luni, 10 ianuarie 2022

 2. /13 IANUARIE 2022 - ISTORIE PE ZILE - Decese; Sărbători


Decese
Copii: 
Cu prima sa soție, Louise de Mecklenburg-Güstrow:
Cu a doua sa soție, Elisabeth Helene von Vieregg:
  • Frederik Gyldenløve
Cu a treia sa soție, Anne Sophie Reventlow:
  • Christiana Amalia Oldenburg
  • Frederik Christian Oldenburg
  • Charles Oldenburg
Frederic al V-lea
Rege al Danemarcei și Norvegiei
Portrait King Frederik V by Pilo.jpg
Portret al regelui Frederic al V-lea de Pilo
Date personale
Născut31 martie 1723
Palatul Christiansborg, Copenhaga
Decedat (42 de ani)
Palatul Christiansborg, Copenhaga
ÎnmormântatCatedrala Roskilde
PărințiChristian al VI-lea al Danemarcei
Sofia Magdalena de Brandenburg-Kulmbach Modificați la Wikidata
Frați și suroriLouise a Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLouise a Marii Britanii
Juliana Maria de Brunswick-Wolfenbüttel
CopiiSofia Magdalena, regină a Suediei
Prințesa Wilhelmina Caroline a Danemarcei și Norvegiei
Christian al VII-lea al Danemarcei
Louise, Prințesă de Hesse
Frederic, Prinț al Danemarcei
CetățenieFlag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege[*]
Duce
Conte
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Domnie
Domnie1746–1766
PredecesorChristian al VI-lea
SuccesorChristian al VII-lea
·         1780Luise Amalie de Braunschweig-Wolfenbüttel (n. 1722)
* 1797: Elisabeth Christine de Brunswick-Wolfenbüttel (8 noiembrie 1715 – 13 ianuarie 1797) a fost soția lui Frederic cel Mare și deci regină a Prusiei. A fost Ducesă de Brunswick-Wolfenbüttel prin naștere și prințesă a Prusiei prin căsătorie.
Elisabeth Christine a fost al treisprezecelea copil și prima fiică a lui Ferdinand Albert al II-lea, Duce de Brunswick-Wolfenbüttel și a Antoinettei de Brunswick-Wolfenbüttel.
Palatul ei de vară, Schloss Schoenhausen din Berlin, locul unde s-a căsătorit
În 1733, Prințul Moștenitor Frederic al Prusiei a eșuat în încercarea sa de a fugi din regimul tiranic al tatălui său și a fost obligat să se căsătorească cu fiica Ducelui de Brunswick-Lüneburg.[1] care era și nepoata soției împăratului Carol al VI-lea. În ciuda faptului că ea a fost crescută în religia luterană, a fost logodită cu prințul Prusiei, care era calvinist. Căsătoria a fost aranjată de curtea austriacă în speranța de a obține influență asupra Prusia pentru o altă generație.[1] Logodna a fost sărbătorită la Berlin la 10 mai 1732.
La 12 iunie 1733 s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor Frederic al Prusiei la palatul de vară al tatălui ei, Schloss Salzdahlum. După ceremonie, s-a dat la palat un balet, o pastorală în care tânărul prinț a deținut rolul principal, apoi o operă de Graun și Haendel. După nuntă cuplul s-a mutat la Neuruppin și mai târziu la palatul din Rheinsberg.
Având în vedere circumstanțele din spatele logodnei lor, se știa că Frederic era nemulțumit de căsătorie încă de la bun început.[1] Frederic aproape a ignorat-o complet pe Elizabeth și din căsătorie nu au rezultat copii. El a fost de acord să se căsătorească cu Elisabeth doar după ce încercarea de a scăpa din regimul tiranic al tatălui său nu a reușit. Astfel, poziția Elisabetei, care avea doar șaptesprezece ani când s-a căsătorit, la Curtea din Berlin, a fost dificilă de la început, singurul sprijin pe care putea conta fiind regele. Într-adevăr, socrul ei a rămas atașat de nora sa până la moarte, fiind în special mândru de pietatea ei, care însă nu a apropiat-o de soțul ei.
Regina Elisabeth Christine, ca. 1739
Regina Elisabeth Christine, văduvă, 1789.
Totuși, Frederic a fost suficient de perspicace pentru a recunoaște oportunitatea oferită de soția sa de a-și îmbunătăți relația cu tatăl său, și a folosit-o în mod sistematic pentru a obține favoruri de la el. Pe parcursul primului an de căsătorie, Frederic a stat la garnizoana din Ruppin, în timp ce Elisabeth a trăit la Berlin, la curtea regelui, și el a copleșit-o cu scisori prin care cerea permise de călătorie, bani etc. de la rege, sau chiar cerea ca ea să-i plătească datoriile. Acest model a continuat chiar și după ce cuplul s-a mutat la palatul Rheinsberg în 1736.
Acolo, lui Frederic i s-a permis să-și mențină propria lui curte pentru prima dată, și acolo, viața civilă a cuplului pare să fi fost mai normală decât va fi vreodată; mai târziu Elisabeth-Christine și-a reamintit de anii de la Rheinsberg ca "cei mai fericiți din viața ei". Baza pentru aceasta relație, care a fost caracterizată de sinceră admirație sau chiar de dragoste din partea Elisabetei și de calculul rece din partea lui Frederic, a dispărut odată cu accesiunea lui pe tron, în 1740.
În 1740, tatăl lui Frederic a murit iar el i-a succedat la tronul Prusiei ca regele Frederic al II-lea. Atunci a inițiat separarea de soția sa. Elisabeth a început să trăiască separat de el la palatul Schönhausen în nordul Berlinului. Pe parcursul întregii sale vieți, Frederic nu a arătat interes nici unei femei. Nu a avut relații cunoscute și a condus foarte spartan, aproape de o curte militară, unde femeile au apărut rareori și niciodată nu au avut nici o influență.
Frederic nu s-a dus niciodată să-și vadă soția iar ea nu a fost niciodată invitată la palatul lui Sanssouci din Potsdam. De obicei cuplul se întâlnea la reuniunile de familie. În 1757-58 și din nou în 1760-63, de ambele dăți în timpul Războiului de șapte ani, Elisabeth a fost forțată să-și părăsească căminul și să se mute la Magdeburg. A fost prima dată cu aceste ocazii când a văzut Sanssouci. În 1763, când Frederic și-a văzut soția pentru prima dată după șase ani, singurul comentariu a fost "Madame s-a îngrășat".
Elisabeth a fost interesată de literatură. De asemenea, ea a scris cărți despre morală în franceză. A introdus cultivarea mătăsii în Prusia.
Regele a murit în 1786 lăsând tronul nepotului său Frederic Wilhelm al II-lea. Regina a murit la Stadtschloss în 1797 și a fost înmormântată la catedrala din Berlin.
Elisabeth Christine de Brunswick-Wolfenbüttel
Regină a Prusiei
Elisabeth Christine (um 1740).jpg
Regina Elisabeth Christine, c. 1740, de Antoine Pesne.
Date personale
Născută8 noiembrie 1715
BevernWolfenbüttel
Decedată (81 de ani)
Stadtschloss, BerlinPrusia
ÎnmormântatăBerlin Cathedral[*] Modificați la Wikidata
PărințiFerdinand Albert al II-lea, Duce de Brunswick-Lüneburg
Antoinette Amelie de Brunswick-Lüneburg Modificați la Wikidata
Frați și suroriSofia Antonia de Brunswick-Wolfenbüttel
Luise Amalie de Braunschweig-Wolfenbüttel
Therese de Brunswick-Wolfenbüttel
Karl I, Duce de Brunswick-Wolfenbüttel
Duke Louis Ernest of Brunswick-Lüneburg[*]
Anton Ulrich de Brunswick
Friedrich Franz von Braunschweig-Wolfenbüttel[*]
Duke Ferdinand of Brunswick-Wolfenbüttel[*]
Albrecht Braunschweig[*]
Juliana Maria de Brunswick-Wolfenbüttel Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrederic al II-lea al Prusiei
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
OcupațieCompanion[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern
Casa de Brunswick-Bevern
Regină consoartă[*] Modificați la Wikidata
* 1800: Peter von Biron (15 februarie 1724  13 ianuarie 1800) a fost ultimul Duce de Courland; el a domnit în perioada 1769-1795.
Peter s-a născut la Jelgava (germană Mitau) ca fiu al lui Ernst Johann von Biron și al soției acestuia, Benigna von Trotha. La vârsta de 16 el a fost obligat să-și urmeze familia în exil, în Siberia. În 1769 Peter a primit ducatul de Courland și Semigallia de la tatăl său. El a fost ales membru al Societății Regale în 1771.[1]
În 1775 el a fondat Academia Petrina în Jelgava aperând ca școală să devină universitate. El a cedat guvernarea ducatului care a intrat în componența Imperiului rus în 1795 și a primit în schimb un mare apanaj. Acest lucru l-a ajutat să cumpere în 1782 și să renoveze Palatul Kurland din Berlin.
În 1785 el a cumpărat parcul și palatul din Friedrichsfelde, pe care le-a reconstruit într-o frumusețe de lux. În aprilie 1786 el a cumpărat ducatul Sagan de la familia Lobkovic, apoi în plus a folosit titlul de Duce de Żagań. În 1795 Rusia a determinat soarta ducatului Courland când împreună cu aliații ei au început cea de-a treia împărțire a Poloniei. Odată cu semnarea documentului din 28 martie 1795, ducatul de Courland a încetat să mai existe. Cinci ani mai târziu, Peter a murit la Gellenau.
Peter s-a căsătorit de trei ori:
În 1765 s-a căsătorit cu Prințesa Caroline de Waldeck și Pyrmont (14 august 1748 - 1782); au divorțat în 1772. A doua oară s-a căsătorit în 1774 cu Prințesa Eudoxia Borisovna Iusopova (16 mai 1743 - 1780); au divorțat în 1778.
A treia oară s-a căsătorit în 1779 cu contesa Dorothea von Medem.[2] Ei au avut șase copii, dintre care doi au murit în copilărie. Ceilalți patru au fost:
  • Prințesa Wilhelmine (8 februarie 1781 - 29 noiembrie 1839), ducesă de Sagan; după decesul tatălui ei ea a moștenit ducatul de Sagan din Silezia și moșia Náchod din Boemia.
  • Prințesa Pauline (19 februarie 1782, Mitau - 8 ianuarie 1845, Viena); s-a căsătorit cu prințul Friedrich Hermann Otto de Hohenzollern-Hechingen. După decesul tatălui ei ea a moștenit Palatul Prager și moșiile Hohlstein și Nettkow din Boemia. După decesul Wilhelminei ea a moștenit ducatul de Sagan din Silezia și moșia Náchod din Boemia.
  • Prințesa Johanna Katharina (24 iunie 1783, Würzau - 11 aprilie 1876, Löbichau); s-a căsătorit cu Francesco Ravaschieri Fieschi Squarciafico Pinelli Pignatelli y Aymerich, duce de Acerenza. În 1806 ea a moștenit palatul Kurland din Praga iar după moartea mamei sale a moștenit moșia Löbichau din Altenburgischen.
  • Prințesa Dorothea (21 august 1793 – 19 septembrie 1862) s-a căsătorit cu Edmond de Talleyrand-Périgord, al 2-lea duce de Talleyrand. Tatăl ei biologic a fost nobilul polonez Alexander Batowski, însă Peter a recunoscut-o ca fiind a lui. După decesul lui Peter ea a moștenit palatul Kurland din Berlin și moșia Wartenberg; după decesul surorii sale Pauline în 1845 ea a moștenit ducatul de Sagan
Peter von Biron
Duce de Courland și Semigallia
Peter von Biron.PNG
Date personale
Născut15 februarie 1724
Mitau, Ducatul de Courland și Semigallia
Decedat (75 de ani)
Palatul Gellenau, Gellenau, Germania
PărințiErnst Johann von Biron
Benigna Gottlieb von Trotha gt Treyden[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriKarl Ernst Biron[*]
Hedvig Elizabeth von Biron[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCaroline de Waldeck și Pyrmont
Eudoxia Borisovna Iusupova
Dorothea von Medem
CopiiWilhelmine von Sagan
Luise Pauline Maria Biron
Johanna Katharina
Dorothea von Biron
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ReligieLuteranism
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriImperial Count[*]
Familie nobiliarăHaus Biron von Curland[*]
Duce de Courland și Semigallia
Domnie1769 - 1795
PredecesorErnst Johann von Biron
SuccesorEcaterina a II-a a Rusiei (Imperiul rus)
* 1843: Louise Auguste a Danemarcei, Ducesă de Augustenborg sau Louise Augusta (7 iulie 1771 – 13 ianuarie 1843) a fost prințesă daneză, oficial fiica regelui Christian al VII-lea al Danemarcei și a reginei Carolina Matilda. Neoficial, tatăl ei a fost Johann Friedrich Struensee, medicul regal și de facto regent al țării în momentul nașterii ei.
S-a născut la Castelul Hirschholm situat astăzi în Hørsholm, Danemarca. După arestarea lui Struensee și a reginei Caroline Mathilde la 17 ianuarie 1772, și după executarea lui Struensee și pizonieratul mamei sale, ea a fost crescută la curtea daneză, la Palatul Christiansborg din Copenhaga împreună cu fratele ei cu trei ani mai mare, Prințul Moștenitor Frederic, sub supravegherea fostei regine Juliane Marie.
Louise Augusta și fratele ei au avut o relație foarte strânsă întreaga viață, și la cererea acestuia ea a fost de acord să se căsătorească, în ciuda faptului că ea nu a avut nici un entuziasm pentru căsătorie. Ea a fost cel mai apropiat prieten al fratelui ei, și el a dezvoltat un resentiment puternic față de Juliana Maria, atunci când ea a încercat să-i despartă.
În februarie 1779, primul ministru Andreas Peter Bernstorff a clocit un plan ingenios pentru tânăra prințesă. Din moment ce un copil de sex masculin al ei ar fi putut moșteni tronul într-o zi, ar fi fost avantajos să aranjeze o căsătorie timpurie și să se căsătorească în interiorul familiei regale.
Strămoșii viitorul ei soț, bunica din partea mamei, bunica paternă și străbunica paternă au fost contesa de Reventlow, contesa de Danneskiold-Samsoe și contesa de Ahlefeldt-Langeland. Prințul avea strânse legături cu toate familiile importante ale înaltei nobilimii daneze. În primăvara anului 1785, Ducele Frederic Christian al II-lea, în vârstă de 20 de ani, a sosit la Copenhaga. Logodna a fost anunțată, și, un an mai târziu, la 27 mai 1786, Prințesa Louise Augusta în vârstă de 14 ani s-a căsătorit la Palatul Christiansborg.
De-a lungul anilor s-a dezvoltat un conflict între soțul și fratele ei, în special pe relația dintre ducatele Schleswig-Holstein și monarhia daneză. Ea a rămas loială casei regale daneze, fratelui ei, de-a lungul diferendelor, și a acționat ca un agent al lui. În 1810 s-a implicat activ în a stopa încercările Ducelui de a fi ales ca succesor la tronul suedez, în cele din urmă fiind ales fratele mai mic al acestuia, Christian August de Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg; Christian August a murit la scurt timp și apoi a fost ales ca succesor Jean-Baptiste Bernadotte, mareșal al Franței și Prinț de Ponte Corvo.
Relația dintre soți s-a deteriorat și Frederic Christian a încercat să limiteze în mod legal influența ei asupra viitorului copiilor lor. El a murit la 14 iunie 1814 iar Louise Augusta a preluat controlul asupra moșiei Augustenborg și a creșterii copiilor.
În 1820 a predat domeniile fiului ce mare, Christian August, și de atunci a locuit la Castelul Augustenborg unde și-a stabilit o curte excentrică. În 1832, pentru a-i da fiului cel mic, Frederik Emil August, posibilități mai bune de venit a cumpărat moșia Nør și Grønwald în Dänischwold în sudul Schleswig. Ea a avut o relație strânsă și caldă cu fiica și ginerele ei, dar relația cu fiii ei a fost tensionată.
A murit la Augustenborg în 1843, la vârsta de 71 de ani, când domnia fratelui ei deja se sfârșise, și ginerele ei, Christian al VIII-lea, a urcat pe tron; a murit deci ca mamă a reginei Danemarcei.
Louise Auguste a Danemarcei
Ducesă de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Luise Auguste v Dänemark Residenzmuseum Celle.JPG
Date personale
Născută7 iulie 1771
Palatul Hirschholm, HørsholmDanemarca
Decedată (71 de ani)
Palatul Augustenborg, Danemarca
ÎnmormântatăSønderborg Castle[*] Modificați la Wikidata
PărințiJohann Friedrich Struensee[1]
Caroline Matilda de Wales Modificați la Wikidata
Frați și suroriFrederic al VI-lea al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrederic Christian II
CopiiCaroline Amalie, regină a Danemarcei
Christian August II
Frederic, Prinț de Noer
CetățenieFlag of Germany.svg Germania
Flag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduchess[*]
Prințesă
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
* 1847: Arhiducele Joseph Anton Johann al Austriei, Palatin al Ungariei(germană Erzherzog Joseph Anton Johann Baptist von Österreich-Toscana, cunoscut și ca Joseph Anton Johann von ÖsterreichmaghiarăHabsburg-Toscanai József Antal János főherceg, cunoscut și ca József nádorcehă Josef Habsbursko-Lotrinský9 martie 1776Florența – 13 ianuarie 1847Buda), a fost Palatin al Ungariei din 1796 până în 1847. A fost al șaptelea copil al împăratului Leopold al II-lea și al Mariei Louisa a Spaniei.
Joseph a fost al nouălea copil din cei cincisprezece ai împăratului Leopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și ai soției acestuia, Maria Louisa a Spaniei. S-a născut la Florența, unde tatăl său domnea ca Mare Duce de Toscana.
Tatăl său a fost fiul împăratului Francisc I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și a Maria Tereza a Austriei. Mama sa a fost fiica regelui Carol al III-lea al Spaniei. Prin mama sa, Joseph a fost nepotul regelui Carol al IV-lea al Spaniei și al regelui Ferdinand I al celor Două Sicilii. De asemenea, a fost văr primar cu Ferdinand al VII-lea al Spanieiregina Charlotte a Portugaliei și regina Maria Isabella a celor Două Sicilii.
În 1796 a fost numit Palatin al Ungariei (nádor).
În 1799 Țarul Pavel a decis ca Rusia să formeze o coaliție cu Austria și Prusia împotriva Franței. Pentru a cimenta această alianță, Joseph s-a căsătorit cu Marea Ducesă Alexandra Pavlovna a Rusiei (1783–1801), la 30 octombrie 1799 la Sankt Petersburg. El avea 23 de ani iar ea 16. Tânărul cuplu s-a stabilit la Castelul Alcsút din Ungaria.
Viața Alexandrei la curtea austriacă a fost nefericită. Împărăteasa Maria Theresa, a doua soție a împăratului Francisc al II-lea era geloasă pe Alexandra pentru frumusețea ei. În plus, Alexandra semăna foarte bine cu prima soție a împăratului, Elisabeta de Württemberg, care era mătușa maternă a Alexandrei. Credința ortodoxă a Alexandrei a trezit ostilitate la curtea romano-catolică a Austriei.
Un an și jumătate mai târziu, Alexandra a murit la Viena, la 16 martie 1801 de febră puerperală, la scurt timp după ce a născut o fetiță care a murit în ziua nașterii. Alexandra avea numai 17 ani, iar moartea ei a avut loc în aceeași săptămână cu asasinarea tatălui ei.
A doua soție a lui Joseph a fost Prințesa Hermine de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym (1797–1817). Ei s-au căsătorit la 30 august 1815 la Castelul Schaumburg, când el avea 39 de ani iar ea 17. Doi ani mai târziu, Prințesa Hermine a murit la naștere după ce a născut gemeni. Ambii copii ai ei au murit fără să se căsătorească și fără să aibă copii. Ei au fost: Arhiducesa Hermine Amalie Marie de Austria (14 septembrie 1817, Buda – 13 februarie 1842, Viena) și Arhiducele Ștefan, Palatin al Ungariei (14 septembrie 1817, Buda – 19 februarie 1867, Menton).
A treia soție a lui Joseph a fost Ducesa Maria Dorothea de Württemberg, cu care s-a căsătorit la 24 august 1819 la Kirchheim unter Teck. El avea 43 de ani iar ea 21. Ei au fost părinții a cinci copii:
Joseph a un fiu nelegitim, Gavio Clùtos (2 martie 1810 – ianuarie 1859).
Joseph al Austriei
Arhiduce de Austria
Palatin al Ungariei
József nádor Barabás Miklós.jpg
Arhiducele Joseph, Palatin al Ungariei
Portret de Miklós Barabás (1846)
Date personale
Nume la naștereJoseph Anton Johann
Născut9 martie 1776
Florența
Decedat (70 de ani)
Buda
ÎnmormântatCastelul Buda Modificați la Wikidata
PărințiLeopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Maria Louisa a Spaniei Modificați la Wikidata
Frați și suroriArhiducesa Maria Clementina a Austriei
Maria Theresa de Austria
Maria Anna Ferdinanda
Arhiducele Louis de Austria
Francisc I al Austriei
Ferdinand al III-lea, Mare Duce de Toscana
Arhiducele Rainer Joseph de Austria
Anton Victor de Austria
Alexandru Leopold de Austria
Arhiducele Carol, duce de Teschen
Rudolf von Habsburg-Lothringen
Arhiducele Ioan de Austria
Archduchess Maria Amalia of Austria (1780-1798)[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAlexandra Pavlovna a Rusiei
Prințesa Hermine de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym
Maria Dorothea de Württemberg
CopiiArhiducesa Alexandrine a Austriei
Arhiducesa Hermine Amalie Marie a Austriei
Arhiducele Stephen, Palatin al Ungariei
Arhiducesa Franziska Marie Elisabeth a Austriei
Arhiducele Alexandru al Austriei
Arhiducesa Elisabeta Franziska a Austriei
Arhiducele Joseph Karl al Austriei
Marie Henriette, regină a Belgiei
CetățenieFlag of the Habsburg Monarchy.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
aristocrat[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluricount palatine[*]
Familie nobiliarăCasa de Habsburg-Lorena

Arhiducele Joseph de Austria, Palatin al Ungariei, cca. 1788

Arhiducele Joseph și familia din a treia căsătorie
·         1854Fructuoso Rivera, președinte uruguayului (n. 1784)
* 1864: Stephen Collins Foster (n. 4 iulie 1826 - d. 13 ianuarie 1864), supranumit „părintele muzicii americane”, a fost un textier american cunoscut pentru cântece precum "Oh! Susanna," "Camptown Races," "Old Folks at Home," "My Old Kentucky Home," "Jeanie with the Light Brown Hair," "Old Black Joe," și "Beautiful Dreamer." A scris versurile a peste 200 de cântece, multe dintre ele rămănând populare și la 150 de ani de la moartea acestuia.
* 1875: Sebastian Gabriel de Borbon y de Braganza (4 noiembrie 1811 - 13 ianuarie 1875) a fost Infante al Portugaliei și Spaniei. A fost comandant carlist în Primul Război Carlist.
S-a născut la Rio de Janeiro în 1811 ca singurul copil al Infantei Teresa, Prințesă de Beira și a Infantelui Pedro Carlos al Spaniei și Portugaliei. Mama lui era fiica cea mare a regelui Ioan al VI-lea al Portugaliei (și, de asemenea, nepoată a regelui Carol al IV-lea al Spaniei). Tatăl lui, care a murit înainte ca Sebastian să se nască, era nepot pe linie masculină a regelui Carol al III-lea al Spaniei și nepot pe linie feminină a reginei Maria I a Portugaliei și a Braziliei.
Sebastian a primit titlul de Infante al Portugaliei și Braziliei. Pentru că era un descendent îndepărtat (strănepot) pe linie masculină a unui monarh spaniol, el nu a primit la naștere titlul de Infante al Spaniei.
Totuși, în 1824 a primit acest titlu de la unchiul matern, regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei.
Portugalia a fost în război civil din anul 1826, când "regele-uzurpator" Miguel I al Portugaliei și fratele lui mai mare Pedro al IV-lea al Portugaliei(ambii unchi ai lui Sebastian) s-au bătut, până în anul 1834.
Mama lui Sebastian s-a recăsătorit 27 de ani mai târziu, în 1838, cu unchiul ei, Infantele Carlos, Conte de Molina, primul pretendent carlist la coroana Spaniei.
Sebastian a participat la al doilea asediu de la Bilbao și a devenit comandant al armatei carliste de nord din 30 decembrie 1836. A câștigat în Bătălia de la Oriamendi (16 martie 1837) împotriva legiunii britanice. Apoi a condus Expediția regală împotriva Madridului care însă a eșuat și a fost demis la întoarcerea sa, la sfârșitului anului 1837.
La 15 ianuarie 1837, în mijlocul Primului Război Carlist, tânărul Sebastian în vârstă de 23 de ani a fost exclus de la succesiunea Spaniei prin decret regal emis de regenta Maria Christina, pe motivul rebeliunii împotriva Isabelei a II-a a Spaniei. Sebastian a fost, de asemenea, declarat a fi deposedat de titlurile sale spaniole și statutul de dinast.
Mult mai târziu, în 1859, Sebastian a reprimit titlurile sale spaniole, în conjuncție cu cea de-a doua căsătorie. S-a întors în Spania din Neapole unde a trăit de la sfârșitul războiului în 1839.
Prima dată Sebastian s-a căsătorit cu verișoara sa Prințesa Maria Amalia de Bourbon-Două Sicilii însă căsătoria, care a durat câteva decade, a rămas fără copii.
Văduv la vârsta de 50 de ani, el s-a recăsătorit la 19 noiembrie 1860 cu verișoara sa Infanta Maria Cristina a Spaniei, care era cu 22 de ani mai tânără decât el. Împreună au avut cinci fii. Niciunul nu a primit titlul de infante al Spaniei însă au fost creați duci de vărul lor Alfonso al XII-lea:
  • Francisco, Duce de Marchena (1861, Madrid – 1923, Neuilly-sur-Seine). S-a căsătorit cu María del Pilar de Muguiro y Beruete, ducesă de Villafranca. A avut trei fiice.
  • Pedro d'Alcantara, Duce de Dúrcal (1862, Madrid – 1892, Paris). S-a căsătorit cu María de la Caridad de Madán y Uriondo. A avut trei fii.
  • Luíz, Duce de Ansola (1864, Madrid – 1889, Alger). S-a căsătorit cu doña Ana Germana Bernaldo de Quirós, nepoata Mariei Cristina de Borbon-Două Sicilii și a celui de-al doilea soț al ei, Agustín Fernando Muñoz y Sánchez. Împreună au avut doi copii.
  • Alfonso (1866, Madrid – 1934, Madrid). A respins titlul ducal care a i-a fost oferit și s-a îndepărtat de cercul familiei. Nu a fost exilat după proclamarea Republicii a doua spaniolă, și a murit în Madrid.
  • Gabriel (1869, Pau – 1889, Madrid), a fost surdo-mut din naștere și a murit de tânăr.
Infantele Sebastian
Infante al Portugaliei și Spaniei
Infante don Sebastián-Magués.jpg
Date personale
Nume la nașterespaniolă Sebastián Gabriel María Carlos Juan José Francisco Javier de Paula Miguel Bartolomé de San Geminiano Rafael Gonzaga
Născut4 noiembrie 1811
Rio de Janeiro, Regatul Portugaliei
Decedat (63 de ani)
Pau, Franța
ÎnmormântatPanteón de Infantes[*] Modificați la Wikidata
PărințiInfante Pedro Carlos of Spain and Portugal[*]
Teresa, Prințesă de Beira Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Amalia de Bourbon-Două Sicilii
Maria Cristina a Spaniei
CopiiFrancisco, Duce de Marchena
Pedro d'Alcantara, Duce de Dúrcal
Luíz, Duce de Ansola
Alfonso
Gabriel
CetățenieFlag of Brazil (1870–1889).svg Brazilia
Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Bourbon-Bragança
·         1892Marele Duce Constantin Nicolaevici al Rusiei (rusă Константин Николаевич; 9 septembrie 1827  13 ianuarie 1892) a fost al cincilea copil și al doilea fiu al Țarului Nicolae I al Rusiei.
În timpul domniei fratelui său Alexandru al II-lea, Constantin a fost amiral al flotei ruse și a reformat marina rusă. De asemenea, a avut un rol esențial în reforma emancipării iobagilor. A fost mai puțin norocos ca vicerege al Poloniei și a trebuit să fie rechemat în Rusia, unde a fost atacat pentru liberalismul lui.
După asasinarea fratelelui său, Țarul Alexandru al II-lea, Constantin a căzut în dizgrație. Noul Țar, Alexandru al III-lea, nepotul său, s-a opus ideilor liberale ale Marelui Duce Constantin și, treptat, l-a deposedat de toate pozițiile sale guvernamentale. După ce a suferit un accident vascular cerebral, el a petrecut ultimii ani ca un invalid.
Constantin și soția lui Marea Ducesă Alexandra Iosifovna au avut șase copii:
Constantin a avut cinci copii nelegitimi cu amanta sa Anna Kuznețova (1847–1922); ei au purtat numele de Kniazev:
  • Serghei Constantinovici Kniazev (1873–1873)
  • Marina Constantinovna Kniazev (8 decembrie 1875 – 8 iunie 1941); c. 24 aprilie 1894 cu Alexandru Pavlovici Erșov, fiu al generalului Pavel Erșov
  • Anna Konstantinovna Kniazev (16 martie 1878 Sankt Petersburg – 5 februarie 1920); a murit de febră tifoidă; c. 29 aprilie 1898 la Sankt Petersburg cu Nicolae Nicolaievici Lialin, fiu al generalului Nicolae Lialin
  • Izmail Constantinovici Kniazev (1879–1885); a murit de scarlatină
  • Lev Constantinovici Kniazev (1883–1885); a murit de scarlatină
Marele Duce Constantin Nicolaievici
Konstantin-Russland.jpg
Date personale
Născut9 septembrie 1827
St. Petersburg
Decedat (64 de ani)
Pavlovsk
ÎnmormântatGrand Ducal Burial Vault[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipneumonie Modificați la Wikidata
PărințiNicolae I al Rusiei[1][2][3]
Charlotte a Prusiei[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriMarea Ducesă Maria Nicolaevna a Rusiei
Marea Ducesă Olga Nikolaevna
Marea Ducesă Alexandra Nicolaevna a Rusiei
Grand Duchess Elizabeth Nicholaevna of Russia[*]
Marele Duce Nicolai Nicolaevici al Rusiei
Marele Duce Mihail Nicolaievici al Rusiei
Alexandru al II-lea al Rusiei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Alexandra de Saxa-Altenburg
CopiiMarele Duce Nikolai Constantinovici
Olga, regină a Greciei
Vera, Ducesă de Württemberg
Marele Duce Constantin Constantinovici
Marele Duce Dimitri Constantinovici
Marele Duce Viaceslav Constantinovici
CetățenieFlag of the Russian Empire (black-yellow-white).svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
personal militar[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriMare principe
Familie nobiliarăCasa Romanov

Marele Duce Constantin Nicolaievici cu familia (de la stânga la dreapta): Marele Duce Dmitri Constantinovici; neidentificat; jos pe pământ Marele Duce Constantin Constantinovici; pe scaun Marea Ducesă Alexandra și Marele Duce Constantin Nicolaievici ținându-l pe Marele Duce Viaceslav; sus: Marea Ducesă Olga Constantinovna și Marele Duce Nicolae Constantinovici.

Marele Duce Constantin Nicolaievici, vicerege al Poloniei.
·         1894William Waddington, premier de Franța (n. 1826)
·         1906: A murit Aleksandr Stepanovici Popov, savant fizician rus. In timpul unei sedinte a Sectiei de fizica a Societatii ruse de fizica si chimie (7.05.1895), a demonstrat functionarea primei statii de radioreceptie.(n. 4 martie s.v. /16 martie 1859 s.n. – d. 13 ianuarie /31 decembrie 1905).  Cinstea de a fi inventatorul transmisiei radio nu i-a revenit insa lui, deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea marii sale invenții.Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg  de către Guilermo Marconi, un inventator italian. Contributii importante in acest domeniu a avut si savantul american de origine istro-romana Nikola Tesla.
·         1916Victoriano Huerta, președinte de Mexic (n. 1850)
* 1916: Vasile Hossu (n. 30 ianuarie 1866Târgu Mureș – d. 13 ianuarie 1916Budapesta) a fost episcop greco-catolic al Episcopiei de Lugoj și apoi al Episcopiei de Gherla.
Dr. Vasile Hossu s-a născut la Târgu Mureș în ziua de Trei-Sfinti Ierarhi de 30 ianuarie (11 februarie) 1866, părinții săi fiind Vasile Hossu, paroh si protopop districtual și Maria (născută Szebeni). A fost văr primar cu Ioan Hossupreotul din Milaș, tatăl viitorului episcop cardinal Iuliu Hossu, martir al Bisericii Române Unite cu Roma.
Îmbolnăvindu-se de inimă, a plecat să-și caute sănătatea la Budapesta, dar la 13 ianuarie 1916, a încetat din viață, în casa medicului Gheorghe Bilașcu. Ori de câte ori mergea în capitala Ungariei, în casa doctorului Bilașcu își avea reședința și o capelă. Osemintele i-au fost aduse la Gherla și îngropate în cripta catedralei. Ar fi dorit să fie înhumat la Mănăstirea Nicula, însă nu apucase să-și pregătească locul de veci.

Vasile Hossu
Basil Hossu.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Mureș-OșorheiImperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat (49 de ani) Modificați la Wikidata
BudapestaAustro-Ungaria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Română Unită cu Roma Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulGherla
TitlulEpiscop de Gherla
Perioada1912 - 1916
PredecesorIoan Sabo
SuccesorIuliu Hossu
Cariera religioasă
Hirotonire episcopală21 septembrie 1903
Episcop consacratorVictor Mihaly de Apșa, Co-Consacrator Demetriu Radu
Titluri precedenteEpiscopia de Lugoj (până în 1912), Episcop de Lugoj
·         1921: Ioan D. Caragiani (n. 11 februarie 1841, Avdela, Grecia - d. 13 ianuarie 1921Iași) a fost un folclorist și traducător român, de origine macedo-română, specialist în limba și literatura elină, membru al Junimii, membru fondator al Academiei Române și unul dintre marii luptători pentru drepturile aromânilor
Ioan D. Caragiani s-a născut în localitatea pindeană Avdela, Grecia, de unde proveneau, între alții, Nuși Tulliu, autentic creator de poezie în dialectul aromân, Take Papahagi, cunoscutul lingvist, etnograf și dialectolog și familia istoricului Nicolae Șerban Tanașoca. Caragiani se trage dintr-o familie de oieri, care vara își duceau oile la munte, și iarna se întorceau cu ele la șes, în zona Salonicului, activitate din care, cu multă trudă și chibzuială s-au înstărit.[4]

Caragiani nu s-a căsătorit niciodată. Avea o soră la care ținea mult, Despa Caragiani (măritată Papahagi, mama lui Pericle Papahagi), pe care, când aceasta venea în țară, o ducea cu el la Junimea sau la seratele literare de la regina Carmen Sylva. Deși fără școală, Despa fusese o femeie strașnică, despre care se spun multe povești impresionante: cum ea a fost cea care a ieșit din biserica unde se adăpostise tot satul, când au fost atacați de turci, ca să trateze cu inamicul și reușește să-l convingă să plece; cum atunci când un grup de tâlhari a atacat casa mare și frumoasă, din piatră, pe care familia și-o construise din bani adunați din ale oieritului, Despa, ținând un nou născut în mâna stângă, cu pușca în mâna dreaptă trage „bărbătește”, iscusit și fără oprire și-i izgonește. Despa avea istețimea de minte și simțul umorului fratelui ei Ioan Caragiani. După o vizită la regină, întrebată fiind de Măria Sa cum i-a plăcut seara, Despa răspunde prompt: „Nu mă pot pronunța doar după o vizită”.[5] Fratele lui Ioan Caragiani, doctorul Alexandru Caragiani, stabilit la Tecuci, este tatăl cunoscutei aviatoare Elena Caragiani-Stoienescu.
Ioan D. Caragiani
Ioan Caragiani.jpg
Ioan D. Caragiani
Date personale
Născut11 februarie 1841
AvdelaGrecia
Decedat (79 de ani)
Iași
NaționalitateFlag of Romania.svg română
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiefolclorist și traducător
StudiiUniversitatea Națională și Capodistriană din Atena  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Mișcare/curent literarJunimea
Logo of the Romanian Academy.png Membru fondator al Academiei Române

·         1929Wyatt Berry Stapp Earp (n. 19 martie 1848 – d. 13 ianuarie 1929) a fost un celebru om al Vestului și justițiar itinerant. Wyatt Earp s-a născut la Monmouth, în statul Illinois, fiind al treilea dintre cei cinci băieți ai fermierului Nicholas Earp.
Erou a numeroase opere de ficțiune, unele apărute chiar în timpul vieții sale Wyatt Earp a devenit un erou semilegendar al frontierei, figura sa stând la baza unui mit pe care literatura și filmul l-a făcut celebru, acela al apărătorului cu orice preț al legii. Controversele ce plutesc în jurul biografiei sale, privind mai ales metodele folosite în exercițiul funcțiunii de polițist la frontieră, nu sunt singulare ele fiind prezente în biografia tuturor celor care au servit ca oameni ai legii în Vestul Sălbatic.
·         1932Prințesa Sofia a Prusiei (Sophie Dorothea Ulrike Alice14 iunie 1870 – 13 ianuarie 1932), a fost soția regelui Constantin I al Greciei.
Sofia s-a născut la Potsdam, Prusia în 1870. Tatăl ei era Prințul moștenitor Frederic al Prusiei iar mama Prințesa Victoria a Regatului Unit, primul copil al reginei Victoria. În copilărie, familia i-a spus "Sossy".
Sofia a fost sora lui Wilhelm al II-lea al Germaniei, bunica paternă a reginei Sofia a Spaniei și a lui Constantin al II-lea al Greciei.
La 27 octombrie 1889 Sofia s-a căsătorit cu prințul moștenitor (mai târziu rege) Constantin al Greciei la AtenaGrecia. Ei erau verișori de gradul trei prin Paul I al Rusiei. În 1890 când Sofia a anunțat intenția ei de a renunța la luteranism pentru ortodoxism, soția fratelui ei Wilhelm al II-lea, Dona i-a spus că dacă va face acest lucru, nu numai că Wilhelm în calitate de șef al bisericii protestante prusace găsește acest lucru inacceptabil dar va fi interzisă în Germania iar sufletul ei va ajunge în iad.
Sofia și Constantin au avut șase copii:
Sofia a părăsit Grecia la 11 iunie 1917 împreună cu soțul ei (care a abdicat din cauza sentimentelor sale pro-germane) și au plecat în exil în Elveția însă au fost rechemați să preia tronul Greciei la scurt timp după moartea celui de-al doilea fiu al lor, Alexandru, care a murit de infecție provocată de o mușcătură de maimuță. Soțul ei a fost nevoit să abdice a doua oară după înfrângerea în războiul cu Turcia din 1922 și a murit la începutul anului următor.
În timpul Primului Război Mondial regina Sofia era văzută în Grecia ca o persoană cu vederi pro-germane puternice deoarece fratele ei era kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei însă, ca și mama ei, Sofia avea profunde sentimente pro-britanice. În ultimii ani ai vieții sale, regina Sofia a fost diagnosticată cu cancer și a murit la FrankfurtGermania, în 1932.
Sofia a Prusiei
Regină a Greciei
Sophia of Prussia.jpg
Date personale
Nume la naștereSophia Dorothea Ulrike Alice
Născută14 iunie 1870
PotsdamPrusia
Decedată (61 de ani)
FrankfurtGermania
ÎnmormântatăPalatul TatoiGrecia
Cauza decesuluicauze naturale[*] (cancerModificați la Wikidata
PărințiFrederic al III-lea al Germaniei
Prințesa Victoria a Regatului Unit Modificați la Wikidata
Frați și suroriWilhelm al II-lea al Germaniei
Prințul Sigismund al Prusiei
Prințul Waldemar al Prusiei
Prințul Heinrich al Prusiei
Charlotte, Ducesă de Saxa-Meiningen
Prințesa Victoria a Prusiei
Prințesa Margareta a Prusiei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuConstantin I al Greciei
CopiiGeorge II
Alexandru I
Elena, regina mamă a României
Paul I al Greciei
Prințesa Irene, Ducesă de Aosta
Prințesa Ecaterina
CetățenieFlag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Germania Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Q67186693[*]
Familie nobiliarăCasa de Glücksburg
Casa de Hohenzollern
Domnie
Domnie18 martie 1913 – 11 iunie 1917
19 decembrie 1920 – 27 septembrie 1922

Sofia și fiicele sale: IreneEcaterina și Elena în 1912.
·         1937: Cad pe frontul de la Majadahonda (Madrid) legionarii Ion Mota și Vasile Marin, voluntari în războiul anti-comunist. Moartea lor a produs o adanca emotie in Romania, fiind deplansa de mari personalitati ale vremii, printre care si N.Iorga.Trupurile lor neînsufleţite au ajuns în ţară abia la începutul lui februarie, la 11 februarie trenul mortuar sosind  în Gara de Nord din Bucuresti, dupa care au fost depuse la   Biserica Sf. Ilie Gorgani. Timp de 2 zile, lăcaşul de cult a fost locul de pelerinaj al tuturor celor cu simpatii legionare, timp în care diferite personalităţi din conducerea Gărzii de Fier făceau de gardă la catafalc. Pe 13 februarie a avut loc slujba de înmormantare a celor doi legionari căzuţi pe frontul din Spania.

·         1941James Augustine Aloysius Joyce (n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie1941) a fost un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele Portret al artistului în tinerețe (1916), Ulise (1922) și Veghea lui Finnegan (1939). A mai scris nuvele (Oameni din Dublin, 1914), poezii (Muzică de cameră, 1907, și Poezii de doi bani fiecare, 1927) și o piesă de teatru (Exilați, 1918). Criticii îl așează astăzi în fruntea modernismuluianglo-saxon, alături de T. S. Eliot, Virginia Woolf și Ezra Pound.
Primul copil al lui John Stanislaus Joyce și al lui Mary Jane Murray, Joyce a fost educat în spiritul religiei catolice la colegiile iezuite Clongowes Wood (Comitatul Kildare) și Belvedere (Dublin), unde a deprins latina și catehismul. La University College Dublin, a studiat limba și literatura engleză precum și limbi străine ca francezaitaliana și, individual, norvegiana. James Joyce a devenit încă din tinerețe un apostat al Bisericii. S-a mutat la Paris în 1902 pentru a studia medicina, dar a renunțat în scurt timp și a revenit în Dublin. În 1904 a cunoscut-o pe Nora Barnacle, cu care a trăit în concubinaj și care i-a dăruit doi copii: Giorgio (1905-1976) și Lucia (1907-1982). Cuplul, unit prin căsătorie abia în 1931, a trăit departe de Irlanda pentru aproape treizeci și cinci de ani, în orașele TriestZürich și Paris. Joyce a lucrat ca profesor de limba engleză, a dat lecții în particular și a publicat articole culturale sau politice în diverse ziare și reviste. Cariera lui literară a fost stingherită în mod constant de lipsurile materiale, deficiențele de vedere tot mai supărătoare sau de boala mintală a fiicei sale, Lucia.
Cu un pronunțat caracter autobiografic, proza lui Joyce revine obsesiv asupra lumii irlandeze, mai ales a Dublinului, în care scriitorul și-a petrecut primii ani de viață. Portret al artistului în tinerețe surprinde conflictele interioare ale unui alter-ego al scriitorului, Stephen Dedalus, distanțarea lui de religie și descoperirea vocației literare. Romanul Ulise, considerat o capodoperă a literaturii engleze, prezintă o zi din viața evreului Leopold Bloom, pe măsură ce acesta își croiește drumul printr-un Dublin arhetipal, labirintic, haotic și eterogen, care se identifică cu propria conștiință a autorului. Joyce afirma: „[...] scriu mereu despre Dublin, pentru că dacă pătrund în inima Dublinului, pătrund în inima tuturor orașelor lumii. În particularități stă universalitatea[18]”. James Joyce a fost un maestru al tehnicilor literare și a perfecționat mai ales monologul interior (fluxul conștiinței) și muzicalitatea prozei. În romanul Veghea lui Finnegan, scriitorul și-a împins experimentul artistic la extrem și a creat astfel una din cele mai încifrate creații literare scrise vreodată, unde sensul se ascunde cu obstinație în spatele cuvintelor portmanteau, al importurilor lingvistice din zeci de limbi străine și al unei idioglosiisimulate. Întrebat de Max Eastman, un combatant vehement al Cultului Artei Neinteligibile (the Cult of Unintelligibility), de ce a ales un stil atât de anevoios, Joyce ar fi răspuns: „Ca să le dau de lucru criticilor pentru următorii trei sute de ani”. Vladimir Nabokov spunea: „Joyce a creat modernismul, și tot Joyce l-a distrus”, iar Edmund Wilson îl numea „marele poet al unei noi etape a conștiinței umane”[19].
James Joyce este comemorat de comunitatea anglofonă în fiecare an la 16 iunie (Bloomsday), ziua în care a fost plasată acțiunea romanului Ulise. Opera lui a influențat autori ca Samuel Beckett (care i-a fost discipol), William FaulknerEugene O'Neill[20]Djuna BarnesJorge Luis Borges sau Umberto Eco[21].
James Augustine Aloysius Joyce (n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie 1941) a fost un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea - foto: ro.wikipedia.org

James Augustine Aloysius Joyce - foto: ro.wikipedia.org

·         1945Zavaidoc (Marin Teodorescu), renumit cântăreț din perioada interbelică (n. 1896)

·         1953Ronald Bulfinski, actor, societar al Teatrului Național București

·         1956Lyonel Feininger, pictor american de origine germană (n. 1871)
·         1958: A murit  poetul, eseistul şi dramaturgul român Dan Botta; (n.26 septembrie 1907, Adjud). Frate al actorului și poetului Emil Botta,  provenea  dintr-o veche familie ardelenească, fiind descendent al unei familii nobiliare ardelene care cuprindea foști voievozi ai cetății și ținutului Chioarului din Maramureș. Mama sa era corsicana Franceschi. Dan Botta urmează școala primară la Adjud și începe studiile liceale la Liceul Unirea din Focșani, continuându-le la Colegiul Sf. Sava din București. Urmează apoi studii universitare clasice (limba latină și limba greacă) la Facultatea de Litere a Universității din București, fiind dublu licențiat în Educație Fizică și Sport. A publicat  în diverse reviste: Rampa, Gândirea, Vremea, La Nation Roumaine, etc. Participă la conferințele grupului Criterion și este cooptat în comitetul de redacție al revistei, apoi va face parte, sub conducerea sociologului Dimitrie Gusti, din comitetul de direcție al Enciclopediei României, proiectul debutând în 1938. Adept al ideologiei legionare,colaborator al revistei legionare Sfarmă-Piatră, el  fondează în 1941 revista „Dacia” împreună cu Octavian Tăslăuanu și Emil Giurgiuca. Ca traducător, în 1956, Dan Botta a dat o excepțională traducere a „Baladelor villonești”, ediție prefațată de Tudor Arghezi.
Descendent al unei familii nobiliare ardelene care cuprindea foști voievozi ai cetății și ținutului Chioarului din Maramureș,[2] Dan Botta urmează școala primară la Adjud și începe studiile liceale la Liceul Unirea din Focșani, continuându-le la Colegiul Sf. Sava din București. Urmează apoi studii universitare clasice (limba latină și limba greacă) la Facultatea de Litere a Universității din București, fiind dublu licențiat în Educație Fizică și Sport. Publică în diverse reviste: RampaGândireaVremeaLa Nation Roumaine, etc. Participă la conferințele grupului Criterion și este cooptat în comitetul de redacție al revistei, apoi va face parte, sub conducerea sociologului Dimitrie Gusti, din comitetul de direcție al Enciclopediei României, proiectul debutând în 1938.

Debutul are loc în 1931 cu volumul de poezii „Eulalii”. Personalitatea stilistică a acestei poezii stă deopotrivă ca și a colegilor de generație Emil Gulian și Simion Stolnicu, sub zările autohtone barbiene și sub fantasticul misterios și tragic al lui Edgar Allan Poe. Cuvântul gustat și visat al acestor tineri triumviri poetici este eleat. Dealtfel, Simion Stolnicu își intitulează unul dintre volume: „Pod eleat”. Eleații Parmenide, Zenon și Melissos susțineau unitatea, imobilitatea și imuabilitatea existentului, considerând iluzorie multiplicitatea, mișcarea și devenirea.Ridicarea așadar în „nadirul latent” vine la Dan Botta pe mai multe căi. Corsican după mamă, el va avea nostalgia coloniei Eleea, aflată în aceeași geografie mediteraneană cu locurile natale ale aceleia ce i-a dat viață..Pe lângă volumul de versuri Eulalii, a publicat, în timpul vieții, două volume de eseuri. Postum au apărut patru volume de Scrieri. Pe lângă opera originală, este și autor al unor traduceri din literatura universală: poeziile lui Edgar Allan Poe și romanul Oile Domnului (A Lã e a Neve), al scriitorului portughez Ferreira de Castro.

OPERE PUBLICATE

  • Eulalii, poeme, 1931
  • Limite, eseuri, 1936
  • Comedia Fantasmelor, 1939
  • Alkestis, 1939
  • Scenariu pentru un film romantic „Sărmanul Dionis”, 1940
  • Charmion sau Despre muzică, 1941
  • Scrieri, vol 1-4 cu un studiu interogativ de Ion Biberi și un fragment de monografie neterminată de Eugen Schileru, București, 1968
  • François Villon, Balade și alte poeme, traducere de Dan Botta, prezentare de Tudor Arghezi, București, 1956.

TRADUCERI DIN LITERATURA UNIVERSALĂ

Dan Botta
Dan Botta.jpg
Dan Botta
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
AdjudRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani)[1] Modificați la Wikidata
BucureștiRepublica Populară Română Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1952-1965).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
traducător
filolog[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicMișcarea Legionară  Modificați la Wikidata
Limbilimba română  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
·         1960Sibilla Aleramo, scriitoare italiană (n. 1876)
·         1963Sylvanus Olympio, președinte de Togo (n. 1902)
·         1982Marcel Camus, director franțuzesc de film (n. 1911)
·         1987Igor Ilinski, actor rus (n. 1901)
·         1993René Pleven, premier de Franța (n. 1901)
·         2001 - A încetat din viaţă graficianul Sabin Ştefănuţă, care a devenit cunoscut în Occident impunând conceptul de Nouă Renaştere sau de Renaştere modernă

·         2002Ted Demme, cineast american (n. 1964)
·         2004Sorin Holban, prozator și poet român (n. 1933)
* 2005: Ilie Todorov (n. 27 ianuarie 1936Larga Nouă - d. 13 ianuarie 2005Chișinău) a fost un regizor, actor de teatru și film moldovean.
·         2010Teddy Pendergrass, cântăreț și compozitor american (Harold Melvin & The Blue Notes) (n. 1950)
* 2012: Mircea Ciumara (n. , Călărași, România[1] – d. [2]) a fost un deputat român în legislatura 1992-1996, ales în județul Constanța pe listele partidului PNȚCD.
Mircea Ciumara a fost Ministrul finanțelor în Guvernul Ciorbea în perioada 12 decembrie 1996 - 5 decembrie 1997, iar apoi a condus Ministerul Industriei și Comerțului până în 17 aprilie 1998. În perioada 22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000 a fost Ministru de stat, președintele Consiliului de Coordonare Economico-Financiară, ministru pentru relațiile cu Parlamentul.
Mircea Ciumara
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
CălărașiRomânia[1] Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
economist Modificați la Wikidata
Ministru al finanțelor publice Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deFlorin Georgescu
Succedat deDaniel Dăianu
Membru al Camerei Deputaților a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaGalați
În funcție
 – 
CircumscripțiaConstanța

Partid politicPNȚCD
Alma materAcademia de Studii Economice
·         2014: A decedat renumitul actor roman Matei Fotino (cunoscut cu numele de scena  Mișu Fotino, nascut la  14 septembrie 1930, București). Din 1952 a devenit actor la Teatrul Dramatic din Brașov si a fost  remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la București. Din 1956, va  juca la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București. A deținut o bogată experiență în teatru și în cinematografie, desfășurându-și activitatea timp de 60 de ani. A jucat în numeroase comedii și a fost prezent în emisiuni de televiziune. La cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor UNITER, din 3 aprilie 2006, maestrul Mișu Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

FILMOGRAFIA

Mihai Fotino a fost fiul actorului Mișu Fotino. A fost căsătorit de trei ori. Cu a treia soție, Ruxanda-Ana Fotino, arhitect (a lucrat la planul clădirii Teatrului Național din București) are o fiică Oana-Maria Fotino.

* 2015: Valentin Nicolau (n. 22 iunie 1960București – d. 13 ianuarie 2015, București[1]) a fost un geofizician, scriitor și antreprenor român. Valentin Nicolau a fost fondatorul Editurii Nemira, președinte al Televiziunii Române și manager al mai multor afaceri. Era recunoscut ca un împătimit de teatru.

Teatru
  • Dacă aș fi un înger, Ed. Unitext, 2000; conține piesele: Fantoma de la clasa întâi; Lume, lume, soro lume...; Ca zăpada și cei doi.
  • Lume, lume, soro lume… (Antologia pieselor prezentate în secțiunea «spectacole-lectură», Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 2000), Ed. Nemira & Co, 2000.
  • Ultimul Împărat, Ed. Polirom, 2001; conține piesele: Fotograful Majestății Sale (Ultimul împărat); Zi că-ți place!; Ultima haltă în Paradis.
  • Le revenant de la première classe. Après la censure. Nouvelles pièces roumaines des années 90, Ed. Unitext, 2000.
  • The Ghost from the First Class Waiting Room. After Censorship. New Romanian Plays of the 90s, Ed. Unitext, 2000.
  • The Photographer of His Majesty, Romanian Review, nr. 413-415/2003.
  • Le Photographe de Sa Majesté, Revue Roumaine.
  • Mai jos de Figueras, Ed. Nemira, 2006.
Piese puse în scenă
  • Ultima haltă în Paradis, montată pentru televiziune de Alexandru Tocilescu.
  • Legenda Ultimului Împărat, Teatrul Național din București, regia Alice Barb.
  • Uzina de plăceri S.A., Teatrul Nottara, regia Alexandru Berceanu.
Proză
  • Bronto, un dinozaur încă mic, Ed. Nemira, 1994.
  • Bronto, un dinozaur neastâmpărat, Ed. Nemira, 1995.
  • România feudelor târzii. Comediografii politice, Editura Nemira, 2012 [2]
Poezie
  • Crapă lemnul și ridică piatra, Ed. Nemira, 2001.
Premii


  • Fantoma de la clasa întâi (1998) și Lume, lume, soro lume…(1998) – nominalizate doi ani consecutiv la concursul UNITER pentru Cea mai bună piesă românească a anului.
  • Ca zăpada și cei doi a primit în anul 2000 Marele Premiu "Camil Petrescu", acordat de Ministerul Culturii.
A fost căsătorit cu Angelica Nicolau, director-executiv al editurii Nemira, cu care are doi copii, Ana-Maria si Radu.
Valentin Nicolau
Valentin Nicolau.jpg
Valentin Nicolau
Date personale
Născut22 iunie 1960
Decedat (54 de ani)
București
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiegeofizician[*] Modificați la Wikidata
* 2017: Ion (Nicu) Crețu (n. 17 iulie 1947Măceșu de Sus, Dolj - d. 13 ianuarie 2017Craiova) a fost un reputat dirijor, compozitor, aranjor și violonist virtuoz român, dirijor al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.
Născut pe 17 iulie 1947, la Măceșu de Sus, maestrul Nicu Crețu a condus orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” încă din primul an de la înființare (1992), fiind unul dintre oamenii care au pus bazele ansamblului. In perioada 2003–2009, a fost directorul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.
A urmat facultatea la Timișoara, unde a făcut parte din Ansamblul Studențesc „Doina Timișului” și din Ansamblul Folcloric „Timișul”.
Maestrul Nicu Crețu, dirijorul Ansamblului „Maria Tănase”, s-a stins din viață, la 69 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Hanul Doctorului, din Craiova.

Sărbători

·        În calendarul ortodox:  Sf. Mc. Ermil si Stratonic; Cuv. Iacob din Nisibe. 

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic au trăit în secolele III – IV în ținutul Iliricului și al Dunării de mijloc. Au primit mucenicia la Singidunum (Belgradul de azi) în anul 303.


India – Festivalul cămilei, în orașul-cetate Bikaner (13-14 ianuarie)

Togo – Ziua națională. Ziua eliberării naționale (1967)

Rusia – Ziua presei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O...

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O... :   MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024 REL...