miercuri, 24 noiembrie 2021

 4./27 NOIEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA PEȘTE


A. GUSTĂRI

Aperitiv de roşii cu peşte

* 6 roşii mijlocii,

* 1-2 cutii de ton sau alt peşte slab,

* 300 grame de mazăre,

* 1 ceaşcă de sos de usturoi,

* piper,

* 1 lingură de pătrunjel tocat.

Mod de preparare: Roşii mici, scobite de miez, scurse, se umplu cu compoziţia următoare: sardele dezosate, scurse de ulei, tăiate bucăţi mici, 2-3 linguri de maioneză de post picantă, la care se poate adăuga un miez de salată verde, tăiat fin.

 

B. SALATE

Salată de peşte marinat

cartofi

500 grame

peşte marinat

300 grame

salată

1 bucată

ceapă roşie

1 bucată

muştar

După gust

ulei de măsline

100 ml

oţet

30 grame

 

 

 

Se fierb cartofii în coajă şi apoi se curăţă si se feliază. Ceapa roşie se curăţă şi se taie rondele subţiri. Se amestecă toţi cartofii cu frunzele de salată, bucăţile de peşte marinat şi cu rondelele de ceapă.
Cu uleiul de măsline, muştar, sare şi un pic de oţet (o parte oţet, trei părţi ulei) se prepară un sos care se toarnă peste celelalte ingrediente.

 

C. SOSURI

Nu e necesar să pregătim separat un sos pentru reţetele de azi.

 

D. BORŞURI

Borş de peşte cu leuştean

 

* 1 ½ litri apă,

* 6 bucăţi peşte,

* 1 morcov,

* 1 buc, rădăcină pătrunjel,

* 2 cepe,

* sare,

* 2-3 ceşti borş,

* 4-5 roşii sau 200 ml bulion,

* pătrunjel verde,

* leuştean
 Se fierbe zarzavatul tăiat fire lungi şi ceapa tăiată mărunt, în apă cu sare. Se adaugă borşul, după ce zarzavatul este bine fiert, apoi bucaţile de peşte, care mai întâi au fost frecate cu sare. Se fierbe la foc potrivit, să nu se sfărâme peştele. Se mai adaugă felii de roşii sau bulion. Se poate servi rece sau cald, dupa gust, cu pătrunjel şi leuştean. Se poate adăuga şi o ceşcuţă de orez, care se fierbe o dată cu zarzavatul.
Se poate prepara şi fără zarzavat, numai cu orez.

 

E. MÂNCĂRURI

Crap umplut

* 1 crap de 1.5 kg
* 1 ceşcuţă orez
* 4 buc ceapă
* 1 cutie ciuperci
* 1 legătură pătrunjel verde
* 1 morcov
* 3 căţei usturoi
* 1 pătrunjel rădăcină
* 1 lămâie
* 50 ml vin alb ce se pune în orez
* 100 ml vin alb se pune în tava în care coacem crapul
* sare,
* piper,
* delikat
* 5 linguri mari de ulei

 Crapul se curăţă de solzi, se eviscerează (normal ar fi să lăsaţi capul) şi apoi se spală şi cu un şervet îl ştergem bine să nu rămână ud. Se condimentează în interior cu sare şi piper şi se lasă să stea aşa la rece până pregătim umplutura.

Umplutura o pregătim în felul următor: Se taie mărunt o ceapă care se căleşte pe 3 linguri de ulei. Ciupercile sa taie felii şi se adaugă la ceapă. Tot atunci adăugăm şi orezul spălat şi scurs, şi le călim un pic împreună. Adăugăm un pic de apă (să zicem cam 100 ml apă) şi cei 50 ml vin alb. Orezul începe să se umfle şi când este bine înflorit adăugăm pătrunjelul verde tocat şi sare şi piper după gust.

Cu această umplutură se umple crapul şi apoi se coase deschizătura burţii.

Morcovul, pătrunjelul, usturoiul le tăiem rondele, iar ceapa rămasă o tăiem felii mai grosuţe şi toate legumele se aşază în tava în care am pus cele 5 linguri de ulei. Crapul se unge cu un pic de ulei, se aşază pe patul de legume, se pune 100 ml vin şi tot atâta apă, se condimentează cu sare şi delikat şi un pic de rozmarin mărunţit şi se dă la cuptor pentru circa 30 minute. În timpul în care stă în cuptor se stropeşte cu zeama din tavă. La jumătea timpului de coacere întoarcem crapul şi îl lăsăm mai departe la copt.

Se scoate în cele din urmă din cuptor, se aşază legumele pe un platou şi peste ele aşezăm crapul copt. Se scoate aţa cu care a fost cusut, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se porţionează.
Se serveşte fierbinte, fără garnitură deoarece este umplut cu orez.

Alături se poate servi un vin alb.

 

F. DULCIURI

Cuib de privighetoare

* un pachet de foi pentru plăcintă,
* 150 g miez de nucă,
* 150 g zahăr tos,
* 150 ml apă,
* 100 ml ulei,
* esenţă de rom,
* 2 pliculeţe cu zahăr vanilat,
* 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată.
 

Se decongelează pachetul de foi de plăcintă în frigider.

Se ia o foaie, se unge cu ulei lăsând pe lăţime o fâşie neunsă de aproximativ 2 cm. Se pliază foaia în două până la partea neunsă, se rulează foaia pe un băţ mai lung decât lăţimea foii şi cu diametrul de 1 cm până la porţiunea neunsă.

Trageţi ruloul format către mijloc şi obţineţi un rulou mai mic, dar încreţit. Arcuiţi ruloul în aşa fel încât să obţineţi un cerc cu partea nedublată la interior - aceasta va fi baza care va susţine umplutura.

Aşezaţi formele obţinute într-o tavă îmbrăcată cu hârtie de copt, aşezate strâns una în alta ca să îşi păstreze forma la copt. Coaceţi la foc moderat aproximativ 30 de minute până capătă o culoare aurie. Fierbeţi un sirop din apă şi zahăr, la care adăugaţi scorţişoara, esenţa de rom şi vanilia.

Pisaţi sau râjniţi miezul de nucă. Umpleţi mijlocul cuiburilor cu nucă pisată şi stropiţi din belşug cu sirop de zahăr fierbinte. Lăsaţi să se îmbibe bine siropul şi să se răcească.

Se serveşte rece. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...