marți, 10 noiembrie 2020

REVISTA MEA DIN 12 NOIEMBRIE / 1. A.

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU JOI 12 NOIEMBRIE 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE

A. Evenimente; Nașteri


Evenimente

·         1035: Moartea regelui Canut cel Mare duce la destrămarea uniunii dintre Norvegia și Danemarca.
·         1555: Parlamentul englez restabileşte  catolicismul  in Anglia.
·         1814: Este sfinţită biserica cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului din cadrul clădirii mitropolitane principale din Chişinău, Basarabia ţaristă.
·         1857: S-au introdus în Moldova timbrele poștale, imprimate cu un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume. O comisie întrunită la Iaşi hotăra introducerea timbrelor poştale pe teritoriul Moldovei. Au fost tipărite cu o presă manuală, bucată cu bucată, patru valori ale primei emisiuni „Cap de bour”, pusă în vânzare pe data de 22 iulie 1858. Primele timbre poștale au fost făcute la Tipografia „Atelia Timbrului” în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride, fiind copiat un model de timbru austriac. Acest timbru a fost considersat un „fapt jignitor” faţă de turci care nu permiteau niciun fel de autonomie instituţională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele, drapelul. Timbrul reproducea într-un cerc capul de bour, semn heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarnă poştală, o stea în cinci colţuri, legenda „porto scrisori” scrisă cu litere chirilice şi valoarea nominală a timbrului, amplasată în interiorul buclei de formă eliptică a goarnei poştale


·         1859: (12/24 noiembrie) Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza este înființat Statul Major General.


·         1861: Apare in  Bucureşti, Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei,  ziarul economic, politic, literar şi comercial “Ţăranul român“. Ziarul va apărea pînă pe 17 martie 1863 sub conducerea lui Ion Ionescu de la Brad.
·         1871 - A fost inaugurată Uzina de gaz aerian de la Filaret; proiect al arhitectului francez Paul Gottereau.
·         1878I.L. Caragiale a citit, la banchetul "Junimii", prima sa creație dramatică: "O noapte furtunoasă". Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie S.N. 13 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin) dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.


·         1884: La Timișoara s-a introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor. Sistemul de iluminat în întregime electric, compus dintr-o reţea de 59 de kilometri de cabluri care alimentau 731 de lămpi cu filament de carbon incandescent, a fost realizat în mai puţin de doi ani de către societatea Anglo Austrian Brush Electrical Company, cu sediul la Viena
·         1893: Este semnat  un tratat de frontiera intre  Pakistan şi Afganistan in care  Linia Durand a castigat recunoastere internationala ca o frontieră internaţională între cele două naţiuni. Linia  de frontieră Durand  dîntre Pakistan şi Afganistan, despartea  pashtunii ( afganii ). Această linie avea o lungime  de aproximativ  1640 km  lungime si a fost stabilita după Acordul  semnat între un reprezentant al coloniei britanice India şi Amir  Khan Abdur Rahman, din partea Afganistanului. Tratatul ste numit după Henry Durand Mortimer, ministrul de externe britanic al vremii, partile semnatare  fiind de acord să nu exercite interferenţă dincolo de frontiera dintre Afganistan şi linia coloniei britanice  India, fiind acum frontiera afgano-pakistaneza, dupa declararea independentei de catre statul Pakistan.
·         1905: In Norvegia are loc un referendum, populatia pronuntandu-se în favoarea monarhiei.
·         1912: Corpurile exploratorului britanic Robert Scott si a insotitorilor sai in cea de-a doua expeditie in Antarctica au fost descoperite inghetate la aproape un an de la data in care s-a constatat disparitia acestora. 
·         1916: In imprejurarile unei iminente ocupatii germano-autro-ungare, autoritatile de stat parasesc Bucurestiul si se muta la Iasi. 
·         1918 - Declaraţia de unire a Bucovinei cu România: “unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Calacin şi Nistru, cu Regatul României”.
·         1918Austria devine republică.
·         1919: Primul zbor din Anglia spre Australia a fost realizat de Ross și Keith Smith, care au decolat de la Hounslow, în apropiere de Londra (la 13 decembrie și au aterizat in localitatea Darwin).
·         1920: Italia şi Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor semneaza Tratatul de la Rapallo.
·         1922: A avut  loc prima cursă aeriană transcontinentală de pasageri din istorie: Paris – Strasbourg – Praga – Varşovia – Viena – Budapesta – Belgrad – Bucureşti (Băneasa) – Istanbul, realizată de Compania Franco-Română de Navigaţie Aeriană. Simbol al cooperării franco-române în domeniul aviaţiei, Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a inaugurat pe 12 noiembrie 1922 prima ruta aeriană transcontinentală de pasageri. Statul român a concesionat companiei, pe 20 de ani, transportul de călători, marfă ṣi poṣtă, punând la dispoziṭie două aerodromuri, la Arad şi Bucureşti-Băneasa, acesta din urmă dotat şi cu ateliere ultramoderne pentru reparat avioane. Treptat, România avea să-ṣi organizeze ṣi ea aviaṭia comercială, în mai multe etape, până la înfiinṭarea Liniilor Aeriene Române Exploatate cu Statul – L.A.R.E.S.- în 1937. Tradiția Companiei Franco-Române de Navigație Aeriană, transformată în 1925 în Compania Internațională de Navigație Aeriană, este continuată în zilele noastre de companiile Air France și TAROM, partenere și astăzi în cadrul Alianței SkyTeam. Un zbor de la Paris la Bucureşti dura, la vremea respectivă, 24 de ore. Primul zbor de noapte a fost făcut pe 10 septembrie 1924, pe ruta Belgrad – Bucureşti (Băneasa), tot de Compania Franco-Română de Navigație Aeriană.
·         1927Leon Troțki a fost exclus din Partidul Comunist, Iosif Stalin rămânând unic conducător al Uniunii Sovietice.
·         1933: Hugh Gray face primele fotografii cunoscute ale monstrului din Loch Ness.
·         1938: Liderul nazist german Hermann Göring a propus un plan pentru a face din Madagascar o “patrie a evreilor”.
·         1940: In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Fortele Franceze Libere cuceresc in Gabon orasul Libreville si intreaga Africa Ecuatoriala Franceza,alungand trupele regimului de la Vichy, obedient Germaniei naziste.
·         1941: In timpul celui de- al Doilea Război Mondial pe un ger de -12 ° C, armata sovietică lansează pentru prima dată trupe pe schiuri impotriva trupelor germane ajunse în apropierea oraşului Moscova.
·         1942: A început bătălia navală de la Guadalcanal, o luptă decisivă din cadrul campaniei Guadalcanal din Insulele Solomon.
·         1947: A doua zi după condamnarea la închisoare pe viață a lui Iuliu Maniu, regele Mihai al României pleacă la Londra pentru a asista la căsătoria prințesei Elisabeta (viitoarea regină Elisabeta a II-a) cu prințul Filip, Duce de Edinburgh.
·         1948Hideki Tojo, primul ministru al Japoniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost condamnat la moarte pentru crime de război.
·         1959: S-a deschis, la Belgrad, prima expoziție industrială românească din perioada postbelică, organizată de Camera de Comerț a României.
·         1964 - Reprezentanţele diplomatice de la Bucureşti şi Oslo au fost ridicate la nivel de ambasadă.
·         1968 - Stabilirea de relaţii diplomatice, la nivel de ambasadă între România şi Ecuador.
·         1969: In timpul razboiului din Vietnam: jurnalistul de investigatii independent Seymour Hersh dezvaluie masacrarea locuitorilor vietnamezi de la My Lai de catre trupele americane. Relatarile lui Hersh vor declansa un val de emotie in Statele Unite si intreaga lume, in urma lor autoritatile judiciare americane deschizand un proces faptasilor. In timpul anchetei desfasurate de autoritatile americane s-a constatat ca au existat victime agresate sexual, batute, torturate si mutilate de soldatii americani. Numarul de civili vietnamezi asasinati nu a putut fi stabilit cu exactitate, acesta variind intre 502 si 347 persoane a caror varsta varia intre 1 si 82 de ani. Din cei 26 de soldati americani inculpati initial, a fost condamnat numai locotenentul William Calley. Acesta a fost condamnat in 1971 la inchisoare pe viata, dar la 25 februarie 1974 a fost eliberat.
·         1980: Sonda spatiala Voyager I a ajuns in apropierea lui Saturn, apropiindu-se la numai 124.000 de kilometri de planeta – distanta record la acea data. La trei ani de la lansare, sonda a inceput sa transmita spre Pamant primele imagini cu giganticul corp ceresc. Fotografiile au facut senzatie printre cercetatorii de la NASA, care au putut sa vada ca Saturn nu este inconjurat doar de sase inele, cum s-a crezut, ci de sute, iar planeta are mult mai multi sateliti decat s-a stiut. De altfel, principala misiune a lui Voyager 1 a fost sa studieze satelitul Titan, de care s-a apropiat la numai 4.000 de kilometri, imaginile transmise specialistilor fiind de o valoare inestimabila pentru ca in numai o jumatate de ora sonda spatiala a transmis tot atatea informatii despre ciudatul satelit cate omenirea a strans in 300 de ani de observatii astrologice. Voyager I, care a fost precedata de Pioneer 11, a fost dotata cu echipamente de observatie sofisticate, care au transmis peste 30.000 de imagini din zona. In februarie 1998, sonda spatiala a devenit obiectul creat de om care a ajuns la cea mai mare distanta fata de Tera, ea continuandu-si calatoria la marginea sistemului solar. Specialistiii NASA au fost surprinsi de faptul ca instrumente create in urma cu 30 de ani au ramas functionale si au putut sa transmita date un timp atat de indelungat. Voyager 1 a fost dotata la lansare cu un disc continand 115 imagini, urari de bine in 55 de limbi, sunete scoase de om precum si alte din natura, precum si 24 de fragmente muzicale. 
·         1982: Iuri Andropov a fost ales sa devina secretarul general al Partidului Comunist Sovietic, fiind succesorul lui Leonid Brejnev. Iuri Vladimirovici Andropov (n. 2 iunie 1914 (S.N. 15 iunie) — d. 9 februarie 1984) politician sovietic, șef al KGB, secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moarte, timp de doar șaisprezece luni.
·         1982: Guvernul polonez il eliberează pe Lech Walesa, liderul mişcării anticomuniste Solidaritatea scoasă în afara legii, după 11 luni de la internare. Eliberarea sa a venit la numai două zile după ce poliţiştii au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apă pentru a dispersa mari demonstraţii pro-Solidaritatea la Varşovia şi în alte oraşe. Lech Wałęsa (n. 29 septembrie 1943) este un om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia. Lider charismatic, a fost cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność), a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 și a îndeplinit funcția de președinte al Poloniei între 1990 și 1995.
·         1990: Este publicată propunerea lui Tim Berners-Lee care a dus la dezvoltarea World Wide Webului.
·         1990: Prinţul Akihito devine cel de al 125 împărat al Japoniei, fiind conform tradiției cel de-al 125-lea descendent direct al lui Jimmu, legendarul prim împărat nipon.
·         1996: India – coliziunea dintre un Boeing 747 cu destinația New Delhi și un Kazakh Ilyushin-76 s-a soldat cu decesul a 349 de oameni.
·         1997: Presedintele Emil Constantinescu a semnat decretul privind infiintarea Consulatului General al Romaniei la Cernauti. 
·         1998: Societatea nationala de telecomunicatii Romtelecom a fost privatizata in urma semnarii contractului de vinzare-cumparare pentru 21,21% din actiunile de stat catre firma Hellenic Telecomunication Organization - OTE - din Grecia.
·         2001: Războiul din Afganistan: forţele talibane părăsesc capitala tarii – Kabul, in urma atacului fortelor antitalibane din Alianta Nordului.
·         2002 - A fost redeschis Institutul Social Român, după aproape o jumătate de secol de întrerupere a activităţii începută de Dimitrie Gusti în anul 1919.
·         2006: Protocolul privind dispozitivele explozibile de război, care obligă cele 25 de state membre să efectueze sau să finanţeze operaţiuni de deminare post-conflict, a intrat în vigoare.
  • 2019Veneția a fost inundată de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani. Apa a atins un nivel maxim de 1,87 de metri, fiind a doua acqua alta din istoria venețiană, după inundația din 1966. Două decese sunt raportate.[1]
  • 2019: Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a picat în urma unei moțiuni de cenzură cu votul a 63 de deputați. Demersul a fost inițiat de Partidul Socialist (PSRM), ce făcea parte din coaliția de guvernare.


Nașteri

·         1547Claude de Valois, ducesă de Lorena (d. 1575)
·         1729Louis Antoine de Bougainville, amiral și explorator francez (d. 1811)
* 1811: Constantin Hurmuzaki (germană: Constantin Hormuzaki); n. 12 noiembrie 1811CernăuțiBucovinaImperiul Austriac - d. 15 februarie 1869Viena, înmormântat la DulceștiJudețul Neamț), a fost doctor în drept austriac, politician român și ministru.
Familia, care este de proveniență greacă, fanariotă, a aparținut din secolul XVII-lea boierimii moldovenești. În 1636, unui Hurmuzaki a fost dăruită, datorită contribuțiilor sale la Divanul Moldovei, o moșie. Sub domnia voievodului Nicolae Mavrocordat, Emanoil Hurmuzachi a fost mare comis și membru al Divanului.
Medelnicerul Constantin († 1794), bunicul lui Hurmuzaki, al cărui bunic a fost mare pitar, iar tatăl său mare paharnic, a cumpărat în 1765 moșia Cernăuca din Bucovina (astăzi în Raionul Noua SulițăUcraina).
Fiul acestuia, Doxaki (1782–1857), plecase în tinerețe în partea de sud a Moldovei, dar a revenit în anul 1804 în Bucovina.
Constantin Hormuzaki um 1860
Dupa ce primul fiu al lui Doxaki a absolvit liceul din Cernăuți, a studiat între 1830 și 1836, împreună cu fratele său Eudoxiu, la Facultatea de Drept a Universității din Viena.[3] El a lucrat apoi în principal la Chișinău în Basarabia, precum și în Sankt Petersburg. 1840 a câștigat mare reputație în metropola țaristă, câștigând procesele pentru marele logofăt al Moldovei Grigore Lupu Balș împotriva statului rusesc.
Biserica Pogorarea Sf. Duh din Dulcesti9
În 1848 el a fost co-editor al ziarului Gazeta Bucovinei publicat in limba română și germană. Împreună cu fratele său, el se angajează pentru independența și autonomia Bucovinei față de Regatul Galiției și Lodomeriei în cadrul monarhiei habsburgice.[4] După o ceartă cu tatăl său din cauza unei povești de dragoste, Constantin a părăsit Bucovina și s-a mutat în Principatul Moldovei. În 1850, a devenit aici membru al Consiliului de reorganizare a învățământului public, în care a stabilit normele generale de școală. În 1852 el a elaborat un proiect pentru un nou cod penal. Pentru aceasta el a fost distins cu titlul de aga, o perioadă scurtă de timp mai târziu i-a fost acordat titlul de șeful Curții Domnești (mare vornic). Prin decretul principatului din 1 aprilie 1856, Hurmuzachi a fost naturalizat. În perioada următoare, Constantin a început să susțină cu tărie unirea principatelor române, în special în cadrul Comitetului Unirii.[5]
Deputatul a fost, după unirea principatelor în 1859, Ministru al Dreptății, iar după proclamarea României, Ministru român al Justiției, cu sediul în Iași (17 ianuarie 1861).[6]
Deși bolnav grav, el a fost numit în 1868 Regatul României președinte al Curții de Casație la București, un post pe care nu l-a mai practicat, într-adevăr, pentru că a mers la Viena pentru un tratament medical, unde a murit la scurt timp.[7]
În onoarea lui, o strada din Constanța[8] și una la Sibiu[9] îi poartă numele.
Constantin Hurmuzaki
Constantin Hurmuzachi.jpg
·         1833: S-a nascut Alexander Borodin, compozitor rus. 
·         1840: S-a nascut Auguste Rodin, sculptor și grafician francez (d. 1917). Auguste Rodin (născut François-Auguste-René Rodin) (* 12 noiembrie 1840, Paris – †17 noiembrie 1917, Meudon-la-Forêt), sculptor, grafician și pictor francez în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Auguste Rodin, cel care avea să marcheze major limbajul sculpturii, a vazut lumina zilei, intr-o familie modestă din Paris . În 1853, la vârsta de 14 ani, Auguste este admis la École Spéciale de Dessin et de Mathématiques (Şcoala specială de desen şi matematică). A urmat cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran şi ale pictorului Stéphane Belloc. A studiat apoi la Şcoala de Arte Decorative, dar a fost respins de trei ori în cursul acestor ani în încercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts. Oarecum consolat, a urmat cursuri de literatură şi istorie la Collège de France şi a intrat în 1862 în ordinul monahal “Pères du Saint-Sacrement”, dar superiorul de acolo l-a încurajat să-şi urmeze destinul artistic. A debutat cu portrete şi desene, apoi a lucrat în atelierul lui Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului “seconde Empire”, realizând decoraţii murale, modele de ornamente şi vase la manufacturile de porţelan din Sèvres. A făcut litografii, picturi şi lucrări de grafică, dar nemuritor rămâne prin sculpturile sale ce exprimă libertatea unui spirit genial, capabil să depăşească reguli şi tipare academiste. A călătorit enorm, şi-a însuşit şi a esenţializat tot ce s-a creat până la el şi a dat strălucire cu geniu unor opere ce vor rămâne inegalabile. Din uriaşa-i operă ce a deschis drumul spre sculptura modernă a secolului al XX-lea, vom numi doar câteva dintre cele mai cunoscute sculpturi şi monumente: “Gânditorul”, “Sărutul”, “Faun şi nimfă”, “Burghezii din Calais”, “Cele trei umbre”, “Mâna lui Dumnezeu”. Cunoscut şi apreciat încă din viaţă de artişti, literaţi şi oameni de stat din Europa şi America, Rodin a devenit precursorul sculpturii moderne, influenţând definitiv întregul curs al istoriei artelor. A fost şi contestat de cei mai puritani ori de aceia violentaţi de marea sa libertate interioară, iar viaţa sa particulară tumultuoasă nu a fost niciodată dată drept exemplu. I s-a dedicat un muzeu memorial la Paris, iar lucrările sale se află în aproape toate marile muzee ale lumii. Ne este cu atât mai drag Rodin cu cât, prin atelierul lui, a trecut şi Constantin Brâncuşi pentru a învăţa mai multe din tainele artei de a da viaţă pietrei şi oricărui alt material sculptural. Marele artist a decedat la 17 noiembrie 1917, fiind înmormântat la Meudon-la-Forêt.
·         1842: S-a nascut John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 1904; (d. 1919). John William Strutt, lord Rayleigh (n. 12 noiembrie 1842, Langford Grove (Maldon), Essex, Anglia – d. 30 iunie 1919, Terlins Place, Witham, Essex, Anglia) fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1904, pentru investigațiile sale asupra densităților celor mai importante gaze și pentru descoperirea argonului în legătură cu aceste studii – Sfântul Maximilian Kolbe (n. 7 ianuarie 1894, Zduńska Wola, azi Polonia – d. 14 august 1941) a fost un preot romano-catolic, polonez, decedat în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Astăzi este sfânt al Bisericii Catolice, sărbătorit la 14 august.
·         1862: S-a născut in localitatea Mocirla din Transilvania (astazi Vasile Goldis), omul politic  si pedagogul român  Vasile Goldiş, membru al Academiei Române; (m. 10 februarie 1934). Între anii 1906-1910, în calitate de deputat în parlamentul maghiar pentru circumscripția Radna, a luat  de numeroase ori atitudine  împotriva  legilor asupritoare pentru  naționalitatea romana  care traia in  Ungaria. A condus ziarul Românul fondat la Arad de la 1 ianuarie 1911, publicatie care, după încetarea apariției în martie 1912 a ziarului Tribuna, a devenit cartierul general al luptei politice românești, pregătind Unirea cea mare, anunțând pe orice cale prăbușirea iminentă a Imperiului Austro-Ungar. Fiind director al ziarului, refuză semnarea declarației de fidelitate față de guvernul contelui Tisza în condițiile intrării României în război împotriva Austro-Ungariei. Acest act a fost calificat de către autoritățile maghiare drept atitudine duplicitată și lipsită de patriotism și a determinat suspendarea, în martie 1916, a ziarului Românul care va reapărea abia în preajma actului unirii de la Alba Iulia. La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiș a rostit la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia un discurs în care a relevat inevitabilitatea dezmembrării monarhiei austro-ungare și necesitatea unirii Transilvaniei cu România. Începând cu 2 decembrie 1918 a fost ministru al Instrucțiunii Publice în Consiliul Dirigent de la Sibiu, funcție pe care a exercitat-o până pe 17 decembrie 1918, când a fost numit ministru fără portofoliu în guvernul central de la București. Mandatul său de ministru al Instrucțiunii Publice în Consiliul Dirigent a fost preluat de Valeriu Braniște. În perioada interbelică Vasile Goldiș a făcut parte din guvernele de la București conduse de I.C. Brătianu (1918-1919), Artur Văitoianu (1919-1920), Alexandru Averescu (1920-1926), a fost ales deputat al Partidului Național Român în circumscripțiile Radna (1919), Pecica și Ineu (1922). La 2 mai 1926, în cadrul congresului Partidului Național Român convocat la Sibiu, este ales președinte al partidului și declară rupte relațiile cu Iuliu Maniu. Se retrage, la scurt timp, din viața politică și se dedică activităților culturale. Între anii 1923-1932, deține funcția de președinte al societății ASTRA. Și-a trăit ultimii ani la Arad, unde încetează din viață la 10 februarie 1934, după o viață închinată marelui ideal de făurire al României. I s-au organizat funeralii naționale și în ziua înmormântării s-a instituit doliu național.


·         1866 - S–a născut Sun Yi–xian (Sun Yat–Sen), democrat revoluţionar şi om de stat. Fondator şi prim preşedinte al Republicii China între anii 1911 şi 1912, Sun Yat–Sen a promovat o politică de unitate şi democratizare a acestei ţări pe calea revoluţiei naţionaliste, a iniţiat reforme sociale şi economice care aveau în vedere modernizarea societăţii chineze. Doctrina sa, sunyatsenismul, a stat la originea celor două căi pe care s–a dezvoltat ulterior societatea chineză divizată, a Republicii Populare Chineze şi a statului–insulă Taiwan (m.12.03.1925).
·         1886Infantele Alfonso, Duce de Galliera (d. 1975)
* 1894: Ion Luca-Bănățeanu (n. 12 noiembrie 1894Bozovicicomitatul Caraș-Severin — d. 7 mai 1963București) a fost un violonist virtuoz și dirijor român de muzică populară. A fost unul din dirijorii permanenți ai Orchestrei de muzică populară Radio, pe care a fondat-o în 1 decembrie 1949.
S-a născut la data de 12 noiembrie 1894 în localitatea Bozovici din Valea Almăjuluijudețul Caraș-Severin, fiul lăutarului Simu Luca.
Urmează școala primară în localitate, avându-l profesor pe unul din cei doi preoți, colaborator la „Foaia Diecezană” din Caransebeș, iar apoi liceul din Caransebeș, avându-i colegi de școală pe Constantin DaicoviciuIoan Goanță și Matei Armaș (care au devenit academicieni, protopopi și profesori). În ultimul an de liceu cântă în orchestră simfonică din Caransebeș, înființată de profesorul de muzică Franz Stebla.
În anul 1915 termină liceul și se pregătește pentru a urma medicina la Budapesta sau Viena. În toamna aceluiași an este trimis pe front, iar la 14 septembrie 1916 cade prizonier fiind dus într-un lagăr de lângă Iași.
În toamna anului 1919 devine student la Academia Comercială din București. Știind să cânte la vioară și la pian, este dus de un coleg în casa magnatului Nicolae Malaxa, care organiza săptămânal ceaiuri dansante.
În 1920 renunță la Academia Comercială din cauza taxelor mari și trece la Facultatea de Drept, unde frecvența la cursuri nu era obligatorie. Având timp liber, își câștigă existența cântând prin restaurante, saloane și la școala de dans „Simion și Achim”, unde îl cunoaște pe saxofonistul Ion Mirea. Pleacă cu orchestra acestuia în orașul Alexandria din Egipt unde cântă timp de cinci luni. Întors în țară își face propria formație, „Trio Luca”, cu care debutează la Radio București.
După câțiva ani înființează o altă orchestră, împreună cu clarinetistul Traian Lăscuț-Făgărășanu, denumită „Carpați”.
Între 1935-1940 are numeroase concerte la Radio și imprimă câteva discuri la firma Columbia Records. Cântă pentru o vreme la restaurantul „Amiciția”, situat între berăria „Gambrinus” și grădina „Cișmigiu”, cu soliștii vocali Ioana Radu și Emil Gavriș. Apelativul de „Bănățeanu” îl primește de la consumatorii anonimi, melomani, pentru a-l deosebi de naistul Fănică Luca.
Între 1940-1945 pleacă cu familia la Bozovici, unde va cânta la birtul lui Vitak și la restaurantul „Pomul Verde” din Caransebeș.
În septembrie 1945 este chemat la București de pianistul Virgil Bageac și de prim-ministrul Petru Groza pentru a cânta la grădinile „Aron” și „Zisu”. Primește de la Petru Groza și o casă cu chirie pe strada Petru Maior, în cartierul Banu Manta.
În aprilie 1949 este însărcinat de Harry Brauner, directorul Institutului de Folklor din București, să formeze proaspăta Orchestră de muzică populară a Institutului, la recomandarea compozitorului Tiberiu Brediceanu și a folcloristului Tiberiu Alexandru.
În decembrie 1949, tot la recomandarea lui Tiberiu Brediceanu, înființează Orchestra populară a Comitetului de Radio (Orchestra de muzică populară Radio), o mică orchestră profesională care să stea la dispoziția rapsozilor populari pentru acompaniament sau să interpreteze muzică populară instrumentală.
În 1952 are necazuri cu noul instructor de partid și suferă o pareză parțială la mâna și piciorul stâng, suferind un accident vascular. Își revine rapid, dar nu mai poate cânta la vioară, rămânând numai dirijor la Radio, alături de Nicu Stănescu.
În anul 1958 iese la pensie, după o carieră artistică de peste 30 de ani. Împreună cu violonistul [Nelu Stan]] armonizează diferite piese muzicale pe instrumente, pentru Orchestra Radiodifuziunii Române.
Moare la data de 7 mai 1963 la București, la vârsta de 69 de ani. Este înmormântat la Bozovici, în localitatea sa natală.
Ion Luca-Bănățeanu
Ion Luca Banateanu.jpg
·         1900: S-a născut  poetul, publicistul şi traducătorul Vania Gherghinescu; (m. 1971).


·         1912 - S–a născut Emil Botta, poet, prozator, actor (“Întunecatul april”, “Un dor fără spaţiu”) (m.24.07.1977).

* 1912: Constantin A. Ionescu (n. 12 noiembrie 1912 - d. 8 iunie 1995) a fost un etnomuzicolog, pedagog, psiholog și profesor universitar român.

Constantin A. Ionescu s-a născut la 23 noiembrie 1912 în satul Moșteni-Greci, comuna Boțeștijudețul Argeș. Între anii 1924 - 1932 frecventează cursurile Seminarului Central din București,având profesori pe Părintele Petre Partenie (Director al Seminarului Central între 1926 - 1940), Popescu M. Teodor ,Ion Popescu - Pasărea (muzică bisericească ), George Breazul ( Muzică vocală ). Profesorul Ion Popescu -Pasărea - marele pedagog național al muzicii bisericești - îl însărcinează în ultimii ani de seminar cu dirijarea Corului Seminarului Central[1] și-l îndeamnă să se înscrie la Conservatorul Din București.
Între anii 1932 - 1936 urmează cursurile Conservatorului din București , având profesori renumiți ca Constantin Brăiloiu (istoria muzicii) ,Dimitrie Cuclin (estetică muzicală, forme muzicale ) ,George Breazul (enciclopedia și istoria muzicii) , Faust Nicolescu ( teorie solfegiu n) , Mihail Jora ( armonie, contrapunct , fugă ) , Ștefan Popescu ( dirijat cor și compoziție corală bisericească ), desăvârșindu-și studiile muzicale la Academia de Muzică Religioasă din București între anii 1936 - 1938 , având profesori pe : Preotul Ion D. Petrescu , Ion Popescu - Pasărea (fostul său profesor de muzică bisericească în Seminar) , Paul Constantinescu , Ion Dumitrescu.
Între anii 1939 - 1943 urmează cursurile Facultății de Filosofie și Litere din București , fiind îndrumat și sprijinit de profesorii Petre P. Negulescu în domeniul filosofie , Traian Herseni , Dimitrie Gusti în domeniul cercetării etnografice și a folclorului și Gheorghe Zapan în domeniul psihologiei muzicale . În anul 1943 Profesorul Dimitrie Gusti , Directorul Institutului Social Român de la București îl însărcinează pe tânarul cercetător Constantin A. Ionescu să conducă cercetarea monografică a satelor românești din Trasnistria de mijloc. Astfel, etnomuzicologul Constantin A. Ionescu împreună cu soția sa Profesoara Lucia Ionescu au înfăptuit în lunile iulie-august 1943, o cercetare de teren în Trasnistria de mijloc , cercetând 10 localități din stânga, Hârjău, Caterinovca, Ghiderim, Zăzuleni, Plopi, Broșteni,Tincău, Jura, Dubău (azi în r. Râbnița și Dubăsari) și or. Tiraspol .Întors la București, C. A. Ionescu , și-a dat seama de marea valoare a materialului adunat și înregistrat și a alcătuit colecția Colinde din Transnistria, însoțită de un amplu studiu introductiv al cercetătorului și o prefață scrisă de Traian Herseni. Lucrarea a fost dată spre tipar la Editura din Sibiu. Dar a intervenit cenzura de după 23 august 1944 și s-a ordonat ca volumul să apară cu titlul Colinde, cu text și melodie, fiind omise toate referințele la Transnistria. Din lucrare au fost eliminate Prefața lui Tr. Herseni, o parte din Studiul introductiv al lui C. A. Ionescu, și toate datele despre informatorii muzicali români. Cu toate aceste omisiuni culegerea este cu greu tipărită sub denumirea de Colinde , vâzând lumina tiparului la sfârșitul lui decembrie 1944, fiind prima culegere de texte folclorice înregistrate în Trasnistria editată după anul 1940 . Din această lucrarea s-au păstrast 100 de exemplare care i-au revenit cercetătorului Constantin A. Ionescu, pe care acesta le-a dat unor muzicieni,psihologi, sociologi și oameni de cultură din România ,restul tirajului din depozitul Astrei din Sibiu a fost ars, deși se făcuseră cele indicate de cenzură. Abia peste 50 de ani, în 1994, înaintea morții cercetătorului Colecția Colinde din Trasnistria va fi reeditată la Chișinău , restabilindu-se toate omisiunile .
  • Doctor în Psihologie al Universității din București , cu o teză de doctorat în domeniul psihologiei experimentale muzicale sub conducerea Profesorului Paul Popescu-Neveanu , de la Universitatea din București.
  • Membru al Uniunii Compozitorilor din România.
La 8 iunie 1995 încetează din viață în București, fiind înmormântat la Cimitirul Belu.
·         1914Peter Whitehead, pilot englez (d. 1958)
·         1915: S-a nascut Roland Barthes, scriitor francez. 
·         1917: S-a nascut Jo Stafford, cantaret american. 
·         1918 - S-a născut Martha Tilton, cântăreaţă americană.
·         1920 - S-a născut Jo Stafford, cântăreaţă americană.
·         1922 - S-a născut Titus Moisescu, muzicolog-bizantinolog.


·         1929: S-a nascut Grace Kelly, printesa de Monaco si fosta actrita. S-a nascut in orasul american Philadelphia si a urmat cursurile Academiei de Arta Dramatica. La inceputul carierei a aparut in filme de televiziune si in piesele puse in scena pe Broadway, iar in 1951 a debutat in cinematografie. Intr-o scurta perioada a reusit sa se faca remarcata, in 1954 fiind recompensata cu un Oscar pentru aparitia in productia “The Country Girl”. Doi ani mai tarziu s-a casatorit cu printul Rainier de Monaco si a renuntat la actorie. Si-a pierdut viata intr-un tragic accident de circulatie. 
·         1929: S-a născut scriitorul german Michael Ende (“Povestea fără sfârşit); (m.29 august 1995). Este cunoscut mai ales datorită romanelor sale așa-zise „pentru copii”, care au făcut de mult înconjurul lumii, find traduse în principalele limbi de circulație europeană.Cea mai importantă operă a lui, romanul-basmPoveste fara sfarsit.
·         1930: S-a nascut Ann Flood, actrita americana. 
·         1931 - S-a născut Bob Crewe, compozitor şi producător american (Four Season).
·         1933Jalal Talabani, politician irakian, al 6-lea președinte al Irakului
·         1934: S-a nascut Charles Manson, lider religios american, conducator al unei secte intitulate “Familia” si organizator al mai multor crime ritualice. Printre victimele fanaticului religios s-a numarat si actrita Sharon Tate, care la data cind a fost ucisa era insarcinata in luna a opta. 
·         1936 - S-a născut Charlotte Davis, cântăreaţă americană (Tune Weavers).
·         1943: S-a nascut Wallace Shawn, actor si scenarist american. 
·         1943 - S-a născut John (Maus) Walker, vocalist american (Walker Brothers).
·         1943 - S-a născut Brian Hyland, cântăreţ american.
* 1944: Mihail Nemeș (n. la 12 noiembrie 1944Siliștea Crucii, Dolj - d. 3 februarie 2005Mureni, Mureș) a fost un traducător român, din literaturile franceză și germană.
Mihail Nemeș s-a născut la 12 noiembrie 1944, în localitatea Siliștea Crucii, județul Dolj, fiind fiul Ioanei și al lui Gheorghe Nemeș, morar.
Mihail Nemeș a urmat școala generală în satul natal, apoi școala profesională a Grupului Școlar Electroputere din Craiova (1958-1962), calificându-se ca matrițer-sculer, meserie pe care a practicat-o (cu o întrerupere pentru satisfacerea serviciului militar) paralel cu frecventarea cursurilor liceale la Școala Medie nr. 3 din Craiova (1962-1964, 1966-1968).
Și-a continuat studiile la Facultatea de Filologie, secția română-franceză, a Universității din București în perioada 1968-1972, funcționând după licență ca profesor de limba franceză la liceul din Baia de Arieș, în perioada 1972-1978.
Spirit nonconformist, renunță la catedră și, retras în satul natal, se dedică exclusiv tălmăcirii unor mari poeți de expresie germană și franceză. Viața îi este marcată de alternanța între activitățile neintelectuale - va fi miner la Baia Borșa (1984-1985), matrițer la Băilești (1985-1987), morar la Siliștea Crucii (1994-1999) - și încercarea de revenire la profesia sa de bibliotecar la Întreprinderea „Nicovala” din Sighișoara (1987-1991), profesor de franceză și română la școlile generale din Albești (1991-1993) și Archita (1993-1994, din 1999 până la moarte) în județul Mureș -, preocuparea permanentă rămănând, în tot acest timp, activitatea de traducător.
Mihail Nemeș s-a stins din viață la data de 3 februarie 2005, în localitatea Mureni, din comuna Vânători, județul Mureș.
Mihail Nemeș
Mihail nemes.jpg
Mihail Nemeș în 2004

Căsătorit cuRozalia Szász, contabilă (n. 1947)
CopiiDaniel (n. 1984), Cidli (n. 1988)
·         1944 - S-a născut Booker T. Jones, pianist şi compozitor american (Booker T. & The MGs).
·         1945 - S-a născut Neil Young, vocalist, chitarist şi compozitor canadian (Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young).
·         1946 - S-a născut Arthur (Pooch) Tavares, vocalist american (Chubby & The Turnpike).
·         1947: S-a nascut Buck Dharma, pe numele real Donald Roeser, muzician, membru in Blue Oyster Cult. 
·         1947 - S-a născut Nicolae Diaconu, poet, traducător şi publicist („Călătorie spre ceilalţi”, „În voia literaturii”, „Doar o transcriere”).


·         1948Hassan Rouhani, politician iranian, al 7-lea președinte al Iranului
·         1949 - S-a născut Adriana Babeţi, eseistă, prozaroare şi traducătoare („Femeia în roşu”, „Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir: Strategii de lectură”, „Arahne şi pânza”).


·         1950 - S–a născut, la Reşiţa, Francisc Matias, pictor, sculptor şi designer. A expus în România, Austria, Canada, China, Franţa, Grecia, SUA etc.


·         1950: S-a născut in comuna Fundulea, judetul Ilfov, scriitorul şi publicistul Mircea Nedelciu,  unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului optzecist şi ai postmodernismului în literatura română; (m.12 iulie 1999, Bucuresti). Intre 1970 si 1973 face parte din grupul de prozatori si poeti de la Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii Bucuresti (Gheorghe Craciun, loan Flora. Gheorghe Ene, Sorin Preda, Gheorghe Iova. Constantin Stan si loan Lacusta) care editeaza revista manuscris „Noii” unde se afirma in forme incipiente spiritul viitoarei generatii ’80. A absolvit in 1973 Facultatea de Filologie (sectia Romana – Franceza) a Universitatii Bucuresti, in perioada studentiei si dupa absolvire este membru activ al cenaclului „Junimea” condus de criticul si profesorul Ovid S. Crohmalniceanu. Debuteaza publicistic in septembrie 1977 in revista „Luceafarul” cu proza scurta. Debutul editorial are loc in 1979 cu volumul de proza scurta Aventuri intr-o curte interioara, aparut la Editura Cartea Romaneasca din Bucuresti. Pina in 1990 este, pe rand. ghid ONT, profesor, librar la libraria Editurii Cartea Romaneasca, functionar la Uniunea Scriitorilor. Dupa 1990 este secretar al Uniunii Scriitorilor, redactor la revista „Contrapunct”, lector de limba si literatura romana la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier, presedinte al asociatiei culturale romano-franceze „Euromedia”. Este detinatorul mai multor premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania (1979, 1983, 1986, 1990), al premiului „Ion Creanga” al Academiei Romane, al premiului ASPRO pentru proza scurta (1998) si al altor numeroase premii. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania – ASPRO.


·         1955Sorin Cârțu (n. 12 noiembrie 1955, Cornu, județul Dolj, România) este un fost antrenor de fotbal român și fost mare jucător.
Ca fotbalist, a evoluat pe postul de atacant, câștigând de trei ori Divizia A și de patru ori Cupa României, toate cu CS Universitatea Craiova. Tot cu Universitatea, dar ca antrenor, a reușit în sezonul 1990-1991 eventul cupă-campionat.
La 10 decembrie 2004 a fost decorat cu Medalia „Meritul Sportiv” clasa I.[1]
În perioada 2008-2010 a fost antrenorul echipei Pandurii Târgu Jiu, pe care a pregătit-o cu o pauză de șase luni, între octombrie 2009 și martie 2010. Din septembrie 2010 a pregătit-o pe CFR Cluj, de unde a fost demis pe 24 noiembrie.[3]
Din 8 martie 2011, a fost antrenor principal al echipei Steaua București, iar demisia și-a dat-o pe 5 mai. 2011[4]
Începând cu luna Martie a anului 2019 Sorin Cârțu a fost numit președinte al echipei CS Universitatea Craiova anunțându-și în același timp retragerea din antrenorat.


·         1958: S-a nascut Megan Mullally, actrita americana. 
·         1961: S-a nascut Nadia Comaneci, gimnasta romanca. Este o adevarata legenda a sportului international si a intrat in istorie ca prima gimnasta care a fost notata cu 10, evenimentul avand loc la Jocurile Olimpice din 1976. Tot atunci, Nadia Comaneci a primit alte 6 note de 10 si a castigat 3 medalii de aur, una de argint si una de bronz. Nadia Comaneci s-a nascut in Onesti si a inceput sa practice gimnastica de la 6 ani, ulterior a fost inclusa in lotul national si a inceput sa fie antrenata de Bela si Marta Karoly. La 13 ani a inregistrat primul succes international, la Campionatele Europene de Gimnastica din Norvegia castigand 3 medalii de aur si una de argint. Un an mai tarziu, Associated Press a numit-o “Sportiva anului” ca urmare a titlurilor obtinute in toate competitiile. De altfel, Nadia a fost cea mai tanara cistigatoare a titlului olimpic, precum si prima gimnasta care a castigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European. In total, a adunat 18 medalii din aur la Olimpiada, campionatele mondiale si cele europene si alte 10 din argint si bronz. S-a retras din activitate in 1984 si a activat apoi in Federatia Romana de Gimnastica, contribuind la antrenarea lotului femin de junioare. Inainte cu o luna de izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comaneci a fugit din tara si s-a stabilit in Statele Unite. S-a casatorit in 1989 cu gimnastul american Bart Conner, iar in prezent este presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica si al Comitetului Olimpic Roman, si membra in alte foruri internationale. 

Nadia Comăneci împreună cu Condoleezza Rice
Nadia Comăneci la Iași pe 22 septembrie 2011
Nadia Comăneci a fost una din cele mai bune gimnaste din lume. Ea s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița româno-maghiară[8], în cele din urmă solicitând azil politic guvernului Statelor Unite. Acest gest dramatic a avut un efect major asupra opiniei publice, chiar asupra familiei conducătoare a României. Nadia și-a petrecut următorii ani promovând linii vestimentare pentru gimnastică, lenjerie Jockey, echipament de aerobic și rochii de mireasă. În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner și s-a întors în România pentru prima dată de la plecare. Comăneci și Conner s-au căsătorit în România în luna aprilie a anului 1996.
În 1999, Comăneci a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internațional al Voluntariatului. Nadia este în prezent ocupată cu gimnastică și muncă de caritate în întreaga lume. Ea și soțul său sunt proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics AcademyPerfect 10 Production Company și ai câtorva magazine de echipamente sportive, precum și editori ai Revistei de Gimnastică Internațională.
Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare, și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.
În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, Scrisori către o tânără gimnastă (în englezăLetters to a Young Gymnast). Nadia a creat o clinică de caritate în București pentru a ajuta copiii orfani din România.


·         1961: S-a nascut Enzo Francescoli, fotbalist uruguayan 
·         1966: S-a nascut David Schwimmer, actor american. 
·         1970: S-a nascut Tonya Harding, patinatoare americana. 
·         1971Chen Guangcheng, activist chinez
·         1975: S-a nascut Dario Simic, fotbalist croat. 
* 1976: Alin Minteuan (n. ,[1] Cluj-Napoca, RS România) este un fotbalist român retras din activitate, în prezent antrenor secund al echipei CFR 1907 Cluj. Are în palmares un titlu de campion al României și o Cupă a României cu formația CFR 1907 Cluj în sezonul 2007-2008. A jucat doar în România, exceptând o experiență în Israel. A debutat în Liga I ca jucător pe 2 august 1997 în meciul Steaua București - Universitatea Cluj 2-1.

A ratat participarea în grupele UEFA Champions League cu CFR 1907 Cluj datorită unei accidentări, ratând astfel ocazia de a juca cu echipe precum Chelsea LondraAS Roma și Girondins Bordeaux.

Din ianuarie 2009 a renunțat la cariera de fotbalist, fiind numit de Dušan Uhrin, Jr. în funcția de antrenor secund al lui CFR Cluj. A rămas pe acest post și în mandatele lui António ConceiçãoAndrea Mandorlini și Sorin Cârțu, iar după demiterea acestuia din urmă, în decembrie 2010, a fost instalat în funcția de antrenor principal al clujenilor. În mai 2011, după venirea în funcție de principal a lui Jorge Costa, a redevenit secundul echipei.

·         1978Alexandra Maria Lara (născută Alexandra Plătăreanu, pe 12 noiembrie 1978, în București)[1] este o actriță germană, născută în România, fiica actorului Valentin Plătăreanu. S-a mutat cu familia în Germania când avea patru ani și a absolvit liceul Francez din Berlin, după care a studiat la școala de actorie Charlottenburg Theaterwerkstatt.
A jucat în filmul Ultimele zile ale lui Hitler (Der Untergang) din 2004, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2005. În anul 2005 a fost premiată cu Goldene Kamera. Un alt film foarte cunoscut în care a jucat este Doctor Jivago (2002).
Filmografie
Alexandra Maria Lara
Sing Alexandra Maria Lara (2) (cropped).jpg
Lara în 2016

PărințiValentin Plătăreanu Modificați la Wikidata
Căsătorită cuSam Riley (c. 2009)
Număr de copiiModificați la Wikidata


·         1980Ryan Gosling, actor canadian
* 1982: Claudia Cazacu (n. 12 noiembrie 1982, Târgoviște) este o DJ-iță, remixer și producătoare muzicală română de muzică trance și house.[2]
În 1998, Claudia s-a mutat la Londra pentru a studia Finanțe și Bănci.[3][4] La Londra, ea a descoperit viața de club și interesul față de muzica electronică. În 2006, și-a început cariera de DJ și la scurt timp a început să producă propriile piese. În 2007 ea și-a fondat propria casă de discuri, Couture.[5][6][7] Pentru prima producție vocală, Falling Free, a colaborat cu Audrey Gallagher. Producția a fost destul de reușită și a primit sprijin de la Armin van Buuren – acesta a inclus piesa în compilația sa anuală A State of Trance 2009.[8] În 2010 Cazacu a apărut, pentru prima dată în Top 100 DJs editat de DJ Mag, fiind clasată pe locul 93.[9] Astfel, ea fost singurul DJ de sex feminin din listă,[10][11] și, prin urmare, a fost adesea menționată ca The World's No. 1 Female DJ.[12] Din 2011 Cazacu are, de asemenea, o emisiune lunară la radio, numită Haute Couture.
* 1988: Dmitri (Dumitru) Arhip (n. 12 noiembrie 1988) este un rugbist din Republica Moldova care din anul 2012 evoluează la echipa galeză Ospreys[1] pe postul de pilier (prop)[2][3] sau taloneur (hooker).[4] De asemenea, este jucător de bază la echipa națională de rugby a Republicii Moldova.
* 1991: Oana Corina Constantin (n. 12 noiembrie 1991Constanța) este o gimnastă română specializată în gimnastică aerobică, campioană mondială pe trio și grup în 2014, precum și la individual în 2016, și dublă campioană europeană în 2011 (la individual), în 2013 (la trio) și în 2015 (la individual).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...