8. /26 IUNIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA PEȘTE
REŢETE PENTRU DEZLEGARE LA
PEŞTE
26 ŞI 27.06.2022
A.
GUSTĂRI
Heringi Meuniere
· 1,5
kg heringi
· 50 g
făină
· 125
g ulei
· 100
g margarină
· 150
g lămâie
· 1
legătură verdeaţă
· Sare
· piper
Se decongelează heringii şi se scot intestinele prin
decapitare, fără a fi tăiaţi pe burtă, apoi se spală în mai multe ape şi se
şterg cu un prosop curat.
Se presară cu sare şi piper, se trec prin făină şi se
prăjesc în ulei.
Se topeşte margarina, se adaugă zeama de lămâie,
piper, sare şi se bate bine cu un tel, apoi se pune verdeaţa tocată.
Se toarnă acest sos – sos Meuniere – peste peşte şi se
serveşte cald.
B.
SALATE
Salată de heringi şi legume
· 500
g heringi săraţi
· 800
g cartofi
· 300
g ceapă
· 200
g morcovi
· 200
g ţelină
· 300
g castraveţi în oţet
· 750
g maioneză de post (prezentată anterior)
· 30 g
muştar
· 40
ml oţet
· 300
g roşii
Heringii se ţin în apă câteva ore, se scot fileurile
şi se taie în bucăţi mici.
Cartofii se fieb în apă
cu sare, se curăţă de coajă, se taie felii, ceapa se taie feliuţe, morcovii şi
ţelina se fierb în apă cu sare şi se taie rondele, iar castraveţii se taie
cuburi.
Se amestecă totul, se
adaugă maioneza de post, la rândul ei amestecată cu muştar diluat în oţet.
Se potriveşte gustul de
sare şi piper.
Se aranjează salata pe
un platou şi se ornează cu maioneză şi cu felii de roşii.
C.
SOSURI
Sos Meuniere
Am prezentat conţinutul şi modul de preparare în
reţeta HERINGI MEUNIERE.
D.
CIORBE
Ciorbă de peşte
· 1 kg
peşte proaspăt de orice fel sau tacâmuri de peşte
· 150
g morcovi
· 50 g
pătrunjel
· 100
g ţelină
· 150
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 50
ml oţet sau zeamă de lămâie
· 1
legătură pătrunjel verde
· 1
legătură leuştean
· Sare
Se taie legumele julien, iar ceapa se toacă mărunt şi
se călesc împreună în ulei.
Se adaugă apă şi se lasă
să fiarbă 30 minute.
Se potriveşte gustul de
sare şi de acru.
Se adaugă peştele
curăţat, spălat şi porţionat şi se lasă să fiarbă cam 10 minute.
Se pun roşiile tăiate
bucăţi la sfârşit şi se mai dă două clocote.
Se pune verdeaţa tocată
mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Peşte cu roşii
· 1 kg
peşte alb
· 125
g ulei
· Cimbru
· 1
legătură verdeaţă
· 750
g roşii
· 15 g
usturoi
· 100
ml vin
· Sare
Peştele se curăţă, se spală, se şterge cu un prosop
curat, se condimentează cu sare şi cimbru, se unge cu ulei, se aşază într-o
tavă şi se dă la cuptor.
Când peştele este
aproape gata se adaugă vinul, usturoiul tocat şi roşiile curăţate de coajă şi
seminţe şi tăiate cuburi şi se dă tava din nou la cuptor ca să scadă sosul.
La servit se adaugă
verdeaţa tocată.
F.
DULCIURI
Prăjitură de post
Avem
nevoie de: 1 cană zahăr, 1 cană apă, 1/2 cană ulei, 4-5 linguri cu gem sau
dulceaţă (eu am pus cireşe din dulceaţă), 3 linguri cacao, o mână nuci pisate
(merge şi cocos dacă nu aveţi nuci), o linguriţă rasă de praf de copt (cui nu-i
place praful de copt poate să pună bicarbonat stins cu zeamă de lămâie), 2 căni
făină, stafide (sau mere, prune, caise uscate), arome.
Se
amestecă totul până sa face cremă şi se pune în tava unsă şi tapetată cu făină.
Se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Pe deasupra se poate presăra nucă,
ciocolată de post sau orice altceva vă trece prin cap. Se taie când s-a răcit.
Dacă vreţi să faceţi prăjitura într-o tavă mai mare trebuie să dublaţi reţeta.
A.
GUSTĂRI
Icre de caras
· 2
linguri rase cu icre de caras
· 1
lămâie
· 250
g ulei
· 1
cartof fiert ras pe răzătoarea mică
· 1
ceşcută apă minerală gazoasă
· 1 ceapă
rasă pe răzătoarea mică
Se pun 2 linguri icre de caras într-un vas adânc.
Se fierbe un cartof şi se rade pe răzătoarea mică.
Se stoarce o lămâie şi se strecoară zeama.
Se picură ulei peste icre în vasul adânc şi cu mixerul se amestecă până
se înglobează. Când nu mai suportă ulei se adaugă puţină apă minerală şi se
continuă mixarea.
Se adaugă treptat zeamă de lămâie şi ulei şi se continuă mixarea până
se obţine o compoziţie omogenă şi suficient de legată.
La sfârşit se adaugă ceapa rasă pe răzătoarea mică şi se mai mixează un
pic pentru omogenizare.
B.
SALATE
Salată de roşii, cartofi şi salată verde
· 3
roşii potrivite
· 3
cartofi fierţi în coajă şi curăţaţi
· 1
salată verde spălată foaie cu foaie
· 30
ml ulei
· 30
ml oţet
· Sare
· 10
măsline
Roşiile şi cartofii reci se taie felii; salata verde se taie mărunt şi
se amestecă toate într-un castron împreună cu uleiul, oţetul diluat cu apă,
sarea şi măslinele.
C.
SOSURI
În cadrul reţetelor de azi nu este necesar să preparăm separat un sos.
D.
BORŞURI
Borş de peşte
· 750
g peşte
· 150
g morcovi
· 100
g ţelină
· 100
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 1,5
l borş
· 1
legătură leuştean
· 1
legătură pătrunjel
· Sare
După ce am călit ceapa tocată mărunt în ulei, adăugăm morcovii şi
ţelina tăiate rondele şi le mai lăsăm să se călească 15 minute.
Se stinge cu apă şi se pune la fiert într-o oală.
Peştele curăţat şi spălat în mai multe ape se pune la fiert, porţionat,
atunci când zarzavatul este aproape fiert.
Se adaugă şi borşul care a fost fiert separat si se mai lasă să fiarbă
împreună cam 15 minute.
Se adaugă roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi şi se
potriveşte gustul de sare.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Crap cu sos de roşii
· 1 kg
crap
· 200
g ulei
· 1,2
kg roşii
· 300
g ceapă
· 50 g
făină
· 100
ml vin alb
· 100
g lămâie
· Cimbru
· Piper
· Sare
· 1
legătură pătrunjel verde
Peştele se curăţă şi se spală bine; se condimentează în interior cu
sare piper măcinat şi cimbru, se tăvăleşte prin făină şi se aşază într-o tavă
în care s-a pus uleiul şi o foaie de pergament.
Se dă la cuptor până se rumeneşte peştele pe ambele părţi şi se scoate
afară din tavă.
În uleiul rămas se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă făina rămasă,
se stinge cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi, se lasă să
fiarbă 30 minute, se potriveşte gustul de sare şi piper.
Se aşază peştele în tavă, se toarnă sosul pe deasupra şi se dă tava la
cuptor pentru 10 minute.
Se acoperă peştele cu felii de lămâie, se adaugă vinul şi se dă din nou
tava la cuptor pentru 5 minute.
La servit se presară cu verdeaţă.
F.
DULCIURI
Tort de post
Blat:
150 g nucă măcinată,
100 g zahăr,
1 plic praf de copt,
250 ml apă minerală,
6 linguri făină
Sirop:
200 ml apă,
3 linguri zahăr,
esenţă de rom
Crema:
Frişcă vegetală simplă
Blatul: compoziţia trebuie să aibă
consistenţa unui chec. Se amestecă zahărul cu apa minerală, nuca, praful de
copt, făina şi se pune compoziţia într-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu
făină, sau tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc potrivit. Se scoate se
taie în două şi se însiropează.
Crema: pentru cremă se poate folosi frişcă vegetală simplă sau amestecată cu
nucă măcinată (sau alune); dacă se prăjesc puţin nuca sau alunele este mai
bine. Se poate amesteca frişca şi cu fructe: căpşune, zmeură sau amestec de
fructe de pădure.
O altă variantă de cremă este cea din plicuri de cremă instant la care se
înlocuieşte laptele cu apă minerală, suc sau cafea, după dorinţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu