4. /26 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 43.
A.
PLĂCINTE
Plăcintă cu soia
· foi de
plăcintă;
· ½ pachet
soia granule;
· 1 ½ ceaşcă apă pentru înmuiat soia;
· ½ linguriţă
sare;
· 1 ceapă mare
rasă pe răzătoarea mică;
· 1 fir de
praz tocat foarte fin;
· 250 g
ciuperci tocate mărunt (facultativ);
· ¾ ceaşcă
ulei;
· 2 linguri
pesmet;
· 1 ardei
verde tocat fin (facultativ);
Se călesc în ulei ceapa, prazul şi ardeiul. Se adaugă
soia, înmuiată în prealabil şi toate celelalte ingrediente. Se lasă la foc mic
să scadă.
Se unge cu ulei o formă potrivită, se aştern jumătate
din foi ungându-se fiecare foaie, se toarnă compoziţia şi se acoperă cu restul
de foi. Deasupra se unge bine şi se taie cu vârful cuţitului până jos.
Se dă la cuptor până se rumeneşte bine.
B.
SALATE
Salată de conopidă
· 1 conopidă
de mărime medie;
· 4 linguri de
ulei;
· 2 linguri
oţet sau zeamă de lămâie
Conopida se spală, se îndepărtează frunzuliţele verzi
şi se fierbe în apă cu sare fără să se lase prea mult să nu se zdrobească.
Se lasă să se răcească, se desface bucheţele, se aşază
în castron şi se toarnă deasupra amestecul de ulei şi oţet sau lămâie.
C.
SOSURI
Sos piperat
· 3 cepe
potrivite fin tocate;
· 1 kg ardei
roşii şi verzi;
· 500 g roşii
bine coapte;
· 5 linguri
ulei;
· Sare;
· Piper;
· ¼ litru apă;
· 1 lingură
oţet;
· 4 căţei
usturoi pisaţi
Se căleşte ceapa în ulei 5 minute.
Se adaugă şi se lasă să se călească ardeii tăiaţi în
solzi lungi.
Se adaugă roşiile decojite şi tăiate mărunt, sarea,
piperul, oţetul, apa şi usturoiul.
Se lasă sosul să fiarbă 20 minute.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de legume
· 2 cartofi;
· 1 ţelină;
· 1 ceapă;
· 2 morcovi;
· 1 pătrunjel
rădăcină;
· 1 păstârnac;
· ¼ varză;
· 1 mână
fasole verde;
· 1 dovlecel;
· 3 – 4 roşii;
· 2 ardei
graşi;
· 1 litru
borş;
· Leuştean;
· Pătrunjel;
· Sare
Se curăţă zarzavaturile şi se spală.
Într-o oală mare, în 3 litri apă, se pun la fiert:
morcovul, pătrunjelul şi păstârnacul, date pe răzătoarea mare, varza tăiată
feliuţe, ardeii şi ţelina tăiate cubuleţe. Se acoperă şi se lasă să fiarbă.
Când sunt aproape fierte se pun cartofii, dovlecelul tăiat cubuleţe şi roşiile
date pe răzătoare, decojite şi fără seminţe.
Când sunt bine fierte se adaugă borşul şi sarea.
Se lasă să dea câteva clocote şi se pune verdeaţa fin
tocată.
După preferinţă se adaugă şi câteva linguri de ulei.
E.
MÂNCĂRURI
Musaca de cartofi cu soia
- 1 kg de cartofi,
- 250 g de soia
granule,
- 1 ceapă,
- condimente,
- pastă de roşii.
Cartofii fierţi în coajă se curăţă şi se feliază.
Soia se înmoaie în apă cu condimente.
Când se umflă, granulele se scurg, se călesc cu puţină ceapă şi se
adaugă verdeaţă.
Compoziţia se pune în cratiţa unsă, tapetată cu pesmet: un rând de cartofi, un
rând de soia şi pastă de roşii.
Se dă la cuptor până se rumeneşte.
F.
DULCIURI
Cozonac nedospit
· 4 ceşti apă;
· 1 pachet
margarină;
· 1 ceaşcă
zahăr;
· 40 g drojdie
de bere;
· 1 lingură
coajă de lămâie sau portocală rasă;
· 1 vanilie;
· 1 linguriţă
scorţişoară;
· 1 linguriţă
sare;
· Făină cât
cuprinde
Umplutura:
· 400 g gem;
· 1 ceaşcă
nuci tăiate mărunt, sau stafide;
· 2 linguri
cacao;
· 2 linguriţe
esenţă de rom
Se face din ingredientele de mai sus un aluat de
consistenţă potrivită, având grijă ca drojdia să fie dizolvată separat în apă
călduţă.
Se împarte în 4 părţi aluatul şi se întind, pe rând,
foi de 1 cm grosime.
Se întinde pe toată suprafaţa foii gem amestecat cu
cacao şi rom, iar deasupra se presară nuci sau stafide.
Se rulează foaia şi se aşază cei 4 cozonaci într-o
formă suficient de mare, bine unsă.
Se ung cu pensula pe deasupra cu apă dulce şi se
presară zahăr tos sau susan.
Se pun direct la cuptor la foc potrivit, 50 minute.
Se consumă cald.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu