luni, 27 decembrie 2021

 8. /29 DECEMBRIE 2021 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT


ION LUICAN

Ion Luican
Ion Luican.jpg
Date personale
Născut29 decembrie 1907
RomâniaFrumușaniCălărașiRomânia
FrumușaniCălărașiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)
RomâniaFrumușaniCălărașiRomânia
FrumușaniCălărașiRomânia Modificați la Wikidata
CopiiFlorina Luican (1945-2019)
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiesolist vocal
Activitate
Gen muzicalpopulară, romanțe, ușoară
Case de discuriOdeonElectrecord
PremiiOrdinul Meritul Cultural  Modificați la Wikidata

Ion Luican (n. 29 decembrie 1907, comuna Frumușanijudețul Călărași — d. 1 septembrie 1992, comuna FrumușaniCălărași) a fost un cântăreț român de muzică populară, romanțe și muzică ușoară. Numele artistului este indisolubil legat de „șlagărul” M-a făcut mama oltean.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Studiile[modificare | modificare sursă]

În perioada adolescenței urmează cursurile unui seminar teologic, unde învață să cânte pe note.[1] Absolvă în 1934 Academia Regală de Muzică din București (unde i-a avut profesori pe Constantin BrăiloiuIon Chirescu),[2] în 1943 Școala de cântări bisericești (aflată sub patronatul Sfintei Mitropolii a Ungro-Vlahiei și Arhiepiscopiei Bucureștilor), iar în 1945 termină studiile liceale la Liceul „Matei Basarab” din București. Absolvă în 1956 Institutul Teologic de Grad Universitar din București.[1]

Debutul și activitatea artistică[modificare | modificare sursă]

În 1932 este angajat ca „diseur” la restaurantul „Izvorul rece”.[3]

Debutează la Radio în 1933; cântă în direct reclame muzicale. În același an câștigă la un concurs organizat de casa de discuri Odeon; devine angajat al firmei. Imprimă pe plăci de gramofon în Berlin și debutează cu piesele: „Mi-e dor de-acasă” de Elly Roman și „Să-ți cânt, samovare” de Max Halm în 1937.[4]

În această perioadă, a anilor 1930-1940, cântă cu orchestrele: Petrică Moțoi (cu care a și debutat la Radio), Vasile JuleaFrații Stănescu, Elly Roman, Ernst HönigsbergGeorge Corologos, Ionel Vlădescu. Din 1948 începe să abandoneze genul de muzică ușoară, în favoarea muzicii populare și a romanței.

În numeroasele turnee întreprinse cântă cu orchestrele „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, „Doina Argeșului” din Pitești; cu orchestrele de muzică populară ale filarmonicilor: „Banatul” (din Timișoara), Cluj și Ploiești; cu orchestrele: Ansamblului „Perinița”, Sfatului Popular al Capitalei, Teatrului de estradă „Ion Vasilescu”.

I-au fost colegi de scenă: Maria TănaseMaria LătărețuIoana RaduRodica BujorMia Braia, Iustina Baluteanu, Gică PetrescuPetre GustiEmil GavrișAngela MoldovanIleana ConstantinescuLucreția Ciobanu etc.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Se stinge din viață pe 1 septembrie 1992, în Frumușani. Este înmormântat în cimitirul Bisericii „Iancu Nou” din București.[5]

Distincții[modificare | modificare sursă]

I se decernează, în 1968, medalia Ordinul Meritul Cultural, clasa a IV-a.[6][2][7] Este desemnat cetățean de onoare al municipiului București.[8]


Ion Luican - M-a facut mama oltean


Ion Luican Dealu-i deal si valea-i vala


Ion Luican M-am jurat de mii de ori


Ion Luican - Mă dusei să trec la Olt


Ion Luican sa-mi canti cobzar


Ion Luican La umbra nucului batran


Ion Luican-Smaranda





ROMAN VLAD

Roman Vlad
Roman Vlad.jpg
Date personale
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
CernăuțiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
RomaItalia Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLicia Vlad Borrelli[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România
Flag of Italy.svg Italia
Flag of Italy (1861–1946).svg Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
pianist
muzicolog[*]
autor de non-ficțiune[*]
compozitor de coloană sonoră[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Sapienza din Roma, Academia Națională Santa Cecilia[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicaloperă  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian  Modificați la Wikidata
PremiiMedaglia ai benemeriti della cultura e dell'arte[*]
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*][1]
Nastro d'argento alla migliore colonna sonora[*]
Premiul Enescu  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database

Roman Vlad (n. ,[2][3][4][5] CernăuțiRomânia – d. ,[2][3][4][5] RomaItalia) a fost un compozitormuzicolog și pianist român, naturalizat italian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Roman Vlad s-a născut în orașul CernăuțiRomânia actualmente în Ucraina. A studiat pianul la Conservatorul din orașul natal. În 1938 imigrează în Italia, la Roma unde primește cetățenia italiană în anul 1951. A continuat studiile la Accademia nazionale di Santa Cecilia din Roma cu Alfredo Casella unde obține diploma în anul 1942. În același an obține Premiul George Enescu cu una dintre compozițiile sale.

După al doilea război mondial, Roman Vlad și-a continuat activitatea de pianist concertist și compozitor, în paralel devenind unul din cei mai apreciați muzicologi, susținând conferințe și cursuri de muzicologie în toată Europa, în SUA și în Japonia; între 1954-1955 a susținut cursuri de muzicologie la Summer School of Music în Dartington Hall.

Roman Vlad a fost o personalitate importantă în lumea muzicală italiană și nu numai: director artistic al Academia Filarmonica Romana între anii 1955-1958 și 1966-1969, co-director al secțiunii muzicale din Enciclopedia dello Spettacolo (1958-1962), Președinte al Societății Italiene de Muzică Contemporană (1960), director artistic al Maggio Musicale în 1964 și al Teatrului Comunal din Florența (1968-1972), a fost Președinte al Società Aquilana dei Concerti (1973-1992), superintendent al Operei din Roma și director artistic la Scala din Milano. Începând cu anul 1967 a fost co-director al Nuova Rivista Musicale Italiana, între anii 1973-1989 a fost director artistic al Orchestrei Simfonice RAI din Torino. Între anii 1980-1982 și 1990-1994 a fost Președintele CISAC (Confédération Internationale des Auteurs et Compositeurs) iar din 1987 până în 1993 a fost Președinte al SIAE (Società Italiana degli Autori ed Editori). A compus coloana sonoră a peste 20 de filme, în 1950 primind premiul Nastro d'Argento pentru partiturile sale cinematografice.

Pe parcursul lungii sale cariere a primit numeroase recunoașteri oficiale printre care: Doctor Honoris Causa al National University of Ireland (1974), membru al Koninlijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten din Belgia, Commandeur des Arts et des Lettres à l'Académie des Arts et des Lettres în Franța.

A fost Președintele de Onoare al ediției 2001 a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”.


Roman Vlad - Sărutul - piesă pentru violă și violoncel dedicată lui Constantin Brâncuși (2017).


Roman Vlad: Cantata III "Le ciel est vide" (1952/1953)


Roman Vlad (*1982): Mademoiselle Pogány III (2016)




MUZICĂ PENTRU SUFLET

Самая красивая мелодия на свете! Эту музыку можно слушать вечно! Спокойная Музыка Для Снятия Стресса


Joe Dassin Les Plus Grands Succès - Les plus belles chansons de Joe Dassin - Joe Dassin Best Of


Это невероятно Потрясающие треки! Очень Красивая Мощная Музыка для души!Эимние мелодии! Релакс


Slow Blues Music | Best Jazz Blues Songs Ever | Ballads PlayList | Love Songs


Happy Classical Music



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...