4. /15 APRILIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 40
A. GUSTĂRI
Icre de post
Ingrediente:
* 1 ceaşcă de griş
* 3 ceşti de suc dulce de roşii
* 2-3 cepe
* 1 ceaşcă de ulei
* sare,
* piper
Preparare:
Sucul de roşii se pune la foc mic să clocotească. Se adaugă în ploaie grişul, se amestecă cu grijă până ce grişul se umflă. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească.
Se adaugă puţin câte puţin uleiul, frecându-se cu lingura de lemn sau cu mixerul până se încorporează tot uleiul.
La sfârşit se adaugă, dupa gust, ceapa fin tocată, sarea şi piperul.
B. SALATE
Salată de fasole boabe
· 400 g fasole boabe;
· 2 cepe mijlocii;
· 3 linguri ulei;
· Oţet;
· Sare;
· Piper măcinat
Se fierbe fasolea după procedeul clasic, apoi se strecoară, se pune în salatieră fierbinte şi se amestecă cu ceapa tăiată felii, uleiul şi oţetul.
Se potriveşte la gust de sare şi piper.
C. SOSURI
Sos beşamel (sos alb)
· 3 linguri margarină;
· 3 linguri făină;
· 1 ½ ceaşcă apă;
· Sare;
· Piper;
· 1 linguriţă zeamă de lămâie
În 3 linguri margarină topită se pun 3 linguri făină.
Se amestecă continuu la foc mic până când făina capătă culoare gălbuie.
Se adaugă sare, piper şi 1 ½ ceaşcă apă sau zeamă de zarzavaturi fierte şi se fierbe sosul rezultat încă 5 minute.
Se adaugă o linguriţă margarină şi o linguriţă zeamă de lămâie şi se mai fierbe încă 5 minute amestecând continuu pentru a nu se prinde.
Se obţine circa 1 ½ ceaşcă sos.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă rusească de post
· 1 ceapă;
· 2 morcovi;
· 1 rădăcină pătrunjel;
· ½ rădăcină ţelină;
· 3 – 4 roşii;
· 2 ardei;
· 1 legătură leuştean uscat;
· 1 legătură pătrunjel verde;
· Mărar conservat;
· Sare;
· ¼ varză dulce;
· 1 sfeclă;
· ¾ litri borş
Zarzavatul se taie mărunt sau se trece prin răzătoarea mare, apoi se pune la fiert într-o oală cu apă şi se lasă până sunt moi.
Se adaugă roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cubuleţe precum şi ardeiul tăiat felii lungi şi subţiri, ca tăieţeii şi se mai lasă să fiarbă puţin.
Separat se fierbe borşul care se adaugă la ciorbă şi se drege cu sare.
La sfârşit se presară verdeaţa tocată şi puţin ulei.
E. MÂNCĂRURI
Varză la cuptor
· 2 verze murate mici;
· 1 ceaşcă sos beşamel;
· ½ ceaşcă margarină
Se spală varza, se desărează, se taie în sferturi şi se fierbe.
Se aşază într-o tavă tapetată cu margarină, se toarnă deasupra sosul alb şi se lasă în cuptor să se rumenească bine.
F. DULCIURI
Cornuleţe de post
· 250 g margarină;
· 150 g zahăr;
· 250 g făină;
· 3 linguri rom;
· Coajă de lămâie
Se freacă margarina cu zahărul până se face spumă.
Se adaugă pe rând celelalte ingrediente, se frământă bine, astfel încât să se obţină un aluat potrivit de moale.
Se înting foi, se taie triunghiuri, se umplu cu rahat sau gem şi se împăturesc.
Se coc la foc potrivit şi se pudrează cu mult zahăr imediat ce se scot din cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu