marți, 10 noiembrie 2020

REVISTA MEA DIN 13 NOIEMBRIE / 1. A.

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU VINERI 13 NOIEMBRIE 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE

A. Evenimente; Nașteri


Evenimente

·         1002: Regele englez  Æthelred al II-lea ordona  uciderea tuturor danezilor aflati in Anglia, macelul fiind cunoscut astăzi sub numele  de Masacrul din Ziua Sfantului  Brice. Ethelred II cel Șovăielnic (968 – 1016) s-a născut în anul 968 d.H. A fost regele Angliei între 978-1013 și 1014-1016.
·         1160Ludovic al VII-lea al Franței se căsătorește cu cea de-a treia soție, Adela de ChampagneLudovic VII (numit cel Tânăr) (franceză Louis le Jeune) (1120 – 18 septembrie 1180), rege al Franței, fiu și succesor al regelui Ludovic al VI-lea. A domnit din 1137 până la moartea sa. A fost membru al Casei Capet.
·         1549: Sosirea primilor iezuiți în Germania. Începutul Contrareformei în această zonă.
·         1594: Incepe războiul antiotoman al Moldovei şi Valahiei. Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Bucureşti.  Răscoala antiotomană de la Bucureşti (13 noiembrie 1594), declanşată de uciderea negustorilor, creditorilor şi gărzilor otomane. Domnul Ţării Româneşti Mihai Viteazul (1593 – 1601) ia iniţiativa începerii tratativelor cu principele Transilvaniei, Sigismund Báthory (1581 – 1599, 1601 – 1602), unde trimite pe clucerul Radu Buzescu şi cu domnul Moldovei, Aron Tiranul (1591 – 1595), la care merge stolnicul Stroe Buzescu. Cei trei conducători ajung la o înţelegere şi hotărăsc să declanşeze răscoala antiotomană. Sigismund Báthory îi trimite un detaşament de 2 000 de soldaţi şi atacă Timişoara, condus de comitele Făgăraşului, Mihail Horvath, iar domnul moldovean se obligă să declanşeze răscoala antiotomană în aceeaşi zi cu Mihai şi să atace Ismailul şi Tighina. Creditorii, de la care Mihai se împrumutase pentru a cumpăra tronul, sunt chemaţi cu caietele de datorii la vistierie cu promisiunea că le vor fi înapoiate sumele cerute. Strânşi aici, aceştia au căzut până la unul sub loviturile oştenilor şi tunurilor lui Mihai. Un raport contemporan evenimentelor prezintă situaţia astfel: „Apoi, chemând poporul şi făcând să se ardă în public poliţele şi cărţile, au făcut să se ştie că, aşa cum se libera pe sine de toate datoriile sale, aşa libera pe supuşi de orice sarcini, şi cine vrea să-l urmeze să vie la dânsul”, afirmaţie ce echivala cu strigarea la oaste (Manole Neagoe). A doua măsură ce trebuie luată numaidecât, este distrugerea celor 2 000 de ieniceri încartiruiţi în capitală. Mai spre seară, domnul şi boierii săi atacă şi distrug în totalitate detaşamentul otoman. În ţară, oştenii voievodului ucid pe toţi cămătarii şi negustorii veniţi din Imperiul Otoman. Ca să preîntâmpine orice atac, Mihai trece la ofensivă, învingând una după alta trupele tătare şi otomane la Giurgiu, Brăila, Hârşova, Târgul de Floci, Silistra, Putineiu, Stăneşti, Şerpăteşti şi Rusciuk, aşteptându-se la o mare confruntare cu Imperiul Otoman.
·         1805: Johann Georg Lehner a inventat "hot dog"-ul.
·         1864: A fost adoptata  noua constituţie a Greciei. A doua Adunare Națională a elenilor care a  avut loc la Atena (1863 – 1864) a hotarat  elaborarea unei noi Constituții. Ca urmare a refuzului de Printului  Alfred al Marii Britanii (care fusese  ales cu o majoritate covârșitoare în primul referendum din țară în noiembrie 1862),de a accepta coroana regatului grec, guvernul grec a oferit coroana a prințului danezGeorge Christian Willem de Casa de Schleswig-Holstein–Sonderburg–Gluecksburg, care a fost încoronat rege constituțional al Greciei sub numele de „George I, rege al elenilor„.
·         1884 (13/25): Premiera, la Teatrul Naţional din Bucureşti, a piesei „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale (în distribuţie: Aristizza Romanescu, Constantin Nottara, I. Panu, I. Petrescu). Spectacolul a avut loc dupa ce în seara zilei de 26 octombrie 1884, a avut loc  lectura piesei „O scrisoare pierdută”, în casele lui Iacob Negruzzi, la Iași. Piesa a fost jucată în premieră, pe scena Teatrului Național din București, la 13 noiembrie 1884, înregistrând un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentații consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.
·         1897:  Fotograful parizian Raoul Grimoin Sanson a brevetat un sistem „ce permitea luarea şi proiectarea de vederi panoramice, dând iluzia realităţii, compus din 12 aparate aşezate în cerc unul lângă altul, în tare să înregistreze imagini animate, sistemul „Multiplex–Cinérama”. Acesta a suferit perfecţionări succesive până în anul 1900, a fost prezentat la Expoziţia Universală de la Paris.
·         1907:  Inginerul francez Paul Cornu reușește primul zbor din lume cu un elicopter. Elicopterul său cântărea 260 de kilograme și s-a mentinut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.

·         1918: Egipteanul Sa'd Zaghlul înființează partidul naționalist Al-Wafd al-Misri ("Delegația egipteană"), care va juca un rol important în procesul de dobândire a independenței Egiptului.
·         1918:  Trupele aliate occidentale  ocupă Constantinopolul, capitala Imperiului Otoman. Ocuparea militara a  Constantinopolului (Istanbulul zilelor noastre) (13 noiembrie 1918 – 23 septembrie 1923) a urmat semnarii Armistitiului de la Mudros, la sfârșitul Primului Razboi Mondiall. Primele trupe franceze au intrat în capitală pe 12 noiembrie 1918, urmate de cele britanice a doua zi.  Trupele aliate și-au împărțit orașul și au organizat o comisie interaliată militară de administrație începând cu primele săptămâni ale lunii decembrie 1918. Ocuparea Constantinopolului, împreună cu ocuparea Izmirului  a mobilizat fortele naționaliste turce și a dus la declanșarea Razboiului pentru independenta Turciei. Ultimele trupe aliate au părăsit orașul pe 23 septembrie 1923. Primele trupe ale nationalistilor  kemalisti  turci au intrat în oraș pe 6 octombrie 1923.
·         1918: Regele Frederick Augustus al III-lea al Saxoniei a renunțat la tron în urma tulburărilor revoluționare.
·         1918: După abdicarea ducelui Ernst al II-lea, Duce de Saxa-Altenburg, teritoriul fostului ducat de Saxa-Altenburg, devine Statul Liber Saxa-Altenburg care va fi încorporat în Turingia în 1920.
·         1950: Generalul Carlos Delgado Chalbaud, președintele Venezuelei, este asasinat la Caracas.
·         1954: Prima cupă mondială de rugby a fost câștigată de Anglia, care a învins Franța în finala disputată la Paris.
·         1960: Cantaretul american Sammy Davis. Jr. s-a casatorit cu actrita suedeza Marry Britt. La acea vreme, mariajele interrasiale erau ilegale in 31 din cele 50 de state ale SUA. 
·         1970: Un ciclon tropical abatut asupra Bangladeshului a facut peste 500.000 de victime intr-o singura noapte, acesta fiind considerat printre cele mai mari dezastre naturale ale secolului trecut. 
·         1971: Sonda Mariner 9 a devenit primul obiect spatial care a ajuns pe orbita altei planete, aceasta zburand in jurul lui Marte. 
·         1980: Naveta spațială Voyager I a retransmis pe Pământ prima imagine din apropierea planetei Saturn.
·         1985: Laharul rezultat în urma erupției vulcanului Nevado del Ruiz a îngropat orașul columbian Armero, ucigând 23.000 de persoane. Lahar este un termen care provine din Indonezia și înseamnă „lavină de noroi”, aceasta provine prin amestecul materialul unei erupții vulcanice ca de exemplu cenușa și blocurile vulcanice amestecate cu apă. Curentul noroios (laharul) poate atinge o viteză de curgere de 100 km/h.
·         1989Prințul Hans Adam al II-lea devine șeful statului Liechtenstein.
·         1989 - A fost înfiinţat Comitetului de prevenire a torturii (CPT) al Consiliului Europei, abilitat să viziteze toate locurile de detenţie din Europa.
·         1990: A aparut prima pagina World Wide Web (www}. Evenimentul a revolutionat comunicarea, internetul fiind printre cele mai mari descoperiri ale omenirii. Dupa ce in martie 1989, fizicianul Tim Berners-Lee a venit cu propunerea dezvoltarii unui sistem electronic care sa permita accesul la informatie din orice parte a globului, un an mai tarziu proicetul a inceput sa prinda contur. Initial Tim Berners-Lee s-a gandit sa gaseasca o solutie simpla pentru ca echipele de cercetare in domeniul fizicii nucleare sa poata comunica usor cu specialistii CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleara), cu sediul in Geneva. Ideea lui Berners-Lee a fost aceea de a face legatura intre mai multe documente prin “hipertext”, astfel ca au aparut primele pagini web. Tot in acea perioada s-a inceput lucrul la primul browser care sa ajute la navigare pe internet. Spre sfarsitul anului 1990 s-au facut insa primele demonstratii de navigare, in prima faza afisarea facandu-se in format text. In primavara anului urmator, CERN a inceput sa foloseasca pentru uz intern sistemul www. Primul navigator performant – MOSAIC – a aparut in 1993, cand a inceput cu adevarat raspandirea interneteului pentru uz civil.
·         1991: Presedintii a 6 partide, PNTCD, PNL, PSDR, UDMR, PER, PAC, membre ale Conventiei pentru instaurarea Democratiei s-au intalnit la initiativa conducerii Forumului Democratic Antitotalitar Roman. Liderii politici au hotarat sa adopte o strategie comuna la alegerile locale.
·         1991 - A fost realizată prima sticlă „Coca Cola” îmbuteliată în România.
·         1992: La limita celor 10 zile acordate de Constitutie, premierul Nicolae Vacaroiu a prezentat Parlamentului componenta cabinetului sau si programul de guvernare. 
·         1994: În Suedia se decide prin referendum intrarea în Uniunea Europeană.
·         1997 - Irakul se opune participării experţilor americani la inspecţiile pentru dezarmare şi îi expulzează pe toţi americanii din cadrul misiunii Naţiunilor Unite pentru dezarmare de pe teritoriul irakian.
·         2000: Adunarea Generala a ONU a adoptat Rezolutia pentru promovarea si consolidarea democratiei, initiata si promovata de Romania. 
·         2000 - Preşedintele Chinei, Jiang Zemin, a efectuat o vizită oficială în Cambodgia. A fost primul şef de stat chinez care a vizitează Cambodgia din anul 1963.
·         2001: Războiul din Afganistan: Trupele Alianţei Nordului au intrat în capitala afgană, Kabul, dupa retragerea talibanilor.
·         2002 - Irakul acceptă Rezoluţia 1441 privind dezarmarea Irakului, adoptată în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU la data de 08.11.2002.
·         2012 - Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei, Serghei Gubarev, declară în cursul unei conferinţe organizată în capitala regiunii separatiste Transnistria, Tiraspol, că Rusia ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei dacă Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea sau neutralitatea


Nașteri

·         354: S-a nascut teologul crestin, Sfântul Augustin din Hippo; (d. 28.08.430). Augustin de Hipona (Sfântul Augustin la catolici, Fericitul Augustin la ortodocși, n. 13 noiembrie 354, Thagaste, Numidia – d. 28 august 430, Hippo Regius, pe teritoriul Algeriei de azi) episcop, filozof, teolog și doctor al Bisericii. A fost episcop, filozof, teolog și doctor al Bisericii si unul din cei mai influenți gânditori, dacă ținem seama de faptul că a ramas o autoritate mai mult de o mie de ani după moartea sa. Operele sale au modificat substanțial gândirea europeană, constituind o punte de legătură între filosofia antică și cea medievală.
·         532Augustin de Canterbury, arhiepiscop de Canterbury (d. 604). A fost trimis de către papa Grigore cel Mare să-i convertească pe englezi (care căzuseră din nou în idolatrie) la crestinism. Împreună cu 40 de călugări Sfântul Augustin a ajuns în Anglia, unde l-a convertit la creștinsim pe regele Ethelbert  (care avea o soție creștină pe nume Berta). În acelați an a organizat Biserica acestei tari în 12 dioceze. A fost primul arhiepiscop de Canterbury și primul primat al Kentului, fiind considerat sfant în Bisericile Anglicana, Catolica si Ortodoxa.
·         1312: S-a nascut regele Eduard al III-lea al Angliei; (d. 21 iunie 1377). A  fost rege al Angliei din 25 ianuarie 1327 până la moartea sa. A ramas in istorie  pentru succesele sale  militare și pentru restabilirea autorității regale după domnia dezastruoasă tatălui său, Edward al II-lea. Edward al III- lea a transformat Regatul Angliei într-una dintre cele mai formidabile puteri militare din Europa. El a fost încoronat la vârsta de paisprezece ani,  după ce tatăl său a fost detronat de mama sa și de iubitul aceseia Roger Mortimer. La vârsta de șaptesprezece Eduard a condus o lovitură de stat împotriva lui Mortimer, conducătorul de facto al țării, și a început domnia sa personală. După o campanie de succes în Scoția el s-a declarat moștenitor de drept al tronului francez în 1337, dar cererea sa a fost refuzată in baza Legii salice.Drept urmare, a început ceea ce a devenit cunoscut sub numele de  „Războiul de o suta de ani „. În ciuda unor obstacole inițiale, războiul a  mers  bine pentru Anglia. care a repurtat  victorii la Crécy și Poitiers, in urma carora a incheiat un tratat extrem de favorabil la Brétigny. Domnia lui Eduard al III-lea a fost importanta si in plan  legislativ. Prin statutul Muncitorilor din 1351 a fost abordata problema lipsei forței de muncă cauzată de Ciuma Neagră și prin care s-a încercat stabilizarea salariilor și a prețurilor. Legea a fost descrisă ca fiind o încercare de „a legifera împotriva legii de cerere și ofertă”, ducând la eșecul ei. Cu toate acestea, lipsa forței de muncă a creat o comunitate de interese în Camera Comunelor și în Camera Lorzilor. Altă lege importantă emisa in timpul sau a fost Actul de Trădare din 1351, prin care s-a ajuns la un consens cu privire la definirea acestei controversate infracțiuni. Eduard al III-lea a instituit Ordinul Jartierei pe la anul 1340 sau, după alte surse,patru ani mai târziu, în 1344 si care exista pana in zilele noastre.
·         1486Johann Eck, teolog german (d. 1543)
·         1572Chiril Lukaris, patriarh de Constantinopol (d. 1638)
·         1699Jan Zach, compozitor și muzician (d. 1773)
·         1710Charles Simon Favart, dramaturg francez (d. 1792)
·         1714William Shenstone, poet englez (d. 1763)
·         1760Împăratul Jiaqing al Chinei (d. 1820). Împăratul erei Jiaqing (Împăratul Chia-ch’ing), a fost al cincilea împărat Qing care a domnit  din data de  2.09.1796 pana la moartea sa. A luptat împotrivainfiltrarii  europenilor și  a influenței acestora. A persecutat  populația catolică atât chineza cat si de alte etnii. Deși tatăl săuputernic a abdicat, el a fost cel care a continuat să tragă sforile politicii până la moartea sa, la 7 februarie, 1799. Jiaqing nu trebuie confundat cu imparatul Jiajing (1507-1567) din dinastia Ming. 1796-1820. El a fost fiul Împăratului Qianlong. În timpul domniei sale  a încercat să restaureze statul și sǎ opreascǎ traficul de opium din China.
·         1782Esaias Tegnér, scriitor suedez (d. 1846)
·         1745Valentin Haüy, savant francez, întemeietorul primei școli pentru nevăzători din lume (d. 1822)
·         1801Amalie Auguste de Bavaria, regină a Saxoniei (d. 1877)
·         1831: S-a nascut  James Clerk Maxwell, fizician britanic ce a influenţat în mod decisiv ştiinţa secolului XX; este cunoscut mai ales pentru lucrarea „Electricitatea şi magnetismul” ce conţine legile de bază ale electromagnetismului şi prevede existenţa unor fenomene precum undele radio (d. 05.11.1879).
·         1833Edwin Booth, actor american (d. 1893)
·         1848: Prințul Albert I de Monaco (d. 1922)
·         1850 - S-a născut Robert Louis Stevenson, poet şi romancier scoţian, autor al unor jurnale de călătorie şi reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză: "Insula comorii", "Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde" (d. 3 decembrie 1894)
·         1869August Heisenberg, bizantinist german (d. 1930), tatăl fizicianului Werner Heisenberg
* 1872: August Scriban (n. 12 noiembrie 1872, Galați - d. 2 august 1950) a fost un lingvist român, licențiat în filologie și cu doctorat la Halle, în Germania.
Este autorul unui sistem ortografic fonetic, caracterizat, printre altele, prin absența notării articolului hotărât -l și prin reintroducerea semnelor ŭ și ĭ (Ortografia românească1912).
Opera sa principală este Dicționaru limbiĭ româneștĭ (Iași, 1939), bogat în regionalisme, folosit până târziu, mai ales pentru etimologii. A publicat Gramatica limbii românești (morfologia) pentru folosința tuturor (1925).
Este unchiul matern al chimistului Alexandru Balaban.
Scrieri:
  • Hiatus, elision und synalöphe im rumänischen vers, publicat de E. Karras, 1903
  • Gramatica limbii romînești (Morfologia): Pentru folosința tuturor, 203 p., Inst. de Arte Grafice "Viața romînească", București, 1925
  • Dicționaru limbiĭ româneștĭ (Etimologii, înțelesuri, exemple, citațiuni, arhaizme, neologizme, provincialisme), Editura "Presa Bună", Iași, 1939.
August Scriban
·         1878Max Dehn, matematician german (d. 1952)
·         1886: S-a nascut Mary Wigman, balerina si coregrafa. 
·         1887Nikolai Ivanovici Vavilov, renumit savant sovietic, genetician, botanist, biolog, geograf, membrul al Academiei de Științe din URSS (d. 1943)
·         1892 - S-a născut poeta Raymonde Han („Cartea dimineţii”) (m.1962).
·         1893: S-a născut (la Galaţi) pictorul Reuven Rubin (numele adevărat: Rivn Zelicovici), stabilit din 1922 în Israel; în anul 1948 a fost numit ambasador în România, fiind primul reprezentant diplomatic al noului stat la Bucureşti; (m. 1974).
·         1899Iskander Mirza, primul președinte al Pakistanului (d. 1969)
·         1900Edward Buzzell, regizor american (d. 1985)
·         1904H. C. Potter, regizor american de teatru și film (d. 1977)
·         1906Hermione Baddeley, actriță engleză (d. 1986)
·         1907Giovanna a Italiei, soția regelui Boris al III-lea al Bulgariei (d. 2000)
·         1909: S–a născut Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), dramaturg, eseist, poet, considerat un clasic al literaturii absurdului; stabilit definitiv în Franţa din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze în anul 1970 (piesele “Scaunele”, “Rinocerii”) (m. 28 martie 1994).
* 1911: Ioan Ploscaru (n. 19 noiembrie 1911Fratacomitatul Cluj - d. 31 iulie 1998Lugoj) a fost un episcop greco-catolic român, deținut politic, autor de memorii.
La data de 30 noiembrie 1948, după arestarea episcopului Ioan Bălan, a fost consacrat episcop titular de Trapezopolis și auxiliar al Episcopiei de Lugoj, de către nunțiul apostolic Gerald O'Hara (Episcop de SavannahStatele Unite ale Americii) la București, asistat fiind de arhiepiscopul romano-catolic de București, Alexandru Cisar, în capela Nunțiaturii Apostolice de la București, aflată la acea vreme pe strada Lueger (în prezent str. Berthelot), la numărul 5.[1]
O zi mai târziu, la 1 decembrie 1948Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Episcopul Ioan Ploscaru a fost reținut fără mandat de arestare în 29 august 1949.[2] A fost încarcerat între anii 1949-1955 și 1956-1964.[3] În anul 1951 s-a aflat în închisoarea Sighet, în celula de lângă camera în care a murit fericitul episcop Anton Durcovici.
În 1957 a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trădare de patrie și uneltire contra ordinii sociale.[4]
La 4 august 1964 a fost eliberat din închisoarea de la Gherla, într-un lot din care mai făcea parte, între alții, și părintele Pompeiu Onofreiu de la Sibiu. A fost urmărit, în mod constant, până în 1989. În anul 1975 i se pregătea un nou proces, însă autoritățile comuniste au renunțat. Din pricina terorii comuniste, episcopul Ioan Ploscaru nu a putut să-și desfășoare activitatea de conducător vizibil al eparhiei Lugojului, până la sfârșitul anului 1989.
În 1990, datorită înțelegerii cu mitropolitul ortodox Nicolae Corneanu, episcopul Ioan Ploscaru a fost primul ierarh unit instalat în propria catedrală episcopală după 1989. Atât Catedrala din Lugoj „Coborârea Sfântului Spirit”, cât și alte biserici greco-catolice din Banat, au fost retrocedate în mod amiabil proprietarului de drept. Astfel, la 21 ianuarie 1990, Ioan Ploscaru a săvârșit prima liturghie arhierească greco-catolică în Catedrala din Lugoj, după prigoana din anii 1948-1989
Episcopul Ioan Ploscaru s-a pensionat în anul 1996Alexandru Mesian i-a urmat în scaunul episcopal al Lugojului. A decedat la Lugoj în data de 31 iulie 1998.
·         1914Alberto Lattuada, regizor italian (d. 2005)
·         1917Robert Sterling, actor american (d. 2006)
·         1918Jack Elam, actor american (d. 2003)
·         1930: S-a născut (la Căuşanii Noi/Tighina, azi în R. Moldova) Georgeta Horodincă, critic literar, eseistă, prozatoare şi traducătoare; soţia filosofului Nicolae Tertulian; stabilită, din 1982, în Franţa.
·         1931: S-a născut arheologul, istoricul de artă, profesorul şi muzeograful Radu Florescu, o personalitate marcantă a culturii româneşti contemporane, care a adus contribuţii importante la dezvoltarea cercetării arheologice, muzeologiei, conservării, restaurării şi valorificării patrimoniului nostru cultural; (m. 2003). A nu se confunda cu istoricul şi profesorul universitar american de origine romana Radu Florescu (n. 23 octombrie 1925– d.18 mai 2014 ), autor al unor cărţi despre Dracula. Renumitul profesor de la Boston College a dezvăluit lumii adevărata identitate a lui Dracula, prin două volume care au avut un mare succes editorial.
·         1934Jimmy Fontana, actor, muzician și compozitor italian
·         1935 - S–a născut regizorul de film documentar Vlad Bâtcă (“Apa trece…oamenii rămân”, “Spiritul neînfrângerii”).
·         1938: S-a născut publicistul Anton Uncu (m. 1998). NOTĂ: Unele surse menţionează ca dată a naşterii 15 noiembrie 1938. In 1987, impreuna cu ziaristii Petre Mihai Bacanu, Alexandru Chivoiu si Mihai Creanga, tipareste in ilegalitate ziarul “Romania”, un manifest dur impotriva lui Ceausescu si a camarilei sale. Organele de represiune ii descopera  si in ianuarie 1989 cei patru ziaristi curajosi sunt anchetati de catre Securitate. Petre Mihai Bacanu este arestat, iar Uncu si Creanga sunt exilati la Piatra Neamt, repectiv judetul Gorj. Dupa decembrie 1989, Uncu revine la “Romania libera”, facand parte din consiliul de conducere al ziarului, ca publicist-comentator. In primavara lui 1993, alaturi de bunul sau prieten Aurel Perva (si el plecat dintre noi), au editat publicatia “Informatia”. A fost  redactor-sef al ziarului “Curentul”.  La data de 19 iulie, in timpul vizitei in Statele Unite, presedintele Emil Constantinescu doneaza Muzeului Presei din Airlington o matrita a ziarului “Romania”, opera a celor patru temerari, printre care si Anton Uncu. Acesta, alaturi de Mihai Creanga si Alexandru Chivoiu, au fost invitati speciali ai sefului statului roman, Emil Constantinescu, in capitala americana. A murit in data de 28 iulie 1998.
* 1941: Stela Cemortan (n. , Niorcani, raionul Soroca, Moldova – d. ) a fost o pedagogă din Republica Moldova.
Stela Cemortan a fost fiica directorului școlii din localitatea natală. A mers în clasa întâi la 5 ani, primul învățător fiind chiar tatăl său.[1] A făcut studiile la Școala Pedagogică din Soroca (1957), după care la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității de Stat (1962). În 1996 a susținut doctoratul în pedagogie la Universitatea de Stat din Moscova.[2]
Între 1959–1975 lucrează profesoară la Școala Pedagogică din Soroca, iar din 1975 este inspector, șefa laboratorului „Educație preșcolară” al Institutului de Științe Pedagogice. Mai târziu a devenit profesoară la Institutul de perfecționare a cadrelor didactice, după care profesoară la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.[2]
Prin activitatea sa, a contribuit vast la alcătuirea documentelor conceptuale și normative ale educației preșcolare și învățământului general. Punând la bază dezvoltarea personalității copilului de vârstă preșcolară, elaborează „Concepția pentru dezvoltarea sistemului educației preșcolare din țară”, care a servit drept suport științific pentru elaborarea Curriculumului Preșcolar.[1] A publicat peste 250 de lucrări științifice, monografii, studii, manuale, ghiduri metodice, materiale didactice, printre care:[2]
  • Antologie de texte la literatura pentru copii (Chișinău, 1987)
  • Metodica organizării verbal-artistice în grădinița de copii (Chișinău, 1991)
  • Dezvoltarea verbal-artistică a preșcolarilor (Chișinău, 1992)
  • Abecedarul preșcolarului (2000)
  • Jocuri literare (2008) etc.
Stela Cemortan a fost recunoscută ca Eminent al Învățământului Public din RSSM în 1974 și ca Eminent al Învățământului Public din URSS în 1977. A fost decorată cu Medalia „Meritul Civic” în 1996 și cu Ordinul „Gloria Muncii” în 2002.[2] De asemenea, a primit Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei.
·         1941Dack Rambo, actor american (d. 1994)
·         1941 - S-a născut poetul George Chirilă („Agora”, „Peisaj de vânătoare”, „Fântâna din lacrimă”).
·         1942 - S-a născut John Paul Hammond, bluesman american.
·         1944 - S-a născut Timmy Thomas, vocalist, pianist şi compozitor american de jazz.
·         1945John B. Craig, diplomat american
·         1949 - S-a născut Terry Reid, cântăreţ, chitarist şi compozitor britanic.
·         1950: S-a nascut  Ioana Crăciunescu, actriţă şi poetă română (“Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii”, “De ce trag clopotele, Mitică?”). În 1991 plecat în Franța, fiind invitată pentru câteva luni, și a rămas 15 ani, dupa care, s-a întors în România, a stat o perioadă scurtă și a plecat în Franța din nou.  A jucat la Paris, la teatrul de poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon, în Belgia, Luxemburg. A revenit periodic in Romania si a continuat sa joace la Bucuresti si la Teatrul Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, a susținut recitaluri de poezie. A jucat în țară în spectacolul din 2004, Hamlet. „Intolerable”, cu o distribuție română, franceză și maghiară, în turneu internațional. Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor români, a UCIN si UNITER.

VOLUMELE DE POEZIE

FILMOGRAFIE



Ioana Crăciunescu
Ioana Craciunescu.jpg
* 1951: Gheorghe Mulțescu (n. 13 noiembrie 1951BotoroagaTeleorman) este un antrenor și fost jucător român de fotbal.
·         1953Frances Conroy, actriță americană
·         1953Tracy Scoggins, actriță americană
·         1954Chris Noth, actor american
·         1955Cristian Rădulescu (n. 13 noiembrie 1955, com. Cerașujudețul Prahova) este un politician român, membru al Partidului Democrat-Liberal. În legislatura 1990-1992, Cristian Rădulescu a fost ales ca deputat pe listele FSN. În legislatura 1992-1996 și în legislatura 1996-2000, Cristian Rădulescu a fost ales deputat pe listele Partidului Democrat. În legislaturile 2004-20082008-2012 și 2012-2016, Cristian Rădulescu a fost ales senator pe listele PDL. În februarie 2015, Cristian Rădulescu a trecut pe listele PNL.
·         1955: S-a nascut Whoopi Goldberg, actrita americanca, care s-a remarcat in rolurile comice, dar care a cunoscut succesul si cu interpretarile din filmele dramatice. S-a nascut in New York, pe numele adevarat Caryn Elaine Johnson. Vedeta si-a schimbat numele considerand ca cel primit la botez este neinteresant. La varsta de 17 ani si-a abandonat studiile si s-a mutat in California. Ca sa se poata intretine a fost nevoita sa accepte orice fel de slujbe, astfel incat la un moment dat a ajuns sa lucreze intr-o firma de pompe funebre ca si macheuza a decedatilor. In paralel, Whoopi a incercat sa isi faca loc in showbiz, insa nu s-a ales decat cu un premiu de interpretare acordat de o companie de teatru din San Francisco. Dezamagita, s-a intors in New York, iar in 1983 a reusit sa obtina un rol intr-un spectacol extrem de popular la acea vreme. La numai doi ani dupa ce a inceput sa aiba succes pe scena cu scentele sale comice a castigat un Grammy pentru prestatia ei. Producatorii de Hollywood au inceput sa o caute, iar regizorul Steven Spielberg a distribuit-o in rolul principal din filmul “Culoarea purpurie” (“The Color Purple”), o adaptare dupa romanul cu acelasi nume scris de Alice Walker. Productia a primit 10 nominalizari la Oscar si 5 la Globurile de Aur, Goldberg fiind si ea nominalizata la sectiunea “Cea mai buna actrita”. Aceasta a fost rampa de lansare a acesteia, din acel moment si pana in prezent actrita jucand in peste 80 de productii de cinema si televiziune. A fost rasplatita cu un Oscar pentru rolul Oda Mae Brown din “Fantoma” (“The Ghost”) in care au jucat Demi Moore si Patrick Swayze, iar in 1994, 1996 si 1999 chiar a prezentat gala premiilor Academiei Americane de Film, fiind singura femeie care a facut acest lucru.
·         1955 - S-a născut jazzman-ul Romeo Cosma, întemeietor al Clasei de Jazz de la Universitatea de Arte „George Enescu” (CD: „Solo piano in Paris”) independent.
Laureat olimpic
Center
Teodora Ungureanu
medalii olimpice
Gimnastică
ArgintMontreal 1976echipe
ArgintMontreal 1976paralele inegale
BronzMontreal 1976bârnă

* 1960: Teodora Ungureanu (n. 13 noiembrie 1960Reșițajudețul Caraș-Severin) este o antrenoare și arbitră internațională de gimnastică artistică, respectiv o fostă gimnastă română de talie mondială, medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1976 (MontrealCanada).

Biografie sportivă

Teodora a început gimnastica la Clubul Școlar Reșița. În 1971 se înscrie la școala de gimnastică de la Onești, condusă de Béla Károlyi și soția sa, Marta Károlyi. La primele Campionate Naționale la care a participat, în 1971, s-a clasat pe primul loc în concursul de la individual compus la categoria copii.

Deși a fost o gimnastă cu multe calități, reușind să câștige medalii la Cupa Mondială și concursuri internaționale, performanțele sale au fost adesea umbrite de cele ale celebrei colege de echipă, Nadia Comăneci, clasîndu-se pe locul al doilea, după Nadia, la mai multe ediții ale Campionatelor Naționale

La Jocurile Olimpice de vară din 1976 a ratat cu puțin câștigarea medaliei de bronz la individual compus, clasându-se în final pe locul patru. Cu toate acestea, reușește să își adauge în palmares, pe lângă medalia de bronz din concursul pe echipe, alte două medalii în finalele pe aparate: bronz la bârnă și argint la paralele inegale.

În 1978 se mută la clubul sportiv Dinamo București. La ultima competiție la care participă, Jocurile Mondiale Universitare din 1979 (Mexico CityMexic), câștigă medalia de aur la individual compus.

După retragerea din activitatea competițională, se înscrie la Academia Națională de Educație Fizică și Sport din București.

Viață personală

În 1980 s-a căsătorit cu gimnastul român Sorin Cepoi și împreună au o fiică, Adriana. Teodora și soțul său lucrează o perioadă în cadrul trupei de circ Cornea, după care se mută în Franța unde antrenează timp de opt ani, iar din 1993 se stabilesc în SUA.

În prezent Teodora și soțul său conduc clubul de gimnastică “Dynamic Gymnastics”, statul New YorkSUA. Totodată, Teodora arbitrează și diverse concursuri de gimnastică.

În 2001, este inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

Palmares[modificare | modificare sursă]

AnCompetițieEchipeI CSărP IBârSol
1971Campionatele Naționale (categ. III)11
1972Campionatele Republicane pentru Juniori (categ. II)1
1972Cupa Federației Române de Gimnastică15
1973Campionatele Școlilor (categ. I)1
1973Campionatele Naționale pentru Juniori (categ. I)11
1974Campionatele Naționale pentru Juniori (categ. I)2
1975Campionatele Balcanice2
1975Campionatele Naționale ale României122221
1975Cupa Mondială6462
1976Campionatele Naționale ale României2
1976Jocurile Olimpice (MontrealCanada)2423
1977Campionatele Europene487
1977Campionatele Internaționale ale României2
1978Campionatele Naționale ale României2
1978Campionatele Mondiale (StrasbourgFranța)2
1979Jocurile Mondiale Universitare (Mexico CityMexic)13112

Legendă: Echipe = Echipe, I C = individual compus, Săr = sărituri, P I = paralele inegale, Bâr = bârnă, Sol = sol

·         1960 - S-a născut Wayne Parker, basist canadian (Glass Tiger).
·         1964: S-a nascut in comuna Letca, jud. Sălaj,  scriitorul, filosoful, orientalistul și traducătorul român, Christian Tămaș.
* 1965: Lucian-Ovidiu Heiuș (n. 13 noiembrie 1965) este un deputat român, ales în 2016.
* 1966: 
Sorin-Valeriu Naș
Naș Sorin wiki.jpg
Date personale
Născut (53 de ani)
Cluj-NapocaRomânia
CetățenieRomânia
OcupațieAntreprenor
Activitate
Partid politicPartidul FORȚA NAȚIONALĂ
Alte afilieriPNȚCD (1990–2001)
Acțiunea Populară (2002–2008)
ALDE (2014–2019)
ProfesieEconomist

Sorin-Valeriu Naș (n. 13 noiembrie 1966Cluj-NapocaRomânia) este un politician român, actualmente președinte interimar al partidului FORȚA NAȚIONALĂ.[1]

A îndeplinit funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în perioada 18.07.2018 - 08.11.2019 fiind numit în această funcție prin decizia primului-ministru nr. 240/2018.[2]

In perioada 1997-1998 a îndeplinit funcția de secretar general al prefecturii județului Cluj iar în perioada 1998-1999  a îndeplinit funcția de director al Sucursalei Teritoriale Cluj a Fondului Proprietății de Stat.[3]

Studiile

A absolvit Liceul de informatică din Cluj-Napoca, promoția 1985 și Facultatea de Științe Economice a Universitǎții Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Secția Economia Industriei, Construcțiilor și Transporturilor, promoția 1991. [1] [3]

Cariera politică

Și-a început cariera politică în 1990 ca membru al Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat.[4]

Din 1992 a îndeplinit funcția de secretar general și ulterior pe cea de președinte al organizației municipale Cluj-Napoca a PNȚCD.[4]

În anul 2001 a fost exclus, împreună cu întreaga conducere județeană, din PNȚCD Cluj, de către conducerea centrală a partidului în frunte cu Victor Ciorbea. Împreună cu marea majoritate a colegilor țărăniști excluși din partid, a fost membru fondator al Acțiunii Populare, fost partid politic din România, cu ideologie de centru-dreapta, fondat și condus de Emil Constantinescu, refuzând să mai activeze la momentul fuziunii acestei formațiuni cu PNL(2008) . [4]

În 2014 s-a înscris în Partidul Liberal Reformator(ulterior ALDE) în care a activat până în toamna anului 2019. [4]

Din noiembrie 2019 este membru al partidului FORȚA NAȚIONALĂ, având funcția de președinte al Organizației județene Cluj și vicepreședinte coordonator al regiunii de Nord-Vest. În ședința extraordinară a Biroului Permanent Central din data de 4 aprilie 2020 a fost ales președinte interimar al partidului FORȚA NAȚIONALĂ până la Congresul Național al partidului.[1]

Cariera profesională

Cariera sa profesională s-a desfășurat atât în cadrul instituțiilor de stat (secretar general al Prefecturii județului Cluj, director al Sucursalei Teritoriale Cluj a Fondului Proprietății de Stat, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat [5]) cât și în mediul privat (investitor și conducǎtor ȋn cadrul unor companii cu activitǎți ȋn domeniul pieței de capital, ITC și dezvoltǎrii imobiliare).[4]

La începutul anul 1997 este numit secretar general al Prefecturii județului Cluj, iar ȋn octombrie 1998 este numit director al Fondului Proprietății de Stat - Sucursala Teritorială Cluj, funcție pe care o ȋndeplinește pânǎ ȋn luna martie 2000, perioadă ȋn care a realizat privatizarea a peste 100 de companii din județul Cluj și județele limitrofe.[4]

Ulterior ȋși ȋndreaptǎ activitatea cǎtre piața de capital, devenind acționar și membru ȋn conducerea unei companii de servicii de investiții financiare, participând activ la dezvoltarea pieței de capital din România.[6] Își diversifică totodatǎ portofoliul investițional prin achiziții de acțiuni și implicarea ȋn administrarea unor companii din domeniul ITC și cel al dezvoltǎrii imobiliare. În perioada 18.07.2018 - 08.11.2019 a îndeplinit funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, contribuind prin inițiativele sale la sprijinirea și dezvoltarea mediului de afaceri în general și a pieței de capital în special. Totodată a participat activ la elaborarea unor acte normative care au condus la rezolvarea multor probleme și disfuncționalități din activitatea întreprinderilor românești.

* 1967: Răzvan Horia Mironescu (n. 13 noiembrie 1967) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Național Liberal.
* 1969: Eugenia Șerban (n. 13 noiembrie 1969, București) este o actriță română.
În anul 2003, în filmul "Dulcea saună a morții", Eugenia Șerban a fost protagonista unor scene de sex cu o femeie într-o saună, prima de acest gen într-un film românesc.[1][2]
În anul 2014, după ce a renunțat la implanturile mamare care i-au provocat necroza sânilor datorită unui malpraxis,[3] Eugenia Șerban risca să-și piardă viața dacă nu alegea extirparea ambilor sâni, aparent singura soluție salvatoare.[4][5]
Eugenia Șerban a fost căsătorită în tinerețe cu un bărbat de origine arabă. Actrița a divorțat de acesta când fiul ei avea doi ani
* 1972: Lilia Bolocan (n. 13 noiembrie 1972, Tîrșiței, Telenești) este un istoric, politician și doctor în psihologie din Republica Moldova, care din 24 decembrie 2009 exercită funcția de director general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI).[1] În anii 2010–2011 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.[2]
Lilia Bolocan face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) din anul 2007.[3] Este membru al Consiliului Politic Național al PLDM.

* 1978: Silviu Bălace (n. CaracalRomânia) este un jucător român de fotbal retras din activitate, cunoscut pentru activitatea de la clubul Poli Timișoara. Și-a făcut debutul în Liga I la data 24 mai 1997 jucând pentru FC Universitatea Craiova.
* 1981: Adrian Dragoș Iordache (n. 13 noiembrie 1981, Pitești) este un fost fotbalist român, care a evoluat pe postul de atacant. De-a lungul carierei a jucat în România, la FC ArgeșPandurii și CS Otopeni, în Germania, la Energie Cottbus, în Grecia, la Levadiakos și în Rusia, la FC Șinnik Iaroslavl.
·         1982Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, prinț moștenitor al Dubaiului
* 1985: Oana Valentina Apetrei (n. Pop, pe 13 noiembrie 1985, în Făgăraș)[2] este o handbalistă română care joacă pe postul de pivot pentru clubul CS Măgura Cisnădie[3]. În 2011 și 2012, Apetrei a fost convocată la echipa națională a României pentru câteva meciuri de la Trofeul Carpați.
George Piștereanu
George Piștereanu (Berlin Film Festival 2010).jpg
George Piștereanu la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2010
Date personale
Născut (29 de ani)
BucharestRomania
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
EtnieMacedoneni Modificați la Wikidata
OcupațieActor
Prezență online

* 1990: George Piștereanu (n. 13 noiembrie 1990) este actor de filmteatruteleviziune și voce român. A interpretat rolul principal în filmele Eu când vreau să fluier, fluier și Loverboy.

Biografie

A absolvit liceul Dinu Lipatti (secția actorie) și Universitatea Naționala de Arta Teatrală și Cinematografică (UNATC). A cunoscut recunoașterea națională și internațională după ce a interpretat rolul lui Silviu din Eu când vreau să fluier, fluier, filmul lui Florin Șerban premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu Ursul de Argint în 2010.

Filmografie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...