sâmbătă, 10 iulie 2021

 6. /11 IULIE 2021 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CĂNT


ALECU MĂTRĂGUNĂ

Alecu Mătrăgună
Date personale
Născut (39 de ani)
ChișinăuRepublica Moldova
Căsătorit cuCornelia Corlăteanu
CopiiTeodor (n. 6 august 2016)
Cetățenie Republica Moldova
OcupațieJurnal TV Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuMontréalCanada
Alma materUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Université de Montréal
Ani de activitate2010 - prezent
Cunoscut pentruPrezentator TV, ex-solist Paralela 47
Program de televiziuneJurnal TV
Prezență online
Site web

Alecu Mătrăgună (n. 11 iulie 1981ChișinăuRepublica Moldova) este un muzician și prezentator de televiziune din Republica Moldova. A debutat în televiziune fiind co-prezentatorul emisiunii „Deșteptarea” de la Jurnal TV. Ulterior, în cadrul Departamentului de Știri, unde a fost prezentatorul buletinului principal al zilei de la Jurnal TV[1]

În anul 2015 a emigrat din Republica Moldova cu soția sa în Canada și a decis să-și continue studiile în domeniul medicinei.[2]



Familia

Pe data de 24 septembrie 2014 s-a căsătorit cu Cornelia Corlăteanu și împreună au emigrat în Canada. La 6 august 2016 s-a născut primul fiu al cuplului pe care l-au numit Teodor.



Fostul prezentator al știrilor Jurnal TV, Alecu Mătrăgună, acum lucrător medical în Canada, se numără printre primii care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Asta pentru că muncește în prima linie la un spital din Montreal. Deși spune că scepticismul în privința vaccinului e mare și în rândul canadienilor, el nu a ezitat să-și administreze serul imediat ce a avut această posibilitate. El spune că în felul acesta se protejează pe sine și pe cei dragi.

A făcut parte din echpa Jurnal TV, iar de șase ani este stabilit în Canada și activează într-un spital din Montreal. Acolo vaccinarea deja a început. Activând în prima linie, fostul nostru coleg, Alecu Mătrăguna, s-a vaccinat printre primii.

ALECU MĂTRĂGUNA, lucrător medical Montreal: "Primele au fost vaccinate persoanele cu vârsta trecută de 80 de ani care, locuiau în azilurile de bătrâni. Unde au fost cele mai multe cazuri și cele mai multe decese. Iar ulterior au fost vaccinați cei care activează în sistemul medical, dar și aici a fost un triaj, în funcție de riscul de infectare, dar și de timpul petrecut cu pacienții."

Fiind expus pericolului în fiecare zi, Alecu Mătrăgună a perceput vaccinarea ca pe o șansă de a evita virusul - mai ales că acasă îl așteaptă familia. Deși există și în Canada știri alarmiste și false despre vaccinare, el susține că oamenii știu să filtreze informația.

ALECU MĂTRĂGUNA, lucrător medical Montreal: "Eu încerc să filtrez toată informațiaa care este, vrând-nevrând pe internet citești foarte multe chestii descurajatoare. Dar sunt adeptul științei. Și nu am avut niciun dubiu referitor la vaccinare."

De când a început pandemia, volumul de muncă s-a dublat. Dar, proporțional, a crescut și frica de infectare. Totuși, Alecu Mătrăguna a rămas pe „câmpul de luptă”.

ALECU MĂTRĂGUNA, lucrător medical Montreal: "Este un stres, este o doză mare de anxietate printre colegi. Câțiva chiar au plecat în concedii medicale din cauza stresului - este așa numitul sindrom de burn out, deci practic au ars la locul de muncă."

În Moldova, vaccinarea anti-COVID ar urma să înceapă în luna februarie. Pentru cei care se tem sau sunt sceptici în privința vaccinării, Alecu Mătrăgună are un mesaj.

ALECU MĂTRĂGUNA, lucrător medical Montreal: "Trebuie să ne detașăm de toate fake-news-urile de pe internet și să încercăm să deschidem ochii și să vedem ce se întâmplă în alte țări. E timpul să avem încredere în medici, e timpul să avem încredere în știință."





TIMOTEI POPOVICI

Timotei Popovici
Timotei Popovici.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
TincovaSacuCaraș-SeverinRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani) Modificați la Wikidata
LugojRepublica Socialistă RomâniaRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1948–1952).svg România Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot
compozitor Modificați la Wikidata

Timotei Popovici (n. 20 august 1870Tincovajudețul Caraș-Severin – d. 11 septembrie 1950Lugoj) a fost un preot, pedagog și compozitor român.

Studii la școala civilă și școala pedagogică (1882-1890), apoi la Institutul teologic (1890-1893), toate în Caransebeș, studii de armonică și compoziție cu profesorul Gavriil Musicescu la Conservatorul din Iași (1893-1895).

Învățător la școala primară din Lugoj (1895 - 1896), profesor de muzică la "Școlile centrale române" din Brașov (1896-1899), dirijor al corului Bisericii Sfântul Nicolae din Șchei și ai altor coruri din Brașov, profesor provizoriu (1899), apoi titular (1906-1919) de Muzică vocală și instrumentală la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu, apoi la școala normală Andrei Șaguna" tot în Sibiu (1919 -1936); dirijorul corului catedralei metropolitane (1899-1940) și al altor coruri din Sibiu. În anul 1915 a fost hirotonit diacon și preot, iar mai târziu a devenit protopop.

Compozitor de seamă, a alcătuit numeroase compoziții laice și religioase, pentru cor de copii, coruri școlare, coruri pe trei voci și bărbătești

Opera sa muzicală a fost publicată în următoarele colecții:

  • Cuvântările Liturghiei pe trei voci egale, ed. I Sibiu, 1902 (ed. a II-a, Viena, 1908, 21 p.);
  • Douăsprezece cântece de scoală pentru două și trei voci egale. Caietul I, Sibiu, 1901 (ed. a II-a, 1902);
  • Caietul II, Sibiu, 1904;
  • Carte de cântece pentru școalele primare, gimnazii inferioare, scoale reale, civile și preparandii, Sibiu, 1911, VI + 36 p.;
  • Repertor coral (cântece pentru cor de bărbați). Colecție litografiată pentru uzul elevilor Seminarului "Andreian", Sibiu, 1914,95 + 29 p.;
  • Cântece naționale, Sibiu, 1920, 64 p.;
  • Carte de cântece, Sibiu, 1923, 168 p.,
  • Cântările Liturghiei pentru două voci egale, Sibiu, 1942, 24 P.;
  • Cântările Liturghiei pentru cor mixt, ed. a III-a, Sibiu, 1943. 100 p.;
  • Florile dalbe. Colecțiune de colinde și cântece de stea pentru cor mixt și de bărbați, I, Craiova, f.a., 32 p.; II, Sibiu, 1945, 52 p.

S-a îngrijit de republicarea cărții lui D. Cuntan, Cântările bisericești după melodiile celor opt glasuri (ed. a II-a, 1925, în colaborare; ed. a III-a, ed. a IV-a, singur, Sibiu, 1943, 96 p.). O parte din opera sa - Coruri - publicată în 1957.

A publicat și o serie de studii teoretice, dări de seamă, recenzii, în revista „Vatra Școlară” de la Sibiu, "Telegraful Român" s.a.

Se impun, între ele, un Dicționar de muzică, cu deosebită considerare la muzica românească, Sibiu, 1906, 160 p. (primul la noi),

Principiul național în muzică, în țanuarul XXIII al Institutului teologic-pedagogic din Sibiu", 1906/7, p. 3-16 ș a.

In memoriam

Lucruri care îi poartă numele:

  • Festivalului Coral „Timotei Popovici”, din Sibiu [1]
  • Biblioteca Comunală Timotei Popovici Sacu [2]
  • Strada „Timotei Popovici” din Sibiu
  • Festivalul Corurilor pentru Copii si Tineret "Timotei Popovici" initiat de prof.dr.Dumitru Jompan in com.Marga jud.Caras-Severin.In anu 2o15 va avea loc editia XXXIII in orasul Cararansebes.
  • Dumnitru Jompan,Timotei Popovici(1870-1950).Contributii la istoria muzicii banatene,Resita,1970.
  • Dumitru Jompan,Timotei Popovici,Corespondenta,vol.I,Timisoara,Edituta Mitropolliei Banatului,1997.
  • Dumitru Jompan,Timotei Popovici,Corespondenta.Studii de pedagogie muzicala,vol 2,Timisoara,Editura Eurostampa,2002.


„Marșul lui Iancu” - versuri George Barițiu, muzica Timotei Popovici


La oglindă Muzica: Timotei Popovici Versuri: George Coșbuc



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...