4. /1 OCTOMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
GUSTĂRI
Heringi cu ceapă
· 1 kg
heringi;
· 1,2
kg ceapă;
· 20 g
boabe de muştar;
· 75
ml oţet;
· 50 g
ulei;
· Sare
Se curăţă heringii, se taie în bucăţi şi se lasă
câteva ore în apă rece.
Oţetul se diluează cu apă şi se fierbe împreună cu
boabele de muştar şi sare şi se adaugă ceapa tăiată felii, se continuă
fierberea încă 10 minute.
Se scurge şi se lasă să se răcească.
Se scot heringii din apă, se aşază alături ceapa şi se
toarnă deasupra uleiul.
B.
SALATE
Salată de cartofi cu macrouri
· 1 kg
cartofi
· 500
g macrouri
· 200
g castraveţi în oţet
· 250
g ceapă
· 150
g măsline
· 100
g ulei
· 75
ml oţet
· Piper
· Sare
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie
feliuţe.
Macrourile se fierb în
apă cu sare, se scot fileurile şi se taie în cubuleţe; castraveţii se taie în
cuburi, iar ceapa sub formă de peştişori.
Se amestecă totul, se
pune uleiul şi oţetul, se potriveşte gustul de sare şi piper şi se aranjează pe
un platou.
Se decorează cu măsline.
C: SOSURI
Sos de peşte
· 1 kg
peşte;
· 1
pahar vin;
· Sos
alb obţinut din:
-
1 lingură margarină;
-
1 lingură făină;
-
Apă;
-
Sare;
-
Piper;
· Zarzavat
de supă
Sosul
alb:
Se pune ½ lingură margarină într-o cratiţă pe foc, se
adaugă făină, se amestecă.
Se adaugă puţin câte puţin un pahar apă rece,
amestecând mereu să nu se formeze cocoloaşe.
Dacă sosul este prea gros se diluează cu apă
fierbinte.
Se pune sare şi piper, iar când se serveşte se adaugă
restul de ½ lingură margarină, amestecând până se topeşte.
Acest sos este baza multor sosuri calde.
Sosul
de peşte:
Se pune peştele curăţat, spălat şi tăiat bucăţi într-o
oală cu 2 cepe, 2 morcovi, sare, piper măcinat, rădăcină şi frunză de
pătrunjel, o foaie dafin.
Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă încet, la foc
domol.
Se adaugă ¼ l vin alb şi se mai lasă să fiarbă
împreună până ce carnea este fiartă bine.
Se strecoară apoi printr-o sită deasă.
Cu acest lichid se stinge un rântaş de făină preparat
cu ½ lingură margarină şi o ligură făină.
Se amestecă totul bine şi se mai lasă să fiarbă
împreună la foc foarte mic, amestecând mereu.
Se poate adăuga zeamă de lămâie şi piper măcinat.
Se serveşte la rasol de peşte
D. BORŞURI,
SUPE
Ciorbă de peşte
· 1 kg
peşte proaspăt de orice fel sau tacâmuri de peşte
· 150
g morcovi
· 50 g
pătrunjel
· 100
g ţelină
· 150
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 50
ml oţet sau zeamă de lămâie
· 1
legătură pătrunjel verde
· 1
legătură leuştean
· Sare
Se taie legumele julien, iar ceapa se toacă mărunt şi
se călesc împreună în ulei.
Se adaugă apă şi se lasă
să fiarbă 30 minute.
Se potriveşte gustul de
sare şi de acru.
Se adaugă peştele
curăţat, spălat şi porţionat şi se lasă să fiarbă cam 10 minute.
Se pun roşiile tăiate
bucăţi la sfârşit şi se mai dă două clocote.
Se pune verdeaţa tocată
mărunt.
E. MÂNCĂRURI
Peşte cu sos picant
· 1kg
peşte;
· 125
g ulei;
· 75 g
făină;
· 500
g roşii;
· 25 g
usturoi;
· 30 g
bulion;
· 100
ml vin;
· 1
legătură verdeaţă;
· Piper;
· Sare
Peştele se curăţă, se spală, se porţionează şi se
condimentează cu sare, piper şi cimbru.
Se trec bucăţile de peşte prin făină şi se prăjesc în
ulei.
În uleiul rămas se căleşte făina fără a se rumeni.
Se adaugă mujdeiul de usturoi, apoi se stinge cu
bulion amestecat cu apă şi se mai fierbe sosul circa 10 minute.
Se pun apoi în cratiţă bucăţile de peşte, se aşază pe
fiecare bucată de peşte câte o jumătate de roşie, se adaugă vinul şi se dă
cratiţa la cuptor pentru gratinare.
La servit se presară cu verdeaţă.
E.
PRĂJITURI, DULCIURI
Prăjitură cu morcovi
* 1 cană zahăr,
* 1 cană ulei,
* 1 cană morcov dat pe
răzătoarea mică,
* 3 căni făină,
* 1 lingură praf de copt,
* scorţişoară,
* zahăr vanilat.
Se amestecă ingredientele bine. Se coace în tava unsă şi tapetată cu făină. Se
pudrează cu zahăr vanilat sau zahăr pudră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu