4. /9 APRILIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 34
A. PLĂCINTE
Umpluturi pentru plăcinte:
Mere I
· 1 kg mere;
· 200 g zahăr;
· Coajă de lămâie;
· Scorţişoară;
· Vanilie
Se aleg mere acrişoare, se curăţă de coajă, se taie în felii subţiri şi se pun la foc împreună cu zahărul şi puţină apă într-o crăticioară emailată.
Se lasă să fiarbă până scad şi se leagă puţin.
Se adaugă coajă de lămâie, scorţişoară şi vanilie după gust.
B. SALATE
Salată de buchet de legume
· diferite legume;
· sos vinegret
Se poate aranja pe un platou cu diferite legume fierte şi crude, intercalate astfel încât să prezinte un aspect cât mai plăcut.
În centrul unui platou oval se aranjează câteva buchete de conopidă fiartă, în stânga şi în dreapta, simetric, felii de sfeclă fiartă, iar în celelalte două părţi carote fierte.
După sfeclă urmează un rând de dovlecei fierţi, apoi felii de roşii, ardei gras tăiat feliuţe, cartofi fierţi tăiaţi în sferturi, felii de castraveţi verzi, iar la capete, felii de roşii şi foi de salată verde.
Se toarnă deasupra sos vinegret a cărui reţetă a fost prezentată anterior.
C. SOSURI
Sos spaniol rece
· 100 g ulei;
· 50 g usturoi;
· 50 g oţet;
· 1 g piper;
· Sare
Se pisează usturoiul, se adaugă oţetul, uleiul, piperul măcinat şi sarea după gust. Oţetul poate fi diluat cu apă după gust.
Pentru mâncăruri de post se serveşte la salata de fasole verde.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de fasole boabe
· 400 g fasole boabe;
· Zarzavat pentru supă;
· Sare
Se pune fasolea la înmuiat de seara.
A doua zi se schimbă apa şi se pune la fiert.
Când apa începe să clocotească se scurge şi se pune altă apă fierbinte.
Operaţia se mai poate repeta încă o dată.
Se adaugă zarzavatul de supă întreg.
Când fasolea este bine fiartă, se scoate zarzavatul, se trece fasolea prin sită şi se subţiază cu zeama ei.
E. MÂNCĂRURI
Pilaf de ardei
· 4 – 5 ardei graşi;
· 1 ceaşcă orez;
· 1 ceapă mare;
· 1 lingură bulion sau câteva roşii;
· 3 linguri ulei;
· Sare;
· Piper
Se curăţă ardeii de codiţă şi seminţe, se taie subţiri ca fideaua şi se înăbuşe puţin în ulei, până se înmoaie.
Se prăjeşte ceapa în ulei, se adaugă orezul şi se înăbuşe puţin până se îmbibă bine cu ulei, apoi se amestecă cu ardeii şi se aşază în cratiţă, adăugând 3 ceşti de apă, cu o lingură de bulion sau zeamă de roşii sau câteva roşii rupte în patru sau roşii curăţate de coajă şi de seminţe.
Se adaugă sare şi piper.
Se dă la cuptor.
Zeama trebuie să fie scăzută complet iar bobul de orez bine fiert, dar întreg.
F. DULCIURI
Nuga de zahăr ars
· 1 pahar zahăr tos;
· 1 pahar nuci tocate
Se toacă nucile pe un fund de lemn, pe cît posibil în feliuţe cât mai mici.
Se vântură de pieliţele mici, uscate.
Se pune într-o tigaie groasă un pahar de zahăr să se topească şi se amestecă mereu cu lingura.
Când zahărul începe să se rumenească şi devine roşcat, se pun nucile, se amestecă şi se lasă atât cât să se amestece bine cu zahărul.
Se toarnă pe fundul de lemn udat cu apă şi se întinde repede cu vergeaua, deasemenea udată cu apă, o foaie cam de ½ cm grosime.
Se taie fâşii de 2 degete late şi de 4 degete lungi.
Se desprind imediat de pe fund cu cuţitul şi se aşază pe platou.
Se lucrează repede înainte de a se întări nugaua şi cu băgare de seamă, pentru a se evita arsurile cu stropi de zahăr fierbinte.
Se poate utiliza susan în loc de nuci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu