4. /19 IANUARIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Umplutură din mere
· 1 kg
mere;
· 200
g zahăr;
· Coajă
de lămâie;
· Scorţişoară;
· Vanilie
Se aleg mere acrişoare, se curăţă de coajă, se taie în
felii subţiri şi se pun la foc împreună cu zahărul şi puţină apă într-o crăticioară
emailată.
Se lasă să fiarbă până scad şi se leagă puţin.
Se adaugă coajă de lămâie, scorţişoară şi vanilie după
gust.
B.
SALATE
Salată de buchet de legume
· diferite
legume;
· sos
vinegret
Se poate aranja pe un platou cu diferite legume fierte
şi crude, intercalate astfel încât să prezinte un aspect cât mai plăcut.
În centrul unui platou oval se aranjează câteva
buchete de conopidă fiartă, în stânga şi în dreapta, simetric, felii de sfeclă
fiartă, iar în celelalte două părţi carote fierte.
După sfeclă urmează un rând de dovlecei fierţi, apoi
felii de roşii, ardei gras tăiat feliuţe, cartofi fierţi tăiaţi în sferturi,
felii de castraveţi verzi, iar la capete, felii de roşii şi foi de salată
verde.
Se toarnă deasupra sos vinegret a cărui reţetă a fost
prezentată anterior.
C.
SOSURI
Sos spaniol rece
· 100
g ulei;
· 50 g
usturoi;
· 50 g
oţet;
· 1 g
piper;
· Sare
Se pisează usturoiul, se adaugă oţetul, uleiul,
piperul măcinat şi sarea după gust. Oţetul poate fi diluat cu apă după gust.
Pentru mâncăruri de post se serveşte la salata de
fasole verde.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de fasole boabe
· 400
g fasole boabe;
· Zarzavat
pentru supă;
· Sare
Se pune fasolea la înmuiat de seara.
A doua zi se schimbă apa şi se pune la fiert.
Când apa începe să clocotească se scurge şi se pune
altă apă fierbinte.
Operaţia se mai poate repeta încă o dată.
Se adaugă zarzavatul de supă întreg.
Când fasolea este bine fiartă, se scoate zarzavatul,
se trece fasolea prin sită şi se subţiază cu zeama ei.
E.
MÂNCĂRURI
Pilaf de ardei
· 4 –
5 ardei graşi;
· 1
ceaşcă orez;
· 1
ceapă mare;
· 1
lingură bulion sau câteva roşii;
· 3
linguri ulei;
· Sare;
· Piper
Se curăţă ardeii de codiţă şi seminţe, se taie subţiri
ca fideaua şi se înăbuşe puţin în ulei, până se înmoaie.
Se prăjeşte ceapa în ulei, se adaugă orezul şi se
înăbuşe puţin până se îmbibă bine cu ulei, apoi se amestecă cu ardeii şi se
aşază în cratiţă, adăugând 3 ceşti de apă, cu o lingură de bulion sau zeamă de
roşii sau câteva roşii rupte în patru sar roşii curăţate de coajă şi de
seminţe.
Se adaugă sare şi piper.
Se dă la cuptor.
Zeama trebuie să fie scăzută complet iar bobul de orez
bine fiert, dar întreg.
F.
DULCIURI
Nuga de zahăr ars
· 1
pahar zahăr tos;
· 1
pahar nuci tocate
Se toacă nucile pe un fund de lemn, pe cît posibil în
feliuţe cât mai mici.
Se vântură de pieliţele mici, uscate.
Se pune într-o tigaie groasă un pahar de zahăr să se
topească şi se amestecă mereu cu lingura.
Când zahărul începe să se rumenească şi devine roşcat,
se pun nucile, se amestecă şi se lasă atât cât să se amestece bine cu zahărul.
Se toarnă pe fundul de lemn udat cu apă şi se întinde
repede cu vergeaua, deasemenea udată cu apă, o foaie cam de ½ cm grosime.
Se taie fâşii de 2 degete late şi de 4 degete lungi.
Se desprind imediat de pe fund cu cuţitul şi se aşază
pe platou.
Se lucrează repede înainte de a se întări nugaua şi cu
băgare de seamă, pentru a se evita arsurile cu stropi de zahăr fierbinte.
Se poate utiliza susan în loc de nuci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu