8. /27 APRILIE 2021 - SFATURI UTILE - REȚETE SPECIALE PENTRU PAȘTI (1)
M-am străduit sdă vin în ajutorul celor ce doresc să servească la mesele din zilele Sărbătorilor Pascale, produse tradiționale românești a căror savoare este binecunoscută din generație în generație.
Vă recomand să copiați și să păstrați aceste rețete pentru generațiile viitoare!
TOCANĂ
DE MIEL
· 750 g carne de miel
· 125 g ulei
· 200 g ceapă
· 300 g roşii
· 600 g cartofi
· 200 g ciuperci
· Cimbru
· 20 g usturoi
· 20 g făină
· 2 legături verdeaţă
· Piper
· Sare
Carnea de miel se
curăţă de pieliţe, se spală, se taie în bucăţi, câte 4-5 la porţie, se sărează
şi se prăjeşte în ulei, împreună cu ceapa tăiată mărunt.
După
ce ceapa s-a călit se adaugă roşiile curăţate de pieliţe şi seminţe şi tăiate
cuburi şi se mai lasă la foc câteva minute.
Se
adaugă făina, mujdeiul de usturoi, cimbrul, piperul boabe şi sarea.
Se
stinge cu apă fierbinte şi se dă la cuptor.
Când
carnea este aproape gata se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, ciupercile tăiate
felii şi călite în ulei şi se dă vasul din nou la cuptor pentru 30 minute.
La
sfârşit se adaugă verdeaţa tocată şi se mai dau în câteva clocote.
STUFAT
DE MIEL
Se
taie carnea de miel în bucăţi potrivite şi se spală.
Într-o
cratiţă se pun cu o lingură de grăsime să se rumenească.
Se
adaugă un praf de făină.
Se
curăţă, se spală şi se opăresc separat, 40-50 fire de ceapă verde şi 20-30 fire
de usturoi verde.
Se
înoadă fiecare fir, separat, în formă de opt.
Se
călesc cu puţină untură fără să se îngălbenească.
Se
pun în cratiţa cu carne, se adaugă un pahar de borş fiert şi limpezit, îndoit
cu apă, sare, puţin bulion.
După
ce a început să fiarbă se dă la cuptor şi se lasă să fiarbă înăbuşit până când
scade cât trebuie.
SALATĂ
DE CAP DE MIEL
· 1 cap de miel
· 1 ceapă
· 1 morcov
· 1 fir de pătrunjel
· 2 foi de dafin
· 1 linguriţă rasă de sare
· Piper
· 1 legătură usturoi verde
· 2 linguri ulei
· 1 lingură oţet
· Verdeaţă tocată
Se ia un cap de miel,
pe cât posibil cu gât cu tot, se spală bine şi se pune la fiert în apă
fierbinte sau se scoate, înainte de a se pune borşul, din ciorba de cap de
miel.
Se
pune o ceapă tăiată în două, un morcov întreg, un fir de pătrunjel, două foi de
dafin şi sare şi se lasă să fiarbă până când carnea este foarte moale.
Se
scoate din fiertură şi se lasă să se răcească; se scot şi se îndepărtează
oasele.
Se
taie mărunt toată carnea rezultată şi se pune într-un castronaş, sau în
salatieră.
Se
pune sare, piper, ulei, oţet sau lămâie, câteva fire de usturoi verde sau ceapă
verde tăiate mărunt, pătrunjel şi mărar tocate mărunt.
Se
amestecă totul şi se gustă, iar dacă este cazul se potriveşte de sare şi
acreală.
Se
poate adăuga, după preferinţă, o linguriţă de muştar.
Se
mai pot adăuga şi câteva foi de salată verde tăiată foarte mărunt.
OSTROPEL
DE MIEL
· 1 kg carne de miel
· 1-2 linguri untură sau 3 linguri ulei
· 4-5 căţei mari de usturoi
· 1 ceapă de mărime potrivită
· 1 lingură făină
· Sare
· Oţet după gust
Carnea tăiată în bucăţi
potrivite se rumeneşte în untură sau ulei fierbinte, adăugând sarea necesară.
Se scot bucăţile pe o farfurie.
În
grăsimea rămasă se înăbuşă usturoiul şi ceapa tocată mărunt. Când s-au înmuiat
se adaugă făina şi se amestecă bine.
Se
stinge cu o ceaşcă de apă, se trece prin sită, se adaugă la bucăţile de carne
prăjite şi aşezate în cratiţă şi se potriveşte de sare. Se acoperă cu un capac
şi se lasă să fiarbă încet scăzând la sos potrivit.
Se
serveşte cu mămăliguţă.
MIEL
CU PRAZ ŞI MĂSLINE
· 1 kg carne de miel
· 2 linguri untură
· 4-5 fire de praz
· 1 lingură făină
· 2 linguri bulion
· Apă
· Sare
· 15-20 măsline
Bucăţile de carne se
înăbuşe în grăsimea încinsă.
Când
carnea este pe jumătate friptă se adaugă făina, se amestecă bine şi după 2-3
minute se stinge cu bulion şi cu apă cât să se acopere mai bine.
Se
adaugă prazul curăţat, tăiat în bucăţi de 3-4 cm, spălat şi opărit, măslinele
spălate şi sarea necesară.
Cratiţa
se dă la cuptor la foc potrivit pentru a scădea sosul.
MIEL
CU CIUPERCI
Se
pun să se rumenească într-o cratiţă cu o lingură de untură sau ulei, bucăţile
de carne, o ceapă tăiată mărunt şi 200 g de ciuperci spălate şi tăiate felii
subţiri.
Când
începe să se rumenească acest amestec se adaugă o ceaşcă de zeamă de carne şi
se lasă să scadă.
Dacă
mâncarea e prea scăzută înainte ca ciupercile şi carnea să fie fierte, se mai
adaugă puţină zeamă de carne sau apă.
Cu
15 minute înainte de a servi se amestecă într-un castron 2-3 linguri smântână
cu un vârf de cuţit de făină, se toarnă peste mâncare şi se lasă să dea 2-3
clocote.
Se
poate pregăti aceeaşi mâncare fierbând separat ciupercile tăiate felii, care se
vor pune în mâncare odată cu smântâna şi apoi se dau 2-3 clocote.
FRIPTURĂ
DE MIEL
Se
taie capul şi picioarele mielului de la încheieturi.
Se
lasă pulpele şi codiţa, care, friptă, este o bucăţică aleasă.
Mielul se poate frige
şi tăiat în jumătate, în lungime.
Se
spală şi se şterge bine cu o cârpă uscată, apoi se dă sare şi se lasă să stea
30 minute.
Se
aşază într-o tavă cu unt sau untură cu spatele în sus şi se dă la cuptor, mai
întâi la foc moale şi se unge periodic cu grăsime, apoi se înteţeşte focul şi
nu se mai unge pentru a se rumeni frumos şi a se întări crusta formată.
Când
se scoate din cuptor se taie repede pe un fund de lemn şi se aşază bucăţile pe
platou astfel ca să pară mielul întreg.
Sosul
rămas în tavă se separă de grăsime, se pune să fiarbă cu o lingură de apă,
amestecând să se ia rumeneala de pe fund, se trece prin sită şi se pune într-o
sosieră pentru a putea fi servit separat. Sosul nu se va turna peste friptură
pentru că înmoaie crusta.
Friptura
se serveşte cu cartofi prăjiţi şi salată verde.
DROB
DE MIEL
Se
dau prin maşina de tocat carne măruntaiele mielului: inima, ficatul, plămânii
şi se pun într-un castron mare.
Se
adaugă 2-3 ouă, puţin miez de pâine înmuiat în lapte, sare, piper, o lingură
smântână şi multă verdeaţă: mărar, pătrunjel şi ceapă verde tocată mărunt cu
cozi.
Se
spală bine prapurul în mai multe ape.
Se
unge o tigaie cu untură şi se întinde prapurul în tigaie astfel ca marginile să
rămână mult în afara tigăii pentru a putea fi întors deasupra peste umplutură.
Se
pune umplutura peste prapur în tigae, se aşază cu o lingură pentru a avea
grosime uniformă, se întorc marginile prapurului deasupra şi se dă la cuptor
până se coace bine.
Se
scoate din cuptor şi din tigae şi se taie pe un fund de lemn.
Dacă
nu aveţi prapurul, drobul poate fi pregătit, îmbrăcat în aluat, astfel: aluatul
se prepară dintr-un ou, făină şi o lingură de unt. Se întinde o foaie ca de
tăieţei. În rest se procedează ca şi cu prapurul, numai că aluatul se va unge
cu ou înainte de a se da la cuptor.
CIORBĂ
DE MIEL
Se
pun la fiert în apă cu sare, într-o oală, capul şi bucăţi de carne după ce au
fost bine spălate.
Când
dă în clocot se ia spuma şi apoi se adaugă un morcov, un pătrunjel rădăcină şi
o ceapă mică tăiate bucăţele mici.
Când
sunt fierte se toarnă borşul de putină, care a fost fiert separat şi strecurat
şi se adaugă fruză de pătrunjel şi cozi de ceapă verde tăiate mărunt; se mai
adaugă 2-3 linguri de orez ales şi spălat.
Se
lasă să fiarbă până se înmoaie orezul, se corectează gustul de borş şi de sare
şi apoi se drege cu un gălbenuş şi 2 linguri de smântână.
Cui
nu-i place orezul poate utiliza găluşte, făcute dintr-un ou cu puţină făină,
fierte direct în ciorbă.
Mâine voi prezenta și alte rețete pentru mesele din zilele Sfintelor Paști! Să fiți pe recepție!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu