joi, 17 februarie 2022

 7. /19 FEBRUARIE 2022 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT


LUIGI BOCCHERINI

Luigi Boccherini
LBoccherini.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
LuccaToscanaItalia Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
MadridSpania Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculozăModificați la Wikidata
Frați și suroriGiovanni Gastone Boccherini[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Lucca.svg Republic of Lucca[*] Modificați la Wikidata
Ocupațievioloncelist[*]
compozitor Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică clasică  Modificați la Wikidata
Discografie
Înregistrări notabileString Quintet in E major, Op. 11, No. 5[*]  Modificați la Wikidata
violoncel  Modificați la Wikidata
Semnătură
Boccherini-signature-1776.png
Prezență online
Internet Movie Database
VGMdb

Luigi Rodolfo Boccherini
 (n. ,[1][2][3][4] Lucca, Toscana, Italia – d. ,[1][2][3][4] Madrid, Spania) a fost un compozitor și violoncelist din Italia, a cărui muzică era caracterizată de un stil galant, stil care s-a dezvoltat, intr-un fel, separat de marile centrele muzicale europene.
Luigi Boccherini
(1743-1805)

Boccherini este foarte cunoscut datorită unui menuet din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 și Concertul de violoncel în Si bemol major. Această ultimă lucrare a fost cunoscută în diferite versiuni făcute de violoncelistul german Friedrich Grützmacher, dar recent a fost transformată în versiunea originală.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Boccherini s-a născut în orașul Lucca din Italia, într-o familie de muzicieni. La o vârstă tânără, tatăl său, care era de asemenea violonist și contrabasist, l-a trimis pe Luigi la Roma pentru a studia. În 1757 el a mers la Viena cu fiul său, unde amândoi au fost angajați de către curtea regală ca muzicieni la teatru. În 1761 Boccherini a mers în Madrid, unde a fost angajat de Don Luis, fratele cel mic al regelui Charles al-III-lea. Acolo el a înflorit sub patronajul imperial până ce într-o zi când regele Charles și-a exprimat dezaprobarea la un pasaj într-un trio nou și i-a ordonat lui Boccherini să-l schimbe. Compozitorul nu s-a supărat pentru remarca făcută, dar nu a schimbat nimic ceea ce a dus la concedierea lui.

Printre patronii săi, au fost consulul francez Lucien Bonaparte, de asemenea, regele Friedrich Wilhelm II al Prusiei, care era un amator violonist, flautist și un susținător avid al artei. Boccherini a traversat o perioadă grea la moartea patronului său spaniol, a celor două neveste și a fiicelor acestuia, el murind în sărăcie în anul 1805, rămânând în urma lui doi băieți. Linia lui genealogică continuă și astăzi.

Mare parte din muzica lui de cameră urmează modelul stabilit de Joseph Haydn, dar Boccherini a îmbunătățit modelul lui Hadyn de cvintet de corzi aducând violoncelul în primul plan, pe când Haydn întotdeauna i-a conferit un rol de acompaniament. Mai degrabă, stilul Boccherini are ca sursa lucrările unui alt faimos violoncelist italian Giovanni Battista Cirri, născut înaintea lui Boccherini și Haydn.

Un virtuoz violoncelist de primă clasă (posibil cel mai împlinit violoncelist din istorie[judecată de valoare]), Boccherini a interpretat adesea repertoriul viorii la violoncel, la înălțime, un talent pe care el l-a dezvoltat pe când înlocuia violoniștii bolnavi în timpul turneelor. Acest control suprem al instrumentului i-a adus multe laude din partea contemporanilor săi (remarcabilii Baillot, Rode și Romberg) și este evident în partea de compoziție pentru violoncel (în mod special în cvintetul pentru două violoncele, considerat adesea ca fiind un concert de violoncel cu acompaniament de cvartet de corzi).

El a scris foarte multă muzică de cameră, incluzând peste 100 de cvintete pentru două viori, violă și două violoncele (un tip pentru care el deține pionieratul, în contrast cu instrumentația obișnuită pentru două viori, două viole și un violoncel), o duzină de cvintete de chitare (nu toate au supraviețuit), aproape 100 de cvartete de corzi și un număr de triouri de corzi și sonate (incluzând cel puțin 19 pentru violoncel), muzica lui orchestrală include 30 de simfonii și 12 concerte de violoncel.

Operele lui Boccherini au fost catalogate de Yves Gérard muzicolog francez (născut în 1932) în catalogul Gerard publicat în Londra de aici numărul G pentru rezultatele sale.

Stlilul Boccherini este caracterizat de farmecul tipic rococoului, strălucire, optimism și inventarea unei expuneri mult mai melodice și ritmice, cuplată cu frecvente influențe de chitară tradițională din țara sa de adopție, Spania. Neglijat după moartea sa, poreclit soția lui Haydn, datată din secolul 19, munca sa adună mai multă recunoștință târzie, în tipăritură, înregistrări și concerte. Faimoasa lui “Musica notturna delle strade di Madrid” (cvintet de coarde în C major Op. 30) a fost recent popularizată prin filmul lui Peter Weir, "Master and Commander: The Far Side of the World".






Best of Boccherini






IRINA LOGHIN

Irina Loghin
Irina Loghin.jpg
Date personale
Nume la naștereIrina Loghin
Născută (82 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Gura VitioareiPrahovaRomânia Modificați la Wikidata
Căsătorită cuIon Cernea
Număr de copiiModificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
cântăreață Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalmuzică populară românească
Ani de activitate1962 - prezent
Case de discuriElectrecord (1965-1995)
Eurostar (1996-prezent)
Interpretare cuBenone SinulescuIon DolănescuGheorghe ZamfirȘtefan BănicăRomica PuceanuIleana SărăroiuMaria Ciobanu Daniela ConduracheFlorin PiersicAndraAngela SimileaElisabeta TurcuPaul Ciprian SurugiuGeorge VancuParaschiv Oprea,
PremiiOrdinul Național „Serviciul Credincios”
Ordinul de Onoare
Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofițer[*][2]  Modificați la Wikidata
Cariera politică
Senatoare a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Legislaturălegislatura 2004–2008[*]
Deputată a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Legislaturălegislatura 2000–2004[*]

Partid politicPRM
voce[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Site web

Irina Loghin (n. ,[1] Gura VitioareiPrahovaRomânia) este o interpretă de muzică populară românească, supranumită „regina muzicii populare”[3][4][5]. A fost, pe rând, solistă a ansamblurilor „Ciocârlia”, „Barbu Lăutaru” și „Ciprian Porumbescu”. A cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate.

În octombrie 1998 s-a înscris în Partidul România Mare (PRM).[6] În legislatura 2000-2004 a fost deputat ales pe listele PRM iar în legislatura 2004-2008 a fost senator român, ales în județul Giurgiu, pe listele partidului PRM[7], calitate în care a încercat să ajute artiștii români și bătrânii, dar nu a mai dorit să candideze pentru un al doilea mandat de senator din cauza eșecurilor în acest plan.[necesită citare] În legislatura 2004-2008, Irina Loghin a inițiat 74 de propuneri legislative, din care 2 au fost promulgate legi. În legislatura 2000-2004, Irina Loghin a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Federativă a Braziliei și Regatul Suediei iar în legislatura 2004-2008, a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Estonia, Muntenegru și Republica Letonia.

Irina Loghin este căsătorită cu fostul campion la lupte greco-romane Ion Cernea și este mamă a doi copii, Ciprian și Irinuca.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Discuri vinil editate de Electrecord (1965 - 1995)[modificare | modificare sursă]

  • 1965 - „Măi bădiță de pe grui”
  • 1966 - „Foicică din ponoare”
  • 1967 - „Merișorii”
  • 1967 - „Bădiță, de dorul tău”
  • 1968 - „M-au cerut, la maica, doi"
  • 1970 - „Pe drumul căruțelor”, cu Benone Sinulescu
  • 1972 - „Întoarce-te bade-n sat”
  • 1973 - „Cine n-are dor pe lume”
  • 1974 - „Rămâi, mândruțo, cu bine”, cu Benone Sinulescu
  • 1974 - „Cei trei brazi de la Sinaia”
  • 1974 - „Cerui sfatul florilor”
  • 1975 - „Spune, măiculiță, spune”
  • 1977 - „Miorița”
  • 1978 - „Pe munții de piatră”, cu Benone Sinulescu
  • 1982 - „Mugurel de primăvară”
  • 1990 - „Să cânt, cu drag, omului”
  • 1992 - „Deschide, gropare, mormântul”
  • 1994 - „Știi, omule, ce e viața?”

Filmografie[modificare | modificare sursă]

  • 1978 - „Rătăcire"
  • 1982 - „Amurgul fântânilor" (Nu a rulat din cauza unei interdicții)

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

În duet cu Ion Dolănescu

Prin Decretul nr. 1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistei Irina Loghin i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”.[8]

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Irina Loghin la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.[9] El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.[10]

În mai 2014, Irina Loghin a fost decorată cu Ordinul de Onoare de către președintele Republicii MoldovaNicolae Timofti.[11]

DISC INTERZIS - IRINA LOGHIN (1984)



IRINA LOGHIN - Potpuriu "Cantecele vietii mele" (2021)


IRINA LOGHIN - Cele mai noi cântece de petrecere (2018)




DAN ION MARCU (DAN IAGNOV)

Dan Iagnov
Iagnov1.JPG
Dan Iagnov cântând la pian (colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela)
Date personale
Nume la naștereDan Ion Marcu
Născut6 februarie 1935
BucureștiRomâniaRomânia
Decedat (77 de ani)
BucureștiRomânia
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Ocupație- inginer constructor în specialitatea construcții civile și industriale,
- compozitor de muzicǎ ușoarǎ pop și interpret pian și voce
Activitate
OrigineRomână

Dan Iagnov (n. Dan Ion Marcu6 februarie 1935București – d. 19 februarie 2012, București) a fost un compozitor român de muzică pop romantică ai anilor 1980-2012.

A început să scrie muzică la începutul anilor ’80, colaborând cu foarte mulți interpreți, printre care: Sanda LadoșiElena CârsteaAngela SimileaAura UrziceanuMonica Anghel, Luiza Cioca, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu, Marcel PavelIoan Gyuri PascuDaniel IordăchioaieCătălin Crișan, Viorela Filip, Roxana Vulpescu, Loredana Martinov, Daniela Cristea, Manuela Fedorca, Corina Dogaru, Petruța Mihai etc. A scris muzică și pentru actorii Ștefan Iordache și Florin Piersic. Principalii orchestratori ai cântecelor sale au fost George Natsis și Ionel Tudor. A colaborat cu casele de discuri: ElectrecordRoton și OVO MUSIC/Ovidiu Komornyic.

Dan Iagnov a realizat muzicalul „Adio femei!” scris în colaborare cu Dan V. Dumitriu pentru Angela Similea și Ștefan Iordache, muzical care s-a jucat timp de 4 ani, (1990 – 1994), cu săli pline.

Din anul 2001 Dan Iagnov a fost realizatorul unei emisiuni bine documentate despre Paris și șansoneta franceză, intitulată „Pe malurile Senei”, difuzată și redifuzată la Radio România Muzical.

Dan Iagnov a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România - Asociația pentru Drepturi de Autor.

Pe ultimul disc, scos în anul 2010 și intitulat „Dan Iagnov cântece de alcov (nostalgii pariziene)”, compozitorul își exprimă gândurile cele mai tainice care i-au ghidat întreaga activitate componistică:

„Scriu muzică în orele târzii ale nopții ascultându-mi sufletul în zgomotul bătăilor de inimă care parcă înregistrează numărul zilelor care fug. Cred în realizarea viselor mele. Nimeni nu ne poate opri să visăm. Tot așa cum amintirile nu ni le poate lua nimeni, niciodată până în ziua în care ne ducem să înnoptăm pentru totdeauna. Amintirile fiind dorurile noastre cele mai triste. M-a preocupat până la obsesie trecerea inexorabilă a timpului cât și dorința de a-l opri din zbor pentru a prelungi, mai ales acele momente unice, irepetabile ale vieții, și din păcate timpul nu are timp pentru răsfățuri și trece indiferent fără să privească înapoi.”
—Dan Iagnov, CD - „Dan Iagnov cântece de alcov (nostalgii pariziene)”

Primii ani. Studii[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 6 februarie 1935 la București și a murit la 19 februarie 2012 în București. Numele lui adevărat este Dan Ion Marcu. Tatăl lui, Marcu Jean, era născut în PhiladelphiaSUA, iar mama lui, Laurenția Fanchette, era de origine franceză. Numele de Iagnov, ca nume de scenă, este numele celui de al doilea soț al mamei sale, Zalman Iagnov, o personalitate a lumii medicale, primul prodecan al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Sub conducerea Prof. Dr. Zalman Iagnov s-au pus bazele unui învățământ anatomic modern[1]. Doctorul și Profesorul Zalman Iagnov a corespondat cu Dr. George Palade (laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în anul 1974), Dr. Grigore T. Popa, (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași îi poartă numele), Dr. C. I. Parhon, (președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române 1948-1952 (funcție echivalentă cu cea de șef al statului)), poetul Ilarie Voronca, scriitorii Gala GalactionTudor Arghezi etc. (corespondența se găsește in Arhiva lui Dan Iagnov).

Fratele lui Zalman Iagnov, Simion Iagnov, era de asemenea o mare personalitate medicală, doctor, profesor și membru corespondent al Academiei Române[2][3].

Dan Iagnov adolescent într-o pictură semnată Vavylina. (Colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela)

Dan Iagnov și-a petrecut copilăria și adolescența în București și Timișoara. A terminat Liceul de băieți „Nikos Beloiannis” din Timișoara, promoția 1953. A absolvit Facultatea de Construcții Civile și Industriale, promoția 1958/1959 obținând titlul de Inginer Constructor în specialitatea Construcții Civile și Industriale. În 1971 a absolvit programul „Organizarea Producției și a Muncii”. În 1973 a absolvit cursul de „Analiză Sisteme de Prelucrare Automată a Datelor”. În 1974 a absolvit cursul de Utilizarea și Programarea Echipamentelor de Calcul FELIX FC-15 și FELIX FC-30. În 1981 a absolvit stagiul de Instruire Teoretică și Practică privind Activitățile de Analiză Sisteme de Prelucrare Automată a Datelor, Programe în Limbaje COBOLFORTRAN și ASSIRIS, Ansamblare Programe, Teleprelucrare, Operare Calculator FELIX C-512.

Dan Iagnov era un mare cititor de literatură bună. Cel mai mult iubea personajele din romanele lui Feodor Dostoievski, în special pe Prințul Mîșkin, personajul principal al romanului „Idiotul”. Cartea cea mai iubită de către Dan Iagnov era „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery. Recitea mereu această carte și de fiecare dată era impresionat de profunzimea ideilor.

Filmele care l-au impresionat cel mai mult sunt: „Corabia nebunilor” (regizor; Stanley Kramer; interpreți: Vivien LeighLee MarvinSimone SignoretJosé FerrerHeinz RühmannOscar Werner„Zorba grecul” (regizor: Michael Cacoyanis, interpreți: Antony QuinnIrene PapasAlan BatesLila Kedrova), „Casablanca” (regizor: Michael Curtiz, interpreți: Humphrey BogartIngrid Bergman), „Unora le place jazzul” (regizor: Billy Wilder, interpreți: Jack LemmonMarilyn MonroeTony Curtis), „Totul despre Eva” (regizor: Darryl F. Zanuck, interpreți: Bette DavisAnne BaxterGeorge Sanders, Marilyn Monroe), filmele cu Charles Chaplin („Luminile orașului”, „Dictatorul”, „Domnul Verdoux”„Piciul”, „Circul”, „Goana după aur”, „Timpuri noi”) și filmele cu Stan și Bran („Un prostănac la Oxford”„Departe spre Vest”„Cazul de crim㔄Legiunea străin㔄Cățelușul buclucaș”„Lupi de mare”„Origini nobile”„Fiii deșertului”).

Încă din copilărie și-a manifestat latura artistică, în special în domeniul muzicii. A luat lecții de pian, în particular, de la vârsta de 5 ani cu Lidia Cristian, continuându-le cu Magda Nicolau, două pianiste de renume. A luat lecții particulare de armonie și compoziție cu Alexandru Pașcanu, care era profesor de armonie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. A debutat ca pianist în București în anul 1980[4].

Activitatea componistică[modificare | modificare sursă]

Imagini din camera de lucru a compozitorului Dan Iagnov
(Colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela ).

Dan Iagnov a compus peste 300 de cântece. Câteva titluri de succes devenite șlagăre:

„Când vine seara” interpretă Sanda Ladoși. La Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia din anul 1992, 67 de concurenți din peste 100 s-au prezentat la concursul de selecție – secțiunea interpretare -, cu această melodie și la sfârșitul selecției, caz unic întâmplat în istoria festivalului, o parte din membrii juriului s-au suit pe scenă și au interpretat fiecare, în ritmuri diferite, „Când vine seara”.

„Mâine”, interpretă Elena Cârstea, melodie care ajunsese să fie cântată în perioada 1987-1992 în peste 100 de baruri și restaurante din țară.

„Cât aș fi vrut”, interpretată de Angela Similea, melodie care a stat în fruntea topurilor peste 30 de săptămâni.

Alte șlagăre: „Eu vreau să-ți spun că te ador”, „Și între noi mai e un pas”, „Te chem”, „Continent pierdut”, „Cântec de Crăciun”, „Nu mai știu ce-i bine și ce-i rău”, „Temeri și umbre”, "De ziua ta iubirea mea", „Baladă pentru Sanda”, „N-a fost iubire”, „Mai trece o zi”, „O noapte cu tine”, „Totul e perfect”, „E iarnă iar și seară iar”, „Sunt doar un poet”, „Fiesta”, „Louisamour”, „Te voi găsi”, „Primul pas”, „În fiecare clipă”, „Nu regret”, „Noaptea îmi bate-n geam”, „Păstrează-n amintire noaptea de acum”, „Priviți lumina ce a nins în zori”, „Și dacă vei pleca”, „Regretele târzii”, „Un simplu te iubesc”,„Singur printre oameni”, „Să-mi spui mereu că mă iubești”, „Magazinul meu de vise”, „Ți-am dăruit o floare”, „Ah, femeia!”, „Anemone mii”, „Când ninge”, „Pe cărările vieții", „O poveste de o zi”, „Un pas pe zăpadă”, „Și gândurile plâng”, „Mai mult decât iubire”, „Mon amour chou-chou”, „Iubesc, iubesc” etc, etc. Toate cântecele apărute pe discuri de vinil, casete si CD-uri, atât ca albume de autor cât și compilații sunt trecute la rubrica Discografie, în două Tabele cu toate datele necesare (anul apariției albumului, casa de discuri, compozitorul, textierul și interpreții).

Pentru Angela Similea și Ștefan Iordache, Dan Iagnov a scris muzicalul „Adio femei”[5][6][7] în colaborare cu Dan. V. Dumitriu, în regia lui Mihai Berechet de la Teatrul Național din București. În muzical a mai jucat și actrița Lia Bugnar. Acest muzical a fost prima colaborare a compozitorului Dan Iagnov cu actorul Ștefan Iordache. Era în primăvara lui 1990 când regizorul Mihai Berechet i-a propus lui Ștefan Iordache să facă un spectacol muzical, parteneră fiindu-i Angela Similea pe muzica lui Dan Iagnov.

"Ștefan s-a arătat foarte entuziasmat. ..." [8]

Premii[modificare | modificare sursă]

De-a lungul carierei componistice compozitorul Dan Iagnov a obținut numeroase premii, Tabelul 1.

Tabel 1. Premii
AnulCânteculFestival
1989„De ziua ta iubirea mea” compozitor: Dan Iagnov, textier: Dan V. Dumitriu, interpretă: Elena CârsteaFestivalul Tineretului Costinești

(Mențiune)

1994„Și între noi mai e un pas” compozitor: Dan Iagnov, textier: Andreea Andrei, interpreți: Sanda Ladoși/Ștefan IordacheFestivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”-secțiunea „Șlagăre”

(Locul II)

1995„Eu vreau să-ți spun că te ador” compozitor: Dan Iagnov, textier: Eugen Rotaru, interpreți: Sanda Ladoși/Ștefan IordacheFestivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”-secțiunea „Șlagăre”

(Locul III)

1999„Te chem” compozitor: Dan Iagnov, textier: Andreea Andrei, interpretă: Sanda LadoșiFestivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”-secțiunea „Creație”

(Locul III)

1999„Te chem” compozitor: Dan Iagnov, textier: Andreea Andrei, interpretă: Sanda LadoșiRadio România Actualități a desemnat această melodie – melodia anului

În anul 1996 Dan Iagnov a primit premiul televiziunii române (Societatea Română de Televiziune) în urma câștigării concursului „Trei din zece pentru un show” emisiune realizată la TVR1, la o ora de maximă audiență, „Dan Iagnov cu invitații săi” Sanda Ladoși, Ștefan Iordache și Luiza Cioca.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de autor[modificare | modificare sursă]

Primul album de autor al lui Dan Iagnov, „... între noi mai e un pas”, conține cântece interpretate de Sanda Ladoși, Elena Cârstea și Ștefan Iordache. Dan Iagnov spunea într-un interviu[7] cum s-a născut duetul Ștefan Iordache-Sanda Ladoși:

În 1994, m-am gândit să scriu muzică pentru un film de televiziune ...”,[9]

În anul 2006 apare albumul de autor „Best of Dan Iagnov”, care conține 20 de melodii, considerate ca fiind cele mai frumoase dintre cele aproximativ 300 de melodii compuse de autor[10].

În anul 2007 Dan Iagnov scoate un alt album de autor , „Magazinul meu de vise”[11][12][13][14][15][16], cu toate cele 8 melodii cântate de Ștefan Iordache. Trei dintre melodii le cântă în duet cu Monica Anghel. Primul cântec „Nu știam că te iubesc atât de mult” este dedicat soției lui Ștefan Iordache, Micaela, pe care o adora. Iar versurile piesei „Magazinul meu de vise” sună prevestitor:

„Închid ușa, sting lumina/ Trag oblonul și încui/ Magazinul meu de vise/ Nu mai vinde nimănui/ Plec cu gândul/ Nu știu încă/ În Apus sau Orient/ Tu, iubito, află azi/ C-ai fost ultimul client”.

În 14 septembrie 2008 Ștefan Iordache ne părăsea pentru totdeauna. Tot Dan Iagnov spunea într-un interviu[16]:

„Cu două luni înainte de a pleca dintre noi, Ștefan mi-a dat un telefon și m-a rugat să facem un album pe care să îl lucrăm în septembrie, când va veni la București. În august, i-am spus că cele 10 melodii sunt scrise și s-a bucurat mult. Din păcate, timpul n-a mai avut timp”
—Dan Iagnov în interviul din Jurnalul Național[16]

Un alt album de autor, apărut în anul 2009, este “Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”[17][18][19][20][21], dar de data aceasta melodiile au fost compuse pentru actorul Florin Piersic. Într-un interviu dat revistei Felicia[22] actorul spunea:

„Dacă aș fii întrebat ce am făcut de când exist pe lume, aș răspunde simplu: am trăit bucurându-mă de această minune care este viața. Am trecut peste întâmplările mai mult sau mai puțin fericite ale vieții, îmbrăcat în iluzii și speranțe, rămânându-mi foarte multe amintiri, pe care vi le voi împărtăși și dumneavoastră, prin superbele cântece de pe acest album, pentru mine unic.”
—Florin Piersic în interviul din revista Felicia[22]
Dedicația lui Florin Piersic pentru compozitorul Dan Iagnov cu ocazia lansării CD-lui „Florin Piersic hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”, 2009. (Din Arhiva lui Dan Iagnov)
„Un pas pe zăpada dintâi
Se topește ușor și dispare...
Mă întreb cine-l cunoaște pe- actor
Fără masca lui surâzătoare,
Când din rolul vieții a rămas,
Pe zăpadă trist și efemer
Un pas, doar un pas.”
—Dan Iagnov: refrenul cântecului "Un pas pe zăpadă" de pe CD-ul "Florin Piersic hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov".
„Viața este o poveste,
Fiecare din noi este
Chiar eroul, cunoscut sau neștiut.
Fiecare din noi are un capitol foarte mare
Și al tău abia acum a început.
Toți vom scrie rânduri, rânduri,
Cu speranțe, vise, gânduri,
Clipe triste, clipe bune, amăgiri,
Adevăruri sau minciună,
Vorba rea sau vorba bună
Și greșeli din care-nveți și împliniri.”
—Dan Iagnov: prima strofă a cântecului "Viața este o poveste" de pe CD-ul "Florin Piersic hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov".

Versurile sunt scrise de Andreea Andrei.

Ultimul album de autor apărut în 2010 este intitulat “Dan Iagnov cântece de alcov (nostalgii pariziene)”. Despre acest album compozitorul declară în “Credo” (din album):

„Dedic acest album femeii o minune a lui Dumnezeu, dedic această întâlnire cu dumneavostră iubirii iar iubirii dedic aceste gânduri: ‘eu știu că tu știi că te iubesc, eu vreau ca să vrei să fii a mea. Eu visez că tu mă visezi visându-te. Eu cel care te iubește mai mult decât iubirea, iar lacrimile-mi plâng de fericire și de dor, de dor de tine când ești cu mine, femeia mea, regina mea.”
—Dan Iagnov în Credo - CD - Dan Iagnov Cântece de alcov (nostalgii pariziene)

Textele celor mai multe melodii sunt scrise de talentata și rafinata Andreea Andrei[23] cu care Dan Iagnov a avut o colaborare aproape magică.

Tabel 2. Albume de autor
AlbumAnul aparițieiCasa de discuriCântece
Titlul cânteculuiCompozitorTextierInterpret
… între noi mai e un pas(CD)1995Roton și TOPAZ
1. ... între noi mai e un pasDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Sanda Ladoși
2. Când vine searaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
3. Dar vei veniDan IagnovDan V. DumitriuȘtefan Iordache
4. Eu vreau să-ți spun că te adorDan IagnovEugen RotaruȘtefan Iordache/Sanda Ladoși
5. N-a fost iubireDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
6. În noi visează un copilDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Sanda Ladoși
7. Cântec de CrăciunDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Elena Cârstea
8. Mai bine pleciDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
9. De câte ori pe înseratDan IagnovMiron Radu ParaschivescuȘtefan Iordache
10. Te-am uitatDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
11. Il est tard de partirDan IagnovRodica GrigoriuȘtefan Iordache/Sanda Ladoși
Luiza – Louisamour(casetă)1997Roton
1. LouisamourDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov/Luiza Cioca
2. Un an din viața taDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
3. De ce să-mi fie teamăDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
4. Poate nu te-am iubitDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
5. S-a oprit clipaDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
6. Tristețe fără glasDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
7. Tu nu ai înțelesDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
8. Tot ce ne leagăDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
9. De dincolo de visDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
10. Aș vrea să simt că mă iubeștiDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
11. Te-cearcă viața uneoriDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
Best of Dan Iagnov(CD)2006OVO MUSIC
1. Te chemDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
2. Eu vreau să-ți spun că te adorDan IagnovEugen RotaruSanda Ladoși/Ștefan Iordache
3. Când vine searaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
4. Totul e perfectDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
5. O noapte cu tineDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
6. LouisamourDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca/Dan Iagnov
7. În noi visează un copilDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
8. MâineDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
9. Cântec de CrăciunDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Elena Cârstea
10. E iarnă iar și seară iarDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
11. Cum oare știiDan IagnovDan V. DumitriuRoxana Vulpescu
12. Am fost actorDan IagnovDan V. DumitriuDaniel Iordăchioaie
13. RepedeDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
14. Sunt doar un poetDan IagnovEugen RotaruȘtefan Iordache
15. FiestaDan IagnovZoia AlecuSanda Ladoși
16. Și între noi mai e un pasDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
17. N-a fost iubireDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
18. Priviți lumina ce a nins în zoriDan IagnovDan V. DumitriuAdrian Daminescu
19. Mai trece o ziDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
20. Continent pierdutDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel/Gabriel Cotabiță
Magazinul meu de vise Ștefan Iordache(CD)2007Roton
1. Nu știam că te iubesc atât de multDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
2. Mai mult decât oricândDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Monica Anghel
3. Ah, femeia!Dan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
4. TrecătorulDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
5. Viața noastră este un tangouDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Monica Anghel
6. Ți-am dăruit o floareDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
7. Nu te întrebDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Monica Anghel
8. Magazinul meu de viseDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
Florin Piersic Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov(CD)2009OVO MUSIC
1. O poveste de o ziDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
2. Latino lascivDan IagnovDan IagnovFlorin Piersic
3. Anemone miiDan IagnovDan IagnovFlorin Piersic
4. Femeia e secretulDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
5. Și ploua...Dan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
6. Pe cărările viețiiDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
7. Poveste cu un saxofonDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
8. Viața este o povesteDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
9. Când ningeDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
10. Un pas pe zăpadăDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
Dan Iagnov Cântece de alcov (nostalgii pariziene)(CD)2010OVO MUSIC
1. Credo (muzică ambientală)Erol GarnerDan IagnovDan Iagnov
2. De la o vremeDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
3. Mon amour chou-chouDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
4. Mai mult decât iubireDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
5. Și gândurile plângDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
6. Cheri-CheraDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
7. Ochii tăi nu pot mințiDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
8. Iubesc, iubescDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
9. Avec le temps (Live)Léo FerréLéo FerréDan Iagnov

Albume colective[modificare | modificare sursă]

Tabel 3. Albume colective
AlbumAnul aparițieiCasa de discuriCântece
Titlul cânteculuiCompozitorTextierInterpret
Angela Similea De dragul tău (Vinil, LP, Album)1988Electrecord9. Cât aș fi vrutDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea
Elena Cârstea Ochii tăi (Vinil, LP, Album)1989Electrecord
1. De ce crezi tu că te-am uitatDan IagnovRoxana PopescuElena Cârstea
2. MâineDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
3. De ziua ta iubirea meaDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
Elena Cârstea Someday (Vinil LP, Album pentru străinătate)1990Electrecord
1. SomedayDan IagnovElena Cârstea (versiunea în engleză)Elena Cârstea
4. Forgive the past, come backDan IagnovNicolae MelinescuElena Cârstea
6. Your birthday is todayDan IagnovElena CârsteaElena Cârstea
8. We wereDan IagnovElena CârsteaElena Cârstea
Angela SimileaȘtefan Iordache Adio femei Vol. 1 Selecțiuni din spectacol (Vinil, LP, Album)1990Electrecord
1. Te-n cearcă viața uneoriDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
2. Cât aș fi vrutDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
4. E viața meaDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
6. Timpul s-a oprit stingherDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
7. Dar vei veni!Dan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
8. Dormi iubite, dormiDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
10. Ploaia s-a opritDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
Angela SimileaȘtefan Iordache Adio femei Vol. 2 Selecțiuni din spectacol (Vinil, LP, Album)1990Electrecord
1. Cum oare știi?Dan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
2. O zi aș vreaDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
3. De câte ori pe înseratDan IagnovMiron Radu ParaschivescuAngela Similea/Ștefan Iordache
7. În zborDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
8. Sunt umbra taDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
Elena Cârstea Baladă pentru Sanda (Vinil, LP, Album)1993ROMAGRAM EUROSTAR
1. Baladă pentru SandaDan IagnovElena CârsteaElena Cârstea
2. Nu mai știu ce-i bine și ce-i răuDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
3. Trecători de-a lungul vieții noastreDan IagnovDan V. Dumitriu / Elena CârsteaElena Cârstea
4. Temeri și umbreDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
5. Ye, Ye, YeDan IagnovElena CârsteaElena Cârstea
Sanda Ladoși Când vine seara (Vinil, LP, Album)1993Electrecord
1. Când vine searaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
3. Te-am uitatDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
6. Mai bine pleciDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
8. Regăsesc dragosteaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
Elena Cârstea O iubire imposibilă (casetă)1995ALPHA SOUND
2. Nu mai știu ce-i bine și ce-i răuDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
3. Baladă pentru SandaDan IagnovElena CârsteaElena Cârstea
4. Temeri și umbreDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
11. De ce crezi tu că te-am uitatDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
Nu mă iubi Sanda Ladoși (CD)1997Roton
1. Mai trece o ziDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
2. De ceDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
4. E iarnă iar și seară iarDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
5. Mi-ai lipsit iubirea meaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
7. Nu mă iubiDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
8. Să regăsim iubireaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
10. În dragoste să nu-ți pară răuDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
11. Te simt departeDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
13. Te regăsesc dragosteDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
14. AmintireDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
16. Iubirea mea ar fii păcatDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
Cătălin REVINO(CD)2005Roton
2. Cât de mult te-am iubitDan IagnovCătălin Crișan și Iulian VrabeteCătălin Crișan
5. Voalul de mireasăDan IagnovCătălin CrișanCătălin Crișan
9. Am așteptat un semnDan IagnovIulian VrabeteCătălin Crișan
Sanda Ladoși Khalini (CD)2006OVO MUSIC
7. RepedeDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
8. Totul e perfectDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
9. Când vine searaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
10. O noapte cu tineDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
Viorela Filip. O floare pentru fiecare(CD)2006FEVRONIA records1. Păstrează-n amintire seara de acumDan IagnovAndreea AndreiViorela Filip
Ștefan Iordache Muzică de colecție Vol. 67 (Jurnalul Național)(CD)2008Roton Intercont Music
1. Nu știam că te iubesc atât de multDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
3. Ah, femeia!Dan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
7. TrecătorulDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
12. Ți-am dăruit o floareDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
21. Magazinul meu de viseDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
80 de ani de muzică în 80 de ani de radio. Cele mai frumoase melodii românești difuzate la radio Vol. 3[24](CD)2008Roton2. Când vine searaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
Elena Cârstea Best of(CD)2009OVO MUSIC20. MâineDan IagnovDan V. DumitriuElena Cârstea
Best of Daniel Iordăchioaie(CD)2009OVO MUSIC10. Am fost actorDan IagnovDan V. DumitriuDaniel Iordăchioaie
Duete celebre(CD)2009Roton8. Nu mă iubiDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Sanda Ladoși
Muzică românească Cântece de neuitat(CD)2010Roton3. Ah, femeia!Dan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
Lăutarii de ieri și azi, Disc 2(CD)2010Roton6. Nu știam că te iubesc atât de multDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
Dacă mă mai iubești(CD)2010Roton13. Nu știam că te iubesc atât de multDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
Cântece de dragoste(CD)2010Roton4. Nu știam că te iubesc atât de multDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache
... cele mai frumoase, din anii noștri de neuitat(CD)2010Roton17.În dragoste să nu-ți pară răuDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
Angela Similea Anii ’80 Vol. IV(CD)2010OVO MUSIC14. Cât aș fi vrutDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea

Spectacole de televiziune și emisiuni radio[modificare | modificare sursă]

TVR1 - "Când vine seara – Dan Iagnov cu invitații săi", realizator Luminița Dumitrescu

Antena 1 - "Dan Iagnov și invitații săi: Sanda Ladoși și Luiza Cioca" realizatori Andreea Berechet și Cristian Apostolescu

Dan Iagnov a fost invitat de Radio România ActualitățiRadio România Cultural și Radio România Muzical la un număr foarte mare de emisiuni (peste 60 de participări, la o parte din ele fiind singurul invitat, pe o durată de 5 ore, noaptea între orele 24 - 5).

Imaginea CD-ului scos de Radio România Muzical cu una din emisiunile "Pe malurile Senei" de Dan Iagnov (colecția particulară de fotografii Dr. Brițchi Mirela)

Din anul 2001 este realizatorul emisiunii “Pe malurile Senei”[25], realizată la Radio România Muzical, și care cuprinde 50 de episoade.

Radio România Muzical “George Enescu” a editat un compact disc cu una din emisiunile “Pe malurile Senei”, intitulat “Emisiuni de succes”, (episodul despre Gilbert Becaud). Discul a fost lansat la București în luna mai 2005, pe esplanada din fața Teatrului Național cu ocazia evenimentului „Zilele libertății de exprimare 3 - 13 mai 2005” și la Cluj în 2006. Acest CD a fost distribuit gratuit celor care au participat la eveniment. CD-ul nu a fost pus la vânzare. Compozitorul Dan Iagnov ne vorbește despre cum s-a născut ciclul de emisiuni „Pe malurile Senei” în primul episod, din care redăm un citat: "Fără doar și poate sunt îndrăgostit de Paris. ..."[26]

Din anul 1990 și până în 2000, Dan Iagnov a cântat (voce și pian), periodic, într-un mic bar din Paris și Viena, șansonete și muzică scrisă de el special pentru această ocazie.

La Paris un număr de 6 melodii i-au fost achiziționate de mari vedete ale cântecului francez, dintre care amintim pe Nana Mouskouri și Herbert Leonard.

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

TVR 1[27] [28]:

  1. „Cântec de Crăciun”
    Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Elena Cârstea
  2. „Între noi mai e un pas”
    Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
  3. „Eu vreau să-ți spun că te ador”
    Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
  4. „Nu mă iubi”
    Regia: Luminița Dumitrescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
  5. „În noi visează un copil”
    Regia: Sergiu Ionescu, Eugen Dumitru, Ovidiu Dumitru. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Sanda Ladoși
  6. „Sunt doar un poet”
    Regia: Eugen Dumitru, Ovidiu Dumitru. Muzica: Dan Iagnov, Interpret: Ștefan Iordache

ANTENA 1:

  • „Singur printre oameni”
    Regia: Șerban Marinescu. Muzica: Dan Iagnov, Interpreți: Ștefan Iordache - Petruța Mihai

In cinstea lui Ștefan Iordache, prezentatorii ediției emisiunii "Genialii" din 2 Nov. 2007, la Antena 1, Corina Danilă și Ioan Isaiu, au cântat, în premieră, un duet pe o piesă compusă de Dan Iagnov, „Latino lasciv”, pe versurile Andreei Andrei.

În anul 2011, noiembrie, are loc GALA OVO MUSIC ediția I-a, „Șlagărele noastre toate”, spectacol organizat de către Ovidiu Komornyik. În acest spectacol Florin Piersic a cântat cântecul „Pe cărările vieții” compozitor Dan Iagnov, textieră Andreea Andrei, iar Sanda Ladoși a cântat melodia „Când vine seara” compozitor Dan Iagnov textieră Andreea Andrei . Casa de discuri OVO MUSIC a scos în 2012 un DVD intitulat „Șlagărele noastre toate”, DVD care conține și cele două cântece amintite mai sus.

Criticul muzical, doamna Daniela Caraman Fotea, într-un articol[5], ne dă imaginea cea mai complexa despre compozitorul Dan Iagnov:

„Am auzit pentru prima oară numele lui Dan Iagnov pe buzele Angelei Similea, solista care se menține de ani de zile în prim-planul publicului, i-a cântat melodiile. Mânată de curiozitate, am pătruns în universul acestui singular creator ce avea să mi se releve fascinant. Dan Iagnov vine din lumea științelor exacte în care și-a trăit tinerețea aureolată de prestigiul personalității, specialistul păstrându-și statutul celui care nu-și expune, nu-și exploatează calitatea pentru a parveni. În muzică a ajuns printr-o întâmplare să-i spunem astfel pentru a evita cuvinte care nu-și găsesc încă adevaratul sens și care, poate l-ar stingheri pe acest om aparținând structural umbrei, retras, refractar publicității, de o modestie uneori de neânțeles. Pot afirma cu certitudine că a-l asculta cântându-și singur melodiile este un privilegiu.”
— Daniela Caraman Fotea în revista Melos[5]

O mărturisire de credință a compozitorului, o găsim pe ultimul lui disc: “Dan Iagnov, muzică de alcov (nostalgii pariziene)”, in Credo:

„Trec prin această viață îmbrăcat în visurile și speranțele mele. Iubesc primăvara, anemonele, ochii ei verzi ca de smarald dar și zilele de toamnă atunci când plouă peste viața mea.”
— Dan Iagnov în Credo - CD - Dan Iagnov Cântece de alcov (nostalgii pariziene)
Mormântul compozitorului Dan Iagnov de la cimitirul Bellu Catolic, București (din colecția particulară de fotografii Dr. Mirela Brițchi)
Tabletă comemorativă pe fațada blocului din strada Dionisie Lupu nr. 65, București (din colecția particulară de fotografii Dr. Mirela Brițchi)

Dan Iagnov a părăsit această lume în dimineața zilei de 19 februarie 2012. Este înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic, București, cimitir unde-și doarme somnul de veci și compozitorul Florin Bogardo, un alt mare romantic al muzicii ușoare românești.

Trofeul GALA OVO MUSIC, Ediția a II-a, SEARA VOCILOR DE AUR, 2012, IN MEMORIAM DAN IAGNOV (din colecția particulară de fotografii Dr. Mirela Brițchi)

În spectacolul „SEARA VOCILOR DE AUR” din cadrul GALEI OVO MUSIC, Ediția a II-a, organizat de Ovidiu Komornyik în noiembrie 2012, s-a dedicat un moment „In memoriam DAN Iagnov”. Cunoscuta interpretă de muzică ușoară, Sanda Ladoși, cea care îi cântă cele mai multe melodii, a elogiat memoria acestui romantic compozitor. Fundalul muzical, ce a însoțit alocuțiunea Sandei Ladoși a fost melodia „Mon amour chou-chou”, melodie care se găsește pe ultimul CD al autorului „Dan Iagnov Cântece de alcov, (Nostalgii pariziene)”. Sanda Ladoși a cântat „O noapte cu tine” compozitor Dan Iagnov, textieră Andreea Andrei iar Florin Piersic a cântat „O poveste de o zi” compozitor Dan Iagnov, textieră Andreea Andrei. Cu această ocazie Ovidiu Komornyik i-a înmânat Sandei Ladoși Trofeul „GALA OVO MUSIC”, Ediția a II-a, SEARA VOCILOR DE AUR 2012, IN MEMORIAM DAN IAGNOV. Trofeul se găsește pe pianul compozitorului.

Ovidiu Komornyik prin intermediul Casei de producție OVO MUSIC i-a realizat compozitorului Dan Iagnov trei din discurile de autor: „Best of Dan Iagnov” 2006, „Florin Piersic Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov” 2009 și „Dan Iagnov Cântece de alcov (Nostalgii pariziene)” 2010.

In anul 2013 Dr. Brițchi Iulia Mirela editează un CD, intitulat „Și gândurile plâng...și lacrimile dor - Dan Iagnov”, la Casa de Discuri OVO MUSIC, condusă de Ovidiu Komornyik. Acest CD este un omagiu adus compozitorului Dan Iagnov de către cei mai mulți cântăreți de muzică ușoară care îi interpretează cântecele, și anume: Angela SimileaSanda LadoșiAura UrziceanuGyuri Pascu, Luiza Cioca, Monica Anghel, Daniela Cristea, Ella, Marcel Pavel și Cătălin Crișan. Câteva cântece sunt interpretate de doi mari actori, Ștefan Iordache și Florin Piersic. Ultimul cântec, „Și gândurile plâng” este interpretat chiar de compozitor, Dan Iagnov. Albumul este non-profit, nu se comercializează și se oferă gratuit.

MENIU
0:00
Fragment audio - Si gandurile plang...

Melodia se gaseste aici: Dan Iagnov - Youtube

Tabel 4. Album in memoriam Dan Iagnov
AlbumAnul aparițieiCasa de discuriCântece
Titlul cânteculuiCompozitorTextierInterpret
Și gândurile plâng…și lacrimile dor...Dan Iagnov (CD)2013OVO MUSIC
1. Să nu uitămDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Sanda Ladoși
2. Fierbinte ca acest tangouDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Sanda Ladoși
3. Dacă într-o bună ziDan IagnovDan V. DumitriuAura Urziceanu
4. Noaptea-mi bate în geamDan IagnovIoan Gyuri PascuSanda Ladoși/Ioan Gyuri Pascu
5. Aș vrea să simt că mă iubeștiDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
6. Poate nu e momentulDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel
7. Pe mai târziu dragul meuDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel
8. Un simplu te iubescDan IagnovAndreea AndreiDaniela Cristea
9. Dormi iubito, dormiDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
10. Să-mi spui mereu că mă iubeștiDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
11. Primul pasDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
12. În fiecare clipăDan IagnovAndreea AndreiElla
13. Te voi găsiDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Marcel Pavel
14. Nu regretDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
15. Cât de mult te-am iubitDan IagnovCătălin Crișan/Iulian VrabeteCătălin Crișan
16. Un pas pe zăpadăDan IagnovAndreea AndreiFlorin Piersic
17. Și gândurile plângDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov

CD-ul "LOUISAMOUR, Luiza Cioca / Dan Iagnov" scos de Dr. Brițchi Mirela in memoriam Dan Iagnov (decedat în 2012) și Luiza Cioca (decedată în 2013), la CASA de discuri ROTON în 2015. Și acest CD este non profit, nu se comercializează, se oferă gratis.

Tabel 5. Album in memoriam Dan Iagnov si Luiza Cioca
AlbumAnul aparițieiCasa de discuriCântece
Titlul cânteculuiCompozitorTextierInterpret/Interpreți
LOUISAMOUR Luiza Cioca Dan Iagnov (CD)2015ROTON
1. LouisamourDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov/Luiza Cioca
2. O poveste de o ziDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
3. Un an din viața meaDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
4. Anemone miiDan IagnovDan IagnovDan Iagnov
5. De ce să-mi fie teamăDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
6. Femeia e secretulDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
7. Poate nu te-am iubitDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
8. Și plouaDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
9. S-a oprit clipaDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
10. Când ningeDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
11. Nu te mai vreau tristețe (Tristețe fără glas)Dan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
12. Pe cărările viețiiDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
13. Tu nu ai înțelesDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
14. Poveste cu un saxofonDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
15. Tot ce ne leagăDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
16. Viața este o povesteDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov
17. De dincolo de visDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
18. Aș vrea să simt că mă iubeștiDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
19. Și gândurile plângDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov

CD-ul “DAN IAGNOV. Duete pentru Ștefan Iordache cu Angela Similea, Elena Cârstea, Sanda Ladoși și Monica Anghel” scos de Brițchi Iulia Mirela în memoriam Dan Iagnov (decedat în 2012) și Ștefan Iordache (decedat în 2008), la CASA de discuri ROTON în 2016.

Tabel 6. Album in memoriam Dan Iagnov și Ștefan Iordache
AlbumAnul aparițieiCasa de discuriCântece
Titlul cânteculuiCompozitorTextierInterpret/Interpreți
DAN IAGNOV. Duete pentru ȘTEFAN IORDACHE cu Angela Similea, Elena Cârstea, Sanda Ladoși și Monica Anghel2016ROTON
1. Cântec de CrăciunDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache/Elena Cârstea
2. Eu vreau să-ți spun că te adorDan IagnovEugen RotaruSanda Ladoși/Ștefan Iordache
3. Dormi, iubite, dormiDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
4. Mai mult decât oricândDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel/Ștefan Iordache
5. Să nu uitămDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
6. Fierbinte ca acest tangouDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
7. Viața noastră este un tangouDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel/Ștefan Iordache
8. Ȋntre noi mai e un pasDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
9. În noi visează un copilDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
10. Nu te întrebDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel/Ștefan Iordache
11. Nu mă iubiDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
12. În dragoste să nu-ți pară răuDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
13. In zborDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
14. E viața meaDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
15. Ploaia s-a opritDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
16. Te-ncearcă viața uneoriDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
17. Magazinul meu de viseDan IagnovAndreea AndreiȘtefan Iordache

CD-ul “DAN IAGNOV. Cele mai frumoase 10 duete de dragoste” scos de Brițchi Iulia Mirela în memoriam Dan Iagnov (decedat în 2012), la CASA de discuri ROTON în 2018. CD non profit.

Tabel 7. CD-ul "DAN IAGNOV - Cele mai frumoase 10 duete de dragoste”
AlbumAnul aparițieiCasa de discuriCântece
Titlul cânteculuiCompozitorTextierInterpret/Interpreți
DAN IAGNOV. Cele mai frumoase 10 duete de dragoste2018ROTON
1. Continent pierdutDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel/Gabriel Cotabiță
2. LouisamourDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov/Luiza Cioca
3. Mai mult decât oricândDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel/Ștefan Iordache
4. Te-ncearcă viața uneoriDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
5. Nu mă iubiDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Ștefan Iordache
6. Nu te întrebDan IagnovAndreea AndreiMonica Anghel/Ștefan Iordache
7. Noaptea îmi bate în geamDan IagnovGyuri PascuSanda Ladoși/Gyuri Pascu
8. În zborDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
9. Te voi găsiDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși/Marcel Pavel
10. E viața meaDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea/Ștefan Iordache
11. Femeia e secretulDan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov

CD-ul “DAN IAGNOV. Cele mai frumoase cȃntece de dragoste pentru voci feminine” scos de Brițchi Iulia Mirela în memoriam Dan Iagnov, la CASA de discuri ROTON în 2019. CD-ul este un omagiu adus compozitorului Dan Iagnov si este non profit. Melodia CREDO (Iubirea, Muzica, Femeia) se gaseste aici: Dan Iagnov - Youtube

Tabel 8. CD-ul "DAN IAGNOV. Cele mai frumoase cȃntece de dragoste pentru voci feminine"
AlbumAnul aparițieiCasa de discuriCântece
Titlul cânteculuiCompozitorTextierInterpret/Interpreți
DAN IAGNOV.

Cele mai frumoase cȃntece de dragoste pentru voci feminine

2019ROTON
1. Te chemDan IagnovAndreea AndreiSandra Ladoși
2. Cum oare știiDan IagnovDan V. DumitriuRoxana Vulpescu
3. MȃineDan IagnovDan V. DumitriuElena Cȃrstea
4. Cȃt aș fi vrutDan IagnovDan V. DumitriuAngela Similea
5. Tristețe fӑrӑ glasDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
6. Tu nu ai înțelesDan IagnovAndreea AndreiLuiza Cioca
7. O noapte cu tineDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
8. Cȃnd vine searaDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
9. Ce dacӑ mintDan IagnovAndreea AndreiLoredana Martinov
10. E iarnӑ și e searӑ iarDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
11. Un simplu te iubescDan IagnovAndreea AndreiDaniela Cristea (Tӑnase)
12.Mai trece o ziDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
13.Sӑ-mi spui mereu cӑ mӑ iubeștiDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
14. AmintireDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
15. EuDan IagnovAndreea AndreiCorina Dogaru
16. Și dacӑ vei plecaDan IagnovAndreea AndreiLoredana Martinov
17. Atunci cȃnd pleciDan IagnovAndreea AndreiLoredana Martinov
18. Iubirea mea ar fi pӑcatDan IagnovAndreea AndreiSanda Ladoși
19. Iubesc, Iubesc (bonus track)Dan IagnovAndreea AndreiDan Iagnov

Sanda Ladosi - Cand vine seara






MUZICĂ PENTRU SUFLET:

Ileana Sararoiu - Muzica de colectie (Volumul 6)


Angela Similea, Mirabela Dauer și Corina Chiriac, stelele Epocii de Aur ✨ Șlagăre de neuitat



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...