sâmbătă, 25 iunie 2022

 8. /26 IUNIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA PEȘTE


REŢETE PENTRU DEZLEGARE LA PEŞTE

26 ŞI 27.06.2022

 

A.   GUSTĂRI

Heringi Meuniere

·       1,5 kg heringi

·       50 g făină

·       125 g ulei

·       100 g margarină

·       150 g lămâie

·       1 legătură verdeaţă

·       Sare

·       piper

Se decongelează heringii şi se scot intestinele prin decapitare, fără a fi tăiaţi pe burtă, apoi se spală în mai multe ape şi se şterg cu un prosop curat.

Se presară cu sare şi piper, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.

Se topeşte margarina, se adaugă zeama de lămâie, piper, sare şi se bate bine cu un tel, apoi se pune verdeaţa tocată.

Se toarnă acest sos – sos Meuniere – peste peşte şi se serveşte cald.

 

B.   SALATE

Salată de heringi şi legume

·       500 g heringi săraţi

·       800 g cartofi

·       300 g ceapă

·       200 g morcovi

·       200 g ţelină

·       300 g castraveţi în oţet

·       750 g maioneză de post (prezentată anterior)

·       30 g muştar

·       40 ml oţet

·       300 g roşii

Heringii se ţin în apă câteva ore, se scot fileurile şi se taie în bucăţi mici.

          Cartofii se fieb în apă cu sare, se curăţă de coajă, se taie felii, ceapa se taie feliuţe, morcovii şi ţelina se fierb în apă cu sare şi se taie rondele, iar castraveţii se taie cuburi.

          Se amestecă totul, se adaugă maioneza de post, la rândul ei amestecată cu muştar diluat în oţet.

          Se potriveşte gustul de sare şi piper.

          Se aranjează salata pe un platou şi se ornează cu maioneză şi cu felii de roşii.

 

C.   SOSURI

Sos Meuniere

Am prezentat conţinutul şi modul de preparare în reţeta HERINGI MEUNIERE.

 

D.   CIORBE

Ciorbă de peşte

·       1 kg peşte proaspăt de orice fel sau tacâmuri de peşte

·       150 g morcovi

·       50 g pătrunjel

·       100 g ţelină

·       150 g ceapă

·       100 g ulei

·       250 g roşii

·       50 ml oţet sau zeamă de lămâie

·       1 legătură pătrunjel verde

·       1 legătură leuştean

·       Sare

Se taie legumele julien, iar ceapa se toacă mărunt şi se călesc împreună în ulei.

          Se adaugă apă şi se lasă să fiarbă 30 minute.

          Se potriveşte gustul de sare şi de acru.

          Se adaugă peştele curăţat, spălat şi porţionat şi se lasă să fiarbă cam 10 minute.

          Se pun roşiile tăiate bucăţi la sfârşit şi se mai dă două clocote.

          Se pune verdeaţa tocată mărunt.

 

E.    MÂNCĂRURI

Peşte cu roşii

·       1 kg peşte alb

·       125 g ulei

·       Cimbru

·       1 legătură verdeaţă

·       750 g roşii

·       15 g usturoi

·       100 ml vin

·       Sare

Peştele se curăţă, se spală, se şterge cu un prosop curat, se condimentează cu sare şi cimbru, se unge cu ulei, se aşază într-o tavă şi se dă la cuptor.

          Când peştele este aproape gata se adaugă vinul, usturoiul tocat şi roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi şi se dă tava din nou la cuptor ca să scadă sosul.

          La servit se adaugă verdeaţa tocată.

 

F.    DULCIURI

Prăjitură de post

Avem nevoie de: 1 cană zahăr, 1 cană apă, 1/2 cană ulei, 4-5 linguri cu gem sau dulceaţă (eu am pus cireşe din dulceaţă), 3 linguri cacao, o mână nuci pisate (merge şi cocos dacă nu aveţi nuci), o linguriţă rasă de praf de copt (cui nu-i place praful de copt poate să pună bicarbonat stins cu zeamă de lămâie), 2 căni făină, stafide (sau mere, prune, caise uscate), arome.

Se amestecă totul până sa face cremă şi se pune în tava unsă şi tapetată cu făină. Se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Pe deasupra se poate presăra nucă, ciocolată de post sau orice altceva vă trece prin cap. Se taie când s-a răcit. Dacă vreţi să faceţi prăjitura într-o tavă mai mare trebuie să dublaţi reţeta.

A.   GUSTĂRI

Icre de caras

·       2 linguri rase cu icre de caras

·       1 lămâie

·       250 g ulei

·       1 cartof fiert ras pe răzătoarea mică

·       1 ceşcută apă minerală gazoasă

·       1 ceapă rasă pe răzătoarea mică

Se pun 2 linguri icre de caras într-un vas adânc.

Se fierbe un cartof şi se rade pe răzătoarea mică.

Se stoarce o lămâie şi se strecoară zeama.

Se picură ulei peste icre în vasul adânc şi cu mixerul se amestecă până se înglobează. Când nu mai suportă ulei se adaugă puţină apă minerală şi se continuă mixarea.

Se adaugă treptat zeamă de lămâie şi ulei şi se continuă mixarea până se obţine o compoziţie omogenă şi suficient de legată.

La sfârşit se adaugă ceapa rasă pe răzătoarea mică şi se mai mixează un pic pentru omogenizare.

 

B.   SALATE

Salată de roşii, cartofi şi salată verde

·       3 roşii potrivite

·       3 cartofi fierţi în coajă şi curăţaţi

·       1 salată verde spălată foaie cu foaie

·       30 ml ulei

·       30 ml oţet

·       Sare

·       10 măsline

Roşiile şi cartofii reci se taie felii; salata verde se taie mărunt şi se amestecă toate într-un castron împreună cu uleiul, oţetul diluat cu apă, sarea şi măslinele.

 

C.   SOSURI

În cadrul reţetelor de azi nu este necesar să preparăm separat un sos.

 

D.   BORŞURI

Borş de peşte

·       750 g peşte

·       150 g morcovi

·       100 g ţelină

·       100 g ceapă

·       100 g ulei

·       250 g roşii

·       1,5 l borş

·       1 legătură leuştean

·       1 legătură pătrunjel

·       Sare

După ce am călit ceapa tocată mărunt în ulei, adăugăm morcovii şi ţelina tăiate rondele şi le mai lăsăm să se călească 15 minute.

Se stinge cu apă şi se pune la fiert într-o oală.

Peştele curăţat şi spălat în mai multe ape se pune la fiert, porţionat, atunci când zarzavatul este aproape fiert.

Se adaugă şi borşul care a fost fiert separat si se mai lasă să fiarbă împreună cam 15 minute.

Se adaugă roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi şi se potriveşte gustul de sare.

La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

 

E.    MÂNCĂRURI

Crap cu sos de roşii

·       1 kg crap

·       200 g ulei

·       1,2 kg roşii

·       300 g ceapă

·       50 g făină

·       100 ml vin alb

·       100 g lămâie

·       Cimbru

·       Piper

·       Sare

·       1 legătură pătrunjel verde

Peştele se curăţă şi se spală bine; se condimentează în interior cu sare piper măcinat şi cimbru, se tăvăleşte prin făină şi se aşază într-o tavă în care s-a pus uleiul şi o foaie de pergament.

Se dă la cuptor până se rumeneşte peştele pe ambele părţi şi se scoate afară din tavă.

În uleiul rămas se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă făina rămasă, se stinge cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi, se lasă să fiarbă 30 minute, se potriveşte gustul de sare şi piper.

Se aşază peştele în tavă, se toarnă sosul pe deasupra şi se dă tava la cuptor pentru 10 minute.

Se acoperă peştele cu felii de lămâie, se adaugă vinul şi se dă din nou tava la cuptor pentru 5 minute.

La servit se presară cu verdeaţă.

 

F.    DULCIURI

Tort de post

Blat:
150 g nucă măcinată,
100 g zahăr,
1 plic praf de copt,
250 ml apă minerală,
6 linguri făină
Sirop:
200 ml apă,
3 linguri zahăr,
esenţă de rom
Crema:
Frişcă vegetală simplă

Blatul: compoziţia trebuie să aibă consistenţa unui chec. Se amestecă zahărul cu apa minerală, nuca, praful de copt, făina şi se pune compoziţia într-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, sau tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc potrivit. Se scoate se taie în două şi se însiropează.
Crema: pentru cremă se poate folosi frişcă vegetală simplă sau amestecată cu nucă măcinată (sau alune); dacă se prăjesc puţin nuca sau alunele este mai bine. Se poate amesteca frişca şi cu fructe: căpşune, zmeură sau amestec de fructe de pădure.
O altă variantă de cremă este cea din plicuri de cremă instant la care se înlocuieşte laptele cu apă minerală, suc sau cafea, după dorinţă.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...