miercuri, 31 martie 2021

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU JOI 1 APRILIE 2021 / TEATRU/FILM

 1 APRILIE 2021 - TEATRU/FILM


Mihai Mereuță, actor român de teatru și film

Biografie

Mihai Mereuta se naste in Botosani la Santa Mare in 29 noiembrie 1924 , intr-o familie de tarani . Termina gimnaziul in localitate si apoi pleaca la liceu in Iasi dupa cum povesteste chiar maestrul cu umorul sau caracteristic : “Eu sunt țăran. Oleacă școlit, dar țăran. Când am venit la liceu la Iași, m-am descălțat de opinci la bariera Iașului, m-am încălțat cu o pereche de bocanci și am dat examen la liceu” . Dupa terminarea liceului se inscrie la Facultatea de Litere și Filozofie din Iași, unde urmeaza cursurile de limbă română și filozofie. In paralel insa urmeaza si cursurile Conservatorului George Enescu din Iași . Prestatiile “studentului Mereuta “ nu erau tocmai mediocre deoarece profesoara lui d-na Gina Sandri care era cumnata d-nei Lucia Sturdza Bulandra ( sora actorului Tony Bulandra ) ii da posibilitatea de a absolve doi ani intr-unul singur !.. Dupa terminarea studiilor atat a Facultatii de Filozofie cat si a Conservatorului , in 1948 este angajat ca actor la Teatrul National din Iasi .

Aici intervine o istorioara amuzanta pe care tot maestrul o povesteste : “….ceea ce l-a determinat pe tata ( angajarea ca actor nr.) să vină să mă scoată de acolo, pentru că el mă voia profesor, nu actor. A urmat o discuție cu directorul teatrului, căruia tata i-a spus: „Dați-l afară, că el nu are ce căuta în meseria asta. El trebuie să fie profesor, că ăsta a fost gândul meu și al mamei lui” și așa mai departe. La care directorul i-a răspuns așa: „Dar știți, el este un băiat talentat, va face meserie frumoasă în teatru”. Iar tata: „Talentat?! Nu e, așa e el de când îl știu, doar eu l-am crescut”. Seara, tata, care nu mai văzuse un spectacol în viața lui, a rămas la teatru. Era o comedie despre Revoluția de la 1848 care a plăcut tatei foarte mult și a spus: „Dacă ăsta e teatrul, e bun. Fă-l în continuare”. Totusi debutul ca artist de teatru il face pe scena Teatrului National din Ploiesti ( astazi Teatrul Toma Caragiu ) jucand rolul “cetateanului turmentat” din piesa “ O scrisoare pierduta “ de IL Caragiale . Aici este coleg de scena cu marele actor Ion Marinescu desfasurand o bogata activitate aici .

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureșteană. Va juca alături de: Ion Caramitru in piesa ”Tineri căsătoriți caută camer” , alaturi de Mariana Mihuț in ”Interviu”, si alaturi de Toma Caragiu și Margareta Pâslaru in ”Opera de trei parale”. Din acest capat al carierei va desfasura o multitudine de roluri .Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat a fost cel din piesa Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii, jucată pe scena Teatrului Național din București, în regia lui Gelu Colceag.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sute de piese radiofonice și de peste cincizeci de roluri ca actor de film. Mai semnificativă este implicarea lui Mereuța ca actor în peliculele: “Unde fugi, maestre?” , “Doi haiduci și-o crâșmăriță” (1992), “Liceenii rock 'n' roll” (1992),” Liceenii” (1987), Masca de argint (1984), Misterele Bucureștilor (1983), Trandafirul galben (1982). În ultimii ani de viață, a prezentat la postul de televiziune TVR2 emisiunea Ferma, dedicată agriculturii. In 1967 il gasim la IATC ca profesor la clasa de actorie impreuna cu Constantin Morozan fiind profesorul artistei Corina Chiriac . Intr-un interviu maestrul da o definitie cautariilor umane : “Totdeauna a existat tendința oamenilor de a evada. Depinde cum și în ce situație. Brâncuși, Enescu, nu au evadat? Și mai e acel moldovean, Palade, care dacă rămânea aici, ar fi fost un simplu profesor de biologie la Urziceni, pe când așa, a luat Premiul Nobel. Oamenii au încercat întotdeauna să evadeze din ceea ce este minor, ce nu-i satisface intelectual și spiritual. Au încercat să ajungă într-o altă lume, o altă sferă de înțelegere. Omul simte nevoia să fugă de banal “ . Se stinge in urma unui stop cardiac la 1 aprilie 2003 .


Filmografie:



Edmond Rostand, dramaturg francez

Edmond Rostand (n. MarsiliaFranța – d. ParisFranța) a fost un dramaturg francez. A fost membru al Academiei Franceze.
Teatrul său reprezintă o reacție la naturalism și simbolism. Prin comediile sale, a satirizat obscurantismul, minciuna, lașitatea.
Descendent al unui primar din Marsilia, Alexis Rostand Joseph (1769-1854), Edmond Rostand s-a născut într-o familie bogată, fiind fiul economistului Eugene Rostand.
În 1880, tatăl își duce familia, pe Edmond și doi veri într-un spa elegant cunoscut sub numele de Bagnères-de-Luchon. Inițial instalat în "cabana Spont", apoi pe "Vila Devalz", família construiește în cele din urmă "Villa Julia", în apropiere de Casino. Edmond Rostand traieste 22 de ani în Luchon, loc care a inspirat operele sale timpurii.
Licențiat în drept, el nu a practicat profesia și de la începutul colegiului, a participat la întâlniri literare, unde a cunoscut marea sa iubire, poeta  Rosemonde Gérard Etiennette.
În 1888, Rostand a scris prima sa lucrare, piesa Le Gant Rouge (Mănușa Roșie) și în 1890 s-a căsătorit cu Rosemonde.
Următoarele sale piese, La Princesse lointaine (Prințesa îndepărtată)La Samaritaine (Samariteanul) și L'Aiglon (Puiul Vulturului) au fost interpretate la momentul respectiv, de Sarah Bernhardt, cea mai mare actriță de teatru din timpul ei.
Piesa “Cyrano de Bergerac” l-a transformat pe Rostand într-un adevărat idol al publicului francez, făcându-l membru al Academiei Franceze în 1904. Victimă a unei pneumonii, se retrage în Cambo-les-Bains, în regiunea bască, unde locuiește timp de nouă ani. Revine pe scenă în 1910, cu “Chantecler”, povestea unui cocoș care crede că propriul cântec dă naștere zilelor.
Rostand a scris o ultimă piesă, La Dernière Nuit de Don Juan (Ultima noapte a lui Don Juan), operă incompletă, dar care ajunge să fie reprezentată pe scenă, în 1921, la trei ani după moartea lui la Paris, în 1918.

SCRIERI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

  • 1888Mănușa roșie ("Le Gant rouge")
  • 1894Romanțioșii ("Les romanesques")
  • 1897Cyrano de Bergerac
  • 1895Prințesa îndepărtată ("La princesse lointaine")
  • 1900Puiul vulturului ("L'aiglon")
  • 1910Chantecler
  • 1911Ultima noapte a lui Don Juan ("La Dernière Nuit de Don Juan").


Cătălin Naum (n. 1 aprilie 1939București - d. 9 mai 2013) a fost un regizor român de teatru și unul dintre cei mai cunoscuți pedagogi. Activitatea sa la Teatrul Podul l-a făcut legendar. Activitate artistică: 2007 - Baraca, Teatrul Municipal Focșani

2007 - Drum fără pulbere, Teatrul George Ciprian
Și Freud greșește
Hamlet - adaptare
2005 - Începem
Jocul de-a vacanța, Teatrul George Ciprian
Jocul de-a vacanța, Teatrul Municipal Focșani
Mi-e dor de dorul care m-a durut
Năpasta
O noapte furtunoasă, Teatrul Municipal Focșani
O poveste de iubire
2007 Oedip salvat
2004 - Opt femei, Studioul de teatru "Casandra"
2007 - Plutonul de execuție regizor
Poemele luminii
Schimb de prizonieri
Spectacol de fete cu flori
Ștefan Vodă
Un exercițiu teatral Romeo și Julieta
Valentine, Valentine, azi e Dragobete
ZooStory
6 x4 = 24 sonete shakespeareene


Dragoș Moștenescu (n. 1 aprilie 1967București) este un actor și scenarist român.[1] A devenit celebru prin rolul său, Costel, din serialul de comedie La bloc și prin prezența în emisiunea Chestiunea Zilei, prezentate la Pro TV

FILMOGRAFIE

Actor

Scenarist[modificare | modificare sursă]

  • Nimeni nu-i perfect (2008)
  • La bloc (2002)

Producător

  Nimeni nu-i perfect (2008) 



Anamaria Marinca, actriță română.

Anamaria Marinca
Anamaria Marinca in a presentation on November 24, 2007 in Panji.jpg
Marinca in 2007
Born1 April 1978 (age 42)
Iași, Romania
OccupationActress
Years active2004–present

Anamaria Marinca (born 1 April 1978) is a Romanian actress. She made her screen debut with the Channel 4 film Sex Traffic, for which she won the British Academy Television Award for Best Actress. Marinca is also known for her performance in 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, earning several awards for her performance, and was nominated for the European Film Award for Best ActressLondon Film Critics Circle Award for Actress of the YearLos Angeles Film Critics Association Award for Best Actress and National Society of Film Critics Award for Best Actress. In 2008, at the 58th Berlin International Film Festival, she was presented the Shooting Stars Award by the European Film Promotion.

Life and career[edit]

Marinca was born in IașiRomania. She grew up with a strong foundation in the arts. Her mother was a classically trained violinist while her father was a theatre professor at the university level. She studied the violin all throughout her childhood when, at around the age of seven, she had announced she wanted to become an actress.

Marinca graduated from the University of Fine Arts, Music and Drama "George Enescu" in Iași.

In 2005, she won three Best Actress Awards (the BAFTA Television Awards, the Royal Television Society Award and the 'Golden Nymph' at 45th Festival de Télévision de Monte Carlo) for her role in Sex Traffic, a CBC/Channel 4 drama about human trafficking. As well as appearing on stage in Romanian theatre productions, she also acted in Measure for Measure at the National Theatre in London.[citation needed]

In 2007, she starred in the Romanian film 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (4 Months, 3 Weeks and 2 Days) by Cristian Mungiu, which won the Palme d'Or at the 2007 Cannes Film Festival,[1] and two other awards (the Cinema Prize of the French National Education System and the FIPRESCI Prize).[2][3] She also appeared in the Francis Ford Coppola film Youth Without Youth. In 2008, she appeared as Yasim Anwar in the BBC 5-episode miniseries The Last Enemy. Marinca appeared in the Romanian drama Boogie and Oliver Hirschbiegel's acclaimed Five Minutes of Heaven. She later had a prominent role in the 2014 film Fury, in which she played a German woman named Irma who meets up with an American tank crew during World War II. She is a regular in the Welsh TV detective series Hinterland.

Filmography[edit]

YearTitleRoleNotes
2004Sex TrafficElena Visinescu
2006Hotel BabylonNatasha(TV Series; 1 episode)
20074 Months, 3 Weeks and 2 DaysOtilia4 luni, 3 săptămâni și 2 zile
2007Youth Without YouthHotel Receptionist
2008The Last EnemyYasim Anwar(TV Miniseries)
2008BoogieSmaranda CiocazanuAlso released as Summer Holiday
2009Five Minutes of HeavenVika
2009StormMira Arendt
2009The CountessAnna Darvulia
2009Sleep with MeSylvie(TV film by Marc Jobst[4])
2010The Aviatrix of KazbekThe Aviatrix of KazbekDe vliegenierster van Kazbek
2010The Pizza MiracleThe Madonna of the Eels(Short film)
2010Look, StrangerAnna
2010Holby CityMother(TV series; 2 episodes)
2011Perfect SenseStreet performer
2011OuroborosEva(Short film)
2011Holby CityNadiya Tereschenko(TV series; 1 episode)
2012WallanderInese(TV series; 1 episode – The Dogs of Riga)
2012Doctor WhoDarla(TV series; 1 episode – Asylum of the Daleks)
2012A Cloud in a Glass of WaterAnna
2013The Politician's HusbandDita(TV series)
2013–2015HinterlandMeg Mathias
2013Europa ReportRosa DasqueReleased theatrically on 2 August 2013
2014The MissingRini(TV series)
2014FuryIrma
2015FlorideIvonaDirected by Philippe Le Guay
2015RiverEma(TV series)
2016-2018MarsMarta Kamen(TV series)
2016The Girl with All the GiftsDr Selkirk
2017Ghost in the ShellDr Dahlin – Hanka Robotics' Section 9 consultantLive action adaptation of the Ghost in the Shell manga and anime series
2017Nico, 1988Sylvia
2017Inspector George GentlyEve Liddell
2019Tin StarSarah Nickel(Season 2 regular)
2020The Old GuardDr. Meta Kozak
TBAYou Won't Be AlonePost-production

Stage credits[edit]

TitleYearRoleProductionNotes
Measure for Measure2006MarianaNational Theatre, London
4:48 Psychosis2009Young Vic Theatre, London.Sarah Kane's final play, directed by Christian Benedetti[5]
Routes2013AnkaRoyal Court Theatre

Radio credits[edit]

TitleYearRoleProductionNotes
Burying the Typewriter2012narratorSweet Talk ProductionsBBC Radio 4 Book of the Week
Angielski2015narratorSweet Talk ProductionsBBC Radio 4 series

Awards and nominations[edit]

YearAwardCategoryNominated workResult
2005BAFTA AwardBest ActressSex TrafficWon
Golden Nymph AwardsBest Performance by an Actress in a MiniseriesWon
Gemini AwardBest Performance by an Actress in a Leading Role in a Dramatic Program or MiniseriesNominated
Royal Television Society AwardBest Actor – FemaleWon
2008European Film Award[6]Best Actress4 Months, 3 Weeks and 2 DaysNominated
Gopo Awards[7]Best Actress in a Leading RoleWon
International Cinephile Society AwardBest ActressWon
London Film Critics Circle Award[8]Actress of the YearNominated
Los Angeles Film Critics Association Award[9]Best ActressRunner-up
National Society of Film Critics AwardBest ActressNominated
Palm Springs International Film Festival Award[10]Best Actress (shared with Laura Vasiliu)Won
Stockholm Film Festival Award[11]Best ActressWon
Village Voice Film PollBest ActressWon
Vancouver Film Critics Circle AwardBest ActressNominated
Gopo AwardsBest Actress in a Leading RoleBoogieWon
Romanian Filmmakers Union AwardBest ActressWon




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...