4. /25 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA PEȘTE - ZIUA 42.
Iubiţi
prieteni,
Iată
câteva idei pentru astăzi în această mare zi de sărbătoare creştin ortodoxă.
Cu
siguranţă că nu trebuie să pregătiţi tot ce v-am prezentat, dar aveţi de unde
alege!
Saramură
moldovenească
· 2 kg biban
sau caras;
· 250 ml suc
de roşii;
· 40 g ulei;
· 30 g
usturoi;
· Cimbru;
· Sare
Se curăţă peştele de solzi, se eviscerează, se scot
branhiile şi osul amar şi se spală în mai multe ape.
Se lasă să se scurgă, se sărează şi se frige pe grătar
sau pe o plită presărată cu un strat de sare.
După ce peştele a fost fript se aşază într-un sos
preparat din suc de roşii, mujdei de usturoi, ulei, cimbru şi sare şi se ţine
la cald pe marginea plitei circa un sfert de oră, apoi se serveşte cu mămăligă
caldă.
Şalău prăjit
· 1 kg şalău;
· 125 g ulei;
· 100 g
lămâie;
· 50 g făină;
· Piper;
· Sare
Se curăţă şalăul, se scot pieliţele, se despică de-a
lungul coloanei vertebrale şi se scot fileurile, care se taie în bucăţi de
mărime potrivită.
Zeama de lămâie se amestecă cu sare şi piper măcinat.
Se lasă fileurile să stea în această marinată circa 10
minute, apoi se trec prin făină şi se prăjesc în ulei fierbinte.
Peşte cu sos picant
· 1kg peşte;
· 125 g ulei;
· 75 g făină;
· 500 g roşii;
· 25 g
usturoi;
· 30 g bulion;
· 100 ml vin;
· 1 legătură
verdeaţă;
· Piper;
· Sare
Peştele se curăţă, se spală, se porţionează şi se
condimentează cu sare, piper şi cimbru.
Se trec bucăţile de peşte prin făină şi se prăjesc în
ulei.
În uleiul rămas se căleşte făina fără a se rumeni.
Se adaugă mujdeiul de usturoi, apoi se stinge cu
bulion amestecat cu apă şi se mai fierbe sosul circa 10 minute.
Se pun apoi în cratiţă bucăţile de peşte, se aşază pe
fiecare bucată de peşte câte o jumătate de roşie, se adaugă vinul şi se dă
cratiţa la cuptor pentru gratinare.
La servit se presară cu verdeaţă.
Mâncare de crap
· 1,2 kg crap;
· 200 g ulei;
· 75 g făină;
· 100 g
morcov;
· 100 g ţelină
rădăcină;
· 150 g ceapă;
· 200 g bulion
de tomate;
· 2 foi dafin;
· 50 ml oţet;
· 100 g
lămâie;
· Piper;
· Sare
Peştele se curăţă, se taie în porţii, se sărează, se
trece prin făină şi se prăjeşte în ulei.
În uleiul rămas se pune ceapa tocată şi zarzavatul de
supă ras pe răzătoare şi se căleşte.
Se încorporează făina rămasă şi se stinge cu bulion
amestecat cu apă şi oţet.
Se adaugă piper boabe şi 2 foi de dafin şi se lasă să
fiarbă circa o oră, apoi se pasează printr-o sită.
Se aşază bucăţile de crap într-un vas de cuptor, se
toarnă sosul şi se dă vasul la cuptor pe timp de 10 minute.
La servit se adaugă felii de lămâie la fiecare porţie.
Peşte cu măsline
· 1 kg peşte;
· 50 g făină;
· 125 g ulei;
· 150 g ceapă;
· 100 g bulion
de tomate;
· 200 g
măsline;
· 100 ml vin;
· 150 g
lămâie;
· 1 legătură
verdeaţă;
· Piper;
· Sare
Peştele se porţionează, se sărează, se trece prin
făină şi se prăjeşte în ulei.
În uleiul rămas se căleşte ceapa tocată, se adaugă
restul de făină, se stinge cu bulion diluat cu apă, se fierbe circa 30 minute
şi se pasează prin sită.
Se potriveşte gustul sosului cu sare şi piper şi se
adaugă măslinele care au fost fierte separat 45 minute.
Se aşază în sos bucăţile de peşte prăjit şi se acoperă
cu felii de lămâie.
Se presară cu verdeaţă şi se dă vasul la cuptor pentru
gratinare.
Când este aproape gata se adaugă vinul şi se mai lasă
la cuptor 10 minute.
Heringi cu ceapă
· 1 kg
heringi;
· 1,2 kg
ceapă;
· 20 g boabe
de muştar;
· 75 ml oţet;
· 50 g ulei;
· Sare
Se curăţă heringii, se taie în bucăţi şi se lasă
câteva ore în apă rece.
Oţetul se diluează cu apă şi se fierbe împreună cu
boabele de muştar şi sare şi se adaugă ceapa tăiată felii, se continuă
fierberea încă 10 minute.
Se scurge şi se lasă să se răcească.
Se scot heringii din apă, se aşază alături ceapa şi se
toarnă deasupra uleiul.
Crap rasol
· 1 kg crap;
· 350 g ceapă;
· 100 g
morcovi;
· 2 kg
cartofi;
· Piper;
· 300 g sos
meuniere;
· Sare
Ceapa şi morcovii se pun la fiert în apă cu sare.
După circa 30 minute se adaugă peştele tăiat în bucăţi
şi se fierbe 10 minute.
Cartofii se curăţă, se taie cuburi şi se fierb separat
în apă cu sare.
Se aranjeză pe un platou bucăţile de peşte şi cartofii
natur.
Se serveşte cu sos meuniere.
Sosul:
· 250 g margarină;
· 250 g lămâie;
· 1 legătură pătrunjel verde;
· Sare;
· Piper măcinat
Se topeşte margarina, se adaugă sarea, piperul şi
zeama de lămâie şi se bate cu telul la cald.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
Salată de cod
· 1,2 kg cod;
· 250 g ceapă;
· 100 g morcovi;
· 100 g
ţelină;
· 1,2 kg
cartofi;
· 200 g mazăre
conservă;
· 200 g fasole
verde conservă;
· 200 g
gogoşari în oţet;
· 200 g
castraveţi în oţet;
· 1 kg
maioneză de post;
· Sare
Morcovii, ţelina şi ceapa se pun la fiert în apă cu
sare.
După ce au fiert 45 minute se pune peştele, se fierbe
circa 15 minute, se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se dezosează şi se
rupe în bucăţi mici.
Cartofii se fierb în apă cu sare şi se taie cuburi.
Fasolea se taie în bucăţi de 2 – 3 cm, mazărea se
scurge bine, iar gogoşarii şi castraveţii se taie cuburi.
Se amestecă totul împreună cu 2/3 din maioneza de
post, se aranjează salata pe un platou şi se decorează cu restul de maioneză de
post.
Se poate pregăti din orice fel de peşte oceanic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu