joi, 27 ianuarie 2022

 6. /29 IANUARIE 2022 - SFATURI UTILE


CÂTEVA CUVINTE DESPRE PLOMBE DENTARE

   Dr. Gabriela Stefan, medic specialist stomatologie generala, Policlinica „Sf. Maria" Iasi: „Exista mai multe motive posibile pentru o astfel de  situatie * de exemplu, la persoanele stresate care scrasnesc din dinti, obturatiile cedeaza in timp Sau poate obturatia, fiind prea mare, nu are aderenta pe peretii dintilor. Salivatia abundenta este un alt motiv pentru ca se interpune intre materialul folosit la plombarea dintelui si acesta din urma. Orice cabinet ar trebui sa ofere o garantie de 6 luni pentru obturatii. Asta inseamna ca orice problema aparuta in acest interval, legata de dintele asupra caruia s-a facut interventia, va fi rezolvata gratuit de catre medic. Teoretic, plombele au durabilitatea normala de 8-15 ani. Dar, de multe ori apar probleme deoarece nu se practica o igiena dentara corecta si constanta: aceasta inseamna spalatul corect pe dinti de 3 ori pe zi plus  vizite periodice la stomatolog. Trebuie  sa ne spalam pe dinti de cel putin de trei  ori pe zi, astfel incat sa nu lasam resturile alimentare sa actioneze asupra dintilor. Atentie la alimentatie. Alimentele colorate (vin rosu cafea, ceai) schimba culoarea plombelor, iar alimentele foarte dure (covrigi, seminte, alune, nuci) le pot disloca. Cele mai eficiente miscari la un periaj corect sunt cele de sus in jos, urmate de o clatire abundenta. Dintii si suprafetele dentare trebuie periate timp de 3 pana la 5 minute. Si gingiile si limba trebuie periate consecvent, asa cum ne periem si dintii, pentru ca bacteriile raman cantonate si pe aceste suprafete. Atentie: 80% dintre problemele dentare tin de igiena incorect efectuata; restul de alimentatie, mediul in care traim si muncim (de exemplu, brutaii, patiserii, cofetarii, cei din industria chimica, in general cei care lucreaza in medii cu tot felul de pulberi sunt predispusi la carie dentara)".
-----
Tipurile de plombe 
* Plombele pot fi de amalgam, din rasini de compozite, din ionomeri de sticla, din aliaje de aur sau plombe inlay si onlay.
* Plombele de amalgam sunt  cele mai accesibile si de durata (15 ani) dar au dezavantajul ca nu redau dintelui aspectul natural. Provoaca rar reactii alergice.
* Plombele din rasini de compozite sunt de culoarea dintelui si au in componenta un amestec plastic umplut cu sticla. Au o durata de viata de aproximativ 8-10 ani. Pot provoca sensibilitate dentara datorita absorbirii nervilor in dentina tubulara.
* Plombele din ionomeri de sticla pot fi folosite doar acolo unde dintii nu sunt supusi unor presiuni ridicate datorita ocluziei. Emana o cantitate mica de flour favorabila pentru dintii sensibili. Nu rezista la fracturi si de aceea se folosesc doar in cazul plombarii frontale sau a radacinilor dentare.
* Plombele din aliaj de aur sunt rezistente la uzura, fracturare, coroziune sau matuire. Nu ofera aspectul natural al dintelui, dar sunt bio-compatibile si protejeaza dintii opusi.
* „Inlay"-urile si „Onlay"-urile sunt plombe albe din portelan, rezistente, solide, de culoarea dintelui. Se folosesc cand un dinte este prea afectat pentru o obturatie obisnuita dar nici nu are nevoie de o coroana. Sunt special facute pentru suprafata de frecare a molarilor.
-----
Cum imi albesc o plomba care s-a innegrit?
Plombele de amalgam sau din rasini nu pot fi albite. Cel mai bine este ca acea plomba sa fie inlocuita. Asta dupa ce s-a facut o albire prealabila pentru a asigura o culoare imbunatatita a dintilor naturali. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...