematică a evreilor din Ghetoul Varşoviei în lagărul de concentrare de la Treblinka (“Acţiunea Reinhardt”).
· 1944: Puternic bombardament anglo-american asupra Bucureștiului.
· 1946: A fost creată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), instituție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcționează, efectiv, de la 7 aprilie 1948(România este membru al OMS din 1948). OMS „Organizația Mondială a Sănătății” (sau WHO – acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization) cu sediul central la Geneva a fost înființată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale. Bugetul pe anul 2009 a fost de aproape 5 miliarde de dolari americani. Este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob. Finanțarea bugetului se face prin cotizații plătite de către țările membre, contribuții voluntare ale țărilor membre sau donații. Cotizațiile sunt calculate conform unei scări mobile: țările bogate plătesc mai mult iar cele sărace mai puțin (de ex. Belize plătește doar câteva mii de dolari americani pe an). Cu ocazia unei conferințe ținute la Paris în martie- aprilie 1946 de către 18 membri ONU, un comitet tehnic a redactat un plan de constituție pentru o organizație mondială a sănătății. Erau descrise principiile de activitate și funcțiile pe care urma să le aibă organizația. Aceste propuneri au fost apoi prezentate delegațiilor naționale la o conferință ținută la New York în iunie-iulie 1946. Pe 19 iulie, 61 de state au semnat constituția. China și Regatul Unit au semnat necondiționat, iar celelalte delegații au semnat cu condiții. A fost dată autorizarea să se stabilească o comisie interimară cu 18 membri. Un canadian, dr. Brock Chisholm, a fost numit secretar-executiv al acestei comisii, care urma să conducă programul până când 26 de țări semnau constituția necondiționat. Această a 26-a semnătură a fost obținută pe data de 7 aprilie 1948- dată care este considerată ca zi de naștere a Organizației Mondiale a Sănătății. Rolul organizației, stabilit în constituția ei, este menținerea în cea mai bună stare a sănătății populațiilor pe glob. Strategia de combatere a bolilor a fost formulată în „Declarația de la Alma-Ata” (1978) din Kazahstan. Nivelul de sănătate atins trebuie să-i asigure omului o stare fizică și psihică pentru a putea deveni productiv și folositor societății. Concepția despre sănătate și despre menținerea ei prin strategia combaterii bolilor este formulată în „Charta de la Ottawa” (1986).
· 1946: Organizația sionistă teroristă "Irgun" bombardează hotelul "Regele David" dinIerusalim, locul administrației civile și comandamentul militar pentru Mandatul britanic pentru Palestina; au rezultat 91 de decese.
· 1950: Regele Leopold al III-lea al Belgiei se întoarce din exil însoțit de proteste. Peste un an, la 16 iulie 1951, va abdicaîn favoarea fiului său cel mare, Baudouin I.
· 1977: Liderul comunist reformator chinez Deng Xiaoping revine la putere in China. Conferinţa de Partidul Comunist Chinez l-au repus in functiile de prim- vicepreşedinte al Consiliului de Stat, Vice-preşedinte al Comitetului Central al Partidului Comunist, Vice-preşedinte al Comisiei Militare şi şef al Statului Major General al Armatei de Eliberare a Poporului. Fusese demis din functiile pe care le ocupa, după ce asa numita ’Banda a celor patru” aflata la conducerea Chinei, l-a acuzat de organizarea revoltei populare din Piaţa Tiananmen.
· 1983: Legea marţială instituita de comunisti în Polonia este oficial revocată.
· 1987 - În această zi primii invitaţi au putut face cunoştinţă cu cel mai scump şi rapid Ferrari produs până atunci, legendarul Ferrari F40, după ce oficial acest model a fost dezvelit pe 21 iulie seara. Prin acest model Enzo Ferrari, care la acea vreme avea respectabila vârstă de 90 de ani, a avut ambiţia să lase în urma sa ceva memorabil şi a subliniat în mod explicit inginerilor proiectanţi acest lucru. Astfel a apărut acest bolid, succesor al lui Ferrari 288 GTO, care se dorea cea mai fidelă transpunere a spiritului modelelor de Formula 1 într-un automobil de stradă. Ferrari F40 dezvolta 478 CP, cântărea doar 1.100 kg şi priva şoferul de orice răsfăţ, chiar în loc de mânere de uşi având simple benzi, iar controlul tracţiuni nu era una dintre dotările sale. Deci performanţa era crezul acestui model, putând sprinta până la 100 km/h în 3,8 secunde şi a fost primul model de serie care a trecut de bariera psihologică de 320 km/h. Acest model s-a aflat în producţie doar până în 1992, perioadă în care 1.315 exemplare au fost vândute. Bolid F40 a predat ştafeta lui Ferrari F50, alt model de legendă din gama Ferrari.
· 1987 - Gorbaciov face cunoscută disponibilitatea URSS de a distruge toate rachetele cu rază medie de acţiune.
· 1996 - S-a desfăşurat, la Constanţa, aplicaţia militară "Cooperative Partner '96", la care au participat statele membre NATO - Grecia, Italia, Spania, SUA, Turcia, Gruparea navală de intervenţie din Mediterana şi statele partenere România, Bulgaria şi Ucraina.
· 1996 - Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare a acordat României un credit nerambursabil în valoare de 400.000 dolari, pentru dezvoltarea comunicaţiilor. Acordul a fost semnat de Joseph Grandmaison, directorul TDA şi de Ovidiu Ioan Muntean, ministrul Comunicaţiilor.
· 1998 - Intră în vigoare Convenţia privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, adoptată la Roma la data de 24 iunie 1995. România a depus instrumentele de ratificare la data de 21 ianuarie 1998.
· 1999 - Parchetul Curţii Supreme de Justiţie solicită ministrului Justiţiei declanşarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare a deputatului PD Petre Partal, pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, într-un dosar în care politicianul este învinuit de fraudarea Credit Bank cu peste 48 de miliarde de lei.
· 2000: Fostul premier al Pakistanului, Nawaz Sharif (17 februarie 1997 - 12 octombrie 1999), a fost condamnat de un tribunal anti-corupție din Attock la 14 ani închisoare, sub acuzația de evaziune fiscală.
· 2002 - Danielle Steel, prolifică autoare de romane de dragoste, a primit din partea guvernului francez, Ordinul Artelor şi Literelor, pentru contribuţia ei artistică.
· 2003 - Miron Cozma a adresat preşedintelui Ion Iliescu o cerere de graţiere a pedepsei la care instanţa supremă l-a condamnat, în 1999, în dosarul privind mineriada din 1991.
· 2004 - Preşedintele american George W. Bush l-a primit, la Casa Albă, pe premierul român Adrian Năstase, cu care a discutat situaţia din Irak şi Afganistan, relaţiile bilaterale, alegerile din România şi SUA şi problema adopţiilor internaţionale.
· 2006 - Preşedintele Parlamentului irakian, Mahmud al-Mashhadani, cere forţelor americane să nu se mai implice în Irak.
· 2007 - Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP) a câştigat alegerile legislative din Turcia.
· 2008 - Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost localizat şi arestat de serviciile de securitate sârbe, fiind inclupat de TPI pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane între 1992 şi 1995
· 2009: Se produce cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Durata maximă a fost de 6 minute și 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est. O eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.
· 2011: În două atacuri din Norvegia, 77 de oameni mor, zeci sunt răniți. Atacurile au fost lansate împotriva guvernului, populației civile și unei tabere de vară. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat și condamnat la 21 de ani de închisoare. Atacurile din Norvegia din 2011 au fost două atacuri teroriste consecutive lansate împotriva guvernului, populației civile și unei tabere de vară. La data de 22 iulie 2011 la 15:26 CEST, o explozie puternică propagată dintr-o mașină capcană din centrul capitalei norvegiene Oslo, în apropierea unor clădiri guvernamentale, a cauzat decesul a opt persoane și rănirea altora, dintre care mai mult de zece victime în stare critică. În total, 77 de persoane (69 în urma celui de-al doilea atac) au decedat ca urmare a exploziei din Oslo și a atacului cu arme de la o tabără a tineretului laburist de pe insula Utøya. Poliția norvegiană l-a arestat pe Anders Behring Breivik, un extremist de dreapta norvegian în vârstă de 32 de ani, ca urmare a împușcăturilor în masă de pe insula Utøya, acesta fiind ulterior acuzat de producerea ambelor atacuri. Ca răspuns, Uniunea Europeană, NATO și țări din întreaga lume și-au exprimat sprijinul pentru Norvegia și au condamnat atacurile.
- 2016: În Kuweit, temperaturile au ajuns la 54 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată pe glob în timp ce în Irak, în orașul antic Basra, s-au înregistrat 53,9 grade Celsius. Organizația Mondială de Meteorologie a omologat temperaturile. [1] Recordul mondial de temperatură (56,7 grade Celsius) a fost înregistrat la ferma Furnace Creek din Valea Morții, California, la 10 iulie 1913 însă este contestat pe motiv ca a fost măsurat cu instrumente inexacte acum peste 100 de ani.
CONTINUĂ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu