miercuri, 16 martie 2022

 2. /17 MARTIE 2022 - ISTORIE PE ZILE - Decese; Sărbători


Decese

·         45 î.Hr.Titus Labienus, general roman (în bătălie)
·         45 î.Hr.Pompei cel Tânăr, general roman (executat)
·      180 - A incetat din viata, probabil la Vindobona, azi Viena, imparatul roman din dinastia Antonină, Marcus Aurelius; (n. 26 aprilie 121).
Marc Aureliu, în latină Marcus Aurelius (n. 26 aprilie 121, Roma, d. 17 martie 180, probabil la Vindobona, azi Viena) a fost un împărat roman din dinastia Antoninilor, între anii 161 și 180 d.Hr., și filosof stoic. Născut ca Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a luat mai târziu, după ce a fost adoptat de împăratul Antoninus Pius, numele de Marcus Aelius Aurelius Verus. Ca împărat s-a numit Marcus Aurelius Antoninus Augustus - foto: ro.wikipedia.org

Marc Aureliu – foto: ro.wikipedia.org

Marc Aureliu, în latină Marcus Aurelius (n. 26 aprilie 121, Roma, d. 17 martie 180, probabil la Vindobona, azi Viena) a fost un împărat roman din dinastia Antoninilor, între anii 161 și 180 d.Hr., și filosof stoic. Născut ca Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a luat mai târziu, după ce a fost adoptat de împăratul Antoninus Pius, numele de Marcus Aelius Aurelius Verus. Ca împărat s-a numit Marcus Aurelius Antoninus Augustus.

A primit o educație solidă de la instructorii săi Herodes Anticus si Marcus Cornelius Fronto. Cu acesta din urmă a întreținut o bogată corespondență, în parte păstrată până azi. Ca împărat s-a numit Marcus Aurelius Antoninus Augustus. Formația sa filosofică a fost marcată de stoicism. Singura sa lucrare a fost redactată înlimba greacă, Ta eis heauton (“Către mine însumi”), tradusă mai târziu în limba latină cu titlul Meditationes (“Meditații”), în 12 cărți.

Conținutul lor are în special un caracter moral, o filosofie practică pentru viața de fiecare zi si exprimă convingerea autorului, după care numai o viață morală după legile naturii poate realiza liniștea interioară, mărinimia și perfecțiunea. Omul trebuie să tindă către ceea ce este util și pe măsura comunității. Important este prezentul, nici viitorul, nici trecutul care ne împovărează.

Moartea face parte din Natură, pentru că totul este în continuă transformare, conform eternității în care totul se produce, se reproduce și se transformă la infinit. Marc Aureliu a condus treburile imperiului în strânsă colaborare cu Senatul și a inițiat o serie de reforme în problemele administrative și de drept,a construit școli, spitale și orfelinate. Domnia lui Marc Aureliu a fost marcată de aspre persecuții impotriva creștinilor, cum a fost cea din anul 177 la Lugdunum (azi Lyon).

·    461 - A murit Sfântul Patriciu, patronul spiritual al poporului irlandez.
Patriciu (Patrick) (n. cca. 385, d. 461), episcop irlandez, sfânt patron al Irlandei și Islandei, sărbătorit în Biserica Catolică la 17 martie. Mai este cunoscut și sub numele de Apostolul Irlandei. S-a născut în Britania, în jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de pirați și vândut rob în Irlanda, unde a fost trimis să pască oile. Recâștigându-și libertatea după 6 ani, s-a întors în Britania. A intrat în rândul clericilor, iar în 432 s-a întors în Irlanda, devenind marele apostol al acestei țări. Sfințit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu râvnă poporul din acea insulă, i-a convertit pe mulți la credința creștină și a organizat Biserica locală, în ciuda unor mari dificultăți. În jurul anului 444 a întemeiat episcopia Armagh, în apropiere de Belfast. A murit lângă orașul Down în anul 461, în Irlanda de Nord. Este sfântul patron al Irlandei și Islandei - foto: ro.wikipedia.org

Patriciu (Patrick) (n. cca. 385, d. 461) – foto: ro.wikipedia.org

Patriciu (Patrick) (n. cca. 385, d. 461), episcop irlandez, sfânt patron al Irlandei și Islandei, sărbătorit în Biserica Catolică la 17 martie. Mai este cunoscut și sub numele de Apostolul Irlandei. S-a născut în Britania, în jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de pirați și vândut rob în Irlanda, unde a fost trimis să pască oile. Recâștigându-și libertatea după 6 ani, s-a întors în Britania.

A intrat în rândul clericilor, iar în 432 s-a întors în Irlanda, devenind marele apostol al acestei țări. Sfințit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu râvnă poporul din acea insulă, i-a convertit pe mulți la credința creștină și a organizat Biserica locală, în ciuda unor mari dificultăți. În jurul anului 444 a întemeiat episcopia Armagh, în apropiere de Belfast. A murit lângă orașul Down în anul 461, în Irlanda de Nord. Este sfântul patron al Irlandei și Islandei.

·   1040 - A murit Harold Picior-de-Iepure, rege al Angliei (n. 1015)
Harold Picior-de-Iepure sau Harold I (ca. 1015 – 17 martie 1040) a fost rege al Angliei din 1035 până în 1040. Porecla "Picior-de-Iepure" se datorează vitezei și abilităților sale de vânător.[1] A fost fiul cel mic al regelui Knud cel Mare, rege al Angliei, Danemarcei și Norvegiei cu prima sa soție, Ælfgifu de Northampton - foto: ro.wikipedia.org

Harold Picior-de-Iepure  (1015 – 1040) – foto: ro.wikipedia.org

Harold Picior-de-Iepure sau Harold I (ca. 1015 – 17 martie 1040) a fost rege al Angliei din 1035 până în 1040. Porecla “Picior-de-Iepure” se datorează vitezei și abilităților sale de vânător.[1] A fost fiul cel mic al regelui Knud cel Mare, rege al Angliei, Danemarcei și Norvegiei cu prima sa soție, Ælfgifu de Northampton.
* 1516: Giuliano di Lorenzo de' Medici (12 Martie 1479 – 17 Martie 1516) a fost un nobil italian, al treilea fiul al lui Lorenzo de' Medici.
Născut în Florența, a fost fratele lui Piero și Giovanni de' Medici.
Fratele său mai mare, Piero, a fost pentru scurt timp conducătorul Florenței după moartea tatălui său, până când aceștia au fost expulzați din Florența în 1494.
Giuliano s-a mutat la Veneția. Familia Medici a fost restaurata la putere după Liga Sfântă condusă de forțele franzece care au sprijinit republicanii Florenței din Italia. Giuliano a condus Florența între anii 1512 și 1516.
S-a căsătorit cu Filiberta (1498 - 1524), fica lui Filip al II-lea, Duce de Savoia, la 22 februarie 1515. Regele Francisc I al Franței (nepotul Filibertei) l-a investit cu titlul de Duce de Nemours. Francezii se îngrijeau să-l urce pe tronul din Napoli atunci când Giuliano ma murit prematur. A fost urmat la conducere de către nepotul său, Lorenzo.
Giuliano a lăsat un singur copil nelegitim, Ippolito de' Medici, care a devenit Cardinal.
Giuliano de' Medici
Duce de Nemours
Raffaello, giuliano de' medici.jpg
Portretul lui Giuliano de' Medici, de Raphael.
Date personale
Nume la naștereGiuliano di Lorenzo de' Medici
Născut12 martie 1479
FlorențaRepublica Florenței
Decedat17 martie 1516
(37 ani, 5 zile)
FlorențaRepublica Florenței
ÎnmormântatBasilica of San Lorenzo[*] Modificați la Wikidata
PărințiLorenzo de' Medici
Clarice Orsini Modificați la Wikidata
Frați și suroriLucrezia de' Medici[*]
Maddalena de' Medici
Piero de' Medici
Papa Leon al X-lea
Contessina de' Medici[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuFiliberta de Savoia
CopiiIppolito de' Medici (nelegitim)
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa Medici
·      1680 - A murit François de La Rochefoucauld, scriitor francez (n. 1613)
François de la Rochefoucauld (n. 15 septembrie 1613, Paris - d. 16 martie 1680) a fost filozof și moralist francez, fin observator al moravurilor și caracterelor, autor al unor "Maxime" (504 la număr) - foto: ro.wikipedia.org

François de la Rochefoucauld (1613 – 1680) – foto: ro.wikipedia.org

François de la Rochefoucauld (n. 15 septembrie 1613, Paris – d. 17 martie 1680) a fost filozof și moralist francez, fin observator al moravurilor și caracterelor, autor al unor “Maxime” (504 la număr). François VI, duce de Rochefoucauld, prinț de Marcillac, fiul lui François V (guvernator de Poitou apreciat de Richelieu) s-a născut la Paris. La 15 ani s-a căsătorit cu verișoara sa Mlle de Vivonne, cu care șase ani mai târziu va avea un fiu.

* 1696: Élisabeth Marguerite d'Orléans (26 decembrie 1646 - 17 martie1696[1]), cunoscută drept Isabelle d'Orléans, a fost Ducesă de Alençon și, în timpul vieții soțului ei, Ducesă de Angoulême. A fost fiica lui Gaston d'Orléans și verișoară primară a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. Nu are descendenți în zilele noastre. A fost suo jure Ducesă de Alençon și de Angoulême.
Élisabeth d'Orléans s-a născut la Paris la Palatul Luxembourg, pe atunci numit Palais d'Orléans, astăzi locul Senatului Franței.[2]Palatul a fost dăruit tatălui ei la moartea mamei lui, Maria de Medici în 1642. Élisabeth s-a semnat întotdeauna Isabelle.
Isabela s-a căsătorit cu Louis Joseph, Duce de Guise la castelul Saint-Germain-en-Layela 15 mai 1667. Ducele de Guise era șeful Casei de Guise, o ramură a Casei de Lorena. Soțul ei, care era cu patru ani mai tânăr decât ea, nu era numai sub controlul legal al mătușii sale, Mademoiselle de Guise(Marie de Lorena de Guise), dar în protocolul obișnuit el era tratat ca inferior Isabelei. De la căsătorie până la moarte, Isabelle d'Orléans a fost cunoscută ca Madame de Guise. Scurta căsătorie cu Ducele de Guise a produs un singur copil:
  1. Francis Joseph de Lorena, Dukc de Guise (28 august 1670 – 16 martie 1675).
Soțul Isabellei a murit în 1671 de variolă contactată în timp ce se întorcea acasă dintr-o vizită la curtea regelui Carol al II-lea al Angliei.
După moartea mamei ei în 1672, s-a mutat la Palatul Luxembourg cu micul Francis Joseph. Fără să poată merge fără ajutor la vârsta de patru ani, el a fost scăpat de doica lui și a murit de la un traumatism cranian, în 1675. Francis Joseph a murit la Palatul Luxemburg.[3]
După decesul fiului ei, Isabelle și-a petrecut fiecare vară în ducatul Alençon și cele mai multe ierni la curtea regală. Când era în Paris stătea la Palatul Luxembourg care i-a fost cedat ei după moartea mamei ei în 1672. În 1694 ea i-a dăruit Palatul vărului ei Ludovic al XIV-lea.[4]
A murit în 1696 la Palatul Versailles. Averea pe care a acumulat-o a fost moștenită de singura soră în viață, Marguerite Louise, Mare Ducesă de Toscana.

* 1736: Giovanni Battista Pergolesi (n. 4 ianuarie 1710Jesi/Ancona - d. 17 martie 1736Pozzuoli/Napoli), compozitor italian din secolul al XVIII-lea, descendent al unei familii din Pergola, un orășel din provincia Marche, de la care și-a luat și numele.
Primele noțiuni de muzică le primește de la un preot din localitatea natală, apoi își continuă educația la școala capelei comunale cu maestrul Mondini. Dovedind un talent natural, cu ajutorul financiar al marchizului Cardolo Maria Pianetti, Pergolesi se înscrie în 1727 la Conservatorul din Napoli, unde ia lecții de vioară cu maestrul De Matteis și de contrapunct cu Francesco Durante.
În timpul studiilor, compune "La fenice sul rogo", oratoriu în două părți, o Messă în Re major și opera "Salustia", cu care își face debutul la teatrul "San Bartolomeo" din Napoli. După absolvirea Conservatoriului, este angajat ca Maestro di Capellade către prințul Stigliano Colonna, unul din electorii municipalității napolitane. Compune prima sa operă bufă, intitulată "Lo frate 'nnamurato" ("Călugărul îndrăgostit"), gen în care Pergolesi este considerat până în zilele noastre ca unul din cei mai importanți compozitori. În 1733 se reprezintă la teatrul "San Bartolomeo" opera "Il prigioner superbo", cu un intermezzointitulat "La serva padrona", cu care înregistrează un adevărat triumf. Urmează, cu același succes, opera "Adriano in Siria", apoi ultima sa operă bufă, "Il Flaminio", reprezentată în 1735 la "Teatro Nuovo" din Napoli.
Îmbolnăvindu-se de tuberculoză pulmonară, se retrage la mănăstirea capucinilor din Pozzuoli, unde compune capodopera "Stabat Mater" (pentru soprană, contralto, instrumente de coarde și basso continuo). Pergolesi se stinge din viață la 16 martie 1736 în vârstă de numai 26 de ani.
Igor Stravinsky s-a inspirat din unele lucrări ale lui Pergolesi în realizarea muzicii de balet "Pulcinella", compusă în 1919.

Giovanni Battista Pergolesi
(1710-1736)
·         1782: Matematicianul Daniel Bermoulli a decedat la varsta de 81 de ani. Daniel Bernoulli (8 februarie 1700 – 8 martie 1782), a fost un matematician elvețian de etnie germana, membru al celebrei familii Bernoulli, fiu al lui Johann Bernoulli. I-a avut ca frați pe Nicolaus II Bernoulli și Johann II Bernoulli.
* 1826: Georg Franz Hoffmann (n. MarktbreitGermania – d. MoscovaImperiul Rus) a fost un medicbotanistbriologlichenologmicologdesenator și ilustrator german de origine bavareză care a fost profesor universitar la universitățile din ErlangenGöttingen și Moscova. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Hoffm..
Născut în familia medicului de oraș Heinrich Hoffmann, tânărul Georg s-a ocupat în casa părintească în principal cu muzica și pictura. La vârsta de 13 ani a fost trimis la unchiul său, medicul și botanistul Adam Hoffmann în Herborn, a cărui fiică i-a învățat limbi: latina, greaca antică și franceză. O mare influență asupra alegerii căii de viață a lui Georg a avut-o unchiul său care l-a entuziasmat pentru botanica.
Din 1779, Hoffmann a început să studieze medicina, mai întâi la Academia Nassauensis (un colegiu german asemănător unei universități) din Herborn și apoi, din 1780, la Universitatea din Erlangen, unde și-a luat doctoratul la 25 noiembrie 1786.[1]
Deja în 1786, a primit premiul întâi, medalia de aur, al Academiei de Științe din Lyon[2] pentru lucrarea sa despre beneficiile lichenilor în medicină și economie în opera sa Mémoires sur l’utilité de Lichens.[3]
În 1789 a fost numit profesor de medicină și botanică la Universitatea din Erlangen, iar în 1792 a acceptat o profesură pentru medicină și botanică la Universitatea Georg-August din Göttingen care a avut un renume mai mare pe acest timp. Acolo Hoffmann a fost numit și directorul grădinii botanice, unde în 1801 Johann Wolfgang von Goethe (1801) și Alexander von Humboldt l-au vizitat de mai multe ori, fascinați de lucrările sale despre criptogamele și ascultând prelegerile sale.[4] Dar din cauza intrigilor ale botanistului Johannes Flügge (1775-1816) și chimistului Friedrich Stromeyer (1776-1835) care au vrut să-l instaleze pe prietenul lor Heinrich Adolf Schrader (1767-1836) drept șef al gardinii botanice, Hoffmann s-a văzut nevoit de a termina cooperația cu această universitate. A ieșit din funcție spre sfârșitul anului 1803, după ce i s-a fost oferit scaunul pentru botanică la Universitatea din Moscova. Din septembrie 1804 a ocupat postul de profesor titular în departamentul de Botanică al Institutului de Științe Fizice și Matematice al Universității din Moscova, care a fost deschis în același an. El a adus la Moscova o bibliotecă și un ierbar mare. Bogăția acestuia nu s-a datorat recoltelor proprii, ci mai mult celeilaltor ierbarii pe care le-a putut adăuga. Astfel, ierbarul lui Hoffmann a inclus exemplare colectate de cei mai renumiți botanici ai vremii ca de exemplu cele a lui Albrecht von HallerJohan Andreas MurrayJakob Friedrich EhrhartJohann Reinhold ForsterGeorg ForsterDavid Heinrich HoppePeter Thunberg și James Edward Smith.[5] După ce a fondat grădina botanică din oraș pe baza unei grădini farmaceutice, a devenit primul ei director.[6]
În urma Incendiului din Moscova, pricinuit de Napoleon Bonaparte în 1812, a pierdut casa și toată averea, astfel și părțile ierbarului păstrate de el în casa sa, dar și-a îmbunătățit din nou situația financiară prin publicarea Genera Plantarum Umbelliferarum în 1814.[7] Totuși s-a căsătorit încă în același an (3 copii, soția a decedat deja în 1817).[1] și în 1817 a fost ales membru al Academiei Rusă de Științe, iar în 1819 a fost numit membru al Consiliului de Stat al Imperiului Rus. Marea parte al ierbarului însă a supraviețuit și se păstrează în ierbariul Universității din Moscova până în prezent.[8][9]
Hoffmann a fost cunoscut în primul rând pentru lucrările sale ilustrate cu desene propri despre licheni și ciuperci. El a realizat și în domeniul plantelor superioare în cadrul descrierii pășunilor referitor la domeniul genului Salix (salcie).[3] Mai departe, savantul a descris pentru prima dată sau rescris 177 specii, de exemplu mușchii Riccia canaliculataRiccia ciliataRiccia bifurca și Orthotrichum cululatum sau ciuperca Kretzschmaria deusta 
Georg Franz Hoffmann
Georg Franz Hoffmann 1793.png
Georg Franz Hoffmann, 1793
Date personale
Născut13 ianuarie 1760
Marktbreit
Decedat17 martie 1826 (66 de ani)
Moscova
PărințiHeinrich Hoffmann și NN Sartorius
NaționalitateFlag of Germany.svg germană
CetățenieFlag of Germany.svg Germania
Ocupațieprofesor universitar
medic
botanist
briolog
lichenolog
micolog
desenator
Activitate
Domeniubotanică
medicină
InstituțieUniversitatea din Erlangen
Universitatea Georg-August din Göttingen
Universitatea din Moscova
Consiliul de Stat al Imperiului Rus
Alma MaterAcademia Nassauensis din Herborn
Universitatea din Erlangen
OrganizațiiAcademia de Științe din Göttingen
Academia Leopoldină
Academia Rusă de Științe
PremiiMedalia de aur al Academiei de Științe din Lyon
Ordinul „Sfânta Ana” de clasa a 2-a
* 1831: Napoléon Louis Bonaparte (11 octombrie 1804  17 martie 1831), sau Louis al II-lea al Olandei, a fost al doilea fiu al regelui Olandei Louis Napoléon și a soției sale, Hortense de Beauharnais. Tatăl lui a fost fratele mai mic al împăratului Napoleon I și rege al Olandei iar mama sa a fost fiica lui Josephine de Beauharnais, prima soție a lui Napoleon.
Fratele mai mare a lui Napoléon Louis a murit în 1807 la numai patru ani. La moartea lui, Napoléon Louis a devenit prinț regal al regatului Olandei.
În 1809 Napoleon îl numește Mare Duce de Berg, statut pe care îl păstrează până în 1813.
Timp de cinci zile între abdicarea tatălui său și căderea Olandei în fața armatei franceze invadatoare în 1810, Louis Napoléon a domnit ca Lodewijk II, rege al Olandei.
Când Napoleon a fost detronat în 1815 după Bătălia de la WaterlooCasa de Bourbon a fost restaurată la tronul Franței. Napoléon Louis a fugit în exil însă familia Bonaparte nu a abandonat niciodată ideea restaurării imperiului napoleonian.
Napoléon Louis s-a căsătorit cu verișoara sa primară, Charlotte, fiica lui Joseph Bonaparte, fratele mai mare al lui Napoléon I.
În cele din urmă imperiul napoleonian a fost resturat de fratele mai mic al lui Napoléon Louis care a devenit Napoleon al III-lea în 1852.
Louis al II-lea
Napoléon Louis Bonaparte (1804-1831).jpg
Portret al lui Napoleon Louis Bonaparte.
Date personale
Născut11 octombrie 1804
ParisFranța
Decedat (26 de ani)
ForlìItalia
ÎnmormântatSaint-Leu-la-Forêt[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (rujeolăModificați la Wikidata
PărințiLouis Bonaparte
Hortense de Beauharnais Modificați la Wikidata
Frați și suroriNapoleon al III-lea al Franței
Charles de Morny[*]
Napoleon Charles Bonaparte Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCharlotte Napoléone Bonaparte
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Bonaparte
Rege al Olandei
Domnie1 iulie 1810 – 9 iulie 1810
(8 days)
PredecesorLouis I
SuccesorRegatul a fost anexat
Mare Duce de Berg și Cleves
Domnie3 martie 1809 – 1 decembrie 1813
(4 ani, 273 zile)
SuccesorMarele Ducat a fost abolit
RegentNapoleon I
·         1845Pierre François Marie Auguste Dejean (n. 10 august 1780Amiens – d. 17 martie 1845Paris) a fost un entomolog francez. Mare parte din insectele din colecția sa au fost adunate de pe câmpul de luptă de la Waterloo.

Pierre François Marie Auguste Dejean
Auguste Dejean 1780-1845.jpg
Contele Dejean
Date personale
Născut10 august 1780
Amiens
Decedat17 martie 1845
Paris
ÎnmormântatCimitirul Père-Lachaise Modificați la Wikidata
PărințiJean François Aimé Dejean[*] Modificați la Wikidata
CopiiPierre Charles Dejean[*] Modificați la Wikidata
NaționalitateFrancez
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațieentomolog[*]
politician
ofițer Modificați la Wikidata
Activitate
DomeniuEntomologie
InstituțieSociété entomologique de France
Academia Regală Suedeză de Științe
·         1846Friedrich Wilhelm Bessel (n. 22 iulie 1784 la MindenRenania de Nord-Westfalia - d. 17 martie 1846Königsberg) a fost matematician și astronom german, cunoscut în matematică pentru sistematizarea funcțiilor Bessel (descoperite anterior de Daniel Bernoulli) și mai ales pentru primele măsurători precise din astrofizică (distanța până la stele) și ca fondator al școlii germane de observații astronomice.
S-a născut la Minden, din Renania de Nord-Westfalia. Încă de la 14 ani intră, mai întâi ca ucenic la concernul import-export Kulenkamp. Problemele impuse de navigație îi solicită aptitudinile pentru matematică, apoi cele pentru astronomie, mai ales că se punea problema calculării longitudinii.
Calculând cu mai multă precizie orbita cometei Halley, Bessel este remarcat de către Heinrich Wilhelm Olbers, mare astronom al acelui timp. Peste doi ani Bessel părăsește Kulenkamp și devine asistent la Observatorul Astronomic de la Lilienthal, lângă Bremen.
Dobândind notorietate, la 26 de ani, regele Frederic al III-lea al Prusiei îl numește director al Observatorului din Königsberg înființat în 1810.
Bessel a fost membru al Academiei din Berlin.
Bessel a devenit celebru prin clasa de funcții care îi poartă numele, pe care le-a introdus în analiză și care prezintă o importanță deosebită în fizicătehnică și astronomie. Astfel, funcțiile Bessel au legătură cu problema mișcărilor armonice, au aplicații în rezistența materialelor, în studiul circuitelor utilizate în tehnica ultrafrecvențelor.
În 1812, Bessel a stabilit legea de formare a termenilor seriei care exprimă valoarea constantei lui Euler.
A studiat ecuațiile diferențiale ale oscilațiilor unei membrane întinse.
A rezolvat multe probleme cu ajutorul calculului vectorial.
În 1819 - 1821, s-a ocupat de integrarea trigonometrică a funcțiilor de două variabile.
În ceea ce privește teoria aproximării, Bessel a elaborat teoria celor mai mici pătrate și a verificat pe scară largă legea erorilor a lui Gauss.
În astronomie, a contribuit la perfecționarea instrumentelor astronomice și a organizat măsurători geodezice de mari proporții în Europa Centrală.
Friedrich Wilhelm Bessel
Friedrich Wilhelm Bessel.jpeg
Friedrich Wilhelm Bessel
Date personale
Născut[2][3][4] Modificați la Wikidata
MindenGermania[5][6][7][3] Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani)[2][7][3][4][8][9][10] Modificați la Wikidata
KönigsbergPrusia[3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (Retroperitoneal fibrosis[*]Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Prussia (1892-1918).svg Prusia Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom
matematician
profesor universitar
geodezist[*]
fizician Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluiRetroperitoneal fibrosis[*]  Modificați la Wikidata
DomiciliuRegatul Prusiei  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Georg-August din Göttingen  Modificați la Wikidata
OrganizațieKoenigsberg Observatory[*][1]
Universitatea din Königsberg[*]
Universitatea Georg-August din Göttingen  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*]
Premiul Lalande ()
Medalia de Aur a Royal Astronomical Society ()
Knight second class of the Order of the Red Eagle[*]
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
membru străin al Royal Society[*]
Pour le Mérite
Profesor pentruFriedrich Wilhelm Argelander 
·         1849Willem al II-lea (Wilhelm Frederick George Ludovic) (6 decembrie 1792 - 17 martie 1849) a fost rege al Țărilor de Jos și Mare Duce de Luxemburgde la 7 octombrie 1840 până la moartea sa în 1849.
Willem Frederik George Lodewijk s-a născut la 6 decembrie 1792 la Haga. A fost fiul cel mare al regelui Willem I al Țărilor de Jos și a reginei Wilhelmina a Prusiei. Bunicii materni erau regele Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei și a doua lui soție, Frederika Louisa de Hesse-Darmstadt.
După ce trupele aliate britanico-hanoveriene au părăsit republica și au intrat trupele franceze care îi sprijineau pe patrioții anti-orangiști, Willem care avea trei ani a plecat împreună cu familia în Anglia. El și-a petrecut tinerețea la Berlin la curtea prusacă. Acolo a urmat o carieră militară și a servit în armata prusacă. După aceea a studiat la Universitatea Oxford.

Willem al II-lea
de Nicaise de Keyser.
A intrat în armata britanică iar în 1811, ca aide-de-camp al lui Arthur Wellesley, Duce de Wellington, a luat parte la câteva campanii ale Războiului Peninsular. S-a întors în Țările de Jos în 1813 când tatăl său a devenit rege.
În 1815, Willem a devenit prinț moștenitor și era în armată când Napoleon a scăpat din Insula Elba. A luptat în calitate de comandant al Corpului I al Aliaților în Bătălia de la Quatre Bras (16 iunie 1815) și în Bătălia de la Waterloo (18 iunie 1815), unde a fost rănit
În 1814, Willem a fost logodit pentru scurt timp cu Prințesa Charlotte de Wales, singura fiică a Prințului regent, mai târziu regele George al IV-lea al Regatului Unit și a soției lui, Caroline de Brunswick. Logodna a fost aranjată de Prințul regent însă a fost ruptă deoarece mama Charlottei era împotriva căsătoriei și deoarece Charlotte nu voia să se mute în Țările de Jos.
La 17 februarie 1817 la Bruxelles s-a născut primul său fiu, Willem Alexander, viitorul rege Willem al III-lea al Țărilor de Jos.
În 1819, Willem a fost șantajat asupra a ce ministrul de justiție Van Maanen a numit într-o scrisoare "poftele rușinoase și nenaturale": probabil bisexualitate. E posibil să fi avut o relație cu un dandy pe nume Pereira
La 7 octombrie 1840, după abdicarea tatălui său, i-a succedat la tron sub numele de Willem al II-lea. Ca și tatăl său a fost conservator. A intervenit în politică mai puțin decât a făcut-o tatăl său. Deși personalitatea sa era conservatoare, totuși a acționat cu simț și moderație.
În anul 1848 au izbucnit revoluții în întreaga Europă. La Paris, monarhia Bourbon-Orléans a căzut. Willem a început să se teamă de revoluții la Amsterdam. Într-o dimineață s-a trezit și a spus: "M-am schimbat din conservator în liberal într-o noapte". A ordonat lui Johan Rudolf Thorbecke să creeze o nouă constituție care să includă ca Eerste Kamer (Senatul) să fie ales indirect de provinciile statului iar Tweede Kamer (Casa Reprezentativă) să fie aleasă direct.
Cu câteva luni înainte de moarte, a depus jurământul în primul său cabinet parlamentar.
Willem II
King Willem II.jpg
Regele Willem al II-lea de Nicolaas Pieneman.
Date personale
Nume la naștereWillem Frederic George Ludovic
Născut6 decembrie 1792
Haga
Decedat (56 de ani)
Tilburg
ÎnmormântatNieuwe Kerk Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (pneumonieModificați la Wikidata
PărințiWillem I al Țărilor de Jos
Wilhelmine a Prusiei Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințul Frederic al Țărilor de Jos
Princess Pauline of Orange-Nassau[*]
Prințesa Mariana a Țărilor de Jos Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnna Pavlovna a Rusiei
CopiiWillem III
Prințul Alexandru
Prințul Henric
Prințul Ernst Casimir
Prințesa Sofia, Mare Ducesă Ereditară de Saxa-Weimar-Eisenach
CetățenieFlag of the Netherlands.svg Țările de Jos Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
judecător
personal militar[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrincipatul Orange[*] ()
Familie nobiliarăCasa de Orange-Nassau
Rege al Olandei
Domnie1840 - 1849
PredecesorWillem I
SuccesorWillem III
Mare Duce de Luxembourg
Domnie1840 - 1849
PredecesorWillem I
SuccesorWillem III
Duce de Limburg
Domnie1840 - 1849
PredecesorWillem I
SuccesorWillem III
* 1853: Johann Christian Andreas Doppler (*29 noiembrie 1803 în Salzburg – †17 martie, 1853 în Veneția) a fost un matematician și fizician austriac, devenit celebru pentru ipoteza care acum este cunoscută sub denumirea de Efectul Doppler.
Tatăl său a fost zidar. Studiile le-a început în orașul natal, apoi la Institutul Politehnic de la Viena.
A fost profesor la Școala Reală din Praga (1835), apoi a trecut la Institutul Superior Tehnic din Praga (1841) ca profesor de geometrie.
Christian Doppler
Doppler Christian Andreas portrait.jpg
Christian Doppler
Date personale
Născut[1][2][3][4][5][6][7] Modificați la Wikidata
SalzburgAustria[8][9] Modificați la Wikidata
Decedat (49 de ani)[1][2][3][4][5][6][7] Modificați la Wikidata
VenețiaImperiul Austriac[1][9] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSan Michele Cemetery[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboală respiratorie[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Habsburg Monarchy.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
fizician
universitar[*]
astronom
pedagog[*]
profesor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniufizică  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea din Viena
Universitatea Carolină
Universitatea Tehnică din Viena
Czech Technical University in Prague[*]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea Tehnică din Viena
Czech Technical University in Prague[*]
Universitatea din Viena  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruEfectul Doppler
* 1862: Vasile Erdeli (n. 1 august 1794Macău, azi în Ungaria - d. 17 martie1862Oradea) a fost episcop român unit al Diecezei de Oradea Mare, între anii 18431862.
Vasile Erdeli (Ardeleanu) s-a născut în orașul Macău, din comitatul Cenadului, azi în Ungaria, într-o familie de oieri români, plecați din Budureasa.
Știm că și-a făcut studiile secundare la Timișoara și apoi la Oradea, ca elev al Seminarului Tinerimii Române Unite, pe care le-a încheiat în anul 1815. În perioada 1815 – 1816, a studiat un an la Academia de Drepturi de la Oradea, iar apoi, în perioada 18161817, anul I de teologie, la Seminarul latin tot de la Oradea. Anul al doilea de teologie l-a făcut la Budapesta, iar, începând cu toamna anului 1818, și-a continuat studiile teologice, anii al III-lea și al IV-lea, la Viena, pe care le-a încheiat în anul 1820. De la Viena s-a întors acasă.
La 20 noiembrie 1820, Vasile Erdeli a fost hirotonit preot celib și, în perioada 1821 – 1829, a îndeplinit funcția de administrator parohial, iar apoi pe cea de preot la Beiuș. S-a mutat în anul 1829 la Olosig, Oradea, unde a fost numit preot. La data de 9 iunie 1835 Vasile Erdeli a primit funcția de canonic al Capitlului Catedralei din Oradea, iar apoi a devenit și rector al Seminarului greco-catolic din Oradea (18361848).În continuare a urcat treapta de canonic custode, precum și pe cea de asesor al tablelor judiciare din comitatele Cenad și Ciongrad.
La 11 iunie 1843 a fost numit iar apoi sfințit episcop de Oradea, al Bisericii Române Unite cu Roma de către episcopul Ioan Lemeni de la Blaj. Chiar și înainte de a fi hirotonit episcop, începând din anul 1832, până în anul 1848, Vasile Erdeli a făcut multe vizitații canonice în Banat și a reușit să mărească numărul parohiilor de la 2 la 22. La Carei, Satu Mare, a înființat un vicariat. În dioceza pe care o conducea, a clădit și reparat 50 de biserici.
A recomandat preoților și credincioșilor să se aboneze la „Gazeta de Transilvania” care apărea la Brașov. A introdus limba română ca limbă de predare, începând cu 4 martie 1849, în locul limbii latine, la gimnaziul de băieți din Beiuș, ridicat în rang de liceu cu 8 clase. L-a numit pe canonicul Iosif Pop Silaghi inspector școlar diecezan. A ridicat școlile normale de la Oradea și de la Beiuș la 4 clase.
Vasile Erdeli-Ardeleanu, ca și Emanoil Gojdu, în timpul revoluțiilor de la 1848 – 1849 din Transilvania și din Ungaria, a promovat înfrățirea româno-maghiară, dar, îndată după capitularea de la Șiria, Arad a revoluționarilor maghiari kossuthiști, l-a sprijinit, în mod public, pe Francisc Iosif I, împăratul Imperiului Habsburgic. În toiul luptelor dintre trupele de intervenție țariste cu revoluționarii maghiari conduși de Lajos Kossuth, l-a găzduit, în mod călduros, pe generalul țarist Erivan Paskievici, la Beiuș. În anul 1849 i-a fost prezentat de acesta împăratului, care l-a decorat și făcut baron, ca și pe Andrei Șaguna, de altfel, și pentru aceleași motive. În ianuarie 1850, într-o petiție adresată împăratului, l-a rugat pe acesta să transforme Principatul Ardealului în „Țara Românilor”, iar împăratul să primească titlul de „Mare Principe al Românilor”.
Vasile Erdeli a reușit, cu sprijinul guvernatorului Ungariei, arhiducele Albrecht, înființarea unei catedre de limbă și literatură română la Universitatea din Budapesta, începând cu anul universitar 1862 – 1863. La această catedră a fost numit profesorul Alexandru Roman (1826 - 1897), membru fondator al Academiei Române de la București și publicist, care predase limba română, începând cu anul 1850, la Liceul Premonstrantes din Oradea.
În timpul păstorirei sale Episcopia Greco-Catolică de Oradea a trecut de sub jurisdicția Arhiepiscopiei de Strigoniu sub cea a Mitropoliei Române Unite de Alba Iulia și Făgăraș.
Episcopul Vasile Erdeli a murit la vârsta de 68 de ani, la Oradea, la data de 17 martie 1862. A fost înmormântat în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea.
Vasile Erdeli
Enciclopedia României 1938 vol 1 pg 896 3162.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
MacăuUngaria Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani) Modificați la Wikidata
OradeaImperiul Austriac Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Habsburg Monarchy.svg Ungaria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulOradea
TitlulEpiscop de Oradea Mare
Perioada1843 - 1862
PredecesorSamuil Vulcan
SuccesorIosif Pop Silaghi
Cariera religioasă
Hirotonire episcopală11 iunie 1843
Episcop consacratorIoan Lemeni
Alte funcțiiCanonic al Capitlului Catedralei din Oradea
* 1862: Jacques-François-Fromental-Élie Halévy (n. ParisPrima Republică Franceză – d.  NisaRepublica Franceză) a fost un compozitorfrancez. Cea mai cunoscută operă a sa este La Juive ("Evreica").
S-a născut într-o familie de evrei. La nouă sau la zece ani, după alte surse, intră la Conservatorul din Paris, unde este remarcat de compozitorul Luigi Cherubini. În 1819 obține bursa "Prix de Rome". După încheierea studiile, devine conducătorul corului teatrului parizian Comédie-Italienne. Apoi intră ca profesor la Conservator și are studenți valoroși ca: Georges BizetCamille Saint-SaënsAntoine François Marmontel.
În 1836 a fost admis ca membru al Institut de France.
Opera:
  • L'Artisan (1827);
  • Le Roi et le batelier (1827);
  • Clari (1828), (în italiană); succes modest, deși a avut în rolul principal pe Maria Malibran;
  • Le dilettante d'Avignon(1829);
  • Attendre et courir (1830);
  • La Langue musicale (1830);
  • La tentation (1832)
  • Les Souvenirs de Lafleur(1833);
  • Ludovic (opera)|Ludovic(1833), completare a unei lucrări lăsate nefinalizată de Ferdinand Hérold;
  • La Juive (1835), primul său succes;
  • L'éclair (1835), de asemenea un succes și în aceeași stagiune;
  • Guido et Ginevra (1838);
  • Les Treize (1839);
  • Le shérif (1839), apreciată de Hector Berlioz;
  • Le Drapier (1839);
  • Le Guitarréro (1841);
  • La reine de Chypre (1841), apreciată de Richard Wagner
  • Charles VI (1843);
  • Le lazzarone, ou Le bien vient en dormant (1844);
  • Les Mousquetaires de la reine (1846);
  • Les Premiers pas (1847);
  • Le val d'Andorre (1848);
  • La Fée aux roses (1849);
  • La Tempesta (1850), (în italiană) după Furtuna lui Shakespeare;
  • La Dame de pique (1850), după romanul omonim al lui Aleksandr Pușkin;
  • Le Juif errant (1852), după romanul lui Eugène Sue
  • Le nabab (1853);
  • Jaguarita l'Indienne (1855);
  • L'Inconsolable (1855);
  • Valentine d'Aubigny (1856);
  • La magicienne (1858);
  • Noé (1858–1862), rămasă nefinalizată și continuată de Georges Bizet.
* 1891: Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparte, Prinț francez, Conte de Meudon, Conte de Moncalieri ad personam, titular al 3-lea Prinț de Montfort (cunoscut ca Prințul Napoléon) (9 septembrie 1822 – 17 martie 1891) a fost al doilea fiu al lui Jérôme Bonaparte, rege al Westfaliei și al soției sale, Caterina, prințesă de Württemberg. După revoluția franceză de la 1848 a fost ales pentru Adunarea Națională în calitate de reprezentant al Corsicăi.

Napoléon Bonaparte
Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparte painting.jpg
Portret al "Prințului Napoleon" de Jean-Hippolyte Flandrin în 1860
Date personale
Născut9 septembrie 1822
TriestImperiul Austriac[1] Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)
RomaItalia[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBasilica of Superga[*] Modificați la Wikidata
PărințiJérôme Bonaparte
Catharina de Württemberg Modificați la Wikidata
Frați și suroriMathilde Bonaparte
Jérôme Napoléon Charles Bonaparte[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Maria Clotilde a Savoiei
CopiiPrințul Victor Napoléon
Prințul Louis
Prințesa Maria Letizia, Ducesă de Aosta
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriprince Napoléon[*]
Familie nobiliarăHouse of Bonaparte[*]
Deputat al Franței[*] Modificați la Wikidata
Senator al celui de al Doilea Imperiu Francez[*] Modificați la Wikidata
Ministru Modificați la Wikidata
·         1893 - A murit Jules Ferry, om de stat francez, care a contribuit la generalizarea învăţămîntului primar în Franţa.
* 1896: Élisabeth Marguerite d'Orléans (26 decembrie 1646 - 17 martie 1696[1]), cunoscută drept Isabelle d'Orléans, a fost Ducesă de Alençon și, în timpul vieții soțului ei, Ducesă de Angoulême. A fost fiica lui Gaston d'Orléans și verișoară primară a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. Nu are descendenți în zilele noastre. A fost suo jure Ducesă de Alençon și de Angoulême.
Élisabeth d'Orléans s-a născut la Paris la Palatul Luxembourg, pe atunci numit Palais d'Orléans, astăzi locul Senatului Franței.[2] Palatul a fost dăruit tatălui ei la moartea mamei lui, Maria de Medici în 1642. Élisabeth s-a semnat întotdeauna Isabelle.
Isabela s-a căsătorit cu Louis Joseph, Duce de Guise la castelul Saint-Germain-en-Laye la 15 mai 1667. Ducele de Guise era șeful Casei de Guise, o ramură a Casei de Lorena. Soțul ei, care era cu patru ani mai tânăr decât ea, nu era numai sub controlul legal al mătușii sale, Mademoiselle de Guise (Marie de Lorena de Guise), dar în protocolul obișnuit el era tratat ca inferior Isabelei. De la căsătorie până la moarte, Isabelle d'Orléans a fost cunoscută ca Madame de Guise. Scurta căsătorie cu Ducele de Guise a produs un singur copil:
  1. Francis Joseph de Lorena, Dukc de Guise (28 august 1670 – 16 martie 1675).
Soțul Isabellei a murit în 1671 de variolă contactată în timp ce se întorcea acasă dintr-o vizită la curtea regelui Carol al II-lea al Angliei.
După moartea mamei ei în 1672, s-a mutat la Palatul Luxembourg cu micul Francis Joseph. Fără să poată merge fără ajutor la vârsta de patru ani, el a fost scăpat de doica lui și a murit de la un traumatism cranian, în 1675. Francis Joseph a murit la Palatul Luxemburg.[3]
După decesul fiului ei, Isabelle și-a petrecut fiecare vară în ducatul Alençon și cele mai multe ierni la curtea regală. Când era în Paris stătea la Palatul Luxembourg care i-a fost cedat ei după moartea mamei ei în 1672. În 1694 ea i-a dăruit Palatul vărului ei Ludovic al XIV-lea.[4]
A murit în 1696 la Palatul Versailles. Averea pe care a acumulat-o a fost moștenită de singura soră în viață, Marguerite Louise, Mare Ducesă de Toscana.
Isabelle d'Orléans
Ducesă de Guise
Élisabeth (Isabelle) d'Orléans, Duchess of Guise with her son by Mignard.jpg
Élisabeth Marguerite (Isabelle) d'Orléans ("Madame de Guise") de Mignard
Date personale
Nume la naștereÉlisabeth Marguerite d'Orléans
Născută26 decembrie 1646
Palatul Luxembourg, Paris, Franța
Decedată (49 de ani)
Palatul Versailles, Franța
PărințiGaston, Duce de Orléans
Marguerite de Lorena Modificați la Wikidata
Frați și suroriJean Gaston, Duke of Valois[*]
Françoise Madeleine d'Orléans
Marie Anne d'Orléans[*]
Anne Marie Louise d'Orléans, Ducesă de Montpensier
Marguerite Louise d'Orléans Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLouis Joseph, Duce de Guise
CopiiFrancis Joseph, Duce de Guise
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Guise
Casa de Orléans
* 1904: Prințul George, Duce de Cambridge (George William Frederick Charles26 martie 1819 – 17 martie 1904) a fost membru al familiei regale britanice, nepot pe linie masculină a regelui George al III-lea al Regatului Unit. A devenit Duce de Cambridge în 1850.
Prințul George s-a născut la Casa Cambridge din HanovraGermania.[1]Tatăl lui a fost Adolphus, Duce de Cambridge,[1] al 10-lea copil și al 7-lea fiu al regelui George al III-lea al Regatului Unit și a reginei Charlotte de Mecklenburg-Strelitz. Mama lui a fost Prințesa Augusta de Hesse-Cassel.[2]
A fost botezat la Casa Cambridge la 11 mai 1819 de reverendul John Sanford. Nașii lui au fost Prințul Regent (reprezentat de Ducele de Clarence și St Andrews), Ducele de Clarence și St Andrews (reprezentat de contele de Mayo) și Charlotte a Marii Britanii (reprezentată de contesa de Mayo).
Prințul George
George 2nd Cambridge.png
Date personale
Nume la naștereGeorge William Frederick Charles
Născut26 martie 1819
Casa Cambridge, Hanovra
Decedat (84 de ani)
Casa Gloucester, Piccadilly
Înmormântat22 martie 1904
Cimitirul Kensal Green, Londra
PărințiAdolphus, Duce de Cambridge
Prințesa Augusta de Hesse-Cassel Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Augusta de Cambridge
Prințesa Mary Adelaide de Cambridge Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSarah Fairbrother
CopiiGeorge FitzGeorge
Adolphus FitzGeorge
Augustus FitzGeorge
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător militar[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce de Cambridge[*]
Familie nobiliarăCasa de Hanovra
Duce de Cambridge
PredecesorAdolphus, Duce de Cambridge
·         1917Franz Brentano, filosof german (n. 1838)
* 1931: Johannes Paulus Lotsy (n. ,[1][2] DordrechtȚările de Jos – d. ,[1][2] Voorburg[*]Țările de Jos), a fost un profesor univrsitarbotanistlichenolog micolog genetician precum desenator și ilustrator olandez, specializat în evoluția și ereditatea speciilor de plante și ciuperci și a susținut un rol major în domeniul hibridizării în evoluție. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Lotsy.
Născut într-o familie patriciană, Lotsy s-a dedicat cercetărilor biologice împotriva dorințelor tatălui său. A studiat mai întâi botanica la profesorul pentru microbiologie și botanică Martinus Willem Beijerinck (1851-1931) în „Colegiul Agricol” din Wageningen și și-a continuat studiile la Universitatea Georg-August din Göttingen, din 1886 până în 1890. Teza sa de doctorat a fost pe lichenii germani. După ce a promovat, a ocupat misiuni de predare drept lector, la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, unde a fost numit și director al ierbarului (1891-1895).
Lucrările sale botanice importante au început în 1896, când a fost trimis în Indiile de Est la Java, pe atunci o colonie olandeză, pentru a studia alcaloizii conținuți în diverse specii de Cinchona din familia Rubiaceae. Rezultatele muncii le-a publicat în cartea sa De localisatie van het alcaloid in Cinchona calisaya Ledgeriana en in Cinchona succirubra din 1898.[3] Apoi, din 1900, s-a stabilit la Leiden la o lungă carieră de predare și cercetare în Leiden, variată prin vizite frecvente în aproape toate părțile globului. Între 1904 și 1909 a predat taxonomie vegetală (botanică sistematică la Universitatea din Leiden și a devenit director al ierbarului de stat (Rijksherbarium) (1906-1909). În 1906 a publicat prima parte din Vorlesungen über Deszendenztheorien („Prelegeri despre teoriile descendenței”) cu prioritate maximă asupra părții botanice a întrebării, a cărei a doua parte a apărut doi ani mai târziu, tematizând istoria tribală botanică. Această lucrare foarte utilă s-a bazat pe prelegerile sale despre evoluție de la Leyden și a cuprins o anchetă cuprinzătoare asupra stării gândirii evolutive la acea vreme. În același timp, a început să apară o altă lucrare monumentală, „Vorträge über botanische Stammesgeschichte” în 3 volume (1907-1911), un tratat neterminat asupra regnului vegetal din punct de vedere filogenetic. În volumul 1 a determinat intre multe altele și familiile de ciuperci HygrophoraceaeRussulaceae și Tricholomataceae, ultima însă nu a fost validată, pentru că a inclus familia Hygrophoraceae în aceasta.[4]
În urmare, Lotsy a început să dezvolte punctele de vedere despre evoluție și despre problemele în determinarea speciilor cu care numele său va fi întotdeauna asociat. În anii 1912-1916, a publicat o serie de lucrări care arată că unitatea fundamentală a taxonomiei ar fi biotipul homozigot și că numai acestuia ar trebui să i se dea numele de specie. Cercetäri ulterioare au arătat că o astfel de unitate nu există în populațiile alogame obișnuite și, mai târziu, Lotsy însuși și-a abandonat părerea, și și-a exprimat îndoiala existenței unor astfel de biotipuri homozigoții în natură chiar și în linii pure.
În 1916, Lotsy a publicat cunoscuta sa carte Evolution by Means of Hybridization („Evoluția prin mijloacele hibridării”),[5] în care a atacat cu tărie lucrările renumitului biolog Hugo de Vries (1848-1935), asupra mutațiilor în genul Oenothera și a susținut că fenomenele observate în acel gen ar fi datorate hetero-zigoțității materialului. El a afirmat că singura metodă de evoluție ar fi cea prin hibridizare și a negat faptul că mutațiile genice ar juca vreun rol. Multe dintre opiniile sale nu mai pot fi menținute, dar, cu toate acestea, va rămâne un clasic în literatura evolutivă. În ultimul timp, s-au acumulat dovezi care demonstrează că hibridizarea joacă un rol mai mare în evoluție decât și-au imaginat criticii lui Lotsy. Una dintre cele mai frapante exemple este iarba Spartina townsendii, unde s-a dovedit recent și fără îndoială, că provine dintr-o încrucișare între Spartina alternijlora și Spartina stricta, urmată de o dublare a cromozomilor. Alte cazuri pot fi citate de asemenea. Astfel pare clar, că unul dintre mijloacele de evoluție de specii noi este hibridizarea inter-specifică urmată de dublarea cromozomilor.
În ultimii șase ani ai vieții, după ce a renunțat la predări și numit profesor emerit al Universității din Leyden, Lotsy a vizitat Noua ZeelandăAfrica de Sud și alte părți ale lumii în scopul de a colecta dovezi pentru teoriile sale despre evoluție. A fost un muncitor neobosit în acest domeniu și, oriunde a mers, a adunat o mulțime de materiale, reunind un număr mare de argumente în sprijinul opiniilor sale. În Africa de Sud a lucrat în special la genurile Cotylerlon și Euphorbia și a dus materialele fostului gen la Leyden, unde le-a reprodus la scară largă. De asemenea, el și-a îndreptat atenția asupra populațiilor hibride din specia umană, iar o mare parte a lucrării din opera sa sud-africană, publicată împreună cu geneticianul Wouter Adriaan Goddijn (1884-1960), tratează diferitele rase umane pe care le studiase acolo.
În plus, marele om de știință a fondat Association Internationale des Botanistes pentru care a editat revista Progressus rei botanicae, care este comparabilă cu actuala Botanical Review, cumpărând, în 1902, și magazinul botanic Botanisches Centralblatt, unde a fost șef de redacție și a fost ales secretar al Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW), o asociație științifică, fondată în 1752.
În concluzie, se poate spune că Lotsy a propus un sistem de clasificare a plantelor, bazat pe filogenetică, susținând un rol major al hibridizării în evoluție.
Botanistul a fost un promotor timpuriu al conceptului de specie bazat exclusiv pe similitudinea genetică a organismelor, în loc de a diviza organismele în specii pe baza de similitudini exterioare între ele. Pentru Lotsy, specii care, în urma lui Carl von Linné, au fost delimitate numai ținând cont de aspectele morfologice, nu ar fi specii adevărate. Prin urmare, el a susținut de acea, că aceste soiuri ar trebui să fie denumite "sub Linnaeus". Mai departe a argumentat, că noi specii sunt formate prin hibridizare, o teorie pe care a prezentat-o pentru prima dată în lucrarea sa Evolution by Means of Hybridization din 1916 (vezi mai sus), care a atras o atenție considerabilă. Pe de altă parte, Lotsy a respins ideea că mutațiile ar putea duce la formarea de specii noi, afirmând, că mutațiile, care au fost greșeli în copierea materialului genetic, nu ar putea duce la nimic altceva decât la rezultate negative pentru organismele afectate. În schimb, încrucișările dintre diferite specii ar putea crea combinații noi funcționale de gene care, printr-o „reglare fină” a selecției naturale, ar putea da naștere unor noi specii viabile. Lotsy a bazat această teorie pe rezultatele pe care le-a obținut experimentând cu îmbinarea plantelor din genul stânjenelilor. Printre oamenii de știință care au lăsat impresie pentru ideile sale despre formarea speciilor prin hibridizare se numără între alții botanistul și geneticianul suedez Nils Heribert Nilsson (1883-1955).[6]
Savantul a murit pe 17 noiembrie 1931 în casa lui din Voorburg la vârsta de doar 64 de ani. În momentul morții sale, Lotsy s-a angajat într-o mare lucrare care se ocupa de ideile sale despre evoluție și este regretabil că nu a trăit lung destul pentru a o duce la finalizare. După moartea lui Lotsy, prestigioasa revistă științifică Nature, l-a descris ca fiind „unul dintre oamenii de știință de frunte în domeniile evoluției și eredității” în necrologul său.
Johannes Paulus Lotsy
Johannes Paulus Lotsy.png
Johannes Paulus Lotsy pe la 1900
Date personale
Născut13 ianuarie 1867
Dordrecht
Decedat17 noiembrie 1931 (64 de ani)
Voorburg
NaționalitateFlag of the Netherlands.svg olandeză
CetățenieFlag of the Netherlands.svg Olanda
Ocupațieprofesor universitar
genetician
botanist
micolog
ilustrator
desenator
Activitate
Domeniubotanică
genetică
lichenologie
micologie
InstituțieUniversitatea Johns Hopkins
Universitatea din Leiden
Alma MaterUniversitatea Georg-August din Göttingen




































* 1937: Joseph Austen Chamberlain (n. 16 octombrie 1863Birmingham - d. 17 martie 1937Londra) a fost un politician englez, premiat cuPremiul Nobel pentru Pace în 1925, datorită contribuției sale fundamentale de la Tratatele de la Locarno.
Austen Chamberlain s-a născut în BirminghamMarea Britanie, pe data de 16 octombrie 1863, ca primul fiu a lui Joseph Chamberlain, care a devenit ulterior primar (Lord Mayor) al Birminghamului și ministru. Joseph Chamberlain a mai avut un fiu, din a doua căsătorie, pe viitorul prim-ministru Neville Chamberlain FRS[1]
A studiat la School of Rugby și apoi la Trinity College, Cambridge[2], unde a primit în 1885 o diplomă.
Timp de nouă luni, Chamberlain a frecventat cursurile de la Scoala de Studii Politice din Paris. În 1888 s-a întors în Anglia, unde a fost ales ca deputat conservator în Camera Comunelor. A fost liderul partidului unionist (adică în favoarea menținerii uniunii Marii Britanii), iar mai târziu, liderul Partidului Conservator. De asemenea, a fost ministru de finanțe (1903-1905, 1919-1921), secretar de stat al Indiei (1915-1917)[3][4] și membru al Cabinetului de Război (1918-1919).
Chamberlain a fost ministru de externe între 1924 și 1929. În această peroiadă el a avut o contribuție foarte importantă în cadrul Tratatelor de la Locarno. Pentru această contribuție a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1925.
Chamberlain a murit pe 17 martie 1937 în Londra, iar trupul său a fost înmormântat la East Finchley Cemetery în Londra. Averea lui a fost estimată la £45,044, o sumă destul de mică pentru o personalitate ca Austin Chamberlain.
·         1940: A murit, la 72 de ani, marele actor roman Ion Iancu Brezeanu; (n. 1 decembrie 1869). A interpretat personaje comice din opera lui Ion Luca Caragiale (Ipingescu din “O noapte furtunoasă” şi Cetăţeanul turmentat din “O scrisoare pierdută”) precum si a realizat importante creații în rolurile de compoziție: Ion din „Năpasta” de Caragiale, Ciubăr din „Despot-Vodă” de Vasile Alecsandri, Harpagon din „Avarul” de Molière și bufonul din „Regele Lear” de Shakespeare. A fost tatăl regizorului, producătorului, actorului și scenaristului Grigore Brezeanu.

·         1941: A încetat din viaţă la Cannes, Franţa, Nicolae Titulescu (n. 17 martie 1882, Craiova, România), jurist, diplomat şi om politic român, profesor universitar la Bucureşti, ministru de Externe între 1927-1928 şi 1932-1936 si membru titular (din 1935) al Academiei Române. Nicolae Titulescu a fost şi reprezentant permanent al României la Societatea Naţiunilor (1921-1936) şi preşedinte al Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor (1930 şi 1931) numit în epocă „Ministrul Europei” sau „Omul Genevei”. Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova – d. 17 martie 1941, Cannes) a fost un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române. In testamentul sau, acesta a cerut sa fie inmormantat in Romania, insa abia pe 19 martie 1992 dorinta i-a fost indeplinita. Ramasitele sale pamantesti au fost aduse in tara si depuse in cimitirul Sfanta Ecaterina din Scheii Brasovului.

·         1942 - A murit Nina Arbore, pictor, grafician, profesor. S-a remarcat prin portrete şi naturi statice (n.08.01.1889).

* 1951: Arhiducele Karl Albrecht de Austria-Teschen (Karl Albrecht Nikolaus Leo Gratianus von Österreich; 18 decembrie 1888  17 martie 1951).
A fost fiul cel mare al Arhiducelui Karl Stephen de Austria și a Arhiducesei Maria Theresia, Prințesă de Toscana.
Arhiducele Karl Albrecht
Karl Albrecht Austria 1888 1951 photo1918.jpg
Arhiducele Karl Albrecht în 1918
Date personale
Nume la naștereKarl Albrecht Nikolaus Leo Gratianus
Născut18 decembrie 1888
PulaAustro-Ungaria
Decedat (62 de ani)
apropiere StockholmSuedia
ÎnmormântatCatholic cemetery, Northern cemetery[*][1][2] Modificați la Wikidata
PărințiArhiducele Karl Stephen de Austria
Arhiducesa Maria Theresia, Prințesă de Toscana Modificați la Wikidata
Frați și suroriArchduchess Mechthildis of Austria[*]
Archduchess Eleonora of Austria[*]
Arhiducesa Renata de Austria
Arhiducele Wilhelm de Austria
Arhiducele Leo Karl de Austria Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAlice Elisabeth Ankarcrona
CopiiPrințul Karl-Stefan
Prințesa Maria-Christina
Prințul Karl Albrecht
Prințesa Renata
CetățenieFlag of Poland (1928–1980).svg Polonia
Flag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Habsburg-Lorena
·         1956: S-a stins din viata, la 58 de ani, fiziciana si chimista Irene Joliot-Curie, laureată a Premiului Nobel pentru chimie (1935). A fost fiica savanților Pierre Curie și Marie Curie, și ei laureați ai Premiului Nobel.

·         1957: Președintele Filipine, Ramon Magsaysay, și alți 24 mor într-un accident de avion la Cebu, Filipine.
·         1960: A murit Hans Mattis Teutsch, pictor, sculptor şi teoretician al artei, unul dintre artiştii reprezentativi pentru avangarda românească. S-a născut pe 13 august 1884, la Brașov si avea o origine mixta maghiară și germană. A studiat, timp de un an la Academia de Arte Decorative din Budapesta, cu pictorul maghiar Rippl – Ronai, apoi din 1903  la Academia Regală din München, unde a studiat cu Wilhelm von Rümann (1850–1906), și Baltasar Schmitt (1887–1942), oscilând în arta sa între  curentul art nouveau, post-impresionism și fauvism, expresionism abstract, figurativ stilizat și constructivism. Din respect pentru tatăl său vitreg, a adoptat în anul 1904 numele de Teutsch, pe care l-a atașat numelui său de naștere, Mattis.
În perioada 1944 - 1945 a fondat Gruparea Artiștilor Plastici din Brașov, care a devenit ulterior filială a Uniunii Artiștilor Plastici, fiind ales de câteva ori președintele acesteia.[6] A fost interzis un număr redus de ani, precum alți artiși brașoveni, reintegrat apoi în viața artistică brașoveană.
Cartea sa Reflecțiuni asupra creației artiștilor plastici în epoca socialistă sau Realismul constructiv, finalizată în ziua de 18 decembrie 1959, dictată în limba germană și redactată în aceeași limbă de către eleva și colaboratoarea sa, pictorița Irina Lukász, a rămas în manuscris.[7]

În memoria sa, Liceul de Arte Plastice din Brașov a primit numele său.
A avut un fiu, Ioan Mattis-Teutsch (1913-1988), pictor și grafician, o fiică, decedată prematur, a lucrat cu Anna Freud, și un nepot,Waldemar Mattis-Teutsch (n. 1950), absolvent al școlii clujene de arte, continuator al tradiției familiei.




Hans Mattis-Teutsch
Mattis-teutsch03.jpg
Date personale
Născut13 august 1884
BrașovAustro-Ungaria
Decedat17 martie 1960, (76 de ani)
BrașovRepublica Populară Română
NaționalitateFlag of the Habsburg Monarchy.svg Austro-Ungaria
origine germano-maghiară
CetățenieFlag of Romania (1952-1965).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
poet
jurnalist
scriitor
sculptor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpicturăsculptură
StudiiAcademia de Arte Decorative din Budapesta, Academia Regală din München
PregătireJózsef Rippl-RónaiWilhelm von RümannBaltasar Schmitt
Mișcare artisticăart nouveaupostimpresionismfauvismexpresionism abstractartă figurativăconstructivismsuprarealismAbstrakte Gruppe der SturmContimporanulDas Ziel
Opere importanteEmpfindungenSeelenblumen
Influențat deFrantišek Kupka
·         1973: A încetat din viaţă avocatul (licențiat în drept al Facultății din Iași), scriitorul şi publicistul român Demostene Botez, academician (membru corespondent din 1963); (n. 29 iulie, 1893, satul Hulub, comuna Dângeni, județul Botoșani – d. 17 martie 1973, Iași. A debutat în literatură în 1911, cu o poezie publicată în revista ieșeană „Arhiva”. Din 1921, a aderat de cercul de la revista „Viața românească”, care i-a publicat o mare parte a creației sale. Debutul editorial a avut loc in 1918, cu volumul de poezii Munții, premiat de Academia Română. A publicat multă literatura pentru copii și a desfășurat o bogată activitate de traducător. Demostene Botez a fost o perioadă președinte al Uniunii Scriitorilor din România.A fost membru al Partidului Muncitoresc Român. Casa Memorială „George Topîrceanu” din Iași a aparținut scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu.

·         1976: Luchino Visconti di ModroneConte de Lonate Pozzolo (n. 2 noiembrie 1906 - d. 17 martie 1976), a fost un regizor de filmoperă și teatru și scenarist italian. Este cunoscut în întreaga lume datorită filmelor Ghepardul (1963) și Moarte la Veneția (1971).
În timpul celui de-al doilea război mondial, Visconti, care simpatizase și anterior cu comuniștii, a devenit membru al Partidului Comunist Italian.
A decedat la Roma din cauza unei atac cerebral la vârsta de 69 de ani. În localitatea Ischia, există un muzeu dedicat operei complete a lui Luchino Visconti.
Filmografie:

Filme de lung metraj[modificare | modificare sursă]

Alte filme[modificare | modificare sursă]

Luchino Visconti
Luchino Visconti 5.jpg
Regizorul Luchino Visconti
Date personale
Nume la naștereLuchino Visconti di Modrone
Născut2 noiembrie 1906
MilanoLombardiaItalia
Decedat17 martie 1976 (69 de ani)
RomaItalia,
Cauza decesuluicauze naturale[*] (Accident vascular cerebralModificați la Wikidata
PărințiGiuseppe Visconti de Modrone[*]
Carla Erba[*][1] Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Etnieitalian Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
regizor de teatru
regizor de operă
scenarist
Alte premii
Golden Palm
1963 - Il Gattopardo
Golden Lion
1965 - Tremurătoarele stele ale Ursei
* 1992: Ludovic Iosif Urban Rudescu (nume la naștere Ludovic Iosif Urban Rodewald, cunoscut de asemenea și ca Ludovic Rodewald-Rudescu, n. 25 mai 1908, Cernăuți - d. 17 martie 1992, București) a fost un biolog român, de etnie german bucovinean.
Savantul fusese membru corespondent al Academiei Române din 21 martie 1963,[1] membru al Societății Americane de Limnologie și Oceanografie, al Societății Americane de Microscopie și al Societății Internaționale de Limnologie.
Ludovic Iosif Urban Rodewald-Rudescu a fost tatăl profesorului universitar doctor Alexander Rodewald,[2] director al Director al Institutului de biologie umană al Universității din HamburgGermania, care este autorul (împreună cu biologul doctor Georgeta Cardoș, de la Institutul de biologie Victor Babeș din București) unui studiu de paleogenetică comparată a populațiilor vechi și foarte vechi de pe teritoriul României cu populația actuală a României.
După absolvirea studiilor liceale la Cernăuți, a urmat și absolvit Facultatea de Biologie la Universitatea din Cernăuți, după care au urmat diverse specializări la BerlinStockholmLundUppsalaGöteborg etc.
Din 1948, a fost cercetător la Institutul de Celuloză și Hârtie din București iar apoi la Institutul de Biologie. Doctor în științe naturale, specialitatea biologie, hidrobiologie și stuficultură, a fost, din 1967, șef de secție la Institutul de Biologie „Traian Săvulescu” din București.
Cercetări asupra rotiferelorgastrotrichiilor și tardigradelor, grupe de animale din microfauna bentosului și planctonului. Studii asupra Deltei Dunării. Contribuții la studiul nutriției minerale a plantelor, al rezistenței lor la ger și la secetă.
A colaborat cu specialiști din Irak și Pakistan în domeniul valorificării stufului din Mesopotamia și a studiat deltele fluviilor TigruEufratIndusGange și Brahmaputra. A colaborat, de asemenea, cu Academia de Științe a URSS în studiul deltei Niprului și a fluviului Volga și cu specialiștii din Cehoslovacia și Polonia în studiul macrofitelor acvatice.
Ludovic Iosif Urban Rudescu
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiebiolog Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
*














*  1993: Helen Hayes (n. ,[1][2][3][4][5][6][7][8][9] WashingtonSUA – d. ,[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Nyack[*]New YorkSUA) a fost o actriță americană, câștigătoare a două premii Oscar și laureată a triplei recunoașteri filmice numită Triple Crown of Acting, o categorie aparte pentru actorii și actrițele care sunt câștigători ai premiilor Oscar, Tony și Emmy.
Helen Hayes
Promotional photograph of Helen Hayes.jpg
Date personale
Născută[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
WashingtonSUA Modificați la Wikidata
Decedată (92 de ani)[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Nyack[*]New YorkSUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă Modificați la Wikidata
Căsătorită cuEdmund Cobb[*] ()
Charles MacArthur[*] (Modificați la Wikidata
Număr de copiiModificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de film[*]
autobiografă[*]
actriță de teatru[*]
actriță de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Premii Oscar
Cea mai bună actriță în rol secundar (1970) pentru Airport[*]
Cea mai bună actriță (1931) pentru The Sin of Madelon Claudet[*] Modificați la Wikidata
Premii Tony
Cea mai bună actriță într-o piesă de teatru[*] (1947)
Cea mai bună actriță într-o piesă de teatru[*] (1958Modificați la Wikidata
Alte premii
National Medal of Arts[*]
Medalia Prezidențială pentru Libertate[*]
National Women's Hall of Fame[*] (1973)
Kennedy Center Honors[*]
Golden Plate Award[*] (1970)
honorary doctor of Brandeis University[*]
Q68659268[*] Modificați la Wikidata
Prezență online
Helen Hayes
·      



























































































* 1993: Veaceslav Sergheevici Krașeninikov (rusă Вячесла́в Серге́евич Крашени́нников n. 22 martie 1982IurgaURSS – d. 17 martie 1993, Cebarkul, Rusia), cunoscut și cu supranumele Îngerul rus,[1] a fost un băiat care a murit la vârsta de 10 ani și pe care unii îl consideră făcător de minuni și profet, făcând minuni și după moarte.[2] Biserica Ortodoxă Rusă l-a catalogat drept eretic și „profet mincinos”; cu toate acestea, la mormântul lui din orașul Cebarkul, se adună numeroși pelerini
S-a născut pe 22 martie 1982 în orașul Iurga (regiunea Kemerovo), fiind botezat în orașul Taiga din aceeași regiune.
Din cauză că tatăl său era ofițer, familia sa s-a mutat de câteva ori într-o altă reședință. Slavik nici nu avea un an atunci când s-a mutat cu familia în RDG (în legătură cu serviciul tatălui său în Grupul forțelor sovietice în Germania).
Iar atunci când familia s-a mutat la un nou post al tatălui său în Munții Urali, Slavik avea mai puțin de 5 ani. Ultimii ani din viață și-a petrecut în orașul Cebarkul din regiunea Celeabinsk. Acesta nu a mers la grădiniță, însă a mers la școala nr. 4 din Cebarkul. Pentru un timp, Slavik împreună cu mama sa au locuit singuri într-un apartament din Cebarkul, deoarece tatăl său atunci lucra în Șadrinsk iar fiul cel mare, Constantin, a mers la armată. Conformându-ne cu amintirile publicate de mama sa ulterior, Slavik a fost în multe privințe un copil neobișnuit. În concluzia comisiei de experți ai Departamentului Misionar al Diocezei din Celeabinsk, acesta este caracterizat prin spusele mamei lui și ale altor admiratori:[4]
Moare acasă, pe 17 martie 1993, la 04:50 dimineața, de leucemie, cu 5 zile înainte de a împlini 11 ani. Înmormântarea a avut loc pe 19 martie.
Veaceslav Krașeninikov
Вячеслав Крашенинников
Krasheninnikov-Vyacheslav-002.jpg
Date personale
Născut22 martie 1982
IurgaURSS Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
Decedat17 martie 1993
Cebarkul, Rusia
Cauza decesuluicauze naturale[*] (leucemieModificați la Wikidata
Naționalitaterus
CetățenieFlag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of Russia (1991–1993).svg Rusia Modificați la Wikidata
Religiecreștin ortodox
Activitate
Cauza decesuluileucemie

*    1994 - A murit Liviu Călin, poet, critic şi istoric literar (n.10.09.1930).

·         1996 - A murit regizorul francez de film René Clement (n.18.03.1913).
·         2005: A încetat din viaţă   la Cluj, eseistul, criticul, istoricul literar, laureat al premiului Herder, Adrian Marino. Este cel mai tradus critic literar român. A debutat în 1939 la Revista „Jurnalul Literar”, avându-l ca director pe George Călinescu. A obținut titlul de doctor în 1946 cu teza „Viața lui Alexandru Macedonski”. A fost arestat în 1949 pentru multiplicare și difuzare de texte ale „Școlii de cadre”, din cadrul Tineretului Universitar Național-Țăranist, activități considerate ilegale de guvernul de atunci si a  fost închis până în anul 1957, după care a fost deportat în Bărăgan, în satul Lătești (azi parte a comunei Bordușani, Ialomița), alți șase ani (1957 – 1963). Nu va avea drept de semnatură până în 1965, când  a debutat  la 44 de ani cu „Viața lui Alexandru Macedonski”. După alți patru ani, în 1969, a fost reabilitat politic complet și repus în toate drepturile. A fost premiat de Academia Română și de Uniunea Scriitorilor. Între 1971 și 1972 face o specializare în Elveția si a  avut, de asemenea, burse în Franța și Germania Federală. Între 1973 și 1980 întemeiază, redactează și conduce prima revistă de studii literare în limbi străine de largă circulație, „Cahiers roumains d’etudes literaires”. În 1985 obține Premiul Herder. Publică în țară și străinătate volume de teorie literară și comparatistică. Este primul autor al unei cărți românești și franceze despre Mircea Eliade, Hermeneutica lui Mircea Eliade (1980), versiunea în limba franceză apărând în 1981. Cele 7 volume „Biografia ideii de literatură” (1987-2003), reprezintă prima enciclopedie românească literară completă. A fost membru al Senatului Alianței Civice și al Senatului ASPRO.

Adrian Marino
Date personale
Născut5 septembrie 1921
Iași
Decedat17 martie 2005
Cluj
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecritic și istoric literar
Limbilimba română[1]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Operă de debutViața lui Alexandru Macedonski
Note
PremiiPremiul Herder




* 2007: John Warner Backus (n. 3 decembrie 1924PhiladelphiaPennsylvaniaSUA — d. 17 martie 2007AshlandOregonSUA) a fost un informatician american, care a fost liderul echipei care a creat limbajul de programare Fortran, pentru care a primit în 1978 Premiul Turing din partea ACM.

John Warner Backus
John Backus 2.jpg
John Backus
Date personale
Născut3 decembrie 1924
PhiladelphiaPennsylvaniaSUA
Decedat (82 de ani)
AshlandOregonSUA
Naționalitateamerican
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
informatician Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Domeniuinformatician
InstituțieIBM
Alma MaterUniversitatea Columbia
Universitatea din Virginia[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii[*][1]
Academia Americană de Arte și Științe[*]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruFortran
PremiiPremiul Turing1978
* 2007: Frederick William "Freddie" Francis BSC (n. ,[1][2][3][4][5] Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[6] – d. ,[1][2][3][4][5] Middlesex, Regatul Unit) a fost un regizor englezși director de imagine.
A avut cele mai mari succese sale ca director de imagine, inclusiv câștigând două premii Oscar, pentru Sons and Lovers (1960) și Glory(1989). Ca regizor, el are un statut de idol din cauza asocierii sale cu companiile de producție britanice Amicus și Hammer Film Productions în anii 1960 și 1970.
Filmografie:

Ca director de imagine[modificare | modificare sursă]

Ca regizor[modificare | modificare sursă]

Freddie Francis
Freddie Francis.jpg
Freddie Francis
Date personale
Nume la naștereFrederick William Francis
Născut22 decembrie 1917
IslingtonLondonEngland
Decedat (89 de ani)
IsleworthMiddlesexEngland
Cauza decesuluicauze naturale[*] (Accident vascular cerebralModificați la Wikidata
Căsătorit cuGladys Dorrell (1940–1961)
Pamela Mann (1963–2007)
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiedirector de imagineregizor
Activitate
Cauza decesuluiAccident vascular cerebral  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1937–1999
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] ()
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine ()
·         2011: A decedat la Bucuresti, cunoscutul critic, istoric literar și editor român, Romul Munteanu; (n. 18 martie 1926, Călanu Mic, Hunedoara). A fost asistentul profesorului Dimitrie Popovici, în 1950, și a continuat activitatea universitara la  București, la Institutul Pedagogic și apoi la Universitatea din București. Teza sa de doctorat,”Aspectele și dimensiunile iluminismului românesc” a fost susținută în 1960 la Universitatea din Leipzig. În perioada 1957-1961 a fost lector invitat la Institutul de Romanistică din Leipzig. Profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității din București, a publicat numeroase monografii, studii de sinteză sau culegeri de eseuri. Din 1970 pînă în 1989 a fost director al Editurii Univers, unde a contribuit la unul dintre cele mai interesante proiecte culturale postbelice și anume la crearea unei „biblioteci universale” în limba română, reluînd un ideal drag lui Ion Heliade Rădulescu.

* 2011: Michael Gough (n. 23 noiembrie 1916Kuala Lumpur – d. 17 martie2011Anglia) a fost un actor britanic.
Părinții lui de origine britanică au trăit în Malaysia. Cariera pe scenă a lui Michael a început în 1936. După al doilea război mondial, el poate fi văzut filmul Blanche Fury (1947), în continuare el va juca în filme sau pisese de teatru ca: Anna Karenina (1948) și Richard III. (1955). Din 1958 începe să joace diferite roluri în filme de groază și polițiste ca Dracula (1958), alături de actorii Peter Cushing și Christopher Lee. În ultimii ani va juca roluri ca lord Delamere, ce subliniau eleganța și loialitatea britanică.

Michael Gough
Alfredmgough.jpg
Gough ca Alfred Pennyworth în Batman
Date personale
Născut23 noiembrie 1916
Kuala LumpurBritish Malaya
Decedat (94 de ani)
LondonEngland
Cauza decesuluiboal
PărințiFrancis Berkeley Gough[*][1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDiana Graves (divorțat)
Anne Leon (divorțat)
Anneke Wills (1962-1979, divorțat)
Henrietta Lawrence
Număr de copiiModificați la Wikidata
CopiiJasper Gough[*][1]
Simon Peter Gough[*][1]
Emma Frances Gough[*][1] Modificați la Wikidata
NaționalitateBritish
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
OcupațieActor
Activitate
Cauza decesuluiboal
Alma materDurham School[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1946–2010
Număr de copii3  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Tony pentru cel mai bun actor în rol secundar într-o piesă de teatru[*] ()
* 2012: Olimpian Ungherea (n. 1 iulie 1937Jugurenijudețul interbelic județul Prahova - d. 17 martie 2012București) a fost un scriitor și mason public român, membru al Marii Loje Masonice din România, fost locotenent al Securității, ofițerul de caz al lui Ion Desideriu Sîrbu.
A publicat:
  • 1976 -- Bătrâna domnișoară are alibiEditura Scrisul Românesc;
  • 1977 -- Versiunea maiorului Vlad, Editura Junimea;
  • 1979 -- Testamentul, Editura Scrisul Românesc;
  • 1982 -- Spovedania unui spion, Editura Dacia;
  • 1983 -- Prizonierul speranțelor, Editura Junimea;
  • 1985 -- Agent secret, Editura Junimea;
  • 1986 -- Egreta Brăncovenilor, Editura Scrisul Românesc;
  • 1990 -- Pădurea cu plopi argintii, Editura Junimea;
  • 2000 -- Clubul cocoșaților, editura Omega;
  • 2002 -- Prețul tăcerii - Confesiunile criminalistului Andrei Zavera, editura Phobos;
  • 2004 -- Misterele templului masonic, Editura Phobos;
  • 2005 -- Agonia - Confesiunile criminalistului Andrei Zavera, Editura Phobos;
  • 2005 -- Frică și putere, Editura Phobos;
  • 2008 -- Cheia secretă, Editura Phobos.
·         2012: A decedat Shenouda al III-lea,al 117-lea conducator al Bisericii Copte Ortodoxe din Alexandria, cea mai importantă biserică creștină din Egipt având aderenți cca 90 % dintre creștinii egipteni (în jur de 11.000.000 de credincioși). Este cel de-al 117-lea Papă de Alexandria și Patriarh al Întregii Africi pe Sfântul Scaun Apostolic al Sfântului Marcu Evanghelistul (titlul complet), fiind înscăunat în 1971; (n. 3 august 1923). Titlul său oficial a fost Papa de Alexandria și Patriarh al Întregii Africi pe Sfântul Scaun Apostolic al Sfântului Marcu Evanghelistul din Biserica Ortodoxă Coptă din Alexandria . El a fost, de asemenea, capul Sfantului Sinod al Patriarhiei Ortodoxe Copte de Alexandria. A fost o figură conservatoare în cadrul Bisericii si a fost, de asemenea respectat de comunitatea musulmana.Sanctitatea Sa Papa Shenouda al III-lea de Alexandria (n. 3 august 1923 în Assiut - d. 17 martie 2012), numele său în limba arabă: بابا الإسكندرية شنودة الثالث , pronunțat Bābā al-Iskandarīyah Shinūdah at-Thālitha, a fost cap al Bisericii Copte Ortodoxe din Alexandria, cea mai importantă biserică creștină din Egipt având aderenți cca 90 % dintre creștinii egipteni (în jur de 11.000.000 de credincioși). Este cel de-al 117-lea Papă de Alexandria și Patriarh al Întregii Africi pe Sfântul Scaun Apostolic al Sfântului Marcu Evanghelistul (titlul complet), fiind înscăunat în 1971 - in imagine, Shenouda al III-lea, 2009 - foto: ro.wikipedia.org

Shenouda al III-lea, 2009 – foto: ro.wikipedia.org

* 2016: Solomon Marcus (n. BacăuRomânia – d. ,[1] BucureștiRomânia[1]) a fost un matematician român de etnie evreiască [2], membru titular (2001) al Academiei Române. Deși domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematicămatematica și lingvistica computațională, a publicat numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvisticăsemioticăfilosofie, sau istoria științei și a educației.
Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925 în orașul Bacău. Părinții săi, Sima (născută Herșcovici) și Alter Gherșin Marcus, au fost croitori.[3][4] De mic, a fost nevoit să învețe să conviețuiască cu diferitele dictaturi, războiul, restricții de exprimare și gândire și antisemitism.[5] De la vârsta de 16-17 ani, a început să ofere meditații elevilor mai mici pentru a contribui la întreținerea familiei.[5] Deși trece examenul de capacitate, datorită legilor rasiale, urmează ultimii patru ani ai liceului la o școală particulară, constituită ad-hoc pentru etnicii evrei. La examenul de bacalaureat reușește primul din cei 156 de concurenți.
După absolvirea studiilor liceale în orașul natal, a urmat începând cu toamna anului 1944 cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București. În perioada studenției a continuat meditațiile: „Erau ani de sărăcie și trebuia să mă întrețin. Eram mereu înfometat! Până la vârsta de 20 de ani, eu n-am avut niciodată hainele mele. Le purtam pe cele rămase de la frații mei mai mari.”.[5] În 1950 absolvă facultatea de matematică cu diplomă de merit.
După acest eveniment se dedică învățământului universitar, parcurgând, rând pe rând toate treptele didactice, fiind asistent universitar din 1950 (un an la Politehnica bucureșteană, pe lângă profesorul Nicolae Ciorănescu, dar și la facultatea pe care a absolvit-o, la cursurile profesorului Miron Nicolescu), lector universitar din 1955, conferențiar universitar din 1964, ajungând în final în anul 1966 profesor universitar la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. În anul 1991 primește titlul de profesor emerit. A câștigat dreptul de a susține doctoratul fără a avea sarcini didactice, dar datorită "dosarului" părinților săi este respins (în fapt lucra doar tatăl, mama fiind casnică, pentru a putea crește cei șase copii în viață din cei opt născuți, iar la acea dată aveau deja peste 60 de ani). Mai târziu, creându-se posibilitatea de a susține doctoratul în paralel cu sarcinile profesionale și beneficiind și de sprijinul marilor profesori, care mai aveau cu greu, dar mai aveau un cuvânt, a obținut titlurile științifice de doctor în matematică în anul 1956 cu subiectul "Funcții monotone de două variabile" și doctor docent în specialitatea analiză matematică în 1968 sub îndrumarea academicianului Miron Nicolescu.[3]
Împreună cu colegul său de generație la 1962, Nicolae Dinculeanu este coautor la manualul universitar de analiză matematică, scris alături de profesorul lor, Miron Nicolescu, autorul unui cunoscut tratat de analiză matematică. După 1960 se va dedica din ce în ce mai mult lingvisticii matematice și științelor conexe, publicând mai puțin în domeniul care l-a consacrat, dar rămânând informat la zi, conducând teze de licență și de doctorat sau fiind doar referent, în ambele domenii. În lingvistica matematică a beneficiat la început de sprijinul a doi eminenți academicieni, Alexandru Rosetti, lingvist, cel mai de seamă editor român interbelic și Grigore C. Moisil, matematician de mare suprafață, prin înființarea Comisiei de cibernetică a Academiei, ca și unei comisii de lingvistică matematică la aceiași instituție și prin editarea unei publicații de mare circulație internațională, Cahiers de linguistique theorique et appliquee. La începutul deceniului al șaptelea al secolului al XX-lea va participa activ la Cercul de lingvistică de la Facultatea de filologie a Universității din București și împreună cu profesorii Edmond Nicolau și Sorin Stati editează o Introducere în lingvistica matematică, printre puținele lucrări de acest gen din acele timpuri. Având sprijinul celor doi academicieni arătați mai sus ca și a lui Miron Nicolescu și Tudor Vianu, a predat simultan atât la Facultatea de matematică, cât și la cea de filologie, lingvistica matematică, începând cu anul 1961, alături de filologul Emanuel Vasiliu. Paralel este și cercetător la Institutul de matematică al Academiei, până la desființarea acestuia în 1975, Pe timpul comunismului va publica parte din cărțile sale în serial în Viața studențească, săptămânal care apărea sub egida Uniunii Tineretului Comunist, mai puțin vizată de cenzură și era calea prin care comentariile sale asupra științei, dar nu numai, puteau ajunge la publicul cel mai receptiv, format din studenți și din intelectualii interesați de aducerea la zi a cunoștințelor într-o epocă din ce în ce mai închisă față de exterior. Va publica lucrări de istorie a matematicii, prin medalioane dedicate foștilor săi profesori sau unora din figurile de seamă ale cercetării matematice autohtone. Mari matematicieni ai secolului trecut precum Dimitrie Pompeiu, Traian Lalescu, Alexandru Froda, Grigore C. Moisil, Miron Nicolescu au beneficiat de competența profesorului Marcus, cărora le-a editat și îngrijit opera științifică. Dintre profesorii săi, a fost apropiat de Miron Nicolescu, Grigore C. Moisil, Gheorghe Vrănceanu, Octav Onicescu, Dan Barbilian, Simion Stoilow.
Domeniile de activitate în care s-a manifestat au fost conform propriei mărturisiri: 1) Analiza matematică, teoria măsurii, topologia. 2) Informatica teoretică (Theoretical Computer Science). 3) Lingvistica matematică și gramatici dependente de context. 4) Teoria literaturii și poetică. 5) Semiotică. 6) Antropologie culturală. 7) Istoria și filosofia științei. 8) Biologie. La toate acestea se adaugă preocuparea sa constantă și declarată pentru educație, pe toate etapele vieții ființei umane.
Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale, etc. Cărțile sale au fost traduse în multe țări ale lumii, existând versiuni în limbile franceză, engleză, rusă, germană, spaniolă, italiană, cehă, maghiară, sârbă, greacă. A publicat peste 50 de volume în România și care au fost traduse în mai multe limbi din Europa și nu numai, și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. Din 1993, devine membru corespondent al Academiei Române, iar din anul 2001 devine membru titular al Academiei Române.[6] A fost conducător de doctorat la 24 de absolvenți, unii din ei la rândul lor conducând doctorate. A facilitat foștilor studenți sau colaboratorilor săi publicarea în reviste academice a acelor rezultate care merită să fie cunoscute prin valoarea și noutatea soluțiilor lor, astfel că mulți dintre ei au debutat pe când erau studenți.
Pe parcursul vieții sale a fost membru în conducerea a numeroase reviste de specialitate din străinătate din domeniul matematicii, informaticii, lingvisticii matematice, teoriei literaturii, ș.a. La academie a fost membru în Comitetul editorial al "Procedings of the Romanian Academy:A", în colectivul editorial al Editurii Academiei Române și în Consiliul editorial al revistei Academica. A fost profesor invitat la universități de prestigiu pentru a ține cursuri sau numai conferințe, numărul universităților depășind cifra de 100. La congrese de semiotică sau de lingvistică matematică a condus secțiuni și a fost raportor de ședință la peste 100 de întâlniri internaționale. Vreme de 10 ani a fost vicepreședinte al Asociației Internaționale de Semiotică (1989-1999). I-au acordat titlul de doctor Honoris Causa universitățile din Bacău, Constanța, Timișoara, Craiova și Petroșani.
După 1989 renunță la obligațiile universitare de la Facultatea de matematică-informatică a Universității din București, după 42 de ani desfășurați acolo, conducând în continuare doctorate, și precum unul din mentorii săi, Grigore C. Moisil, va fi prezent la manifestări din cele mai diverse ale preocupărilor sale în universități, școli, manifestări academice, prezențe la radio și televiziune, tabere școlare, varii conferințe, etc, militând pentru schimbarea învățământului românesc, prin trecerea de la forma pasivă, de memorare la una activă, în care elevul sau studentul să își pună și să pună întrebări, militând pentru adaptarea programelor și manualelor școlare la timpurile noastre.
Este prezent în marile enciclopedii ca autoritate în lingvistica matematică, existând gramatici contextuale care îi poartă numele (Marcus Contextual Grammars). A colaborat cu foarte mulți matematicieni români și străini în studiile publicate, având o lucrare elaborată cu cunoscutul matematician maghiar Paul Erdös, fiind singurul dintre români care a colaborat cu acesta (are numărul Erdös egal cu 1).
O bibliografie a operei sale este disponibilă la adresa www.imar.ro/~smarcus și alta la http://funinf.cs.unibuc.ro/~marcus.
Intervențiile sale scrise sau orale sunt preluate în volume de editura Spandugino, în seriile Răni deschise, respectiv Nevoia de oameni, tipărite în condiții grafice deosebite pe hârtie tip biblie culoare ivoire de 50 de g/mp.
A fost fratele lui Marius Mircu și al lui Marcel Marcian, primul din ei fiind un prolific jurnalist și romancier, membru din ilegalitate al partidului comunist, necontaminându-și fratele mai mic cu doctrina acestuia, de a cărei structură falimentară s-a convins nu foarte târziu.[7] Printre multe sale lucrări, menționăm romanul Croitorul din Back, cu date biografice care privesc familia sa și orașul Bacău, precum și volume de reportaje care privesc progromurile din Bucovina și Moldova pe timpul ultimei conflagrații mondiale.
A fost căsătorit cu profesoara universitară de la Facultatea de Litere Paula Diaconescu.
A fost membru al elitistului și influentului Club de la Roma și a participat la lucrările Federației Mondiale pentru Studiul Viitorului.
Înainte de 1989 a primit doar premiile Academiei pentru cărțile sale, iar după acea dată, a primit mai multe premii, a fost declarat cetățean de onoare (preponderent acestea evenimente au venit din Moldova) și a fost încununat cu titlul de Doctor Honoris Causa la unele universități autohtone (vezi paragrafele Onoruri și Premii literare și științifice), din care doar una singură provine din topul universităților din țară. Majestatea sa Regele Mihai I i-a conferit nou creatul ordin Nihil Sine Deo.
Din anul 2014 se desfășoară la Bacău două concursuri care îi poartă numele. unul interdisciplinar (de literatură și de matematică) și altul de literatură română.
Solomon Marcus a murit joi, 17 martie 2016, la Spitalul Fundeni din București.[8] A fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul evreiesc Filantropia din București în data de 20 martie 2016.
Solomon Marcus
C14 7404-SolomonMarcus.edited.jpg
Solomon Marcus
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
BacăuRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (91 de ani)[2] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia[2] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă Modificați la Wikidata
Frați și suroriMarcel Marcian Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnieevrei Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
filozof
informatician Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniumatematică  Modificați la Wikidata
Număr Erdős1  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratMiron Nicolescu  Modificați la Wikidata
DoctoranziIleana Streinu
Cristian S. Calude  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruanaliză matematică,
lingvistica computațională
PremiiPremiul revistei Cuvântul pe anul 2007 pentru eseu și critică literară
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române


Sărbători

·       *   În calendarul ortodox: Sf Cuv Alexie, omul lui Dumnezeu 
Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu (†411) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu (†411) – foto preluat de pe ziarullumina.ro

·   
·         În popor, se sărbătoresc Alexiile. Poporul român numeşte ziua de 17 Martie a fiecărui an – Alexiile. În această zi este pomenit cuviosul Alexie, zis „omul lui Dumnezeu”; românii îi mai spun şi „Alexie cel Cald”. Legenda spune că era fiu de împărat, cununat cu forţa de tatăl său; Alexie, după cununie, a plecat în pribegie şi apoi s-a călugărit. Murind egumenul acelei mănăstiri, călugării au vrut să-l aleagă pe Alexie, pentru credinţa lui, dar acesta s-a împotrivit. La stăruinţele lor, el a lepădat straiul călugăresc, s-a întors la curtea tatălui său, neştiut, unde a trăit într-o colibă, nerecunoscut de nimeni şi a murit tot aşa, doar că ţinea în mână o scrisoare în care era dezvăluit cine era el. Alexie a dus o viaţă simplă, cuvioasa şi plină de pioşenie, de aceea i s-a spus „omul lui Dumnezeu”. Se spune că de atunci, preotul întreabă la cununie de trei ori pe miri, dacă vor să se cunune, ca să nu fie cununaţi cu forţa, ca Alexie. Superstiţiile Alexiilor:  Spuneam că lui Alexie i se spunea şi „cel Cald”; el a fost denumit astfel deoarece se crede că el dezgheaţă pământul, aduce căldura şi vremea bună. Se spune că în ziua de Alexii peştii „bat” apa pentru prima dată şi că pescarii trebuie să înghită un mic peştişor viu şi să postească toată ziua ca să aibă noroc la pescuit. Aceasta este şi ziua în care broaştele cântă pentru prima oară; dacă ele canta prima oară în această zi, superstiţia spune ca primăvara va fi frumoasă, călduroasă, însorită, fără ninsoare şi frig. Dacă gazele şi rozătoarele ies înainte de Alexii sau dacă broaştele cântă înainte de această zi, se spune că va mai fi îngheţ şi frig în primăvara respectivă. O altă superstiţie legată de vreme: în ziua de Alexii, copiii prindeau cu un ac într-un păr, un cărăbuş. Dacă acesta rezista până dimineaţă, anul care urmă ar fi fost un an prost, cu vreme capricioasă şi neprielnica pentru recolta. Dacă murea, însemna că anul va avea vreme bună pentru recoltă.
  • Irlanda – Ziua națională. Ziua Sfântului Patriciu

    Cel mai celebru simbol asociat cu Sfântul Patriciu este trifoiul. Se spune că sfântul s-ar fi folosit de un trifoi cu trei foi pentru a le explica mai bine doctrina Sfintei Treimi păgânilor irlandezi. De asemenea există o legendă conform căreia Sfântul Patriciu ar fi alungat toți șerpii din țară.

    Sărbătoarea sfântului are loc pe data de 17 martie, fiind cunoscută sub numele de Saint Patrick’s Day, o sărbătoare devenită internațională datorită numărului mare de imigranți irlandezi, mai ales în Statele Unite ale Americii. Atunci, catolicii se îmbracă în verde, culoarea asociată în mod eronat cu sfântul, ea fiind defapt culoarea specifică a Irlandei devenită în scurt timp simbol al său.

    Tot atunci se organizează petreceri și carnavaluri în țările cu o puternică comunitate irlandeză, cu purtări de steaguri și trifoi. În timp ce catolicii se îmbracă în verde, protestanții se îmbracă în portocaliu, culoarea specifică a protestanților irlandezi, o altă culoare națională devenită simbol al sfântului.

    st patrick's parade

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...