MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 9 DECEMBRIE 2020
PARTEA A DOUA: RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 9 Decembrie
Sfânta Ana – provenea din seminţia preoţească, iudaică, a lui Levi. Ea era fata cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeţia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească. Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost supuşi oprobriului public, deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoşilor lor. Astfel, o veche tradiţie arată că un evreu din seminţia lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Eşti nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine ştie ce păcate ascunse”. Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum şi pe Ana, atunci când auziră cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit, văzând-o iarăşi plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea şi i-a spus: „Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului”. Ana tresări la auzul acestor cuvinte şi, îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, a ieşit în grădină, unde, la umbra unui dafin, stătea şi se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vesteşte Sfintei Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu ştia nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde, întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.
Sfânta şi fericita Ana proorociţa era din cetatea Armatem, din muntele Efraim. Era căsătorita cu un bărbat din seminţia lui Levi, numit Elcana. Pentru că era stearpă şi nu făcea copii, bărbatul ei şi-a mai luat o femeie, pe Fenana, rivala ei, cu care a făcut copii şi s-a bucurat. Ana, ca şi cum nu i-ar fi fost îndeajuns durerea pricinuită de sterpiciunea ei, mai era şi defăimată de bărbat şi de rivală, de rude şi prieteni. Şi se ruga mult lui Dumnezeu să-i dea copii, dar n-a izbutit nimic, deşi împlinea fără trândăvie poruncile Legii. Că uneori chiar sfinţilor cu anevoie şi cu încetul şi târziu li se împlinesc cererile.
A. GUSTĂRI
Mazăre uscată bătută
Ingrediente:
* 600 g mazăre uscată
* 200 ml ulei din sâmburi de struguri (sau ce vă place)
* 0 foaie de dafin
* Sare
* piper după gust
* 5 felii de pâine
* 100ml ulei pentru prăjit pâinea
Mod de preparare:
Într-o oală se pune circa 1,5 l apă cu sare şi foaia de dafin, se adaugă
mazărea şi se pune la fiert.
Când este fiartă se scurge de apă, dar se păstrează 4-5 linguri din zeamă.
Mazărea se pasează bine la robot, sau se pasează printr-o sită deasă.
Se bate apoi cu telul şi se adaugă uleiul, ca la fasolea bătută.
Dacă vi se pare prea groasă se subţiază cu puţină apă în care a fiert mazărea.
Se condimentează după gust cu sare şi piper.
Mazarea bătuta se serveşte pe felii de pâine prăjită în ulei, sau doar băgate
le toaster, sau pe plită, cum vă place.
B. SALATE
Salată
de crudităţi
• 1 morcov
• 1 ridiche neagră
• 2 cartofi fierţi sau copţi în coajă
• 1 lingură nuci măcinate
• 1 ceapă mică rasă
• 1 căţel de usturoi pisat
• Puţin zahăr
• Ulei
• Sare
• Zeamă de lămâie
• 1 salată verde
Se rad: morcovul, ridichea şi ceapa.
Cartofii fierţi sau copţi se curăţă de coajă când sunt fierbinţi, se taie în
cubuleţe şi se lasă să se răcească.
Se amestecă cu usturoiul pisat, nucile măcinate, zahărul şi sarea, apoi se
toarnă uleiul amestecat cu zeama de lămâie.
Se amestecă bine totul, se aranjează pe salatieră şi se garniseşte cu foi
frumoase de salată verde.
C. SOSURI
Nu este nevoie de sos preparat special.
D. BORŞURI SUPE CREME DE LEGUME
Cremă
de ţelină
• 4 ţeline;
• 2 linguri ulei;
• ½ lingură făină;
• Sare;
• Pătrunjel
Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.
Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se înmoaie.
Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să fiarbă.
Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.
Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin toată zeama în care a fiert.
Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½ lingură făină şi puţină apă.
Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc pentru a mai da un
clocot.
Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.
Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz, sau crema de gulii.
E. MÂNCĂRURI
Cartofi
gulaş
• ½ kg cartofi;
• 3 cepe mari;
• 1 praz;
• 1 ardei roşu;
• 1 ceaşcă ulei;
• 1 lingură boia dulce;
• 2 linguri pastă roşii;
• 1 ceaşcă apă;
• 2 linguri fulgi porumb;
• Puţină boia iute
Se curăţă şi se taie cartofii în felii groase.
Se căleşte ceapa tocată mărunt, prazul şi ardeiul timp de 3 minute în ulei.
Se adaugă boiaua dulce, pasta de roşii şi se lasă pe foc încă 1 minut.
Se adaugă cartofii şi apa.
Se acoperă cratiţa şi se lasă 15 – 20 minute şă fiarbă la foc potrivit.
La sfârşit se adaugă boiaua iute şi fulgii de porumb înmuiaţi în puţină apă
caldă.
F. DULCIURI
Cornuleţe
de vanilie
• 130 g margarină;
• 70 g zahăr pudră;
• 160 g făină
Din ingredientele amestecate pe blatul mesei ca şi tăieţeii se modelează
cornuleţe mici.
Se aşază în tavă şi se coc la cuptor la foc potrivit.
Când sunt coapte, fierbinţi fiind, se pudrează cu amestec de zahăr pudră şi
zahăr vanilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu