marți, 3 august 2021

 8. /6 AUGUST 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


Astăzi este Praznic Împărătesc şi, fiind în Postul Adormirii Maicii Domnului, este dezlegare la peşte şi vin pentru credincioşii care au ţinut postul.
Am pregătit în mod special câteva reţete adecvate:

A.  PLĂCINTE, GUSTĂRI
Fileuri de cod în foietaj
·       1 kg cod
·       500 g făină
·       400 g margarină
·       25 g ulei
·       20 ml oţet
·       Sare
Codul se spală în mai multe ape şi se scot fileurile.
        Din făină, margarină, o lingură de oţet şi sare se prepară un foietaj obişnuit, care se taie în fâşii cu lăţimea de 4 cm ce se rulează în jurul fileurilor de cod. Acestea au fost bine scurse înainte şi chiar şterse cu un ştergar curat de in.
        Se aşază rulourile în tăvi unse şi se coc la foc potrivit.
        Se scot pe platou şi se servesc reci sau calde.

B.  SALATE
Salată de peşte sărat
·       300 g peşte sărat
·       1 kg cartofi
·       200 g ceapă
·       300 g fasole albă
·       150 g măsline
·       200 g castraveţi muraţi
·       80 g ulei
·       40 ml oţet
·       Piper
·       Eventual sare dacă mai e nevoie
Peştele se desărează, se curăţă, se îndepărtează capul şi coada şi se taie felii late de 1 cm.
        Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie felii subţiri.
        Ceapa se taie peştişori şi se fierbe 10 minute în apă cu oţet.
        Fasolea se fierbe separat schimbând 3-4 ape în timpul fierberii, apoi se scurge.
        Castraveţii muraţi se taie cuburi.
        Se amestecă totul, se adaugă măslinele, uleiul, oţetul şi se potriveşte gustul de piper şi sare.
        Se aranjează pe un platou şi se decorează după dorinţă şi inspiraţie.

C.  SOSURI
Nu este cazul să pregătim un sos separat pentru reţetele prezentate azi.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de urechiuşe
·       200 g morcovi
·       100 g pătrunjel
·       100 g păstârnac
·       100 g ţelină
·       350 g ceapă
·       500 g sfeclă roşie
·       200 g ulei
·       50 g ciuperci uscate sau 500 g ciuperci proaspete
·       300 g heringi
·       2 l borş de putină
·       2 legături pătrunjel verde
·       Piper
·       Sare
Se curăţă tot zarzavatul de supă şi se pune la fiert împreună cu 150 g ceapă, iar după ce legumele au fiert se strecoară.
        Borşul se fierbe separat.
        Din făină, sare şi puţină apă se prepară o cocă tare, ce se lasă să se odihnească circa 30 minute, apoi se întinde pe planşetă cu sucitorul, se taie pătrăţele cu latura de 5 cm, pe care se aşază umplutura, se lipesc marginile ca la colţunaşi, spre a se obţine urechiuşele.
        Umplutura pentru urechiuşe se prepară astfel: se toacă mărunt ceapa rămasă şi se prăjeşte în ulei, se adaugă ciupercile ce au fost fierte şi tocate şi fileurile de peşte ce au fost tăiate mărunt.
        Se lasă să se răcească, se trece totul prin maşina de tocat şi se potriveşte gustul de sare şi piper.
        Se amestecă supa de legume cu borşul de putină, se adaugă sare, apoi se pun în borş urechiuşele şi se lasă să fiarbă încet, circa 30 minute.
        După ce urechiuşele sunt fierte se adaugă verdeaţă, iar la sfârşit se toarnă în borş şi zeama de sfeclă roşie obţinută prin fierberea sfeclei rasă pe răzătoare sau tăiată cubuleţe.


E: MÂNCĂRURI
Plachie de crap
·       1,5 kg crap;
·       6 cepe;
·       6 roşii;
·       1 legătură pătrunjel verde;
·       Foi de dafin;
·       ¼ l vin;
·       Făină;
·       Ulei;
·       Sare;
·       Piper
Se taie peştele felii şi se dau prin făină, apoi se prăjesc.
Se taie cepele felii subţiri şi se rumenesc uşor.
Se adaugă câteva roşii, sau zeamă de roşii fierte şi strecurate, sau o lingură de bulion, paharul cu vin, sare, piper boabe, 2 – 3 foi de dafin şi pătrunjel verde tocat.
Se pun toate acestea într-o cratiţă, împreună cu bucăţile de peşte prăjit.
Se lasă să dea în fiert, apoi se trece cratiţa la cuptor şi se lasă să fiarbă încet şi să scadă cât trebuie, dar se ia în considerare că răcindu-se, mâncarea mai scade.
Se aşază într-o farfurie rotundă şi se lasă la rece.
Se serveşte a doua zi când sosul e puţin închegat, mai ales dacă s-a pus şi capul peştelui la plachie.
Se poate servi şi caldă, dar e mult mai bună rece.

Păstrăvi cu sos de vin
·       4 păstrăvi;
·       2 păhărele vin;
·       150 g ciuperci;
·       3 cepe;
·       30 g margarină
Se curăţă peştii, se spală şi se pun să fiarbă 15 minute în vin roşu, cu sare, piper şi o bucăţică de margarină.
Se curăţă, se spală şi se toacă ciupercile şi ceapa apoi se trag în margarină, se presară puţină făină, se amestecă totul pe foc şi se stinge cu vinul în care au fiert peştii.
Se lasă să fiarbă 20 minute.
Se leagă cu margarină, se toarnă sosul în farfurie, iar deasupra se aşază păstrăvii.
Se presară pătrunjel verde tocat.

E.  DULCIURI
Budincă de mere cu fulgi de ovăz
1 cană fulgi de ovăz,
·       3 mere rase pe răzătoarea mare,
·       1/2 cană de stafide,
·       1/2 cană de nuci pisate,
·       1 cană suc de fructe
Fulgii de ovăz se amestecă cu sucul de fructe şi apoi cu restul ingredientelor.
Compoziţia obţinută se pune într-un vas de Jena pentru cuptor şi se dă la cuptor, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute.

Sfat: amestecul de ovăz cu suc de fructe şi mere se poate servi şi nepreparat termic, în acest fel se vor păstra vitaminele şi elementele nutriţionale intacte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...