marți, 8 septembrie 2020

REVISTA MEA DIN 10 SEPTEMBRIE/ 1. A.

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU JOI 10 SEPTEMBRIE 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE

A. Evenimente; Nașteri 


Evenimente

1960: La Jocurile Olimpice de la RomaIolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată.
2008: Acceleratorul de particule Large Hadron Collider a fost pus în funcțiune la GenevaElveția.

Nașteri

  • 1740Nicolau Tolentino de Almeida, poet portughez (d. 1811)
  • 1762Karl Ludwig, Prinț de Hohenlohe-Langenburg (d. 1825)
  • 1810: Simion Balint (n. 10 septembrie 1810Copăceni, Cluj – d. 16 mai 1880Roșia Montană) a fost unul dintre revoluționarii români care a luptat alături de Avram Iancu, în calitate de prefect al Legiunii Arieșului. A fost descendent al unei familii nobiliare de preoți din Vima Mică (Țara Lăpușului).  Simion Balint a urmat studii teologice și a fost numit preot capelan în Roșia Montană. În timpul revoluției din 1848 i s-a încredintat conducerea luptelor din părțile Abrudului, Câmpeni până la Iara-Buru. A dat dovadă de înalte calități ostășești, încât Farkas Kemény (hu), comandantul trupelor maghiare a operațiunii din 8–19 iunie de la Abrud, neputând să treacă de el și ținând cont că majoritatea comandanților lui Iancu erau preoți, a afirmat că „dracul să se mai bată cu popii”.[1]

    În vara anului 1848 a fost arestat de autoritățile revoluționare maghiare și întemnițat la Abrud, ca agitator. Casa în care a fost închis la Abrud a luat foc, iar preotul Balint a putut scăpa desculț și cu capul descoperit. Soldatul galițian Tutsek care-l păzea l-a scăpat dintr-un tumult popular iscat cu ocazia incendiului, după ce a arătat că nu Balint poartă vina pentru casa arsă. Ulterior a fost mutat la Aiud.[2]

    A fost pus în libertate ca urmare a petiției formulate în acest sens la Adunarea Națională de la Blaj.

    Pentru fapte de vitejie a fost decorat de împăratul din Viena și de țarul Rusiei.

    După revoluție s-a retras ca preot paroh în parohia română unită din Roșia Montană, unde a rămas până la sfârșitul vieții. A fost căsătorit cu fiica preotului Zacheu Golgoțiu și a avut o fată, Ana Balint, căsătorită cu Iosif Hodoș, mama folcloristului Enea Hodoș.  

    Simion Balint
    Barbu Iscovescu - Portretul lui Simion Balint.jpg
    Simion Balint, pictură de Barbu Iscovescu
    Date personale
    Născut10 septembrie 1810
    Copăceni, Cluj
    Imperiul Austriac Imperiul AustriacMarele Principat al Transilvaniei (astăzi România)
    Decedat16 mai 1880, (69 de ani)
    Roșia Montană
    Austro-Ungaria Austro-Ungaria
    ÎnmormântatBiserica Adormirea Maicii Domnului din Roșia Montană Modificați la Wikidata
    NaționalitateRomânia română
    ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
    Ocupațiepreot greco-catolic, revoluționar pașoptist
    Activitate
    Cunoscut pentruprefect al Legiunii Arieșului în timpul Revoluției de la 1848
    PremiiOrd.Leopold.PNG Ordinul Leopold cl. a III-a

    Mormântul lui Simion Balint din Roșia Montană
    Baia Mare, bustul lui Simion Balint
  • 1827: Iosif Sterca-Șuluțiu (n. 10 septembrie 1827Câmpeni - d. 1911Sibiu) a fost un jurist, tribun, istoric, deputat, președinte al Băncii Albina, vicepreședinte al Astrei, vicecomite.  S-a născut la Câmpeni într-o familie română de origine nobiliară. A fost fiul lui Ioan Sterca-Șuluțiu și nepotul de unchi al mitropolitului Alexandru Sterca-Șuluțiu. A studiat la ClujTârgu Mureș și Pesta. Între 1849-1861 a ocupat mai multe funcții în administrație. În 1861 a fost ales vicecomite al comitatului Cetatea de Baltă. Între 1863-1864 a fost deputat în Dieta de la Sibiu, iar din 1869 a fost consilier de tribunal până în 1881, când a ieșit la pensie.

    În 1884 a fost membru în comitetul național. A fost președinte al Banca Albina din Sibiu și vicepreședinte al Astrei.

    Ca istoric și publicist, a scris și publicat numeroase scrieri, mai ales istorice, care au fost publicate în Gazeta TransilvanieiFederațiuneaTribuna și Transilvania. Șuluțiu a mai publicat și un „Memoriu” istorico-politic, în 6 volume, precum și o biografie a lui Avram Iancu. A colaborat și la redactarea Enciclopediei Române „Astra”. Este înmormântat în curtea Bisericii dintre Brazi din Sibiu, strada Reconstucției, numărul 17, care are hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

    Descendenți ai familiei Sterca-Șuluțiu trăiesc și astăzi.  

    Iosif Sterca-Șuluțiu
    Iosif Sterca-Șuluțiu
    Date personale
    Născut Modificați la Wikidata
    Decedat1911 (83 de ani)

    Mormântul lui Iosif Sterca-Șuluțiu, cimitirul Bisericii Greco-Catolice din Sibiu
  • 1839Charles Peirce, filosof american (d. 1914)
  • 1866Jeppe Aakjær, scriitor danez (d. 1930)
  • 1890Franz Werfel, scriitor austriac (d. 1945)
  • 1892Arthur Holly Compton, fizician american, a descoperit radiațiile Röentgen și Gama, laureat al Premiului Nobel (d. 1962)
  • 1911: Ioan Cherteș (n. 10 septembrie 1911Sărățel, Bistrița-Năsăud - d. 31 ianuarie 1992Cluj) a fost episcop titular de Cantanus. De facto a condus Eparhia de Cluj-Gherla după arestarea episcopului Iuliu Hossu și până la numirea noului episcop de Cluj-Gherla în persoana arhiepiscopului George Guțiu.  Ioan Cherteș s-a născut la data de 10 septembrie 1911, în comuna Sărățel, aflată pe atunci în comitatul Bistrița-Năsăud, din părinții Ioan, învățător și Maria, născută Rusu, casnică. Tatăl său a murit în primul război mondial, lăsând doi copii orfani, Ioan și Ana. Școala primară a urmat-o la Sărățel, iar studiile secundare la Liceul Grăniceresc din Năsăud, clasa I și la Liceul „Petru Maior” din Gherla, cl. II-VII. În iunie 1929 a promovat cu succes examenul de bacalaureat.

    După absolvirea liceului a rămas un an ca pedagog la Liceul Petru Maior din Gherla și student „la fără frecvență al Facultății de Drept de la Universitatea din Cluj. În anul 1930 a fost primit în clerul tânăr al Diecezei de Gherla, fiind trimis de episcopul Iuliu Hossu la studii la Roma. A urmat Filosofia și Teologia la Colegiul „De Propaganda Fide” din Roma. La 21 decembrie 1935 a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor arhiepiscopului Giuseppe Palica, vicarul Romei.

    După terminarea studiilor, promovat doctor în Filosofie și Teologie în anul 1938, revine în țară și se așează la Cluj, unde Episcopia de Gherla își mutase între timp reședința. A fost numit secretar episcopesc, funcție ce o ocupă până în anul 1940. Între anii 1940-1948 a ocupat, concomitent, mai multe funcții. Astfel a fost profesor de teologie la Academia de Teologie Română Unită, la catedrele de Istoria bisericească și Drept bisericesc (1940-1948), director al Internatului de Băieți începând din 1942, devenit în anul 1945 internatul Liceului Român Unit „Inocențiu Micu-Klein”. Pentru un timp a predat disciplina religie la acest liceu.

    În anul 1947 de sărbătoarea Învierii Domnului a fost numit canonic, iar la 10 octombrie 1948 a fost promovat pro-vicar general al Diecezei de Cluj-Gherla. Dar la 28 octombrie 1948, a fost arestat de către Securitate și închis la Mănăstirea Neamț, împreună cu ceilalți arestați provenind din clerul superior al Bisericii Române Unite, canonici, profesori de Teologie, protopopi etc. În februarie 1949 internații de la Mănăstirea Neamț, ca și episcopii de la Dragoslavele, au fost transferați cu toții la Mănăstirea Căldărușani, lângă București, transformată în lagăr de concentrare, împrejmuit cu sârmă ghimpată și asigurat cu pază militară.  În lagărul de la Căldărușani, păzit de locotenentul major Bădiță, a putut intra călugărul bazilitan Ciubotariu, iar prin el Episcopii au putut lua contact cu Nunțiatura Apostolică de la București. La 21 noiembrie 1949 papa Pius al XII-lea l-a numit pe Mons. Dr. Ioan Cherteș ca episcop titular de Cantano și episcop-auxiliar de Cluj-Gherla. Aflat la Mănăstirea Căldărușani, cu ocazia Crăciunului, în noaptea de 24/25 decembrie 1949, din ordinul Papei Pius al XII-lea, canonicul dr. Ioan Cherteș a fost consacrat episcop auxiliar de Cluj-Gherla și episcop titular de Cantano, prin punerea mâinilor episcopului Valeriu Traian Frențiu de Oradea Mare, asistat de episcopii Iuliu Hossu de Cluj-Gherla, Alexandru Rusu de Maramureșului și Ioan Bălan al Episcopiei de Lugoj. Odată cu el a fost consacrat ca episcop și Tit Liviu Chinezu.

    În mai 1950 întregul grup de internați de la Căldărușani a fost transferat la Penitenciarul Sighet, unde episcopul Ioan Cherteș a rămas până în aprilie 1955, când a fost readus la Securitatea din Cluj, de unde, la 30 iulie 1955, a fost eliberat.

    După această primă eliberare, intervenită la 6 ani de la arestare și detenție în închisoare, fără judecată, s-a așezat în comuna Chiraleș (județul Bistrița-Năsăud), unde locuia sora sa Ana, căsătorită cu profesorul Vasile Țărmure, fost și el până în anul 1948 preot de enorie, reprofilat după ilegalizarea Bisericii.

    La 12 august 1956 a avut loc la Cluj liturghia celebrată de preoții greco-catolici Vasile Chindriș și Izidor Ghiurco în fața Bisericii Piariștilor (Universității), în urma căreia au fost arestați mulți preoți. Între ei și episcopii Alexandru Rusu al Maramureșului, ales mitropolit al Bisericii Române Unite, și Ioan Cherteș, episcop-auxiliar de Cluj-Gherla. Învinuit de instigare publică, Ioan Cherteș, arestat la 15 august 1956 și anchetat cu duritate la Securitatea din Cluj, a fost condamnat de Tribunalul Militar din aceeași localitate prin sentința nr. 1202/1957 la 10 ani temniță.

    După condamnare a fost purtat prin cele mai grele închisori și prin lagărele de muncă forțată. Astfel a fost la penitenciarul din Gherla, 3 ani, apoi în Bărăgan și Deltă: la StoieneștiSalciaGrind-Periprava, din nou adus la Gherla, apoi la Luciu-GiurgeniStrâmba, iarăși la Salcia și în sfârșit la Ostrov, de unde, în baza decretului de grațiere nr. 411/1964, la 30 iulie, acel an, a fost eliberat.  De data aceasta s-a așezat la Sărățel, satul natal. Însă, mereu urmărit și hărțuit de organele securității și fără serviciu, la 25 octombrie 1965 s-a mutat la Năsăud, unde între timp se mutase și familia surorii sale cu slujba soțului ei, V. Țărmure. Între anii 1965-1972 a funcționat ca angajat la Întreprinderea Raională de Industrie Locală "Ineul", în calitatea de contabil II la materiale. A dus și aici o viață foarte grea, fiind fără întrerupere urmărit atât de securitate cât și de organele de partid. Fără a avea oficial domiciliu obligatoriu, comandantul securității locale i-a pus în vedere să nu părăsească localitatea, iar în cazul că ar trebui să plece undeva, să-l anunțe.

    La 30 iunie 1972 a fost pensionat. Bătrânețele și îndeosebi reminiscențele terorii anchetelor, a muncii forțate, a regimului de exterminare din închisori și gulaguri, a frigului și foamei și a tuturor umilirilor și privațiunilor prin care a trecut și le-a îndurat 14 ani și jumătate, toate acestea i-au zdruncinat sănătatea și l-au determinat să renunțe la o viață activă cu sarcini de mare răspundere, cum e episcopatul, și să-și petreacă ultimii ani ai vieții retras, rămânând în continuare la Năsăud, în familia surorii sale.  La 12 martie 1990 papa Ioan Paul al II-lea, reglementând problema ierarhiei Bisericii Catolice din România, atât a celei de rit latin, cât și a celei de rit bizantin (Greco-Catolică), l-a promovat și distins pe Ioan Cherteș ca arhiepiscop „ad personam”.  Arhiepiscopul Cherteș a trecut la cele veșnice la 31 ianuarie 1992.  

    Ioan Cherteș
    IoanChertes.jpg
    Date personale
    Născut Modificați la Wikidata
    Șieu-MăgherușBistrița-NăsăudRomânia Modificați la Wikidata
    Decedat (80 de ani) Modificați la Wikidata
    Cluj-NapocaRomânia Modificați la Wikidata
    ReligieBiserica Română Unită cu Roma Modificați la Wikidata
    Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
    Funcția episcopală
    SediulCluj-Gherla
    TitlulArhiepiscop "ad personam"
    Episcop auxiliar de Cluj-Gherla
    Perioada1949 - 1992
    Cariera religioasă
    Hirotonire episcopală25 decembrie 1949Căldărușani
    Episcop consacratorValeriu Traian Frențiu
    Alte funcțiiEpiscop titular de Cantanus
  • 1912Vasile Posteucă, poet român care a activat mai mult în exil (d. 1972)
  • 1927Martin Jurchescu Ghiga (n. 10 septembrie 1927Domașnea, Caraș-SeverinRomânia – d. 1996) a fost un matematician român care s-a remarcat cu rezultate valoroase în domeniul funcțiilor de mai multe variabile complexe  În satul natal a urmat școala primară. Liceul l-a urmat la Caransebeș (secția reală), absolvindu-l în 1947. În anul școlar 1947-1948 a urmat anul I la Politehnica din Timișoara, dar s-a lăsat apoi de inginerie și a trecut la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București, pe care a absolvit-o în 1952. Chiar înainte de examenul de stat și în tot cursul anului 1952-1953 a ocupat funcția de preparator la catedra de Teoria Funcțiilor a profesorului Simion Stoilow.

    Din 1953 și până în 1956 a fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei, timp în care și-a prezentat teza de doctorat în fața unei comisii având ca președinte pe Simion Stoilow și referenți pe Gheorghe CălugăreanuAlexandru Ghika și Adolf Haimovici. A tratat subiectul: "Suprafețele riemanniene cu frontiera absolut discontinuă".

    După trecerea doctoratului, a fost numit cercetător principal la Institutul de Matematică al Academiei, la secția de Teoria Funcțiilor, Teoria Mulțimilor și Fundamentele Matematicii. Pentru memoriul său intitulat "Funcții raționale pe soluții globale de ecuații diferențiale olomorfe" a obținut premiul "Simion Stoilow" al Academiei, în anul 1963. A fost și rămâne un strălucit reprezentant al matematicii românești. A încetat din viață în anul 1996.  

    Scrieri

    • Probleme moderne de teoria funcțiilor (în colaborare cu Cabiria Andreian Cazacu și C. Constantinescu), 1965
    • Probleme moderne de teoria funcțiilor, 1965
    • Topologie categorii suprafețe riemanniene (în colaborare cu Cabiria Andreian-Cazacu și Aristide Deleanu), 1966
    • Espaces analytiques, 1971
    • Espaces analytiques, Bucarest, 25-30 septembre 1969 : séminaires de l'Institut de Mathématique de l'Academie de la République Socialiste de Roumanie, 1971
    • Romanian-Finnish seminar on complex analysis: proceedings, Bucharest, Romania, (June 27-2 iulie 1976), 1979
    • Transversality and relative Künneth formulas in complex analysis, 1981  
      Martin Jurchescu
      Date personale
      Născut Modificați la Wikidata
      Decedat1996 (68 de ani) Modificați la Wikidata
      CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
      Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
      Activitate
      Alma materInstitutul de Matematica "Simion Stoilow"[*]  Modificați la Wikidata
  • 1933Karl Lagerfeld, creator de modă german (d. 2019)
  • 1941Stephen Jay Gould, paleontolog, biolog evoluționist și istoric al științei american (d. 2002)
  • 1946Don Powell, basist englez (Slade)
  • 1954: Iulian Cristache (n. 10 septembrie 1954) este un senator român, ales în legislatura 2012-2016.  
    Iulian Cristache
    Date personale
    Născut (65 de ani)
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
    senator
    Deținător actual
    Funcție asumată
    19 decembrie 2012
    Circumscripția3 Argeș, colegiul uninominal nr.2
  • 1955: Mihai Pocorschi (n. 10 septembrie 1955) este un cântăreț, compozitor și producător de origine română, cunoscut ca fiind fondatorul proiectelor Holograf, Mihai Pocorschi & Formula 5 și VH2, pentru care a și compus muzica și versurile.  Primul contact cu muzica a fost la 11 ani. 

    Este fondatorul formației românești de pop rock Holograf și compozitorul muzicii și versurilor pentru primele două albume ale trupei („Holograf 1” și „Holograf 2”). Este și fondatorul formației „Mihai Pocorschi & Formula 5”, trupă care a fost aleasă să interpreteze Imnul echipei de fotbal a României pentru Cupa Mondială din 1990 (transmisă, de asemenea și în Italia). A mai fondat formația VH2 și a compus muzica și versurile a trei albume de studio ale trupei („Greatest Hits”, „Dacă N-ai Iubi” și „2 de la VH2”) și a unui album live („Live în garajul Europa FM”). Multe dintre piesele trupei au fost șlagăre la radio: „Trecea Vremea”, „Mai Stai”, „Fiecare Zi Fără Tine”, „Numai Iubirea”, „Dacă N-ai Iubi”, „Balada Controlorului”, „Păsări de Fum” și altele. Trupa este încă activă, lansând piese de radio și susținând concerte în România. Ultima piesă lansată este „Nu mă uită”[1].

    Între 2008-2012 a făcut parte de trei ori din juriul selecției naționale Eurovision, iar în 2015, Mihai a fost membrul juriului internațional de la Eurovision[2]. De asemenea, artistul a fost producătorul muzical al Eurovision România în 2015, 2016 și 2017 și este compozitorul genericului Eurovision România, folosit de Televiziunea Română începând din 2015.

    Alături de colegii săi din trupa VH2, Mihai a deschis concertele unor artiști internaționali precum: Elton John în Piață Constituției în 2010[3]Roxette la Zone Arena în 2011[4] și Status Quo la Sala Palatului în 2012[5].

    Mihai Pocorschi a compus și pentru artiști ca Doina Matei, Dida DrăganNarcisa SuciuLuminița Anghel și alții. Multe dintre piese au fost șlagăre la radio.

    Artistul compune și muzică de film pentru diferite coloane sonore, precum: „KM 36”, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” și „Dragoste Pierdută”. În 2018, a fost nominalizat la Premiile UCIN[6].

    Este director de creație și producător pentru peste două sute de spoturi publicitare pentru radio și televiziune.  

    Mihai Pocorschi
    Mihai stage.jpg
    Date personale
    Nume la naștereMihai Pocorschi
    Născut10 septembrie 1955
    București
    Cetățenieromana
    Ocupațiecântăreț, compozitor, producător
    Activitate
    Gen muzicalpop, rock
    Instrument(e)chitară, pian
    Ani de activitate1978-prezent
    Case de discuriRoton Music, Electrecord, Nova Music, Tvr Media, Cat Music, Pm Production
    Interpretare cuHolograf, VH2, Mihai Pocorschi & Formula 5
  • 1960Colin Firth, actor britanic, laureat Oscar
  • 1962: Vergil Chițac (n. IstriaIstriaConstanțaRomânia) este un ofițer de marină retras și politician român. Până la începutul anului 2016 rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”,[1] iar în 2016 s-a retras din Marină cu grad de contraamiral, s-a înscris în Partidul Național Liberal și a candidat la funcția de primar al Constanței la alegerile locale 2016, fără a fi ales. În decembrie 2016, a fost primul în lista de Senat a aceluiași partid pentru alegerile legislative, și a fost ales senator de Constanța.  Președintele RomânieiKlaus Iohannis, a semnat în 28 ianuarie decretul privind trecerea în rezervă a contraamiralului de flotilă cu o stea, Vergil Chițac, începând cu 1 februarie 2016[3]. Vergil Chițac a renunțat la funcția de Rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și a devenit președintele Partidului Național Liberal, filiala Constanța.[4] Vergil Chițac nu a făcut politică până în aprilie 2016 când și-a depus candidatura la funcția de Primar al Constanței.  Vergil Chițac este căsătorit din 1984 și are doi copii, Irina și Octavian. Alături de Asociația Civică „Pentru Constanța” a contribuit la organizarea unor evenimente sociale și culturale din Constanța în 2014-2016. Unul dintre evenimente a fost Tall Ships Regata din 2014 și 2015.

    În timpul pandemiei de coronavirus din 2020 de pe teritoriul României, Chițac a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2.  

    Vergil Chițac
    VergilChitac.jpg
    Vergil Chițac
    Date personale
    Născut (57 de ani) Modificați la Wikidata
    IstriaIstriaConstanțaRomânia Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
    Senator al României Modificați la Wikidata
    Deținător actual
    Funcție asumată
    CircumscripțiaConstanța

    Partid politicPNL (din )
  • 1962Vasile Drăgănel (n. 10 septembrie 1962, satul Hogineștiraionul Călărași) este un general-maior de poliție care a deținut funcția de ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova (2001 - 2002).  Vasile Drăgănel s-a născut la data de 10 septembrie 1962 în satul Hoginești (raionul Călărași). A absolvit în anul 1983 Institutul Pedagogic de Stat "Alecu Russo" din Bălți obținând calificarea de profesor de limba engleză.

    După efectuarea serviciului militar obligatoriu (1983-1984), a lucrat începând din anul 1985 ca profesor de limba engleză la Liceul din Călărași, apoi s-a înrolat ca ofițer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, servind în această calitate până în anul 1992. Apoi a lucrat ca ofițer în cadrul Ministerului Securității Naționale din Republica Moldova (1992-1994).

    Între anii 1994-1997, a fost ofițer superior, șef-adjunct și șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat al Președintelui Republicii Moldova.

    Prin Decretul nr. 147-II din 25 aprilie 1997 al Președintelui Republicii Moldova, Petru Lucinschi, colonelul Vasile Drăgănel a fost numit în funcția de șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat [1]. Curtea Constituțională din Republica Moldova a declarat, prin Hotărârea nr. 40 din 22 decembrie 1997, decretul de numire a lui Vasile Drăgănel ca fiind neconstituțional. La 4 martie 1998, a fost numit din nou în aceeași funcție, de data aceasta cu respectarea prevederilor constituționale. [2]

    În perioada 19 aprilie 2001 - 27 februarie 2002, colonelul de poliție Vasile Drăgănel a îndeplinit funcția de ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova. Printr-un decret prezidențial din 20 februarie 2002, președintele Vladimir Voronin i-a acordat gradul special de general-maior de poliție. [3]

    Generalul Vasile Drăgănel a demisionat la 27 februarie 2002, fără a preciza motivele care l-au determinat să ia această decizie, dar a menționat că hotărârea sa nu are nici o legătură cu protestele din Piața Marii Adunări Naționale. Agenția de știri Infoprim a citat surse din Ministerul de Interne, care au dorit să-și păstreze anonimatul, afirmând că Drăgănel și-ar fi dat demisia pentru că a refuzat să intervină în forță împotriva demonstranților. [4]

    Este căsătorit și are doi copii.  

    Vasile Drăgănel
    Date personale
    Născut (57 de ani)
    HogineștiRSS MoldoveneascăURSS
    Naționalitate Republica Moldova
    ReligieCreștin Ortodox
    Ocupațiefuncționar public[*] Modificați la Wikidata
    Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova
    În funcție
    19 aprilie 2001 – 27 februarie 2002
    PreședinteVladimir Voronin
    Prim-ministruVasile Tarlev
    Precedat deVladimir Țurcan
    Succedat deGheorghe Papuc

    Partid politic-
    ProfesieJurist
  • 1962Ioan Dumitru Puchianu, politician român
  • 1964Cristian Pațurcă, revoluționar, cântăreț și compozitor român (d. 2011)
  • 1976: Marius Mitu (n. 10 septembrie 1976, București) este un jucător român de fotbal care joacă pe postul de mijlocaș la clubul Șoimii Pâncota.
  • 1976Dragoș Vlad-Neagu (n. 10 septembrie 1976BucureștiRomânia), cunoscut ca Caddillac, prescurtat la CaddyDaddy Caddy sau ca Klax 187, este un rapper român și totodată component al trupei de hip-hop, B.U.G. Mafia.  În 1993 formează împreună cu Doom (Tataee) trupa Black UnderGround (astăzi B.U.G. Mafia), sub numele de scenă Klax 187. 187 vine de la codul folosit de polițiștii americani pentru crime. În 1996 își schimbă numele în Daddy Caddy.  Pe data de 4 mai 2010, la ora 23:50, se naște Neagu Alexandru Ștefan, primul copil al lui Dragoș.  
    Caddy
    BUG Mafia.jpg
    De la stânga la dreapta: Caddy, TataeeUzzi
    Date personale
    Nume la naștereDragoș Vlad-Neagu
    Născut (43 de ani)
    Ocupațiecântăreț
    Activitate
    Alte numeCaddillac
    Klax 187
    Daddy Caddy
    OrigineBucurești România
    Gen muzicalhip-hoprapGangsta Raptrap
    Instrument(e)Voce
    Ani de activitate1993-prezent
    Case de discuriLegend Audio , Casa Productions
    Interpretare cuLoredanaJerryCoLa FamiliaCasinoMario V

  • 1978: Andreea Maria Paul, (născută Vass; n. 10 septembrie 1978Zalău) este o economistă română, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București și președintele Asociației INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.

    A fost deputat în Parlamentul României (2012–2016), consilier pe probleme economice pentru Președinția României (2005-2007), Guvernul României (2009-2012) și Parlamentul European (2008-2009), după o carieră de cercetător la Institutul de Economie Națională al Academiei Române (2001-2008).  Andreea Paul este cadru didactic universitar la ASE, specializată în guvernanță economică europeană.

    În anul 2017 a fondat Organizația neguvernamentală și apolitică INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, dedicată educației, competitibității sociale, economice, digitale.

    Andreea Paul este coordonatoarea „Ghidului Meseriilor Viitorului” (2019, a doua ediție, liber accesibilă online), a volumelor „Forța politică a femeilor” (2011), „Forța economică a femeilor“ (2016) și „Forța civică a femeilor” (2018), apărute la Editura Polirom.

    A fost consilier de stat pe probleme economice al prim-miniștrilor Mihai Răzvan Ungureanu (martie - aprilie 2012) și Emil Boc (noiembrie 2010 - februarie 2012), după ce a fost consilier personal al prim-ministrului (2009-noiembrie 2010), expert/consilier în cadrul Departamentului de Politici Economice și Sociale al Administrației Prezidențiale (2005-2007) și consilier în cadrul Parlamentului European (2007-2008). Andreea Paul a creat Programul dedicat tinerilor debutanți în afaceri, adoptat de către Guvernul Boc în anul 2011, prin care s-au creat peste 13 mii de noi locuri de muncă pentu tineri.

    La alegerile parlamentare din anul 2012 a fost aleasă deputat de Țara Oașului Satu Mare din partea Alianței România Dreaptă (ARD) în colegiul nr. 1, care cuprinde orașul Negrești Oaș și câteva comune adiacente. În timpul mandatului său a propus reducerea TVA la 5% pentru manuale, cărți, evenimente culturale și sportive și măsura a intrat în vigoare de la 1 Ianuarie 2016.  Este căsătorită și are un copil.  

    Andreea Paul
    Andreea Paul.jpg
    Andreea Paul
    Date personale
    Născută (41 de ani)
    ZalăuRomânia
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațieeconomistă
    politiciană Modificați la Wikidata
    Deputat de Satu Mare
    În funcție
    2012 – 2016

    Partid politicPDL
    PNL
    Alma materAcademia de Studii Economice
  • 1982: Nicoleta Lefter (n. 10 septembrie 1982) este actriță română de teatru, care a colaborat extensiv cu regizorul Radu Afrim. A avut și apariții minore în film (sub regia lui Francis Ford Coppola și Cristian Mungiu). A absolvit în 2007 cursurile Facultății de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași (la secția de actorie), pentru ca în 2009 să finalizeze un master în Arta Actorului în cadrul UNATC din București. Din anul 2008 este angajată a Teatrului Odeon.
  • 1984: Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (n. 10 septembrie 1984) este un deputat român, ales în 2016.  
    Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu
    Date personale
    Născut (35 de ani)
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațiestatistician
    politician Modificați la Wikidata
    Deputat
    Deținător actual
    Funcție asumată
    21 decembrie 2016

    Partid politicUSR
    Alma materUniversitatea Politehnica din București
    Universitatea din Grenoble[*]
  • 1985: Andrei Ciumac (n. 10 septembrie 1985) este un jucător profesionist de tenis din Republica Moldova. El este membru permanent al echipei Moldovei la Cupa Davis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...