4. /28 IUNIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Drob de vinete şi dovlecei
Ingrediente:
2 vinete, 2 dovlecei, ardei gras: verde, roşu, galben, 3 cepe potrivite,
pesmet, 3 linguri amidon, sare, piper, mirodenii în funcţie de gust: mărar,
tarhon, pătrunjel, margarină, ulei, pastă de roşii după gust, dar nu prea multă
Mod de
preparare:
Vinetele şi dovleceii se curăţă de coajă, se taie în rondele şi se călesc în
ulei, se pun apoi la scurs.
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte bine, se scurge de ulei şi se lasă să se răcească.
Ardeii se toacă în bucăţele mici - este bine ca ardeiul să fie de mai multe
culori pentru că dau un aspect foarte frumos. Toate ingredientele se amestecă,
se adaugă sare, piper, mirodenii după gust, amidonul şi 2 linguri de pesmet,
pastă de roşii.
O tavă de chec se unge cu margarină şi se tapetează cu pesmet, mult pesmet, să
fie ca o peliculă, şi se adaugă compoziţia şi deasupra se presară pesmet. Eu
folosesc pesmet măcinat mai mare deoarece
dă impresia unei reţele de păianjen.
Se coace la foc mic până se rumeneşte uşor, se răstoarnă şi se lasă să se
răcească, se taie în felii ca pe chec.
Este foarte aspectoasă datorită culorii vii a ardeiului care se păstrează în
timpul coacerii. Pentru perioada de post este bună deoarece este săţioasă.
B.
SALATE
Salată de dovlecei
Ingrediente:
dovlecei
ulei
sare
oţet balsamic
usturoi (2, 3 căţei)
Preparare:
Dovleceii întregi se
spală cu apă rece. Se taie felii, se presară cu sare mare şi se lasă aşa cam 30
minute. Apoi se prăjesc în ulei încins, până devin aurii pe ambele părţi.
Se scot pe o farfurie, fără a se scurge bine de uleiul în care au fost prăjiţi,
în aşa fel încat un pic de ulei să ajungă şi în farfuria în care se prepară
salata. Peste dovlecei se pun apoi: usturoiul tăiat felii, sarea şi un pic oţet
(balsamic) şi se amestecă.
Se acoperă cu un capac şi se lasă aşa încă 30 minute.
Menţiuni:
Salata de dovlecei se
poate consuma atât caldă cât şi rece.
C.
SOSURI
La meniurile de azi nu e necesar să preparăm separat
sosuri.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de dovlecei
Ingrediente
Cantităţile
de legume sunt în funcţie de oală, să zicem pentru o oală de 5 l cu
aproximaţie: -ardei verde şi/sau roşu şi/sau galben 1-2 bucăţi; -ceapă 1 mare
pentru ciorbă la fiert şi 1 medie la sfârşit; - rădăcină de ţelină 1 jumătate;
-albitură 1 bucată; -morcovi 2 bucăţi; -cartofi 4 medii; -verdeaţă: pătrunjel,
leuştean câte o legătură din fiecare; -dovlecei 2-3; -bulion; -borş; - sare;
ulei;
Mod
de preparare
Varianta
1: Se taie ardeiul, o jumate de ceapă mare, ţelina, albitura, morcovii şi se
călesc puţin în ulei de măsline. Se călesc la foc mic, cât să se mai înmoaie
morcovul. Se adaugă şi celelalte ingrediente mai puţin dovlecelul + apă cât
cuprinde. Se lasă la fiert cât să se fiarba legumele, ca etalon se verifică
dacă s-a fiert ardeiul. Se adaugă bulion, borş şi dovlecei şi se lasă la fiert
până când se fierb dovleceii. Se pune şi verdeaţa. La sfârşit, înainte de a
stinge focul, se rade ceapa medie pe partea cea mai fină a răzătoarei şi se
adaugă. Imediat dupa aceea se stinge focul şi se mai adauga verdeaţă pentru aspect. Poftă bună!
Varianta 2: Se pun toate legumele la fiert mai puţin dovleceii şi la sfârşit
când aproape s-au fiert se adaugă borş, bulion, dovlecei, verdeaţă şi se lasă
să mai fiarbă. La sfârşit, înainte de a stinge
focul, se rade ceapa medie şi se adaugă.
Imediat după aceea se stinge focul şi se mai adaugă puţină verdeaţă pentru aspect.
Mod
de servire: caldă
E.
MÂNCĂRURI
Dovlecei cu măsline
Ingrediente
1
kg dovlecei
150 ml ulei
2 cepe
200 g măsline
1 foaie dafin
1 lămâie
boabe de piper
sare
Mod de preparare
Se curăţă dovleceii de coajă şi seminţe, se taie în felii ceva mai
groase şi se călesc împreună cu ceapa tăiată mărunt. Se stinge cu apă cât să-i
acopere bine şi se fierb înăbuşit. Când sunt aproape fierţi se adaugă sare după
gust, foaia de dafin, boabele de piper puţin zdrobite şi măslinele desărate. Se
acreşte mâncarea cu zeamă de lămâie şi se ia de pe foc.
Recomandări
De preferat să o serviţi rece.
F.
DULCIURI
Îngheţată de mere verzi
Ingrediente:
- 4 mere
- zahăr după gust (cam 1 lingură pentru fiecare măr)
- 100 ml frişcă lichidă vegetală
Preparare:
Merele spălate şi
tăiate cu coajă cu tot în bucăţi se fierb în apă sau se coc la microunde în
vasul cu capac. Când s-au înmuiat se scurg de zeama lăsată (varianta microunde)
sau de apa în care au fiert şi se mixează până să devină un piure. Se adaugă
zahărul şi se amestecă. Apoi frişca vegetală bătută şi se pune totul în forme
la congelator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu