MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 11 NOIEMBRIE 2020
PARTEA A TREIA - ARTE
ARTE 11 Noiembrie
INVITAȚIE LA OPERĂ 11 Noiembrie
"Rodelinda" de Haendel
Rodelinda, regina de 'Longobardi ( HWV 19) este o serie de operă în trei fapte compuse pentru prima Academie Regală de Muzică de George Frideric Handel . Libretul este de Nicola Francesco Haym , bazat pe libretul anterior al lui Antonio Salvi . Rodelinda a fost mult timp considerată una dintre cele mai mari lucrări ale lui Handel.
Rodelinda a fost interpretat pentru prima dată la Teatrul Regelui din Haymarket, Londra, pe 13 februarie 1725. A fost produs cu acei cântăreți ca Tamerlano . Au fost 14 spectacole; a fost repetată la 18 decembrie 1725, și din nou la 4 mai 1731, alte 16 spectacole în totalitate, fiecare revigorare, inclusiv schimbări și materiale proaspete. [2] În 1735 și 1736 a fost, de asemenea, realizat, cu un succes modest, la Hamburg la Oper am Gänsemarkt . Prima producție modernă - într-o formă foarte modificată - a fost la Göttingen, la 26 iunie 1920, unde a fost prima dintr-o serie de revivaluri de operă moderne Handel produse de entuziastul Handel Oskar Hagen . [2] Operă a ajuns în SUA în 1931 și a fost reînviată la Londra în 1939. [3] O nouă revigorare remarcabilă a Londrei de către Societatea Handel Opera, în limba engleză și folosind un text tăiat, incluzând atât Joan Sutherland, cât și Janet Baker , condusă de Charles Farncombe, a fost realizată în iunie 1959. [3]Odată cu renașterea interesului pentru muzica barocă și interpretarea muzicală informată din istorie din anii 1960, Rodelinda , la fel ca toate operațiile Handel, primește astăzi spectacole la festivaluri și operă. [4] Printre alte spectacole,Rodelinda a fost organizată la Festivalul Glyndebourne din Marea Britanie în 1998 [5] de Opera Metropolitană din New York în 2004 [6] și de Opera Națională în 2014. [7] Producția ENO a fost revitalizat la Teatrul din Bolshoi în 2015
Sinopsis
Argumentul
Înainte de deschiderea operei, Grimoaldo la învins pe Bertarido, regele Lombardiei, în luptă și a uzurpat tronul Milano.Bertarido a fugit, lăsându-i soția Rodelinda și fiul său Flavio prizonieri ai uzurpatorului în palatul regal. În lipsa sprijinului pentru a-și recupera coroana, Bertarido a provocat raportul că el a murit în exil, o rușine care trebuie utilizată pentru a-și salva soția și fiul.
Act 1
Apartamentele lui Rodelina
A cypress-grove Singur în palat, Rodelinda plânge pierderea soțului ei Bertarido. Uciditorul Grimoaldo intră și declară o pasiune ascunsă pentru ea. El propune căsătoria și o oferă înapoi pe tronul care este în mod corect al ei. Îl respinge cu supărare (Aria: "L'empio rigor del fato" ). Grimoaldo fusese anterior logodit cu sora lui Bertarido, Eduige, iar acum îi spune că, odată ce i-ar fi disprețuit, el o va respinge. După ce pleacă Grimoaldo, consilierul său, Garibaldo, îl preface pe iubitul lui Eduige. Ea promite să-și întoarcă iubirea după ce sa răzbunat pe Grimoaldo (Aria: " Lo farò, diro: spietato" ). Singur, Garibaldo dezvăluie că iubirea sa față de Eduige este prefăcută și face parte dintr-un plan de a-și câștiga tronul (Aria: "Di cupido impiego i vanni" ).
Bertarido, ascuns în apropiere, citește inscripția pe memorialul său și îi așteaptă pe iubita soție Rodelinda (Aria: "Dove sei, amato bene?" ). Împreună cu prietenul și consilierul său Unulfo, se uită în secret când Rodelinda și Flavio ajung să-și așeze flori la memorialul său. Plânge la soțul soțului ei. Garibaldo intră cu un ultimatum pentru Rodelinda: fie că este de acord să se căsătorească cu Grimoaldo, fie că Flavio va fi omorât. Rodelinda consimte, dar promite să ceară moartea lui Garibaldo drept prețul ei. Bertarido, care continuă să privească, este agitat și ia decizia lui Rodelinda ca act de trădare personală.
Actul 2
O sala mare
Garibaldo îl încurcă pe Eduige, spunându-i că acum ea a pierdut-o pe Grimoaldo și-a pierdut șansa de a deveni regină.Edujge îi felicită satiric pe Rodelinda, observând decizia ei bruscă de a trăda memoria soțului ei și de a se căsători cu ucigașul său. Rodelinda îi reamintește lui Eduige cine este regina. Edujge promite răzbunare pe Grimoaldo. Pleacă Eduige și intră Grimoaldo. Rodelinda își stabilește termenii de căsătorie cu Grimoaldo: trebuie să-l ucidă pe Flavio cu mâinile sale în fața ei. Grimoaldo, îngrozit, refuză. După plecarea lui Rodelinda, Garibaldo îl încurajează pe Grimoaldo să efectueze uciderea și să-l ia pe Rodelinda ca soție, dar Grimoaldo respinge sfatul. El spune că actul de curaj și determinare al lui Rodelinda l-a făcut să o iubească cu atât mai mult, deși acum și-a pierdut speranța că o va câștiga vreodată. Când cei doi consilieri sunt singuri, Unulfo îi cere lui Garibaldo să dea un sfat unui împărat, iar Garibaldo își expune perspectiva tiranică asupra folosirii puterii.
O perspectivă încântătoare
Bertarido se apropie de temelia palatului în deghizare, unde sora lui Eduige își recunoaște vocea. Unolfo aduce cuvântul de fidelitate a lui Rodelinda - de asemenea, plăcut pentru Eduige - și Eduige este de acord să îl ajute pe Bertarido să-și salveze soția și fiul. Unolfo promite să transmită un mesaj lui Rodelinda că soțul ei este încă în viață. Bertarido se bucură de perspectiva reuniunii.
O galerie în apartamentul lui Rodelina
Rodelinda și Bertarido se întâlnesc în secret și sunt descoperite într-o îmbrățișare de către Grimoaldo, care nu recunoaște soțul ei. Grimoaldo este indignat, crezand ca Rodelinda a luat un amant. Pentru a-și salva onoarea, Bertarido își dezvăluie identitatea, dar Grimoaldo promite să-l omoare oricum, oricine ar fi. Soții se angajează reciproc cu un ultim rămas bun (Duet: "Io t'abbraccio" ).
Actul 3
O galerie
Unulfo și Eduige fac un plan să-i elibereze pe Bertarido din închisoare: îi vor contrabanda o sabie și cheia unui pasaj secret care se desfășoară sub palat.Garibaldo îl sfătuiește pe Grimoaldo să pună omul necunoscut - fie Bertarido sau nu - la moarte. Grimoaldo este stânjenit de gelozie, pasiune și frică.
O închisoare foarte închisă
Decolând în închisoare, Bertarido primește sabia, cheia și o notă scrisă. Când Unulfo vine să-l elibereze, Bertarido îi greșește pe vizitator în întuneric pentru călăul și îl rănește cu sabia. Unulfo ridică rănile și cei doi pleacă. Edulige îi îndrumă pe Rodelinda în celulă. Găsind-o goală și cu sânge pe podea, se tem că Bertarido este mort.
O grădină regală
Grimoaldo este chinuit de remușcări și fuge în grădina palatului, sperând să găsească un loc liniștit în care să poată căuta concediu în somn (Aria: "Pastorello d'un povero armento" ). Garibaldo, găsindu-l neprotejat, decide să-l omoare.Bertarido apare și ucide asasinul intenționat; Grimoaldo, cu toate acestea, el păstrează (Aria: "Vivi, tiranno!" ). Grimoaldo renunță la pretenția sa la tronul Milano și se angajează încă o dată la Eduig. El oferă tronul înapoi lui Bertarido care îl acceptă odată ce se asigură că soția și fiul său îi vor fi returnate. Există bucurie generală.
"Rodelinda" de Haendel
MUZICĂ 11 Noiembrie
Spanish Guitar : Cha Cha Cha - Rumba - Mambo - Samba - The Best Relaxing Guitar Music Ever
3 Hours With The Best Baroque Classical Music Ever
POEZIE 11 Noiembrie
Biografie
Alfred de Musset (n. 11 decembrie 1810 în Paris - d. 2 mai 1857 în Paris) a fost un scriitor și dramaturg francez recunoscut ca unul dintre reprezentanții marcanți ai romantismului în această țară.
Scrierile sale au ca temă predilectă meditația asupra condiției creației artistice și aversiunea față de mediocritatea burgheziei. În special în poezie, a ilustrat predispoziții sufletești contradictorii, capriciile sentimentului erotic în aspirația spre fericire, înclinația romantică a răului veacului (mal du siècle) și dialogul dintre poet și muze.
A rămas cunoscut și pentru relațiile sale afective cu scriitoarele George Sand și Louise Colet. Romanului său autobiografic „Confesiunea unui copil al secolului” („La Confession d'un enfant du siècle”), George Sand îi replică prin romanului epistolar „Ea și el” („Elle et Lui”). O jumătate de an mai târziu, Paul de Musset simte nevoia să îi ia apărarea fratelui vizat nu altfel decât prin romanul „El și ea” („Lui et Elle”). Ecourile acestor relații de famile ajunse publice vor fi sintetizate de Louise Colet prin romanul „Ei” („Lui”).
Poet, dramaturg și prozator romantic prin structură, Alfred de Musset aduce un timbru distinct de intensă sinceritate în poezie.
Lirica sa are un registru larg, ilustrând toate genurile și o varietate de specii, de la lirismul elegiac la cel dramatic, de la confesiune la ironia fină și intensitatea pasiunilor.
Din creația sa dramatică, rămâne drama istorică Lorenzaccio, în care zugrăvește Florența din timpul Renașterii.
Lirica sa are un registru larg, ilustrând toate genurile și o varietate de specii, de la lirismul elegiac la cel dramatic, de la confesiune la ironia fină și intensitatea pasiunilor.
Din creația sa dramatică, rămâne drama istorică Lorenzaccio, în care zugrăvește Florența din timpul Renașterii.
Poezie
Teatru
Roman și nuvele
Eseistică
Cititorului
În cartea asta, fără-ndemânare,
Am pus întreaga tinerețe-a mea.
Mărturisesc, acum când ea apare,
Că multe-aș fi putut să schimb în ea.
Dar, cum și firea noastră-i schimbătoare,
De ce să fac trecutu-altminterea?
Te du, deci, biată pasăre, în zare
Și Dumnezeu te-ndrume unde-i vrea.
O cititorule, oricine-ai fi,
Citește cât mai mult mă poți citi;
La urmă vine-osânda, pare-mi-se.
Întâiul vers copilu-l migăli;
Pe cel de-al doilea, băiețandrul; și
Bărbatul, doar pe el din urmă-l scrise.
1840
Cântec
Sărmanei inimi slabe i-am spus: ”Tu
Nu crezi c-ajunge să iubești doar una?
Și nu-ți dai seama că shimbând într-una,
Îți pierzi în doruri fericirea? Nu?”
Ea mi-a răspuns: ”N-ajunge, precum crezi;
N-ajunge să iubești mereu tot una!
Și nu-ți dai seama că schimbând într-una,
Mai dulci plăceri trecute le-ntrevezi?”
Sărmanei inimi slabe i-am spus: ”Tu
N-ajunge cât ești tristă-ntotdeauna?
Și nu-ți dai seama că schimbând într-una
Iubita, noi dureri întâmpini? Nu?”
Ea mi-a răspuns: ”N-ajunge, precum crezi;
Tristețile n-ajung de totdeauna.
Și nu-ți dai seama că schimbând într-una,
Dăm farmec nou la vechi dureri? Nu vezi?”
1831
Stea palidă a serii
Stea palidă a serii, tu sol trimis din zare,
Ce din amurguri fruntea sclipindă îți desprinzi,
Cu ochii-ți, din palatul de-azur au ce cuprinzi?
Ce vrei să vezi în depărtare?
S-a potolit furtuna și vântul a-ncetat;
Cu freamăt blând pădurea își lăcrimează dorul;
Un fluture de aur, lin, prin livadă, zborul
Printre miresme și-a luat.
Ce cauți peste lumea ce doarme în stihie?
Parcă spre munți acuma cobori în pas ușor;
Pleci surâzând, prieten plin de melancolie,
Iar ochiul tău clipește în zări tremurător.
Stea ce cobori în noapte spre verzile coline,
Tu, ce din mantia nopții ca lacrimă-ai descins,
Și vezi în depărtare păstorul care vine
Cu turma lui, pe drumul de-ntunecimi cuprins,
Spre ce tărâm mergi, astru, în nesfârșita noapte?
Vrei un culcuș, prin trestii, pe tărmul solitar?
Sau, chip frumos în ceasul tăcerii, fără șoapte,
Cobori adânc în mare, ca scump mărgăritar?
De e să mori, luceafăr, și dacă-n marea-adâncă
Vrei pletele bălaie să le scufunzi, îți cer:
Întârzie-ți plecarea! Mai stai o clipă încă!
Stea dulce a iubirii, nu coborî din cer!
1835
Mircea Dinescu, poet român
Biografie
Mircea Dinescu (n. 11 noiembrie 1950, Slobozia) este un poet, scriitor, publicist și om de afaceri român.
A studiat la Facultatea de Jurnalism a Academiei de Științe Social-Politice „Ștefan Gheorghiu” de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist Român, Școala Superioară de Partid.
Debutează cu poezie în 1967, în revista Luceafărul, și editorial cu Invocație nimănui, (1971), volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut. Este redactor la Luceafărul (1976-1982) și România literară (1982-1989). Talentul literar remarcat de numeroși critici (Lucian Raicu, Alex Ștefănescu, Nicolae Manolescu etc.) este încununat cu numeroase premii literare (Premiul Herder, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie, Pemiul Academiei Române pentru Literatură ș.a.).
În urma interviului acordat în februarie 1989 cotidianului Libération în care ataca explicit regimul Ceaușescu, este supus arestului la domiciliu și i se ia dreptul de semnătură. După revoluția din 22 decembrie 1989 este președintele Uniunii Scriitorilor (1990-1993) de unde a demisionat în urma unui scandal,[2] înființează revistele de satiră politică Academia Cațavencu (1990), Plai cu boi (2001) și Aspirina săracului (2003), este membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și fondatorul portului dunărean cultural Cetate (Calafat). În anul 2003, în numărul dedicat „eroilor”, revista Time Europe îl nominalizează pe Mircea Dinescu la categoria „Hate Busters”. Prezență activă, una dintre personalitățile cunoscute ale societății civile, Mircea Dinescu are constante intervenții critice, televizate și publicistice.
Volume publicate în limba română
· De gustibus... - o expoziție de gusturi și culori - cu un Decalog culinar de Mircea Dinescu; album de arta editat de Muzeul de Artă în regie proprie cu ocazia expoziției din 2009
· Femeile din secolul trecut. Poezii noi (2004-2010), cu desene din seria Erotica Magna de Dan Erceanu; Editura: Fundația pentru Poezie Mircea Dinescu, 2010[3]
· Iubirea mea să scoată țări din criză, Editura: Fundația pentru Poezie Mircea Dinescu, 2011.
Volume publicate în limbi străine
· À votre disposition; trad. et adapté en français par Marc Rombaut et Constantin Crisan ; avec une préf. de Romul Munteanu; Editura Univers, 1982
· Mirage posthume : poèmes; tradus din limba română de Alain Paruit ; avant propos d' Eugène Ionesco ; postf. d' Alexandru Papilian et Lucian Raicu; Paris:
· Trente deux poésies; pref. de Lucian Raicu ; trad. par Miron Kiropol; [Paris]: La Bartavelle, 1989
Prezență în antologii
· Streiflicht – Eine Auswahl zeitgenössischer rumänischer Lyrik (81 rumänische Autoren), - "Lumina piezișă", antologie bilingvă cuprinzând 81 de autori români în traducerea lui Christian W. Schenk, Dionysos Verlag 1994, ISBN 3-9803871-1-9
· Testament - Anthology of Modern Romanian Verse - Bilingual Edition English/Romanian / Testament - Antologie de Poezie Română Modernă - Ediție Bilingvă Engleză/Română (Daniel Ionita, Editura Minerva 2012 - ISBN 978-973-21-0847-5)
Premii literare și distincții
· De trei ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie
Fuga in doi
Este-n noi o spaima care ne doboara
Bate vant din lucruri,poate dinadins,
Sufletu-i o luntre spre odinioara.
Carnea dulce vasla.Ochiul necuprins
Rupti din soare-s manjii,ii asteapta hatul,
Gloria carutii - glorie pe roti.
Ochelari de piele marginind ospatul
Fara ca privirea sa-nfloreasca-n parti.
Noi vom umple caii gata de plecare
Adunati in plasa ierburilor vechi,
Steaua cea aleasa poate fi oricare -
In singuratate alergam perechi.
Sunt tanar, Doamna
Sunt tanar, Doamna, vinul ma stie pe de rost
si ochiul sclav imi cara fecioarele prin sange,
cum as putea intoarce copilul care-am fost
cand carne-mi infloreste si doar uitarea plange.
Sunt tanar, Doamna, lucruri am asezat destul
ca sa pricep caderea din somn spre echilibru,
dar bulgari de lumina dac-as manca, satul
nu m-as incape in pielea mea de tigru.
Sunt tanar, Doamna, tanar cu spatele frumos
si vreau drept hrana lapte din sfarcuri de cometa,
sa-mi creasca ceru-n suflet si stelele in os
si sa dezmint zapada pierdut in pirueta.
Sunt tanar, Doamna, inca aripile ma tin
chiar de ating pamantul pe-aproape cu genunchii,
aceasta putrezire ma-mbata ca un vin
caci simt curgand prin dansa bunicile si unchii.
Sunt tanar, Doamna, tanar, de-aceea nu te cred,
oricat mi-ai spune, timpul nu-si ascute gheara
desi arcasii cetii spre mine isi reped
sagetile vestirii, sunt tanar. Buna seara!
Sentiment masurat cu o rigla
Vulpe hazlie pipa mladioasa
de ce maninci din propria ta casa
de ce ca un tipar scapat din virse
porti pe sub piele triburi agatirse.
Seara prin dreptul fabricii de sticla
mi te dadeai batoasa ca o rigla
ca da ca nu ca da ca nu si iata
limba de clopot cade inmuiata.
Îmi pasă...
Îmi pasă de lume,
Îmi pasă de voi
De cei ce-au avut nume
Și-acum sunt eroi!
Îmi pasă de Soare,
Îmi pasă de Lună
De cel ce nu moare
Și-are viața mai bună.
Îmi pasă de mine,
Îmi pasă de noi
Și-mi pasă de tine
Într-o miercuri sau joi.
Îmi pasă de cei
Ce sunt singuri și triști
Și scriu pe nisipuri
Că nu sunt egoiști.
Îmi pasă de viață,
Îmi pasă de moarte,
Să fim tot în față,
Să fim ca la ”carte”.
Îmi pasă de floarea care dispare,
Îmi pasă de câinele care moare,
Îmi pasă de tot și-mi pasă de toate,
Vreau viețile noastre repetate.
Îmi pasă de tot ce visez și trăiesc,
Îmi pasă de toți ce-i iubesc și doresc,
Îmi pasă de viață, îmi pasă de moarte,
Să-aveți viața ca la carte!
Sanda Elena Dicu
8 noiembrie 2015
N. Gr. Mihăescu-Nigrim, epigramist
Biografie
MIHAESCU NIGRIM Nicolae (numele la nastere: Nicolae Gr. Mihaescu), se naste la 21 mart. 1871, comuna Gura Sarati, judetul Buzau - moare in 11 nov. 1951, Bucuresti.
Poet, prozator si eseist. Fiul unui mic arendas, Grigore Mihaescu. Studii liceale si universitare la Bucuresti.
Doctor in litere si filosofie al Univ. din Bruxelles; diplomat in stiinte sociale si politice. Profesor de liceu la Ploiesti, apoi inspector scolar.
A scos revista Intim si Carmen Sylva.
Colaboreaza la: Universul literar, Vieata noua. Arta, Adevarul literar. Convorbiri literare, Floare-albastra s.a. Debut in literatura cu volum de poezii Astrale (1901).
A scris in diverse domenii, risipindu-se in publicistica si eseistica (Doctrina vietii unui— nebun, 1903; Ce zice englezul despre romani, 1908; Sarlatanii stiintei, 1911; Humorul englezesc, 1912 s.a.), in memoriale de calatorie (.Londra, 1906; Constantinopol, 1906), nuvelistica (Cavalul fermecat, 1912; Din grozaviile Parisului, 1912), roman (in apele oglinzilor, 1940) si incercari dramaturgice (L'Aveu, 1916; Bogdan, 1938). Spiritual, iscoditor, mereu in cautarea unor noi forme de afirmare, Nicolae Nigrim Mihaescu e, in fond, un diletant in acceptiunea originara a termenului. S-a remarcat si ca epigramist de reala virtuozitate.
Nuvelistica lui Nicolae Nigrim Mihaescu (adunata in volumele Cavalul fermecat si Din grozaviile Parisului, ambele din 1912) abordeaza subiecte senzationale, cu inventarul lor obisnuit de situatii epice - crima, nebunie, deghizare, dezvaluirea paternitatii - si personaje pitoresti, majoritatea din medii interlope: apasi, prostituate, vaduve misterioase. Dincolo de caracterul lor conventional, textele se retin totusi printr-o constructie epica ingenioasa. Fara relief sint insemnarile sale de calatorie (la Londra, Constantinopol, Bruxelles) sau numeroasele povestiri pentru copii.
Format in climatul moralizator al literaturii de la 1900 (cu numeroase reflexe samanatoriste), se lanseaza si in proza de larga respiratie, dar cu un evident deficit de vocatie epica sau analitica. In apele oglinzilor (1940), „roman din viata studentilor romani de la Paris", uzeaza de o tipologie rudimentara, schematizata, de antiteze ingrosate: „usuraticul George Ramura" e un cinic fiu de bani gata. Parisul e loc de desfriu si de pierzanie - „prapastie infernala!" - doar batrina doica de acasa cunoaste „calea sanatoasa a vietii". Totul este artificial, fals, excesiv - de la exclamatia si gesticulatia romantica a personajelor pina la transformarile lor bruste (istoria fiind a unei seduceri - in urma careia seducatorul, cuprins de remuscari, se injunghie). Nu lipseste comentariul moralizator, de un retorism desuet, al vocii auctoriale. in memorialele de calatorie naratorul e rationalist-moralist, critic, pierzindu-se insa adesea in divagatii plate, voit „poetizante", despre viata, moarte, timp, calatorie. Studiile, articolele de presa, conferintele apartin doar in mica masura literaturii, desi este evident ca, in unele, autorul a avut intentia de a oferi probe de virtuozitate: stilului adecvat, publicistic, din majoritatea brosurilor (Ce zice englezul despre romani, 1908; Sarlatanii stiintei, 1911; Ideal si anarchie, 1912) i se substituie, de pilda, in Betia mortii (1912) unul retoric, patetic, emfatic, exclamativ si metaforic.
Mai interesanta este Doctrina vietii unui.., nebun (1903), scriere fragmentara, ansamblu de cugetari - speculatii teoretice asupra raportului dintre afirmatie si negatie, variatii pe tema negativista - aducind un plus de degajare si chiar un usor teribilism spiritual. Teatrul lui Nicolae Nigrim Mihaescu e nesemnificativ; piesele - L'Aveau, Bogdan - sint melodrame superficiale, din care nu lipsesc sinuciderile sau crima. Volumul de versuri Astrale (1901) e plin de clisee, alegorii banale, romante. Iluziile sint frunze vestejite, poetul deznadajduit e un vultur ranit s.a.m.d. Este, de altfel, singurul volum de poezii al lui Nicolae Nigrim Mihaescu, care s-a afirmat insa. mai tirziu, ca epigramist.
Poet, prozator si eseist. Fiul unui mic arendas, Grigore Mihaescu. Studii liceale si universitare la Bucuresti.
Doctor in litere si filosofie al Univ. din Bruxelles; diplomat in stiinte sociale si politice. Profesor de liceu la Ploiesti, apoi inspector scolar.
A scos revista Intim si Carmen Sylva.
Colaboreaza la: Universul literar, Vieata noua. Arta, Adevarul literar. Convorbiri literare, Floare-albastra s.a. Debut in literatura cu volum de poezii Astrale (1901).
A scris in diverse domenii, risipindu-se in publicistica si eseistica (Doctrina vietii unui— nebun, 1903; Ce zice englezul despre romani, 1908; Sarlatanii stiintei, 1911; Humorul englezesc, 1912 s.a.), in memoriale de calatorie (.Londra, 1906; Constantinopol, 1906), nuvelistica (Cavalul fermecat, 1912; Din grozaviile Parisului, 1912), roman (in apele oglinzilor, 1940) si incercari dramaturgice (L'Aveu, 1916; Bogdan, 1938). Spiritual, iscoditor, mereu in cautarea unor noi forme de afirmare, Nicolae Nigrim Mihaescu e, in fond, un diletant in acceptiunea originara a termenului. S-a remarcat si ca epigramist de reala virtuozitate.
Nuvelistica lui Nicolae Nigrim Mihaescu (adunata in volumele Cavalul fermecat si Din grozaviile Parisului, ambele din 1912) abordeaza subiecte senzationale, cu inventarul lor obisnuit de situatii epice - crima, nebunie, deghizare, dezvaluirea paternitatii - si personaje pitoresti, majoritatea din medii interlope: apasi, prostituate, vaduve misterioase. Dincolo de caracterul lor conventional, textele se retin totusi printr-o constructie epica ingenioasa. Fara relief sint insemnarile sale de calatorie (la Londra, Constantinopol, Bruxelles) sau numeroasele povestiri pentru copii.
Format in climatul moralizator al literaturii de la 1900 (cu numeroase reflexe samanatoriste), se lanseaza si in proza de larga respiratie, dar cu un evident deficit de vocatie epica sau analitica. In apele oglinzilor (1940), „roman din viata studentilor romani de la Paris", uzeaza de o tipologie rudimentara, schematizata, de antiteze ingrosate: „usuraticul George Ramura" e un cinic fiu de bani gata. Parisul e loc de desfriu si de pierzanie - „prapastie infernala!" - doar batrina doica de acasa cunoaste „calea sanatoasa a vietii". Totul este artificial, fals, excesiv - de la exclamatia si gesticulatia romantica a personajelor pina la transformarile lor bruste (istoria fiind a unei seduceri - in urma careia seducatorul, cuprins de remuscari, se injunghie). Nu lipseste comentariul moralizator, de un retorism desuet, al vocii auctoriale. in memorialele de calatorie naratorul e rationalist-moralist, critic, pierzindu-se insa adesea in divagatii plate, voit „poetizante", despre viata, moarte, timp, calatorie. Studiile, articolele de presa, conferintele apartin doar in mica masura literaturii, desi este evident ca, in unele, autorul a avut intentia de a oferi probe de virtuozitate: stilului adecvat, publicistic, din majoritatea brosurilor (Ce zice englezul despre romani, 1908; Sarlatanii stiintei, 1911; Ideal si anarchie, 1912) i se substituie, de pilda, in Betia mortii (1912) unul retoric, patetic, emfatic, exclamativ si metaforic.
Mai interesanta este Doctrina vietii unui.., nebun (1903), scriere fragmentara, ansamblu de cugetari - speculatii teoretice asupra raportului dintre afirmatie si negatie, variatii pe tema negativista - aducind un plus de degajare si chiar un usor teribilism spiritual. Teatrul lui Nicolae Nigrim Mihaescu e nesemnificativ; piesele - L'Aveau, Bogdan - sint melodrame superficiale, din care nu lipsesc sinuciderile sau crima. Volumul de versuri Astrale (1901) e plin de clisee, alegorii banale, romante. Iluziile sint frunze vestejite, poetul deznadajduit e un vultur ranit s.a.m.d. Este, de altfel, singurul volum de poezii al lui Nicolae Nigrim Mihaescu, care s-a afirmat insa. mai tirziu, ca epigramist.
OPERA: Despre reforma calendarului. Bucuresti, 1900; Filosof ia socialismului, I, Cimpulung, 1900; Astrale, poezii. Bucuresti, 1901; La Roumanie a l'Exposition universelle de 1900, Paris, 1901; Doctrina vietii unui nebun, eseuri. Bucuresti, 1903; Wit and Humour, Bucuresti, 1904; Londra, memorial de calatorie, Bucuresti, 1906; Constantinopol, memorial de calatorie. Bucuresti; 190. Ce zice englezul despre romani, eseuri. Bucuresti, 1908; Sarlatanii stiintei, eseuri. Bucuresti, 1911; Betia mortii. Bucuresti. 1912; Cavalul fermecat, nuvele, Bucuresti, 1912; Din grozaviile Parisului, nuvele, Bucuresti, 1912; Humorul englezesc, eseuri. Bucuresti, 1912; Ideal si anarchie. Bucuresti, 1912; Teoria suprematiei. Bucuresti, 1912; L'Aveau, piece en trois actes, Bucuresti, 1916; Razboiul, Bucuresti, 1916; Zmeul, Bucuresti, 1925; Cartea cu minuni (in colab. cu D.V. Toni), Bucuresti, 1935; Bogdan, piesa intr-un act (in colab. cu Petre N. Mihailescu), Giurgiu, 1938; In apele oglinzilor, roman. Bucuresti, 1940; Inelus, povesti pentru copii. Buzau, f.a. Traduceri: E. Richter, Unde duce socialismul. Jurnalul unui lucrator, Bucuresti, 1895; R.H. Sherand, Viata lui Oscar Wilde, Bucuresti, f.a.; S. Theyre Smith, Care-i din amindoua, comedie intr-un act. Bucuresti, f.a.; K.P. Miiller, Sistemul meu. Bucuresti, f.a. |
REFERINTE CRITICE: L. Predescu, Scriitorii romani, 1938; M. Straje, Dictionar de pseudonime, 1973; N. Crevedia, Epigramisti romani de ieri si de azi, 1975. |
Lunii
Roşie de iese luna,
Când din somnu-i lung se scoală,
E că-n lume-i e ruşine
Să s-arate toată goală.
Când din somnu-i lung se scoală,
E că-n lume-i e ruşine
Să s-arate toată goală.
Chelia lui Cincinat
Agronomia ne învaţă
Că planta de la suprafaţă
Nu are cum să crească-n gol,
Când n-are hrană la subsol.
Că planta de la suprafaţă
Nu are cum să crească-n gol,
Când n-are hrană la subsol.
Pe mormântul meu
Aici zace Mihăiescu.
L-a pus naiba şi-a mâncat
Pe poietul Pavelescu
Şi-a murit intoxicat!
L-a pus naiba şi-a mâncat
Pe poietul Pavelescu
Şi-a murit intoxicat!
Maestrului Radu D. Rosetti, autorul prozei din "Sala paşilor pierduţi"
- Ei, unde vă e avocatul?
Întreabă Curtea pe doi muţi.
- S-a rătăcit, spune aprodul,
În sala paşilor pierduţi.
Întreabă Curtea pe doi muţi.
- S-a rătăcit, spune aprodul,
În sala paşilor pierduţi.
Lui Ion I. Pavelescu
Aici zace Ionel,
Frate bun cu Cincinat,
A murit nemângâiat...
Că n-a fost poet nici el!
Frate bun cu Cincinat,
A murit nemângâiat...
Că n-a fost poet nici el!
Cărţile
Nu cereţi nopţilor lumină,
Nici morţii viaţă de apoi;
Nici cărţi, căci nu ştiu cum se face
Că nu se mai dau înapoi!
Nici morţii viaţă de apoi;
Nici cărţi, căci nu ştiu cum se face
Că nu se mai dau înapoi!
Magistratul Cincinat Pavelescu a fost permutat de la Constanţa la Sinaia
Trist Ovidiu, ce-i cu tine?
Tu la chip înseninat?
Ce arăţi aşa de bine?!
-Am scăpat de Cincinat!
Tu la chip înseninat?
Ce arăţi aşa de bine?!
-Am scăpat de Cincinat!
TEATRU/FILM 11 Noiembrie
Mircea Mureşan, regizor român de film
Biografie Mircea Mureşan
Mircea Mureșan (n. 11 noiembrie 1928, Sibiu) este un regizor de film roman. Debutul în film îl face după absolvirea în 1955 a IATC, cu un film avându-i în distribuție pe Dumitru Furdui si Vasilica Tastaman (Toamna se numără..., 1961). Dobândește consacrarea cu Răscoala (1965), film premiat la Festivalul de la Cannes. A fost vicepreședinte al Asociației Cineaștilor (ACIN) între 1974-1989. Cariera sa cinematografică, debutată sub semnul ecranizărilor, se reorientează treptat spre comedie, cu rare excursii în domeniul documentarelor.
· Lumea lui Geo Saizescu (2014)
· Astă seară dansăm în familie (1972) Trailer
· Aventuri la Marea Neagră (1972) - olandez
· Azucena - Ingerul de abanos (2005)
· Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
· Miss Litoral (1990)
· Maria și marea (1988)
· Toate pînzele sus! - Întâlnire în Atlantic (1987) - regizor
· Toate pînzele sus! - Secretul epavei (1986)
· Cei mai frumosi 20 de ani (1985)
· Horea (1984)
· O lebădă iarna (1983)
· Lumini și umbre: Partea II (1982)
· Întoarcere la dragostea dintâi (1981)
· Blestemul pământului Blestemul iubirii / Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1980) Trailer
· Împușcături sub clar de lună (1977)
· Toate pânzele sus! (1977)
· Toate pînzele sus (1977)
· Porțile albastre ale orașului (1975)
· Bariera (1972)
· Asediul (1970)
· Lunga noapte de sase ani (1970)
· Baltagul (1969)
· K.O. (1968)
· Răscoala (1965)
· Partea ta de vină (1963)
· Toamna se numara... (1961)
Filmografie - scenarist
· Azucena - Ingerul de abanos (2005)
· Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
· Toate pînzele sus! - Întâlnire în Atlantic (1987) - scenarist
· Toate pînzele sus! - Misterele mărilor (1987) - scenarist
· Toate pînzele sus! - Secretul epavei (1986)
· Întoarcere la dragostea dintâi (1981)
· Toate pânzele sus! (1977)
· Baltagul (1969)
· K.O. (1968)
Filmografie - prim-asistent regie
Ștefan Bănică, actor român de teatru și film
Biografie Ștefan Bănică
Ștefan Bănică (senior) (n. 11 noiembrie 1933, Călărași – d. 26 mai1995 București) a fost un actor complex de teatru și film. S-a mai remarcat ca un bun cântăreț. Printre cele mai celebre piese muzicale interpretate se numără „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”. Fiul său, Ștefan Bănică junior, i-a urmat cariera atât în actorie, dar mai ales în muzică.
Filmografie
· Fair Play (1977)
Teatru
· ...escu de Tudor Mușatescu
Fiodor Dostoievski
Biografie Fiodor Dostoievski
1821 La 11 noiembrie (stil nou), la Moscova, Rusia, s-a nascut Feodor Dostoievski, intr-un spital pentru saraci, unde tatal sau lucra ca medic rezident. A fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, ale carui opere au avut un efect profund si de durata asupra fictiunii din secolul al XX-lea. Tatal sau era un om violent, dominator si alcoolic, care avea sa fie asasinat in cele din urma in 1839 pe mosia lui de catre iobagii care s-au razbunat pentru tratamentul inuman la care ii supusese.
1843 In acest an, Dostoievski a absolvit scoala de inginerie militara, dar nu a acceptat postul oferit, optand pentru cariera de scriitor. In anii ’40 a publicat doua romane, ‘‘Oameni sarmani’’, o lucrare realista depre proletari, si ‘‘Dublura’’, povestea unui functionar public paranoic, care se intalneste cu sosia sa, ce ar fi putut fi fratele sau geaman. ‘‘Dublura’’ a marcat interesul lui Dostoievski pentru starile psihice aparte.
1849 Dostoievski a fost arestat din cauza apartenentei sale la grupul Petrasevki, o formatiune in cadrul careia se purtau discutii utopice, si condamnat la moarte. Desi sentinta conspiratorilor avea sa fie comutata in exil intr-un lagar de munca din Siberia, politia tarista a inscenat mai intai un simulacru de executie, aliniindu-i pe condamnati in fata plutonului de executie, inainte de a le anunta schimbarea sentintei. Dostoievski a petrecut 10 ani in exil, dintre care 4 intr-un lagar de munca, unde a stat cu lanturi la picioare intr-o exploatare de cherestea si 6 ca simplu soldat intr-un fort siberian din apropierea granitei cu Mongolia.
1859 In acest an, lui Dostoievski i s-a permis sa demisioneze din armata si sa se intoarca la St. Petesburg, unde a incercat sa isi reia cariera literara.
1862 Scrie ‘‘Amintiri din casa mortilor’’, in care descrie suferintele prin care a trecut in toata perioada de exil; pentru el acestea echivalau cu a fi ingropat de viu si cu identitatea distrusa, idee la care avea sa revina de nenumarate ori in romanele sale.
1864 Moare sotia sa, Maria Isaeva, de tuberculoza, cu care Dostoievski se casatorise in perioada exilului.
1866 Publica ‘‘Crima si pedeapsa’’, opera ce a fost primita favorabil de critica.
1867 Se casatoreste cu Anna Grigorievna, stenografa angajata ca sa-i copieze ‘‘Jucatorul’’, o carte pe care a terminat-o in 26 de zile pentru a satisface pretentiile editorului . Anna Grigorievna i-a oferit lui Dostoievski un sentiment de stabilitate in ultimul deceniu al vietii sale, cand a scris ‘‘Posedatul’’ (1873), ‘‘Adolescentul’’ (1876) si capodopera sa ‘‘Fratii Karamazov’’ (1880).
1868 Publica ‘‘Idiotul’’.
1877 Dostoievski tine un discurs de evocare la inmormântarea prietenului sau, poetul Nekrasov, provocand mari controverse.
1881 In acest an, la 9 februarie (stil nou), romancierul Feodor Dostoievski moare, de emfizem pulmonar, la cateva luni dupa ce rostise un discurs inflacarat pentru comemorarea lui Alexandr Puskin in care vedea ilustrarea ideii de pace si fratie.
Dostoievski a fost considerat drept precursor al existentialismului, precum si profet mistic, religios si politic – atat revolutionar, cat si reactionar – si, dupa parerea lui Thomas Mann, intruchipeaza ‘‘un sfant si un pacatos in aceeasi persoana’’. Aceasta complexitate a personalitatii lui, detectata de Sigmund Freud, precum si temele variate abordate in scrierile lui Dostoievski au o baza biografica.
SFATURI UTILE 11 Noiembrie
SCĂDEREA COLESTEROLULUI = VIAŢĂ
Introducere
Exista modalitati prin care sa scad nivelul colesterolului fara a lua medicamente? Traim intr-o societate ce se bazeaza pe medicamente si mi-as dori sa imi imbunatatesc sanatatea fara sa iau medicamente. Daca scade nivelul colesterolului ne putem imbunatati sanatatea. Nu e vorba de faptul ca nu functioneaza aceste medicamente, ele chiar scad nivelul colesterolului in majoritatea cazurilor, dar exista riscul efectelor secundare pe termen lung sau pe termen scurt.
Una dintre cele mai bune metode de a scadea nivelul colesterolului e pe baza dietei. Suna ca o solutie simpla si directa pentru aceasta problema, dar este totusi una dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatate. Dar daca ai o alimentatie saraca in grasimi si cu un nivel redus al colesterolului, poti sa iti imbunatatesti acest nivel al colesterolului si ai o sanatate mai buna. Cele doua elemente merg mana in mana si te vor ajuta sa te simit mai bine cand mergi sa vezi rezultatele testelor de colesterol.
O alta schimbare a stilului de viata pentru a scadea nivelul colesteroluli se refera la exercitii fizice. Una dintre cele mai bune masuri pe care le poti lua pentru a scadea nivelul colesterolului este practicarea exercitiilor fizice pentru sanatate cardiovasculara. Exercitiul iti va intari inima si sistemul circulator pentru a schimba efectele nivelului ridicat de colesterol.
Acest lucru poate parea evident pentru unii, dar daca esti fumator ar trebui sa te lasi. La fumatori, depunerea grasimii pe artere se face si mai repede. Pe masura ce se acumuleaza grasimea, inima ta trebuie sa munceasca mai mult pentru a impinge sangele pe artere. Aceasta munca dificila poate provoca un atac sau chiar un infarct. Daca renunti la fumat poti scadea nivelul colesterolului si grasimea se va depune mai greu pe artere.
Poti scadea nivelul colesterolului printr-un lucru simplu, adica luand-o mai usor din cand in cand. Crezi sau nu, stresul cronic poate afecta nivelul colesterolului. De fapt, daca ai o alimentatie corecta, nu fumezi si faci exercitii, dar esti totusi stresat, e posibil sa nu vezi nici o imbunatatire. Fa un masaj, plimba-te, sau poti sa iesi cu familia sau cu prietenii din cand in cand. Orice ca sa te asiguri ca scapi de stres si ca organismul tau te va ajuta la nevoie.
Daca iti doresti sa scazi nivelul colesterolului, vei fi uimit cat de multe poti realiza chiar si fara medicamente. Poti vedea imbunatatiri chiar pe parcursul a cateva saptamani daca esti disciplinat si fara sa iti fie teama de efecte secundare asociate consumului de medicamente. Vorbeste cu medicul de familie despre un tratament pentru scaderea colesterolului fara medicamente si porneste pe drumul unei sanatati de invidiat fara a-ti otravi organismul. Nu uitati ca toate medicamentele pentru scaderea colesterolului imbolnavesc mai devreme sau mai tarziu ficatul!
Redu consumul de carne , unt si branza avand atentia si asupra grasimilor saturate. Desi corpul tau isi produce singur colesterolul necesar aproximativ 30-35 % provine din consumul zilnic al alimentelor. Toate animalele grase contin grasimi saturate , daunatoare corpului si ridica nivelul colesterolului rau numit si LDL. Pe de alta parte un consum de alimente ce nu contin grasimi saturate scade nivelul LDL. Grasimile monosaturate sunt bune pentru corpul tau si se gasesc in alune, fructe avocado , masline etc.
- Include cat mai mult peste in alimentatia ta pentru un aport de acizi grasi Omega3. Acestia s-au dovedit cu un continut de colesterol scazut si se pot gasi in special in varietatile uleiului de peste. Exemple de peste bogati in Omega3 sunt : herringul , sardinele , pastravul si tonul. Atunci cand gatesti pestele ai grija la grasimile nasanatoase care le adaugi in compozitie. Copt sau la gratar este cea mai sanatoasa cale de gatit pestele. Consumul regulat de peste este mult mai active in scaderea nivelului LDL decat consumul de suplimente.
Alte surse de Omega3: verdeata , vegetalele care nu sunt numai recomandate pentru colesterol si pentru alimentarea corpului cu vitamine si substante esentiale functionarii si pentru un stil de viata sanatos.
- Mareste alimentarea cu fructe proaspete si legume pentru a adauga in alimentatie mai multe fibre. Merele contin fibre solubile special numite pectina care scade colesterolul.
- Bea sucuri naturale din fructe si legume care pe langa faptul ca sunt gustoase sunt si sanatoase pentru organism.
Spre final ai grija la ce consumi, sub nicio forma nu este recomandat consumul de produse gen snacks, chips, fast-food s.a.m.d
Majoritatea persoanelor cand pornesc la drum cu un regim pentru colesterol implica automat anumite neintelegeri care le evita.
Cea mai mare neintelege cand vine vorba de un regim este atunci cand persoanele incearca sa taie din alimentatie grasimea si colesterolul. Asta poate fi periculos deoarece corpul utilizeaza aceasta substanta pentru a produce hormoni , vitamina D , membrane . Un lucru foarte important de tinut minte atunci ca tineti o dieta pentru scaderea lui este ca organismului ii trebuie HDL cunoscut ca si “colesterolul bun” in combaterea si prevenirea acestei boli.
Nutrientii naturali cu un nivel de colesterol scazut sunt importanti intr-un regim deoarece nu scade HDL-ul.
Un exemplu bun din aceastea este alimentatia zilnica cu suplimente cu vitamina E si minerale. Vitamina E te ajuta la o circulatie mai bun , vitamina C si vitamina B3 te ajuta sa-ti scazi nivelul ridicat de LDL. De asemenea sunt si alte produse pe piata care te pot ajuta in scaderea LDL si marirea HDL.
O dieta pentru un coloesterol mic nu este necesar sa fie tinuta in timp indelungat. Cateva mici schimbari la regim si taierea de pe lista a alimentelor rele precum chipsurile sau snacksurile precum la fel de bine si carnea ca masa principal poate fi foarte benefic pentru pastrarea LDL-ului mic si HDL-ului ridicat.
Multe produse consumate care sunt derivate din plante de exemplu legumele sunt extreme de recomandate pentru scaderea LDL.
Consumul de fructe si legume in defavoarea chipsurilor sau a bomboanelor te vor ajuta in combaterea acestei afectiuni. Vegetalele nu numai ca iti vor scadea si metine nivelul colesterolului dar iti va imbunatati si rezistenta organismului.
Acestea sunt cateva indicatii ce trebuiesc retinute atunci cand plecati la drum cu un regim. De tinut minte este faptul ca organismul in oarecare masura ii trebuie HDL (High Density Lipoprotein) pentru a ne ajuta organismul.
Acestea sunt cateva indicatii ce trebuiesc retinute atunci cand plecati la drum cu un regim. De tinut minte este faptul ca organismul in oarecare masura ii trebuie HDL (High Density Lipoprotein) pentru a ne ajuta organismul.
Stiai ca ti-ai putea distruge sanatatea singur fara nici macar sa stii ? Asta este sigur daca mananci alimente incarcate in colesterol. Anumite studii si cercetari au demonstrat ca un consum de colesterol foarte ridicat iti poate scurta cativa ani din viata fara sa stii. Pentru sanatatea ta este foarte recomandat sa reduci mancarurile grase pentru a tine sub control nivelul colesterolului.
Avand o dieta bine echilibrata cu alimente scazute in colesterol este foarte esential pentru a reduce nivelul
colesterolului. Din cauza stilului de viata ocupat din ziua de azi multi dintre noi ajung la cel mai apropiat fast food
pentru a-si face plinul atunci cand stomacul incepe sa huruie lasand alimentatia echilibrata in spate. Probabil la multi dintre noi la ordinea zilei stau chipsurile , snacksurile , bauturile acidulate , fast foodul etc. in defavoarea alimentelor sanatoase precum fructe , legume , nuci , peste , telina , morcovi etc care ar trebui consumate la munca sau la scoala atunci cand va este foame.
Consumul de alimente cu continut scazut de colesterol , cum ar fi carnea de pui , carnea de peste , carne rosie slaba poate reduce dramatic nivelul de colesterol. Cel mai mult colesterol provine de la produsele de origine animala si lactate , deci un sfat bun ar fi sa taieti orice urma de grasime in exces inainte de a-l prepara produsul dorit. Desigur puteti echilibra mesele savuroase cu legume , fructe proaspete si condimente. Un alt avantaj al consumului de alimente fara colesterol este ca puteti scade in greutate , sa diminuati stresul si sa aveti o viata activa.
Un alt plus al pestelui este continutul bogat in omega 3 fiind un mod excelent de a tine in frau nivelul de colesterol.
Omega 3 poate fi gasit in uleiul de peste care favorizeaza colesterolul bun (HDL). Medici recomanda consumul de ulei din peste de cel putin 2-3 ori pe saptamana , consumat in orice parte a zilei.
Bea multa apa care ajuta la eliminarea toxinelor din corp si ajuta la scaderea colesterolului. Se recomanda a fi consumat circa 2 litri de apa pe zi. Apa va hidrateaza si sustine buna functionare a sistemului urinar si a celalte functii ale organismului.
Avand o dieta bine echilibrata cu alimente scazute in colesterol este foarte esential pentru a reduce nivelul
colesterolului. Din cauza stilului de viata ocupat din ziua de azi multi dintre noi ajung la cel mai apropiat fast food
pentru a-si face plinul atunci cand stomacul incepe sa huruie lasand alimentatia echilibrata in spate. Probabil la multi dintre noi la ordinea zilei stau chipsurile , snacksurile , bauturile acidulate , fast foodul etc. in defavoarea alimentelor sanatoase precum fructe , legume , nuci , peste , telina , morcovi etc care ar trebui consumate la munca sau la scoala atunci cand va este foame.
Consumul de alimente cu continut scazut de colesterol , cum ar fi carnea de pui , carnea de peste , carne rosie slaba poate reduce dramatic nivelul de colesterol. Cel mai mult colesterol provine de la produsele de origine animala si lactate , deci un sfat bun ar fi sa taieti orice urma de grasime in exces inainte de a-l prepara produsul dorit. Desigur puteti echilibra mesele savuroase cu legume , fructe proaspete si condimente. Un alt avantaj al consumului de alimente fara colesterol este ca puteti scade in greutate , sa diminuati stresul si sa aveti o viata activa.
Un alt plus al pestelui este continutul bogat in omega 3 fiind un mod excelent de a tine in frau nivelul de colesterol.
Omega 3 poate fi gasit in uleiul de peste care favorizeaza colesterolul bun (HDL). Medici recomanda consumul de ulei din peste de cel putin 2-3 ori pe saptamana , consumat in orice parte a zilei.
Bea multa apa care ajuta la eliminarea toxinelor din corp si ajuta la scaderea colesterolului. Se recomanda a fi consumat circa 2 litri de apa pe zi. Apa va hidrateaza si sustine buna functionare a sistemului urinar si a celalte functii ale organismului.
Încheiere
In practica clinica se recomanda ca pacientul sa incerce intai o schimbare a stilului de viata. Asta inseamna o alimentatie diferita, eliminarea alimentelor care contribuie la cresterea colesterolului (rau) si despre care puteti citi peste tot pe internet. Cand romanii aud cuvantul dieta se gandesc ca numarul felurilor consumate se reduce automat. Asta pentru ca multi sunt obisnuiti sa consume constant alimente disponibile pe orice raft al unei banale alimentare si de o calitate nutritiva indoielnica. Daca au un salam, unt, oua, lapte, smantana si paste (macaroane, spaghete) multi romani se considera multumiti. Ca sa variezi alimentele, trebuie sa le cunosti denumirea, sa stii unde sa le cauti si sa te informezi cu privire la preturi si felul in care se pot gati, prelucra termic.Din pacate la noi se mananca rar peste , ca sa nu mai zic de fructe de mare sau icre – in afara de cele prelucrate cu maioneza.
Descoperiti preparatele vegetariene care nu furnizeaza acel colesterol rau, fructele care nu inseamna doar mere, banane si struguri (fiecare sezon are ceva nou iar in hipermarketuri puteti gasi la oferta daca urmariti putin catalogul asa cum fac majoritatea cumparatorilor informati din vest) obisnuiti-va sa gatiti legume grill in tava de teflon cu capac- fara uleiuri-vinetele, brocolli, conopida, morcovii sunt gustoase daca invatati sa le asezonati.
Renuntati la sare. „Sarea in bucate“ e doar un basm si daca o inlocuiti cu alte condimente veti vedea ca nu o sa va lipseasca. Gustul dv , pervertit de-a lungul anilor va spune ca mancarea fara sare nu este gustoasa – lucru total fals daca stii cu ce sa o inlocuiti. Orice gust se poate schimba – in materie de haine ca si in materie de hrana
Inainte de a inghiti medicamente sintetice incercati produse naturale.
GÂNDURI PESTE TIMP 11 Noiembrie
Cine vrea să dovedească prea multe, nu dovedeşte nimic.
BALZAC
Întâlneşti adesea oameni care au cu mult mai multă independenţă în părerile lor decât ar trebui şi ar fi iertat să aibă pe lângă inteligenţa de care dispun; insuportabili!
După ce apune soarele, orice licurici crede că el îi e locţiitorul.
LUCIAN BLAGA
După cum mândria apare mai vârtos când e însoţită de modestie, la fel şi modestia sporeşte şi se arată mai limpede pe sine când e însoţită de mândrie.
B. CASTIGLIONE
De folos adesea este să te uiţi şi înapoi.
DANTE ALIGHIERI
Un mare defect: să te închipui mai mult decât eşti şi să te preţuieşti mai puţin decât valorezi.
GOETHE
Există oameni care cred că cunosc bine pasărea, pentru că au văzut oul din care a ieşit.
Puteţi fi siguri că modestia oamenilor îşi are întotdeauna cauzele ei.
H. HEINE
Nu încape îndoială că una din urmările virtuţii e trufia. E între ele o punte făurită de diavol.
Există oameni care vor cu orice preţ să aibă trecere, şi, oriunde s-ar afla, să se ţină seama de ei. Acolo unde nu pot face pe profeţii, fac pe mucaliţii.
V. HUGO
Nu putem răbda vanitatea altora, fiindcă o depăşeşte pe a noastră.
Umilinţa este o supunere făţarnică folosită pentru a stăpâni pe ceilalţi; este un artificiu al orgoliului casre se înjoseşte pentru a ridica fruntea; şi cu toate că acesta îmbracă mii de forme, el nu-i niciodată mai bine deghizat şi mai capabil de a înşela decât atunci când se ascunde sub chipul umilinţei.
Îi iertă adesea pe cei care ne plictisesc, dar nu-i iertăm niciodată pe cei plictisiţi de noi.
F. de LA ROCHEFOUCAULD
O! Amor propriu; tu pârghie cu ajutorul căruia Arhimede voia să ridice globul pământesc!
LERMONTOV
Cel ce vrea să fie original cu tot dinadinsul, va fi extravagant, dar nu original.
L. PIRANDELLO
Modestia nu e dezinteres, ci o atitudine.
L. REBREANU
Pasiunii de a ne distinge îi datorăm tot ce omenirea are mai bun şi mai rău: virtuţile şi viciile, cunoştinţele şi erorile, cuceritorii şi filozofii.
J. J. ROUSSEAU
E înţelept să te mulţumeşti cu ceea ce se poate.
M. SADOVEANU
S-ar găsi orgoliu în toate faptele frumoase, dacă s-ar analiza astfel.
GEORGE SAND
Amorul propriu se strecoară chiar şi în inimile care slujesc drept templu celor mai înalte virtuţi.
STENDHAL
Închină-te fireştei glorii, a simplităţii.
P. VERLAINE
Nu există pe lume decât un singur lucru mai rău decât să se vorbească pe seama ta de rău, şi acela e să nu se vorbească deloc.
OSCAR WILDE
Alfred de Musset - Citate:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu