duminică, 24 aprilie 2022

 2. /25 APRILIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Decese; Sărbători


DECESE

SĂRBĂTORI

  • ItaliaFesta della Liberazione
  • Portugalia - Ziua Libertății

    A mural celebrating the revolution: "25th of April Forever!" - foto: ro.wikipedia.org

    A mural celebrating the revolution: “25th of April Forever!” – foto: ro.wikipedia.org

    Revoluția Garoafelor (în portugheză Revolução dos Cravos), denumita și 25 de Abril (25 Aprilie), a fost o lovitură de stat militară de stânga începută la 25 aprilie 1974, la Lisabona, Portugalia, prin care s-a schimbat regimul portughez dintr-o dictatură autoritară într-o democrație după încă doi ani de tranziție cunoscuți drept PREC (Processo Revolucionário Em Curso, sau Proces Revoluționar în Curs), caracterizată prin frământări sociale și dispute pentru putere între forțele politice de dreapta și cele de stânga. În pofida apelurilor repetate ale revoluționarilor la radio prin care au cerut populației să rămână acasă, mii de portughezi au ieșit în stradă, amestecându-se cu insurgenții militari.

    Lovitura de stat condusă de armată a readus democrația în Portugalia, punând capăt nepopularului Război Colonial în care mii de soldați portughezi fuseseră recrutați în serviciul militar obligatoriu, și înlocuind regimul autoritar Estado Novo (Statul Nou) și poliția sa secretă care reprimase drepturile cetățenești și libertățile politice. Ea a început ca un protest al militarilor profesioniști[3] cu rang de căpitan din armata portugheză împotriva unui decret-lege: Dec. Lei nº 353/73 din 1973.

  • Insulele Faroe - Ziua steagului

    Drapelul Insulelor Feroe - foto: ro.wikipedia.org

    Drapelul Insulelor Feroe – foto: ro.wikipedia.org

    Insulele Feroe sunt un grup de insule în partea nordică a Oceanului Atlantic, între Scoția, Norvegia și Islanda. Sunt o regiune autonomă a Regatului Danemarcei din 1948 și, de-a lungul anilor, au preluat controlul asupra majorității problemelor de stat, exceptând relațiile externe, justiția, apărarea. Danemarca este cea care continuă să preia aceste responsabilități.

    O mică forță de poliție și de pază a coastei reprezintă singura forță militară organizată din Faroe. Numele de Feroe este dat și unei regiuni maritime britanice. Au legături tradiționale puternice cu Islanda, Shetland, Insulele Orkney, Insulele Hebride Exterioare și Groenlanda. Arhipelagul a fost despărțit de Norvegia în 1815. Insulele au propriii reprezentanți în cadrul Consiliului Nordic.

  • Swaziland - Ziua steagului

    Drapelul Swazilandului - foto: ro.wikipedia.org

    Drapelul Swazilandului – foto: ro.wikipedia.org

    Swaziland, oficial Regatul Swaziland, este o țară din sudul Africii, situată între Africa de Sud la vest și Mozambic la est. Capitala este Mbabane. Țara este condusă de regele Mswati al III-lea, fiind ultima monarhie absolută din Africa. Este una dintre cele mai mici țări din Africa. Timp de mai mulți ani a avut de profitat de pe urma faptului că era situată la periferia Africii de Sud, unde era instituit apartheid-ul. În prezent, Swaziland se confruntă cu dificultăți economice și politice după procesul de democratizare din statele învecinate.

  • România – Ziua Justitiei Militare 

    Ziua Justiţiei Militare este sărbătorită în fiecare an la 25 aprilie, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice pentru armată

  • Ziua mondială de combatere a malariei

    În fiecare an, la 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de combatere a malariei, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, cu scopul de evidenţia progresele care au fost realizate pentru prevenirea şi controlul malariei, dar şi pentru a accelera lupta împotriva acestei boli.

  • În calendarul ortodox: (+) Sfintele Paști; +) Sf Mare Mc Gheorghe, purtătorul de biruință (Slujba sa din 23 Aprilie este săvârșită a doua zi de Paști);  Sf Ap și Ev Marcu; +) Sf Cuv Vasile de la Poiana Mărului 

    Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 la Poltava, în Ucraina, dar activitatea sa în slujba bisericii și-a desfășurat-o în Ţara Românească. După ce a adunat în jurul său o obște de peste 40 de călugări sihaștri la Mănăstirea Dălhăuți, pe care i-a îndrumat pe căile Domnului, Cuviosul Vasile s-a mutat la Mănăstirea Poiana Mărului, unde a continuat lucrarea sa de întemeiere a isihasmului românesc, adică practicarea rugăciunii minții. A trecut la cele veșnice la 25 aprilie 1767.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...