duminică, 25 aprilie 2021

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MARȚI 27 APRILIE 2021 / SFATURI UTILE - REȚETE SPECIALE PENTRU PAȘTI

 8. /27 APRILIE 2021 - SFATURI UTILE - REȚETE SPECIALE PENTRU PAȘTI (1)


M-am străduit sdă vin în ajutorul celor ce doresc să servească la mesele din zilele Sărbătorilor Pascale, produse tradiționale românești a căror savoare este binecunoscută din generație în generație.

Vă recomand să copiați și să păstrați aceste rețete pentru generațiile viitoare!


TOCANĂ DE MIEL

 

·       750 g carne de miel

·       125 g ulei

·       200 g ceapă

·       300 g roşii

·       600 g cartofi

·       200 g ciuperci

·       Cimbru

·       20 g usturoi

·       20 g făină

·       2 legături verdeaţă

·       Piper

·       Sare

Carnea de miel se curăţă de pieliţe, se spală, se taie în bucăţi, câte 4-5 la porţie, se sărează şi se prăjeşte în ulei, împreună cu ceapa tăiată mărunt.

        După ce ceapa s-a călit se adaugă roşiile curăţate de pieliţe şi seminţe şi tăiate cuburi şi se mai lasă la foc câteva minute.

        Se adaugă făina, mujdeiul de usturoi, cimbrul, piperul boabe şi sarea.

        Se stinge cu apă fierbinte şi se dă la cuptor.

        Când carnea este aproape gata se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, ciupercile tăiate felii şi călite în ulei şi se dă vasul din nou la cuptor pentru 30 minute.

        La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată şi se mai dau în câteva clocote.



STUFAT DE MIEL

 

        Se taie carnea de miel în bucăţi potrivite şi se spală.

        Într-o cratiţă se pun cu o lingură de grăsime să se rumenească.

        Se adaugă un praf de făină.

        Se curăţă, se spală şi se opăresc separat, 40-50 fire de ceapă verde şi 20-30 fire de usturoi verde.

        Se înoadă fiecare fir, separat, în formă de opt.

        Se călesc cu puţină untură fără să se îngălbenească.

        Se pun în cratiţa cu carne, se adaugă un pahar de borş fiert şi limpezit, îndoit cu apă, sare, puţin bulion.

        După ce a început să fiarbă se dă la cuptor şi se lasă să fiarbă înăbuşit până când scade cât trebuie.



SALATĂ DE CAP DE MIEL

 

·       1 cap de miel

·       1 ceapă

·       1 morcov

·       1 fir de pătrunjel

·       2 foi de dafin

·       1 linguriţă rasă de sare

·       Piper

·       1 legătură usturoi verde

·       2 linguri ulei

·       1 lingură oţet

·       Verdeaţă tocată

Se ia un cap de miel, pe cât posibil cu gât cu tot, se spală bine şi se pune la fiert în apă fierbinte sau se scoate, înainte de a se pune borşul, din ciorba de cap de miel.

        Se pune o ceapă tăiată în două, un morcov întreg, un fir de pătrunjel, două foi de dafin şi sare şi se lasă să fiarbă până când carnea este foarte moale.

        Se scoate din fiertură şi se lasă să se răcească; se scot şi se îndepărtează oasele.

        Se taie mărunt toată carnea rezultată şi se pune într-un castronaş, sau în salatieră.

        Se pune sare, piper, ulei, oţet sau lămâie, câteva fire de usturoi verde sau ceapă verde tăiate mărunt, pătrunjel şi mărar tocate mărunt.

        Se amestecă totul şi se gustă, iar dacă este cazul se potriveşte de sare şi acreală.

        Se poate adăuga, după preferinţă, o linguriţă de muştar.

        Se mai pot adăuga şi câteva foi de salată verde tăiată foarte mărunt.



OSTROPEL DE MIEL

 

·       1 kg carne de miel

·       1-2 linguri untură sau 3 linguri ulei

·       4-5 căţei mari de usturoi

·       1 ceapă de mărime potrivită

·       1 lingură făină

·       Sare

·       Oţet după gust

Carnea tăiată în bucăţi potrivite se rumeneşte în untură sau ulei fierbinte, adăugând sarea necesară. Se scot bucăţile pe o farfurie.

        În grăsimea rămasă se înăbuşă usturoiul şi ceapa tocată mărunt. Când s-au înmuiat se adaugă făina şi se amestecă bine.

        Se stinge cu o ceaşcă de apă, se trece prin sită, se adaugă la bucăţile de carne prăjite şi aşezate în cratiţă şi se potriveşte de sare. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă încet scăzând la sos potrivit.

        Se serveşte cu mămăliguţă.

 


MIEL CU PRAZ ŞI MĂSLINE

 

·       1 kg carne de miel

·       2 linguri untură

·       4-5 fire de praz

·       1 lingură făină

·       2 linguri bulion

·       Apă

·       Sare

·       15-20 măsline

Bucăţile de carne se înăbuşe în grăsimea încinsă.

        Când carnea este pe jumătate friptă se adaugă făina, se amestecă bine şi după 2-3 minute se stinge cu bulion şi cu apă cât să se acopere mai bine.

        Se adaugă prazul curăţat, tăiat în bucăţi de 3-4 cm, spălat şi opărit, măslinele spălate şi sarea necesară.

        Cratiţa se dă la cuptor la foc potrivit pentru a scădea sosul.



MIEL CU CIUPERCI

 

        Se pun să se rumenească într-o cratiţă cu o lingură de untură sau ulei, bucăţile de carne, o ceapă tăiată mărunt şi 200 g de ciuperci spălate şi tăiate felii subţiri.

        Când începe să se rumenească acest amestec se adaugă o ceaşcă de zeamă de carne şi se lasă să scadă.

        Dacă mâncarea e prea scăzută înainte ca ciupercile şi carnea să fie fierte, se mai adaugă puţină zeamă de carne sau apă.

        Cu 15 minute înainte de a servi se amestecă într-un castron 2-3 linguri smântână cu un vârf de cuţit de făină, se toarnă peste mâncare şi se lasă să dea 2-3 clocote.

        Se poate pregăti aceeaşi mâncare fierbând separat ciupercile tăiate felii, care se vor pune în mâncare odată cu smântâna şi apoi se dau 2-3 clocote.


FRIPTURĂ DE MIEL

 

        Se taie capul şi picioarele mielului de la încheieturi.

        Se lasă pulpele şi codiţa, care, friptă, este o bucăţică aleasă.

Mielul se poate frige şi tăiat în jumătate, în lungime.

        Se spală şi se şterge bine cu o cârpă uscată, apoi se dă sare şi se lasă să stea 30 minute.

        Se aşază într-o tavă cu unt sau untură cu spatele în sus şi se dă la cuptor, mai întâi la foc moale şi se unge periodic cu grăsime, apoi se înteţeşte focul şi nu se mai unge pentru a se rumeni frumos şi a se întări crusta formată.

        Când se scoate din cuptor se taie repede pe un fund de lemn şi se aşază bucăţile pe platou astfel ca să pară mielul întreg.

        Sosul rămas în tavă se separă de grăsime, se pune să fiarbă cu o lingură de apă, amestecând să se ia rumeneala de pe fund, se trece prin sită şi se pune într-o sosieră pentru a putea fi servit separat. Sosul nu se va turna peste friptură pentru că înmoaie crusta.

        Friptura se serveşte cu cartofi prăjiţi şi salată verde.


DROB DE MIEL

 

        Se dau prin maşina de tocat carne măruntaiele mielului: inima, ficatul, plămânii şi se pun într-un castron mare.

        Se adaugă 2-3 ouă, puţin miez de pâine înmuiat în lapte, sare, piper, o lingură smântână şi multă verdeaţă: mărar, pătrunjel şi ceapă verde tocată mărunt cu cozi.

        Se spală bine prapurul în mai multe ape.

        Se unge o tigaie cu untură şi se întinde prapurul în tigaie astfel ca marginile să rămână mult în afara tigăii pentru a putea fi întors deasupra peste umplutură.

        Se pune umplutura peste prapur în tigae, se aşază cu o lingură pentru a avea grosime uniformă, se întorc marginile prapurului deasupra şi se dă la cuptor până se coace bine.

        Se scoate din cuptor şi din tigae şi se taie pe un fund de lemn.

        Dacă nu aveţi prapurul, drobul poate fi pregătit, îmbrăcat în aluat, astfel: aluatul se prepară dintr-un ou, făină şi o lingură de unt. Se întinde o foaie ca de tăieţei. În rest se procedează ca şi cu prapurul, numai că aluatul se va unge cu ou înainte de a se da la cuptor.


CIORBĂ DE MIEL

 

        Se pun la fiert în apă cu sare, într-o oală, capul şi bucăţi de carne după ce au fost bine spălate.

        Când dă în clocot se ia spuma şi apoi se adaugă un morcov, un pătrunjel rădăcină şi o ceapă mică tăiate bucăţele mici.

        Când sunt fierte se toarnă borşul de putină, care a fost fiert separat şi strecurat şi se adaugă fruză de pătrunjel şi cozi de ceapă verde tăiate mărunt; se mai adaugă 2-3 linguri de orez ales şi spălat.

        Se lasă să fiarbă până se înmoaie orezul, se corectează gustul de borş şi de sare şi apoi se drege cu un gălbenuş şi 2 linguri de smântână.

        Cui nu-i place orezul poate utiliza găluşte, făcute dintr-un ou cu puţină făină, fierte direct în ciorbă.


Mâine voi prezenta și alte rețete pentru mesele din zilele Sfintelor Paști! Să fiți pe recepție!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...