4. /10 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE ZIUA A 4 -A
A. PLĂCINTE
Trigoane
cu nuci
* foi de plăcintă;
* 1 lingură mare cu miere;
* ½ ceaşcă zahăr;
* 1 ½ ceaşcă nucă măcinată;
* 1 ½ ceaşcă pesmet;
* 1 linguriţă scorţişoară
Se pun la fiert ¾ ceaşcă apă, mierea şi zahărul timp
de 5 minute.
În acest sirop se pun nucile, scorţişoara şi pesmetul.
Se unge o foaie de plăcintă cu ulei, se aşază deasupra
ei o altă foaie şi se taie în 7 benzi lungi.
Pe fiecare bandă se aşază o lingură de umplutură, se
rulează în trigoane şi se coc.
Se pot servi ca atare sau însiropate cu un sirop
obţinut din:
* 1 ceaşcă zahăr;
* 1 ceaşcă apă;
* 4 linguri miere;
* puţină scorţişoară, care se fierb timp de 5 minute.
B. SALATE
Salată
de morcovi cu ridichi
* 400 g morcovi;
* 1 măr;
* 1 ridiche albă;
* 4 linguri ulei;
* 1 – 2 linguri oţet;
* sare;
* puţin zahăr;
* 1 legătură pătrunjel
Se spală, se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii,
ridichea şi mărul.
Se amestecă uleiul, oţetul, sarea şi zahărul şi se
toarnă peste zarzavat.
Se presară deasupra pătrunjelul tocat.
C. SOSURI
Sos
de roşii
* 100 ml ulei;
* 1 morcov;
* 1 ţelină;
* 1 ardei;
* 1 ceapă;
* 2 kg roşii;
* 10 g zahăr;
* sare;
* 50 g margarină
Se sotează în ulei morcovul, ţelina, ardeiul şi ceapa
curăţate şi tăiate în felii.
Se sting în apă sau supă de legume şi se fierb 30
minute.
Se adaugă roşiile spălate şi rupte în bucăţi (sau suc
de roşii, sau bulion), zahărul şi sarea.
Se continuă fierberea încă 15 minute.
Se trece prin sită, se mai fierbe 5 minute, apoi se ia
de pe foc şi se adaugă margarina.
Pentru aromatizare se pot adăuga o dată cu apa câteva
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă
de ceapă
* 3 cepe mari;
* 1 lingură ulei;
* 1 lingură făină;
* apă
Se taie cepele felii, se pun să se călească în ulei.
Când s-a înmuiat ceapa, fără să se
prăjească, se adaugă făina, se amestecă puţin şi se stinge cu supă de zarzavat
sau cu apă.
Se lasă să fiarbă, la foc mic,
amestecând din când în când.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Praz
fiert cu sos
* 1 kg praz;
* 4 linguri margarină (ulei);
* 3 linguri făină;
* 3 ceşti zeamă în care a fiert prazul;
* sare;
* piper;
* sucul de la o lămâie;
* 1 legătură pătrunjel
Se spală prazul, se taie rondele de 1 cm, se fierbe în
apă cu sare şi se scurge în strecurătoare.
În margarină sau ulei încinsă la foc mic se pune făina
în care, după ce capătă culoare gălbuie,
se adaugă zeama de la fiertul prazului şi se amestecă continuu până când
sosul capătă consistenţa unei creme.
Se adaugă sarea, piperul, zeama de lămâie şi verdeaţa.
Se aşază prazul într-un platou, se toarnă peste el
sosul şi se garniseşte cu felii de lămâie.
F. DULCIURI
Corăbioare
· 2 ceşti
ulei;
· 4 linguri
zahăr;
· 250 g nuci
măcinate sau migdale;
· Zeama de la
½ lămâie;
· 1 linguriţă
bicarbonat;
· 1 kg făină;
· 300 g zahăr
pudră
Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă bicarbonatul
dizolvat în zeama de lămâie.
Se adaugă nuca sau migdalele mărunţite şi făina cât să
se obşină un aluat relativ moale.
Se modelează corăbioare (cornuleţe) şi se coc în tavă
la foc potrivit.
Când se scot din cuptor se pudrează cu zahăr din
abundenţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu