5. /8 FEBRUARIE 2022 - SFATURI UTILE
CANCERUL LA SÂN ȘI VITAMINELE
Cancerul la sân se caracterizează prin căpătarea unei tumori mamare maligne, iar grupurile de celule canceroase implicate pot migra şi cuprinde şi alte ţesuturi din vecinătatea sânilor.
Deşi tumorile mamare se pot datora unui număr mare de factori, cel mai important dintre ei este predispoziţia genetică.
Potrivit statisticilor, cancerul mamar este a două cea mai comună formă de cancer în rândul femeilor. În medie, 1 din 8 femei se îmbolnăvesc de cancer la sân în diferite etape de viaţă. Pentru populaţia feminină, mortalitatea prin cancer la sân este secundată doar de mortalitatea prin cancer pulmonar, în topul celor mai letale boli canceroase.
Cercetările au demonstrat că vitamina D are cele mai semnificative efecte asupra activităţii tumorale specifice cancerului la sân, urmată de adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi a unui stil de viaţă activ, respectiv de luarea de măsuri pentru gestionarea stresului şi îmbunătăţirea calităţii somnului.
Studiile clinice recente întăresc tot mai mult ideea că vitamina D joacă un rol esenţial în prevenirea acestei forme de cancer.
Cercetătorii consideră că până la 90% dintre cazurile de cancer la sân se datorează deficienţei de vitamina D, care poate fi prevenită cu uşurinţă!
Potrivit medicilor de la Centrul pentru Boli Canceroase Moores San Diego din cadrul Universităţii California, cancerul la sân poate fi prevenit in proporție foarte mare prin administrarea de vitamina D în doze corecte. Pe fondul deficienţelor de această vitamina, tumorile mamare se formează, cresc şi se metastazează într-un ritm mult mai alert.
O echipa de cercetători a descoperit că femeile cu concentraţii serice mai mari de 25-hidroxivitamina D prezintă un risc de mortalitate prin cancer mamar cu 50% mai mic decât femeile cu concentraţii serice inadecvate ale aceleiaşi substanţe.
Așadar, nu mai sta pe gânduri și aprovizionează corpul cu cât mai multă vitamina D. Pe lânga expunerea la soare, despre care știm cu toții că este cea mai bună sursă de aprovizionare, în sezonul rece vă puteți folosi de următorele surse:
- Sardina şi tonul la conservă conţin multă vitamina D, şi sunt de obicei mai ieftine decât peştele proaspăt.
- Uleiul din ficat de cod conţine aproximativ 1,300 UI de vitamina D pentru fiecare linguriţă de produs.
- Peştele gras este o sursă bună de vitamina D. În această categorie intră tonul, macroul, somonul, păstrăvul şi țiparul.
- Ciupercile pot produce şi ele vitamina D, atunci când sunt expuse la raze ultraviolete. Ciupercile de strat – Agaricus bisporus (Champignon) asigură până la 400 UI de vitamina D pentru fiecare porţie de 85 g sau aproximativ o cană de ciuperci tocate cubuleţe.
- Aproape toate tipurile de lapte de vaci din comerţ sunt fortificate cu vitamina D. Brânza şi îngheţata, însă, nu sunt de regulă obţinute din lapte fortificat.
- Vitamina D conţinută de ouă este concentrată mai ales în gălbenuş. De aceea este important să consumăm ouă cu tot cu gălbenuş, şi nu doar albusul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu