vineri, 9 iulie 2021

 2. /11 IULIE 2021 - ISTORIE PE ZILE - Decese; Sărbători


Decese

·         472 - După ce a fost asediat în Roma de către generalii sai, împăratul Imperiului roman de Apus, Anthemius, este facut prizonier în Bazilica veche Sf. Petru şi ucis.

Tremissis Anthemius-RIC 2842.jpg


Tremissis of Emperor Anthemius. His title is Our Lord, Anthemius, Pious, Fortunate, Augustus

Procopius Anthemius (n. cca 420, Constantinopol, Imperiul Roman – d. 11 iulie 472, Roma) a fost un împărat al Imperiului Roman de Apus din 467 până la moartea sa.

·         969 - A murit printesa Olga a Kievului.
Sfânta și dreapta prințesă Olga din Kiev (890 - † 969) a fost bunica prințului Vladimir din Kiev. Ea a fost prima între conducătorii poporului rus care s-a convertit la creștinismul ortodox, la Constantinopol în anul 957; sub influența ei nepotul Vladimir s-a convertit și el la creștinism și a adus Ortodoxia în Rusia. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la 11 iulie - foto: ro.orthodoxwiki.org

Olga din Kiev (890 – † 969) – foto: ro.orthodoxwiki.org

Olga din Kiev (890 – † 969) a fost bunica prințului Vladimir din Kiev. Ea a fost prima între conducătorii poporului rus care s-a convertit la creștinismul ortodox, la Constantinopol în anul 957; sub influența ei nepotul Vladimir s-a convertit și el la creștinism și a adus Ortodoxia în Rusia. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la 11 iulie. Este considerată, împreună cu nepotul ei, Sfântul Vladimir de Kiev, crestinatoare a rusilor.

În 954, Prinţesa Olga a Kievului s-a botezat, iar aceasta a deschis calea pentru ceea ce a fost numit “cel mai mare eveniment din viaţa bisericii ucrainene şi ruse”, botezul cneazului Vladimir şi Botezul ruşilor din anul 988. Atunci a luat naştere Biserica Ortodoxă Rusă. Nepotul cneaghinei Olga, Vladimir (980-1015), s-a convertit la creştinism şi s-a căsătorit cu principesa Ana, sora împăratului bizantin. Ortodoxia a devenit religia oficială a statului rus până în anul 1917. (Influenţa Bisericii se făcea însă simţită atunci mai mult în oraşe; până în secolele XIV-XV, majoritatea zonelor rurale au rămas păgâne).

·       1183 - A murit Otto I de Wittelsbach, Duce de Bavaria (n. 1117)

Otton I Wittelsbach.jpg

Otto (numit cel cu Capul Roșu) (n. 1117, Kelheim – d. 11 iulie 1183), membru al familiei de Wittelsbach, a fost duce de Bavaria de la 1180 până la moarte, devenind primul membru al casei de Wittelsbach care s-a aflat la conducerea Bavariei.

·         1302Robert al II-lea de Artois (n. 1250)
·         1593Giuseppe Arcimboldo (n. 1527Milano - d. 11 iulie 1593Milano) a fost un pictor italian exponent al manierismului, cunoscut mai ales datorită figurilor alegorice executate prin combinația diverselor obiecte și viețuitoare (fructe, legume, pești, păsări, cărți etc.), legate metaforic de subiectul reprezentat.
Giuseppe Arcimboldo s-a născut la Milano în anul 1527. Tatăl său, Biagio Arcimboldo, descendent dintr-o ramură secundară a unei familii aristrocratemilaneze, era pictor, angajat pentru decorarea Domului din Milano. Contactul precoce al lui Giuseppe cu arta și literatura a fost favorizată de relațiile de prietenie ale tatălui său cu Bernardino Luini, elev al lui Leonardo da Vinci. În atelierul patern, Giuseppe își începe activitatea artistică către anul 1549, lucrând în special la schițele pentru realizarea vitraliilor din Dom.
Giuseppe Arcimboldo: Naşterea Sfintei Caterina, 1551 - Vitraliu, Domul din Milano
Lui i se atribuie ciclul cu 48 de compoziții pe tema vieții Sfintei Caterina din Alexandria, vitralii realizate în 1556 de un maestru german. Arcimboldo avea deja în acel timp faima unui pictor valoros. Ultima apariție a numelui său în arhivele Domului din Milano datează din anul 1559, cu referință la realizarea desenului pentru o tapițerie destinată Domului din Como; motivele altor șapte tapițerii aparțin probabil tot lui, ținând seama de tematică și stilul caracteristic al bordurilor bogate.
Orașul Milano, ca și întreaga Italia de nord, se găsea din anul 1525 sub suveranitatea casei de Habsburg. În 1562, Arcimboldo este chemat de către împăratul Ferdinand I la curtea imperială din Viena. Fiul acestuia, împăratul Maximilian II îl numește în 1564 "pictor al curții" (Hofmaler). Arcimboldo se bucură de un bun renume, nu numai pentru pictură, dar și pentru lucrări decorative la diferite festivități, scenografie, lucrări de arhitecturăhidraulică etc. În primii doi ani de activitate la Viena realizează numeroase portrete ale membrilor familiei imperiale și primele versiuni ale ciclurilor "Cele patru anotimpuri" și "Cele patru elemente", în maniera devenită tipică, constând în compozițiile alegorice din obiecte, fructe și legume. Aceste tablouri fură prezentate împăratului în ziua de Anul Nou 1569.
Cele patru anotimpuri (1573, Muzeul Luvru, Paris)
Arcimboldo își păstrează funcțiile și sub împăratul Rudolf II, fiu și urmaș al lui Maximilian, care mută capitala imperiului la Praga. Rudolf, din punct de politic un suveran fără însemnătate, în schimb un iubitor și protector al artei și științelor, adună la curte artiști, astronomiastrologi și alchimiști. Arcimboldo creează nucleul unui muzeu artistic, din care se va dezvolta o faimoasă galerie de artă (Kunst- und Wunderkammer).
Pământul din ciclul Cele patru elemente, 1570
Rudolf II reprezentat ca zeul Vertumnus
La festivitățile organizate la curte, ca nunta (1571) și încoronarea (1572) lui Rudolf II, Arcimboldo reprezintă o sursă inepuizabilă de surprize: costume originale, personagii extravagante, petreceri diverse, măști grotești.
În anul 1587, Arcimboldo părăsește Praga și se întoarce la Milano. Continuă să lucreze pentru curtea imperială, printre altele cele două tablouri celebre: Ninfa Flora și Rodolfo II in veste di Vertunno (portretul lui Rudolf II în chipul zeului Vertumnus). Impresionat de aceste tablouri, Rudolf II îl înobilează, dându-i titlul de conte (1592). La 11 iulie 1593, Giuseppe Arcimboldo moare, bolnav fiind de calcului renali cu retenție urinară.
Câteva decenii după moartea sa, renumele lui Arcimboldo începe să se piardă. Redescoperirea creației sale artsitice are loc abia în cursul secolului al XX-lea, sub impulsul picturii suprarealiste, fiind admirat în special de Salvador Dalí. Arcimboldo a fost interepretul culturii "magico-cabalistice", caracteristică secolului al XVI-lea, și al acelui "manierism" ce avea să urmeze picturii renascentiste
Autoportret, 1575 - Národni Galerie, Praga
·         1766Elisabeth Farnese (italiană Elisabetta Farnesespaniolă Isabel de Farnesio25 octombrie 1692 – 11 iulie 1766), fiica prințului Odoardo Farnese și a Dorothea Sophie de Neuburg, a fost soția regelui Filip al V-lea al Spaniei și a exercitată o mare influență asupra politicii externe a Spaniei.
Elisabeth Farnese
Elisabeth s-a născut la Palatul della Pilotta din Parma, capitala ducatului care era condus de familia ei de mai mult de două secole. Mai târziu, Elisabeth a devenit moștenitoarea dominioanelor tatălui său după unchiul ei Francesco Farnese Duce de Parma și fratele ei mai mic, ambii rămași fără moștenitori. Victor Amadeus, Prinț de Piedmontși Francesco d'Este, Prinț de Modena au cerut-o în căsătorie însă negocierile au eșuat.
Ducatul de Parma va fi moștenit de primul ei fiu, Infantele Carlos, și după ascensiunea sa pe tronul Spaniei, titlul a trecut celui de-al doilea fiu, Infantele Felipe. El este fondatorul Casei de Bourbon-Parma.
Mama ei a educat-o în izolare strictă dar chiar și această măsură nu a reușit să îmblânzească temperamentul ei imperios și ambițios. La vârsta de douăzeci și unu de ani (24 decembrie 1714) s-a căsătorit prin procură la Parma cu regele Filip al V-lea al Spaniei. Căsătoria a fost aranjată de către Cardinalul Alberoni, ambasadorul ducatului la Madrid cu sprijinul Prințesei des UrsinsCamarera Mayor a regelui Spaniei.
Ca un semn de simpatie față de Spania, Papa i-a conferit "Trandafirul de aur" Elisabetei. Regina a fost însoțită de Alberoni în Spania. În timpul călătoriei, probabil inspirată de cardinal, ea decide s-o elimine pe Prințesa des Ursins pentru a fi singura care să aibă influență asupra regelui. Elizabeth obține repede influență completă asupra lui Filip al V-lea, care a fost considerat un rege slab. În primii ani de domnie a fost sfătuită de Alberoni și de unchiul ei, Ducele de Parma. Datorită sfaturilor lor a reușit să domine caracterul indecis al soțului ei care n-a contestat niciodată aceste decizii, care i-a acordat un rol puternic în politica din secolul al XVIII-lea în Spania. În acestă perioadă Alberoni a fost numit cardinal în 1716 și prim-ministru.
În 1724 Filip al V-lea a renunțat la tron în favoarea moștenitorul său, întâiul născut din prima căsătorie și s-a retras la palatul de La Granja.
Regele Filip al V-lea și soția sa, Elisabeth Farnese.
Șapte luni mai târziu, totuși, decesul tânărului rege l-a rechemat pe Filip pe tron. În timpul ultimilor lui ani, când era aproape senil, ea a condus întreaga politică a Spaniei, astfel încât să asigure tronuri în Italia pentru fiii ei. În anul 1731 ea a avut satisfacția de a-și vedea planul realizat cu recunoașterea de către marile puteri prin Tratatul de la Viena din 1731 a fiul ei Don Carlos (ulterior Carol al III-lea al Spaniei) ca duce de Parma și, după Tratatul de la Viena din 1738 ascensiunea lui la tronul celor Două Sicilii. Al doilea fiu al ei, Filip, a devenit Duce de Parma în 1748.
În timpul lui Elisabeth, Spania a fost principala putere a lumii. După moartea lui Filip al V-în anul 1746, Elisabeth s-a retras la San Ildefonso dar fără a înceta intrigile în favoarea fiul său. Ea a trebuit să aștepte moartea, în 1759, a regelui Ferdinand al VI-lea al Spaniei, al patrulea fiu al lui Filip și al primei soții, Marie-Louise de Savoia, înainte de a-și vedea fiul cel mare pe tronul Spaniei, sub numele de Carol al III-lea.
La sfârșitul războiului austriac de succesiune (1740-1748) și-a văzut celălalt fiu primind coroana ducatului Parma. Filip s-a căsătorit cu Prințesa Louise-Élisabeth a FranțeiMadame Première, prima fiică a regelui Ludovic al XV-lea al Franței. În 1759, la moartea fiului ei vitreg Ferdinand, Elisabeth și-a asumat regența până la întoarcerea fiului ei Carol.
Elisabeth și-a petrecut ultimii ani ai vieții la Aranjuez unde și-a dedicat timpul acțiunilor de caritate și a devenit protectoare a iezuiților. Cu un an înaintea morții a avut satisfacția să vadă căsătoria dintre nepotul ei, Carlos, Prinț de Asturia (viitorul Carol al IV-lea) și nepoata ei Maria Luisa de Parma. A murit la 11 iulie 1766 la vârsta de 73 de ani, aproape oarbă.
Elisabeth Farnese
Elisabetta Farnese1.jpg
Date personale
Nume la naștereElisabetta Farnese
Născută25 octombrie 1692
Palatul Pilotta, Parma, Italia
Decedată (73 de ani)
Palatul Regal din Aranjuez, Spania
Înmormântată17 iulie 1766
Tomb of Philip V of Spain[*] Modificați la Wikidata
PărințiOdoardo Farnese, Hereditary Prince of Parma[*]
Contesa Palatină Dorothea Sofia de Neuburg Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFilip al V-lea al Spaniei
CopiiCarol al III-lea al Spaniei
Mariana Victoria, regină a Portugaliei
Filip, Duce de Parma
Maria Teresa, Delfină a Franței
Infantele Luis, Conte de Chinchón
Maria Antonia, regină a Sardiniei
CetățenieBandera de España 1760-1785.svg Spania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriSpanish Queen consort[*]
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
casa de Farnese
Regină a Spaniei
Domnie24 decembrie 1714 – 9 iulie 1746
·         1797: A murit poetul român Ienăchiță Văcărescu; (n. 1740). Ienăchiță Văcărescu (n. 1740 – d. 12 iulie 1797) a fost un poet, filolog și istoric român din Țara Românească, aparținător al unei vechi familii boierești, familia Văcărescu, precursor al folosirii limbii române culte, pe care a folosit-o atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și în poeziile pe care le-a scris. A fost erudit și poliglot, știa: slava veche, greaca veche și modernă, turca, araba, persana, franceza, germana și italiana. A fost mare dregător domnesc și a îndeplinit misiuni diplomatice peste hotare. Ca om politic și istoric a manifestat tendințe filoturce. Lucrarea sa, Istorie a prea puternicilor împărați otomani, este tipărită abia în 1863 de Alexandru Papiu Ilarian. Este al doilea român după Dimitrie Cantemir care scrie o istorie a Imperiului Otoman. Este autorul celei dintâi gramatici românești tipărite (1787), care, pe lângă diversele categorii gramaticale, cuprinde și un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale. Poezia sa, redusă ca dimensiuni și predominant erotică, e scrisă în maniera neoanacreontică a epocii, dar folosește și evidente sugestii folclorice.


* 1807: George Atwood (n. 1745,LondraRegatul Marii Britanii – d. , Westminster[*]Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un fizician și matematician englez, cunoscut mai ales pentru faptul că a realizat un dispozitiv (denumit ulterior mașina Atwood) care să ilustreze primul principiu al lui Newton.  

George Atwood
Date personale
Născut1745[2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
LondraRegatul Marii Britanii[7] Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[8][9][6][10] Modificați la Wikidata
City of WestminsterRegatul Unit Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
șahist
fizician
inventator
astronom Modificați la Wikidata
Activitate
InstituțieUniversitatea Cambridge  Modificați la Wikidata
Alma MaterTrinity College
Westminster School[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiSocietatea Regală din Londra  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*]
Medalia Copley ()[
·         1844Evghenii Baratînski, poet rus (n. 1800)
* 1880: Léon Gaston Genevier (n. 18 iunie 1830Saint-Clément-de-la-Place – d. 11 iulie 1880Nantes) a fost un botanistmicolog și farmacist francez. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Genev.Tânărul Gaston a început învățătura lui la farmacistul M. Moride în Nantes, fiind un ucenic bun și deja pasionat de botanică. După sfârșitul educației a luat un post la Angers ca asistent farmacist, în primul rând, pentru ași continua studiile botanice. A devenit un elev stăruitor și preferat al renumitului savant Alexander Boreau (1803-1875), remarcat pentru intelectul său precum descoperirile sale floristice, pe care l-a însoțit la mai multe excursii, rămânând însă în contact strâns cu el și după acea. În această perioadă Genevier a revizuit faimoasa carte a lui Boreau Flore du Centre de la France (despre flora Franței centrale). Apoi a studiat și terminat studiile farmaceutice la Facultatea de Farmacie din Paris, fiind în acest timp elev apreciat al profesor de botanică Gaspard Adolphe Chatin (1813-1901) al acestei instituții.[2]
În anul 1855, Genevier s-a instalat ca farmacist în Mortagne-sur-Sèvre în departamentul Vendée, într-o regiune a cărei sol bazează pe rocă de granit, flora ei fiind de acea relativ monotonă. Pricinuit faptului, că munca lui ca șef de farmacie l-a împiedicat la explorarea altor zone, savantul a extins cercetările sale, analizând și taxând formele foarte des găsite în această regiune: ciuperci (de exemplu Agaricus xanthodermus[3]), mușchi și hepatice.[2]
Din 1860, activitatea lui s-a orientat aproape exclusiv revizii genului Rubus din bazinul râului Loara de exemplu Rubus bipartitus (Boulay & Bouvet ex Genev.)[4]. Botanistul a descris peste o sută de specii acestui gen. În jurul anului 1870, omul de stiință s-a stabilit permanent în Nantes ca farmacist și a publicat prima ediție a eseului său monografic Rubus despre bazinul Loarei. Ierbarul lui referitor acestor plante, conținând un mare număr de soiuri, a fost integrat ulterior în ierbarul al Universității din Cambridge. Botanistul a distribuit încă pe timpul vieții părți ale ierbarelor sale la diferiți botaniști și se află în prezent în multe instituții, cum sunt Muséum des sciences naturelles d'Angers (Muzeul de Științe Naturale din Angers) în Maine-et-LoireMuséum national d'histoire naturelle (Muzeul Național de Istorie Naturală )din Paris, Muzeul Manchester și British Museum  
Léon Gaston Genevier
Léon Gaston Genevier.png
Léon Gaston Genevier
Date personale
Născut18 iunie 1830
Saint-Clément-de-la-Place
Decedat11 iulie 1880 (50 de ani)
Nantes
NaționalitateFlag of France (7x10).svg franceză
CetățenieFlag of France (7x10).svg Franța
Ocupațiefarmacist
botanist
micolog
Activitate
RezidențăFranța  Modificați la Wikidata
Domeniubotanică
farmacologie
* 1888: Theodor Davila a fost un fotbalist român, prim-motor al fotbalului românesc în perioada antebelică. De altfel Theodor Davila este fiul dramaturgului Alexandru Davila și totodată nepotul lui Carol Davila. A fost căsătorit cu Maria Cantacuzino-Corneni.
Theodor Davila s-a născut în 1888, fiind fiul lui Alexandru Davila și al Hortense Keminger (1865-1935).
Theodor Davila a avut un rol important în dezvoltarea fotbalului românesc fiind printre primii pionerii ai sportului rege în România. A evoluat ca fotbalist la ASC Olympia București, iar mai târziu a fost arbitru.
De altfel Theodor Davila a fost Colonel în Armata Română și a participat în cel de Al Doilea Război Mondial. A murit pe Frontul de Est la Odessa în vara anului 1941
Theodor Davila
Theodor Davila.jpg
Informații generale
Nume completTheodor Davila
Data nașterii1 ianuarie 1888
Data decesului (53 de ani)
PostAtacant
Cluburi de seniori*
AniClub
1904-1915ASC Olympia București
·         1896: Moare Ernst Curtius, arheolog, profesor de istoria veche si istoric german.
* 1917: Charles Horton Peck (n. 30 martie 1833Sand LakeComitatul Rensselaer, New York – d. 11 iulie 1917Albany a fost unul din cei mai cunoscuți micologi americaniNew York State Botanist, care a descris peste 2700 de specii de ciuperci din America de Nord, dar si desenator precum ilustrator. Abrevierea numelui său în cărți științifice este PeckUn strămoș, Henry Peck, a emigrat din Anglia la New Haven, Connecticut. În 1794, străbunicul savantului Eleazer Peck s-a mutat de la Farmington, Connecticut la Sand Lake, NY, atras de posibilitatea prelucrării cherestelei de stejar și a comercializării ei la Albany. Pentru acest scop a întreținut o moară de apă. Părinții lui au fost Joel C. și Pamela Horton Peck.[1]
În ziua de 10 aprilie 1861, Peck s-a căsătorit cu Mary C. Sliter (d. 26 februarie 1912). Soții au avut doi fii. Harry (n. 1863) și Charles (n. 1870). 
Charles Horton Peck pe la 1880
Peck a frecventat mai întâi școala locală într-o colibă de bârne. De abia la vârsta de 18 ani s-a înscris la Albany State Normal School („Școala normală de stat din Albany”), foarte interesat de lecțiile în botanică. Deja un an mai târziu, în 1852, a absolvit școala, lucrând în urmă la ferma tatălui său. Dar după numai câteva luni a continuat studiile, înscriindu-se la Sand Lake Collegiate Institute (o școală superioară), în acest timp predând și ore la Schrem’s Collegiate Institute, iar apoi, în 1855, la universitatea privată Union College cu specializarea în limbile clasice. După ce a gradat în Bachelor of Arts (1859), a fost angajat de fosta sa școală Sand Lake Collegiate Institute, unde a predat limba latină și greacăbotanica precum matematica. Dar și-a continuat de asemenea studiile la universitate, unde a obținut în sfârșit diploma de Master of Arts.[1] Din 1862, profesorul a schimbat serviciul, fiind angajat de Classical Institute of Albany, unde a predat matematica și limbile clasice.[2]
În 1867, a fost ales membru în New York State Cabinet of Natural History („Cabinetul pentru Istorie Natură al Statukui New York”).
Peck a avut un susținător proeminent, anume pe George W. Clinton (1807-1885), între altele naturalistprocuror al Statelor Unite pentru Districtul de Nord din New York precum rector și vice-cancelar al consiliului al ' University of the State of New York. Cu mare probabilitate el a asigurat numirea profesorului ca State Botanist (Botanist al Statului) în 1883.[3]
Peck a dezvoltat un interes deosebit pentru micologie. Astfel a descris 2500-3000 de specii noi de ciuperci, publicând articolele respective fie în Buletinul Muzeului de Stat, fie în raportul său anual. A determinat prima s-a specie nouă, Septonia viridetinges, în 1873. În plus, față de numeroasele sale descrieri individuale, el a elaborat monografii despre familiile AgaricaceaeBoletaceae și Hydnaceae pentru toată America de Nord. Dar, la sfârșitul anilor 1870 și începutul anilor 1880, speciile descrise de el au fost luate sub foc de micologii britanici, deoarece, pe de o parte nu aveau cum sa obțină buletinele de stat din New York (în care savantul și-a publicat descrierile), pe de altă parte, pentru că Peck a refuzat împrumutul de specii din ierbarul statul. Într-o serie de scrisori în cunoscutul jurnal Grevillea, au exprimat, în frunte cu renumitul Mordecai Cubitt Cooke, preocupările de această natură cu Peck ca un prim exemplu, articulând mai multe dintre problemele referitoare la cerințele pe atunci actuale de publicare valabilă și efectivă a taxonilor de care Peck nu s-a ținut. Peck nu pare să fi acordat nici o atenție acestor plângeri. Cu Cooke însă s-a înfrățit după câțiva ani, iar după acea a început o corespondență îndelungată între cei doi oameni de știință, privind obiecte micologice.[4]
Peck a lucrat mult la loc în aer liber pentru a descrie și a schița exemplare noi și interesante în timp ce erau încă în stare proaspătă. Mai mult de 1.000 din aceste desene se află în colecția Muzeului de Stat din New York. A făcut chiar și microscopie pe teren purtând un microscop portabil cu el. Deseori a uscat mostrele mai mari la soare. Buretii au fost mai preparați și anexați unui herbar. Majoritatea colecțiilor inițiale ale lui Peck au fost tratate cu un amestec de sublimat coroziv (clorură de mercur), eter dietilicterebentină și alcool pentru a anihila insectele și mucegaiul nedorit. Pentru cele multe excursii necesare a luat mereu tenul până la destinația aleasă. O zonă pe care a vizitat-o de mai bine de 25 de ori este comuna North Elba în Comitatul Essex, în inima Munțiilor Adirondack, unde, în 1893, a urca, ca prima persoană cunoscută, pe Muntele Wright.[1]
C. H. Peck desenând bureți, pe la 1910
În 1908 a fost onorat cu titlul Doctor honoris causa prin fosta sa universitate Union College.
După un accident vascular cerebral ușor în 1912, a suferit un an mai târziu unul foarte grav, ce la silit să-și demisioneze poziția (acceptată de abia în 1915) și în urmă, ca efect întârziat, a fost cauza morții lui doi ani mai târziu.[5][6]
Peck, care a fost autodidact în identificarea ciupercilor, a lucrat patruzeci și opt de ani și a lăsat nu numai un patrimoniu de 2700 de specii noi identificate de ciuperci, ci, de asemenea peste 4000 de pagini de publicații (mereu în jurnale științifice, carte nu a scris), conținând descrierile de aproximativ 36000 exemplare. Interesul său major a fost dedicat familiei Agaricaceae, dar a descris și multe specii din alte familii. Din 1869 până în 1908, a raportat un indice de 2485 specii noi descrise și, între 1909 și 1915, a descris 249 de specii noi. Savantul a fost un botanist general uimitor, a cărui activitate și publicații nu acoperiseră doar domeniul ciupercilor, ci, de asemenea, cel al mușchilor (deja în 1864), ferigilor și spermatofitelor.[7]
Nu a fost nici primul micolog american, nici nu a scris o carte definitivă pe această temă, totuși a fost o figură centrală în micologia americană pentru cea mai mare parte a vieții sale profesionale, iar lucrarea lui tot mai manifestă o influență nu de ignorat asupra micologiei. 
Charles Horton Peck
Annual report (1914) (18424149402).jpg
Charles Horton Peck
Date personale
Născut30 martie 1833
Sand LakeComitatul Rensselaer, New York
Decedat11 iulie 1917 (84 de ani)
Albany
PărințiJoel C. și Pamela Horton Peck
Căsătorit cuMary C. Sliter
Copii2 fii (Harry, Charles)
NaționalitateFlag of the United States (3-2 aspect ratio).svg americană
CetățenieFlag of the United States (3-2 aspect ratio).svg SUA
Ocupațieprofesor
briologmicolog
desenatorilustrator
Activitate
Domeniumicologie
Briologie  Modificați la Wikidata
Alma MaterUnion College
OrganizațiiAsociația Americană pentru Progresul Științei[*]
Botanical Society of America[*]  Modificați la Wikidata
SocietățiAmerican Association for the Advancement of Science
Botanical Society of America
National Geographic Society
PremiiDoctor honoris causa de la Union College
·         1920Eugénie de Montijo (n. 5 mai 1826 – d. 11 iulie 1920) născută Doña Maria Eugenia Ignatia Augustina Palafox de Guzman Portocarrero-Kirkpatrick, Contesă de Teba, a fost ultima împărăteasă a Franței din 1853 până în 1871, ca soție a împăratului Napoleon al III-lea.  
Eugénie de Montijo
Ultima împărăteasă a Franței s-a născut la GranadaSpania, fiica lui Don Cipriano de Palafox y Portocarrero, al 9-lea Connte Montijo, al 14-lea Marchiz Ardales, al 17-lea Marchiz Moya, al 13-lea Marchiz Algaba, al 15-lea Conte Teba, al 8-lea Conte Fuentidueña [1], și a soției lui pe jumătate scoțiană, pe sfert belgiană și pe sfert spaniolă María Manuela Enriqueta Kirkpatrick de Closbourn y de Grevigné, fiica scoțianului William Kirkpatrick de Closbourn (1764-1837), care a devenit Consului Statelor Unite la Malaga.
Sora mai mare a Eugeniei, María Francisca de Sales de Palafox Portocarrero y Kirkpatrick, cunoscută ca Paca (1825-1860), care a moștenit cele mai multe onoruri de familie și a fost al 12-a Ducesă de Peñaranda Grandee a Spaniei și a 9-a Contesă de Montijo (titlu pe care mai târziu l-a cedat surorii sale), s-a căsătorit cu Ducele de Alba în 1849.
Până la căsătoria ei în 1853, Eugénie a utilizat diferite titluri de Contesă de Teba sau Contesa de Montijo, dar unele titluri de familie au fost moștenite în mod legal de către sora ei mai mare, care au trecut Casei de Alba. După decesul tatălui ei, Eugénie a devenit a 9-a Contesă de Teba[2].
Eugénie de Montijo, așa cum a devenit cunoscută în Franța, a fost educată la Paris, la mănăstirea Sacré Cœur, unde a primit o educație catolică.  
Portretul împărătesei Eugénie de Franz Xaver Winterhalter, 1861
După ce Prințul Louis Napoleon a devenit președinte al celei de-A Doua Republici Franceze, Eugénie a apărut împreună cu mama sa la un bal oferit de "prințul-președinte" la Palatul Elysée la 12 aprilie 1849.[3] Frumusețea ei l-a atras pe Louis Napoleon, care a încercat s-o seducă, însă Eugénie i-a spus că așteaptă căsătoria.[4] "Cum să ajung până la tine?" a vrut Napoleon să știe. "Prin capelă" a sunat răspunsul.[5]
Într-un discurs ținut la 22 ianuarie 1853, Napoleon al III-lea a anunțat oficial logodna, spunând "Prefer o femeie pe care o iubesc și o respect unei necunoscute, alianță ale cărei avantaje ar fi pălit în fața sacrificiilor".[6] S-au căsătorit la 29 ianuarie 1853 printr-o ceremonie civilă la Palatul Tuileries și la 30 ianuarie printr-o fastuoasă ceremonie religioasă la Notre-Dame.[7]
Împărăteasa Eugénie și doamnele sale de onoare, pictură de Franz Xaver Winterhalter, 1855.
Educația ei fusese întrucâtva neglijată, astfel că Napoleon s-a străduit să i-o completeze. I-a cerut lui Duruy să-i dea lecții de istorie pe care Eugénie le-a ascultat cu multă bunăvoință. Însă în cazul celorlalte științe lucrurile erau mai complicate deoarece în lipsa unor noțiuni elementare, cu greu se puteau asimila cunoștințe noi.
Pierdera unei sarcini la trei luni, în 1853, a speriat-o și a amărât-o.[8] La 16 martie 1856, după un travaliu care a durat două zile și care a pus în pericol viața mamei și a copilului, și după care Eugénie s-a recuperat încet, împărăteasa a dat naștere singurului ei copil, Prințul Napoléon Eugène Louis Jean Joseph Bonaparte.[9][10]
Dacă iubirea lui Napoleon pentru ea a durat doar câțiva ani, afecțiunea Eugeniei s-a dovedit durabilă. Soțului ei nu i-a luat mult timp să se abată de la aventuri, Eugénie găsind sexul cu el "dezgustător".[11]
Eugénie și-a îndeplinit obligațiile care au decurs din funcția de împărăteasă, întreținându-și oaspeții și însoțindu-l pe împărat la baluri, operă și teatru. Ea a călătorit în Egipt pentru a deschide Canalul Suez și ori de câte ori a călătorit în străinătate l-a reprezentat pe împărat în mod oficial. A pledat cu fermitate în favoarea egalității pentru femei; ea a făcut presiuni asupra ministerul Educației Naționale să acorde diplome de bacalaureat pentru femei și a încercat fără succes ca Academia Franceză să o aleagă pe scriitoarea George Sand ca prim membru de sex feminin al Academiei.
Soțul ei a consultat-o adesea în chestiuni importante iar ea a acționat ca regentă în timpul absențeor sale din 1859, 1865 și 1870. În 1860, ea a vizitat Algeria cu Napoleon.[12] Catolică și conservatoare, influența ei a contracarat orice tendință liberală în politicile împăratului.
A fost un apărător ferm al puterilor temporale papale din Italia și al ultramontanismului. A fost acuzată de eșecul intervenției franceze în Mexic și în cele din urmă de moartea împăratului Maximilian I al Mexicului.[13] Cu toate acestea, afirmația de clericalism și influența pe partea conservatorismului ei este adesea contracarată de către alți autori.[14][15]
Împărăteasa Eugénie în doliu după soțul ei, 1873.
În 1868, împărăteasa Eugénie a vizitat Palatul Dolmabahçe din Constantinopole, casa sultanei Pertevniyal, mama sultanului Abdülaziz, al 32-lea sultan al Imperiului Otoma. Pertevniyal s-a indignat de îndrăzneala Eugeniei care l-a luat de braț pe unul din fiii ei în timp ce acesta dădea un tur de grădină, și sultana a înghiontit-o în stomac pe împărăteasă pentru a-i aminti că nu se află în Franța.[16] Potrivit altor autori, Pertevniyal a perceput prezența unei femei străine în casa ei din Serai ca o insultă. Conform relatărilor ea a pălmuit-o pe Eugénie provocând un incident internațional.[17]
Eugénie fotografiată în 1920, la vârsta de 94 de ani
În 1854, împăratul Napoleon al III-lea și soția sa Eugénie au cumpărat mai mulți acri de dune în Biarritz și l-au însărcinat pe inginerul Dagueret să realizeze o casă de vară, înconjurată de grădini, păduri, pajiști, un iaz și dependințe.[18] Napoleon al III-lea a ales o locație în apropiere de Spania astfel încât soția sa să nu ducă dorul țării natale.[19] Casa a fost numită Villa Eugénie, astăzi Hôtel du Palais.[20] Prezența cuplului imperial a atras și alți membri ai caselor regale, cum ar fi regina Victoria a Regatului Unit și regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, care au făcut cunoscută localitatea Biarritz.
Când al doilea Imperiu a fost răsturnat după înfrângerea Franței în Războiul franco-prusac, împărăteasa și soțul ei s-au refugiat în Anglia și s-au stabilit la Chislehurst, Kent. După moartea soțului ei în 1873, și a fiului ei în 1879, ea s-a mutat în 1885 la Farnborough, Hampshire și la Villa Cyrnos (numită după numele antic grecesc pentru Corsica), care a fost construită pentru ea la Cape Martin, între Menton și Nisa, unde s-a retras abținându-se de la politică. Casa ei din Farnborough este astăzi o școală catolică de fete.[21]
După decesul soțului și fiului ei, cum sănătatea a început să i se deterioreze, ea a petrecut o perioadă la Casa Osborne; medicul ei i-a recomandat să viziteze Bournemouth, care era pe vremea epocii victoriene renumit ca resort spa.
În 1887 eaa devenit nașa Victoriei Eugenie de Battenberg (1887–1969), fiica Prințesei Beatrice, și care mai târziu a devenit soția regelui Alfonso al XIII-lea al Spaniei.
Fosta împărăteasă a murit în iulie 1920, la vârsta de 94 de ani, în timp ce-și vizita ruda, Ducele de Alba, la Palatul Liria din Madrid, în țara ei natală.  
Eugénie de Montijo
Contesă de Teba și marchiză de Ardales
Eugénie; keizerin der Fransen (2).jpg
Portretul oficial al împărătesei
Date personale
Nume la naștereMaría Eugenia Ignacia Augustina de Palafox Portocarrero de Guzmán y Kirkpatrick
Născută5 mai 1826
GranadaSpania
Decedată (94 de ani)
MadridSpania
ÎnmormântatăMănăstirea Saint Michael, Farnborough
PărințiCipriano Portocarrero[*]
María Manuela Kirkpatrick[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriMaría Francisca Palafox Portocarrero y KirkPatrick[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuNapoleon al III-lea al Franței
CopiiNapoléon Eugène, Prinț Imperial
CetățenieFlag of France.svg Franța
Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg Spania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieempress consort[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriViconte
Familie nobiliarăCasa de Bonaparte
Împărăteasă a Franței
Domnie30 ianuarie 1853 – 11 ianuarie 1871
* 1930: Andon Çako, cunoscut sub pseudonimul Andon Zako Çajupi, (n. 27 martie 1866 - d. 11 iulie 1930) a fost un poet și dramaturg albanez

OPERA

  • 1902Tatăl Tomorri ("Baba-Tomorri");
  • Cântece și plângeri ("Këngë e vome")
  • 1937Omul pământului ("Burri i dheut");
  • 1937După moarte ("Pas vdekjes").
Andon Çako
Andon Zako Çajupi.jpg
Andon Zako Çajupi
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Sheper, regiunea Zagoria, Albania
Decedat (64 de ani)[1][4][2][3] Modificați la Wikidata
CairoEgipt Modificați la Wikidata
Naționalitatealbaneză Albania
CetățenieFlag of Albania (1934–1939).svg Albania Modificați la Wikidata
EtnieAlbanezi Modificați la Wikidata
Ocupațiepoetdramaturg
PseudonimAndon Zako Çajupi
LimbiLimba albaneză  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea din Geneva[*]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Subiectesocial, împotriva asupririi turcești
Specie literarăpoezieteatru

·         1937: George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898New York - d. 11 iulie 1937Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea. Reușind să reunească elementele de jazz simfonic cu muzica ușoară, Gershwin a compus atât pentru teatrele muzicale de pe Broadway cât și pentru sălile de concert clasic. S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii (songs), interpretate de cei mai cunoscuți instrumentiști și cântăreți americani ca Louis ArmstrongElla FitzgeraldFrank SinatraHerbie Hanock și mulți alții.
Jacob Gershowitz s-a născut într-o familie de evrei ruși imigrați în Statele Unite. În 1910, părinții cumpără un pian pentru fratele său mai mare, Israel. Însă curând, Jacob pune stăpânire pe pian, cântând "după ureche" și dovedind un talent muzical deosebit. Începe să ia lecții de la diverși muzicieni, până când fu prezentat cunoscutului pedagog, Charles Hambitzer, care îl învață tehnica de execuție convențională, îi face cunoscuți maeștrii muzicii europene și-l încurajează să frecventeze concertele de muzică clasică. Ia în același timp lecții de compoziție cu compozitorul Rubin Goldmark. În 1916, prima sa compoziție, "Rialto Ripples", înregistrează un oarecare succes comercial. Doi ani mai târziu, cunoaște primul succes răsunător cu cântecul "Swanee", scris pentru musical-ul The Capitol Revue și interpretat de Al Jolson. Primește un contract din partea editorilor muzicali "Harms Publishers", specializați în Musicals, pentru 35 USD pe săptămână. Adoptă pseudonimul George Gershwin, la fel ca și fratele său Israel, care devine Ira Gershwin. În 1920, directorul de orchestră Paul Whiteman îi comandă o bucată instrumentală pentru formația sa. Rezultatul a fost celebra "Rhapsody in blue", o compoziție pentru pian și orchestră, care este executată în primă audiție la 12 februarie 1924 în Aeolian Hall din New York cu un succes enorm.  Între timp, George Gershwin începe o fructuoasă colaborare cu fratele său Ira, care scrie textele pentru melodiile compuse. Prima lor lucrare comună este comedia muzicală "Lady Be Good" (1924). Partitura cuprindea, printre altele, două cântece, care devin rapid cunoscute și interpretate în lumea întreagă: "Fascinanting Rhythm" și ""The Man I Love". Urmează spectacolele muzicale "Oh,Kay", "Treasure Girl", "Funny Face" și "Strike Up The Band" (cu celebra melodie "I've Got A Crush On You").
În 1928, frații Gershwin fac o călătorie la Paris, care constituie pentru George sursa de inspirație pentru fantezia orchestrală "An American in Paris". Marea recesiune economică din 1929 se resimte și în lumea spectacolelor. Frații Gershwin continuă totuși să lucreze, montând pe Broadway spectacolele de musicals"Girl Crazy" (1930) ce conține faimoasele melodii "I Got Rhythm" și "Embraceable You", și "Of Thee I Sing", prima comedie muzicală căreia în 1931 i se decerne "Premiul Pulitzer".
În anul 1933, George și Ira încep să lucreze la un proiect îndrăzneț: punerea în scenă sub forma unei opere muzicale populare (opera folk) a povestirei "Porgy and Bess" de Dubose Heyward, inspirată din viața populației afro-americane. Pentru partitură compun arii devenite mai târziu songs de mare popularitate: "Summertime""I Got Plenty of Nothing""It Ain't Necessarily So". Opera este reprezentată în premieră la 30 septembrie 1935 în Boston, fiind salutată de public la sfârșit cu 15 minute de aplauze.
Începând cu anul 1936, George Gershwin se dedică în special muzicii de filme și se mută la Hollywood. Obține un contract pentru compunerea coloanei sonore la filmul "The Magnificent Adventure" cu Ginger Rogers și Fred Astaire. În timp ce lucra la partitura pentru filmul "The Goldwyn Follies", George Gershwin, care suferea de câtva timp de dureri de cap, face o criză de pierderea cunoștinței. Se descoperă o tumoră a creierului, este operat dar nu-și mai revine. Moare la 11 iulie 1937, cu 77 zile înainte de a împlini 39 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Westchester Hills din Hastings-on-Hudson (New York).
Dintre compozițiile sale în domeniul clasic sunt de menționat și un Concert pentru pian și orchestră (1925) și Trei preludii pentru pian (1936).  
George Gershwin
George Gershwin 1937.jpg
George Gershwin
Date personale
Nume la naștereJacob Gershowitz
Născut[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12] Modificați la Wikidata
BrooklynNew YorkSUA[13] Modificați la Wikidata
Decedat (38 de ani)[2][14][4][5][6][7][8][9][10][11][12] Modificați la Wikidata
HollywoodSUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatWestchester Hills Cemetery[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (cancer al creierului[*]Modificați la Wikidata
Frați și suroriIra Gershwin
Arthur Gershwin[*]
Frances Gershwin[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States (1912-1959).svg SUA Modificați la Wikidata
EtnieRussian Jews[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
pianist
textier[*]
muzician de jazz[*]
compozitor de coloană sonoră[*]
pictor Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeGeorge Gershwin  Modificați la Wikidata
Gen muzicaloperă
jazz
muzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian  Modificați la Wikidata
Case de discuriVictor Talking Machine Company[*]  Modificați la Wikidata
Colaborare cuIra Gershwin și DuBose Heyward
PremiiGrammy Trustees Award[*]
Medalia de Aur a Congresului[*]
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*][1]
Premiul Pulitzer 
* 1949: Corneliu Dragalina (n. 5 februarie 1887Caransebeș; d. 11 iulie 1949București) a fost un general român, fiul generalului Ion Dragalina, căzut pe front în primul război mondial.
Generalul Corneliu Dragalina s-a născut la 5 februarie 1887, la Caransebeș. A fost unul dintre cei șase copii ai generalului Ioan Dragalina, urmându-l pe acesta în practicarea carierei militare. A urmat Școala de ofițeri de artilerie și geniu din București (1905-1907) și Școala Superioară de Război (1919-1921).
În 1910 era locotenent, iar în 1915 căpitan în Regimentul 4 Artilerie, cu care a și participat la campania din 1916, comandând una dintre puținele baterii de artilerie grea ale armatei romane. Regimentul său făcea parte din Divizia 19 Infanterie, care a dus lupte grele pe frontul din Dobrogea în toamna acelui an.
A participat la ambele războaie mondiale.
În primul a fost comandant de baterie în Regimentul 4 Artilerie, cu care a luptat în Dobrogea. Pe 10 octombrie 1916, pe când bateria sa se afla în spatele Regimentului 51 Infanterie, un puternic atac bulgar a rupt frontul Batalionului III, punând soldații pe fugă. Corneliu Dragalina s-a urcat pe primul cal pe care l-a găsit, și-a scos sabia și a ordonat gorniștilor să sune atacul, pornind în direcția inamicului. Această acțiune a făcut ca infanteria română să îl urmeze. Atacul bulgar a fost respins, iar frontul restabilit, însă Corneliu Dragalina a fost rănit de un glonț. A fost dus cu șlepul pe Dunăre la Galați, de unde a fost preluat și dus la spital. A fost operat și s-a scos glonțul care îl rănise. Pentru această faptă a fost ulterior decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a. Peste numai câteva zile însă, se afla împreună cu fratele lui la București la căpătâiul tatălui lor, generalul Ioan Dragalina, comandantul Armatei 1, ce fusese rănit mortal în luptele de pe Valea Jiului.
În 1917 a fost din nou promovat, iar între 1919-1921, maiorul Dragalina a urmat cursurile Școlii Superioare de Război. A urcat pe rând gradele ierarhiei militare: locotenent-colonel în 1920, colonel în 1928, general de brigadă în 1935.
A fost înaintat la gradul de general de divizie cu începere de la data de 6 iunie 1940
La 1 ianuarie 1940 a fost numit comandant al Corpului 6, cartiruit la Cluj, funcție pe care avea să o exercite timp de trei ani. Una dintre primele mari responsabilități în această poziție a primit-o în luna august, când a făcut parte din delegația românească la tratativele de la Turnu Severin cu Ungaria în vederea rezolvării diferendului asupra Transilvaniei. După al doilea Dictat de la Viena, prin care Ungaria a primit partea nord-vestică a Transilvaniei, generalul Dragalina a primit misiunea de a fi șeful comisiei române ce trebuia să stabilească graficul evacuării teritoriului cedat.
Corpul 6 a părăsit Clujul și s-a repliat în zona Brașov. În timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941, generalul Dragalina cu trupele sale a restabilit ordinea în oraș și a ocupat stația de radiodifuziune de la Bod. Corpul 6 a fost ulterior dislocat în Banat.
După începerea ostilităților în iunie 1941, Corpul 6 a fost ținut în rezervă în țară, fiind trimis pe front abia în octombrie. Astfel a luat parte la faza finală a bătăliei de la Odessa, atacând în sectorul nordic și pătrunzând în oraș. A fost apoi dislocat în Crimeea pentru o scurtă perioadă, ca apoi, în primăvara anului 1942, Corpul 6 să fie deplasat pe front în zona Izyum. Aici i s-au subordonat 4 divizii de infanterie românești (1, 2, 4 și 20) care fuseseră deplasate în zonă în timpul contraofensivei sovietice de iarnă. În mai 1942, generalul Corneliu Dragalina și-a condus trupele în timpul celei de-a doua bătălii de la Kharkov. Trupele române au reușit să ia 26.432 de prizonieri și un număr mare de tancuri ușoare T-60, dar și primele T-34 si KV-1 capturate intacte de armata română.
Pentru ofensiva de vară ce a urmat, generalul Dragalina a fost subordonat Armatei 1 Tancuri. Pe 22 iunie a continuat ofensiva spre Don. Din 19 iulie, Corpul 6 a fost subordonat Armatei 4 Tancuri, căreia i-a facilitat trecerea Donului. La începutul lunii septembrie, generalul Dragalina și trupele sale se aflau la sud de Stalingrad.
Mulțumit de comportarea trupelor române, mareșalul Ion Antonescu a dat, la 4 iulie 1942, Ordinul de zi nr. 29 pe armată, în care a elogiat comportarea Corpului 6 armată, a diviziilor 1, 2, 4, 20 infanterie și a detașamentului de schiori „colonel Rotta”. „Pe câmpiile de la Harkov – se spunea în document – ați luat parte la una dintre cele mai mari bătălii din Istorie și împreună cu camarazii voștri germani ați biruit”.
Corpul 6 armată (diviziile 1, 2, 4 și 20), comandat de generalul Corneliu Dragalina a trecut la urmărirea inamicului de la Oskol la Donul inferior și de aici la sud de Stalingrad.
A primit Crucea de Cavaler a Crucii de Fier și Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a pentru acțiunile trupelor de sub comanda sa și a fost promovat la gradul de general de corp de armată.
La 16 decembrie 1942, mareșalul Antonescu l-a rechemat de pe front, numindu-l apoi guvernator al Bucovinei. A suspendat portul stelei lui David de către evreii din Cernăuți pentru a nu-i pune în pericol de a fi executați de fasciști, obținând apoi aprobarea mareșalului Antonescu pentru evacuarea acestora din Cernăuți, deoarece urmau să fie arestați sub ordinul lui Hitler și deportați dincolo de Bug. În acest mod a salvat viața a 14.750 de evrei.
După evenimentele de la 23 august 1944 a fost reactivat și numit pe 15 noiembrie 1944 Inspector General al Trupelor Motorizate.
După instalarea guvernului Petru Groza generalul de corp de armată Corneliu Dragalina a fost trecut din oficiu în poziția de rezervă, alături de alți generali, prin decretul nr. 860 din 24 martie 1945, invocându-se legea nr. 166, adoptată prin decretul nr. 768 din 19 martie 1945, pentru „trecerea din oficiu în rezervă a personalului activ al armatei care prisosește peste nevoile de încadrare”.[2]
Mai târziu, și-a pierdut casa din Timișoara și a fost hărțuit de Securitate, însă nu a fost arestat. La 11 iulie 1949, generalul Corneliu Dragalina a murit, la București, chiar înaintea declanșării de către autorități a unui masiv val de arestări.
Corneliu Dragalina
Corneliu Dragalina.jpg
Generalul de corp de armată Corneliu Dragalina
Date personale
Născut5 februarie 1887
CaransebeșAustro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)
BucureștiRepublica Populară Română Modificați la Wikidata
PărințiIon Dragalina
NaționalitateFlag of the Habsburg Monarchy.svg Austro-Ungaria
Cetățenie România
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata
Guvernator al Bucovinei
Activitate
A luptat pentruArmata Română
RamuraForțele Terestre Române  Modificați la Wikidata
GradulGeneral de corp de armată
A comandatComandantul Corpului 6 armată
Bătălii / RăzboaiePrimul Război MondialAl Doilea Război Mondial - frontul de est
Ocupații ulterioareGuvernator militar al Bucovinei (1943-1944), Inspector General al Trupelor Motorizate (1944-1945)
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Mihai Viteazul cl. II și cl. III, Crucea de Fier cl. I-a și cl. II-a, Crucea de Cavaler a Crucii de Fier
·         1950: A murit Timotei Popovici, compozitor si dirijor de cor


* 1952: Valeriu Traian Frențiu (n. ReșițaRomânia – d. Închisoarea SighetRomânia) a fost un episcop român unit, arestat în 1948 de autoritățile comuniste și decedat în închisoarea Sighet.
S-a născut în Reșița, la 25 aprilie 1875, ca fiu al preotului român unit Ioachim și al Rozaliei, născută Demeter. A urmat Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, iar teologia la Universitatea din Budapesta. A fost hirotonit ca preot celib la 20 septembrie 1898. Îndată după hirotonire a obținut o bursă pentru a studia la Viena, la Institutul "Sfântul Augustin", unde a rămas până în 1902, când și-a susținut doctoratul în teologie. Între 1902-1904 a ocupat funcția de vice notar consistorial și arhivar diecezan în Lugoj, iar între 1904-1912 pe cea de paroh și protopop în Orăștie. La începutul anului 1912 a fost numit vicar foraneu al Hațegului.

În 4 noiembrie 1912 a fost numit episcop al Lugojului. Sfințirea sa a avut loc în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, în 14 ianuarie 1913, prin participarea mitropolitului Victor Mihaly de Apșa și a episcopilor Demetriu Radu și Vasile Hossu de Gherla.
La 25 februarie 1922 episcopul Valeriu Traian Frențiu a fost transferat la Episcopia de Oradea Mare, fiind instalat la 3 mai1922, cu participarea unui mare număr de preoți și laici. Programul său, anunțat cu acea ocazie, urmărea să restaureze profilul moral religios al enoriașilor din dieceză, zdruncinat de război și de urmărilor sale.
Sub păstorirea sa, marcată de împuținarea, până aproape de desființare, a proprietății funciare a diecezei, s-au construit sau reparat numeroase biserici și case parohiale, s-a modernizat stațiunea climaterică Stâna de Vale (prin construirea, în 1925, a hotelului „Excelsior”, astăzi dispărut, dotat cu încălzire centrală, sală de proiecție cinematografică și popicărie, a unor cabane pentru armată, a unei grădini botanice „in nuce”, amenajată de către profesorul Alexandru Borza, a căii ferate înguste pe Valea Iadului, dată în exploatare în 1936, și în fine, în 1939, a unei frumoase biserici din piatră, demolată în anii 1961-1962 de regimul comunist.
În 1923 a efectuat o călătorie sau vizită „ad-limina” la Roma, unde i s-a acordat titlul de „Asistent la Tronul Papal”, pe care o va repeta în luna mai 1925, împreună cu episcopii Iuliu Hossu și Alexandru Nicolescu, de astădată în fruntea unui numeros grup de enoriași pelerini.
Sub arhipăstorirea sa, în zilele de 15-16 iunie 1927 s-a sărbătorit aniversarea a 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, când papa Pius al XI-lea i-a acordat paliumul arhiepiscopal.
A fost apreciat și de guvernul român, care în 1926 i-a acordat distincțiile de „Mare ofițer al Ordinului Coroanei României” și „Răsplata muncii pentru biserică”. În 1928 a organizat și patronat aniversarea centenară a întemeierii Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș, un adevărat eveniment cultural prin amploarea sa și prin notorietatea participanților, între care s-a numărat și generalul Berthelot.
Cu sprijinul material al lui Valeriu Traian Frențiu s-au tipărit mai multe periodice („Vestitorul” care a apărut la Oradea, din 1925 cu nici o întrerupere până în 1948 și „Observatorul” la Beiuș, între 1928 și 1934). În vederea unei mai temeinice pregătiri a preoțimii, a mijlocit „ridicarea”, din 1922 a Seminarului greco-catolic din Oradea la rangul de Academie teologică, dotată cu profesori foarte instruiți, de pe băncile căreia au ieșit, până la desființarea sa în 1948, absolvenți cu solide cunoștințe de specialitate. În fruntea corului de la Catedrala Sfântul Nicolae l-a adus pe distinsul preot-profesor și compozitor Francisc Hubic, care a introdus acolo muzica bisericească cu acompaniament de orchestră, obișnuind să organizeze concerte în diferite localități din afara diecezei.
Pe 5 septembrie 1937 a sfințit biserica din Mădăraș, iar pe 8 septembrie 1937 a sfințit și biserica din Istrău și Biserica greco-catolică din Bocșa.[2]
După decesul mitropolitului Alexandru Nicolescu în 1941, episcopul Valeriu Traian Frențiu a fost mutat în funcția de administrator apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș, păstorind aici pe toată perioada războiului, lăsându-l la Oradea, în calitate de episcop-auxiliar pe Ioan Suciu. În 1947 a revenit la Episcopia de Oradea Mare.
A fost arestat pe 28 octombrie 1948 la Oradea și dus la sediul Ministerului de Interne din București. În data de 31 octombrie 1948 a fost transferat de acolo la vila patriarhală de la Dragoslavele, transformată în lagăr pentru episcopii greco-catolici. Acolo a fost vizitat de mai multe ori de patriarhul Iustinian Marina, însoțit de episcopul vicar Teoctist Arăpașu.[3] În februarie 1949, în urma refuzului repetat de a trece la Biserica Ortodoxă Română, a fost dus la Mănăstirea Căldărușani. La Căldărușani episcopul Valeriu Traian Frențiu l-a consacrat episcop, în clandestinitate, pe Ioan Cherteș, în noaptea de Crăciun a anului 1949.
În 1950 a ajuns în Închisoarea Sighet, unde a murit în data de 11 iulie 1952. Asemenea celorlalți deținuți morți la Sighet, a fost înhumat într-o noapte, fără sicriu, într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor. Mormântul i-a fost nivelat pentru a nu se mai cunoaște locul înhumării. În anul 2008 un procuror de la Tribunalul Militar Cluj a identificat groapa comună și a găsit osemintele sale.[5]
Nu a fost judecat și nu a avut condamnare.
Conform memoriilor cardinalului Iuliu Hossu, care a supraviețuit detenției de la Sighet, vestea morții lui Valeriu Traian Frențiu s-a răspândit a doua zi în întreaga închisoare, iar fruntașii politici din toate partidele, în frunte cu Iuliu Maniu, urmat de Ion MihalacheGheorghe Brătianu, ceilalți fruntași ai partidelor liberal, averescan, socialist, toți care sufereau în temnița Sighetului „au luat parte din tot sufletul, cum mi-au comunicat pe rând, prin purtătorii lor de cuvânt, șoptit la ușa celulei, au luat parte vie la doliul nostru și sufletește au făcut funeralii naționale în sufletul lor.
În data de 19 martie 2019 papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul de recunoaștere a martiriului episcopilor greco-catolici români Valeriu Traian Frențiu, Vasile AftenieIoan SuciuTit Liviu ChinezuIoan BălanAlexandru Rusu și Iuliu Hossu, „uciși din ură față de credință în diverse locuri din România între 1950 și 1970”, deschizându-se calea pentru beatificarea acestora.[7]
Papa Francisc a oficiat slujba beatificării sale în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj.
Valeriu Traian Frențiu
ValeriuFrentiu.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
ReșițaRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani) Modificați la Wikidata
Închisoarea SighetRomânia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Săracilor din Sighetu Marmației Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ungaria
Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Română Unită cu Roma Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulOradea
TitlulEpiscop de Oradea Mare
Perioada1922-1952
PredecesorDemetriu Radu
SuccesorVasile Hossu
Cariera religioasă
Hirotonire episcopală5 august 1910
Episcop consacratorMihail Pavel
Titluri precedenteEpiscop de Lugoj (1912-1922)

* 1971: John Wood Campbell, Jr. (n. 8 iunie 1910 – d. 11 iulie 1971) a fost o personalitate influentă în lumea americană a science fiction-ului. Ca editor al revistei Astounding Science Fiction (mai târziu redenumită Analog Science Fiction and Fact), din 1937 până la moartea sa, el este în general recunoscut ca un promotor al așa zisei Generații de Aur a Science Fiction-ului. A fost descoperitorul unor scriitori ca Isaac AsimovLester del ReyRobert A. HeinleinTheodore Sturgeon și A. E. van Vogt.  

Romane

Colecții de povestiri și antologii

  • Who Goes There? (1948)
  • The Moon is Hell (1951)
  • Cloak of Aesir (1952)
  • The Planeteers (1966)
  • The Best of John W. Campbell (1973)
  • The Space Beyond (1976)
  • The Best of John W. Campbell (1976) (diferită de versiunea din 1973)
  • A New Dawn: The Don A. Stuart Stories of John W. Campbell, Jr. (2003)

Cărți editate

  • From Unknown Worlds (1948)
  • The Astounding Science Fiction Anthology (1952)
  • Prologue to Analog (1962)
  • Analog I (1963)
  • Analog II (1964)
  • Analog 3 (1965)
  • Analog 4 (1966)
  • Analog 5 (1967)
  • Analog 6 (1968)
  • Analog 7 (1969)
  • Analog 8 (1971)

Non-ficțiune

  • Editorial Number Three: "Letter From the Editor", in A Requiem for Astounding (1964)
  • Collected Editorials from Analog (1966)
  • The John W. Campbell Letters, Volume 1 (1986)
  • The John W. Campbell Letters with Isaac Asimov & A.E. van Vogt, Volume II (1993)

Memorii (selecții)

John Wood Campbell, Jr.
John W. Campbell.jpg
Date personale
Născut8 iunie 1910
Newark, New JerseyStatele Unite
Decedat11 iulie 1971
MountainsideNew JerseyStatele Unite
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațieeditor de revistă științifico-fantastică
PseudonimDon A. Stuart
Limbilimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiRetro Hugo Award[*]
Science Fiction and Fantasy Hall of Fame[
·         1973Radu Brateș, poet și prozator român (n. 1913)


·         1973Isabel Randolph, actriță americană (n. 1890)
·         1974: A murit Pär Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel (n. 1891). Pär Lagerkvist ( n. 23 mai, 1891, Växjö, Småland – d.11 iulie, 1974, Stockholm) a fost un scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1951. Dacă în tinerețe a fost adept al curentelor de avangardă, îndeosebi al cubismului, ulterior evoluează spre o artă realistă. Scrierile sale sunt simbolice și alegorice, fiind critice la adresa dictaturii sau inspirate din ororile celui de-al Doilea Război Mondial, sau de tematică filozofico-religioasă și străbătute de fiorul anxietății cosmice.
Motivația Juriului Nobel
pentru vigoarea artistică și adânca originalitate cu care a căutat în creația sa răspunsul la veșnicele întrebări ale omenirii”  Pär Lagerkvist s-a născut în 1891 la Växjö, în Småland, provincie în Suedia meridională. Tatăl său era feroviar și împreună cu soția sa l-au crescut într-o atmosferă familială blândă și profund religioasă. În mai multe din lucrările sale apare tatăl, care îl plimbă pe câmp și prin păduri și mama care citește Biblia la lumina lămpii de gaz. Ca elev de liceu, Lagerkvist devine darwinist, iar ca student publică articole la o revistă de stânga și scrie două cărți în proză, care însă nu sunt deloc reprezentative, nu arată încă pe viitorul scriitor. În anii următori, Lagerkvist caută, cu o hotărâre fermă și cu un țel precis, să-și găsească o cale proprie în estetică. Aspirațiile și căutările sale îl îndepărtează de naturalism și de simbolism și constituie prima căutare sistematică a unui punct de vedere modernist în literatura suedeză. După o călătorie la Paris (1913), unde studiază expresionismul și cubismul prin prisma picturii franceze, Lagerkvist vrea să treacă la o totală reînnoire. Cubismul i-a sugerat o artă pură, în tensiune totală și o compoziție calculat intelectualistă. Artistul trebuie să tindă către o simplitate monumentală și să frământe în mâini marile probleme vitale ale omenirii. Lagerkvist, prin scriieri programatice și prin experimente literare, încearcă să regenereze lirica, proza și dramaturgia.
În opera lui Lagerkvist, revin mereu niște motive: ångest (neliniștea, angoasa), längtan (dorul de, dorința, aspirația), främlingen (străinul), frälsaren (eliberatorul, răscumpărătorul), mörkret (bezna, întunericul)...
În Angest, volum de versuri care a însemnat o cotitură în literatura suedeză și a spart mulți idoli, este vorba atât despre drama lui personală, cât și despre drama omenirii în Primul Război Mondial. În mai multe lucrări bezna apare ca ceva milostiv, care te apără de lumina caustică, a zilei. Străin este el însuși, străin este dumnezeul părinților săi; în Den knuina näven (Pumnii strânși), apare paradoxul: "Eu sunt un credincios fără credință, un ateu religios." Iar când vorbește despre Längtan, o compară odată cu un crin care trebuie păzit și protejat:
"nimic nu este ca tine, ca tine,
crin sădit adânc în inima mea.
nimic nu strălucește ca tine
crin sădit adânc în inima mea.
În fiecare dimineață trebuie să ud rădăcina ta luminoasă.
dimineața în zori
cu sânge,
ca nu cumva să te ofilești."
Într-o nuvelă din ciclul Onda Sagor (Povestiri amare) un frälsaren în imagine negativă, de exemplu chipul eroului din „Moartea unui erou”, satiră a mitului eliberatorului și a stupidității și egoismului omenesc.
Critica literară suedeză i-a recunoscut succesul mai târziu, când a publicat romanul Piticul1944. Recunoașterea internațională a venit cu romanul Barabbas1950. Barabbas, tâlharul care a scăpat de răstignire, rămâne cumva între două lumi, nemaiputând pătrunde în fosta lui viață de tâlhar și cu atât mai puțin nu poate accepta creștinismul. Peregrinează ca un Ahasverus (altă capodoperă a lui Lagerkvist), până când, după sclavie și închisori, este la rândul său răstignit și-și dă sufletul adresându-se beznei caritabile : - Ție îți încredințez sufletul meu.
Alt roman remarcabil este Dvärgen (Piticul). Acțiunea se petrece undeva, într-un oraș-cetate din Italia renascentistă, la curtea unui Principe, și prezintă toate intrigile de curte și diplomatice, amorurile și omorurile cuvenite, rivalitatea între orașele-cetății, etc. Apare chiar un Maestro, care seamănă cu Michelangelo, asistăm la ororile ciumei devastatoare (care ne amintește de Manzoni), în sfârșit, vocabularul este uneori amestecat, neologisme laolaltă cu arhaisme, etc., dar miracolul intervine atunci când personajul principal, un pitic de curte al Principelui, începe să răstoarne totul, să răstălmăcească totul în felul său deformat și deformant, ca într-o oglindă de bâlci; tot ce este pur și frumos devine pentru pitic ceva abject și viceversa.  
Pär Fabian Lagerkvist Nobel prize medal.svg
Lagerkvist.jpg
Pär Lagerkvist
Date personale
Născut23 mai 1891
VäxjöSmålandSuedia
Decedat (83 de ani)
StockholmSuedia
ÎnmormântatLidingö kyrkogård[*][4] Modificați la Wikidata
CopiiBengt Lagerkvist[*]
Ulf Lagerkvist[*] Modificați la Wikidata
Naționalitatesuedez Suedia
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiepoetdramaturg, romancier, eseist
Limbilimba suedeză[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Uppsala  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Specie literarăpoezieteatruromaneseu
Opere semnificativeBarabbas (1950)
Note
PremiiPremiul Nobel pentru literatură[2][3]
Samfundet De Nio's Grand Prize[*]
honorary doctor of the University of Gothenburg[*]
Bellman Prize[*]  Modificați la Wikidata
Premiul Nobel pentru Literatură, 1951
·         1989: Laurence Olivier (n. 22 mai 1907, Dorking, Surrey, Anglia – d. 11 iulie 1989, Steyning, West Sussex, Anglia) a fost un actor și regizor englez de film. Laurence Olivier, după 1947, Sir Laurence, după 1970, Lord Laurence, a fost un apreciat interpret Shakespeare-ian al secolului XX. Apare pentru prima dată în public la vârsta de 9 ani, în rolul Brutus în piesa Iulius Cezar. În 1929, debutează în film într-o producție germană, O văduvă temporară.
S-a căsătorit cu actrița Jill Esmond în 1930, mutându-se împreună în Statele Unite o dată cu premiera piesei Private Lives, care a avut loc pe Broadway. În 1946 a câștigat un premiu din partea New York Film Critics Circle pentru cel mai bun actor și un Oscar cu Henry V, în 1948a câștigat din partea New York Film Critics Circle un premiu pentru cel mai bun actor și un Oscar la aceeași categorie cu Hamlet, iar în 1955 din partea Academiei Britanice un premiu pentru cel mai bun actor britanic cu Richard III. Căsătorit cu Vivien Leigh (1940 – 1960).
Între 1963-1973 a fost director al Royal National Theatre din Londra.  
Filmografia lui Laurence Olivier
Film[4]AnRolNoteRef.
The Temporary Widow1930Peter Bille[5]
Too Many Crooks1930The Man[6]
Potiphar's Wife1931Straker[7]
Friends and Lovers1931Lieutenant Nichols[8]
The Yellow Ticket1931Julian RolfeReleased in the UK as The Yellow Passport[9]
Westward Passage1932Nick Allen[10]
Perfect Understanding1933Nicholas Randall[11]
No Funny Business1933Clive Dering[12]
Moscow Nights1935Captain Ivan Ignatoff[13]
As You Like It1936Orlando[14]
Fire Over England1937Michael Ingolby[15]
The Divorce of Lady X1938Logan[16]
Q Planes1939Tony McVane[17]
Wuthering Heights1939Heathcliff[18]
21 Days1940Larry Durrant[19]
Rebecca1940Maxim de Winter[20]
Pride and Prejudice1940Fitzwilliam Darcy[21]
Conquest of the Air1940Vincent Lunardi[22]
That Hamilton Woman1941Horatio Nelson[23]
49th Parallel1941Johnnie, the Trapper[24]
Words for Battle1941NarratorCo-production between the Ministry of Information and the Crown Film Unit[25]
The Volunteer1943HimselfMade in conjunction with the Ministry of Information[26]
Malta G.C.1943NarratorCo-production between the Ministry of Information and the Crown Film Unit[27]
The Demi-Paradise1943Ivan Kouznetsoff[28]
This Happy Breed1944Narrator[29]
Henry V1944King Henry VAlso director and producer[30]
Hamlet1948HamletAlso director and producer[31]
Father's Little Dividend1950Film Industry Visitor[32]
The Magic Box1951Police Constable 94-B[33]
Carrie1952George Hurstwood[34]
The Beggar's Opera1953Captain MacHeathCo-producer, with Herbert Wilcox[35]
Richard III1955Richard IIIAlso director and producer[36]
The Prince and the Showgirl1957Charles, the Prince RegentAlso director and producer[37]
The Devil's Disciple1959General John Burgoyne[38]
The Entertainer1960Archie Rice[39]
Spartacus1960Marcus Licinius Crassus[40]
Term of Trial1962Graham Weir[41]
Uncle Vanya1963Dr AstrovFilm version of National Theatre Company production[42]
Bunny Lake Is Missing1965Supt. Newhouse[43]
Othello1965OthelloFilm version of National Theatre Company production[44]
Khartoum1966Mahdi[45]
Romeo and Juliet1968Narrator[46]
The Shoes of the Fisherman1968Piotr Ilyich Kamenev[47]
Oh! What a Lovely War1969Field Marshal Sir John French[48]
Dance of Death1969EdgarFilm version of National Theatre Company production[49]
Battle of Britain1969Air Chief Marshal Sir Hugh Dowding[50]
Three Sisters1970Dr Ivan ChebutikinAlso director; film version of National Theatre Company production[51]
Nicholas and Alexandra1971Count Witte[51]
Lady Caroline Lamb1972The Duke of Wellington[52]
Sleuth1972Andrew Wyke[53]
The Rehearsal1974Cast member[54]
The Seven-Per-Cent Solution1975Professor Moriarty[55]
Marathon Man1976Dr Christian Szell aka "The White Angel"[56]
A Bridge Too Far1977Dr Jan Spaander[57]
The Betsy1978Loren Hardeman[58]
The Boys from Brazil1978Ezra Lieberman[59]
A Little Romance1979Julius[60]
Dracula1979Abraham Van Helsing[61]
The Jazz Singer1980Cantor Rabinovitch[62]
Inchon1981General Douglas MacArthur[63]
Clash of the Titans1981Zeus[64]
The Jigsaw Man1982Admiral Sir Gerald Scaith[65]
The Bounty1984Admiral Hood[66]
Wild Geese II1985Rudolf Hess[67]
War Requiem1989Old Soldier[68]
Sky Captain and the World of Tomorrow2004Dr TotenkopfArchive footage[69]

TELEVIZIUNE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]


Apariții TV ale lui Olivier
Emisiune[4][70][71][72]AnRolNoteRef.
Sir Alexander Korda (1893–1956)14 aprilie 1956Participant[73]
John Gabriel Borkman20 noiembrie 1958John Gabriel Borkman[74][75]
The Moon and Sixpence30 octombrie 1959Charles StricklandFirst shown on US television[76]
The Power and the Glory29 octombrie 1961PriestOriginally produced for American television[77][78]
Great Acting: "Laurence Olivier"26 februarie 1966Contributor[79]
Male of the Species3 ianuarie 1969NarratorFirst shown on US television[80]
David Copperfield15 martie 1969Mr CreakleFirst shown on US television[81]
Parkinson1970Guest[82]
Love Among the Ruins6 martie 1973Sir Arthur Glanville-JonesFirst shown on US television[83]
Long Day's Journey into Night9 martie 1973James Tyrone Sr.First shown on US television[84][85]
The Merchant of Venice16 martie 1973ShylockFirst shown on US television[86][87]
The World at War31 octombrie 1973 – 8 May 1974Narrator26 episodes[88]
The Morecambe & Wise Show, Christmas Special25 decembrie 1973Guest[89]
The Dick Cavett Show1974Guest[90]
Arena: "Theatre"1 octombrie 1975Interviewee[91]
Laurence Olivier Presents: "The Collection"5 decembrie 1976Harry[92]
Laurence Olivier Presents: "Cat on a Hot Tin Roof"12 decembrie 1976Big Daddy[93]
Laurence Olivier Presents: "Hindle Wakes"19 decembrie 1976Co-director only[94]
Jesus of Nazareth10 aprilie 1977Nicodemus[95]
Laurence Olivier Presents: "Saturday, Sunday, Monday"1 ianuarie 1978Antonio[96]
Laurence Olivier Presents: "Come Back, Little Sheba"7 ianuarie 1978Doc Delaney[97]
Laurence Olivier Presents: "Daphne Laureola"14 ianuarie 1978Sir Joseph[98]
Brideshead Revisited: "Home and Abroad"20 octombrie 1981Lord Marchmain[99]
Brideshead Revisited: "Brideshead Revisited"22 decembrie 1981Lord Marchmain[100]
A Voyage Round My Father2 martie 1982Clifford Mortimer[101]
Laurence Olivier: A Life24 octombrie 1982Interviewee[102]
King Lear3 aprilie 1983King Lear[103]
A Talent for Murder19 decembrie 1983Dr Anthony Wainwright[104]
Mr. Halpern and Mr. Johnson26 ianuarie 1984Joe Halpern[105]
Wagner16 iunie 1984Sigmund von Pfeufer[106]
The Ebony Tower8 decembrie 1984Henry Breasley[107]
The Last Days of Pompeii4 mai 1984GaiusFirst shown on US television[108]
Peter the Great9 august 1986William of OrangeThird episode of four[109]
Lost Empires24 octombrie 1986Harry Burrard[110]
Laurence Olivier
Laurence Olivier (borders removed).jpg
Date personale
Nume la naștereLaurence Kerr Olivier
Născut22 mai 1907
DorkingSurreyAngliaMarea Britanie
Decedat (82 de ani)
SteyningWest Sussex, Anglia, Marea Britanie
ÎnmormântatCatedrala Westminster Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (insuficiență renalăModificați la Wikidata
PărințiGerald Kerr Olivier[*][2][3]
Agnes Louise Crookenden[*][2][3] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJill Esmond (1930 – 1940)
Vivien Leigh (1940 – 1960)
Joan Plowright (1961 – 1989)
CopiiTamsin Olivier[*]
Simon Tarquin Olivier[*][2]
Richard Olivier[*][2]
Tamsin Olivier[*][2]
Julie-Kate Olivier[*][2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactor, producător, regizor, scenarist
Alma materCentral School of Speech and Drama[1]
Ani de activitate1927 – 1989
Premii Oscar
Cel mai bun actor (1949) pentru Hamlet
Întreaga carieră (1978Modificați la Wikidata
Premii Globul de Aur
Best Actor - Motion Picture Drama
1949 Hamlet
Best Supporting Actor - Motion Picture
1977 Marathon Man
Cecil B. DeMille Award
1983 Lifetime Contributions
Premii BAFTA
BAFTA Academy Fellowship Award[*] (1976Modificați la Wikidata
Premii Emmy
Outstanding Lead Actor - Miniseries or a Movie
1960 The Moon and Sixpence
1973 Long Day's Journey Into Night
1975 Love Among the Ruins
1984 King Lear
Outstanding Supporting Actor - Miniseries or a Movie
1982 Brideshead Revisited
Premii Laurence Olivier
Society of London Theatre Special Award
1979 Lifetime Contributions
Alte premii
Medalia Albert[*] (1976)
Premiul Globul de Aur (1949)
British Academy of Film and Television Arts (1956)
premiul Feltrinelli[*] (1988)
Sonning Prize[*]
Zmeura de Aur pentru cel mai prost actor într-un rol secundar (1981) pentru The Jazz Singer[*]
Zmeura de Aur pentru cel mai prost actor într-un rol principal (1983) pentru Inchon[*]
National Board of Review Award for Best Film[*

studio still of young man and woman in outdoor setting
Olivier, cu Merle Oberon în filmul din 1939 Wuthering Heights
young woman clinging as if for protection to slightly older man
Olivier cu Joan Fontaine în filmul din 1940 Rebecca
* 1992: Constantin Pârvulescu (n. 10 noiembrie 1895Olăneștijudețul Vâlcea - d. 11 iulie 1992București) a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din România și un oponent activ al lui Nicolae CeaușescuA fost de profesie ajustor mecanic, lucrând la Atelierele CFR Tighina din București. Prin împrejurări nelămurite până acum, a ajuns în Ucraina, unde a lucrat doi ani ca mecanic de moară într-un sat. În perioada războiului civil din Rusia a intrat voluntar într-o anume Armată sovietică Poltava (1919-1921).
În 1921 a devenit membru al partidului Comunist din România. A fost președinte al Comisiei Centrale de Revizie. Între 1921-1926 a fost la Moscova, unde a absolvit o școală superioară de partid. Între 1926-1929 a fost încadrat ca mecanic la Uzina de Motoare și Aviație Moscova.
După 12 ani de absență, a revenit ca prim-secretar al Regionalei Basarabia-Chișinău (1929-1931), apoi membru al conducerii PCdR. În 1934 a fost condamnat la 10 ani închisoare, în contumacie, pentru implicarea în organizarea „sindicatelor roșii”, și a fost arestat un an mai târziu la Praga. A fost condamnat iarăși în 1937 la șapte ani închisoare corecțională - sentință comutată în trei ani închisoare; dar fișele sale de cadre îi menționează deja efectuarea unei pedepse în Penitenciarul Jilava (între 1936-1939). După ieșirea din închisoare, a fost ales (numit) prim-secretar al regionalelor de partid din Prahova și Dobrogea, iar în 1941 a devenit membru al Secretariatului PCdR condus de Ștefan Foriș. Când s-a certat cu acesta, a fost scos din funcție și pus „să-și facă autocritica” (1943). La vremea aceea, Foriș se plângea de „nivelul politic scăzut” al lui Pârvulescu.[necesită citare]
A făcut parte din „conducerea operativă”, alături de Emil BodnărașIosif RanghețAna PaukerVasile LucaGheorghe Gheorghiu-Dej și Teohari Georgescu.
Văduv din 1942, Pârvulescu a avut o relație amoroasă cu Ana Toma - soția lui Sorin Toma (viitorul redactor-șef al ziarului Scînteia, aflat în anii războiului în URSS).[necesită citare] Ana Toma a fost ulterior martoră a acuzării în "Procesul Pătrășcanu", învinuindu-i de trădare pe membrii Secretariatului condus de Ștefan Foriș și cu „dovada” propriei sale neglijențe. Iar Constantin Pârvulescu, președinte al Comisiei de Control al partidului, a certificat acuzări imaginare, plătite cu viața de ilegaliștii Ștefan ForișLucrețiu PătrășcanuVasile LucaRemus Kofler și Emil Calmanovici.
La 4 aprilie 1944, Emil Bodnăraș l-a înlocuit pe secretarul P.C.d.R. Ștefan Foriș cu tripletul format din el însuși, Constantin Pârvulescu și Iosif Rangheț.
A fost trimis în U.R.S.S. pentru organizarea Diviziei „Horea, Cloșca și Crișan” (noiembrie 1944 – mai 1945). Dar, după cum relatează Alexandru Bârlădeanu, organizarea Diviziei era de fapt un examen, o socoteală „... despre ceea ce știa: ce-au făcut comuniștii români în vremea războiului.”[necesită citare]
A fost membru al C.C. al P.M.R. (21 oct. 1945 – 25 iun. 1960), iar în 1952 a fost ales și în Biroul Politic.
Constantin Pârvulescu a fost deputat în Marea Adunare Națională; a fost președinte al Marii Adunări Naționale prima oară între decembrie 1948 - iulie 1949, și a doua oară între ianuarie 1953 - 20 martie 1961 (dar nu și al Prezidiului, funcție deținută atunci de Ion Gheorghe Maurer[1]
În calitatea sa de președinte al Comisiei de Control a partidului, a respins în 1950 cererea Elenei Ceaușescu (fostă Lenuța Petrescu) de a i se acorda vechime de ilegalistă din 1939. În cazul ei, Pârvulescu a dispus ca data de 23 august 1944 să fie recunoscută ca data intrării în partid. La Congresul al III-lea a PCR din 1960, nu a mai fost ales în Biroul Politic, dar și-a păstrat funcția de președinte al Comisiei de Control, care și-a schimbat numele în Comisia Centrală de Revizie, funcție pe care a deținut-o până în 1961.
În mai 1961 a fost decorat cu medalia "A 40-a aniversare de la înființarea Partidului Comunist din România". Ulterior în același an, a fost acuzat de „deviaționism ideologic spre dreapta”, de complicitate cu Iosif Chișinevschi și Miron Constantinescu (care voiau să-l destituie pe Gheorghe Gheorghiu-Dej), fiind înlăturat din toate funcțiile deținute. După aceea a intrat într-un con de umbră, viitorul său politic fiind așadar compromis.
A fost reprimit în partid în 1974, și - asemănător altor vechi ilegaliști sau conducători de frunte ai partidului - a fost păstrat ca un element de decor pe lângă Ceaușescu. În noiembrie 1979, la Congresul al XII-lea al PCR, a luat cuvântul pronunțându-se împotriva realegerii lui Nicolae Ceaușescu la conducerea partidului, acuzându-l că pune interesele personale înaintea celor ale partidului și țării.[2] De asemenea, a acuzat congresul că neglijează problemele reale ale țării, fiind preocupat de glorificarea lui Ceaușescu.[3] Acest atac fără precedent venea de la o persoană care nu putea fi acuzată de sentimente pro-sovietice, Pîrvulescu fiind un apărător fervent al autonomiei PCR. De asemenea, la vârsta de 84 de ani, nu putea fi acuzat de ambiții personale așa că remarcile sale au fost considerate de presa occidentală ca o dovadă a nemulțumirii din rândurile partidului. Replici la discursul lui Pârvulescu au fost date de Ion Popescu-PuțuriGeorge Macovescu, apoi chiar de Nicolae Ceaușescu. Acesta din urmă l-a făcut trădător pe criticul său. Pârvulescu a fost dat afară din sală, destituit din funcția sa de delegat la Congres, și a fost pus sub supraveghere strictă și arest la domiciliu.
La 16 decembrie 1980 a fost exclus din partid cu aprobarea unanimă a membrilor CPEx. A fost criticat dur mai ales de Nicolae Ceaușescu și de Gogu Rădulescu.[4]
În martie 1989 a fost unul dintre semnatarii scrisorii celor șase, alături de Alexandru BârlădeanuCorneliu MănescuGheorghe ApostolGrigore Răceanu și Silviu Brucan. A murit, fără urmași, în 1992, la 96 de ani.  A avut un fiu adoptat, de origine rusă, care a ajuns până la gradul de căpitan de geniu, căsătorit, dar fără copii.Ambii au fost chinuiți și separați cu serviciul: el la canal, iar ea în București. Ambii au avut o moarte ciudată și mulți zic că l-au primit pe Radu (așa cum spunea Leana Ceaușescu celor iradiați). El a făcut un cancer la maxilar, iar în faza terminală ajunsese de i se vedea în gură prin obraz (iradiat la stomatolog), iar ea a avut un cancer jos, dovadă că a fost iradiată în poziția șezând! Dumnezeu să-i odihnească în pace!
Constantin Pârvulescu
Constantin Pârvulescu.jpg
Politicianul Constantin Pârvulescu
Date personale
Nume la naștereConstantin Pârvulescu
Născut10 noiembrie 1895
OlăneștiRomânia
Decedat11 iulie 1992 (96 de ani)
Roman, România
Căsătorit cuAna Toma (n. Grossman)
Naționalitateromână
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Fondator al Partidului Comunist Român
Prim-secretar al Regionalei Basarabia - Chișinău
În funcție
1929 – 1931
Membru al CC al PMR
În funcție
21 octombrie 1945 – 25 iunie 1960
Președinte al Marii Adunări Naționale
În funcție
decembrie 1948 - iulie 1949
ianuarie 1953 – 20 martie 1961

PremiiA 40-a aniversare de la înființarea Partidului Comunist din România
Partid politicPartidul Comunist din România
Profesiepolitician comunist
·         1995: A murit Mihai Botez, matematician și disident român (n. 1940). Mihai Horia Botez (n. 1940 – d. 11 iulie 1995) a fost un matematician, diplomat și disident anti-comunist român, ajuns după Revoluția din 1989 ambasador al României la ONU și în Statele Unite ale Americii. Absolvent al Facultății de Matematică din București, unde a fost student al lui Octav Onicescu, Mihai Botez a lucrat mai întâi ca matematician cercetător, profesor asociat la catedra de cibernetică economică, statistici și cercetare din ASE (1967) și apoi ca lector la Facultatea de Matematică, catedra de Statistică și Calculul Probabilităților și profesor (1970).
În 1967 a fost numit director al Centrului de Cercetări Preospective. Și-a susținut teza de doctorat la vârsta de 26 de ani, [5] la Centrul de Statistică Matematică al Academiei Române, sub îndrumarea profesorului Gheorghe Mihoc[6]
Între 1974 - 1977 a fost directorul Centrului Internațional de Metodologie a Studiului asupra Viitorului și Dezvoltării.
În 1976 petrece câteva luni ca invitat al Woodrow Wilson International Center for Scholars. [7]
În 1977 și-a pierdut posturile de director și cadru universitar din cauza exprimării disidenței față de regimul lui Nicolae Ceaușescu.
În 1979 redactează un „Memoriu al intelectualilor români” care este citit la Radio Europa Libera și publicat în revista franceză „La Nouvelle Alternative”.
În 1985 [2] (sau 1986[8]) participă la Congresul European al Culturii la Madrid, Spania. [9]
În 1987, după publicarea în revista franceză „L'Express” a unui interviu critic la situația din România, Mihai Botez este numit director al Centrului de Calcul din Tulcea. [10]
A primit azil politic în 1988 [2][11] în Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii, unde se afla cu o bursă, după care a lucrat la o serie de instituții academice, Stanford University, Indiana University, Woodrow Wilson International Center for Scholars (septembrie-octombrei 1988). [12]
După Revoluția din 1989, a fost ambasador al României la ONU (1992-1994) [13] și în Statele Unite ale Americii (1994).
A murit de o hemoragie internă pe fond de ciroză hepatică. [5][11][12]

A fost căsătorit cu arhitecta Mariana Celac. S-a recăsătorit în Statele Unite cu Magda Sichitiu (care și-a schimbat numele în Magda Botez după căsătorie)

Mihai Botez
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia[1] Modificați la Wikidata
Decedat (54 de ani)[2] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia[3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*][2] (internal bleeding[*][2]Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMariana Celac[4] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
activist pentru drepturile omului[*]
diplomat
politician Modificați la Wikidata
Ambasador al României în Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Reprezentant permanent al României la Organizația Națiunilor Unite Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politicPCR ()
Alma materUniversitatea din București


* 2003: Florin Bănescu (n. 28 martie 1939Armenișjudețul Caraș Severin, d. 11 iulie 2003Arad[A]) a fost un medicprozatortraducător și coordonator de cenaclu român[1]. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1975 și membru al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România.

A fost fiul Elenei-Brândușa (n. Imbrea), învățătoare, și al lui Marcu Bănescu, preot ortodox, doctor în teologie[2]. Școala primară a urmat-o în Caransebeș la „Școala de Aplicație și Liceul Traian Doda”, studiile liceale le-a urmat la Liceul „C.D. Loga” din Timișoara, iar apoi a urmat Facultatea de Medicină, absolvită în același oraș în anul 1962.[1][2]
A practicat medicina generală în localitățile CogealacJurilovcaBabadag, între 1962 și 1964. În această perioadă a fost concentrat la Marina Militară. Între 1964 și 1965 a făcut specializarea în medicina muncii la București, apoi a fost medic secundar la Medgidia și Constanța, între 1965 și 1969, medic de Medicina Muncii la Hunedoara, între 1969 și 1971, medic primar la Direcția de Sănătate Publică din Arad din 1971 până în 2002.[1][2]
Debutul literar a avut loc în revista literară „Orizont”, Timișoara, nr. 10, 1968, cu proză, apoi, în anul 1973 publică volumul de debut Să arunci cu pietre în soare, povestiri, volum premiat la primul concurs de debut în volum al editurii.
A fost colaborator la cele mai importante reviste literare din țară: „Orizont", „România Literară” „Luceafărul”, „Contemporanul”, „Viața Românească”, „Steaua”, „Tribuna”, „Cronica”, „Ateneu”, „Convorbiri literare”, „Variațiuni” (București, în limba slovacă) „Vatra”, „Apostrof” (Cluj), „Arca” (Arad), „Oglinzi paralele (Nădlac), „Familia” (Oradea). A fost redactor asociat la revista „Arca” și redactor extern la revista bilingvă româno-slovacă „Oglinzi paralele”.
Opera:
  • Să arunci cu pietre în soare, povestiri, Editura „Eminescu", 1973;
  • Anotimp al ninsorilor albastre, roman, Editura „Eminescu", 1975;
  • Semințele dimineții, roman, Editura „Eminescu", 1976;
  • Ierni peste tei, roman, Editura „Eminescu", 1978;
  • Tangaj, roman, 1980;
  • Calendar pe o sută de ani, povestiri, Editura „Facla", Timișoara, 1982;
  • Portocale pentru vinovați, roman, Editura „Eminescu", 1982;
  • Moara de apă, povestiri, Editura „Facla", Timișoara, 1984;
  • Strada, roman, Editura „Facla", Timișoara, 1987;
  • La Trei Ape, povestiri, Editura „Eminescu", 1988;
  • Oameni și lupi, biserici și tei, povestiri, Fundația Culturală „Ioan Slavici", Arad, 1995 (volum tradus în limba slovacă de către Ondrej Stefanko, L’udia a vlci, kostoly i lipi, Editura „Ivan Krasko", Nădlac, 1996);
  • Despre arta burlanieră, povestiri, Editura „Viața arădeană", Arad, 1997;
  • Mușchetarii Câmpiei de Vest, memorialistică și critică literară, Editura „Ivan Krasko", Nădlac, 2000;
  • Calendar pe o sută de ani, antologie de proză scurtă, Editura „Mirador", 2000, Arad;
  • Mușchetarii Câmpiei de Vest, cartea a doua, Editura „Ivan Krasko", Nădlac, 2003;
  • Orele orașului, în colaborare, reportaje, Editura „Eminescu", 1978;
  • Cartea Mureșului, în colaborare, Editura „Eminescu", 1986.
În „Neue Banater Zeitung" (Timișoara, 1980) a apărut romanul foileton Todesorangen tradus în limba germană de către Anton Palfi.
A tradus în colaborare cu scriitorul Ondrej Stefanko numeroase cărți din limba slovacă
Florin Bănescu
Date personale
Născut28 martie 1939
Armenișjudețul Caraș Severin
Decedat (64 de ani)
Aradjudețul Arad
NaționalitateFlag of Romania.svg română
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieprozator
PseudonimFriederich Bernauer în publicațiile de limbă germană [1]
Activitatea literară
Operă de debutSă arunci cu pietre in soare, 1973
* 2008: Michael Ellis DeBakey (n. 7 septembrie 1908Lake CharlesLouisiana; d. 11 iulie 2008HoustonTexas) a fost un chirurg cardiac american, care a perfecționat bypassul cardiopulmonar (CPB)) și a fost primul care, în anul 1966 a implantat unui bolnav cardiac o inimă artificială.
Michael Ellis DeBakey s-a născut în 1908, sub numele de „Michel Dabaghi”, fiind fiul lui Shaker și Raheeja Dabaghi, imigranți arabicreștini maroniți din Liban. Ulterior și-a schimbat numele potrivit cu intonația engleză . Studiile medicale DeBakey le-a terminat în anul 1948 la Universitatea Tulane din New Orleans.În acel an se înrolează ca medic pe front, fiind numit directorul al Secției de consult chirurgical (Surgical's Consultant Division) a armatei americane. Apoi a contribuit la dezvoltarea unitatilor de Spital Chirurgical Mobil de Campanie MASH, iar mai tarziu la infiintarea Sistemului de cercetare al Centrului Medical al Administrației Veteranilor militari ai S.U.A. După aceea el a ocupat funcția de conducere a colegiului medical „Baylor College of Medicine” iar în același an a primit Medalia Națională pentru Medicină.
Michael E. DeBakey a condus în anul 1996 o echipă internațională de chirurgi care l-a operat pe cord pe președintele rus Boris Ielțîn, intervenția fiind considerată un semi-succes. De-a lungul timpului el a utilizat procedee proprii și instrumente medicale pentru chirurgie vasculară.
Michael Ellis DeBakey
Michael DeBakey.jpg
Date personale
Nume la naștereMichel Dabaghi
Născut7 septembrie 1908
Lake Charles, Louisiana
Decedat (99 de ani)
Houston, Texas
ÎnmormântatCimitirul național Arlington[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLois DeBakey[*]
Selma DeBakey[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religiecatolic maronit[1]
Ocupațiechirurg cardio-vascular[*]
profesor universitar[*]
chirurg[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Tulane
PremiiMedalia de aur Lomonosov (2003)
* 2009: Arturo „Tunetul” Gatti (n. ,[1] Cassino, Italia – d. , Porto de Galinhas[*], Brazilia) a fost un pugilist profesionist italo-canadian. Născut în Cassino, Italia și crescut în Montreal, Quebec, Canada,[6] Gatti s-a mutat în Jersey City, New Jersey pe când era adolescent.
Gatti a câștigat campionate mondiale acordate de două federații diferite din box în două categorii diferite de greutate.
Moartea sa în 2009 a fost controversată, iar soția sa a fost arestată pentru omucidere și apoi eliberată după ce o autopsie a demonstrat că Gatti s-a sinucis.




Sărbători

  • În calendarul ortodox: Sf M Mc Eufimia; Sf Olga cea  întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei; Duminica a 3-a după Rusalii - Despre grijile vieții
  • Mongoliaː Ziua Victoriei Revoluției Populare (1921). Mongolia este o țară din Asia Centrală, republică parlamentară, care se învecinează la nord cu Rusia și la sud cu Republica Populară Chineză. A fost centrul Imperiului Mongol în secolul 13, dar a fost condusă de dinastia manciuriană Qing, din secolul 18 si până la formarea, cu asistență sovietică, a unui guvern independent (în 1921). Ca urmare a prăbușirii Uniunii Sovietice, Mongolia a adoptat o formă de guvernare democratică. A optsprezecea țară din lume ca suprafața, Mongolia are foarte puțin teren arabil: predomină stepa, alături de munți(în nord si vest) si Deșertul Gobi în sudul țării. Cca. 30 la sută din populația țarii este alcatuită din nomazi sau semi-nomazi, budiști de rit tibetan și de etnie mongolă. Capitala Ulaanbaatar concentrează peste 50 la sută din populație.
  • ·         Astăzi este Ziua Mondială a Populației - A fost declarată ca zi internațională de către Organizația Națiunilor Unite în 1987, când populația lumii a atins pragul de 5 miliarde. 
    ·         Astăzi este Ziua mondială a ciocolateiFrancezii au declarat ziua de 11 iulie drept ziua mondială a ciocolatei. Consumul de ciocolată creşte în fiecare zi, pe tot globul, aşa că i se cuvine o zi specială acestui desert delicios. Prieten al femeilor şi inamic al siluetei pentru multe dintre ele, ciocolata este hulită şi adorată în acelaşi timp. Neagră sau albă, amăruie, cu lapte, sau cappuccino, cu fructe sau biscuiţi, ciocolata rămâne desertul preferat al oamenilor. Istoria ciocolatei începe cu 2000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Cristofor Columb, descoperitorul Americii, a fost primul explorator care s-a bucurat de beneficiile acestor boabe, dar, aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat iniţial de prea multă atenţie, deoarece nu se ştia la ce folosesc. Apoi, conchistadorul Hernando Cortez a servit o băutură preparată din boabe de cacao, de azteci. Adăugând trestie de zahăr, vanilie şi scorţişoară, gustul a fost îmbunătăţit considerabil. În urma acestui episod, fascinaţia pentru cacao şi pentru ciocolată a crescut exponenţial. Cercetările ştiinţifice au arătat faptul că oamenii care consumă ciocolată au mai puţin ţesut adipos decât cei care nu mănâncă. De asemenea, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră, deci, este un bun aliment în diete, deoarece accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune şi diabet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...