joi, 28 iulie 2022

 4. /29 IULIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   GUSTĂRI

Drob de vinete şi dovlecei

Ingrediente:
2 vinete, 2 dovlecei, ardei gras: verde, rosu, galben, 3 cepe potrivite, pesmet, 3 linguri amidon, sare, piper, mirodenii in functie de gust: marar, tarhon, patrunjel, margarina, ulei, pasta de rosii dupa gust, dar nu prea multa

Mod de preparare:
Vinetele si dovlecei se curata de coaja, se taie in rondele si se calesc in ulei, se pun apoi la scurs.

Ceapa se taie marunt si se caleste bine, se scurge de ulei si se lasa sa se raceasca.



Ardeii se toc in bucatele mici - este bine ca ardeiul sa fie de mai multe culori pentru ca dau un aspect foarte frumos. Toate ingredientele se amesteca, se adauga sare, piper, mirodenii dupa gust, amidonul si 2 linguri de pesmet, pasta de rosii.



O tava de chec se unge cu margarina si se tapeteaza cu pesmet, mult pesmet, sa fie ca o pelicula, si se adauga compozitia si deasupra se presara pesmet. Eu folosesc pesmet macinat mai mare deoarece se da impresia unei retele de paianjen.



Se coace la foc mic pana se rumeneste usor, se rastoarna si se lasa sa se raceasca, se taie in felii ca pe chec.



Este foarte aspectoasa datorita culorii vii a ardeiului care se pastreaza in timpul coacerii. Pentru perioada de post este buna deoarece este satioasa.



B.   SALATE

Salată de dovlecei

Ingrediente:

dovlecei
ulei
sare
otet balsamic
usturoi (2, 3 catei)

Preparare:

Dovleceii intregi se spala cu apa rece. Se taie felii, se presara cu sare mare si se lasa asa cam 30 minute. Apoi se prajesc in ulei incins, pana devin aurii pe ambele parti.

Se scot pe o farfurie, fara a se scurge bine de uleiul in care au fost prajiti, in asa fel incat un pic ulei sa ajunga si in farfuria in care se prepara salata. Peste dovlecei se pun apoi: usturoiul taiat felii, sarea si un pic otet (balsamic) si se amesteca.

Se acopera cu un capac si se lasa asa inca 30 minute.

Mentiuni:

Salata de dovlecei se poate consuma atat calda cat si rece.

 

C.   SOSURI

La meniurile de azi nu e necesar să preparăm separat sosuri.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Ciorbă de dovlecei

Ingrediente reteta

Cantitatile de legume sunt in functie de oala, sa zicem pentru o oala de 5l cu aproximatie: -ardei verde si/sau rosu si/sau galben 1-2 bucati -ceapa 1 mare pentru ciorba la fiert si 1 medie la sfarsit - radacina de telina 1 jumate -albitura 1 bucata -morcovi 2 bucati -cartofi 4 medii -verdeata: patrunjel, leustean cate o legatura din fiecare -dovlecei 2-3 -bulion -bors - sare, ulei

Mod de preparare

Varianta 1: Se taie ardeiul, o jumate de ceapa mare, telina, albitura,morcovi si se calesc putin in ulei de masline. Se calesc la foc mic, cat sa se mai inmoaie morcovul. Se adauga si celelalte ingrediente mai putin dovlecelul+ apa cat cuprinde. Se lasa la fiert cat sa se fiarba legumele, ca etalon se verifica daca s-a fiert ardeiul. Se adauga bulion, bors si dovlecei si se lasa la fiert pana cand se fierb dovleceii. Se pune si verdeata. La sfarsit inainte de a stinge focul se rade ceapa medie pe partea cea mai fine a razatoarei si se adauga. Imediat dupa aceea se stinge focul si se mai adauga niste verdeata de aspect.Pofta Buna!

Varianta 2:Se pun toate legumele la fiert mai putin dovleceii si la sfarsit cand aproape s-au fiert se adauga bors, bulion,dovlecei,verdeata si se lasa sa mai fiarba. La sfarsit inainte de a stinge focul se rade ceapa aia medie si se adauga. Imediat dupa aceea se stinge focul si se mai adauga niste verdeata de aspect.

Mod de servire: caldă

 

E.    MÂNCĂRURI

Dovlecei cu măsline

     

Ingrediente

1 kg dovlecei

150 ml ulei

2 cepe

200 g masline

1 foaie dafin

1 lamaie

boabe de piper

sare

Mod de preparare

Se curata dovleceii de coaja si seminte, se taie in felii ceva mai groase si se calesc impreuna cu ceapa taiata marunt. Se stinge cu apa cat sa-i acopere bine si se fierb inabusit. Cand sunt aproape fierti se adauga sare dupa gust, foaia de dafin, boabele de piper putin zdrobite si maslinele desarate. Se acreste mancarea cu zeama de lamaie si se ia de pe foc.

Recomandari

De preferat sa o serviti rece.

F.    DULCIURI

Îngheţată de mere verzi

Ingrediente:

- 4 mere
- zahar dupa gust ( cam 1 lingura pt fiecare mar )
- 100 ml frisca lichida vegetala

Preparare:

Merele spalate si taiate cu coaja cu tot in bucati se fierb in apa sau se coc la microunde in vasul cu capac . Cind s-au inmuiat se scurg de zeama lasata ( varianta microunde ) sau de apa in care au fiert si se mixeaza pina sa devina un piure. Se adauga zaharul si se amesteca . Apoi frisca vegetala batuta si se pune totul in forme la congelator.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...