4. /29 IULIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Drob de vinete şi dovlecei
Ingrediente:
2 vinete, 2 dovlecei, ardei gras: verde, rosu, galben, 3 cepe potrivite,
pesmet, 3 linguri amidon, sare, piper, mirodenii in functie de gust: marar,
tarhon, patrunjel, margarina, ulei, pasta de rosii dupa gust, dar nu prea multa
Mod de
preparare:
Vinetele si dovlecei se curata de coaja, se taie in rondele si se calesc in
ulei, se pun apoi la scurs.
Ceapa se taie marunt si se caleste bine, se scurge de ulei si se lasa sa se
raceasca.
Ardeii se toc in bucatele mici - este bine ca ardeiul sa fie de mai multe
culori pentru ca dau un aspect foarte frumos. Toate ingredientele se amesteca,
se adauga sare, piper, mirodenii dupa gust, amidonul si 2 linguri de pesmet,
pasta de rosii.
O tava de chec se unge cu margarina si se tapeteaza cu pesmet, mult pesmet, sa
fie ca o pelicula, si se adauga compozitia si deasupra se presara pesmet. Eu
folosesc pesmet macinat mai mare deoarece se da impresia unei retele de
paianjen.
Se coace la foc mic pana se rumeneste usor, se rastoarna si se lasa sa se
raceasca, se taie in felii ca pe chec.
Este foarte aspectoasa datorita culorii vii a ardeiului care se pastreaza in
timpul coacerii. Pentru perioada de post este buna deoarece este satioasa.
B.
SALATE
Salată de dovlecei
Ingrediente:
dovlecei
ulei
sare
otet balsamic
usturoi (2, 3 catei)
Preparare:
Dovleceii intregi se
spala cu apa rece. Se taie felii, se presara cu sare mare si se lasa asa cam 30
minute. Apoi se prajesc in ulei incins, pana devin aurii pe ambele parti.
Se scot pe o farfurie, fara a se scurge bine de uleiul in care au fost prajiti,
in asa fel incat un pic ulei sa ajunga si in farfuria in care se prepara
salata. Peste dovlecei se pun apoi: usturoiul taiat felii, sarea si un pic otet
(balsamic) si se amesteca.
Se acopera cu un capac si se lasa asa inca 30 minute.
Mentiuni:
Salata de dovlecei se
poate consuma atat calda cat si rece.
C.
SOSURI
La meniurile de azi nu e necesar să preparăm separat
sosuri.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de dovlecei
Ingrediente
reteta
Cantitatile
de legume sunt in functie de oala, sa zicem pentru o oala de 5l cu aproximatie:
-ardei verde si/sau rosu si/sau galben 1-2 bucati -ceapa 1 mare pentru ciorba
la fiert si 1 medie la sfarsit - radacina de telina 1 jumate -albitura 1 bucata
-morcovi 2 bucati -cartofi 4 medii -verdeata: patrunjel, leustean cate o
legatura din fiecare -dovlecei 2-3 -bulion -bors - sare, ulei
Mod
de preparare
Varianta
1: Se taie ardeiul, o jumate de ceapa mare, telina, albitura,morcovi si se
calesc putin in ulei de masline. Se calesc la foc mic, cat sa se mai inmoaie
morcovul. Se adauga si celelalte ingrediente mai putin dovlecelul+ apa cat
cuprinde. Se lasa la fiert cat sa se fiarba legumele, ca etalon se verifica
daca s-a fiert ardeiul. Se adauga bulion, bors si dovlecei si se lasa la fiert
pana cand se fierb dovleceii. Se pune si verdeata. La sfarsit inainte de a
stinge focul se rade ceapa medie pe partea cea mai fine a razatoarei si se
adauga. Imediat dupa aceea se stinge focul si se mai adauga niste verdeata de
aspect.Pofta Buna!
Varianta 2:Se pun toate legumele la fiert mai putin dovleceii si la sfarsit
cand aproape s-au fiert se adauga bors, bulion,dovlecei,verdeata si se lasa sa
mai fiarba. La sfarsit inainte de a stinge focul se rade ceapa aia medie si se
adauga. Imediat dupa aceea se stinge focul si se mai adauga niste verdeata de aspect.
Mod
de servire: caldă
E.
MÂNCĂRURI
Dovlecei cu măsline
Ingrediente
1
kg dovlecei
150 ml ulei
2 cepe
200 g masline
1 foaie dafin
1 lamaie
boabe de piper
sare
Mod de preparare
Se curata dovleceii de coaja si seminte, se taie in felii ceva mai
groase si se calesc impreuna cu ceapa taiata marunt. Se stinge cu apa cat sa-i
acopere bine si se fierb inabusit. Cand sunt aproape fierti se adauga sare dupa
gust, foaia de dafin, boabele de piper putin zdrobite si maslinele desarate. Se
acreste mancarea cu zeama de lamaie si se ia de pe foc.
Recomandari
De preferat sa o serviti rece.
F.
DULCIURI
Îngheţată de mere verzi
Ingrediente:
- 4 mere
- zahar dupa gust ( cam 1 lingura pt fiecare mar )
- 100 ml frisca lichida vegetala
Preparare:
Merele spalate si
taiate cu coaja cu tot in bucati se fierb in apa sau se coc la microunde in
vasul cu capac . Cind s-au inmuiat se scurg de zeama lasata ( varianta
microunde ) sau de apa in care au fiert si se mixeaza pina sa devina un piure.
Se adauga zaharul si se amesteca . Apoi frisca vegetala batuta si se pune totul
in forme la congelator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu