31 MARTIE 2021 - ISTORIE PE ZILE - Evenimente
Evenimente
* 46 i.Hr - Iulius Cezar a decretat utilizarea în întregul Imperiu Roman a calendarului, întocmit de astronomul Sosigene din Alexandria, cunoscut sub numele de Calendarul Iulian. Acesta considera anul Iulian de 365,25 zile, cu o durata a anului de 365 zile, solare medii, si la fiecare al 4-lea an se mai adauga cate o zi, anul bisect. Neajunsul era ca acest calendar in 384 de ani, intarzia cu trei zile. Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr. si a rămas în uz în unele ţări până în secolul al XX-lea şi mai este folosit încă de mai multe biserici naţionale ortodoxe.
Calendarul iulian a fost folosit în Europa din timpurile Imperiului Roman până în anul 1582, când Papa Grigore al III-lea a hotarat o noua reforma a calendarului, cu ajutorul astronomului italian Lilius, rezultand Calendarul Gregorian, in stilul nou, cand au ”disparut” 10 zile pentru a se regla diferenta intre timpul masurat prin calendar si timpul astronomic. Astfel, data de 4 octombrie 1582 a fost urmata de 15 octombrie 1582. Noul calendar a fost în scurtă vreme adoptat de majoritatea ţărilor catolice. Ţările protestante l-au adoptat ceva mai târziu, iar ţările din Europa Răsăriteană l-au adoptat mult mai târziu, unele la începutul secolului al XX-lea.
* 1146 - Bernard de Clairvaux predică la Vézelay, îndemnând principii crestini la o a doua Cruciadă impotriva musulmanilor. Regele Frantei, Ludovic al VII- lea este prezent, și se alătură Cruciadei.
Bernard de Clairvaux (cunoscut și ca Sfântul Bernard), conte de Châtillon a fost un calugar francez ( n.1091- d. 21 august 1153) , care a intemeiat in anul 1115 celebra mănăstire cisticerciana Clairvaux, în Burgundia, pe care o va conduce timp de aproape patru decenii (1115 – 1153). În calitate de abate de Clairvaux, Bernard a întemeiat șaizeci și opt de mănăstiri-fiice sau filiale (dependente de spiritualitatea abației-mamă), răspândite pe întreg cuprinsul Europei. Tot el a făcut să fie oficial recunoscut, în 1128, Ordinul Templierilor, organizație al cărei inspirator a fost. Bernard de Clairvaux a avut o contribuție decisivă în aplanarea crizei provocată de Schisma papală din anul 1130, prin alegerea simultană pe scaunul pontifical a pretendenților Anaclet al II-lea (1130 – 1138) și Inocențiu al II-lea (1130 – 1143) , sprijinindu-l pe Inocențiu.
În 1140, a obținut de la Conciliul din Sens condamnarea lui Abelard, care îl neliniștea cu îndrăzneala vederilor sale, iar în 1145, a avut satisfacția să-l vadă pe unul din fiii săi spirituali ajuns papă sub numele de Eugeniu III. În 1151, cu doi ani înainte de moartea sa, numarul abatiilor cisticerciene ajunsese la 500. Bernard a murit în 1153 la șaizeci și trei de ani. La 18 ianuarie 1174 a fost canonizat de papa Alexandru al III- lea. Papa Pius al VIII- lea l-a declarat în 1830 Doctor al Bisericii. Catolicii il sărbătoresc la 20 august.
* 1437 - A izbucnit Răscoala Țărănească de la Bobâlna (1437-1438).
Răscoala de la Bobâlna din 1437 a fost cea mai importantă răscoală din Regatul Ungariei înainte de Marele Război Țărănesc, condus de Gheorghe Doja (9 aprilie – 15 iulie 1514), . Răscoala a început atunci când episcopul catolic al Transilvaniei a cerut să se plătească zeciuiala, care nu mai fusese strânsă din 1434, într-o singură tranşă. Mai mult, micii nobili maghiari şi locuitorii români (care înainte erau scutiţi de plata zeciuielii, fiind ortodocşi) au fost şi ei obligaţi să o plătească. Când ţăranii au refuzat să plătească, episcopul i-a excomunicat. Ţăranii erau nemulţumiţi şi de faptul că înca din timpul lui Ludovic I cel Mare, regele Ungariei, fusesera scoşi (în 1365) de sub autoritatea comiţilor regali şi puşi sub jurisdicţia moşierilor. Treptat, aceştia i-au privat pe ţărani de dreptul lor de până atunci la strămutare liberă.
* 1492 - Decretul din Alhambra. Regii catolici ai Castiliei si Leonului, Isabella si Ferdinand emit un decret privind expulzarea evreilor din Grenada, eliberata cu trei luni in urma de musulmani, prin care se urmarea crestinarea totala a Spaniei medievale. Patru luni mai tarziu, toti evreii din Spania care au refuzat sa se crestineze au fost expulzati in totalitate din aceasta tara.
* 1854 - SUA si Japonia semneaza tratatul de la Kanagawa prin care Imperiul Nipon a fost obligat sa deschida comertului porturile Shimoda si Hakodate. Este sfarsitul izolarii pe care o impusesera Japoniei shogunii Tokugawa la inceputul sec. XVII.
* 1857 - Se înfiinţează la Bucureşti, în Muntenia, un Comitet Central al Unirii, care îşi fixează un program politic asemănător cu cel din Moldova.
* 1871 - România a concesionat pe timp de 45 de ani, unei societăți belgiene, dreptul de construire și exploatare în Bucuresti a tramvaielor cu cai, denumite pe atunci “drumurile de fier americane”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu