8. /29 OCTOMBRIE 2021 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT
ZETA ORĂSCU
Regret! Nu am găsit informații!
LEONIDA CONSTANTIN BREZEANU
Leonida Constantin Brezeanu (n. 28 octombrie 1938, Teișani, județul interbelic Prahova, România) este un dirijor, compozitor și etno-muzicolog român, membru corespondent al Academiei Americano-Române de Arte și Științe din U.S.A și Canada (din anul 2000).
Familia[modificare | modificare sursă]
S-a născut într-o familie cu preocupări muzicale, tatăl său, Emil St. Vasilescu, fiind profesor de vioară și de cor, iar mama, Ștefania Brezeanu, învățătoare. Este căsătorit cu Valeria Brezeanu și are doi fii: Ondin Brezeanu, violonist-solist, la Orchestra Natională a Libanului și Profesor de vioară la Conservatorul Superior Național de Muzică din-Beirut, și Zefir Georgian Brezeanu, solist, clarinetist, membru în orchestra simfonică a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, doctorand al Universității Indiana din Bloomington-SUA.
Studii[modificare | modificare sursă]
A urmat studiile medii la Liceul Teoretic„Ion Luca Caragiale” din Ploiești, promoția 1956. În perioada 1956-1958 a studiat teoria muzicii și armonia, în particular , la recomandarea prof. Emilia Comișel, cu compozitorii Dumitru Milcoveanu și Paul Constantinescu. După absolvirea liceului a urmat studii de specialitate la Institutul de limbă rusă „Maxim Gorki” din București (1956-1959). Între anii 1958-1963 și-a completat educația muzicală ca student la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, sub îndrumarea unor maeștri ca dr. Ioan Șerfezi și dr. Dragoș Alexandrescu (teorie muzicală și solfegii); Emilia Comișel, (folclor); Gheorghe Dumitrescu (armonie);dr. Zeno Vancea și Dinu Ciocan (contrapunct); Tudor Ciortea și Miriam Marbé (Forme muzicale), Ioan D.Vicol, D.D.Botez, Ion Marian - artist al poporului (dirijat), Alfred Mendelsohn și Tiberiu Olah (asistent), clasa de compozitie-1958-1960, Gabriela Sachelarie (Istoria muzicii vechi), dr. Octavian Lazăr Cosma (istoria muzicii românești).
Premii[modificare | modificare sursă]
- Premiul I la Concursul de creație corală, Giurgiu, România (1979)
- Premiul I la Concursul Național Cântarea României (1981, 1983, 1987, 1989) pentru muzica operetelor Toamna se numără... bobocii și muzicalul Cu cine am onoarea? (compuse în colaborare cu compozitorul Florin Comișel pe un libret de Cezar Țipa), și opereta-vodevil Papură Vodă
Distincții[modificare | modificare sursă]
- Medalia Meritul cultural clasa a II-a, acordată de Guvernul Republicii Socialiste Romania, Ministerul Culturii și Educației Socialiste (1979)
- Insigna Evidențiat în munca culturală de masă (dirijor de orchestră), acordată prin Dispoziția Ministerului Culturii și Educației socialiste, nr.805 din 21 dec. 1981
- Diploma de onoare pentru activitatea cultural artistică desfășurată în anii 1978-1980, oferită de Comitetul pentru cultură și Educație socialistă al jud.Prahova
- Diploma de onoare acordată la Festivalul Internațional de la Akcaabat, Turcia (1999)
- Diploma de onoare acordată la Festivalul Internațional de la Antikyras, Grecia (1999)
- Diploma de onoare acordată cu ocazia aniversării a 40 de ani a Ansamblului folcloric Prahova al Palatului Culturii din
Ploiești, 16 dec. 1995
- Diploma de excelență acordată de Televiziunea Română - București, Programul „Tezaur Folcloric”, producător Marioara Murărescu, 18 aprilie 2000
- Diploma de onoare acordată cu prilejul celei de a 50 aniversări a Filarmonicii de Stat „Paul Constantinescu” din Ploiești (2002)
- Diploma de onoare acordată de Primăria Municipiului Ploiești, pentru contribuția deosebită în descoperirea și valorificarea talentelor in domeniul domeniul folclorului și pentru activitatea depusă cu orchestra „Flacăra Prahovei” pentru integrarea în viața cultural-artistică a Municipiului Ploiești, 24 noiembrie 2002
- Diploma de excelență pentru întreaga activitate dedicată, cu exemplar profesionalism, pasiune și dăruire, promovării valorilor perene ale culturii și artei în procesul de educație permanentă a publicului iubitor de frumos din teritoriul fostei Regiuni Ploiești 1952-1968 și al județului Prahova după 1968, acordată de Direcția județeană pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național Prahova, Cenaclul Muzical „Paul Constantinescu” - Ploiești (2005)
- Diploma de excelență acordată de Guvernul României pentru palmaresul realizat în domeniul educației și poziția de excelență deținută în galeria de olimpici ai școlii românești (15 oct. 2008)
Activitate[modificare | modificare sursă]
Cronologie[modificare | modificare sursă]
1961-1970 -dirijor de orchestră și folclorist-orchestrator la Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii de stat din Ploiești.
1962-1964 -dirijor secund,membru fondator al Orchestrei Simfonice a Sindicatelor din Ploiești (prim- dirijor Carol Nicolae Debie).
1970-1974-profesor de pian la Liceul de Muzică din Ploiești.În decembrie, 1974 transferat ,cu rezervarea catedrei,la Comitetul judetean de cultură și Educație socialistă Prahova,în funcția de Instructor cu Probleme de Muzică și ulterior director,la Centrul de îndrumare a creației populare și a mișcării artistice de amatori din jud.Prahova.
1970-1974-dirijor al Ansamblului de cîntece și dansuri al Casei de Cul- tură din Câmpina (prezent în numeroase spectacole în localitățile prahovene.5 emisiuni radio și Tv.București).
1972 turneu artistic înPolonia,cu Teatrul de păpuși Ciufulici din Ploiești cu spectacolul „Punguța cu doi bani”(în calitate de compozitor al muzicii).
1972-Delegat al Romîniei la Festivalul Internațional al teatrelor de păpuși ,la Opole-Polonia,împreună cu regizorul Cristian Mihalache,scenograful Irina Borovschi și actrița-scenograf Marcela Fenato.
1973- muzica spectacolului „Czolowek z czerwona parasole” (Omul cu umbrela roșie)de Titel Constantinescu,la Teatrul de păpuși din Walbrzych-Polonia.
1974-transferat de la Liceul de Muzică- cu rezervarea catedrei,- la Centrul județean de îndrumare a creației populare și a mișcării artistice de masă,Prahova,în calitate de instructor metodist cu probleme de muzică.
1974-ales secretar al Asociației de folklor a județului Prahova-(Președinte Prof.Univ.Emilia Comișel,vice-președinte Prof.Costel Manolache).
1976-ales Secretar al Cenaclului „Paul Constantinescu”al compozitorilor prahoveni.(președinte de onoare Generalul major Dinu Stelian-Artist al Poporului;Presedinte activ pînă în 1985,compozitorul ,Artist emerit Florin Comișel,iar din 1985 presedinte activ compozitorul Zaharia Popescu.Vice-președințiAlexandruBădulescu-muzicolog,compozitorul Aurel Giroveanu.
1976 –iulie,Turneu,artistic ca dirijor al Ansamblului folcloric „Prahova”coregraf Dumitru Pârvu,de pe lângă Palatul Culturii din Ploiești,la Tarcento-Italia .
1977-iulie, Turneu artistic ca dirijor al Ansamblului „Prahova” la Messina-Italia. 1977-membru în Juriul național de specialitate la Festivalul”Cîntarea României”-secțiunea teatre de estradă profesioniste.
1977-Director artistic în turneul de la Varna Bulgaria cu Corala feminină „Camerata” a Palatului de Cultură din Ploiești,dirijor Prof.Gheorghe Ionescu.
1979-Turneu artistic la Zacopane-Polonia,în calitate de Conducător artistic al Ansamblului”Crăițele” din Valea Doftanei împreună cu Marga Comisu-Dumitrescu,coregraf. Marele Premiu „Toporașul de Aur” la Concursul Internațional de folklor de la Zacopane-Polonia.
1996-Turneu în Turcia asiatică la Accabad(Acciabad)cu Ans.Marama
1990-Turneu artistic cu Ansamblul folcloric „Dacia”condus de solista Maria Tănase Marin,în Italia.
1996-Turneu la Millau-Franța cu ansamblul folcloric”Marama”din Ploiești
1999-2000-2001-2002Turneu la Karditsa-Grecia, cu ansamblul”Marama”
2003-Turneu în Polonia cu Ansamblul folcloric „Marama”-Ploiești
1977-1983 instructor cu probleme de muzică și de la 30 dec.1977director al Centrului județean de îndrumare a creației populare și a mișcării artistice de masă-Prahova (CJÎCPMAM).
1983-detașat caInstructor principal cu probleme de artă la Comitetul de Cultură al jud.Prahova.
1987-Membru al juriului interjudețean-sectia teatre profesioniste de revistă și de estradă-în cadrul Festivalului Național „Cântarea României”-sectiunea muzică pop
1961-1990-280 concerte si spectacole de muzică populară dirijate în emisiunile TV(„La portița dorului”,”Un cîntec pentru fiecare”,”Cîntați cu noi”etc...)
1961-2005,-180minute imprimate,cuOrchestra”FlacăraPrahovei”,OrchestraRadioBucurești, Orchestra ansamblului „Prahova”,cu soliștii Aurel Bănică,IleanaSărăroiu PetreSăbădeanu,IleanaConstantinescu,GeorgetaAnghel,TitaBărbulescu LuciaFilimon,DanMoisescu,IcaBlidaru,IoanaȘerban,MariaNecula, AnaToma,LuciaHabără,NicolaeVicol,VictorVrânceanu,MariaCrăciun, Tita Maria Văduva,etc...
1990-2009 transferat în calitate de profesor de canto popular tradițional și pian, la Liceul de Arte,din Ploiești.
1994 decembrie 15,-1 februarie 2005 Director executiv la Societatea Tehnico-Științifică și Social Culturală „Marama” dinPloiești și director artistic și dirijor la Ansamblul folcloric „Marama”.
2000 - Pensionat la cerere, de la Liceul de Artă din Ploiești.
2005-2009 – reîncadrat profesor de Etnografie și folclor muzical și canto popular tradițional la Liceul deArtă din Ploiești.
Opera muzicală[modificare | modificare sursă]
LUCRĂRI DE SCENĂ
- Muzică la spectacolul ”SERENADA DIN VALEA PRAHOVEI”, text Bob Friedman și Harry Eliad și Titi Dumitrescu, regia Harry Eliad, coregrafia Marcela Țimiraș, muzica Laurențiu Profeta, Aurel Giroveanu, Edmond Deda, Leonida Brezeanu, Titi Dincă și Paul Ionescu. Premieră la Teatrul de Estradă Ploiești, 1981, dirijor Paul Ionescu.
- Spectacolul “CINE-A NĂSCOCIT IUBIREA” concert-spectacol de Victor Bîrlădeanu și Titi Dumitrescu,regia Harry Eliad, dirijor Paul Ionescu. Muzica:N.Chirculescu,Florentin Delmar,Edmond Deda,Marius Țeicu,Nelu Danielescu și Leonida Brezeanu (cântecul“Ai venit când se-ntorceau cocorii”versuri Nicolae Stanciu,solistă Mioara Voicu).Premieră 1980,la Teatrul de Estradă Ploiești (vezi cronica în rev.”Săptămâna” de Doru Popovici
- Spectacolul-concert CU CĂRȚILE PE FAȚĂ” de Sandu Anastasescu,premieră în 1982,la Teatrul de Estradă din Ploiești,dirijor Paul Ionescu,regizor Harry Eliad,coregrafia Marcela Țimiraș. Muzica și Leonida Brezeanu (solistă Mioara Voicu)
- Opereta-farsă populară “TOAMNA SE NUMĂRĂ…BOBOCII”,în 2 acte,libretul Cezar Țipa,premieră la Teatrul Popular Lipănești-Prahova la data de 15 mai 1983.Spectacol distins cu Premiul I și Medalia de Aur la Festivalul-Concurs National”Cântarea Romaniei”ed.1983.
- Muzicalul “CU CINE AM ONOAREA?...,libretul Cezar Țipa,muzica Florin Comișel și Leonida Brezeanu,la Teatrul Popular din Slănic-Prahova,la 22mai 1983.Regia HarryEliad și Bob Friedman ,Coregrafia Marcela Țimiraș,Conducerea muzicală Leonida Brezeanu.Spectacol distins cu Premiul I și Medalia de Aur la Festvalul Național”Cîntarea Romîniei”
- Comedia muzicală” OLIMPIADA VESELIEI” libretul Bob Friedman și Harry Eliad, scenografia Irina Borovschi ,muzica Aurel Giroveanu și Leonida Brezeanu.Premierea 15 martie 1984,la salaTeatrului de Estradă Ploiești.
- În spectacolul “AVENTURI L A HANUL PIRAȚILOR”,melodia “Dac-ar fi să aleg într-o zi”,pe versurile lui Corneliu Șerban,solistă Graziela Chițu,dirijor ,dirijor Viorel Gavrilă,premiera 4.o3.1987,Teatrul de Estradă din Ploiești.
- Opereta-vodevil “PAPURĂ VODĂ”după un text de Iorgu Caragiale, regia Constantin Fugașin scenografia Constantin Rusu, coregrafie și mișcare scenică Liliana Tudor. la Teatrul Popular din Slănic-Prahova, premiera pe23 mai.1987.Spectacol distins cu Premiul I pe țară în 1987,la Editia a VI-a a Festivalului Național”Cîntarea Romîniei”(“Țucu Parhon-critic de teatru:”cu condiția ca spectacolul să fie scos definitiv din repertoriu”-fără nici o explicație...
- Spectacolul”CU MODA NU-I DE GLUMIT”revistă muzicală de Nicolae Dumitrescu,muzica Leonida Brezeanu,Viorel Gavrilă și Ilie Nicolov. Regia Leonida Brezeanu și Gh.Jigărea,scenografia Gh.Năsulea,coregrafia Liliana Zincă.Premiera la Colectivul de estradă al Intreprinderii de Anvelope “Victoria”Florești-Prahova,distins cu Premiul III pe țară la Festivalul Național “Cîntarea Romîniei”,ed.a VI-a 1987.
- Muzică la spectacolul (în limba poloneză)“CZOLOWEK z CZERWONA PARASOLE”“(citește:Ciuovek z cervonom parasolem)”Omul cu umbrela roșie” de Titel Constantinescu,la Tetrul de păpuși din Walbrzych-Polonia.
Premiera în 1974.Regia artistică Cristian Mihalache,scenografia Irina Borovski,creator păpuși Marcela Fenato.
MUZICĂ INSTRUMENTALĂ și VOCALĂ:
SUITA I-a pentru orchestră simfonică (teme din musicalul”Cu cine am onoarea?) de Fl.Comișel și L.Brezeanu)primă auditie in concertul din 22 aprilie 1986 la Filarmonica“Paul Constantinescu,din Ploiești, dirijor Dorin Frandeș-(din Arad)
DIVERTISMENT pentru orchestră de coarde,op.7,p.a. Orchestra de Cameră a Palatului Culturii din Ploiești,dirijor Mircea Vasilescu,1985.
SOLO FOR COMPETITION (Solo pentru concurs) pentru flaut solo,op.10 Tipărită de Editura Liber Art.Ploiești
SUITA I-a pentru chitară solo,imprimare în CARDEX, la RADIO București,solist Cătălin Ștefănescu.piesa 1.Prelude și Allegreto,imprimată pe CD solist prof.Drd Corneliu Voicescu la Universitatea”Transilvania” din Brașov.
SUITA a-II-a pentru chitară solo
SUITA a III-a pentru chitară solo
SUITA a IV-a pentru chitară solo,tipărită de Editura Premier-Ploiești 2005,Ploiești
SUITA pentru PIAN op.1,1959
SUITA PENTRU PIAN op.2,1959
DOUĂ CÂNTECE pentru bariton și pian op.19,anul1993
Trei piese românești pentru fagot și pian,op,21,1993
BAGATELE pentru pian,op.4.,1962
DOUĂ PIESE pentru oboi și pian ,1993
SUITA aII-a pentru Orchestră simfonică,(teme din opereta “Toamna se numără ..bobocii…!”de Florin Comișel și Leonida Brezeanu)revizuită,2008.
TORNADO pentru chitară solo,op.27.imprimare pe Casetă audio și CD solist Iulian Anghel.1999 editor STSSC”Marama” Ploiești,1999.tipărită la Editura “Premier” din Ploiești.
TREI CÂNTECE pentru voce și orchestră simfonică.primă audiție baritonul Vasile Micu și Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Ploiești,dirijor George Petrescu,1963.
ALBUM PENTRU BEBECO-piese ușoare pentru pian,06.07.2007 PIESE pentru trio de clarineți
MUZICĂ PENTRU COR
-selectiv-
“FLOAREA MUNCII”(Flower of the work)versuri Dumitru Corbea,p.a. Corul Conservatorului de muzică din București (dirijor Tiberiu Ungureanu,)19 mai.1959,sala Dalles.Publicată în mai 1977 la Ploiești.
“LIBERI ÎN VECI”(For ever free)versuri Nicolae Dumitrescu,cor 4 voci,acompaniat de pian.p.a.5 dec.1976,Corul Armatei din Ploiești, dirijor maior Constantin Juga.Tipărită în volumul “Oamenilor,cântecele noastre”,1978,Ploiești.
“SĂ FĂURIM A VIEȚII FRUMUSEȚE”(For the beauty of life) Versuri de N.Dumitrescu,pentru cor mixt pe 4 voci,publicat în volumul “Patrie nemuritoare”,în 1977,Ploiești.Imprimare Radio București la 23 martie 1986.
“SUNTEM AICI,PENTRU TOTDEAUNA”(Country for ever”),publicat de ziarul Flamura Prahovei ,din Ploiești,mai 1977.
“CINSTIRE MUNCII”(Homage to work)cor pe 4 voci,versuri Nicolae Dumitrescu,publicată în culegerea corală “Din cântecele noastre”,1981.
“S-A LEGAT DORUL DE MINE” cor bărbătesc,p.a Corul I.P.P.G din Câmpina,dirijor Huba Bertalan.
LUCRĂRI TIPĂRITE 1.VOTĂM VIITORUL-culegere de texte și cîntece pentru formațiile artistice,în colaborare cu C.Manolache și Nicolae Dumitrescu,editată de C.J.Î.C.M.A.M-Prahova.,Ploiești,1975.
2.DE PE PLAIURI PRAHOVENE-culegere de folclor muzical și literar,în colaborare cu Costel Manolache.Ed.C.J.Î.C.A.Amatori,1977.Ploiești
3.PATRIE NEMURITOARE-culegere de coruri patriotice,muncitorești și revoluționare,cu note bio-bibliografice,în colaborare cu Al.I.Bădulescu.Editor Comitetul de cultură și educație socialistă-Prahova 1977.
4.MÎNDRĂ FLOARE-I PRAHOVA antologie de folclor musical contemporan.Editată de Comitetul de cultură și educație socialistă Prahova-Ploiești1978,vol.I și vol.II în 1979.
5.OAMENILOR,CÎNTECELE NOASTRE culegere de coruri,în colaborare cu Al.I.Bădulescu,editată de Comitetul de cultură,Ploiești-1978.
6.FLORI DIN PRAHOVA culegere de prelucrări corale,în colaborare cu Al.I.Bădulescu,Ploiești,1979.
7.CINSTIRE ACESTUI TIMP culegere de coruri ,în colaborare cu Al.I.Bădulescu.Ploiești 1983.
8.CELE MAI ÎNDRĂGITE CÂNTECE-antologie-culegere de folclor muzical ,vol.1,mai,2006,Ploiești
9.CURS DE INIȚIERE ÎN ETNOGRAFIE ȘI FOLCLOR MUZICAL pentru elevii școlilor și liceelor de artă anul I și II-(2008,martie)
10.METODA-ÎNVĂȚAȚI CHITARA ÎN 48 ORE-an I
Afilieri[modificare | modificare sursă]
- Membru Corespondent al Academiei Americano-Română de Arte și Științe-din USA și Canada (din iunie 2000)
- Membru de Onoare al F.C.N.F (Federației Comitetelor Naționale Organizatoare a Festivalurilor din Franța (1995-1996)
OCTAVIAN URSU
Octavian Ursu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (53 de ani) București, RS România |
Copii | Silviana și Diandra |
Naționalitate | română |
Cetățenie | România, Germania |
Religie | Biserica Ortodoxă Română[2] |
Ocupație | muzician politician |
Locul desfășurării activității | Dresda Görlitz ()[1] |
Primar în Görlitz | |
Deținător actual | |
Funcție asumată [1] | |
Deputat în Landtagul Saxoniei | |
Partid politic | CDU |
Alma mater | Universitatea Națională de Muzică București |
Modifică date / text |
Octavian Ursu (n. , București, România) este un politician german, profesor de muzică și trompetist solo de origine română. Din 1 august 2019 este primar general al orașului Görlitz din partea CDU. A fost membru al Landtagulului Saxoniei din 2014.
Familie[modificare | modificare sursă]
Octavian Ursu provine dintr-o familie de origine română din Sibiu care s-a mutat mai târziu la București. În 1993, fiind deja în Germania, s-a căsătorit cu Désirée, fiica unei familii din Silezia Superioară refugiate în timpul celui de Al Doilea Război Mondial care a trăit în Turingia până în 1956 și apoi a fugit pentru a doua oară – de data aceasta în Republica Federală Germană. Désirée s-a mutat, în 1990, după bacalaureat, mai întâi la Dresda și un an mai târziu la Görlitz pentru a studia. A devenit o cântăreață de muzică clasică (contralto). Soții au două fete: Silviana și Diandra. Familia este de religie ortodoxă. Conform afirmației sale, Octavian Ursu mai are multe rude apropiate în România.[3]
Biografie[modificare | modificare sursă]
Muzicianul[modificare | modificare sursă]
Ursu s-a născut și a crescut în București, unde a absolvit liceul în 1986. S-a înscris apoi la Universitatea Națională de Muzică București unde a studiat muzica și pedagogia. A absolvit-o în 1990 cu obținerea examenului de stat. Ca student a participat în decembrie 1989, ca mulți dintre comilitonii săi, la Revoluția Română din 1989 care a dus la răsturnarea regimului comunist din România.
După examen a venit din întâmplare la Görlitz, ne-intuind că acest oraș și Germania vor deveni noua sa patrie. După o audiție la Neue Lausitzer Philharmonie (azi: Gerhart-Hauptmann-Theater Görlitz-Zittau) în Görlitz, a fost angajat drept trompetist solo în teatru, o activitate profesională exercitată pe lângă multe alte obligații până în 2014. Intenția sa principală a fost inițial economisirea de bani pentru a putea cumpăra instrumente noi și bune. După maxim doi ani, conform planului, a vrut să se întoarcă la București. Dar în 1991 și-a întâlnit viitoarea soție, o circumstanță care a avut să-i schimbe planul de viață.[4]
Între 1991 și 1994 a absolvit un al doilea studiu la Academia Internațională de Muzică „Anton Rubinstein” în Düsseldorf, pe care l-a terminat cu diplomă. Din anul 1998 a fost lector la „Colegiul de Muzică Bisericească” precum și la „Școala de Muzică J.A. Hiller” din Görlitz, iar între 2000-2010 președintele comitetului de întreprindere al Teatrului de Muzică Görlitz, respectiv între 2010 și 2014 președintele general al comitetului de întreprindere al „Teatrului Gerhart Hauptmann Görlitz-Zittau GmbH”.[5]
Politicianul[modificare | modificare sursă]
A început și o carieră politică. Astfel, în 2009, a devenit membru al CDU, și numai scurt timp după acea, încă în același an, consilier municipal și vicepreședinte al consiliului. Din 2010 a fost președinte al asociației orășenești CDU Görlitz și din 2011 membru al consiliului regional al CDU din comună.[6]
La alegerile pentru Landtagul Saxoniei de la 31 august 2014 a cucerit mandatul direct în circumscripția electorală nr 58 (Görlitz 2). În parlamentul țării în Dresda a fost ales membru al comisiei pentru știință și a instituțiilor de învățământ superior, cultură și mass-media precum membru al comitetului european,[4][5] mai departe în 2015 în Kultursenat des Freistaates Sachsen („Senatul de Cultură al Statului Saxonia” precum în Kuratorium der Sächsischen Landeszentrale für politische Bildung („Consiliul de Administrație al Centrului de Educație Politică al Saxoniei”). În același an a preluat în plus președinția grupului de acțiune temporar „Integrare și Imigrație” și a fost numit membru al „Comitetului Național de Securitate Internă”. Începând cu noiembrie 2015, a fost ales de asemenea adjunct al consiliului regional al CDU Saxonia și președinte al CDU în districtul Görlitz. În toamna anului 2016, Octavian Ursu a fost delegat de către Stanislaw Tillich, prim-ministrul Landului pe atunci, la Stiftung Entwicklung und Frieden („Consiliul de Administrație al Fundației pentru Dezvoltare și Pace”).[7]
După ce partidul AfD a urcat în toate prognozele referitor la alegerile pentru Landtagul in septembrie 2019 la aproximativ 25 de procente, iar CDU a căzut cu mai mult de 13 la sută,[8] Ursu probabil nu a mai fi avut șansa de a reintra în acest parlament. De acea s-a decis să candideze drept candidat al CDU pentru postul de primar în Görlitz. În primul tur de scrutin de la 26 mai 2019 s-a clasat pe locul al doilea, cu 30,3% din voturi. Candidatul Sebastian Wippel (AfD) a obținut în primul tur 36,4% din voturi. În turul decisiv de la 16 iunie 2019 Ursu, susținut de toate celelalte partide, a fost ales primar cu 55,2% din preferințele exprimate.[9] Ursu a preluat mandatul de primar la 1 august 2019.
NELLY CIOBANU
Nelly Ciobanu | |
Nelly Ciobanu la Eurovision 2009, în Moscova | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (46 de ani) raionul Cantemir, Moldova |
Cetățenie | Moldova |
Ocupație | cântăreață |
Activitate | |
Alte nume | Nelea Ciobanu-Mărgineanu |
Origine | Republica Moldova |
Ani de activitate | 1993-prezent |
Prezență online | |
Site web pagină Facebook canal YouTube | |
Modifică date / text |
Nelly Ciobanu (numele adevărat este Nelea Ciobanu-Mărgineanu)[1], (n. 28 octombrie 1974 în satul Cania, raionul Cantemir, Republica Moldova) este o cântăreață de muzică ușoară. Pe 14 februarie 2009 este aleasă de juriul de specialitate și de televoting să reprezinte Republica Moldova la Concursul Muzical Eurovision 2009 cu piesa Hora din Moldova.[2] Pe 14 mai participă la semifinala a doua a concursului, calificându-se în marea finală de pe 16 mai.
Succese:[3]
- „Ialta-98” (Ucraina) – premiul II
- „Vocile Asiei” (Kazahstan) – premiul II
- „Vl. Ivasiuc” (Ucraina) – premiul I
- „Schiful de aur” (Ucraina) - premiul III
- „Șlagărul de aur” (Belarus) – premiul III
- „Slavianskii Bazar” (Belarus) – premiul I
- „Jocurile Delfice” (Rusia) – medalia de bronz
- „Festivalul ART” (Coreea) – medalia de argint
- 2003 – concursul „New Wave” (Iurmala)
În 2011 Nelly a devenit artistă a poporului.[4] În 2006 a adus pe lume o fetiță, iar din 2007 prezintă o emisiune de divertisment la Moldova 1 — „Vedete la bis”.[5]
Nelly Ciobanu - Hora Din Moldova (Moldova) Live 2009 Eurovision Song Contest
„Cine vine la noi?”: Artista Poporului, cântăreaţa Nelly Ciobanu
EMILIA PETRESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu