joi, 3 iunie 2021

5 IUNIE 2021

 5. /5 IUNIE 2021 - TEATRU/FILM


ADRIAN TITIENI, actor
Biografie Adrian Titieni
Adrian Titieni, nascut pe 6 iunie 1963, a absolvit in anul 1988 cursurile Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti, iar în 2003, cursurile postuniversitare de Regie si Montaj Film si TV, la aceeasi universitate. Este membru fondator al Fundatiei Romane pentru Educatie si Educatori.




Timp de doi ani (1993-1994), a lucrat in TVR ca realizator in cadrul Departamentului Educatie–Stiinta, iar in perioada 1996-1997, a fost consilier la departamentul de Relatii Publice al Presedintiei Romaniei. Din 1989 pana in prezent, este conferentiar doctor universitar, sef al catedrei „Artei actorului” la UNATC.

Ca actor Adrian Titieni a jucat in numeroase filme, printre care "Moartea Domnului Lazarescu" in rolul doctorului Dragos Popescu, in "Homicid conjugal" in rolul Papa de Simon, "Fata in fata" in rolul moderatorului tv, "Pescuit sportiv" in rolul lui Mihai, Ilie in "Tinerete franta", profesorul in "Expeditia", iar cel mai nou rol in telenovela "Regina" in rolul securistului Andrei.

A aparut in scurtmetrajele premiate Valuri si Colivia.

De asemenea, Adrian Titieni a jucat si in numeroase piese de teatru alaturi de mari actori. Este casatorit cu Adriana Titieni si au doi copii impreuna.

·         Ana, mon amour (2017) - psiholog Trailer
·         Capace (2017) - Toma Trailer
·         Charleston (2017) - Rudolf Trailer
·         Farul (2017)
·         Fructul oprit (2017) - Tudor Caragea
·         Marița (2017) Trailer
·         Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (2017) - dascălul Trailer
·         Perfect sănătos (2017) - procuror Trailer
·         03.ByPass (2016) - tată Florin Trailer
·         Bacalaureat (2016) - Romeo Trailer
·         Fixeur (2016) - Molnar Trailer
·         Ilegitim (2016) - Victor Anghelescu Trailer
·         București NonStop (2015) - Giani Trailer
·         Doar cu buletinul la Paris (2015) Trailer
·         Live (2015) - Ticu Trailer
·         Nameless (2015)
·         O faptă bună (2015)
·         Cai putere (2014) - Mihai
·         Excursie (2014)
·         Umbre (2014) - Andronache Trailer
·         Betoniera (2013) - şef şantier
·         Carmen (2013) - dr. Sitaru Trailer
·         Poziția copilului (2013) - Traian Angheliu Trailer
·         Puzzle (2013) - Stefan Manea Trailer
·         Domestic (2012) - dl. Lazar Trailer
·         Kiddo (2012) - tatăl Trailer
·         Șanțul (2012) - Vasile
·         Și caii sunt verzi pe pereți (2012) - Tocitu Trailer
·         Câmp cu maci (2011) - Dl. Petrescu





OCTAVIAN STRUNILĂ, actor și regizor
Biografie Octavian Strunilă
Octavian Strunilă
Date personale
Născut (39 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Prezență online

Octavian Strunilă (n. 5 iunie 1981Dorohoi) este un actor, regizor și scenarist român. Apare în emisiunea Jocuri de celebritate alături de Mihai Bobonete și Paul Ipate în fiecare miercuri și joi de la 22:30 la Pro TV.




Viața privată

Este căsătorit cu balerina Oana Botez și are doi copii.

Filmografie

Actor

Film

Seriale TV

Regizor

  • Să-ncercăm la București (2005)
  • Românește (2006)
  • Home delivery (2008)
  • 7 Pals (2012)
  • Basarabia e România (2012)

Scenarist

  • Fetele lu' dom' profesor scenarist întreg sezonul (2014)
  • Tanti Florica sezonul 2 (2013) - scenariu ep. 2,3,4,5,6,7,8,13
  • Basarabia e România (2012) - scenariu ep. pilot
  • 7 Pals (2012) - scenariu ep. pilot.
Octavian Strunila s-a facut remarcat prin rolul din filmul “Inima de tigan” dar si cel din “State de Romania”.
Actorul a mai jucat in 2008 in “Home delivery”, “Poveste de cartier”, “Regina”, in 2006 in “Iubire ca in filme”, in 2005 in “Lacrimi de iubire”, iar in 2004 in “Hacker”.

A regizat filmele “Bani” si “Home delivery”, productii la care a semnat si montajul si scenariile. Inainte de a se face cunoscut in filme, Octavian a facut Stand-up comedy la Café Deko, din cadrul teatrului National Bucuresti, fiind de astfel si primul proiect de stand-up comedy din Romania. Inainte de a ajunge actor de film, a cochetat cu teatrul, unde a interpretat roluri complexe, care i-au scos in evidenta calitatile actoricesti.

La teatrul Mundi din Bucuresti a jucat in spectacolele "Raul de balci", regia Mircea Marin, "Paparazzi", regia Ovidiu Gherasim, dar si in "Proasta cu spume", regia Teo Herghelegiu, precum si in scurt-metrajele "Trei gloante pentru un lider", "Bertha&Luci", "Subiect la diateza pasiva", regia si scenariul Octavian Strunila, "Sa-ncerci la Bucuresti", regia si scenariul Octavian Strunila, "Romaneste", regia si scenariul Octavian Strunila, "Povara", regia si scenariul Octavian Strunila.

In septembrie 2005 a primit premiul „Cel mai bun actor” la sectiunea individual din cadrul Galei Tanarului Actor HOP, in fata unui juriu format din regretatul Stefan Iordache, regizoarea Theodora Herghelegiu si criticul de teatru Cristina Modreanu.

·         Tanti Florica (2012) - Ţuţu
·         Moștenirea (2010) - Stiven 'Killeru' Ioniţă
·         State de România / State de Romania (2009) - Stiven 'Killeru' Ioniţă
·         State de Romania - Student la Sorbona (2009) - Stiven 'Killeru' Ionita
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)
·         Poveste de cartier (2008) - Calu Trailer
·         Regina (2008) - Stiven Kileru
·         Inimă de țigan (2007) - Stiven Kileru
·         Iubire ca în filme (2006) - Geo Dumitrescu
·         Păcală se întoarce (2006) - voce tânără Trailer
·         Lacrimi de iubire (2005) - Stelica
·         Hacker (2004)
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)
Filmografie - montaj
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)
Filmografie - scenarist
·         Bani (2008)
·         Home delivery (2008)


CONSTANTIN I. NOTTARA

Constantin I. Nottara
C.I. Nottara.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
BucureștiPrincipatele Unite ale Moldovei și Țării Românești Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
CopiiConstantin C. Nottara Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Roluri importanteDon Salluste, Ștefan cel Mare, Oedip, Lear, Hamlet, Horațiu etc.

Constantin I. Nottara (n. BucureștiPrincipatele Unite ale Moldovei și Țării Românești – d. BucureștiRomânia) a fost un actor român, una dintre personalitățile cele mai de seamă ale teatrului românesc, tatăl compozitorului Constantin C. Nottara.

Biografie artistică

Constantin Nottara - de Dimitrie Paciurea

A fost elevul lui Ștefan Vellescu. În 1877, Nottara a început să joace pe scena Teatrului Național. Unul dintre pionierii școlii realiste de interpretare scenică, a aderat un timp la stilul romantic de joc, sub influența cerințelor vremii și sub îndrumarea lui Mihail Pascaly. A studiat la Conservatorul de Arta Dramatică și Lirică din București și la Teatrul Odeon din Paris, preluând la întoarcere la numai 24 de ani majoritatea rolurilor principale ale Naționalului.

Nottara s-a afirmat în roluri ca Shylock, Hamlet și Lear din teatrul shakespearean, Oedip din Oedip rege de Sofocle, Don Salluste din Ruy Blas de Hugo, bătrânul medic din Medicul în dilemă de Shaw, Ștefan Tipătescu din O scrisoare pierdută și Ion din Năpasta de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, Ștefan cel Mare din Apus de Soare și Tudose din Hagi-Tudose de Delavrancea etc. În 60 de ani de scenă a jucat în aproximativ 700 de roluri de compoziție.

Contactul cu dramaturgia originală, îndrumarea lui Caragiale și colaborarea cu actori de orientare net realistă ca Aristizza Romanescu și Grigore Manolescu, l-au readus la vechea sa orientare realistă. Jocul lui Nottara profund emoționant, pus în valoare de un glas modulat caracteristic, și expresiv prin frazare, se întemeia pe construirea gândită și precisă a rolului, astfel încât nimic din interpretare să nu rămână nejustificat.

Nottara a avut o intensă activitate și ca director de scenă și profesor la Conservatorul dramatic din București. Printre elevii săi se numără actori de renume: Tony BulandraVelimir MaximilianIon ManolescuMaria VenturaMaria Filotti etc.

A locuit pe str. Câmpineanu, fostă Regală, în apropierea Teatrului Național bombardat în cel de-al Doilea Război Mondial și pe actualul Bulevard Dacia la nr. 105, unde s-a aflat până de curând casa memorială.

Galerie de imagini



NICOLAE IORGA


FEDERICO GARCIA LORCA


DAN MIHĂESCU

Dan Mihăescu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata

Dan Mihăescu (n. 5 iunie 1933[1] - d. 24 ianuarie 2013BucureștiRomânia)[2] a fost un umorist, scenarist și regizor român. Mihăescu a fost un apropiat al actorului Toma Caragiu, pentru care a scris și a regizat cele mai multe momente satirice, printre care „Așa e în tenis” și „Fabula”.[3]



Născut pe 5 iunie 1933, umoristul Dan Mihăescu s-a făcut cunoscut prin textele sale, special scrise și adaptate pentru emisiuni de televiziune și care au fost interpretate de cei mai mari actori de comedie din România.

Realizator de emisiuni de divertisment, umorist si scenarist, Dan Mihaescu a fost si autorul unor memorabile scheciuri si scenete scrise pentru nume mari ale comediei romanesti si unul dintre cei mai vechi si cunoscuti profesionisti din TVR.

Dan Mihaescu a lucrat aproape 30 de ani in Televiziunea Romana, incepand cu 1966, ca redactor, a fost si redactor-sef adjunct al Departamentului de Muzica si Divertisment. Dan Mihaescu a fost unul dintre cei mai apropiati si constanti colaboratori in televiziune ai lui Tudor Vornicu.

Dan Mihaescu este cunoscut si pentru filmele pe care le-a regizat si colaborarile in TVR cu nume mari precum Toma Caragiu sau Dem Radulescu si cuplul umoristic Nae Lazarescu si Vasile Murariu.

Intre 1965 si 1988, Dan Mihaescu a realizat, alaturi de Octavian Sava, Grigore Pop si Marin Traian, emisiunea de sambata seara de pe TVR 1 "Intalnire cu satira si umorul". Aici si-a facut cei mai multi prieteni si colaboratori: actorii Octavian Cotescu, Coca Andronescu, Rodica Tapalaga, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, cantaretii Dan Spataru, Aurelian Andreescu si Margareta Paslaru.

Alaturi de Grigore Pop si Octavian Sava, sub coordonarea lui Tudor Vornicu, Dan Mihaescu a semnat mai bine de 20 de editii ale revelioanelor TVR. Alaturi de realizatorul Titus Munteanu, a semnat, in calitate de scenarist, emisiunea "Lumea se grabeste", productie premiata cu Trandafirul de aur la festivalul de la Montreux-Elvetia.

Si dupa anii 1990, Dan Mihaescu a continuat sa lucreze in TVR, contribuind la realizarea a numeroase emisiuni de divertisment.

Începând cu Toma Caragiu, al cărui prieten era regretatul maestru, și a sa faimoasă "Fabulă", care își păstrează și în prezent sensul, și până astăzi, aproape toate numele mari ale comediei românești au interpretat scenete și scheciuri după texte scrise de Dan Mihăescu.


IRINA MOVILĂ


Sari la navigareSari la căutare

Irina Movilă
Date personale
Născută5 iunie 1966
București
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1992 - prezent
Prezență online

Irina Movilă (n. 5 iunie 1966București) este o actriță română de filmradioteleviziunescenă și voce.[1]




Biografie

În 1991 a absolvit Academia de Teatru și Film, clasa maestrului Mircea Albulescu.[2] Între 1992 - 2001 a jucat în mai multe spectacole pe scena Teatrului Mic, iar din 2002 joacă la Teatrul Național București. În 1994 a câștigat premiul pentru „Cea mai valoroasă speranță a cinematografului european”, în cadrul Festivalului Internațional de la Geneva, pentru rolul “Fifi” din filmul „Pepe și Fifi”.[3]

Viață personală

A fost căsătorită cu regizorul Dan Pița. Are o fată, Ana (născută în 2008).

Filmografie

Teatru de televiziune

Teatru

Teatrul Național București

La Teatrul Național București, Irina Movilă a jucat în mai multe piese de teatru:[4]

Teatrul Mic

În perioada 1992 - 2001 a jucat în mai multe piese la Teatrul Mic:

Teatrul Național din Timișoara

Teatru radiofonic

Premii și nominalizări

În 1992 a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Lumilor Latine, Arcachonn din Franța și în 1993 premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Geneva.

A fost desemnată Cea mai valoroasă speranță a cinematografului european pentru rolul din Pepe și Fifi (1993). Irina Movilă a primit din partea Asociației Producătorilor, Autorilor și Realizatorilor de Film Premiul Pro Victoria - „Placheta de aur" interpretare feminină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...