7. /20 IULIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Roşii umplute cu ţelină, ardei şi sos tartar
· 4
roşii tari
· 2
ţeline mici
· 5
ardei graşi
· Sare
· Piper
· Pătrunjel
· 1
pahar maioneză de post
· 1
ceapă arpagic
· 1
căţel usturoi
Se scobesc roşiile, se scurg de zeamă şi se presară cu
sare.
Se taie ţelinele ca
tăieţeii; la fel şi ardeii graşi.
Pătrunjelul se toacă
mărunt; la fel ceapa şi usturoiul.
Ceapa şi usturoiul se
trec prin sită şi zeama lor se amestecă cu maioneza de post, apoi cu legumele
şi piperul.
Se umplu roşiile cu
legumele amestecate cu acest sos tartar.
B. SALATE
Salată de varză
· 1
varză mică;
· 2
morcovi;
· 1
rădăcină ţelină;
· 6
căţei usturoi pisat;
· Sare;
· 5
linguri ulei;
· 3
linguri oţet;
· Mărar
Peste varza tocată fideluţă, amestecată cu morcovul şi
ţelina date pe răzătoare se toarnă amestecul de sare, ulei şi oţet.
Usturoiul pisat şi
mărarul se adaugă la sfârşit.
C.
SOSURI
Sos vinegret (repostare)
· 3
linguri ulei
· 1
lingură oţet
· Sare
· Piper
· Pătrunjel
verde
Se amestecă cu furculiţa sau cu telul până când se
emulsionează uleiul, adică devine lăptos.
D. BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen
• zarzavat obişnuit pentru supă
• 1 lingură chimen
• 1 lingură făină
• 5 linguri ulei
• Crutoane
Se pune la fiert zarzavatul împreună cu chimenul.
Când zarzavaturile sunt fierte, se prăjeşte făina în ulei, se stinge cu 2 ceşti
de zeamă din supă strecurată şi se adaugă în oala cu supă.
Se potriveşte de sare, se adaugă crutoanele şi verdeaţa.
E. MÂNCĂRURI
Imam Baialdi – Reţetă libaneză
Ingrediente:
- 1,5 kg vinete coapte şi lungi.
Umplutura:
- 2 cepe,
- 2 morcovi,
- 1 pătrunjel,
- 1 ţelină,
- 2 ardei graşi,
- 3 linguri varză tocată,
- 3 căpăţâni usturoi.
Sos:
- 1 kg de roşii,
- 200 ml ulei măsline,
- 1 ardei iute,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Vinetele se pregătesc (se spală,
se scot din coadă) şi se crestează, dar numai de patru ori, şi nu prea
adânc, cât să se ţină un pic vânăta din miez. Se opăresc iute, se presară cu
sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să-şi lase zeama amăruie. Se
toacă toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline, ca în Levant, unde totul e scump, dar şi gustos.
Usturoiul nu se căleşte, să rămână viu până-n vânătă şi acolo să moară, dar se
taie-n două căţeii, să sufere un pic. Vinetele se pun în tavă şi se îndeasă-n
crestături cu prăjeala asta, cu căţeii de usturoi, cu ceva sare şi piper.
Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Se toarnă undelemnul rămas,
bulion de roşii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperită, să se
coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei, să
se îndese toate cele bune în cuvă.
F. DULCIURI
Cartofi din cacao
250
g biscuiţi simpli,
100
g nuci măcinate,
100
g zahăr,
1
pahar de esenţă de cafea,
2
linguri de cacao,
esenţă
de rom,
coajă
rasă de portocală.
Se fierbe esenţa de cafea cu zahăr şi cacao. Se
lasă să se răcească, apoi se amestecă cu nucile date prin maşină, cu romul şi
biscuiţii sfărâmaţi cu mâna. Se amestecă totul bine şi se formează cu mâna
cartofi, care se tăvălesc în cacao cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu