vineri, 9 octombrie 2020

REVISTA MEA DIN 11 OCTOMBRIE/ 1. A.

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU DUMINICĂ 11 OCTOMBRIE 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE

A. Evenimente; Nașteri


Evenimente
·         1138: Un cutremur devastator a lovit orasul Alep din Siria. Este socotit drept al treilea cel mai puternic cutremur cunoscut in istorie. Prima mentionare a cifrei de 230.000 moarti a fost facuta de Ibn Taghribirdi, în secolul al XV-lea.
·         1593Mihai Viteazu intră în București și urcă pe tronul Țării Românești, după acceptarea sa de către Poarta OtomanăMihai Viteazul (n. 1558, Floci, Țara Românească – d. 9 august 1601, Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei) a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău. În septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar și al otomanilor, a devenit voievod al Țării Românești, efectiv de pe 11 octombrie. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.


·         1673: Hatmanul Jan Sobieski  îi învinge pe turcii condusi de marele vizir Kara Mustafa  la Hotin. Această victorie îi aduce o mare popularitate, fiind ales la 21 mai 1674 rege al Poloniei.
·         1727:  George al II-lea și Caroline de Ansbach sunt încoronați ca regele și regina Marii Britanii.
·         1745: Savantul Ewald Jürgen von Kleist și fizicianul Pieter van Musschenbroek, independent unul de altul au realizat „butelia de Leyda”, primul condensator electric.
·         1754 – S-au înființat, la Blaj, cele mai vechi școli sistematice românești. De pe băncile școlilor blajene au ieșit fruntașii Revoluției Române de la 1848 din Transilvania (Simion Bărnuțiu, Gheorghe Baritiu, Timotei Cipariu, Alexandru Papiu-Ilarian), istorici, publiciști, scriitori (Ioan Micu Moldovan, Ioan Bianu, Ion Agârbiceanu, Aron Cotrut).
·         1802: Francezul Jacques Garnerin breveteaza parasuta. Primul salt cu parasuta a fost facut insa in 1797, in parcul Monceau din Paris, saritura fiind facuta dintr-un balon.
·         1811: Primul vapor care funcționa cu aburi, "Juliana", a devenit operațional.
·         1818Ioan Gheorghe Caragea, voievod al Țării Românești, părăsește domnia. Principele Ioan Gheorghe Caradja, (n. 1754 la Constantinopol ; d. 1844 la Atena), cunoscut în bibliografia în limba română și drept Ioan Gheorghe Caragea, a fost domnitor fanariot al tarii Romanesti intre anii 1812-1818. A devenit faimos pentru primul cod de legi din Valahia care îi poartă numele (Legiuirea Caragea), pentru politicile sale fiscale excesive dar și pentru măsurile efective luate împortriva unei mari epidemii de ciuma bubonica, izbucnita în anul 1813, la un an de la urcarea sa pe tron (Ciuma lui Caragea). Cât timp s-a aflat pe tronul Țării Românești, Caradja a reușit să strângă o avere uriașă, prin acumularea taxelor de la țărani și breslele meșteșugărești, vânzarea a 4.762 de titluri boieresti , (pentru care a obținut aproximativ 20 de milioane de piaștri) si din concesionarea minelor și vămilor. Astfel, veniturile domnului au crescut de la aproximativ 1,5 milioane la peste 3,7 milioane lei-aur. Temându-se de o intervenție a turcilor, Caradja a fugit din țară. A declarat că pleacă cu familia în afara orașului pentru o plimbare si după patru ore de la disparitia sa un mesager trimis de el a anunțat boierii că a părăsit țara și că numea o caimacamie formată din banul Grigore Brancoveanu , vornicul Barbu Vacarescu , vistiernicul Grigore Ghica și logofătul Samurcas. Caradja a fugit păzit de un grup de 300 de mercenari albanezi (arnăuți) care l-au condus la Brașov. Toate podurile pe drumul de la Bucuresti la Brasov au fost distruse,pentru ca nici o forță urmăritoare să nu-l poata ajunge. Caradja își pregătise cu grijă fuga, trimițând din timp mari sume de bani în Elvetia si Marea Britanie . După câteva săptămâni de la intrarea în Brașov, Caradja și apropiații săi au plecat către Pisa, in Italia. A donat mari sume de bani mișcării naționale grecești Filiki Eteria, cât și terenuri orașului Atena , unde și-a petrecut restul vieții, trăind din averea acumulată în Valahia.


·         1850: La Sydney sunt puse bazele celei mai vechi universități din Australia. Corpul didactic era format din trei profesori.
·         1863: Are loc demisia guvernului Nicolae Kretzulescu. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza il însărcinează pe Mihail Kogălniceanu cu formarea noului guvern.


·         1866Carol I este recunoscut de către Poarta Otomană domn al Principatelor UniteCarol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen – d. 10 octombrie 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.
·         1899: În actuala Africă de Sud, a izbucnit al doilea război al burilor.
·         1910: Theodore Roosevelt devine primul presedinte american care  a zburat cu un avion.
·         1912: Primul război balcanic: Armata greacă eliberează de sub ocupatia turca oraşul Kozani (aromana Cojani) din nordul Greciei, capitala Macedoniei de Vest și a Perfecturii Kozani. Evenimentul este sărbătorit până în prezent printr-o Liturghie Ceremonială și o paradă.
·         1914: Ferdinand I, nepotul si succesorul lui Carol I de Hohenzollern, a depus juramantul ca suveran al Romaniei (dupa noul calendar). incoronarea sa ca rege al Romaniei Mari avea sa fie oficiata opt ani mai tarziu, la data de 15 octombrie 1922, in Catedrala Noua din Alba Iulia. 
·         1925 – New York Giants joaca primul meci in Liga Profesionista nord-americana de fotbal, pe care il pierde cu 14-0 in fata echipei Providence
·         1938: Au fost infiintate, prin decret regal, breslele de lucratori, functionari si meseriasi care, in intentia autoritatilor de stat, urmau sa ia locul sindicatelor.
·         1938: R. Games Slayter si John H. Thomas patenteaza vata de sticla si procedeul de fabricare a acestui material  izolant.
·         1939: Președintele american Franklin Delano Roosevelt a primit o scrisoare din partea lui Albert Einstein, cu privire la amenințarea reprezentată de armele nucleare.
·         1939: Inceputul proiectului Manhattan, care a dus la dezvoltarea primelor bombe atomice. 
·         1944: U.R.S.S anexeaza Republica Populară Tuva. Republica Populară Tannu Tuva (1921-1944),  a fost un stat independent creat pe teritoriul fostului protectorat Tuvan  al Rusiei imperiale (parte din Imperiul chinez Qing până la prăbuşirea acestuia, în 1911). A fost  de asemenea, cunoscuta  sub numele de Uryankhaisky Krai (rusă: Урянхайский край) si a fost un stat satelit al URSS. Republica Populară Tuvan este acum oficial cunoscuta sub numele de Republica Tuva, în cadrul Federaţiei Ruse.
·         1946: In cadrul Conferintei de Pace de la Paris, a fost adoptat proiectul de Tratat de Pace cu Romania. 
·         1946 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 2-1 selectionata Iugoslaviei intr-un meci amical
·         1947: România a devenit membru al Organizatiei Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization). OMM este institutie specializata a ONU (din 1951) si are sediul La Geneva (Elvetia).
·         1949Wilhelm Pieck a fost ales primul (și singurul), președinte al RDG-ului.
·         1953 : In Romania ocupata de trupele sovietice, un tribunal da sentinta in procesul luptatorilor anticomunisti  parasutati in munti. Sunt condamnati la moarte 13  luptatori anticomunisti: - Buda Ion, nascut in 1923 la Bontesti – Arad.
- Corlan Aurel, nascut in 1920 la Vladuleni – Valcea.
- Coman Ion, invatator, nascut in 1922 la Apa – Satu Mare.
- Dinca Gheorghe, inginer, nascut in 1918 la Hunia-Cetate, Dolj.
- Golea Ion, student, nascut in 1922 la Bahnea – Tirnava.
- luhasz Ion, student, nascut in 1933 la Pir – Satu Mare.
- Pop Gavrila, nascut in 1928 la Pir – Satu Mare.
- Popovici Mircea, student, nascut in 1920 la Ohaba de Jiu – Gorj.
- Samoila Ion, nascut in 1919 la Ighisul Vechi – Sibiu.
- Tanase Alexandru, nascut in 1915 la Babeni – Valcea.
- Tartler Erich, agricultor, nascut in 1920 la Brasov.
- Tolan Ion, ajustor, nascut in 1925 la Magra – Arad.
- Vlad Minai, student (neparasutat), nascut in 1925 la Dragomiresti -Maramures. 
 Sentinta a fost executata pe 31 octombrie 1953 in Valea Piersicilor la Jilava. In timpul procesului s-au pronuntat foarte multe condamnari la munca silnica, pntru localnicii care ii ajutasera.
·         1953 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 2-1 selectionata Bulgariei intr-un meci de verificare
·         1954: Trupele comuniste Viet Minh, preiau controlul asupra Vietnamului de Nord.
·         1958: NASA a lansat programul Pioneer.
·         1962:  Papa Ioan al XXIII-lea convoacă primul Sinod ecumenic al Bisericii Romano-Catolice,  din  ultimii 92 de ani.
·         1963: Cancelarul Konrad Adenauer (CDU), la vîrsta de 87 de ani, își prezintă în Bonn demisia Președintelui federal Heinrich Lübke (CDU).
·         1967: The Doors au sustinut un concert in liceul Danbury din Conneticut. Directorul liceului a rugat insistent ca fiecare elev sa ramana pe scaun in timpul concertului altfel va fi escortat afara.
·         1968: A fost lansata naveta Apollo 7, care avea la bord astronautii Walter M. Schirra, Donn F. Eisele si Walter Cunningham. in timpul acestei misiuni s-au produs doua premiere: prima transmisiune televizata in direct de pe orbita si o manevra de andocare a unui modul lunar. Obiectivul principal al misiuni Apollo 7 era : „Demonstrarea fiabilității Modulului de Comandă/de Serviciu și a echipajului; demonstrarea capabilității de cuplare a Modulului de Comandă/de Serviciu cu alte vehicule aflate pe orbită”. Timp de aproape 11 zile, Modulul de Comandă a fost supus unei serii de teste. Aproape fără excepție, toate sistemele navei erau pregătite. Sistemul de propulsie din Modulul de Serviciu, care are rolul să plaseze/ să iasă de pe orbita lunară, a funcționat perfect în timpul celor 8 teste, fiecare durând de la jumătate de secundă până la 67,7 secunde. Misiunea s-a desfășurat pe parcursul a 163 de revolutii orbitale, cu un echipaj ce a fost primul care a transmis semnal TV live de pe orbită, oferind astfel prima viziune a spațiului, oamenilor de pe Pământ. Vehiculul Spațial a avut pe 22 octombrie o intrare normală în atmosferă și o amerizare conform planului, cu o eroare de 2 kilometri, coborând în Oceanul Atlantic la Sud-Est de Bermuda.


·         1970 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 3-0 Finlanda in preliminariile pentru Campionatul European din 1972
·         1971 – echipa Romaniei de Cupa Davis pierde cu 3-2 finala jucata in fata echipei Statelor Unite la Charlotte
·         1976: In China este arestata asa numita “Banda a celor 4″. Noul preşedinte al Partidului Comunist din China, Hua Huofen, a dispus arestarea a patru radicali din  conducerea Partidului Comunist. Este un semn că in China se schimbă direcţia politică, în urma decesului preşedintelui Mao Zedong survenit cu o luna in urma. Zhang Chunqiao a fost unul dintre cei patru arestaţi. Banda  celor  patru era condusa de vaduva fostului preşedinte Mao, şi ii includea pe  Wang Hongwen, Yao Wenyuan, şi Zhang Chunqiao, susţinători activi ai Revoluţiei Culturale instigata cu  zece ani în urmă de către preşedintele Mao, in urma careia tara a fost devastata de tulburari sociale care s-au soldat cu milioane de morti si cu anarhie la nivel economic si social.
·         1978 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 1-0 selectionata Poloniei intr-un meci amical
·         1980: The Police au ajuns pe primul loc in topul britanic cu album Zenyatta mondata.
·         1984: Astronauta  Kathryn D. Sullivan devine prima femeie americana care face o călătorie în spaţiu cosmic.
·         1989 – nationala Romaniei pierde cu 3-0 partida cu Danemarca din preliminariile Campionatului Mondial din Italia, din 1990
·         1990: Tobosarul Dave Grohl a sustinut primul concert alaturi de Nirvana.
·         1991: Consiliul de Stat al URSS a desfiintat temuta  politie politica K.G.B.
·         1991: Liga Studentilor din Romania a organizat un mars de doliu in memoria lui Andrei Frumusanu, a Auricai Crainiceanu si a sublocotenentului Nicolae Lazar, victime ale celei de-a patra mineriade. 
·         1992: A avut loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. 
·         1992 – Deion Sanders joaca in acelasi timp pentru echipa de fotbal american Atlanta Falcons, cat si pentru cea de baseball din oras, Atlanta Braves
·         1995 – nationala de fotbal a Romaniei este invinsa cu scorul de 3-1 de selectionata Frantei, intr-un meci care conta pentru preliminariile lui Euro 1996
·         1997 – nationala de fotbal a Romaniei incheie la egalitate, scor 1-1, meciul cu Irlanda, din preliminariile Campionatului Mondial din Franta
·         1997: Elton John a ajunss pe primul loc in topul american cu piesa Candle In The Wind.
·         1998: Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, a anuntat ca Secretariatul international al Aliantei Nord-Atlantice a solicitat Romaniei acordarea accesului in spatiul sau aerian, in cazul unei evolutii negative a situatiei din Kosovo.
·         1999: Tommy Lee a fost eliberat pe cautiune cu 5000 de dolari dupa in urma unei revolte la un concert Motley Crue sustinut in 1997 In Carolina de Nord.
·         2002: A început, la München, primul Festival „Sergiu Celibidache”, care a cuprins concerte, cursuri de maiestrie artistica si o gala de filme documentare. A fost prezentat, la Muzeul Filmului din Munchen, filmul-portret realizat de Jan Schmidt-Garre si fiul muzicianului, pelicula cunoscuta si melomanilor români prin proiectiile de la Ateneul Român si Sala Mare a Palatului.
·         2002:  Au fost aduse în tara noastra  moastele Sfântului Ion Casian, care sunt depuse în prezent la catedrala Romano-Catolica „Sfântul Iosif” din Bucuresti. Sfântul Ioan Casian, de origine româna, a trait în Marsilia, în secolul al IV-lea d.H. si a fost întemeietorul monahismului dupa modelul rasaritean, prin înfiintarea a doua manastiri, una de maici si una de calugari.
·         2003 – nationala de rugby a Romaniei pierde cu 45-17 primul meci al Cupei Mondiale. Tricolorii inscriu un eseu prin Maftei si au parte si de unul de penalizare, Tofan si Vioreanu reusesc conversia eseurilor, iar Tofan reuseste si o conversie de 3 puncte
·         2006: O aeronavă de mici dimensiuni a lovit o clădire din ManhattanNew York. Reprezentații primariei din New York au exclus posibilitatea unui atentat terorist.
·         2008 – nationala de fotbal a Romaniei incheie la egalitate, 2-2, pe teren propriu, meciul cu selectionata Frantei, din preliminariile Campionatului Mondial din 2010
·         2011 – nationala de fotbal a Romaniei incheie la egalitate, 1-1, meciul cu Albania, din deplasare, partida care conta pentru preliminariile Campionatului European din 2012
·         2013 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 4-0 selectionata Andorei, in preliminariile Campionatului Mondial din 2014


Nașteri
Astăzi se împlinesc 105 ani de când s-a născut, în Comuna Poiana, Județul Ialomița, Hermina Dicu, fostă Avram, mama mea. A plecat dintre noi în 2001. Dumnezeu să o odihnească în pace!


* 1629: Armand de Bourbon, Prinț de Conti (11 octombrie 1629 – 26 februarie 1666) a fost nobil francez, fiul cel mic al lui Henric al II-lea, Prinț de Condé și frate al Marelui Condé (le Grand Condé) și al Ducesei de Longueville. Ca membru al Casei de Bourbon a fost Prince du Sang.
Botezat la 23 decembrie 1630 la biserica Saint-Sulpice, Armand de Bourbon-Conti i-a avut ca nași pe Cardinalul Richelieu și pe ducesa de Montmorency. Titlul de prinț de Conti a fost înființat pentru el în 1629.
Având o sănătate delicată și fiind ușor cocoșat, este destinat de către părinții săi pentru preoție și instruit de iezuiți la colegiul Clermont. La 12 decembrie 1641 el a primit conducerea mănăstirii Saint-Denis. În anul următor, a fost numit stareț la Cluny și va mai primi încă șapte mănăstiri. La data de 6 august 1643 a absolvit ca maestru al artelor, în 1646 și-a luat licența în Teologie la Universitatea din Bourges. La moartea tatălui său, în același an, consiliul de familie decide ca Armand să mai stea un an cu iezuiții, spre dezamagirea lui.
În ianuarie 1649, împreună cu cumantul său, ducele de Longueville, dornici de a obține pălăria de cardinal, el optează pentru Fronda parlamentară, unde a devenit comandant suprem. A fost învins la Charenton la 8 februarie de către fratele său, Prințul de Condé, care a rămas fidel Curții. Dar, după pacea de la Rueil, Condé începe să susțină Fronda. Trio-ul Conti, Condé și Longuevillea a fost oprit de Palatul Regal la 16 ianuarie 1650 și închis în castelul Vincennes, apoi în castelul Marcoussis și în cele din urmă la Le Havre.
În 1651, Cardinalul Mazarin este obligat de Frondă să plece în exil iar Conti este eliberat la 7 februarie. În iunie 1654 este obligat să-și părăsească soția pentru a prelua comanda armatei care a invadat Catalonia. Se va întoarce la 30 noiembrie 1656. La 28 martie 1657 a fost numit Mare Maestru al Franței, a renunțat la viața libertină, suferind fiind de o boală venerică. Armand a primit comanda armatei Italiei și a asediat fără succes orașul Alessandria în mai 1657.
În 1654, el s-a căsătorit cu Anne Marie Martinozzi, nepoata Cardinalului Mazarin, prim-ministru al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. Căsătoria a avut loc la Palatul Luvru la 22 februarie 1654. Cuplul a avut trei copii din care doar doi au ajuns adulți:
  • Louis de Bourbon (6 septembrie 1658 - 14 septembrie 1658)
  • Louis Armand de BourbonPrinț de Conti (4 aprilie 1661 - 9 noiembrie 1685); s-a căsătorit în 1680 cu verișoara sa Marie Anne de Bourbon. A murit fără moștenitori la vârsta de 24 de ani; titlul a trecut fratelui său mai mic.
  • François Louis de BourbonPrinț de Conti (30 aprilie 1664 - 22 februarie 1709); s-a căsătorit în 1680 cu Marie Thérèse de Bourbon. Cuplul a avut trei copii care au atins vârsta adultă; numai unul dintre ei, singurul fiu, Louis Armand II de Bourbon, a avut copii.
·         1671Frederic al IV-lea (11 octombrie 1671 – 12 octombrie 1730) a fost rege al Danemarcei și al Norvegiei din 1699 până la moartea sa. Frederic a fost fiu al regelui Christian al V-lea și Charlotte Amalie de Hesse-Kassel.

Întâlnirea a trei regi la Potsdam, 1709. August al II-lea al PolonieiFrederic I al Prusiei și Frederic al IV-lea al Danemarcei.
În mare parte a domniei lui Frederic al IV-lea, Danemarca a fost implicată în Marele Război Nordic (1700-1721) de partea Rusiei și împotriva Suediei. O primă întâlnire de scurtă durată în anul 1700 s-a încheiat cu o invazie suedeză și amenințările din partea puterilor occidentale navale din Europa. În 1709 Danemarca a intrat din nou în război încurajată de înfrângerea suedezilor la Poltava. Frederic al IV-lea a comandat trupele daneze în bătălia de la Gadebusch în 1712. Deși Danemarca s-a situat de partea victorioasă, ea nu a reușit să recucerească posesiunile pierdute din sudul Suediei. Cel mai important rezultat a fost distrugerea ducatului pro-suedez de Holstein-Gottorp restabilind dominația Danemarcei în Schleswig-Holstein.
Cea mai importantă reformă internă a fost abolirea în 1702 a așa numitului vornedskab, un fel de iobăgie. Eforturile sale au fost în mare parte în zadar din cauza introducerii iobăgiei în 1733.
După război, comerțul și cultura au înflorit. Primul teatru danez, Lille Grönnegade a fost creat și marele dramaturg Ludvig Holberg și-a început cariera. De asemenea, colonizarea Groenlandei fost inițiată de către misionarul Hans Egede. Din punct de vedere politic această perioadă a fost marcată de conexiunea regelui cu familia Reventlows, rudele Holsteiner ale ultimei regine și de suspiciunea sa în creștere față de vechea nobilime.
În timpul domniei lui Frederic, Copenhaga a fost lovită de două catastrofe naturale: ciuma din 1711 și marele incendiu din octombrie 1728 care a distrus cea mai mare parte din capitala medievală. Deși regele a fost convins de către Ole Rømer să introducă calendarul gregorian în Danemarca-Norvegia în 1700, observațiile și calculele astronomului s-au pierdut în foc.
Frederic al IV-lea a vizitat de două ori Italia și a construit două palate în stilul baroc italian: Palatul Frederiksberg și Palatul Fredensborg.

Prințul Moștenitor Frederic

Stema lui Frederic al IV-lea al Danemarcei și al Norvegiei.
Mama lui era Charlotte, fiica lui Wilhelm al IV-lea de Hesse-Kassel. Fără să divorțeze de prima soție, Louise de Mecklenburg-Güstrow cu care s-a căsătorit la 5 decembrie 1695, Frederic s-a mai căsătorit de două ori: în 1703 cu Elisabeth Helene von Vieregg (d. 1704) și a doua oară, la 26 iunie 1712 cu contesa în vârstă de 19 ani Anne Sophie Reventlow. El i-a acordat titlul de "Ducesă de Schleswig".
La trei săptămâni după decesul reginei Louise la Copenhaga la 4 aprilie 1721, Frederic s-a căsătorit din nou cu Anne, de data asta declarând-o regină (singura soție a unui rege danez ereditar care a purtat titlul și nu a fost prințesă prin naștere).[1] De la cele trei soții a avut nouă copii însă numai doi au supraviețuit: Christian al VI-lea și Charlotte Amalia, ambii din primul mariaj.
Printre metresele sale, cea mai notabilă a fost Charlotte Helene von Schindel.
Copii:
Cu prima sa soție bigamă, Elisabeth Helene von Vieregg:
  • Frederik Gyldenløve (1704–1705)
Cu a doua soție, Anne Sophie Reventlow:
  • Christiana Amalia Oldenburg (23 octombrie 1723 - 7 ianuarie 1724)
  • Frederik Christian Oldenburg (1 iunie 1726 - 15 mai 1727)
  • Charles Oldenburg (16 februarie 1728 - 10 decembrie 1729)
·         1675: S-a nascut Samuel Clarke, filosof englez; (d.1729).
·         1705: S-a nascut fizicianul francez Guillaume Amontons; (n. 1663).
* 1755: Fausto de Elhuyar (n. ,[1][2][3] LogroñoSpania – d. ,[1][2] MadridSpania[4]) a fost un chimist spaniol, remarcat pentru că a descoperit, împreună cu fratele său Juan José Elhuyar, elementul wolfram în 1783.
Fausto Elhuyar
Fausto Elhuyar.jpg

Frați și suroriJuan José Elhuyar Modificați la Wikidata
·         1758: S-a nascut Heinrich Wilhelm Olbers, fizician și astronom german (d. 1840). Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers (n. 11 octombrie 1758 – d. 2 martie 1840) a fost astronom, medic și fizician german. A dezvoltat metoda de determinare a traiectoriei corpurilor cerești, a descoperit asteroizii 2 Pallas și 4 Vesta, precum și 6 comete și a formulat paradoxul care îi poartă numele.
·         1788: S-a nascut Simon Sechter, muzician austriac. 
·         1817Marie Amelie Elizabeth Caroline de Baden (11 octombrie 1817 – 17 octombrie 1888), a fost fiica cea mică a lui Karl, Mare Duce de Baden și a soției sale, Stéphanie de Beauharnais (fiica adoptată a lui Napoleon Bonaparte)
Prințesa Maria de Baden
Ducesă Hamilton și Brandon
Marie Amelie of Baden.jpg
Prințesa Maria ca. 1840

PărințiKarl, Mare Duce de Baden
Stéphanie de Beauharnais Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Louise Amelie de Baden
Prințesa Josephine de Baden Modificați la Wikidata
Căsătorită cuWilliam Hamilton, Duce de Hamilton
CopiiWilliam Douglas-Hamilton, Duce de Hamilton
Charles Douglas-Hamilton, Conte de Selkirk
Mary Victoria, Contesă Tassilo Festetics von Tolna
* 1823: Prințul Wilhelm Augustus Edward de Saxa-Weimar-Eisenach (n. ,[1] Bushy Park[*]Regatul Unit – d. ,[1] LondraRegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost ofițer militar britanic și prinț de origine germană.

Prințul Edward de Saxa-Weimar, desen de Joseph Slater, 1832
Edward a fost al patrulea copil și al doilea fiu al Prințului Bernhard de Saxa-Weimar-Eisenach (1792-1862) și a Prințesei Ida de Saxa-Meiningen (1794-1862). S-a născut la Londra, în casa mătușii materne, Adelaide și a soțului acesteia, viitorul rege William al IV-lea al Regatului Unit.[2] Prin tatăl său a fost nepotul Marelui Duce Karl August de Saxa-Weimar-Eisenach (1757-1828) în timp ce, prin mama sa, a fost nepotul Ducelui Georg I de Saxa-Meiningen (1761-1803).
După ce a fost naturalizat ca supus britanic, cariera militară a lui Edward a început la 1 iunie 1841, când, după ce a urmat Colegiul Militar Regal Sandhurst, el s-a alăturat Regimentului 67 (South Hampshire).[3] Legăturile cu familia regală engleză și poziția tatălui său i-au permis să avanseze rapid în grad. A fost promovat în grad de locotenent de armată la 8 iunie 1841 și căpitanul regimentului său la 19 mai 1846[4] înainte de a deveni aghiotantul batalionul său în noiembrie 1850.[5]

Prințul Edward de Saxa-Weimar înfășișat de revista Vanity Fair
A servit în Războiul Crimeei și a luptat în Bătălia de la Alma în septembrie 1854 și în Asediul de la Sevastopol din octombrie 1854, unde a fost rănit ușor.[6] A luptat în Bătălia de la Balaclava în octombrie 1854 și în Bătălia de la Inkerman în noiembrie 1854.[7] A fost promovat în rang de colonel locotenent "pentru servicii deosebite" în timpul războiului la 12 decembrie 1854.[8] În 1879 a devenit general.
În 1863, Prințul Edward a fost propus de guvernul britanic drept candidat la tronul Greciei. Rusia s-a opus considerând că prințul era prea apropiat de Anglia.
La 27 noiembrie 1851, Prințul Edward s-a căsătorit morganatic cu Augusta Katherine Gordon-Lennox (1827-1904), fiica lui Charles Lennox, al 5-lea Duce de Richmond. Cu ocazia căsătoriei, lady Gordon-Lennox a fosr creată contesă de Dornburg de Marele Duce de Saxa-Weimar. Din căsătorie nu a rezultat nici un copil.
Prințul Edward
Prinț de Saxa-Weimar-Eisenach
Prince Edward of Saxe-Weimar 1855.jpg
Prințul Edward în 1855

PărințiPrințul Bernhard de Saxa-Weimar-Eisenach
Ida de Saxa-Meiningen Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințul Hermann de Saxa-Weimar-Eisenach (1825–1901)
Princess Amalia of Saxe-Weimar-Eisenach[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAugusta Katherine Gordon-Lennox
·         1844: S-a născut H.J. Heinz, fondatorul companiei care produce celebrul ketchup Heinz si numeroase condimente  alimentare.
·         1849:  Carl Wolff, economist și politician sas din Transilvania (d. 1929)
* 1858: Nicolae Dimitrie Xenopol (n. , Iași, Moldova – d. , Tokio, Japonia) a fost un critic literar, eseist, om de cultură, diplomat, politician și ministru român, ambasador al României în Japonia. A fost fratele mai mic al istoricului Alexandru Dimitrie Xenopol și, ca și el, membru al societății Junimea. Inițial inspirat de liderul Junimii, Titu Maiorescu, mai târziu Nicolae a fost un disident al "junimismului", un pozitivist și un susținător al realismului literar. Din punct de vedere politic, Xenopol s-a îndepărtat de conservatorism și a îmbrățișat curentul liberal, fiind editorul a două ziare liberale: "Românul" și "Voința Națională". A avut o carieră de succes în politica electorală, care a început în cadrul Partidului Național Liberal și mai târziu a aderat la Partidul Conservator-Democrat. În 1912, el a fost ministru al Comerțului și a contribuit la crearea Academiei de Studii Economice din București.
Xenopol a fost autorul a două romane realiste care critică mediul social al zilelor sale. Campania sa pentru realism și poziția lui pozitivă față de civilizația urbană l-au asmuțit împotriva autorului conservator Mihai Eminescu. Dezbaterea lor violentă din anii 1880 este una dintre cele mai importante momente din cariera de jurnalism cultural al lui Xenopol. Implicarea sa pasională în susținerea cauzei liberale a fost un alt subiect de controversă și, în mai multe rânduri, s-a alăturat colegilor săi din presă.
N. Xenopol a sprijinit implicarea României în Primul Război Mondial alături de Puterile Antantei. El a murit în timpul misiunii sale finale, fiind primul ambasador al României în Japonia.
Începutul Primului Război Mondial a reinițiat cariera lui Nicolae Xenopol. Ca și alți membri ai PCD și PNL și ca și fratele său istoric,[41] el și-a exprimat convingerea că România ar trebui să renunțe la neutralitate și să se alăture națiunilor Antante. Adversitatea lor era îndreptată spre Austro-Ungaria și Forțele Centrale, iar speranța lor era că această înțelegere va ajuta România să anexeze Transilvania. N. Xenopol a fost invitat la cea mai importantă adunare pro-Antanta la începutul lunii octombrie 1915, unde a fost prezent și Take Ionescu.[42] S-a alăturat unui grup iredentist trans-partid numit "Federația Unionistă", prezidat de fostul său inamic conservator Nicolae Filipescu, cu Ionescu vicepreședinte.[43] Xenopol și-a amintit că unul dintre membrii obișnuiți, activistul poet transilvănean Octavian Goga, era "inteligent și harnic", dar de onestitate dubioasă.[44]
În 1916, Xenopol s-a întors la publicarea unui studiu în limba franceză, La Richesse de la Roumanie ("Bogăția României"). A fost, de fapt, o condamnare a atașamentului României față de Germania și Austro-Ungaria, începând cu acordurile comerciale bilaterale din anii 1870. Xenopol a susținut că importurile din Austro-Ungaria au distrus ramuri ale economiei românești, cum ar fi industria încălțămintei și că Germania a sabotat exportul de bovine românești; el a susținut, de asemenea, că austriecii munceau pentru a forța România să devină un vasal, ca parte a unui Zollverein din Balcani.[45]
Federația lui Filipescu s-a dizolvat în septembrie 1916, la scurt timp după ce România a încheiat un acord cu Antanta. În discursul său de închidere, Filipescu a salutat declarația de război ca fiind zorile unei Românii Mari.[46]
La 13 septembrie 1917 regele Ferdinand I al României semnează decretul de numire a lui Nicolae Xenopol ca ministru plenipotențiar la Tokyo. A fost primul ambasador al României la Tokio și momentul a reprezentat stabilirea relaților diplomatice dintre cele două țări. Pleacă spre Japonia din Iași prin Rusia, la sfârșitul lunii septembrie, însoțit de soția Felicia și de un secretar particular.[47] Ajuns în capitala Țării Soarelui Răsare la 28 octombrie, se stabilește la Hotel Imperial. La scurt timp după depunerea scrisorilor de acreditare în fața împăratului Yosishito (19 noiembrie) recidivează o boală mai veche de rinichi și Xenopol moare la 18 decembrie, în ciuda eforturilor medicilor japonezi. A fost înhumat în sectorul rezervat înalților deminitari japonezi în cimitirul Aoyama din Tokyo.
În 1920, în timpul vizitei în Japonia, principele Carol a depus o coroană de flori la mormântul său. La solicitarea ministrului de externe Take Ionescu, este deshumat și repatriat. La 18 mai 1921 este reînhumat la Cimitirul Bellu din București.
Nicolae Xenopol
Nicolae Xenopol, portret din tinereţe.JPG
·         1875: S-a născut Ștefan Octavian Iosif, poet român (d. 1913). Ștefan Octavian Iosif (n. 11 octombrie 1875, Brașov – d. 22 iunie 1913, București) a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români.


·         1879Prințesa Marie Louise de Hanovra și Cumberland (germană Marie Louise Victoria Caroline Amalie Alexandra Augusta Friederike Prinzessin von Hannover und Cumberland; 11 octombrie 1879 - 31 ianuarie 1948), a fost fiica cea mare a Prințului de Hanovra, Ernest Augustus (1845–1923) și a soției sale, Prințesa Thyra a Danemarcei (1853–1933), care era fiica cea mică a regelui Christian al IX-lea al Danemarcei (1818–1906) și a reginei Louise de Hesse-Kassel (1817–1898).
Marie Louise a fost stră-strănepoata regelui George al III-lea al Regatului Unit (1738–1820) și a reginei Charlotte de Mecklenburg-Strelitz (1744–1818).
Marie Louise s-a căsătorit la 10 iulie 1900, la Gmunden, Austro-Ungaria, cu Prințul Maximilian de Baden (1867–1929), fiu al Prințul Wilhelm de Baden și a Prințesei Maria Maximilianovna de Leuchtenberg. Marie Louise și Maximilian au avut doi copii:
·         1884Eleanor Roosevelt, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția președintelui Franklin D. Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului (d. 1962). Anna Eleanor Roosevelt (n. 11 octombrie 1884 – d. 7 noiembrie 1962) a fost Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția Președintelui Statelor Unite ale Americii Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului, una dintre femeile cele mai influente ale secolului al XX-lea. De asemenea a fost americanca ce a ocupat cel mai mult timp postul de Primă Doamnă. De-a lungul perioadei posterioare Marii Crize din 1929 a călătorit de-a lungul Statelor Unite ale Americii, promovând politica New Deal și a vizitat trupele armate pe fronturile din cel de-al doilea război mondial. A participat la formarea a numeroase instituții, cele mai notabile fiind Organizația Națiunilor Unite și Freedom House. A prezidat comitetul ce a aprobat Declarația universală pentru drepturile omului. Președintele Harry Truman o considera Prima Doamnă a Lumii în onoarea amplelor sale călătorii pentru a promova Drepturile Omului.
·         1884: S-a nascut Friedrich Bergius, chimist german, laureat al Premiului Nobel (d. 1949). Friedrich Karl Rudolf Bergius (n. 11 octombrie 1884, Breslau, Silezia – d.30 martie 1949, Buenos Aires) a fost un cercetător chimist german, care a inventat un proces de transformare a cărbunilor în petrol și a lemnului în zahăr. A fost profesor la Universitatea din Hanovra, a avut numeroase contribuții la inventarea și perfecționarea metodelor chimice de sinteză la presiuni înalte. A obținut benzină sintetică prin hidrogenarea cărbunilor la presiune înaltă și zahăr alimentar prin zaharificarea celulozei în mediu acid. În 1931 a primit Premiul Nobel pentru chimie împreună cu Carl Bosch.
·         1885: S-a nascut Francois Mauriac, romancier si poet francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in anul 1952. Moralist original si remarcabil stilist, s-a impus prin romanele cu substrat religios. Mauriac s-a nascut in localitatea Bordeaux. Tatal sau, un bancher, a murit cand el avea 2 ani, astfel incat s-a atasat enorm de mama lui. A studiat literatura in orasul natal si apoi la Paris, dupa absolvirea scolii apucandu-se de scris. Cartile publicate, “Cuibul de vipere”, Sarutul dat leprosului”, “Pustiul dragostei”, sunt axate pe conflictul dintre spiritual si senzual. in 1933, a fost ales membru al Academiei Franceze. 
* 1892: Georg, Prinț de Saxa-Meiningen (11 octombrie 1892 – 6 ianuarie 1946) a fost șeful Casei de Saxa-Meiningen din 1941 până la moartea lui.

Prințul Georg copil, în picioare lângă mama sa și alături de frații lui.
S-a născut la Kassel ca al treilea copil și fiul cel mare al Prințului Friedrich Johann de Saxa-Meiningen (1861-1914) și a Contesei Adelaide de Lippe-Biesterfeld (1870–1948). Tatăl său a fost fiul lui Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen iar mama a fost fiica Contelui Ernst de Lippe-Biesterfeld. A avut două surori mai mari: Prințesa Feodora care a fost a doua soție a lui Wilhelm Ernest, Mare Duce de Saxa-Weimar-Eisenach, și Prințesa Adelheid care s-a căsătorit cu Prințul Adalbert al Prusiei.
Georg a studiat dreptrul la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen și la Universitatea din Jena.[1]
Georg și-a întrerupt studiile pentru a servi în Primul Război Mondial; a fost căpitan într-un regiment de cavalerie. Unchiul său, Bernhard al III-lea, a abdicat la 10 noiembrie 1918 în urma Revoluției germane care a dus la abolirea tuturor monarhiilor germane.
După război, el a reluat studiile de drept și, pentru un timp, a servit ca judecător substitut pentru orașul Hildburghausen.[1] La 1 mai 1933 s-a alăturat Partidului nazist devenind membru NSDAP cu numărul 2.594.794.
După decesul unchiului său Ernst la 29 decembrie 1941, Georg i-a succedat ca șef al Casei de Saxa-Meiningen și și-a asumat titlul de Duce de Saxa-Meiningen și numele de Georg al III-lea.
Georg a murit ca prizonier de război în nordul Rusiei. Moștenitorul său a fost al doilea și singurul fiu care a atins vârsta maturității, Prințul Frederick Alfred, care a renunțat la drepturile sale la succesiune, devenind călugăr în 1953. Succesiunea a trecut fratelui mai mic al lui Georg, Bernhard.
S-a căsătorit la Freiburg im Breisgau la 22 februarie 1919 cu contesa Klara-Maria de Korff genannt Schmising-Kerssenbrock (1895-1992). Cuplul a avut patru copii:
  • Prințul Anton Ulrich (23 decembrie 1919 - 20 mai 1940); a murit la 20 de ani ucis în misiune în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
  • Prințul Frederick Alfred (5 aprilie 1921 - 18 septembrie 1997); a renunțat la drepturile sale de succesiune și a devenit călugăr din 1953
  • Prințesa Maria Elisabeta (18 decembrie 1922 - 31 martie 1923)
  • Prințesa Regina (6 ianuarie 1925 - 3 februarie 2010); căsătorită cu Otto von Habsburg
Georg
Prinț de Saxa-Meiningen
Wappen Deutsches Reich - Herzogtum Sachsen-Meiningen-Hildburghausen (Grosses).png

PărințiPrințul Friedrich Johann de Saxa-Meiningen
Contesa Adelaide de Lippe-Biesterfeld Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Feodora de Saxa-Meiningen
Prințesa Adelheid de Saxa-Meiningen
Bernhard
Ernst Leopold van Saksen-Meiningen[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuContesa Klara Maria de Korff genannt Schmising-Kerssenbrock
CopiiPrințul Anton Ulrich
Prințul Frederick Alfred
Prințesa Maria Elisabeta
Regina, Prințesă Moștenitoare a Austriei
* 1905: Frederick Christ Fred Trump (n. , The Bronx, SUA – d. , New Hyde Park[*], SUA) a fost un dezvoltator imobiliar germano-american în principal în New York City. El este tatăl lui Donald Trump, al patruzeci și cincilea președinte al Statelor Unite.
Tatal lui Fred Trump, Frederick, a murit când Fred avea 12 ani. La 15 ani, în parteneriat cu mama sa, Elizabeth Christ Trump[1], și investitorii non-familiali, Trump a început o carieră în construcția de case și în vânzări. Compania de dezvoltare a fost înființată ca E. Trump & Son în 1927 și a evoluat continuând să construiască și să administreze case de o singură familie în Queens, barăci și apartamente pentru personalul marinei americane din apropierea marilor șantiere navale de pe Coasta de Est și mai mult de 27.000 de apartamente în New York City.
Trump a fost investigat de un comitet al Senatului SUA pentru ca ar fi profitat de război (1954), și de Divizia de Drepturi Civile din cadrul Departamentului de Justiție US pentru încălcarea drepturilor civile (1973). Potrivit New York Times și The Washington Post, reputația lui Trump ca proprietar a inspirat un cântec critic compus de un chiriaș, cântăreț și folclorist Woody Guthrie
Fred Trump
Friedrich Trump Family (retouched B).jpg
·         1908Alexandru Sahia, scriitor și publicist român (d. 1937). Alexandru Sahia (Alexandru Stănescu) (n. 9 octombrie 1908, Mânăstirea, judeţul Călăraşi – d. 12 august 1937, Bucureşti) a fost un publicist şi scriitor român, de orientare socialist-comunistă, ales post-mortem membru al Academiei Republicii Populare Române în 1948.

* 1910: Cahit Arf (n. ,[1][2] Salonic, Imperiul Otoman[3] – d. ,[1][2] Istanbul, Turcia[4]) a fost un matematician turc. Alături de Selman Akbulut, a fost considerat unul dintre cei mai mari matematicieni turci ai secolului al XX-lea.

Forma pătratică numită invariantul lui Arf, cu aplicații în topologia geometrică, îi poartă numele.
Cahit Arf
* 1911: Ion Dacian, născut Ion Pulcă, (n. 11 octombrie 1911comuna Saschizjudețul Mureș - d. 8 decembrie 1981București ) a fost un renumit tenor român, Artist al Poporului cunoscut prim solist și director al Teatrului de Stat de Operetă București.
Ion Pulcă a urmat în paralel cursurile Facultății de Drept și ale Academiei de Muzică din Cluj, avându-l ca profesor de canto pe Ion Crișan.
Își începe cariera în 1934 la Opera Română din Cluj. În 1939 este angajat de Nicolae Vlădoianu la Teatrul de Operetă și Revistă „Alhambra” din București, debutând în operetă și în regie. Prima operată în care joacă este Vânt de Primăvară de Joseph Strauss. În perioada 1942–1947 este co-director al Teatrului Alhambra, interpretând roluri de june-prim în toate spectacolele muzicale ale acestuia.
În 1950 se înființează Teatrul de Stat de Operetă, Ion Dacian fiind angajat ca prim-solist al teatrului. Apare într-o succcesiune de spectacole de succes printre care Liliacul și Sânge Vienez de Johann Strauss (fiul)Lăsați-mă să cânt de Gherase DendrinoLysistrata de Paul LinckeVânzătorul de Păsări de Carl ZellerVăduva Veselă și Paganini de Franz LehárMy Fair Lady de Frederick LoeweSecretul lui Marco Polo de Francis LopezAnton Pann de Alfred Mendelsohn și altele.
Numit director al teatrului în anul 1963, a fost eliberat din funcție, fără explicații, în septembrie 1971.
În cariera sa, Ion Dacian a interpretat 57 de roluri, jucând în peste 5000 de spectacole și luând parte la 120 de concerte cu diverse orchestre filarmonice. A fost un artist de mare popularitate, iubit de public.
Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, tenorului Ion Dacian i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[1]
Ion Dacian se stinge din viață la 8 decembrie 1981, fiind înmormântat în curtea bisericii “Sf. Gheorghe” din cartierul bucureștean Andronache.
În 1990 Teatrul de Operetă a fost numit Teatrul de Operetă "Ion Dacian". În anul 2000 prin hotărîre a guvernului, numele a fost schimbat în Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" București.
În februarie 2011 școala generală din localitatea natală a primit numele său, devenind Gimnaziul de Stat „Ion Dacian”.
·         1913: S-a născut poeta şi prozatoarea Eugenia Adams-Mureşanu, soţia profesorului D.D. Roşca. Între 1958 şi 1960 a fost arestată; după 1971 părăseşte ţara şi se stabileşte în SUA; (“Învierea fariseului Eleazar”, “Assault on Eden”).


* 1923: Mircea-Dimitrie Rațiu (n. 11 octombrie 1923Turda, d. 2 septembrie 2011Turda) a fost om de știință româninginerdoctor în științe tehnice, Profesor onorific al Universității Politehnica din Timișoara, frate al politicianului Ion Rațiu.

Mircea-Dimitrie Rațiu
Mircea Dimitrie Ratiu.JPG
·         1927Prințesa Joséphine-Charlotte a Belgiei (11 octombrie 1927  10 ianuarie 2005) a fost Mare Ducesă de Luxembourg ca soție a lui Jean, Mare Duce de Luxembourg. A fost verișoara primară a: regelui Harald al V-lea al Norvegiei, Prințesei Astrid a Norvegiei și Prințesei Ragnhild a Norvegiei. Ea a fost primul copil al regelui Leopold al III-lea al Belgiei, sora regilor Baudouin I al Belgiei și Albert al II-lea al Belgiei, și mătușa actualului rege al Belgiei.
Stația de metrou "Joséphine-Charlotte" din Bruxelles este numită după ea.
Joséphine-Charlotte a Belgiei
Grand Duchess Josephine-Charlotte.jpg
PărințiLeopold al III-lea al Belgiei
Astrid a Suediei Modificați la Wikidata
Frați și suroriAlbert al II-lea al Belgiei
Ingeborg Verdun[*]
Princess Maria-Esméralda of Belgium[*]
Princess Marie-Christine of Belgium[*]
Prince Alexander of Belgium[*]
Baudouin I al Belgiei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJean, Mare Duce de Luxembourg
CopiiArhiducesa Marie Astrid a Austriei
Henri, Mare Duce de Luxembourg
Prințul Jean
Prințesa Margaretha de Liechtenstein
Prințul Guillaume
·         1929: S-a nascut Olga Tudorache, actriță română de teatru și film; (n. Oituz, Bacau). Olga Tudorache (n. 11 octombrie 1929, Oituz, județul Bacău) este o actriță română și profesor universitar la București (d. 18 octombrie 2017, București).


* 1934: Mircea N. Sabău (24 August 1934Turda - 15 Iunie 2009ChicagoIllinoisS.U.A.), a fost om de știință român, fizician, doctor în Fizica Energiilor Înalte, Profesor al Universității din Chicago și al Universității din Dallas.

După pensionare împreună cu soția, în anul 1998 s-au dedicat cu pasiune promovării culturii poporului român în lume, ca o continuare a muncii începute cu douăzeci de ani în urmă. Au devenit membri ai Academiei Româno-Americane de Arte și Științe (ARA), 1978. A fost „membru emeritus” al ARA. Începând cu anul 2010, a fost instituit Premiul pentru excelență „Prof. Dr. Mircea N. Sabău în Fizică și Chimie”, pentru cele mai bune lucrări în aceste domenii prezentate la congresele anuale ale ARA. Împreună cu soția și fiica din 2003, au dezvoltat și întărit secția Romania's Contributions to International Heritage din cadrul Rocky Mountain Modern Language Association (RMMLA), Societate pntru promovarea Culturilor Etnice. Prof. Dr. Mircea Sabău a fost membru al Biroului Director și Raportor ONU al Consiliului Mondial Român.
A fost un demn militant și apărător al Drepturilor Omului, exemplu de cinste, integritate și respect. În memoria distinsului om de știință și cultură, licențiat în fizică nucleară, doctor în fizica energiilor înalte și specialist în fizica medicală, prin grija familiei (soția Dr. Carmen și fiica Dr. Isabela) și a Societății Culturale FILARMONIA din Cluj, în data de 6.11.2010 în sediul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda, al cărui absolvent a fost Mircea Sabău, s-a dezvelit o placă memorială, numele lui a fost atribuit Laboratorului de Fizică, a avut loc un simpozion, a fost tipărită o carte poștală și s-a ținut o slujbă de pomenire. În semn de înalt omagiu, în 10 februarie 2010, Senatul celei de a 96-a Adunări Generale a Statului Illinois, a hotărât printr-o rezoluție, „Să păstreze un moment de reculegere pentru pierderea lui Mircea Sabău și pentru veșnica lui amintire, alături de familia și prietenii săi. O copie a acestei rezoluții a fost prezentată familiei, ca o expresie a deplinei simpatii”. S-a stins din viață la Chicago, iar cenușa se află pe altarul familiei, în camera neschimbată (2013), în care a suportat cu stoicism și curaj ultimele clipe din viață.
Prof. Dr. Mircea N. Sabău.jpg
Prof. Dr. Mircea N. Sabău
·         1937: Sir Robert „Bobby” CharltonCBE (n. 11 octombrie 1937AshingtonNorthumberland) este un fost fotbalist profesionist englez, care a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal și a fost numit Fotbalistul European al Anului în 1966. Bobby Charlton și-a petrecut aproape întreaga carieră la Manchester United, unde a devenit faimos pentru incursiunile sale în atac și pentru șutul puternic de la distanță.
·         1938: S-a nascut Dan Pița, regizor și scenograf român. În 1992, la Festivalul de Film de la Veneţia, a obţinut Leul de Argint cu Hotel de lux (n.Dorohoi, jud. Botosani).

* 1942: Alexandru Ion Herlea (născut la 11 octombrie 1942, la BrașovRomânia) este un inginer, profesor universitar român și francez (cunoscut în Franța ca Alexandre Herlea), fost ministru și ambasador al României.

Alexandru Ion Herlea este autorul, co-autorul sau editorul a 11 carti (listate mai jos) și a peste 50 de articole științifice. A fost membru al mai multor comitete de redație la diferite periodice de specialitate.
  • Études pour un traitement automatique des sources en histoire des techniques, CDHT, CNAM, Paris, 1975
  • Histoire Générale des Techniques, PUF, Paris, 1978
  • Grand Quid - Les Machines, Robert Laffont, Paris, 1981
  • Le Livre Mondial des Inventions, 1-ère edition, Paris, 1984
  • Les Moteurs, PUF, Paris, 1985
  • Europa Moderna, Electa Spa, Milano, 1987
  • History of Scientific Instruments, R. Turner Books Ltd, London, 1989
  • Science - Technology Relationships, San Francisco Press, San Francisco, 1993
  • Technique - L’Encyclopédie Axis, Hachette, Paris, 1994
  • L’Energie Solaire en France, CTHS, Paris, 1995
  • Materials : Research, Development & Applications, Brepols, Bruxelles, 2002.
A realizat și publicat de asemenea un mare numar de analize și interviuri politice, și a participat la numeroase emisiuni de radio și televiziune atât în România, cât și în Franța.

* 1942: Amitabh Harivansh Bachchan (hindi अमिताभ बच्चन, əmɪˈtaːbʱ ˈbəttʃən; n. 11 octombrie 1942AllahabadIndia), cunoscut de asemenea și sub numele de Big B, este un actor indian de film. El este de asemenea cântăreț, politician și om de afaceri. Bachchan este considerat unul din cele mai mari staruri al industriei de film indiene.

Amitabh Bachchan
Amitabh Bachchan December 2013.png
Bachchan în 2013
·         1946, Gary Mallaber, tobe, Steve Miller Band
·         1947Lucas Papademos (greacă Λουκάς Παπαδήμος, Loukas Papadimos; n. 11 octombrie 1947) este un economist grec, care a fost prim-ministrul Greciei din 11 noiembrie 2011 până în mai 2012. Anterior, el a fost guvernatorul Băncii Greciei din 1994 până în 2002 și vicepreședinte al Băncii Centrale Europene din 2002 până în 2010.
Lucas Papademos
Λουκάς Παπαδήμος
Lucas Papademos.jpg
·         1949: S-a nascut Daryl Hall, muzician american. 
·         1950, Andrew Woolfolk, saxofon, Earth Wind And Fire
·         1951: S-a nascut Jean-Jacques Goldman, cantaret si compozitor francez. 
·         1953David Bowditch Morse[2][3] (n. 11 octombrie 1953) este un actor, cântăreț, regizor și scenarist american. Este cunoscut în principal pentru rolurile sale din filmele Contact, The Green Mile, Disturbia, The Long Kiss Goodnight, The Crossing Guard, The Rock, Extreme Measures, 12 Monkeys, 16 Blocks, și Hounddog.
În 2006, Morse a avut un rol recursiv, detectivul Michael Tritter, în serialul american de dramă medicală House, rol pentru care a fost nominalizat la Premiul Emmy. El l-a mai portretizat pe George Washington în miniserialul HBO din 2008 John Adams, rol care i-a adus cea de-a doua nominalizare la Emmy.
David Morse
David Morse headshot.jpg
David Morse in 2008
* 1955: Ionel Augustin (n. 11 octombrie 1955București) este un fost fotbalist român, care a jucat la Echipa națională de fotbal a României. A făcut parte din staff-ul tehnic al clubului de fotbal Dinamo București. În prezent antrenează echipa CS Buftea.
·         1956Catrinel Dumitrescu (n. 11 octombrie 1956, Brăila) este o actriță de teatru și film din România, care joacă la Teatrul Nottara din București. Este profesoară la Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte, secția Actorie. A fost căsătorită cu actorul Emil Hossu.
Actrița Catrinel Dumitrescu a fost decorată la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
A avut roluri în piese de teatru:
  • Omul Hazardului
  • Anecdotă provincială
  • Bigudiuri
  • Cu capu' de nicovală
  • Cum e dincolo de mare - regizor
  • Doamna nevăzută
  • Doi pe o bancă
  • Inspectorul broaștelor
  • Maitrey
  • Minciuna din mine
  • Nu se știe cum
  • Niște fete
  • O noapte furtunoasă
  • Omul de noroi - regizor
  • Război și pace
  • Week-end de adio
  • Woland sau negustorul de umbre
Filmografie:
  • La Urgență - TV (2006)
  • Banii vorbesc - TV (2006)
  • Alba-Neagra - TV (2006)
  • Păstrează-mă doar pentru tine (1987)
  • Promisiuni (1985)
  • Ca-n filme (1983)
  • Pădurea nebună (1982)
  • Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979)
  • Inspectorul broaștelor - TV (1979)
  • Omul care ne trebuie (1979)
  • Ora zero (1979)
  • Râul care urcă muntele (1977)


* 1956: Nicolae Ungureanu (n. 11 octombrie 1956 la Craiova) este un fost fotbalist român, care a jucat la Echipa națională de fotbal a României. A evoluat în carieră la Electroputere CraiovaUniversitatea CraiovaSteaua București și Rapid București. Cu Steaua a jucat în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989. Alături de echipa națională a României la participat la Campionatul European din 1984, performanță pentru care în martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a.

·         1962: S-a nascut Joan Cusack, actrita americana. 
* 1964: Boris Iakovlevici Tropaneț (în rusă Борис Яковлевич Тропанец; n. 11 octombrie 1964ZoreaRegiunea Odesa – d. 22 mai 2008) a fost un fotbalist și antrenor de fotbal profesionist din Republica Moldova.
* 1965: Solofa Fatu Jr.[1][2] (n. 11 octombrie 1965) este un wrestler profesionist american, mai cunoscut sub numele de scenă Rikishi. Fatu este renumit pentru munca sa în World Wrestling Federation, mai târziu cunoscut sub numele de World Wrestling Entertainment. În ediția de Raw din 9 februarie 2015, s-a anunțat că va fi inclus în Hall of Fame din WWE.
* 1966: Gheorghe Ceaușilă (n. 11 octombrie 1966, Boișoara, Județul Vâlcea) este un fost fotbalist și antrenor român. În cariera sa de fotbalist a evoluat pentru 12 echipe de fotbal printre cele mai importante fiind Steaua București, Dinamo București, Universitatea Craiova, Sportul Studențesc și CF Brăila; de asemenea a evoluat și pentru Echipa națională de fotbal a României în 5 partide.
Ca antrenor, Ceaușilă a pregătit până acum 3 echipe din Grecia: PAE Marko (2000-2004), PAE Kouvaras (2004-2007), PAE Keratea (2007-2009)
·         1966: S-a nascut Luke Perry, actor american. 
* 1966: Fehaid Al-Deehani (în arabă فهيد الديحاني‎‎, n. ,[2][1] Kuweit, Kuweit[3]) este un ofițer și un trăgător de tir kuweitian.
A fost laureat cu trei medalii, inclusiv una de aur, din patru participări olimpice: Sydney 2000Atena 2004Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016. La această ultimă ocazie, a trebuit să participe printre Atleții Olimpici Independenți, după ce Comitetul Olimpic Kuweitian a fost suspendat de Comitetul Internațional Olimpic în octombrie 2015 pe motive de imixtiune a guvernului în mișcarea olimpică.[4] El i-a fost propus să poarte drapelul olimpic, dar a refuzat, spunând că, fiind un soldat, nu poate să poarte un alt drapel decât acela din Kuweit.[5] La Rio de Janeiro a câștigat proba de dublu trap masculin. Astfel, a devenit primul atlet independent care a cucerit o medalie de aur; imnul olimpic s-a audiat la ceremonia sa de premiere.
* 1967: Dušan Uhrin junior (n. 11 octombrie 1967Praga) este un antrenor de fotbal și fost fotbalist ceh. Este fiul lui Dušan Uhrin, de asemenea un antrenor de fotbal.
·         1968Claudiu Săftoiu (n. 11 octombrie 1968, orașul Focșani, județul Vrancea) este un jurnalist român, care a îndeplinit funcția de director al Serviciului de Informații Externe timp de 5 luni, în perioada octombrie 2006 - martie 2007. Anterior a lucrat în calitate de consilier prezidențial pe probleme de politică internă al președintelui României, Traian Băsescu. Soția acestuia, Ana Adriana Săftoiu, a fost de asemenea consilier prezidențial, în cadrul Departamentul de Comunicare Publică.
În 4 octombrie 2006, Claudiu Săftoiu, a fost votat în plenul parlamentului ca director al SIE, cu rang de ministru, cu 294 voturi pentru și 114 împotrivă, dintr-un total de 408 voturi, după ce inițial a primit 3 voturi pentru și 2 împotrivă, din partea comisiei de specialitate a Parlamentului. După doar 5 luni de la numire, în data de 19 martie 2007, ca urmare a unui scandal mediatic rezultat din dezvăluirile efectuate de către acesta în fața Comisiei Voiculescu, s-a văzut obligat să-și prezinte demisia din funcția de șef al SIE.
* 1972: Marian Savu (n. 11 octombrie 1972) este un fotbalist român retras din activitate
* 1975: Labina Mitevska (macedoneană Лабина Митевска; n. SkopjeRSF Iugoslavia) este o actriță macedoneană.
Labina Mitevska
Labina Mitevska Press Conference Berlinale 2017.jpg
* 1976: Salman Amin "Sal" Khan (n. 11 octombrie 1976, Metairie, Louisiana, SUA) este un profesor american care a înființat Academia Khan (Khan Academy), o platformă online educativă gratuită și o organizație care a produs peste 6.500 de lecții video predând un spectru larg de materii academice, în principal concentrându-se pe matematică și științe.[1]
La 26 decembrie 2016, canalul de YouTube al Academiei Khan avea peste 2,9 miloane de abonați și videoclipurile au fost vizionate de peste 1 miliard de ori.[2] În 2012, revista Time l-a anunțat in lista celor 100 cei mai influenți oameni în lume
Salman Khan
Salman Khan TED 2011.jpg
Khan vorbind la TED conference în 2011
* 1979: Bae Doona (Hangul: 배두나; pronunția coreeană: [pɛduna]; n. 11 octombrie 1979, Seul, Coreea de Sud) este o actriță de film/teatru, model si fotograf sud-coreeană. Ea a devenit cunoscută în afara Coreei pentru rolul său de activist politic Park Chan-wook Sympathy for Mr. Vengeance (2002), Air Doll (2009)[2] si a avut roluri engleze în filmele WachowskiCloud Atlas (2012), Jupiter Ascending (2015) și seria TV Sense8 (2015-prezent).
Bae Doona
Doona Bae promoting The Tunnel.png
* 1982: Mauricio Bernardo Victorino Dansilio (n. 11 octombrie 1982Montevideo) este un jucător de fotbal uruguayan, care joacă pentru Cruzeiro.
* 1985: Margaret Berger (n. 11 octombrie 1985) este o cântareața din Norvegia. Ea a debutat la casa de discuri Sony. S-a clasat pe locul doi în sezonul doi al emisiunii Norwegian Idol[1]. Berger a devenit directot muzical la postul de radio NRK P3, unul dintre cele 3 canale de radio naționale din Norvegia.
Margaret Berger
Margaret Berger, ESC2013 press conference 01 (crop).jpg
Berger la conferința Eurovision Song Contest 2013
* 1986: Carmen Dumitrița Stoleru (n. 11 octombrie 1986, în Piatra Neamț)[1] este o jucătoare de handbal din România legitimată la clubul SCM Gloria Buzău[2] și care evoluează pe postul de centru.
* 1987: Antonio Trujillo Díaz (n. 11 octombrie 1987Palma de MallorcaSpania), cunoscut ca Trujillo este un fotbalist spaniol.
* 1988: Trevor Mann (n. Paducah[*]SUA) este un wrestler profesionist american care lucrează pentru WWE în marca Raw sub numele de Ricochet, mai bine cunoscut sub numele Prince PumaRicochet și Helios. Mann este renumit pentru timpul petrecut în NJPW și Lucha Underground. În prezent este campion al Statelor Unite.
* 1992: Cardi B (numele de scenă al lui Belcalis Marlenis Almánzar; n. ,[3][4] The Bronx, SUA[3]) este o cântăreață, dansatoare și cantautoare americană de muzică rap, trap și hip hop.
Ea a debutat în anul 2017 cu piesa „Bodak Yellow”. Cu toate acestea, ea are mai multe piese scoase înainte de piesa de debut.
Cardi B
Cardi B Photo by Chris Allmeid (cropped).jpg

Frați și suroriHennessy Carolina[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuOffset[*] ()[5] Modificați la Wikidata
CopiiKulture Kiari Cephus[*] Modificați la Wikidata
* 1993: Alexandra Mîrca (n. ChișinăuMoldova) este o sportivă moldoveancă, în disciplina tir cu arcul. A făcut parte din lotul olimpic al Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de vară din 2016, unde a fost eliminată în șaisprezecimi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...