MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 9 DECEMBRIE 2020
PARTEA A TREIA: ARTE; SFATURI UTILE
ARTE 9 Decembrie
INVITAȚIE LA OPERĂ 9 Decembrie
Richard Strauss: Der Rosenkavalier
Elisabeth Schwarzkopf
MUZICĂ 9 Decembrie
30 Most Beautiful Romantic Saxophone Love Songs
SPANISH GUITAR: Relaxing Music for Stress Relief
Best Old Songs 70, 80, 90
POEZIE 9 Decembrie
Mircea Vaida, poet
Biografie
Mircea Vaida (9 decembrie 1941, Timişoara) - poet, prozator, traducător, critic şi istoric literar. Este fiul Dorei Veturia (născută Rudnean) şi al lui Mircea Vaida, inginer; nepot al omului politic Alexandru Vaida Voevod, după 1990 îşi va asuma numele bunicului patern şi va semna Mircea Vaida Voevod. Urmează gimnaziul şi Liceul „Avram Iancu” la Brad (absolvit în 1959) şi Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1960-1965). Lucrează tot aici ca bibliograf la Biblioteca Centrală Universitară (1965-1968), funcţionar la Casa Universitarilor (1968-1969) şi redactor la „Tribuna” (1969-1990). Este doctor în filologie cu teza Influenţe străine în opera literară a lui Lucian Blaga (1971), bursier DAAD la Seminarul de romanistică de la Tubingen (1970 şi 1987). După 1989 înfiinţează şi conduce agenţia de presă şi editura V-V Press General Consulting, iar după 2001 este profesor asociat la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi la cea de Filosofie-Sociologie a Universităţii „Avram Iancu”.
Debutează cu poezii la „Steaua” în 1963, iar editorial în 1969 cu placheta Cenuşa verde, urmată de un lung şir de alte culegeri de poezii şi poeme: Marginea lacrimei (1974; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj), Cetăţi şi călătorii (1977),Templul de sticlă (1979), Extaze (1983), Brocarturi şi pănură (1988), Pod în Balcani (1999) şi Ca o rană cunoaşterea (2001). Proza sa e reprezentată de romanele Soarele la miezul nopţii (1978; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj), Zile în cuibul păsării (1980), Vânătoare de vrăjitori (1986) şi Corinda (1988). Incidental a cochetat cu teatrul, una dintre piesele sale închinată lui Horea, Execuţia se repetă, fiind jucată în 1984 pe scena Naţionalului clujean, iar un volum de piese pentru copii,Poveste despre pământul ţării, apărând în 1979.
În calitate de critic şi cronicar literar, publică Ospăţul lui Trimalchio (1970), Sextil Puşcariu, critic şi istoric literar (1972),Lucian Blaga. Afinităţi şi izvoare (1975), Introducere în opera lui St. O. Iosif (1977), Ion Budai-Deleanu (1977), Mitologii critice (1978), Pe urmele lui Lucian Blaga (1982; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj) şi Turnul de fildeş (2003). A alcătuit antologii şi a tălmăcit din scriitori germani contemporani, a îngrijit ediţii din scrierile lui Ion Agârbiceanu, Mateiu I. Caragiale,Panait Istrati, Nicolae Iorga şi Ion Vinea. Este şi autor al unui volum de comentarii despre conflictul din Iugoslavia (Conjuraţia împotriva Iugoslaviei, 2001).
Ospăţul lui Trimalchio, debutul critic al lui Vaida, ilustrează preferinţa pentru eseul de tip livresc, pentru comentariul literar ca pretext, divagaţie erudită şi gurmanderie culturală (în genul lui A.I. Odobescu), în care observaţia şi disociaţia se comunică printr-o retorică barocă, aparent desuetă, dar bine studiată sub raportul efectului de remanentă. Aceste calităţi (şi defecte în acelaşi timp) pot fi observate în volumele Sextil Puşcariu, critic şi istoric literar, Mitologii critice, în micromonografiile despreIon Budai-Deleanu şi Şt. O. Iosif, în studiul despre Lucian Blaga, scriitorul fiind văzut prin prisma „afinităţilor şi izvoarelor” ori prin aceea a unei biografii interioare.
Vaida se numără printre exegeţii care au apropiat opera lui Blaga de realitatea intimă a straturilor de adâncime, indicând şi câteva trasee comparatiste cu efecte generoase. Volumul de poezie Cenuşa verde este construit în jurul metaforei enunţate în titlu, ce simbolizează urmele străbunilor din Munţii Apuseni, Ioc de legendă şi istorie sângeroasă. Numeroase alte imagini sunt purtătoare de sens simbolic, metafora esenţială fiind cea a muntelui, a urcuşului sacru: „Biserici îngropate băteau toaca în munţi”; „Într-o poiană frumoasă ca o pânză de in / Dorul meu moare lin / ca iarba de coasă” (Coasa de argint).
Caracteristică e delicata cizelare a frazei, combinaţia vocabulelor ce sugerează palpitul, prospeţimea tărâmului originar, cu un uşor aer hieratic. Următoarele cărţi, Marginea lacrimei, Cetăţi şi călătorii, Templul de sticlă, dar şi Extaze, Brocarturi şi pănură, Pod în Balcani, vorbesc despre această umanitate voievodală care trăieşte prin mituri, ca formă de manifestare a destinului. Nici romanele lui Vaida nu sunt altceva decât dialoguri cu oameni şi împrejurări istorice care au marcat adânc sufletul românilor din Transilvania, rostuindu-l între doi poli: suferinţă şi rezistenţă activă.
Exponenţială pentru acest destin este soarta familiei Corinda, a cărei istorie autorul o reia din mai multe unghiuri de vedere, ca într-un fel de saga: Soarele la miezul nopţii, Zile în cuibul păsării, Vânătoare de vrăjitori şi, în fine, Corinda, care adună toate demersurile într-un edificiu narativ fastuos şi solid. Se contopeşte aici materia a cinci confesiuni diferite privind soarta unei vechi familii, aflată de multe veacuri la fruntariile unor încercări dramatice. Povestea familiei Corinda e lungă şi complicată, poate fi citită şi ca un roman al clanului, dar şi ca o formă de sfidare a istoriei, de întoarcere la ritmurile ascunse ale fiinţei. Personaje ca Ezechil, Dionis, Inocenţiu, Ioan, Amos şi Alexandru reprezintă tot atâtea trepte şi momente din istoriaTransilvaniei, a raporturilor românilor cu ungurii, cu Casa de Austria, dar mai ales cu Parlamentul de la Budapesta, unde puteau fi pledate drepturile naţionale.
Această etapă e reprezentată de Inocenţiu Corinda, deputat şi apărător al cauzei româneşti, apoi unul din făuritorii României Mari, fost prim-ministru, senator şi conte palatin, văzut într-un moment de crepuscul, când noua putere îl împinge în conul de umbră al uitării, ajuns în situaţia unui „fost” şi, în consecinţă, ridiculizat de o clasă socială pentru care valorile trecutului nu mai înseamnă nimic. Fiii săi se sting încet-încet în suferinţă şi anonimat: unul la închisoare, celălalt, cu plămânii epuizaţi, într-un spital, iar ultimul strivit de o roată de moară. Oameni ai „lumii noi” îşi fac apariţia, confruntarea între vechi şi nou, procesul dificil al „naşterii” orânduirii sociale aduse de comunism fiind urmărite în dramatismul şi complexitatea lor.
Opera literară
• Cenuşa verde, Bucureşti, 1969;
• Ospăţul lui Trimalchio, Cluj, 1970;
• Sextil Puşcariu, critic şi istoric literar, Cluj, 1972;
• Marginea lacrimei, Cluj Napoca, 1974;
• Lucian Blaga. Afinităţi şi izvoare, Bucureşti, 1975;
• Cetăţi şi călătorii, Cluj Napoca, 1977;
• Introducere în opera lui St. O. Iosif, Bucureşti, 1977;
• Ion Budai-Deleanu, Bucureşti, 1977;
• Mitologii critice, Bucureşti, 1978;
• Soarele la miezul nopţii, Bucureşti, 1978;
• Poveste despre pământul ţării, Cluj Napoca, 1979;
• Templul de sticlă, Cluj Napoca, 1979;
• Zile în cuibul păsării, Bucureşti, 1980;
• Pe urmele lui Lucian Blaga, Bucureşti, 1982;
• Extaze, Bucureşti, 1983;
• Vânătoare de vrăjitori, Bucureşti, 1986;
• Brocarturi şi pănură, Cluj Napoca, 1988;
• Corinda, Bucureşti, 1988;
• Pod în Balcani, Chişinău, 1999;
• Turnul de fildeş, Bucureşti, 2003.
Ediţii, antologii
• Ion Agârbiceanu, Pefeleaga, postfaţa editorului, Bucureşti, 1971;
• Ion Vinea, Opere, I-V, introducerea editorului, Cluj, 1971-1978 (în colaborare cu Gheorghe Sprinţeroiu);
• Mateiu I. Caragiale, Craii de Curtea Veche, postfaţa editorului, Bucureşti, 1972.
Traduceri
• Cântece de la izvorul Dunării. 51 de autori germani contemporani, introducerea traducătorului, Cluj Napoca, 1991;
• Markus Manfred Jung, Durch lange Schatten - Prin umbre lungi, ediţie bilingvă, prefaţa traducătorului, Cluj Napoca, 2002.
Valentin Marica, poet
Biografie
Valentin Marica, nascut la 9 decembrie 1949 in satul Zoreni, comuna Sanmihaiu de Campie, judetul Bistrita-Nasaud, este un scriitor, poet si publicist roman, membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si al Uniunii Scriitorilor din Romania, doctor in filologie.
După absolvirea Facultății de Litere, specialitatea română-italiană, a Universității „Babeș-Bolyai”, a urmat cursurile Facultății de Filozofie, la aceeași universitate. A fost repartizat, prin ordin ministerial, profesor la Școala Generală nr. 11 din Tg. Mureș. Ca profesor de limba și literatura română, a inițiat primul cenaclu literar al copiilor din Tg. Mureș, a publicat culegerea Exerciții gramaticale structurale, împreună cu prof. Emilia Dobreanu, prezentată la Simpozionul Național de Limba Română, prezidat de acad. Ion Coteanu, București, 1975, și i-a dedicat poetei Alice Călugăru monografia Tragicul unei vieți și al unei operei literare. Ca membru al Societății Filologilor din România a susținut comunicări științifice despre D.Cantemir, I. Slavici, M. Eminescu, L. Blaga, T. Arghezi, L.Rebreanu, G. Călinescu.
După absolvirea Facultății de Litere, specialitatea română-italiană, a Universității „Babeș-Bolyai”, a urmat cursurile Facultății de Filozofie, la aceeași universitate. A fost repartizat, prin ordin ministerial, profesor la Școala Generală nr. 11 din Tg. Mureș. Ca profesor de limba și literatura română, a inițiat primul cenaclu literar al copiilor din Tg. Mureș, a publicat culegerea Exerciții gramaticale structurale, împreună cu prof. Emilia Dobreanu, prezentată la Simpozionul Național de Limba Română, prezidat de acad. Ion Coteanu, București, 1975, și i-a dedicat poetei Alice Călugăru monografia Tragicul unei vieți și al unei operei literare. Ca membru al Societății Filologilor din România a susținut comunicări științifice despre D.Cantemir, I. Slavici, M. Eminescu, L. Blaga, T. Arghezi, L.Rebreanu, G. Călinescu.
A fost redactor al Radioteleviziunii Române, secretar literar la Teatrul Național din Tg. Mureș, lector la Universitatea de Artă Teatrală din Tg. Mureș și la Facultatea de Jurnalism a Universității „Dimitrie Cantemir”, consilier al Direcției pentru Cultură Mureș. Este senior-editor la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Tg. Mureș, colaborator permanent la Radio România Cultural și Radio România Internațional, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor al revistei „Târnava”, secretar al Despărțământului Central Mureș al Astrei, președintele Fundației Culturale „Cezara”, doctor în filologie și științele comunicării.
A inițiat concursurile naționale de creativitate artistică Jocul de-a ziua cea bună și Vreme trece, vreme vine, Festivalul Fanteziei, proiectele Senior al Târgu-Mureșului, Superlative Culturale, Diplomele „Exemplarium” pentru Înalte Valori Umane, seriile de carte ale Fundației „Cezara”: Prima verba, Perpetuum, Via lucis. A îngrijit ediții Eminescu, Goga, Arghezi, Aron Cotruș.
A debutat, cu poezie, în revista Cronica din Iași, în 1970, prezentat de poetul Mihai Ursachi. A publicat în: Tribuna, Steaua, Vatra (cu pseudonim), Teatrul, Poesis, Luceafărul, Transilvania, Mișcarea Literară, Jurnal literar, Hyperion, Târnava, Astra Blăjeană, Reghinul Cultural, Revista Română etc.
A publicat volumele de versuri: Metanii, Vecernii, Laguna umbrei, Secantă la ochiul mimozei, Cruci în deșert, Aluviuni-Alluvia, ediție bilingvă română-engleză, traduceri de prof. univ. dr. Virgil Stanciu, Ziua canonului, În naosul râului, Manuscrisul de jad, Mâini de alint (versuri pentru copii), Schitul numelui, ediție bilingvă română-franceză, traduceri de Alexandre Luca și Anca Clitan, Îndurarea amiezii și volumul de publicistică Linia de contur. Are sub tipar: Absidă pentru ziua a treia, versuri, Italia, învelișul alb…, note de călătorie și Thanatosul ca ipostază a tragicului în literatura română, teza de doctorat.
Ca președinte al Fundației Culturale „Cezara Codruța”, a organizat un centru pentru copiii cu dezabilități, de buna funcționare a acestuia ocupându-se cu eforturi supraomenești.
Fundația Culturală „Cezara Codruța” s-a implicat în cele mai importante proiecte culturale care s-au derulat la nivel județean, ca inițiator dar și în parteneriat cu instituții și ONG-uri cu specific cultural.
In prezent lucreaza ca realizator de emisiuni la Societatea Romana de Radiodifuziune, Studioul Teritorial de Radio Targu Mures.
,,VERSURI PENTRU CEZARA”
Întoarce valul mâinii
Cezarei Codruţa la 15 ani de la moarte
Între malul alb al răbdării
Şi albul ochilor de miei,
Luciul apei lăcrimează…
Întoarce valul mâinii, de vrei…
.
Să pui în umblet tăinuit, cu grijă,
Şoapta că mai ştii ce e cu mine…
Să scuturi zori, să pot veni Acolo,
Din ora învrăjbitelor feline…
.
Pleoapa încă unui pas o-nchid
Peste strigarea mărului…că eşti!
Arată-mi ploile dintre oglinzi
Şi despre cer să-mi povesteşti.
……………………
Ultimul castel de nisip
Cezarei Codruţa
Pare un pustiu asfinţitul.
Ce spaimă l-a făcut să tresară?
Apele au secat într-o clipă,
Urmele lor se înfioară.
.
Gura fântânii adulmecă
Sunetul Carului Mare.
Trec ploile în sângele tău,
Irisul se înveleşte-n zare.
.
Pendula ierbii mai bate
O singură dată-n oglindă.
Concertul de flaut învie…
Murmurul lui e osândă.
………………
Fără Cezara Codruţa
(I)
Dacă mi-ai fi lăsat încă un surâs,
Cerul ar fi rămas albastru deschis.
Dacă mi-ai fi strigat încă o dată numele,
Toamna, nu mai cădeau brumele.
(II)
Am îngenuncheat în lunga noapte…
Ai îngenuncheat în lunga zi…
Numai prin cerul alb, de piatră,
Numai prin cer ne mai putem privi.
……………
Ruginiu amar
Cezarei Codruţa
Între nădejdile toate, amvon,
Unde nu mai e loc de mirare,
Duci potir cu miere la îngeri,
Amforă cu apă pentru fiare.
.
Bob de grâu pentru pasărea
Ce te ţine sub aripi, cuvânt,
Să porţi în alergare celestă
Vina că ai fost pe pământ.
.
Te joci, înşirând veşnicii,
Cu toate zăpezile,…iar…
Laşi printre degete să-ţi scape
Văzduhul făcut chihlimbar.
.
Dacă semn îmi vei face, încet,
Când mă voi împietri între ape,
Voi şti că povestea n-are sfârşit…
Doar sfârşitul meu e aproape.
.
Pe prispa albă voi întinde mărul
Ce-a scânteiat prelung, să nu mă pierd…
În vaietul de umbre din culcuşuri,
Până la rană vie te dezmierd.
TEATRU/FILM 9 Decembrie
Eugenie Grandet - Honore de Balzac
Micii burghezi - Maxim Gorki
Pasarea albastra - Maurice Maeterlinck
GÂNDURI PESTE TIMP 9 Decembrie
SFATUIRI UTILE 9 Decembrie
Nodulii tiroidieni
Cuprins articol
Generalitati
Nodulii tiroidieni sunt cresteri anormale sau tumefieri aparute la nivelul glandei tiroide. Majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi (sunt benigni) si nu creaza probleme. Multi nici nu necesita tratament.
Doar aproximativ 5% din noduli sunt cancerosi. Acestia trebuie excizati chirurgical.In cazuri rare nodulii determina probleme tiroidiene. Cand un nodul produce prea multi hormoni tiroidieni apare hipertiroidismul, glanda fiind hiperactiva sau suprafunctionala.
Doar aproximativ 5% din noduli sunt cancerosi. Acestia trebuie excizati chirurgical.In cazuri rare nodulii determina probleme tiroidiene. Cand un nodul produce prea multi hormoni tiroidieni apare hipertiroidismul, glanda fiind hiperactiva sau suprafunctionala.
Cauze
Nu se cunoaste cauza exacta a nodulilor tiroidieni. Se stie totusi ca cei expusi radiatiilor au risc mai mare de dezvoltare a nodulilor tiroidieni. Expunerea la radiatii din mediu sau iradierea terapeutica anterioara a capului, gatului sau toracelui (mai ales in copilarie) creste ricul de noduli tiroidieni.
Expertii apreciaza ca nodulii tiroidieni se transmit genetic. Astfel daca un parinte a avut noduli tiroidieni, copii au risc mai mare de dezvoltare a acestora. Daca este asociata o alta problema a glandei (gusa de exemplu) riscul de noduli tiroidieni este mai mare.
Expertii apreciaza ca nodulii tiroidieni se transmit genetic. Astfel daca un parinte a avut noduli tiroidieni, copii au risc mai mare de dezvoltare a acestora. Daca este asociata o alta problema a glandei (gusa de exemplu) riscul de noduli tiroidieni este mai mare.
Majoritatea nodulilor sunt asimptomatici si sunt nesesizabili. Sunt descoperiti adesea la un examen de rutina sau la investigatii precum tomografia computerizata sau ecografia efectuate din alte motive. Daca nodulul tiroidian este mare poate fi palpat sau se poate observa o crestere in volum a gatului.
In cazuri rare se pot resimti:
- durere sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului;
- dificultate la inghitire;
- dificultate la respirat;
- nervozitate, tahicardie, transpiratii, scadere in greutate sau alte simptome de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni);
- astenie sau depresie, probleme de memorie, constipatie, piele uscata, senzatie de frig sau alte simptome de hipotiroidian sau hipertiroidian (deficit de hormoni tiroidieni)
Alte conditii care produc simptome similare sunt hipertiroidismul si tiroidita.
In cazuri rare se pot resimti:
- durere sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului;
- dificultate la inghitire;
- dificultate la respirat;
- nervozitate, tahicardie, transpiratii, scadere in greutate sau alte simptome de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni);
- astenie sau depresie, probleme de memorie, constipatie, piele uscata, senzatie de frig sau alte simptome de hipotiroidian sau hipertiroidian (deficit de hormoni tiroidieni)
Alte conditii care produc simptome similare sunt hipertiroidismul si tiroidita.
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu creaza probleme si sunt benigni. Sunt deseori dificil de observat fiind foarte mici. Foarte multe persoane au noduli care nu sunt descoperiti sau tratati niciodata. Exista trei tipuri de noduli tiroidieni: solizi, noduli plini cu lichid (chistici) si noduli partial chistici. Pot fi prezenti noduli solitari sau multipli (gusa multinodulara).
De asemenea, pot coexista noduli solizi si chistici. Nodulii solizi cresc lent. Rareori nodulii chistici sangereaza, ceea ce poate duce la o crestere brusca in volum si provoaca durere. Nodulii tiroidieni nu interfera in general cu functia glandei.
Totusi, uneori un nodul benign poate determina:
- hipertiroidism, cand unul sau mai multi noduli produc hormoni tiroidieni in exces; hipertiroidismul se trateaza cu medicatie antitiroidiana, posibil iod radioactiv si foarte rar chirurgical; hipertiroidismul dat de noduli este neobisnuit, apare la mai putin de 1 la 100 de persoane cu noduli tiroidieni;
- dificultate la respiratie sau inghitire, cand unul sau mai multi noduli preseaza traheeasau esofagul; acesti noduli trebuie excizati chirurgical. Doar aproximativ 5% din noduli sunt maligni. Cancerul tiroidian este de obicei descoperit si tratat timpuriu, asa incat majoritatea persoanelor evolueaza favorabil.
De asemenea, pot coexista noduli solizi si chistici. Nodulii solizi cresc lent. Rareori nodulii chistici sangereaza, ceea ce poate duce la o crestere brusca in volum si provoaca durere. Nodulii tiroidieni nu interfera in general cu functia glandei.
Totusi, uneori un nodul benign poate determina:
- hipertiroidism, cand unul sau mai multi noduli produc hormoni tiroidieni in exces; hipertiroidismul se trateaza cu medicatie antitiroidiana, posibil iod radioactiv si foarte rar chirurgical; hipertiroidismul dat de noduli este neobisnuit, apare la mai putin de 1 la 100 de persoane cu noduli tiroidieni;
- dificultate la respiratie sau inghitire, cand unul sau mai multi noduli preseaza traheeasau esofagul; acesti noduli trebuie excizati chirurgical. Doar aproximativ 5% din noduli sunt maligni. Cancerul tiroidian este de obicei descoperit si tratat timpuriu, asa incat majoritatea persoanelor evolueaza favorabil.
Factori de risc posibili:
- varsta, nodulii tiroidieni fiind mai frecventi la persoanele invarsta;
- sexul feminin;
- expunerea la radiatii: radiatiile din mediu sau radioterapiile anterioare la nivelul gatului, capului sau toracelui (mai ales in copilarie) cresc riscul nodulilor tiroidieni;
- deficitul de iod, care poate duce la aparitia gusii cu sau fara noduli; la noi in tara iodul se adauga la sare, unele mancaruri sau apa;
- prezenta tiroiditei Hashimoto, care determina hiporeactivitate tiroidiana (hipotiroidism);
- unul sau ambii parinti au avut noduli tiroidieni.
Majoritatea nodulilor sunt benigni.
Un nodul este mai probabil sa fie malign daca:
- pacientul a fost expus radiatiilor; desi rar, cancerul tiroidian poate apare si dupa 20 de ani de la radioterapie sau de la expunerea la radiatii din mediu;
- membrii familiei au cancer al glandelor endocrine, inclusiv tiroidian;
- apare la persoane sub 20 sau peste 60 de ani;
- sexul masculin;
- nodulul creste rapid in saptamani sau cateva luni: totusi doar pentru ca un nodul a crescut in volum nu inseamna ca este obligatoriu malign;
- apare un nodul pe parcursul sarcinii;
- boala Basedow Graves este prezenta;
- tiroidita Hashimoto exista anterior.
- varsta, nodulii tiroidieni fiind mai frecventi la persoanele invarsta;
- sexul feminin;
- expunerea la radiatii: radiatiile din mediu sau radioterapiile anterioare la nivelul gatului, capului sau toracelui (mai ales in copilarie) cresc riscul nodulilor tiroidieni;
- deficitul de iod, care poate duce la aparitia gusii cu sau fara noduli; la noi in tara iodul se adauga la sare, unele mancaruri sau apa;
- prezenta tiroiditei Hashimoto, care determina hiporeactivitate tiroidiana (hipotiroidism);
- unul sau ambii parinti au avut noduli tiroidieni.
Majoritatea nodulilor sunt benigni.
Un nodul este mai probabil sa fie malign daca:
- pacientul a fost expus radiatiilor; desi rar, cancerul tiroidian poate apare si dupa 20 de ani de la radioterapie sau de la expunerea la radiatii din mediu;
- membrii familiei au cancer al glandelor endocrine, inclusiv tiroidian;
- apare la persoane sub 20 sau peste 60 de ani;
- sexul masculin;
- nodulul creste rapid in saptamani sau cateva luni: totusi doar pentru ca un nodul a crescut in volum nu inseamna ca este obligatoriu malign;
- apare un nodul pe parcursul sarcinii;
- boala Basedow Graves este prezenta;
- tiroidita Hashimoto exista anterior.
Se va apela la un specialist daca sunt prezente semne si simptome de nodul tiroidian:
- orice tumefiere la nivelul gatului care nu dispare in 2 saptamani;
- raguseala in absenta racelii sau infectiilor gatului si persistenta mai mult de o luna;
- dificultate la inghitire;
- simptome ale unei disfunctii tiroidiene (oboseala, slabiciune sau scadere brusca in greutate).
In cazul extirparii chirurgicale a unei portiunui din glanda tiroida datorita unui nodul benign, vor fi necesare controale medicale regulate pentru evidentierea eventualelor modificari aparute la nivelul glandei.
- orice tumefiere la nivelul gatului care nu dispare in 2 saptamani;
- raguseala in absenta racelii sau infectiilor gatului si persistenta mai mult de o luna;
- dificultate la inghitire;
- simptome ale unei disfunctii tiroidiene (oboseala, slabiciune sau scadere brusca in greutate).
In cazul extirparii chirurgicale a unei portiunui din glanda tiroida datorita unui nodul benign, vor fi necesare controale medicale regulate pentru evidentierea eventualelor modificari aparute la nivelul glandei.
In aceasta perioada pacientul si medicul specialist observa simptomele si semnele fara sa utilizeze medicamente. Perioada de expectativa vigilenta nu este indicata daca aveti noduli tiroidieni. Daca apare o umflatura la nivelul gatului, care nu dispare sau sforait, dificultate la inghitire sau simptome ale disfunctiei tiroidiene este indicat un consult de specialitate.
- medici de familei sau medici generalisti;
- internisti;
- pediatrii;
- asistenti specializati.
Medicul curant v-ar putea indrepta spre un endocrinolog pentru investigatii ulterioare si tratament. Daca este nevoie de investigatii speciale este indicat sa va adresati:
- unui medic de medicina nucleara, specializat in utilizarea diverselor substante radioactive;
- chirurgului;
- ORL-istului.
- internisti;
- pediatrii;
- asistenti specializati.
Medicul curant v-ar putea indrepta spre un endocrinolog pentru investigatii ulterioare si tratament. Daca este nevoie de investigatii speciale este indicat sa va adresati:
- unui medic de medicina nucleara, specializat in utilizarea diverselor substante radioactive;
- chirurgului;
- ORL-istului.
Primul pas in depistarea nodulilor tiroidieni se face prin examenul fizic si cercetarea antecedentelor medicale. Adesea nodulii tiroidieni sunt depistati in timpul examenului fizic, la tomografia computerizata sau la ecografia gatului, toracelui sau capului efectuate pentru alte afectiuni. Majoritatea pacientilor nu-si detecteaza singuri nodulii deoarece sunt dificil de simtit si nu dau simptome. Daca medicul curant descopera un nodul va va indruma spre endocrinolog pentru investigatii si tratament.
Investigatiile uzuale pentru nodulii tiroidieni sunt:
- testarea hormonului tiroidostimulator-examen de sange pentru determinarea functiei tiroidiene;
- biopsia tiroidiana pentru a afla daca nodulul este malign. Aceasta presupune prelevarea unei portiuni din nodulul tiroidian, ceea ce se poate efectua la cabinetul medical.
Alte teste aditionale:
- testarea hormonilor tiroidieni pentru a cerceta daca nodulul produce exces sau deficit de hormoni;
- determinarea calcitoninei pentru a decela cancerul. Aceasta investigatie este efectuata daca in familie exista istoric de cancer tiroidian sau alt tip de cancer al glandelor endocrine;
- scanarea tiroidei, utilizeaza materiale radioactive si o camera de inregistrat imagini, pentru a determina functia glandei si eventualul hipertiroidism;
- ecografia tiroidiana care evidentiaza o imagine reflectata a glandei;
Investigatiile uzuale pentru nodulii tiroidieni sunt:
- testarea hormonului tiroidostimulator-examen de sange pentru determinarea functiei tiroidiene;
- biopsia tiroidiana pentru a afla daca nodulul este malign. Aceasta presupune prelevarea unei portiuni din nodulul tiroidian, ceea ce se poate efectua la cabinetul medical.
Alte teste aditionale:
- testarea hormonilor tiroidieni pentru a cerceta daca nodulul produce exces sau deficit de hormoni;
- determinarea calcitoninei pentru a decela cancerul. Aceasta investigatie este efectuata daca in familie exista istoric de cancer tiroidian sau alt tip de cancer al glandelor endocrine;
- scanarea tiroidei, utilizeaza materiale radioactive si o camera de inregistrat imagini, pentru a determina functia glandei si eventualul hipertiroidism;
- ecografia tiroidiana care evidentiaza o imagine reflectata a glandei;
Ecografia nu poate determina daca un nodul este canceros, dar ajuta la:
- confirmarea prezentei nodulilor pe care alte teste i-au omis;
- evolutia nodulilor daca acestia nu dispar;
- gasirea tiroidei pentru efectuarea biopsiei.
Examinari ulterioare
Daca nodulul nu este canceros, va fi examinat o data pe an. Posibil se va efectua si testarea hormonului tiroidostimulant pentru a aprecia functia glandei. Ecografia va arata daca nodulul si-a schimbat dimensiunea. In cazul cresterii vor fi necesare o alta biopsie si interventie chirurgicala. Daca tiroida a fost extirpata datorita cancerului, medicul va investiga tireoglobulina, o proteina produsa atat de celulele normale cat si de cele tumorale. Nivele mari de tireoglobulina pot semnifica diseminarea cancerului la alte organe.Biopsia este singura metoda de verificare a malignitatii unui nodul.
Cancerul este mai probabil daca este prezent:
- un singur nodul dur, de consistenta foarte diferita de restul glandei tiroide sau de alti noduli tiroidieni;
- nodul care creste in saptamani sau cateva luni;
- nodul care nu se mobilizeaza la palpare;
- ganglioni tumefiati la nivelul gatului;
- raguseala sau voce modificata care nu dispare.
- confirmarea prezentei nodulilor pe care alte teste i-au omis;
- evolutia nodulilor daca acestia nu dispar;
- gasirea tiroidei pentru efectuarea biopsiei.
Examinari ulterioare
Daca nodulul nu este canceros, va fi examinat o data pe an. Posibil se va efectua si testarea hormonului tiroidostimulant pentru a aprecia functia glandei. Ecografia va arata daca nodulul si-a schimbat dimensiunea. In cazul cresterii vor fi necesare o alta biopsie si interventie chirurgicala. Daca tiroida a fost extirpata datorita cancerului, medicul va investiga tireoglobulina, o proteina produsa atat de celulele normale cat si de cele tumorale. Nivele mari de tireoglobulina pot semnifica diseminarea cancerului la alte organe.Biopsia este singura metoda de verificare a malignitatii unui nodul.
Cancerul este mai probabil daca este prezent:
- un singur nodul dur, de consistenta foarte diferita de restul glandei tiroide sau de alti noduli tiroidieni;
- nodul care creste in saptamani sau cateva luni;
- nodul care nu se mobilizeaza la palpare;
- ganglioni tumefiati la nivelul gatului;
- raguseala sau voce modificata care nu dispare.
Tratamentul depinde de efectul produs de acesti noduli. Daca nodulul este benign si nu cauzeaza probleme, acesta va fi supravegheat indeaproape fara a se utiliza altceva. Daca apar simptome pot fi necesare medicamentele sau interventia chirurgicala. Medicamentele antitiroidiene si iodul radioactiv pot trata nodulii care determina hipertiroidism.
Interventia chirurgicala este necesara doar daca nodulul este atat de mare incat interfera cu respiratia sau deglutitia sau daca este malign. Dupa indepartarea chirurgicala a unui nodul malign ar putea fi necesara administrarea iodului radioactiv pentru a distruge orice tesut restant sau celule canceroase care creaza probleme. Daca este necesara tiroidectomia totala se vor administra hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.
Tratament initial
O data diagnosticat nodulul exista urmatoarele optiuni:
1. Observatia in cazul unui nodul necanceros, care poate fi urmarit o data la 6 sau 12 luni, pentru eventuala modificare a formei; multi noduli nu-si modifica dimensiunea sau chiar diminua fara tratament;
2. Biopsia tiroidiana: medicul poate extrage lichid, cu un ac, dintr-un nodul chistic; uneori dupa astfel de drenaj nodulii chistici pot sa dispara, dar majoritatea se refac;
3. Tiroidectomia, care nu este necesara mereu; interventia chirurgicala este necesara daca:
- nodulul pare sau chiar este canceros;
- datorita dimensiunii interfera cu respiratia sau deglutitia;
- nodulul chistic se reface dupa drenaj;
4. Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant este utilizata pentru a micsora un nodul daca:
- nodulul este benign;
- nodulul pare sau chiar este canceros, dar pacientul nu poate suporta interventia chirurgicala;
5. Iodul radioactiv poate fi utilizat in distrugerea tesutului tiroidian daca:
- nodulul este benign dar produce exces de hormoni, cauzand hipertiroidism; daca aceasta situatie apare in timpul sarcinii, tratamentul cu iod radioactiv nu este indicat, fiind recomandata in schimb operatia;
- este prezenta gusa multinodulara si nu se poate efectua interventia chirurgicala datorita altor patologii; iodul radioactiv micsoreaza nodulii care interfera cu respiratia sau deglutitia, totusi acestia se pot reface dupa incheierea terapiei.
Interventia chirurgicala este necesara doar daca nodulul este atat de mare incat interfera cu respiratia sau deglutitia sau daca este malign. Dupa indepartarea chirurgicala a unui nodul malign ar putea fi necesara administrarea iodului radioactiv pentru a distruge orice tesut restant sau celule canceroase care creaza probleme. Daca este necesara tiroidectomia totala se vor administra hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.
Tratament initial
O data diagnosticat nodulul exista urmatoarele optiuni:
1. Observatia in cazul unui nodul necanceros, care poate fi urmarit o data la 6 sau 12 luni, pentru eventuala modificare a formei; multi noduli nu-si modifica dimensiunea sau chiar diminua fara tratament;
2. Biopsia tiroidiana: medicul poate extrage lichid, cu un ac, dintr-un nodul chistic; uneori dupa astfel de drenaj nodulii chistici pot sa dispara, dar majoritatea se refac;
3. Tiroidectomia, care nu este necesara mereu; interventia chirurgicala este necesara daca:
- nodulul pare sau chiar este canceros;
- datorita dimensiunii interfera cu respiratia sau deglutitia;
- nodulul chistic se reface dupa drenaj;
4. Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant este utilizata pentru a micsora un nodul daca:
- nodulul este benign;
- nodulul pare sau chiar este canceros, dar pacientul nu poate suporta interventia chirurgicala;
5. Iodul radioactiv poate fi utilizat in distrugerea tesutului tiroidian daca:
- nodulul este benign dar produce exces de hormoni, cauzand hipertiroidism; daca aceasta situatie apare in timpul sarcinii, tratamentul cu iod radioactiv nu este indicat, fiind recomandata in schimb operatia;
- este prezenta gusa multinodulara si nu se poate efectua interventia chirurgicala datorita altor patologii; iodul radioactiv micsoreaza nodulii care interfera cu respiratia sau deglutitia, totusi acestia se pot reface dupa incheierea terapiei.
In cazul prezentei nodulilor tiroidieni este necesar sa:
- urmati terapia hormonala prescrisa de specialist, la aceeasi ora in fiecare zi si fara a omite nici o administrare;
- consultati medicul specialist daca apar simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia, transpiratiile mai abundente si scaderea in greutate; uneori hipertiroidismul apare in cursul administrarii hormonilor tiroidieni sau cand un nodul produce exces de hormoni tiroidieni;
- consultati medicul specialist in cazul prezentei simptomelor de hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig nemotivata si cresterea in greutate; hipotiroidismul poate apare dupa tratamentul cu iod radioactiv sau postoperator;
- programati controale regulate la specialist; chiar si nodulii benigni trebuie examinati de medic.
Tratament in cazul agravarii bolii
Indiferent de schema terapeutica aleasa:
- tratamentul hormonal se administreaza in fiecare zi la aceeasi ora;
- se urmaresc eventualele simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia si palpitatiile, transpiratiile abundente si scaderea in greutate; un nodul benign poate produce exces de hormoni tiroidieni cauzand hipertiroidism, la fel ca si medicatia hormonala;
- se vor urmari simptomele de hipotirodism, ca oboseala, sensibilitatea la frig si cresterea in greutate. Se va anunta specialistul la aparitia acestor simptome, care poate fi date de iodul radioactiv sau de interventia chirurgicala.
Daca nu apar modificari la nivelul nodulului acesta poate fi mentinut sub observatie. Daca se modifica dimensiunea sau apar alte schimbari, poate fi indicata o alta biopsie, testarea hormonului tiroidostimulant sau efectuarea interventiei de excizie a nodulului (tiroidectomie). Daca este necesara indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge orice tesut restant. Specialistul ar putea recomanda si terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant pentru a preveni recurenta nodulilor tiroidieni sau cresterea altor celule canceroase.
- urmati terapia hormonala prescrisa de specialist, la aceeasi ora in fiecare zi si fara a omite nici o administrare;
- consultati medicul specialist daca apar simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia, transpiratiile mai abundente si scaderea in greutate; uneori hipertiroidismul apare in cursul administrarii hormonilor tiroidieni sau cand un nodul produce exces de hormoni tiroidieni;
- consultati medicul specialist in cazul prezentei simptomelor de hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig nemotivata si cresterea in greutate; hipotiroidismul poate apare dupa tratamentul cu iod radioactiv sau postoperator;
- programati controale regulate la specialist; chiar si nodulii benigni trebuie examinati de medic.
Tratament in cazul agravarii bolii
Indiferent de schema terapeutica aleasa:
- tratamentul hormonal se administreaza in fiecare zi la aceeasi ora;
- se urmaresc eventualele simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia si palpitatiile, transpiratiile abundente si scaderea in greutate; un nodul benign poate produce exces de hormoni tiroidieni cauzand hipertiroidism, la fel ca si medicatia hormonala;
- se vor urmari simptomele de hipotirodism, ca oboseala, sensibilitatea la frig si cresterea in greutate. Se va anunta specialistul la aparitia acestor simptome, care poate fi date de iodul radioactiv sau de interventia chirurgicala.
Daca nu apar modificari la nivelul nodulului acesta poate fi mentinut sub observatie. Daca se modifica dimensiunea sau apar alte schimbari, poate fi indicata o alta biopsie, testarea hormonului tiroidostimulant sau efectuarea interventiei de excizie a nodulului (tiroidectomie). Daca este necesara indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge orice tesut restant. Specialistul ar putea recomanda si terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant pentru a preveni recurenta nodulilor tiroidieni sau cresterea altor celule canceroase.
Daca nodulul creste se va recomanda o alta biopsie de aspiratie. Daca nodulul pare sau chiar este canceros se recomanda interventia chirurgicala de indepartare a unei parti sau a tiroidei in totalitate. Daca nodulii tiroidieni apar dupa iradirea terapeutica a capului, gatului sau toracelui si tiroida a fost anterior partial excizata, post operator se va administra terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant, pentru a preveni recurenta nodulilor.
Daca s-a efectuat tiroidectomie pentru un cancer tiroidian, se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge tesutul restant. Postoperator dupa tiroidectomie pentru cancerul tiroidian se va efectua supresia hormonului tiroidostimulant pentru reducerea nivelului acestuia in organism, prevenind cresterea eventualelor celule maligne.
Daca s-a efectuat tiroidectomie pentru un cancer tiroidian, se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge tesutul restant. Postoperator dupa tiroidectomie pentru cancerul tiroidian se va efectua supresia hormonului tiroidostimulant pentru reducerea nivelului acestuia in organism, prevenind cresterea eventualelor celule maligne.
Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si multi nu necesita tratament.
Daca s-a efectuat interventia de excizie a glandei tiroide este important sa:
- se administreze medicatiazilnic la aceeasi ora;
- se administreze doza indicata: in caz ca ati omis o doza nu o dublati pe cea de a doua zi;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipertiroidism ca nervozitatea, tahicardia, transpiratii mai abundente si scaderea in greutate;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipotiroidism ca oboseala, senzatia de frig inexplicabila si cresterea in greutate;
- mentionati medicului sau farmacistului orice alt medicament pe care il luati, pentru a preveni interactiunea cu medicatia pentru tiroida.
Daca s-a efectuat tratament cu iod radioactiv consultati medicul specialist cand:
- aveti dureri de gat, ce pot reprezenta o crestere a glandei tiroide;
- aveti simptome de hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig fara motivatie si cresterea in greutate.Nodulii tiroidieni nu pot fi preveniti. Nu s-a clarificat inca necesitatea testarii regulate a persoanelor fara factori de risc si fara prezenta simptomelor de hipertiroidism. Necesitatea unei testari va fi discutata cu medicul specialist.
Daca s-a efectuat interventia de excizie a glandei tiroide este important sa:
- se administreze medicatiazilnic la aceeasi ora;
- se administreze doza indicata: in caz ca ati omis o doza nu o dublati pe cea de a doua zi;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipertiroidism ca nervozitatea, tahicardia, transpiratii mai abundente si scaderea in greutate;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipotiroidism ca oboseala, senzatia de frig inexplicabila si cresterea in greutate;
- mentionati medicului sau farmacistului orice alt medicament pe care il luati, pentru a preveni interactiunea cu medicatia pentru tiroida.
Daca s-a efectuat tratament cu iod radioactiv consultati medicul specialist cand:
- aveti dureri de gat, ce pot reprezenta o crestere a glandei tiroide;
- aveti simptome de hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig fara motivatie si cresterea in greutate.Nodulii tiroidieni nu pot fi preveniti. Nu s-a clarificat inca necesitatea testarii regulate a persoanelor fara factori de risc si fara prezenta simptomelor de hipertiroidism. Necesitatea unei testari va fi discutata cu medicul specialist.
Majoritatea cancerelor tiroidiene cresc si disemineaza atat de incet incat operatia poate fi amanata pentru o scurta perioada de timp, daca aveti un nodul care nu cauzeaza simptome. Daca alegeti sa amanati interventia, nodulul tiroidian trebuie investigat regulat de un medic endocrinolog. Uneori nodulii tiroidieni sunt tratati prin terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant (levohyroxin) pentru a impiedica organismul sa produca acest hormon si pentru a preveni cresterea glandei tiroide.
Aceasta terapie este recomandata daca:
- starea de sanatate nu permite interventia chirurgicala pentru un nodul suspectat a fi malign;
- s-a efectuat interventia de excizie a nodulilor multipli. Terapia de supresie este utilizata uneori pentru a preveni recurenta nodulilor.
Optiuni de medicamente
Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant se realizeaza cu:
- levothyroxina sodica sau
- liothyronina sodica.
Modul de actiune al terapiei de supresie asupra nodulilor benigni nu este pe deplin elucidat. Se va discuta cu medicul specialist despre terapia de supresie in cazul prezentei unui nodul tiroidian benign.
Supresia hormonului tiroidostimulant poate creste riscul problemelor cardiace sau osoase, mai ales daca aceasta patologie exista anterior. Daca aveti patologie cardiaca aceasta terapie poate agrava durerile toracice sau tulburarile de ritm cardiac. De asemenea creste riscul unui infarct. Daca aveti osteoporoza supresia hormonala poate agrava demineralizarea oaselor.
Supresia hormonului tioidostimulant, chiar si in doze mici, cauzeaza adesea hipertiroidism, mai ales daca sunt prezenti noduli multipli (gusa multinodulara). De aceea se vor efectua controale regulate la medicul specialist pentru ajustarea dozelor si prevenirea hipertiroidismului. Daca un nodul este benign, dar produce hormoni in exces, cauzand hipertiroidism, inaintea tratamentului cu iod radioactiv se va utiliza medicatia antitiroidiana.
Aceasta terapie este recomandata daca:
- starea de sanatate nu permite interventia chirurgicala pentru un nodul suspectat a fi malign;
- s-a efectuat interventia de excizie a nodulilor multipli. Terapia de supresie este utilizata uneori pentru a preveni recurenta nodulilor.
Optiuni de medicamente
Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant se realizeaza cu:
- levothyroxina sodica sau
- liothyronina sodica.
Modul de actiune al terapiei de supresie asupra nodulilor benigni nu este pe deplin elucidat. Se va discuta cu medicul specialist despre terapia de supresie in cazul prezentei unui nodul tiroidian benign.
Supresia hormonului tiroidostimulant poate creste riscul problemelor cardiace sau osoase, mai ales daca aceasta patologie exista anterior. Daca aveti patologie cardiaca aceasta terapie poate agrava durerile toracice sau tulburarile de ritm cardiac. De asemenea creste riscul unui infarct. Daca aveti osteoporoza supresia hormonala poate agrava demineralizarea oaselor.
Supresia hormonului tioidostimulant, chiar si in doze mici, cauzeaza adesea hipertiroidism, mai ales daca sunt prezenti noduli multipli (gusa multinodulara). De aceea se vor efectua controale regulate la medicul specialist pentru ajustarea dozelor si prevenirea hipertiroidismului. Daca un nodul este benign, dar produce hormoni in exces, cauzand hipertiroidism, inaintea tratamentului cu iod radioactiv se va utiliza medicatia antitiroidiana.
Excizia chirurgicala este recomandata nodulilor chistici care reapar, mai ales celor peste 4,1 centimetri diametru. Hipotiroidismul apare la aproximativ 10% din pacienti intr-un interval de 5 ani dupa tratamentul cu iod radioactiv. De aceea nivelul hormonilor tiroidieni va fi analizat regulat postterapeutic. Daca un nodul este benign dar produce hormoni in exces, cauzand hipertiroidism, inaintea terapiei cu iod radioactiv se vor utiliza medicamente antitiroidiene.
Este cel mai bun tratament in cazul nodulilor tiroidieni:
- maligni (cancerosi);
- suspectati a fi maligni;
- benigni dar suficient de mari pentru a interfera cu respiratia si deglutitia;
Persoanele care dezvolta noduli tiroidieni dupa terapia radioactiva a capului, gatului sau toracelui vor necesita cel mai probabil interventie chirurgicala, deoarece riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este mai mare. Totusi majoritatea nodulilor, la persoanele iradiate sunt benigni.
Optiuni chirugicale
Cea mai utilizata metoda este tiroidectomia.
Este cel mai bun tratament in cazul nodulilor tiroidieni:
- maligni (cancerosi);
- suspectati a fi maligni;
- benigni dar suficient de mari pentru a interfera cu respiratia si deglutitia;
Persoanele care dezvolta noduli tiroidieni dupa terapia radioactiva a capului, gatului sau toracelui vor necesita cel mai probabil interventie chirurgicala, deoarece riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este mai mare. Totusi majoritatea nodulilor, la persoanele iradiate sunt benigni.
Optiuni chirugicale
Cea mai utilizata metoda este tiroidectomia.
Alte tratamente
Alte metode terapeutice pentru nodulii tiroidieni sunt aspiratia cu ac fin si iodul radioactiv. In timpul aspiratiei, endocrinologul utilizeaza un ac mic pentru a drena lichid din nodul (nodul chistic). Unele chisturi nu reapar dupa drenaj. Totusi majoritatea sunt recurenti. Daca nodulul reapare dupa ce a fost drenat o data sau de 2 ori va trebui excizat chirurgical. Iodul radioactiv este folosit in tratarea hipertiroidismului la persoanele cu noduli benigni.
Rezultate bune în tratarea nodulilor tiroidieni confirmate de mulți pacienți printre care mă număr și eu s-au obținut prin utilizarea unguentelor cu Drăgaică și Gălbenele. Sigur veți spune că acest tratament prezintă un dezavantaj major: acela de a nu putea ieși din casă după ce v-ați uns din cauze estetice, dar, cum se spune în limbaj popular, rabdă baba la frumusețe!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu