1. /28 AUGUST 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri
EVENIMENTE
476 - Sfârșitul Imperiului Roman de Apus. Romulus Augustus (475-476), ultimul împărat, este detronat de Odoacru, căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goților). Instaurarea dominației germanice în Italia.
Ultimele două decenii de existenţă ale Imperiului Roman de Apus sunt tragic marcate de un declin evident. Nu mai puţin de nouă împăraţi se perindă pe tronul Romei în foarte scurte şi neînsemnate domnii, existând chiar perioade în care tronul rămâne vacant. Există însă şi unele tentative de redresare. Senatorii galo-romani încearcă să-l încoroneze în anul 455 la Arles, cu sprijin vizigot, pe Avitus care la numai un an după instalarea la Roma este însă detronat de conducătorul sueb al armatei pe nume Ricimer, ce va conduce efectiv până la moartea sa, survenită în 472, destinele imperiului. Acesta va reuşi chiar să impună un succesor în persoana nepotului său Gundobard, care va renunţa însă curând la putere întorcându-se în patria sa.
În aceste condiţii, o ultimă încercare vine din partea patricianului roman Orestes, care îşi încoronează cu diadema imperială fiul minor Romulus Augustus, diminutivat dispreţuitor în epocă „Augustulus”. Revolta germanicilor din armată sub conducerea lui Odoacru dejoacă însă planurile lui Orestes, micuţul împărat fiind trimis, după numai un an de aşa-zisă domnie, în exil la Neapole. Preluarea puterii de către Odoacru este legiferată de Senat iar insignele imperiale sunt trimise la Constantinopol însoţite de un mesaj, prin care se afirma că Apusul nu mai are nevoie de împărat, fiind destul cu unul la Constantinopol.
- 489: Theodoric cel Mare, regele ostrogoților, îl învinge pe Odoacru în bătălia de la Isonzo.
1189 - A treia Cruciada – Cruciaţii încep Asediul Acrei (28 august 1189 – 12 iulie 1191)
Asediul Acrei a fost cel mai important eveniment al cruciadei a treia, începând pe data de 28 august 1189 și terminându-se pe 12 iulie 1191, și pentru prima dată în istoria cruciadelor regele a fost nevoit să se îngrijească personal de apărarea Țării Sfinte. A fost de asemenea și evenimentul cu cele mai multe pierderi din toată perioada cruciadelor, pentru clasa conducătoare creștină din est.
1521 - Turcii otomani au ocupat Belgradul.
- 1565 - A fost fondata prima asezare permanenta a europenilor in America de Nord, San-Agostin (Florida).
1619 - Ferdinand al II-lea a fost ales împărat al Sfântului Imperiu Roman.
Ferdinand al II-lea (n. 9 iulie 1578, Graz – d. 15 februarie 1637), din Casa de Habsburg, împărat al Imperiului romano-german între 1620-1637. A fost și arhiduce de Stiria din 1617-1619 și a doua oară din 1620-1637 și rege al Ungariei din 1618-1625, totodată rege al Boemiei. A participat la Războiul de 30 de ani între 1618 și 1648.
1789 - Astronomul german William Herschel a descoperit un nou satelit al planetei Saturn, Enceladus.
Sir Frederick William Herschel (în germană Friedrich Wilhelm Herschel n. 15 noiembrie 1738 Hanovra, Principatul Braunschweig-Lüneburg, Sfântul Imperiu Roman – d. 25 august 1822 Slough lângă Windsor, Marea Britanie) a fost un astronom, inventator și muzician britanic de origine germană.
Enceladus este un satelit al planetei Saturn, al șaselea ca mărime. El a fost descoperit în 1789 de William Herschel.
- 1804: La 28 august/9 septembrie un puternic incendiu a distrus o parte a Bucureștiului. După aceasta s-au luat primele măsuri de aliniere a străzilor orașului.
- 1817 - Impăratul rus aprobă decizia Consiliului de Miniştri de a permite coloniştilor nemţi, veniţi din regatele Wurtemberg şi Bavaria, să se stabilească în Basarabia ţaristă.
1833 - In Imperiul Britanic a fost abolita prin lege sclavia (The Slavery Abolition Act).
Legea de Abolire a Sclaviei din 1833 din Regatul Unit (citată 3 & 4 Will. IV c. 73) a fost o lege adoptată de Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei în anul 1833 prin care se abolea sclavia în Imperiul Britanic (exceptând „Teritoriile aflate în posesia Companiei Indiilor Orientale”, „Insula Ceylon”, și „Insula Sfânta Elena”). Legea a fost abrogată în 1998 ca parte a unei largi reorganizări a legislației engleze, dar stipulările de interdicție a sclaviei rămân în vigoare.
- 1850 - Opera romantică Lohengrin a compozitorului german Richard Wagner a avut premiera la Weimar, în Germania de astăzi. Lohengrin este un cavaler misterios din mitologia germană. Acest articol se ocupă numai de o operă cu același nume de Richard Wagner dedicată socrului său, compozitorul Franz Liszt. Muzica și libretul: Richard Wagner. Premiera: 28 august 1850 în „Grossherzogliches Hof-Theater” din Weimar, Germania.
1859 - Edwin Drake foreaza primele sonde de petrol din SUA, in Pennsylvania.
1862 - Războiul Civil American - A inceput A doua bătălie de pe Bull Run terminată după două zile cu victoria Confederației.
A doua Bătălie de pe Bull Run sau a doua bătălie de la Manassas, cum a fost denumită în epocă de Confederație, s-a dat la 28–30 august 1862, și a făcut parte din Războiul Civil American. Ea a fost punctul culminant al unei campanii conduse de generalul confederat Robert E. Lee în fruntea Armatei Virginiei de Nord împotriva Armatei Virginiei condusă de general-maiorul unionist John Pope, și o bătălie mult mai mare în termeni de complexitate a operațiunilor și număr de combatanți decât prima bătălie de pe Bull Run din 1861 desfășurată în același loc.
În urma unui lung marș de flancare, general-maiorul confederat Thomas J. “Stonewall” Jackson a capturat un depozit unionist de provizii aflat la nodul de cale ferată Manassas, amenințând liniile de comunicație ale lui Pope cu Washington, D.C. Retrăgându-se câțiva kilometri spre nord-vest, Jackson a ocupat poziții defensive pe Stony Ridge. La 28 august 1862, Jackson a atacat o coloană unionistă la est de Gainesville, la Ferma lui Brawner, luptă încheiată nedecis. În aceeași zi, aripa armatei lui Lee condusă de gen.-mr. James Longstreet a învins o opoziție slabă a unioniștilor în bătălia de la Thoroughfare și s-a apropiat de zona bătăliei.
Pope s-a convins că îl prinsese pe Jackson și a concentrat grosul armatei împotriva sa. În ziua de 29 august, Pope a lansat o serie de atacuri împotriva poziției lui Jackson de-a lungul unui terasament de cale ferată neterminat. Atacurile au fost respinse cu pierderi grele de ambele părți. La orele prânzului, Longstreet a sosit dinspre Thoroughfare Gap și a ocupat pozițiile de pe flancul drept al lui Jackson. La 30 august, Pope a reluat atacurile, aparent fără să știe că pe câmpul de luptă venise și Longstreet. Când artileria confederată a devastat un asalt unionist al Corpului V condus de gen.-mr. Fitz John Porter, aripa lui Longstreet de 25.000 de oameni în cinci divizii a contraatacat în ceea ce a devenit cel mai mare asalt simultan al războiului. Flancul stâng al Uniunii a fost zdrobit și armata a fost împinsă înapoi pe Bull Run. Doar o acțiune eficientă a ariergardei Uniunii a împiedicat repetarea dezastrului de la prima bătălie de la Manassas. Retragerea lui Pope spre Centreville a fost totuși una precipitată.
1879 - Cetshwayo kaMpande, ultimul rege suveran al Zulu și liderul lor în timpul războiului Zulu, este capturat de britanici.
Cetshwayo kaMpande (n. c. 1826, langa Eshowe, Zululand azi in Africa de sud —m. 8 februarie 1884 la Eshowe), a fost ultimul mare rege al regatului independent Zulus intre anii 1872–1879. și liderul zulușilor în timpul războiului anglo-zuluș (1879). Numele lui a fost transliterat ca Cetawayo, Cetewayo, Cetywajo și Ketchwayo. Cetshwayo a fost fiu al regelui zulu Mpande și a reginei Ngqumbazi, nepot vitreg al regelui zulu Shaka și nepot al Senzangakhona kaJama. În 1856 el l-a învins și l-a ucis în luptă pe fratele său mai mic Mbuyazi, preferatul lui Mpande, și a devenit conducător efectiv al poporului zulu. Cu toate acestea, nu a urcat pe tron deoarece tatăl său încă trăia. Povești din acele timpuri privind marea sa dimensiune variază, spunând că a avea între 198 cm și 203 cm și cântărea aproape 158 de kg.
A restaurat puterea si prestigiul natiunii zulu, aflata in declin in timpul cat s-a aflat pe tron tatal sau, Mpande (Panda) si a creat o armata disciplinata cu un efectiv de 40000 de oameni, intrand in conflict cu britanicii. El a condus națiunea zulu în victoria împotriva britanicilor în Bătălia de la Isandlwana. In urma razboiului anglo-zulus din 1879, regatul sau a fost invins.
- 1898 - Farmacistul Caleb Bradham a redenumit lichiorul “Brad’s drink” (inventat inainte de 1890), cu numele de Pepsi-Cola.
1910 - Nicolae I al Muntenegrului devine rege al Muntenegrului.
Nikola I Mirkov Petrović-Njegoš (în sârbă Никола I Петровић-Његош; 7 octombrie [S.V. 25 septembrie] 1841 – 1 martie 1921) a fost conducătorul statului Muntenegru din 1860 până în 1918, domnind ca prinț suveran (1860-1910) și ca rege (1910-1918). El a fost, de asemenea, un poet care a compus „namo”, un cântec popular din Muntenegru.
1911 - Au fost organizate, la Bucuresti, festivitati consacrate împlinirii a 20 de ani de la înfiintarea “Ligii pentru unitatea culturala a tuturor românilor” ; Aurel Vlaicu a facut o demonstratie aviatica în fata a peste 30 000 de participanti (28-30).
1914 - Primul război mondial- trupele germane cuceresc orasul Namur.
1914 - Primul Razboi Mondial – Flota britanica învinge flota germana în bătălia de la Bight Heligoland .
- 1916: Primul Război Mondial: Germania declară război României.
- 1916: Primul Război Mondial: Italia declară război Germaniei.
- 1917 - A avut loc Bătălia de la Cireşoaia (28-30 august). Acţiunea ofensivă româno-rusă, soldată cu pierderi extrem de grele. A fost ultima operaţiune militară importantă din campania anului 1917, in timpul primului razboi mondial, pe frontul românesc.
- 1922: Prima reclamă de radio a fost difuzată de postul de radio "WEAF", din New York.
1924 - A început Revolta din August, o insurecție nereușită împotriva dominației sovietice din Republica Sovietică Socialistă Georgiană.
Revolta din August a fost o insurecție antisovietică nereușită în Republica Sovietică Socialistă Georgiană în perioada august–septembrie 1924. Scopul ei a fost restaurarea independenței Georgiei față de Uniunea Sovietică și în fruntea ei s-a aflat Comitetul pentru Independența Georgiei, un bloc de organizații antisovietice condus de Partidul Social-Democrat Georgian. Ea a fost punctul culminant a trei ani de lupte împotriva regimului bolșevic impus de Armata Roșie a Rusiei Sovietice în urma unei campanii militare împotriva Republicii Democrate Georgia la începutul lui 1921. Insurecția a fost suprimată de Armata Roșie și de trupele Ceka aflate sub comanda lui Iosif Stalin și Sergo Ordjonikidze, și a fost urmată de un val de represiuni în masă în care mai multe mii de cetățeni georgieni au fost epurați. Revolta din August s-a dovedit a fi una din ultimele rebeliuni împotriva guvernului sovietic, și înfrângerea sa a marcat instaurarea definitivă a regimului comunist în Georgia.
1937 - In Japonia, Toyota devine companie independenta.
Toyota Motor Corporation a apărut în luna septembrie a anului 1933 , atunci când compania Toyoda Automatic Loom a creat o nouă divizie dedicată producerii de automobile sub conducerea fiului fondatorului, Kiichiro Toyoda. La puțin timp după aceea, divizia producea deja primul motor (Type A Engine), în 1934 , care a fost folosit la propulsarea primului autovehicul (Model A1) în luna mai 1935 și a camionului G1 în august 1935. Deși grupul Toyota este cunoscut azi îndeosebi pentru autovehiculele produse, are o prezență activă în industria textilă, producând războaie de țesut automate (acum complet computerizate), și mașini de cusut electrice, disponibile în toată lumea.
Toyota Motor Corporation s-a despărțit de compania mamă, devenind o entitate independentă în 1937 . Deși numele de familie al fondatorilor este Toyoda, numele companiei a fost modificat pentru a marca separarea muncii fondatorilor de viața casnică, pentru simplificarea pronunției și pentru a fi de bun augur noii firme. Toyota este considerat un nume mai norocos decât Toyoda în Japonia, unde cifra opt este considerată una norocoasă, opt fiind numărul de linii necesare pentru a scrie Toyota cu caracterele katakana. În timpul razboiului din Pacific, compania a produs camioane destinate armatei imperiale. Din cauza penuriei de materii prime din Japonia, camioanele militare fuseseră simplificate la maximum – de exemplu, aveau un singur far amplasat în centrul capotei. Fabricile Toyota din Aichi au scăpat bombardamentelor deoarece războiul s-a încheiat cu doar puțin timp înaintea unui raid programat de fortele americane.
- 1941: Al Doilea Război Mondial: Peste 600.000 de germani sunt deportați de către Stalin către Siberia și Kazahstan.
1943 - Simeon al II-lea (n. 16 iunie 1937) a devenit suveran al Bulgariei, sub regenţa unui consiliu prezidat de unchiul său, Chiril. Printr-un referendum organizat de comunişti la 16.09.1946, se va decide abolirea monarhiei şi instaurarea regimului „democraţiei populare”, obedient fata de URSS.
Simeon al II-lea al Bulgariei de Casa de Saxa-Coburg și Gotha (n. 16 iunie 1937, Sofia), a fost între 1943 – 1946 rege al Bulgariei, iar între 2001 – 2005 prim-ministru al Bulgariei. Este cunoscut și sub numele de Simion de Saxa-Coburg și Gotha.
1944 - Al Doilea Război Mondial - Aliatii elibereaza orasele franceze Marseille şi Toulon.
1963 - De pe treptele Monumentului Lincoln din Washington, DC, Martin Luther King, Jr. a ținut discursul I Have a Dream.
„I Have a Dream” (în traducere, „Am un vis”) este titlul unui discurs public de 17 minute al lui Martin Luther King Jr. ținut la 28 august 1963, în care a cerut egalitate rasială și încetarea discriminării. Discursul, ținut pe treptele Monumentului Lincoln în timpul Marșului asupra Washingtonului pentru Libertate și Locuri de Muncă, a fost un moment definitoriu al Mișcarea pentru Drepturile Civile ale Afroamericanilor. Ținut în fața a 200.000 de susținători ai drepturilor civile, a fost considerat cea mai importantă cuvântare a secolului al XX-lea într-un sondaj efectuat în 1999 în rândurile specialiștilor în oratorie. Membrul Camerei Reprezentanților, John Lewis, care a vorbit și el atunci în calitate de președinte al Comisiei de Coordonare Studențești a Protestelor Pașnice (Student Non-Violent Coordinating Committee), „dr. King [...] a educat, a inspirat, a informat nu doar pe cei prezenți, ci oamenii din întrega Americă și generațiile încă nenăscute.”
- 1996: Charles, Prinț de Wales și Diana, Prințesă de Wales divorțează.
2008 - O statuie din aur masiv care o reprezintă pe top-modelul Kate Moss, având o valoare de 1,5 milioane de lire sterline, a fost dezvăluită la British Museum din Londra;
Sculptura, intitulată “Siren”, este o lucrare a artistului Marc Quinn, fiind, totodată, cea mai mare statuie din aur masiv care a fost realizată în lume, din Antichitate până în prezent.
Katherine Ann “Kate” Moss (n. 16 ianuarie 1974, Croydon, Londra) fotomodel britanic.
2014 - Recep Tayyip Erdogan devine al 12 lea presedinte al Turciei.
Recep Tayyip Erdoğan (n. 26 februarie 1954, Istanbul) este al 12 lea președinte al Turciei, fost prim-ministru al Turciei între 2003 și 2014 și fost președinte al Partidului Dreptății și Justiției Adalet ve Kalkınma Partisi, abreviat AKP. În trecut a mai ocupat și funcția supremă la primaria generală din Istanbul când a candidat din partea partidului Prosperității (Refah Partisi ce îl avea ca presedinte pe controversatul Necmettin Erbakan)
2020 - Premierul japonez Shinzo Abe și-a anunțat demisia din funcție din motive de sănătate.
Shinzō Abe (n. 21 septembrie 1954, Shinjuku, Tōkyō, Japonia) a fost prim-ministru al Japoniei, în funcţie din 26 decembrie 2012 până la 28 august 2020. Preşedinte al Partidului liberal-democrat (PLD) în perioada 20 septembrie 2006 – 26 septembrie 2007, el a mai exercitat funcţia de prim-ministru în perioada 26 septembrie 2006-25 septembrie 2007. A fost cel mai tânăr prim-ministru japonez post-Al Doilea Război Mondial şi primul născut după război. A demisionat la 12 septembrie 2007 şi a fost înlocuit de Yasuo Fukuda. Abe a devenit din nou prim-ministru în urma victoriei PLD în alegerile generale din 2012; a fost ales cu 328 de voturi în Parlament din totalul de 478 de deputaţi. El l-a înlocuit pe Yoshihiko Noda, din cadrul Partidului Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga). La data de 28 august 2020, Abe şi-a prezentat intenţia de a deminsiona din cauza reapariţiei colitei ulcerative.
1592 - S-a nascut George Villiers, Duce de Buckingham (d. 1628)
George Villiers, Duce de Buckingham (28 august 1592 – 23 august 1628) a fost un om politic englez, favoritul regelui Iacob I al Angliei[1]. A fost conducătorul de facto al statului în ultimii ani de domnie ai lui Iacob I, protectorul său, și în primii ani de domnie ai fiului acestuia, Carol I al Angliei, care la rândul său era foarte legat de Buckingham. Se crede că modul dezastruos în care a guvernat, a constituit unul din punctele de plecare ale războiului civil englez. A murit în 23 august 1628, asasinat de către fanaticul John Felton.
- 1619: Anne Geneviève de Bourbon (28 august 1619 – 5 aprilie 1679) a fost prințesă franceză cunoscută pentru frumusețea, amorurile ei, influența în timpul Frondei și în final pentru convertirea la jansenism. Anne Geneviève a fost singura fiică din cei trei copii ai lui Henric al II-lea, Prinț de Condé și a soției acestuia, Charlotte Marguerite de Montmorency. A fost sora mai mare a Marelui Condé. S-a născut în închisoarea de la Castelul Vincennes unde tatăl și mama ei au fost aruncați pentru opoziția față de mareșalul d'Ancre, favoritul Mariei de Medici, care era regentă în timpul minoratului fiului ei, Ludovic al XIII-lea.
A fost educată cu mare strictețe în mănăstire carmelitelor din Rue Saint-Jacques din Paris. Tinerețea ei a fost umbrită de executarea lui Henri de Montmorency, singurul frate al mamei sale, pentru intrigă împotriva lui Richelieu în 1632 și de duelurile vărului mamei sale, Contele François de Montmorency-Boutteville (1625/1626). Părinții ei au făcut pace cu Richelieu iar Anne Geneviève a fost introdusă în societate în 1635. În scurt timp ea a devenit una dintre vedetele de la Hôtel de Rambouillet, centrul din acel moment a tot ceea ce însemna învățat și spiritual în Franța.
În 1642 s-a căsătorit cu Henri, Duce de Longueville, guvernator al Normandiei, un văduv care avea dublul vârstei ei (prima lui soție Louise de Bourbon murise în 1637). Mariajul nu a fost unul fericit.
După moartea lui Richelieu, tatăl ei a devenit șeful Consiliului de Regență în timpul minoratului regelui Ludovic al XIV-lea. Fratele ei Ludovic a obținut o mare victorie la Rocroi în 1643 și ducesa a devenit o figură importantă politic. În 1646 ea și-a însoțit soțul la Münster unde a fost trimis de Mazarin și unde ea i-a fermecat pe diplomații germani cu care s-a negociat tratatul de la Westphalia; i s-a spus "zeiță a păcii și a înțelegerii".
La întoarcere, ea s-a îndrăgostit de Ducele de La Rochefoucauld, autorul Maximelor, care a făcut uz de dragostea ei pentru a obține influență asupra fratelui ei și de a câștiga astfel onoruri pentru el însuși. Ea a fost spiritul călăuzitor al primei Fronde, reușind să-i atragă de partea ei pe cel de-al doilea frate al ei, Armand, Prinț de Conti și pe soțul ei. Nu a reușit să-l atragă pe Condé însuși, a cărui loialitate față de Coroană a răsturnat prima Frondă.
A doua Frondă a fost în mare parte munca ei și ea a jucat partea cea mai proeminentă în atragerea de rebeli. În ultimul an al războiului ea a fost însoțită în Aquitania de Ducele de Nemours, o intimitate care i-a oferit lui Rochefoucauld o scuză s-o abandoneze și să se întoarcă la fosta lui amantă, Ducesa de Chevreuse.
Părăsită și în dizgrație la curte, Ducesa s-a întors spre religie. Ea l-a însoțit pe soțul ei la Rouen și s-a dedicat faptelor bune. După ce soțul ei a murit, s-a întors la Paris.
Anne Genevieve de Bourbon Ducesă de Longueville
Portret al Ducesei de LonguevilleDate personale Nume la naștere Anne Geneviève de Bourbon Născută 28 august 1619
Castelul Vincennes, FranțaDecedată (59 de ani)
Castelul Vincennes, FranțaPărinți Henric al II-lea, Prinț de Condé
Charlotte Marguerite de MontmorencyFrați și surori Ludovic al II-lea de Bourbon
Armand de Bourbon, Prinț de ContiCăsătorită cu Henri, Duce de Longueville Copii Charles Paris, Conte de St Paul Cetățenie Franța Religie Biserica Catolică Ocupație aristocrat[*] Apartenență nobiliară Titluri duce
prințesăFamilie nobiliară Casa de Bourbon - 1667: Louise de Mecklenburg-Güstrow, regină a Danemarcei și Norvegiei (d. 1721)
- 1691: Elisabeta Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel, împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman (d. 1750)
- 1694: Charlotte Christine Sophie (28 august 1694 – 2 noiembrie 1715), a fost soția Țareviciului Alexei Petrovici al Rusiei. Ea a fost fiica Ducelui Ludwig Rudolf de Brunswick-Lüneburg și a Prințesei Christine Louise de Oettingen-Oettingen. Charlotte Christine a crescut la curtea regelui polonez August al II-lea, a cărui soție Christiane Eberhardine de Brandenburg-Bayreuth era ruda ei îndepărtată și totodată nașa ei. Ea a primit o bună educație pentru acele timpuri. La sfârșitul anului 1709, Țarul Petru cel Mare al Rusiei și-a trimis fiul Alexei la Dresda pentru a-și finaliza educația. Acolo el a întâlnit-o pe Charlotte pentru prima dată. Țarul o considera o partidă bună pentru fiul său deoarece sora ei mai mare, Eliaabeta Christine era măritată cu împăratul Carol al VI-lea, și ajutorul Austriei în viitoarele lupte contra turcilor era apreciat de către diplomații ruși.
La 25 octombrie 1711 la Torgau, Charlotte Christine s-a căsătorit cu Țareviciul Alexei, fiul cel mare și moștenitorul Țarului Petru I al Rusiei cu prima lui soție Eudoxia Lopukhina. I s-a permis să-ți păstreze credința luterană însă copiii urmau să crească în religia ortodoxă. Această căsătorie a fost prima care a rupt vechea tradiție a familiei imperiale ruse de a se căsători numai cu femei din nobilimea rusă. Astfel, Charlotte a fost primul membru al familiei imperiale rus care a venit dintr-o dinastie europeană străină de la Zoe Palaiologina. În 1713 a sosit în Rusia.
Charlotte s-a bucurat de favoarea Țarului Petru cel Mare, dar a trăit o viață izolată, cu propria curte care era alcătuită aproape în întregime din străini și condusă de Juliana Luise von Ostfriesland. La început, căsătoria ei cu Alexei a fost fericită, dar curând bețiile lui Alexei au început să tulbure relația lor. El a avut, de asemenea, o relație deschisă cu Efrosinia Feodorov, care a început în timpul vieții Charlottei și a continuat după moartea ei. Charlotte a găsit o consolare în nașterea unei fiice, Natalia, și a unui fiu, viitorul Petru al II-lea al Rusiei. Charlotte a murit la câteva zile după nașterea fiului ei. Atât fiica cât și fiul ei au murit fără moștenitori.
Charlotte Christine de Brunswick-Lüneburg
Charlotte Christine de Brunswick-LüneburgDate personale Nume la naștere Charlotte Christine Sophie von Braunschweig-Wolfenbüttel Născută 28 august 1694
Wolfenbüttel, GermaniaDecedată (21 de ani)
Sankt Petersburg, RusiaÎnmormântată Catedrala Petru și Pavel Cauza decesului peritonită Părinți Ludwig Rudolf
Christine Louise de Oettingen-OettingenFrați și surori Elisabeta Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel
Antoinette Amelie de Brunswick-LüneburgCăsătorită cu Țareviciul Alexei Petrovici al Rusiei Copii Marea Ducesă Natalia Alexeievna
Petru al II-lea al RusieiReligie luteranism Ocupație Regent Activitate Apartenență nobiliară Titluri ducesă[*] Familie nobiliară Casa de Welf Regent - 1714: Anton Ulrich (germană Anton Ulrich von Braunschweig-Wolfenbüttel; 28 august 1714 – 4 mai 1774), Duce de Brunswick-Lüneburg, a fost soțul Marii Ducese Anna Leopoldovna a Rusiei, care a domnit ca regentă a Rusiei timp de un an. Anton Ulrich a fost al doilea fiu al Ducelui Ferdinand Albert al II-lea de Brunswick-Lüneburg și a Prințesei Antoinette Amelie de Brunswick-Lüneburg. Sora mamei lui, Elisabeta, soția împăratului Carol al VI-lea, a aranjat pentru el căsătoria cu Ducesa Elisabeta de Mecklenburg-Schwerin (cunoscută ca "Anna Leopoldovna"), fiica lui Karl Leopold, Duce de Mecklenburg-Schwerin, și nepoata Țarului Ivan al V-lea al Rusiei.
Anton a ajuns în Rusia în 1733, așa că el și Anna s-au putut cunoaște unul pe altul. Căsătoria a avut loc în 1739. Mariajul a fost destinat să consolideze relațiile dintre casele Romanov și Habsburg. În 1740, fiul lor minor, Ivan, a devenit țar sub numele de Ivan al VI-lea. Inițial, Ernst Biron a fost regent, dar când au apărut zvonuri că Biron plănuiește să exileze pe Anton și Anna în Germania, s-a organizat o lovitură de stat și Anna a fost numită regentă. Nu după mult timp, lovitura din 1741 a scos familia de la putere.
Noua împărăteasă, Elisabeta a Rusiei, i-a arestat pe Anton Ulrich, soția și copiii acestora, care au rămas închiși toată viața. Anii de închisoare au fost grei, iar familiei i s-au refuzat periodic mai multe lucruri necesare. Practic, orice comunicare cu lumea exterioară, cu excepția câtorva funcționari, le-a fost interzisă. Guvernatorul de Arkhangelsk i-a vizitat în mod regulat pentru a se interesa de sănătatea lor. În 1762, împărăteasa Ecaterina i-a oferit Ducelui permisiunea de a părăsi Rusia, cu condiția să-și părăsească copiii; el a refuzat. Înainte să moară și-a pierdut vederea. A fost îngropat foarte discret, iar soldaților li s-a interzis să dezvăluie locul de înmormântare, însă sicriul său a fost decorat cu argint.
Copiii care au supraviețuit au fost eliberați din închisoare și dați în custodia mătușii lor, regina daneză văduvă Juliana Maria de Brunswick-Wolfenbüttel. Ei au fost duși la fortăreața Novodvinsk în noaptea de 27 iunie 1780 și au părăsit Rusia la 30 iunie. S-au stabilit la Jutland, unde au trăit în condiții confortabile în arest la domiciliu pentru restul vieții lor, sub supravegherea Julianei. Ecaterina a plătit o pensie pentru ei până când ultimul dintre ei a murit în 1807. Anton Ulrich și Anna Leopoldovna au avut următorii copii:
- Ivan al VI-lea (1740–1764) (a domnit ca Țar 1740-1741)
- Ecaterina Antonovna de Brunswick (1741–1807)
- Elisabeta Antonovna de Brunswick (1743–1782)
- Petru Antonovici de Brunswick (1745–1798)
- Alexei Antonovici de Brunswick (1746–1787)
Anton Ulrich Duce Anton Ulrich de Brunswick-Wolfenbüttel Date personale Născut 28 august 1714
Bevern, Germania[1][2]Decedat (59 de ani)
Kholmogory[*], Arkhangelsky Uyezd[*], Imperiul Rus[3][2]Părinți Ferdinand Albert al II-lea, Duce de Brunswick-Lüneburg
Antoinette Amelie de Brunswick-LüneburgFrați și surori Elisabeth Christine de Brunswick-Wolfenbüttel
Luise Amalie de Braunschweig-Wolfenbüttel
Sofia Antonia de Brunswick-Wolfenbüttel
Therese de Brunswick-Wolfenbüttel
Juliana Maria de Brunswick-Wolfenbüttel
Karl I, Duce de Brunswick-Wolfenbüttel
Friedrich Franz von Braunschweig-Wolfenbüttel[*]
Duke Louis Ernest of Brunswick-Lüneburg[*]
Duke Ferdinand of Brunswick-Wolfenbüttel[*]
Albrecht Braunschweig[*]Căsătorit cu Marea Ducesă Anna Leopoldovna a Rusiei Copii Ivan al VI-lea al Rusiei Cetățenie Germania Ocupație politician
personal militar[*]Apartenență nobiliară Titluri duce Familie nobiliară Casa de Brunswick-Bevern
1749 - S-a nascut scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe, o mare personalitate a culturii universale, poet de geniu si dramaturg şi filosof al culturii (“Faust”, “Afinităţi elective”,“Suferinţele tânărului Werther”).
Johann Wolfgang Goethe, înnobilat în anul 1782 (n. 28 august 1749, Frankfurt am Main – d. 22 martie 1832, Weimar) poet german, ilustru gânditor și om de știință, una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale.
- 1779: Prințesa Antoinette Ernestine Amalie de Saxa-Coburg-Saalfeld (28 august 1779 - 14 martie 1824) a fost prințesă germană a Casei de Wettin. Prin căsătorie, a fost Ducesă de Württemberg. Prin fiul ei, Alexandru de Württemberg, este strămoașa actualei Case de Württemberg.
A fost sora mai mare a regelui Leopold I al Belgiei și mătușa atât a reginei Victoria cât și a soțului ei, Prințul Albert.
În Coburg la 17 noiembrie 1798, ea s-a căsătorit cu Alexandru de Württemberg. Cuplul s-a stabilit în Rusia, unde Alexandru avea o carieră militară și diplomatică.
Împreună au avut cinci copii:
- Antoinette Maria de Württemberg (1799–1860), care în 1832 s-a căsătorit cu Ernest I, Duce de Saxa-Coburg și Gotha.
- Paul de Württemberg (1800–1801).
- Alexandru de Württemberg (1804-1881), Duce de Württemberg.
- Ernest de Württemberg (1807–1868), Duce de Württemberg, care în 1860 s-a căsătorit cu Nathalie Eschhorn von Grünhof (1829–1905)
- Frederick Wilhelm Ferdinand de Württemberg (1810-1815)
Antoinette de Saxa-Coburg-Saalfeld Ducesă Alexandru de Württemberg
Prințesa Antoinette, ulei pe pânză, 1794Date personale Nume la naștere Antoinette Ernestine Amalie Născută 28 august 1779
CoburgDecedată (44 de ani)
Sankt PetersburgÎnmormântată Gotha Părinți Francis, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld
Contesa Augusta de Reuss-EbersdorfFrați și surori Prințesa Sofia de Saxa-Coburg-Saalfeld
Prințesa Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld
Prințesa Juliane de Saxa-Coburg-Saalfeld
Ernest I, Duce de Saxa-Coburg și Gotha
Prințul Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha
Leopold I al BelgieiCăsătorită cu Alexandru de Württemberg Copii Antoinette Marie, Ducesă de Saxa-Coburg și Gotha
Paul de Wurtemberg
Alexandru, Duce de Württemberg
Ernest de Württemberg
Frederick Wilhelm Ferdinand de WürttembergCetățenie Germania Ocupație aristocrat[*] Activitate Apartenență nobiliară Titluri duce
ducesă[*]
prințesăFamilie nobiliară Casa de Wettin
- 1789 - S-a nascut Stéphanie de Beauharnais, Mare Ducesă de Baden (d. 1860) Stéphanie, Mare Ducesă de Baden (28 august 1789 – 29 ianuarie 1860) a fost soția lui Karl, Mare Duce de Baden. A fost bunica maternă a regelui Carol I al României și străbunica paternă a regelui Ferdinand al României.
1801 - S-a nascut Antoine Augustin Cournot, matematician francez (d. 1877)
Antoine Augustin Cournot (n. 28 august 1801 la Gray (Haute-Saône) – d. 31 martie 1877 la Paris) a fost un economist și matematician francez, reprezentant al Școlii de la Lausanne. Cercetările sale se referă în primul rând la teoria probabilităților, dar și la unele chestiuni legate de analiza matematică. De asemenea, a realizat un model științific al cererii și ofertei. În 1841 a arătat că curba caracteristică a ecuațiilor diferențiale poate să nu fie înfășurătoarea familiei de curbe integrale, ci să reprezinte locul punctelor lor de întoarcere. A arătat că discriminantul ecuațiilor diferențiale poate fi locul geometric al punctelor de vârf. S-a mai ocupat cu stabilirea clasificării cunoștințelor omenești. Doctrina sa filozofică era similară cu cea a probabilismului lui Cicero.
- 1816: Florian Porcius, botanist român (d. 1906)
1828 (S.V.) – S-a nascut Lev Tolstoi, scriitor rus (d. 1910)
Lev Tolstoi (sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi, n. 28 august(sv) / 9 septembrie(sn) 1828, Iasnaia Poliana – d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo) a fost un scriitor rus. Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii. Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse (începută în 1820 cu primele opere ale lui Pușkin, și terminată în 1880 cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski). Operele sale Război și pace și Anna Karenina au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoism”. Creația sa epică se impune prin capacitatea de cuprindere, adâncimea viziunii, acuitatea observației sociale și psihologice, sentimentul tragicului și omenescului.
Tolstoi s-a manifestat, totodată, și ca eseist, dramaturg și reformator în domeniu educației, calități care l-au consacrat drept unul dintre cei mai cunoscuți membri ai acestei vechi și aristocratice familii rusești. Interpretările sale literare privind învățăturile etice ale lui Iisus Hristos l-au făcut să devină mai târziu, spre sfârșitul vieții sale, un fervent comentator al învățăturilor lui Hristos, în sensul lor social, pacifist și nemediat de vreo putere lumească. Ideile sale despre rezistența nonviolentă, expusă în opere ca „Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” , vor avea un profund impact asupra unor personalități de referință din secolul al XX-lea, printre care Gandhi și Martin Luther King Jr. Efigia lui Lev Tolstoi a fost imprimată pe o monedă rusească din aur.
- 1833: Edward Burne-Jones (n. ,[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Birmingham, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[10] – d. ,[11][3][4][5][6][7][8][9] Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[12]) a fost un artist britanic care a fost asociat mai târziu cu prerafaeliții. A lucrat îndeaproape cu William Morris, dar și cu alți artiști plastici ai timpului.
A fost preocupat îndeosebi cu reîntinerirea artei vitraliilor din Anglia, contribuind la realizarea vitraliilor pentru biserici și catedrale așa cum sunt: Catedrala Sfântului Filip din Birmingham, Biserica Sfintei Treimi din Sloane Square, Chelsea, Biserica Sfântului Martin din Brampton, Carlisle, Cumbria, Biserica Sfântului Mihail din Brighton, Cumbria, biserica realizată de Philip Webb, Biserica tuturor sfinților, Jesus Lane, Cambridge și Biserica lui Hristos, Oxford.
Edward Burne-Jones
Edward Burne-JonesDate personale Născut [1][2][3][4][5][6][7][8][9]
Birmingham, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[10]Decedat (64 de ani)[11][3][4][5][6][7][8][9]
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[12]Părinți Edward Richard Jones[*][13]
Elizabeth Coley[*][13]Frați și surori Edith Jones[*][13] Căsătorit cu Georgiana Burne-Jones[*] (din )[13] Copii Margaret Mackail[*][14][13]
Philip Burne-Jones[*][14][13]
Christopher Burne-Jones[*][14]
Christopher Burne-Jones[*][13]Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Etnie Britanici Ocupație pictor Activitate Domeniu artistic pictură Studii Exeter College[*], King Edward's School[*], Dante Gabriel Rossetti Mișcare artistică Prerafaeliții Opere importante The Legend of Briar Rose[*], The Beguiling of Merlin[*], Hope[* Vitralii și sticlă pictată
Fotografii
- 1837: Francisc, Duce de Teck (Franz Paul Karl Ludwig Alexander; n. 28 august 1837; d. 21 ianuarie 1900) a fost membru al nobilimii germane și, mai târziu, membru al familiei regale britanice. A fost tatăl reginei Maria de Teck, soția regelui George al V-lea al Regatului Unit. Francisc a deținut titlurile de Conte de Hohenstein (Graf von Hohenstein) și, mai târziu, cel de Duce de Teck (Herzog von Teck). Francisc s-a născut la 28 august 1837 la Esseg, Slavonia (acum Osijek, Croația).[1] Tatăl lui a fost Ducele Alexandru de Württemberg, fiul Ducelui Louis de Württemberg. Mama lui a fost contesa Claudine Rhédey din Sângeorgiu de Pădure. Căsătoria a fost una morganatică, prin urmare Francisc nu a avut drept de succesiune asupra regatului de Württemberg. Titlul său la naștere a fost Contele Francisc von Hohenstein, după ce mama sa a fost numită contesă de Hohenstein de drept, de către împăratul Ferdinand I al Austriei.
În 1863 Francisc a fost numit prinț de Teck în Regatul de Württemberg și, în 1871, a fost numit duce de Teck.
Francisc Duce de Teck
c. 1888Date personale Nume la naștere Franz Paul Karl Ludwig Alexander Născut 28 august 1837
Esseg, SlavoniaDecedat (62 de ani)
White Lodge, Richmond ParkÎnmormântat Capela St George, Castelul Windsor Părinți Ducele Alexandru de Württemberg
Contesa Claudine Rhédey de Kis-RhédeFrați și surori Princess Claudine of Teck[*]
Princess Amalie of Teck[*]Căsătorit cu Prințesa Mary Adelaide de Cambridge Copii Mary, regină a Regatului Unit
Adolphus, Marchiz de Cambridge
Prințul Francis
Alexander, Conte de AthloneCetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Religie luteranism Ocupație ofițer Activitate Apartenență nobiliară Titluri prinț
Duke of Teck[*]Familie nobiliară Casa de Württemberg - 1859: Franz I, Prinț de Liechtenstein, născut Franz de Paula Maria Karl August (28 august 1853 – 25 iulie 1938), a fost Prinț suveran de Liechtenstein între 1929 și 1938. A fost al doilea fiu al lui Aloys al II-lea, Prinț de Liechtenstein și a soției acestuia, contesa Franziska Kinsky de Wchinitz și Tettau. Franz i-a succedat fratelui său mai mare, Johann al II-lea ca Prinț de Liechtenstein în 1929.
Franz I Date personale Nume la naștere Franz de Paula Maria Karl August Născut 28 august 1853
Castelul Liechtenstein, în apropiere de VienaDecedat (84 de ani)
Valtice, CehoslovaciaÎnmormântat Vranov Monastery[*] Părinți Aloys al II-lea, Prinț de Liechtenstein
Countess Franziska Kinsky of Wchinitz and Tettau[*]Frați și surori Johann al II-lea, Principe de Liechtenstein
Princess Henriette of Liechtenstein[*]
Princess Theresa of Liechtenstein[*]
Princess Sophie of Liechtenstein[*]
Princess Anna of Liechtenstein[*]
Princess Ida of Liechtenstein[*]
Princess Marie Franziska de Paula Theresia Josepha von Liechtenstein[*]
Princess Carolina Maria Josepha Walpurgis Nestoria[*]
Princess Franziska Xaveria Maria David[*]Căsătorit cu Elisabeth von Gutmann Cetățenie Austria Ocupație diplomat
politicianApartenență nobiliară Familie nobiliară Casa de Liechtenstein Imn regal Oben am jungen Rhein Prinț de Liechtenstein Domnie 11 februarie 1929 – 25 iulie 1938 Predecesor Johann II Succesor Franz Josef II - 1864: Dumitru Stratilescu - ortografiat uneori și Strătilescu, (n. 28 august 1864 - d. 1927, București) a fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial.
A îndeplinit funcții de comandant de armată, corp de armată și divizie în campaniile anilor 1916, 1917 și 1918. După absolvirea școlii militare de ofițeri cu gradul de sublocotenent, Dumitru Stratilescu a ocupat diferite poziții în cadrul unităților de infanterie sau în eșaloanele superioare ale armatei, cele mai importante fiind cele de șef al Secției II și sub-șef al Marelui Stat Major.[4][5][6][7]
În perioada Primului Război Mondial, îndeplinit funcțiile de sub-șef al Marelui Cartier General, în perioada 14/27 august - 1/13 noiembrie 1916, comandant al Corpului I Armată, în perioada 1/13 noiembrie - 12/25 noiembrie 1916, comandant al Armatei 1, în perioada 13/26 noiembrie 1916 - 19 decembrie 1916/1 ianuarie 1917, comandant al Diviziei 1 Infanterie în perioada 19 decembrie 1916/1 ianuarie 1917 - 30 decembrie 1917/12 ianuarie 1918, comandant al Corpului IV Armată, în perioada 5/18 ianuarie 1918 - 24 mai/6 iunie 1918, comandant al Corpului V Armată, în perioada 9/22 iunie 1918 - 1 mai 1920.[3]
A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum a condus Divizia 1 Infanterie în Bătălia de la Mărăști, din vara anului 1917.
- „Pentru destoinicia cu care a condus operațiile diviziei, în luna iulie 1917.”
- Înalt Decret no. 759 din 21 iulie 1917[8]:p. 92
După război a mai comandat Inspectoratul de Armată nr. 1 și a îndeplinit funcția de Inspector General al Armatei.
Dumitru Stratilescu
Generalul Dumitru StratilescuDate personale Născut 28 august 1864 Decedat 1927, (63 de ani) Frați și surori Inginer Grigore Stratilescu
profesor Tereza Stratilescu[2]:p. 259Naționalitate România Cetățenie România Ocupație ofițer Activitate Comandant al Armatei 1 În funcție 13 noiembrie/26 noiembrie 1916 - 21 decembrie 1916/5 ianuarie 1917 Monarh Ferdinand I al României Prim-ministru Ion I. C. Brătianu Studii Școala Militară de Infanterie și Cavalerie, din București (1884 - 1886)
Școala Superioară de RăzboiActivitate A luptat pentru Armata Română Ramura Infanterie Gradul Sublocotenent (1886)
Locotenent (1890)
Căpitan (1895)
Maior (1905)
Locotenent-colonel (1908)
Colonel (1911)
General de brigadă (1916)
General de divizie (1918)[1]Bătălii / Războaie Al Doilea Război Balcanic (1913)
Primul război mondial (1916-1918) - 1878: George Hoyt Whipple, medic american, laureat al Premiului Nobel (d. 1976)
- 1885 - S-a născut Vance Palmer, scriitor, considerat unul dintre întemeietorii teatrului australian; (m. 15 iulie 1959).
- 1887: Toma Cocișiu (n. 28 august 1887, Vad, Comitatul Făgăraș, azi în județul Brașov - d. 26 mai 1986) a fost un inovator în pedagogie, care a promovat metodele active în procesul de predare-învățare. Toma Cocișiu s-a născut la 28 august 1887 în satul Vad, Comitatul Făgăraș, azi în comuna Șercaia, din județul Brașov. Părinții săi au fost Gheorghe și Ana Cocișiu.
Studiile le-a făcut la școala din localitatea natală, Vad, apoi la Școala Grănicerească din Ohaba (sat vecin cu satul natal al lui Toma Cocișiu), la liceul românesc din Brașov[1] și și-a încheiat studiile la Institutul Pedagogic Greco-Catolic din Blaj, pe vremea aceea, în comitatul Alba de Jos, făcând parte din prima promoție.
S-a remarcat prin promovarea metodelor active de predare-învățare, lucru inovator în pedagogia și didactica epocii.
În calitate de director, a fondat la Școala primară de stat de la Blaj[2] o școală experimentală (Școală de experiență)[3], unde și-a pus în practică metodele moderne pe care le susținea.
A decedat la 26 mai 1986, la vârsta de aproape 99 de ani.
Toma Cocișiu Date personale Născut Decedat (98 de ani) - 1894: Karl Böhm, dirijor austriac (d. 1981). Tatăl său era avocat, motiv pentru care și Karl Böhm a studiat întâi dreptul, pe care l-a absolvit cu succes în 1919. Cu toate acestea, a abandonat această profesie și a început să studieze pianul și teoria muzicii la Graz, apoi la Conservatorul de la Viena, cu Eusebius Mandyczewski, care făcea parte din cercul de prieteni ai lui Johannes Brahms, și cu Guido Adler.
În 1917 a fost angajat repetitor la opera din orașul său natal, pentru ca în 1919 să fie promovat ca dirijor secund iar în 1920 ca prim dirijor. În această perioadă s-a întâlnit pentru prima dată cu dirijorul Bruno Walter, care l-a dus în 1921 la opera din München. În anul 1927, Böhm a fost numit director general muzical la Darmstadt, iar în 1931 a ocupat aceeași funcție la Hamburg. În anul 1933 a devenit membru al NSDAP.
Deși în mare măsură autodidact, și-a creat un renume ca dirijor, astfel că în 1933 i s-a permis să dirijeze pentru prima dată, la Viena, opera "Tristan și Isolda" de Richard Wagner. A fost apoi numit profesor la Hamburg, iar în 1934 i-a urmat la Semperoper din Dresda lui Fritz Busch, care a fost nevoit să fugă în străinătate spre a scăpa de pogromul nazist. În această perioadă, Böhm a dirijat mai multe premiere, din care cele mai importante au fost Die schweigsame Frau (Femeia tăcută), în 1935, la Londra și Daphne, în 1938 compuse de Richard Strauss cu care legase o strânsă prietenie..
În anul 1938, Böhm a fost invitat pentru prima dată la Salzburg, unde a dirijat Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart. În 1943 a preluat pentru prima dată conducerea operei de stat (Staatsoper) din Viena. După Al doilea război mondial, datorită apropierii sale de regimul nazist, a fost îndepărtat din funcție de forțele aliate și i s-a interzis să mai apară în public o perioadă (așa cum s-a întâmplat și cu dirijorul Herbert von Karajan. Între 1954 și 1956 a deținut pentru a doua oară funcția de prin dirijor al operei de stat (Staatsoper) din Viena. Multele reproșuri că ar fi prea puțin prezent la Viena, precum și desele proteste în timpul spectacolelor dirijate de el, l-au determinat să renunțe la această funcție. Cu toate acestea, în anii '960, a dirijat de mai multe ori spectacole ale operei de stat (Staatsoper) din Viena.
După Al doilea război mondial, Böhm și-a multiplicat activitățile în străinătate, debutând în 1948 la Teatrul Scala din Milano. A mai dirijat și la Paris și din 1950, a plecat pentru trei ani în Argentina, la Teatro Colón din Buenos Aires. Din nou s-a ocupat cu premiere, cum ar fi Wozzeck de Alban Berg, în traducere în limba spaniolă, sau premiera operei Der Prozess (Procesul) de Gottfried von Einems În anul 1954, Böhm s-a întors la Viena, unde se terminase reconstrucția Operei de Stat, distrusă în timpul războiului.
În anul 1957 a dat primul său spectacol la Metropolitan Opera din New York.
În 1962 a fost invitat la Bayreuth, unde a dirijat "Tristan și Isolda", revenind în mod regulat până în anul 1970. Între altele, între 1965 și 1967, a dirijat și ultima punere în scenă a ciclului Der Ring des Nibelungen (Inelul Nibelungilor), realizată de Wieland Wagner.
În anii '60, Böhm a fost unul din cei mai solicitați dirijori din lume. A dirijat în 1965, la Tokio, opera Fidelio de Ludwig van Beethoven, a dat concerte la Moscova, fiind cunoscut în special ca interpret sensibil și perfecționist al lucrărilor lui Mozart, Strauss și Wagner, dar s-a dedicat și lucrărilor lui Beethoven și Anton Bruckner. A dirijat multe ansambluri muzicale renumite, dar o relație specială a avut-o cu Filarmonica din Viena, cu care a realizat circa 450 de concerte și multe seri de operă și înregistrări pe discuri și pe peliculă.
În 1967 a fost declarat Dirijor de onoare (Ehrendirigent) a acestei orchestre. Printre realizările sale de bătrânețe se numără integrala simfoniilor lui Mozart, încheiată în 1974.
În decursul lungii sale cariere, de aproape șase decenii, Karl Böhm a primit o serie întreagă de premii, între care cele mai reprezentative au fost cele două premii Grammy (Grammy Award), primul în 1965 (Best Opera Recording) pentru cea mai bună înregistrare de operă ("Wozzeck" de Alban Berg), cu Dietrich Fischer-Dieskau, Evelyn Lear și Fritz Wunderlich, lucrare care l-a preocupat întreaga viață, iar al doilea premiu Grammy, primit în 1976 (Best Recording for Children) pentru cea mai bună înregistrare pentru copii, l-a primit pentru versiunea sa a operei Petrică și lupul de Serghei Prokofiev.
În 1970 a primit Semnul distinctiv austriac pentru știință și artă (Österreichisches Ehrenzeichen für Wissenschaft und Kunst).
În iunie 1979 a dirijat ultima sa premieră la opera de stat (Staatsoper) din Viena: Răpirea din serai de Mozart, (în regia lui Dieter Dorn, scenografia și costumele Jürgen Rose, cu participarea cântăreților Edita Gruberová, Horst Laubenthal și Rolf Boysen).
În 1980 a făcut un turneu în Japonia cu Staatsoper din Viena, ocazie cu care a dirijat Ariadna la Naxos (Ariadne auf Naxos) de Richard Strauss, iar în primăvara anului 1981 a avut loc ultima sa apariție publică, la pupitrul operei din Viena, cu o serie de reprezentații cu Nunta lui Figaro de Mozart.
A dirijat până la adânci bătrâneți, cu rigurozitate și disciplină deosebite în redarea partiturilor. Ultima sa realizare a fost filmarea operei "Elektra" de către Götz Friedrich.
A murit pe 14 august 1981, în vârstă de 87 de ani, la Salzburg, în timpul repetițiilor la "Elektra", de Richard Strauss.
Fiul său, Karl-Heinz Böhm a fost un actor apreciat în perioada postbelică.
Karl Böhm
Karl BöhmDate personale Născut [1][2][3][4][5][6][7][8][9]
Graz, Austro-Ungaria[10]Decedat (86 de ani)[1][2][3][4][5][6][7][8][9]
Salzburg, Austria[11]Înmormântat Graz Cauza decesului boală Copii Karlheinz Böhm[*] Cetățenie Austria
GermaniaOcupație dirijor
director muzical[*]Activitate Studii Universitatea din Graz Gen muzical muzică clasică Case de discuri EMI Premii Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce[*]
Ring of Honour of the City of Vienna[*]
Inelul de Onoare al landului Styria[*]
Ordinul de Merit al Republicii Austria în grad de Comandor de Argint[*]
Berliner Kunstpreis[*]
Berufstitel Professor[*]
Medalia pentru Științe și Arte[ - 1896: Áron Márton, episcop de Alba Iulia, drept între popoare (d. 1980)
- 1899 - S-a născut Charles Boyer, actor de film american de origine franceză; distins cu Premiul Oscar în 1942 pentru promovarea relaţiilor culturale franco-americane (“Lumina de gaz”, “Cum să furi un milion”); (m. 26 august 1978).
- 1908: Robert Merle (n. 28 august 1908 - d. 28 martie 2004) a fost un romancier francez și profesor de anglistică al Universității Sorbonne, născut în Algeria. Născut în Algeria în 1908, laureat al Premiului Goncourt în 1949 pentru romanul cvasi-autobiografic Week-end la Zuydcoote, Robert Merle a decedat, aproape centenar, după o carieră literară și universitară îndelungata, in urma unui de atac de cord, in resedinta sa din La Malmaison in Grosrouvre in apropiere de Paris.
OPERĂ
- 1949 - Week-end la Zuydcoote, în original Week-end à Zuydcoote - romanul scurt a fost premiat cu Prix Goncourt
- 1952 - Moartea e meseria mea, titlul original La mort est mon métier
- 1960 - Insula, titlul original L'île
- 1965 - Moncada, prima luptă a lui Fidel Castro, titlul în franceză Moncada, premier combat de Fidel Castro
- 1967 - Un animal înzestrat cu rațiune, titlul original Un animal doué de raison
- 1970 - Dincolo de sticlă, titlul Derrière la vitre (1970) - Published in US as Behind the Glass (1972)
- 1972 - Malevil
- 1974 - Oamenii protejați, în original Les hommes protégés
- 1976 - Madrapour
- 1987 - Idolul, titlul original L'idole
- 1987 - Le Soleil ne se lève pas pour nous (1987)
- 1989 - Le propre de l'homme (1989)
TRADUCERI ÎN LIMBA ROMÂNĂ
- 1954 - Robert Merle, Moartea e meseria mea, titlul original La mort est mon métier
- 1969 - Robert Merle, Un animal înzestrat cu rațiune, Editura Militară, titlu original Un animal doué de raison
- 1972 - Robert Merle, Insula, titlul original L'île
Robert Merle
Robert MerleDate personale Născut [1][2]
Tébessa, AlgeriaDecedat (95 de ani)[3]
Yvelines, Republica FrancezăCauza decesului cauze naturale[*] (infarct miocardic) Copii Pierre Merle[*] Cetățenie Franța Etnie Francezi Ocupație traducător
romancier[*]
scenarist
scriitor de literatură științifico-fantastică[*]
scriitor
biograf[*]Limbi limba franceză Studii Lycée Louis-le-Grand Opere semnificative Week-end la Zuydcoote Note Premii Premiul Goncourt
- 1913: William Robertson Davies (n. 28 august, 1913, Thamesville, Ontario - d. 2 decembrie, 1995 , Orangeville, Ontario) a fost un romancier, dramaturg, jurnalist, critic și profesor canadian.
Robertson Davies Date personale Născut [1][2][3][4][5][5][6][7]
Ontario, CanadaDecedat (82 de ani)[8][2][3][4][5][5][6]
Orangeville[*], CanadaCauza decesului cauze naturale[*] (infarct miocardic) Căsătorit cu Brenda Davies[*] Cetățenie Canada Religie anglicanism[*] Ocupație scriitor
romancier[*]
reporter[*]
dramaturg
profesor[*]
muzicolog[*]
jurnalist
critic literar[*]Activitate Alma mater Colegiul Balliol[*]
Upper Canada College[*]
Queen's University[*]Organizație Universitatea din Toronto Premii Molson Prize[*] ()
Ordinul Canadei în grad de Companion[*]
Governor General's Award for English-language fiction[*] ()
Order of Ontario[*]
Fellow of the Royal Society of Canada[*]
Fellow of the Royal Society of Literature[*]
honorary doctor of the University of Manitoba[ - 1914: Josep Escolà Segalés (n. 28 august 1914 – d. 7 martie 1998) a fost un jucător și antrenor de fotbal spaniol. A jucat la echipa FC Barcelona și pentru echipa națională de fotbal a Spaniei.
- 1916: Charles Wright Mills (n. 28 august 1916, Waco, Texas, SUA - d. 20 martie 1962, Nyack, New York) [1] este, alături de Karl Max, Emile Durkheim, Georg Simmel și Max Weber, unul dintre marii teoreticieni ai sociologiei.
Cea mai solidă parte a operei sale a fost creată în anii '50 ai secolului al XX-lea: "White Collar" (1951), "The Power Elite" (1956)și "The Sociological Imagination" (1959)- sunt lucrări în care Mills ocupă o poziție potrivnică față de stupefacția culturală și închiderea politică. Aceste creații au constituit principalul răspuns al sociologului la ceea ce numea "marile întrebări" asupra societății.
C. Wright Mills considera că subiectul adecvat al sociologiei se află la intersecția dintre biografie și istorie, și a fost primul care a folosit sintagma "imaginație sociologică".
Imaginația sociologică oferă o perspectivă mai largă și mai profundă asupra istoriei: "ne ajută să înțelegem faptul că fiecărei epoci îi este propriu un anumit stil de gândire." O consecință a imaginației sociologice este aceea că individul poate să-și înțelegă propria experiență și poate controla propriul destin doar prin propria localizare în perioada în care trăiește. Fiecare individ, de la o generație la alta, trăiește într-o anumită societate; fiecare are o biografie proprie; fiecare face parte dintr-o anumită perioadă istorică. Relația individ-societate sau cea individ-istorie este una mutuală: prin simplul fapt că trăiește, individul contribuie la formarea societății și a cursului istoriei, chiar în timp ce este modelat de societate și istorie. În acest fel, oamenii depășesc experiența personală, care este una limitată, și pot înțelege forțele sociale care le influențează și organizează viața.
Așadar, imaginația sociologică permite înțelegerea, cunoașterea istoriei și a biografiei, precum și a relațiilor dintre acestea două în cadrul societății.
1916: John Holbrook Vance (n. ,[4][5][6][7][8][9][8][10] San Francisco, California, SUA[11] – d. ,[4][5][6][7][8][9][8] Oakland, California, California, SUA) a fost un autor american de literatură fantastică și științifico-fantastică. Majoritatea operelor sale au fost publicate sub numele de Jack Vance. Vance a publicat 11 romane polițiste ca John Vance Holbrook și 3 sub pseudonimul Ellery Queen. A mai folosit și alte nume: Alan Wade, Peter Held, John van See sau Jay Kavanse[12]. A câștigat mai multe premii: Premiul Hugo în 1963 pentru The Dragon Masters, în 1967 pentru The Last Castle și în 2010 pentru memoriile sale This is me, Jack Vance, un Premiu Nebula în 1966 tot pentru The Last Castle; Premiul Jupiter în 1975; World Fantasy Award în 1984 pentru realizările sale de-o viață și în 1990 pentru Lyonesse: Madouc. A primit Premiul Edgar pentru cel mai bun roman de suspans primul în 1961 pentru The Man in Cage. În 1992 el a fost oaspete de onoare la Worldcon în Orlando, Florida. În 1997 a fost numit un SFWA Grand Master. New York Times Magazine îl descrie în 2009 pe Vance ca fiind una dintre vocile literaturii americane cele mai distinse și subevaluate[13].
A fost influențat de Jeffery Farnol, P.G. Wodehouse și L. Frank Baum, potrivit declarațiilor scriitorului[14]. A influențat scriitori ca Michael Chabon, Frank Herbert, Michael Moorcock, Roger Zelazny, Gene Wolfe, Terry Pratchett, Gardner Dozois, Neil Gaiman, George R. R. Martin, Terry Dowling, Poul Anderson, Robin Hobb, Dan Simmons, Kage Baker, Robert Silverberg, Dean Koontz, Ursula K. Le Guin.
Literatură Fantastică
The Dying Earth
- The Dying Earth (titlul preferat al autorului: Mazirian the Magician, colecție de povestiri legate între ele, 1950)
- The Eyes of the Overworld (titlul preferat al autorului: Cugel the Clever, novel 1966)
- Cugel's Saga (titlul preferat al autorului: Cugel: The Skybreak Spatterlight, novel, 1983)
- Rhialto the Marvellous (colecție de povestiri legate între ele, 1984)
Lyonesse
- Lyonesse: Suldrun's Garden (1983) (altă denumire Lyonesse and Suldrun's Garden)
- Lyonesse: The Green Pearl (1985) (altă denumire The Green Pearl)
- Lyonesse: Madouc (1989) (altă denumire Madouc)
Science fiction
Seria The Demon Princes
- The Star King (1964)
- The Killing Machine (1964)
- The Palace of Love (1967)
- The Face (1979)
- The Book of Dreams (1981)
The Cadwal Chronicles
- Araminta Station (1987)
- Ecce and Old Earth (1991)
- Throy (1992)
Alastor
- Trullion: Alastor 2262 (1973)
- Marune: Alastor 933 (1975)
- Wyst: Alastor 1716 (1978)
Durdane
- The Anome (titlu alternativ: The Faceless Man, 1973)
- The Brave Free Men (1973)
- The Asutra (1974)
Tschai
Articol principal: Planet of Adventure.- City of the Chasch (titlul preferat al autorului: The Chasch. 1968)
- Servants of the Wankh (sau: The Wannek, 1969)
- The Dirdir (1969)
- The Pnume (1970)
Romane care nu aparțin unor serii de science fiction
- The Five Gold Bands (titlu alternativ: The Space Pirate, titlul preferat al autorului: The Rapparee) (1953)
- Vandals of the Void (roman pentru tineri adulți) (1953)
- To Live Forever (1956)
- Big Planet (1957)
- The Languages of Pao (1958)
- Slaves of the Klau (titlu original: Planet of the Damned; titlu alternativ: Gold and Iron) (1958)
- Space Opera (1965)
- The Blue World (1966)
- Emphyrio (1969)
- The Gray Prince (titlul preferat al autorului: The Domains of Koryphon) (1974)
- Showboat World (titlul preferat al autorului: The Magnificent Showboats of the Lower Vissel River, Lune XXIII, Big Planet) (1975)
- Maske: Thaery (1976)
- Galactic Effectuator (acest titlu este o invenție a editorului pentru colecția Miro Hetzel de scurte povestiri: "Freitzke's Turn" și "The Dogtown Tourist Agency") (1980)
- Night Lamp (1996)
- Ports of Call (1998)
- Lurulu (2004; Ports of Call și Lurulu formează împreună un roman, Ports of Call este partea 1, iar Lurulu este partea a 2-a)
Selecție de nuvele[modificare | modificare sursă]
- "Son of the Tree" (1951; nuvelă republicată ca un roman în 1964)
- "Abercrombie Station" și "Cholwell's Chickens" (amândouă în 1952; două nuvele legate între ele, au format romanul Monsters in Orbit în 1965)
- "Telek" (1952)
- "The Houses of Iszm" (1954; nuvelă republicată ca un roman în 1964)
- "The Moon Moth" (1961)
- "Molia Lunii" (Almanah Anticipația 1999-2000 (2000), traducere de Mihai-Dan Pavelescu)
- "Gateway to Strangeness" (1962) (alte denumiri "Dust of Far Suns" sau "Sail 25")
- "The Dragon Masters" (1963 - nuvelă câștigătoare a Premiului Hugo)
- "The Brains of Earth" (titlul preferat al autorului: "Nopalgarth") (1966)
- "The Last Castle" (1966, Nebula Award winner)
- "Three-Legged Joe" (povestire) (1953; în Startling Stories)
Thrillere/Polițiste
- Take My Face (1957), publicate sub pseudonimul "Peter Held"
- Isle of Peril (1957), publicate sub pseudonimul "Alan Wade" (alte denumiri Bird Isle)
- The Man In the Cage (1960)
- The Four Johns (1964), publicate sub pseudonimul "Ellery Queen" (alte denumiri Four Men Called John, Marea Britanie 1976)
- A Room to Die In (1965), publicate sub pseudonimul "Ellery Queen"
- The Fox Valley Murders (1966)
- The Madman Theory (1966), publicate sub pseudonimul "Ellery Queen"
- The Pleasant Grove Murders (1967)
- The Deadly Isles (1969)
- Bad Ronald (1973)
- The House on Lily Street: a Murder Mystery (1979)
Colecții de povestiri (selecție)
- Future Tense (1964)
- The World Between and Other Stories (1965)
- The Many Worlds of Magnus Ridolph (1966)
- română: Lumile lui Magnus Ridolph - Jack Vance, Editura Pygmalion, colecția Cyborg nr 24
- Eight Fantasms and Magics (1969)
- Lost Moons (1982)
- The Narrow Land (1982)
- The Augmented Agent and Other Stories (1986)
- The Dark Side of the Moon (1986)
- Chateau D'If and Other Stories (1990)
- When the Five Moons Rise (1992)
- Tales of the Dying Earth (1999)
- The Jack Vance Treasury (2006)
- Wild Thyme, Green Magic (2009)
Jack Vance
Jack VanceDate personale Nume la naștere John Holbrook Vance Născut [4][5][6][7][8][9][8][10]
San Francisco, California, SUA[11]Decedat (96 de ani)[4][5][6][7][8][9][8]
Oakland, California, California, SUACetățenie SUA Ocupație scriitor
romancier[*]
scriitor de literatură științifico-fantastică[*]Pseudonim Ellery Queen, Alan Wade, Peter Held, John van See, Jay Kavanse Limbi limba engleză[1] Studii Universitatea Berkeley din California Specie literară fantasy, științifico-fantastic, mister Opere semnificative Dying Earth[*] Note Premii Premiul Nebula pentru cea mai bună nuvelă[2]
Premiul Edgar[3]
Damon Knight Memorial Grand Master Award[*]
Science Fiction and Fantasy Hall of Fame[*
1917 - S-a născut la Falticeni dramaturgul Horia Lovinescu, nepotul criticului Eugen Lovinescu: “Citadela sfărâmată”, “Moartea unui artist”; (m. 16 septembrie 1983).
Horia Lovinescu (n. 28 august 1917, Fălticeni – d. 16 septembrie 1983, București) dramaturg român contemporan, recunoscut pentru piesele sale de teatru de idei.
- 1924: Janet Paterson Frame (n. 28 august, 1924 - d. 29 ianuarie, 2004) a fost o scriitoare neozeelandeză considerată ca aparținând realismului magic, care în decursul vieții a publicat 11 romane.
- 1925: Donald O'Connor (născut Donald David Dixon Ronald O’Connor; n. ,[1][2][3][4][5] Chicago, Cook County[*], SUA – d. ,[1][6][2][3][4][5] Calabasas[*], Comitatul Los Angeles, SUA) a fost un cântăreț, dansator și actor de film american.
Donald O'Connor Date personale Născut [1][2][3][4][5]
Chicago, Cook County[*], SUADecedat (78 de ani)[1][6][2][3][4][5]
Calabasas[*], Comitatul Los Angeles, SUAÎnmormântat Forest Lawn Memorial Park[*] Cauza decesului cauze naturale[*] (infarct miocardic) Număr de copii 4 Cetățenie SUA Ocupație actor de film
cântăreț
actor de teatru[*]
actor de televiziune[*]
showman[*]
prezentator de televiziune[*]
dansator[ - 1927: Nicolae Herlea (n. Niculae Herle - 28 august 1927, București - d. 24 februarie 2014, Frankfurt am Main, Germania) a fost un bariton român. Baritonul Nicolae Herlea s-a născut în București, la 28 august 1927.
A studiat la Conservatorul din București cu profesorul Aurelius Costescu-Duca. Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.
A debutat în 1951 pe scena Operei Naționale din București cu rolul Silvio din spectacolul Paiațe și a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene.
Tot în 1951 a câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din Moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc.
Repertoriul său bogat cuprinde roluri de seamă din creația universală; a fost Figaro în Bărbierul din Sevilia de Rossini (rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori), lordul Ashton în Lucia di Lammermoor de Donizetti, Rigoletto în Rigoletto de Verdi, Escamillo în Carmen de Bizet, Oneghin în Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Igor în Prințul Igor de Borodin, Scarpia în Tosca de Puccini. Vocea sa, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturalețe și avânt o întinsă gamă de sentimente.[necesită citare] Calitățile sale vocale sunt susținute de un autentic talent actoricesc.[necesită citare]
A cântat în compania multor artiști consacrați ai operei, printre care se numără: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Franco Corelli, Placido Domingo, Joan Sutherland, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.
A fost președintele Juriului Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée și a predat cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din București. Moare la 24 februarie 2014 la vârsta de 86 de ani în urma unor complicații datorate vârstei înaintate. Dintre multele premii și distincții naționale și internaționale, se pot menționa:
- Medalia de Aur și Marele Premiu la Festivalul Primăverii de la Praga în 1954;
- Laureat al Concursului Internațional de Canto de la Geneva în 1955;
- Medalia de Aur și Marele Premiu la Concursul de Canto de la Verviers în 1957;
- Titlul de "Artist al Poporului" primit în 1962;
- Medalia de Aur "Giuseppe Verdi" în 1963 (Milano);
- Cheia orașului Detroit;
- Premiul de Stat în 1964;
- Ordinul Meritul Cultural în 1968;
- Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a III-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”[7]
- Ordinul Muncii în 1974;
- Ordinul Tudor Vladimirescu în 1981;
- Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României” Înregistrări video:
- "Tosca" la Tokio cu Montserrat Caballé și Giseppe Di Stefano (1975)
- "Andrea Chenier" / TV-Film 1971 / Cornel Stavru tenor, Mariana Slatinaru-Nistor soprană, Nicolae Herlea bariton
- "La Forza del Destino" / TV-Film / Mariana Slatinaru-Nistor soprană, Ludovic Spiess tenor, Nicolae Herlea bariton
- "Rigoletto" / TV 1984 / Silvia Voinea soprană, Octavian Naghiu tenor, Nicolae Herlea bariton
- "Il Barbiere" / Film 1983 / Silvia Voinea soprană, Valentin Teodorian tenor, Nicolae Herlea bariton
- "La Traviata" / TV 1984 / Vasile Moldoveanu tenor, Octavian Naghiu tenor, Nicolae Herlea bariton. Și rolul Violettei Valery cine il joaca ??? Probabil Eugenia Moldoveanu
- "Un Ballo in Maschera" / Film 1987 / Silvia Popp soprană, Ludovic Spiess tenor, Nicolae Herlea bariton
- "Lucia Di Lammermoor" / Film 1985(?) / Silvia Voinea soprană, Florin Georgescu tenor, Nicolae Herlea bariton
Nicolae Herlea Date personale Născut
București, România[1]Decedat (86 de ani)[2][3][4][5]
Frankfurt pe Main, Germania[6]Cetățenie România Ocupație cântăreț
cântăreț de operăActivitate Studii Universitatea Națională de Muzică București, Academia Națională Santa Cecilia[*] Gen muzical operă Tipul de voce Bariton Instrument(e) voce[*] Premii Ordinul național „Steaua României”
- 1930: Ben Gazzara, actor american (d. 2012)
- 1931: Shunichiro Okano (n. , Tōkyō, Japonia – d. ,[1] Tōkyō, Japonia[1]) a fost un fotbalist japonez.
- 1938: Józef Kowalczyk (n. , Jadowniki Mokre[*], Polonia) este un arhiepiscop polonez, nunțiu apostolic în Varșovia între anii 1989–2010. În 1963 și-a început studiile în domeniul Dreptului Canonic la Universitatea Catolică din Lublin. Mai târziu și-a continuat studiile la Universitatea Papală Gregoriană din Roma. Ulterior a studiat arhivistica la Arhiva Secretă a Vaticanului. A lucrat în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, unde a organizat și condus secțiunea poloneză. În 1978 a îndeplinit funcția de șef al comisiei pentru publicarea scrisorilor și lucrărilor lui Karol Wojtyła. La 26 august 1989 Ioan Paul al II-lea l-a numit în postul de nunțiu apostolic în Polonia.
Józef Kowalczyk
Józef KowalczykDate personale Născut (81 de ani)
Jadowniki Mokre[*], PoloniaCetățenie Polonia Religie Biserica Catolică Ocupație diplomat
preot catolic[*]
catholic deacon[*]Funcția episcopală Premii Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania[*]
Bene Merito honorary badge[*]
honorary doctorate from the Catholic University of Lublin[*]
Grand Cross of the Order of Merit of the Republic of Poland[*]
Ordinul de Merit în grad de Mare Cruce[*][1]
Ordinul Polonia Restituta în grad de mare cruce[ - 1939: Angela Rodica Ojog-Brașoveanu (n. 28 august 1939, București - d. 2 septembrie 2002, București) a fost o scriitoare română de romane polițiste. A publicat o singură carte SF: Minerva se dezlănțuie. Angela Rodica Ojog-Brașoveanu s-a născut ca fiică a Anei Ojog, profesoară, și a lui Victor Ojog, avocat. Tatăl său a fost de mai multe ori arestat și întemnițat, pentu că a fost deputat liberal. Rodica a urmat primele clase la școala „Maison des Français”, apoi Liceul „Domnița Ileana" (azi „Mihai Eminescu”) (1948-1956) și la absolvire se înscrie la Facultatea de Drept a Universității din București, dar în 1956 este exmatriculată și arestată sub acuzația de solidarizare cu susținătorii revoltei populare anticomuniste din Budapesta.
După exmatriculare, pentru a-și asigura un viitor, s-a căsătorit cu un aristocrat neamț din Timișoara, al cărui nume începea cu „von”. Cu toate acestea a făcut memorii la Ministerul Învățământului pentru a se putea întoarce la facultate. I s-a comunicat că reîntoarcerea este condiționată de o „reabilitare” constând într-un an de muncă necalificată într-o fabrică, unde să devină „fruntașă în producție”. Soțul ei nu a fost de acord, așa că a divorțat și s-a angajat ca muncitoare la fabrica de medicamente „Galenica” unde, pe lângă faptul că a ajuns „fruntașă în producție”, a desfășurat și activități obștești, la brigada artistică, la echipa de dansuri, la gimnastică la cor etc.[3] După scurgerea anului de „reabilitare”, în 1962 a dat examen de admitere la Facultatea de Științe Juridice din Iași, pe care a absolvit-o în 1967 la Universitatea din București.
În 1969, a debutat cu un scenariu la televiziune (Crima din Cișmigiu), iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971 la editura „Albatros”, colecția „Aventura”. În urma succesului publicistic a renunțat la avocatură, după șapte ani de practică, și s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declarații, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic. Modelele preferate sunt Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, iar dintre autorii români, Theodor Constantin și Haralamb Zincă. A fost supranumită „Agatha Christie a României". Rodica Ojog-Brașoveanu a publicat romane polițiste, istorice și alte povestiri (sortare tematică și cronologică).
Romane polițiste
- Moartea semnează indescifrabil, Editura Albatros, 1971
- Enigmă la mansardă, 1971 (reeditată Editura Kullusys, 2004)
- Cocoșatul are alibi, Editura Dacia, 1973
- Ancheta în infern, 1977 (reeditată Editura Universitară, Colecția Păianjen, București, 2008)
- Ștafeta, 1981
- Apel din necunoscut, 1985 (reeditată Editura Universitară, 2007)
- Crimă prin mica publicitate, 1991, Editura Odeon
- Coșmar, 1992, (reeditată Editura Nemira, 2004)
- Cutia cu nasturi, 1994 (reeditată Editura Kullusys, 2007)
- Poveste imorală, 1998 (reeditată Editura Nemira, 2004)
- Un blestem cu domiciliul stabil, 1998 (reeditată Editura Universitară, 2007)
- O bombă pentru revelion, Editura Genesis, 1999
- Telefonul din bikini, 1999 (reeditată Editura Nemira, Colecția Bonton, București, 2008; Editura Universitară, Colecția Păianjen, București, 2009)
- Răzbunarea sluților, 2001 (reeditată Editura Nemira, 2006)
- Necunoscuta din congelator, 2002 (reeditată Editura Nemira, 2006)
Ciclul Melania Lupu
Melania este cheia întregii serii, prin unicitatea ei. Personajul este inspirat dintr-o eroină secundară a filmului Aeroportul. Este o hoață fără să fure, o escroacă fără să înșele... este acel personaj care, deși încalcă repetat legea, o face cu atâta candoare și inteligență încât farmecă cititorul. Maiorul Cristescu are „norocul” de a ancheta cazurile în care Melania este implicată.[necesită citare]
- Cianură pentru un surâs, Editura Dacia, Cluj Napoca, 1975 (reeditată Editura Nemira, 2004)
- Bună seara, Melania!, Editura Dacia, 1975
- 320 de pisici negre, 1979 (reeditată Editura Nemira 2004, 2008)
- Anonima de miercuri, 1984 (reeditată Editura Nemira 2000, 2008)
- Dispariția statuii din parc, 1987 (reeditată Editura Nemira, 2004)
- Melania și misterul din parc, Editura Tribuna, 1990 (reeditata cu titlul Dispariția statuii din parc, Editura Nemira, 2004)
- O toaletă a la Liz Taylor, 1992 (reeditată Editura Nemira 2000/Editura Universitară, 2007)
Romane de spionaj cu Minerva Tutovan
Minerva Tutovan (personaj inspirat de propria profesoară de matematică), este o femeie atipică. Extrem de inteligentă, foarte puțin atractivă și cu un incredibil spirit de observație, se simte foarte bine în propria piele. Umorul specific romanelor Rodicăi Ojog Brașoveanu este obținut în romanele din această serie nu numai din situațiile în care este pusă Minerva - și originalele ei reacții - dar și din cuplul pe care îl face cu locotenentul Dobrescu.[necesită citare]
- Spionaj la mânăstire, Editura Militară, Colecția Sfinx, 1972 (reeditată Editura Kullusys, 2004)
- Omul de la capătul firului, Editura Albatros, Colecția Aventura, 1973 (reeditată Editura Universitară, 2007/ Editura Scriptum, 2001)
- Minerva se dezlănțuie, Editura Militară, 1974 (reeditată Editura Scriptum, 2001)
- Plan diabolic, Editura Militară, 1974 (reeditată Editura Universitară, 2007)
- Panică la căsuța cu zorele, Editura Militară, 1977 (reeditată cu titlul Stilet cu șampanie, Editura Kullusys, 2007)
- Nopți albe pentru Minerva, Editura Militară, 1982
- Violeta din safe, 1986 (reeditată Editura Kullusys, 2004)
Romane istorice
Ciclul logofătului Andronic
- Agentul secret al lui Altîn-Bey, 1976 (reeditată Editura Nemira, 2008)
- Logofătul de taină, 1978 (reeditată Editura Nemira, 2002, 2008)
- Ochii jupâniței, 1980 (reeditată Editura Nemira, 2003, 2006)
- Letopisețul de argint, 1981 (reeditată Editura Nemira, 2004)
- Vulturul dincolo de Cornul Lunii, 1988 (reeditată Editura Nemira, 2004, 2008)
Romane istorice (altele)
- Al cincilea as, 1978 (reeditată Editura Nemira, 2004)
- Întâlnire la Elysée, 1983 (reeditată Editura Nemira, 2004)
- A inflorit liliacul, 1990 (reeditată Editura Nemira, 2004)
- Să nu ne uităm la ceas, 1990 (reeditată Editura Nemira, 2006)
Povestiri
- Grasă și proastă, 2000 (reeditată Editura Nemira, 2006)
- Bărbații sunt niște porci, 2000 (reeditată Editura Nemira, 2006)
- Povestiri de noapte bună
Piese de teatru
- Cursa de Viena (1984)
Scenarii de televiziune
- Crima din Cișmigiu (1969)
- Șantaj (1981)
- A doua variantă (1984)
- Enigma (1995-1996)
- Poveste imorală (1998).
Rodica Ojog-Brașoveanu Date personale Născută [1]
București, RomâniaDecedată (63 de ani)[1]
București, RomâniaCetățenie România Ocupație scriitoare
roman polițist[*]Activitate Limbi limba română
- 1941: Vasile Gergely, fotbalist român
- 1944: Marin Mincu (n. 28 august 1944, Slatina - d. 4 decembrie 2009, București) a fost un poet, critic literar, istoric literar, semiolog și eseist român. Marin Mincu s-a născut la 28 august 1944, în Slatina, având ca părinți pe Mincu Duță si Voica Anica. Colaborator la toate revistele literare din țară, deținând rubrică permanentă la Amfiteatru (Confruntări critice), Luceafărul (Semn), România literară (Poezia tânără), Viața românească (Intermezzo), Paradigma (editorial), Ziua literară (cronică literară), Tomis (Repere), Contemporanul –Ideea europeană (Intermezzo), etc. A avut rubrică săptămânală permanentă («Accente») în pagina culturală a ziarului „Cotidianul” (1999-2004). De asemenea, colaborator la unele reviste italiene: Alfabeta (Milano), La fiera letteraria (Roma), Strumenti critici (Torino), Uomo e cultura (Palermo), Il cavallo di Troia (Roma), Inventario (Firenze), L’Indice (Torino), Il Ponte (Firenze), La nuova Rivista Europea (Milano, unde a făcut parte din Colegiul european de redacție) etc. Inițiative culturale: Membru fondator al Universității Ovidius din Constanța (1990, fiind numit primul rector, funcție la care renunță pentru că, în același timp, era și profesor titular la Facultatea de litere și filozofie a Universității din Florența). Înființează revista culturală Paradigma (1993) și Editura Pontica (1991) în cadrul căreia coordonează colecția „Biblioteca italiană” și colecția de poezie Euridice. Președinte al Cenaclului Euridice al Uniunii Scriitorilor (2002-2003) și, în continuare – până în 2008, al Muzeului Literaturii Române. Fondator al Premiului literar Euridice (2005, în exclusivitate pentru tinerii autori), actualmente premiul literar „Marin Mincu”.
Debut: cu critică în Gazeta literară (articolul „Stilul criticii”, 30 aprilie 1964) și cu poezii în revista Amfiteatru (aprilie 1966).
Debut editorial: în poezie cu vol. Cumpănă (Editura pentru literatură, 1968); în critică: Critice (Editura pentru literatură, 1969); în roman: Intermezzo ( Editura Albatros, 1984). Marin Mincu a decedat la Spitalul Elias din București în dimineața zilei de 4 decembrie 2009 în urma unui anevrism cerebral survenit la Televiziune și este înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală.
OPERA
În România
- I. Poezie:
Cumpănă, E.P.L., 1968; Calea robilor, Cartea românească, 1970; Eterica noapte, Albatros, 1972; Văile vegherii, Cartea românească, 1974; Discurs împotriva morții, Eminescu, 1977; Pradă realului, Cartea românească, 1980; Proba de gimnastică, Albatros, 1982; Pradă realului, Cartea românească, 1985, colecția „Hyperion”, antologie, cu o postfață de Laurențiu Ulici; Despre fragilitatea vieții, Albatros, 1987; Despre fragilitatea vieții, antologie de autor în colecția „Poeți români contemporani”, cu o prefață de Valentin F. Mihăescu, Eminescu, 1997; Am visat că visez că sunt înger, Asociația Scriitorilor din București/ Eminescu, 1998; Vine frigul, antologie în colecția B.P.T. nr. 1501, cu un tabel cronologic de George Popescu, o prefață de Gheorghe Grigurcu și o postfață de Irina Mavrodin, Minerva, 2000; Cum mi-am înscenat un accident de mașină, editura Vinea, București, 2002; Pacient la spitalul fundeni, editura paralela 45, București, 2007. Postum: vol. Dulce vorbi în somn, Ed. Vinea, 2011.
- II. Roman
Intermezzo (Albatros, București, 1984; ediția a II-a, revizuită, în colecția „100+1”, cu o prefață de Romul Munteanu și o postfață de Gabriel Dimisianu, Gramar, București, 2000; ediția a III-a, revăzută, cu o postfață de Bogdan Alexandru Stănescu, Polirom, Iași, 2007); Intermezzo II, Cartea românească, 1989; Intermezzo III, cu o postfață de Octavian Soviany, Albatros, 2002; Intermezzo IV, jurnalul florentin, Pontica, Constanța, 1997; Jurnalul lui Dracula, rescriere, cu unele referințe critice apărute în Italia (Cesare Segre, Piero Bigongiari, Sergio Givone, D’Arco Silvio Avalle, Lucio Klobas, Giuseppe Pontiggia, Renato Minore, Alfredo Giuliani, Paolo Fabrizio Iacuzzi, Ernestina Pelegrini) și două interviuri cu Ioan Buduca și Cristian Teodorescu, Polirom, Iași, 2004; Moartea la Tomis. Jurnalul lui Ovidiu, rescriere, cu un preambul al autorului („Cum am devenit romancier italian”) și cu unele referințe critice apărute în Italia (Roberto Carifi, Giuseppe Cassieri, Dario Fertilio, Francesco Specchia, Giancarlo Caprettini, Luciano Morandini), Polirom, Iași, 2005.
- III. Critică, istorie și teorie literară:
Critice, E.P.L., 1969; Critice II, Cartea românească, 1971; Poezie și generație, Eminescu, 1975; Ion Barbu comentat, Albatros, 1975, ediția a II-a, în colecția „Clasici români interpretați” a editurii Pontica, 1995; Repere, Cartea românească, 1977; „Luceafărul” comentat, Albatros, 1978; ediția a II-a în colecția „Clasici români interpretați”, Pontica, 1996; Ion Barbu. Eseu despre textualizarea poetică, (Cartea Românească, 1981; ediția a II-a, cu un tabel cronologic de George Popescu, colecția B.P.T., Minerva, 2000); Avangarda literară românească (editura Minerva, 1983, ediția a II-a, revăzută, colecția B.P.T., Minerva, 1999; ediția a III-a, revăzută și adăugită, Pontica, Constanța, 2006); Lucian Blaga comentat, Albatros, 1983, ediția a II-a în colecția „Clasici români interpretați”, Pontica, 1995; Eseu despre textul poetic II, (Cartea românească, 1986; ediția a II-a, cu o prefață de Ștefan Borbely, editura paralela 45, Pitești, 2006); Opera literară a lui Ion Barbu, Cartea românească, 1990; Textualism și autenticitate, Pontica, Constanța, 1993; Poezia română actuală (O antologie comentată), vol. I-II, Pontica, 1998; vol. III, Pontica, 1999; Poeticitatea română postbelică, Pontica, 2000; Paradigma eminesciană, Pontica, 2000; A fi mereu în miezul realului, interviuri, cu un studiu introductiv de Octavian Soviany, Pontica,
- 2001; Christian W. Schenk și poietica „antilucrurilor“eseu în Luceafărul, nr. 42(434), 28 noiembrie 2001,
- Poezia română în secolul XX, vol. I, Pontica, 2003; Avataruri de tranziție, Pontica, 2004; Fărâme critice, Pontica, 2005; O panoramă critică a poeziei române din secolul al XX-lea, Pontica, 2007, Cvasitratat de/despre literatură, Ed. Paralela 45, 2009.
Postum: Vol. Polemos, Ed. Compania, 2011.
- IV. Traduceri din alți autori:
D’Arco Silvio Avalle, Modele semiologice în Comedia lui Dante, în colaborare cu Ștefania Mincu, Univers, 1979; Poeți italieni din secolul XX. De la Pascoli la Magrelli, Cartea românească, 1988.
- V. Volume și ediții îngrijite, studii introductive, prefețe, postfețe:
Al. Macedonski, Excelsior, poezii, prefață de..., BPT, Minerva, 1968; Mihail Sadoveanu, Locul unde nu s-a întâmplat nimic, postfață de..., colecția „Arcade”, Minerva, 1972; Ion Gheorghe, Poeme, cuvânt înainte de.., Colecția „Cele mai frumoase poezii”, Albatros, 1972; Mihail Sadoveanu, Creanga de aur, prefață de..., BPT, Minerva, 1973; Ion Heliade-Rădulescu, Poezii-Proză, antologie și repere istorico-literare de..., seria „Patrimoniu”, Minerva, 1977; D’Arco Silvio Avalle, Modele semiologice în Comedia lui Dante, prefață de..., colecția „Studii”, editura Univers, 1979; Nichita Stănescu, Pravoto na vreme, introducere de..., Ed. MISLA, Struga, 1982; Maria Corti, Principiile comunicării literare, prefață de..., colecția „Studii”, Univers, 1983; Umberto Eco, Pendulul lui Focault, postfață de..., colecța Biblioteca italiană, Pontica, 1991; Maria Corti, Cântecul sirenelor, postfață de..., colecția Biblioteca italiană, Pontica, 1991; De ce scriu poezie, anchetă de..., colecția „Interviuri”, Pontica, 1996; Lucio Klobas, Gândirea extremă, postfață de..., colecția Biblioteca italiană, Pontica, 1998; Mihai Eminescu, Poesie/ Poezii, ediție îngrijită de..., Pontica, 1998; Mario Luzi, Poezii, prefață de..., colecția Biblioteca italiană, Pontica, 2002; Canon și canonizare, anchetă coordonată de..., Pontica, 2003; Dosarul Cenaclului Euridice, coordonare de..., vol. I-II, editura Ziua, București, 2003; vol. III, Pontica, Constanța, 2004; vol. IV-VII, Pontica, 2005.
În Italia
I canti narrativi romeni. Analisi semiologica, Torino, Giappichelli, 1977; I mondi sovrapposti. La modellizzazione spaziale nella fiaba romena, Torino, Giappichelli, 1978; Poesia romena d’avanguardia. Testi e manifesti. Da Urmuz a Ion Caraion, in collaborazione con Marco Cugno, colecția Universale economica, Milano, Feltrinelli, 1980; La semiotica letteraria italiana, colecția Universale economica, Milano, Feltrinelli, 1982; Mito-fiaba-canto narrativo. La trasformazione dei generi letterari, Roma, Bulzoni, 1986; Nuovi poeti romeni, in collaborazione con Marco Cugno, Firenze, Vallecchi, 1986; Mircea Eliade e l’Italia, in collaborazione con Robrto Scagno, Milano, Jaca Book, 1987; Dizionario degli autori (parte romena), Milano, Bompiani, 1987; Nichita Stănescu, 11 elegie, a cura di..., Milano, editore Vanni Scheiwiller, 1987; Fiabe romene di magia, colecția Tascabili Bompiani, 1989; Lucian Blaga, Ipoemi della luce, a cura di..., in collaborazione con Sauro Albisani, Milano, Garzanti, 1989; Mihai Eminescu, Lucifero, in collaborazione con Sauro Albisani, editore Vanni Scheiwiller, Milano, 1989; Mihai Eminescu, Genio desolato, a cura di..., Bergamo, editore Lubrina, 1989; Mihai Eminescu e il romanticismo europeo, in collaborazione con Sauro Albisani, Roma, Bulzoni, 1990; Il diario di Dracula, romanzo, con una prefazione di Cesare Segre e con una postfazione di Piero Bigongiari, colecția „I grandi tascabili”, Bompiani, Milano, 1992; Paul Celan, Scritti romeni, a cura di..., Udine, Campanotto editore, 1994; Il diario di Ovidio, romanzo, con una prezentazione di Umberto Eco, Milano, Bompiani, 1997; I poeti davanti all’apocalisse, con una postfazione di Giovanni Rotiroti, Udine, Campanotto editore, 1997; Mihai Eminescu, La mia ombra e altri racconti, a cura di..., colecția Biblioteca Universale Rizzoli, Milano, 2000.
- Traduceri în alte limbi din opera originală:
Volume de poezie: In agguato (în limba italiană, traducere de Alfredo Giuliani și Marin Mincu, cu o notă critică de Mario Luzi, editura Vanni Scheiwiller, milano, 1986); Lazni traktat o jagnjetu (în limba sârbă traducere de Maria Mutici și Miljurko Vukadinovici, editura Oktoih, Podgorica, 1999);
- Drehung (în limba germană, traducere de Christian W. Schenk, editura Dionysos, Kastellaun, 2002);
- Il arrive, le froid (traducere în franceză de Ilie Cnstantin și Mariela Rotaru Constantinescu, în colecția monde latin, maison de la poesie D’Amay, 2003).
- Pieta - Eine Auswahl rumänischer Lyrik, Dionysos, Boppard, 2018, în traducerea și selectarea lui Christian W. Schenk, ISBN 9781977075666.
- SECHS RUMÄNISCHE DICHTER: Ausgewählt und übersetzt von Christian W. Schenk - (Ana Blandiana, Ion Caraion, Ștefan Augustin Doinaș, Marin Mincu, Emil Manu, Marin Sorescu) - Dionysos, Boppard, ISBN 978-1980320890
Marin Mincu Date personale Născut 28 august 1944
SlatinaDecedat 4 decembrie 2009
BucureștiÎnmormântat Cimitirul Bellu Naționalitate română Cetățenie România Ocupație poet, critic literar, istoric literar, eseist Limbi limba română[1] Activitatea literară Activ ca scriitor 1964-2009 Note Premii Premiul Herder
- 1947: Vivi Drăgan Vasile, director de imagine
- 1948: Vonda N. McIntyre (n. ,[2][3][4] Louisville, Comitatul Jefferson, Kentucky, SUA – d. ,[5] Seattle, Comitatul King, Washington, SUA) a fost o scriitoare americană de literatură științifico-fantastică.
Romane independente
- The Exile Waiting (1975)
- Dreamsnake (1978)
- Superluminal (1983)
- The Bride (1985)
- Barbary (1986)
- The Moon and the Sun (1997)
Starfarers
- Starfarers (1989)
- Transition (1991)
- Metaphase (1992)
- Nautilus (1994)
Star Trek - The Original Series
- The Entropy Effect (1981), (Book 2)
- Enterprise: The First Adventure (1986)
Star Trek - Movies
- Star Trek: The Wrath of Khan (1982), (Cartea 7)
- Star Trek III: The Search for Spock (1984), (Book 17)
- Star Trek IV: The Voyage Home (1986)
- Duty, Honor, Redemption (2004) (collection of the above three novelizations)
Star Wars
- The Crystal Star (1994)
- ro.: Steaua de cristal, editura Amaltea, 2007, ISBN 973-7780-73-6[6]
Colecții de povestiri
- Fireflood and Other Stories (1979)
Povestiri
- Breaking Point
- Cages
- Quark/4 (1971)
- Only at Night
- Clarion (1971)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- The Galactic Clock
- Generation (1972)
- The Genius Freaks
- Orbit 12 (1973)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Spectra
- Orbit 11 (1973)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Wings
- The Alien Condition (1973)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Of Mist, and Grass, and Sand
- Analog Science Fiction/Science Fact (October 1973)
- Best SF of the Year 3 (1974)
- Nebula Award Stories 9 (1974)
- Women of Wonder (1975)
- Looking Ahead (1975)
- The Infinite Web (1977)
- The Best of Analog (1978)
- Dreamsnake (1978)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Arbor House Treasury of Modern SF (1980)
- Constellations (1980)
- The Analog Anthology #1 (1980)
- The Road to Science Fiction #4 (1982)
- The Science Fiction Hall of Fame, Volume IV (1986)
- 6 Decades: The Best of Analog (1986)
- Great Science Fiction of the 20th Century (1987)
- The Best of the Nebulas (1989)
- Recourse, Inc.
- Alternities (1974)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- The Mountains of Sunset, the Mountains of Dawn
- The Magazine of Fantasy and Science Fiction (February 1974)
- Best Science Fiction Stories of the Year (1975)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Norton Book of SF (1993)
- Screwtop (Novella)
- The Crystal Ship (1976)
- The New Women of Wonder (1978)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Screwtop / The Girl Who Was Plugged In (1989)
- Thanatos
- Future Power (1976)
- The End's Beginning
- Analog Science Fiction/Science Fact (September 1976)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Aztecs
- 2076: The American Tricentennial (1977)
- Best SF of the Year 7 (1978)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Nebula Winners 13 (1980)
- The Serpent's Death
- Analog Science Fiction/Science Fact (February 1978)
- Dreamsnake (1978)
- The Broken Dome
- Analog Science Fiction/Science Fact (March 1978)
- Dreamsnake (1978)
- Fireflood
- The Magazine of Fantasy and Science Fiction (November 1979)
- Fireflood and Other Stories (1979)
- Best SF of the Year 9 (1980)
- Shadows, Moving
- Interfaces (1980)
- Elfleda
- New Dimensions 12 (1981)
- Unicorns! (1982)
- Looking for Satan
- Shadows of Sanctuary (1981)
- Lythande (1986)
- The Straining Your Eyes Through the Viewscreen Blues
- Nebula Winners 15 (1981)
- Transit
- Isaac Asimov's Science Fiction Magazine (October 1983)
- Malheur Maar
- Full Spectrum 2 (1989)
- Steelcollar Worker
- Analog Science Fiction and Fact (November 1992)
- The Adventure of the Field Theorems
- Sherlock Holmes in Orbit (1995)
- The Sea Monster's Song
- Odyssey, Issue 1 (November/December 1997)
- Little Faces
- The Year's Best Science Fiction Twenty-Third Annual Collection (2006)
Vonda N. McIntyre Date personale Nume la naștere Vonda Neel McIntyre Născută [2][3][4]
Louisville, Comitatul Jefferson, Kentucky, SUADecedată (70 de ani)[5]
Seattle, Comitatul King, Washington, SUACauza decesului cauze naturale[*] (cancer pancreatic) Cetățenie SUA Ocupație romancieră[*]
scriitoare
scriitoare de science-fiction[*]Limbi limba engleză[1] Studii Universitatea Statului Washington Specie literară științifico-fantastic Note Premii Premiul Nebula pentru cel mai bun roman
Nebula Award for Best Novelette[*]
Premiul Nebula pentru cel mai bun roman
Premiul Hugo pentru cel mai bun roman
Premiul Locus pentru cel mai bun roman - 1950: Radu Alexandru Negrescu-Suțu (n. 28 august 1950, București) este un scriitor român, stabilit la Paris, și un militant anticomunist care a făcut parte din Grup Canal '77. S-a născut la București, tatăl său a fost colonelul Aurel-Mihai Negrescu din Roman, combatant pe Frontul de Răsărit, deblocat din armată în 1947, iar mama principesa Georgeta Rudolf Suțu din Iași, stră-strănepoata domnitorului Alexandru Nicolae Suțu, sora pianistei Rodica Suțu și fiica scriitorului Rudolf Suțu[1].
Între 1968 și 1970, publică poezie de factură suprarealistă în țară, la revista studențească Amfiteatru. Ca scriitor se remarcă prin eseurile sale și prin proza scurtă. Dialogul Teologilor, Eseuri, Poarta Luminii sunt câteva dintre volumele sale de eseuri publicate de-a lungul timpului (la Editura Dorul din Danemarca). A scris și nuvele precum Concertul de Händel, Cleopatra, Besadà, Meredith ș.a. Parte din acestea se regăsesc și în volumul La Bocca della Verità publicat în 2016 la Editura Junimea din Iași[1].
În 1975 se dedică studiului picturii și Istoriei Artelor. Face pelerinaje anuale la mănăstirile din Moldova, unde studiază iconografia[2].
Anul 1977 îl găsește în conflict deschis cu regimul comunist, ca semnatar al apelului lui Paul Goma și coautor și semnatar împreună cu Ioan Marinescu, Dan Iosif Niță, Raymond Păunescu și Nicolae Windisch al unui protest împotriva nerespectării drepturilor omului în România[3]. Este arestat și condamnat la un an de muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În urma grevei foamei declarată public la 1 septembrie 1977 și ținută efectiv timp de aproape o săptămână în condiții de torturi fizice și psihice din partea Securității și în urma intervenției organizației Amnesty International și a președintelui Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter, este eliberat și expulzat din țară la sfârșitul aceluiași an, obținând azil politic în Franța și stabilindu-se la Paris[1][4][5].
Expune pictură religioasă în Austria, Franța și Germania, trecând ulterior la suprarealism[2].
După revoluția română din 1989 abandonează pictura, devenind membru al Asociației Ziariștilor Români din Vest (AZR), publicând câteva sute de articole literare și politice în ziarele românești din țară și exil, precum și o suită de interviuri cu personalități din lumea literară și artistică a exilului. De asemenea, devine membru activ al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și al Uniunii pentru Regele Mihai (UPRM) din Franța, între 1990 și 2000. Colaborează, în 2002, la serialul Memorialul Durerii, realizat de Lucia Hossu-Longin[2] și la filmele documentare Fanarioții, realizat de Dr. Erato Paris din Atena (2009, premiat la Festivalul Filmului Documentar, Câmpulung Muscel, 2011), Salutări din Iași, realizat de prof. Dragoș Zămoșteanu (2011) și România de sânge albastru, realizat de Carmen Avram și Ana Mihail-Iorga (Antena3 - 2017). Este membru al Societății culturale ,,Junimea’’ Nouă și al Institutului Român de Genealogie și Heraldică ,,Sever Zotta’’ din Iași.
OPERA
Proza lui Radu Negrescu-Suțu cultivă cu predilecție căutarea sensului metafizic pierdut la o primă vedere și ascuns până și în cele mai aparent banale fapte diverse.
Poezie
- Zece Amintiri (1996)
- Și-alte patru triste cânturi (2002)
Eseuri și nuvele
- Dialogul Teologilor (1995, 2009)
- Eseuri (1996)
- Poarta Luminii (1999)
- Concertul de Händel (2000)
- Cleopatra, Besadà, Meredith (trilogie) (2015)
- La Bocca della verità (2016)
- Iluzia cristalizării (2019) - în dialog cu Liliana Corobca
- Annalisa, Plombal, Lixandru (trilogie) (2020)
Genealogie
- Livre d’or de la Famille Soutzo (2005)
- Les Cazaban, une chronique de famille - Eugen Dimitriu & Filip-Lucian Iorga (2007) - colaborare
- Entretiens avec les familles Phanariotes - dr. Erato Paris (2008) - colaborare
- Descendența „europeană” a Alexandrinei Alexandru Suțu (2008)
- Descendenții contemporani ai boierimii române - Filip-Lucian Iorga (2010) - colaborare
- Cartea de aur a Familiei Suțu (2015, 2020)
- Stirpea Drăculeștilor (2017)
Filme documentare, colaborări
- Memorialul Durerii (2002) - de Lucia Hossu-Longin
- Regăsirea demnității de Om, de Nicolae Mircea Năstase, Radio România Internațional, București (2008)
- Salutări din Iași (2011) - de dr. Dragoș Zămosteanu
- România de sânge albastru (2017) - de Ana Mihail-Iorga, film Antena 3
- Povești cu blazon (2017) - de Ana Mihail-Iorga, film Antena 3
- Descendenții Familiei Suțu, (2019) - de Mihaela Coposciuc, film ProTV
- Grup Canal '77 (2019) - de dr. Dragoș Zămosteanu
- Festivalul de Film și Istorii - Râșnov (2019)
- Festivalul de Film Internațional - Sibiu (2019)
- Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri (FILIT) - Iași (2019)
- Festivalul de Film Documentar DocEst - Iași (2019)
- Comunism, exil, destine sau puterea cuvântului NU în România totalitară (2019) - de Oana Lazăr, film TVR Iași (2019)
Volume omagiale, colaborări
- Prefața la Prin Bucurestiul albanez de Adrian Majuru - Editura Privirea (2006)
- Nouăzeci de ani de la dispariția fondatorului psihiatriei românești Alexandru A. Suțu, Editura Academiei Română (2009)
- Paul Goma, Dosarul unei iubiri târzii, Editura Eagle Publishing House (2010) (2015)
- Oana Marinache, Louis Pierre Blanc, Editura Istoria Artei, București (2014)
- Mihai Dim. Sturdza - Editura Universității Al. I. Cuza, Iași (2014)
- Rudolf Suțu, Iașii de odinioară, Editura Corint (2015)
- Flori Bălănescu, Grup Canal '77, Editura Ratio et Revelatio (2015)
- IICCMER, Paul Goma și exilul etern, Editura Ratio et Revelatio (2016)
- Prefața la albumul de pictură Coloane de lumină de Nazen Peligrad, București (2019)
- Prefața la volumul de versuri Lumi împărțite, de Mihaela Gudană, Ed. PrincepsMultimedia, Iași (2020)
Radu Negrescu-Suțu
Radu Negrescu-SuțuDate personale Născut (69 de ani)
BucureștiPărinți Aurel-Mihai Negrescu
Georgeta Rudolf SuțuCăsătorit cu Manuela Dogaru Copii Alexandru Negrescu-Suțu Naționalitate român Religie creștin ortodox Ocupație scriitor, ziarist Activitatea literară Specie literară eseu, proză scurtă, poezie, genealogie
- 1957: Daniel Stern (n. 28 august 1957) este un actor american.
FILMOGRAFIE
- 1960: Julio César Romero (născut 28 august 1960 în Luque, Paraguay) mai bine cunoscut ca „Romerito” a fost un jucător de fotbal paraguayan, considerat ca fiind unul dintre cei mai buni jucători paraguayeni din istorie. A fost singurul paraguayan trecut de Pelé pe lista FIFA 100.
- 1962: David Andrew Leo Fincher (n. 28 august, 1962) este un regizor american de film și videoclipuri, cunoscut pentru filmele sale stilate și negre, în special Se7en, Fight Club, Zodiac, The Social Network, The Curious Case of Benjamin Button, The Girl with the Dragon Tattoo, Fata disparută.
S-a născut în Denver, Colorado, pe 28 august 1962. Tatăl său a fost bucătar, Howard Fincher, iar mama sa Claire, asistentă medicală la un centru de bolnavi psihic. A locuit în Oregon în copilărie, iar la vârsta de opt ani a încercat primul film cu o cameră de 8 mm. S-a angajat în tinerețe la Industrial Light & Magic, în 1980, unde a făcut parte din echipa de producție a filmului Twice Upon a Time, Return of the Jedi, Indiana Jones și the Temple of Doom. A regizat și reclame, el fiind răspunzător pentru binecunoscutul avertisment pentru fumător, în care apare un fetus fumând o țigară. Tocmai acest spot l-a adus în atenția producătorilor din Los Angeles, care i-au oferit șansa de a regiza documentarul The Beat of the Live Drum. A mai regizat și alte spoturi pentru Revlon, Converse, Nike, Pepsi, Sony, and Levi's. A intrat în echipa Propaganda Films, alături de care a regizat mai multe videoclipuri muzicale și reclame.
VIDEOCLIPURI REGIZATE
FILMOGRAFIE
Filme/seriale
Jocuri video
Clipuri video
Ca regizor de clipuri video, Fincher a câștigat două Premii Grammy pentru cel mai bun clip video, pentru clipul "Love Is Strong" al lui The Rolling Stones (1995) și "Suit & Tie" al lui Justin Timberlake & Jay-Z (2013), și trei premii MTV Video Music Award for Best Direction, fiind unul din cei mai premiați regizori din categorie, alături de Spike Jonze.
- "Dance This World Away", Rick Springfield (1984)
- "Celebrate Youth", Rick Springfield (1984)
- "Bop Til You Drop", Rick Springfield (1984)
- "Shame", The Motels (1985)
- "Shock", The Motels (1985)
- "Celebrate Youth", Rick Springfield (1985)
- "All The Love In The World", The Outfield (1986)
- "Everytime You Cry", The Outfield (1986)
- "One Simple Thing", Stabilizers (1986)
- "She Comes On", Wire Train (1987)
- "Should She Cry", Wire Train (1987)
- "Endless Nights", Eddie Money (1987)
- "Downtown Train", Patty Smyth (1987)
- "I Don't Mind At All", Bourgeois Tagg (1987)
- "Notorious", Loverboy (1987)
- "Love Will Rise Again", Loverboy (1987)
- "Johnny B", The Hooters[3] (1987)
- "Storybook Story", Mark Knopfler (1987)
- "Can I Hold You", Colin Hay (1987)
- "No Surrender", The Outfield (1987)
- "Say You Will", Foreigner (1987)
- "Don't Tell Me The Time", The Motels (1987)
- "Tell It To the Moon", The Motels (1988)
- "Heart of Gold", Johnny Hates Jazz (1988)
- "Englishman in New York", Sting[3] (1988)
- "Shattered Dreams" (second version),
- "Get Rhythm", Ry Cooder (1988)
- "Most of All", Jody Watley (1988)
- "Roll With It", Steve Winwood[3] (1988)
- "(It's Just) The Way That You Love Me" (version 1988), Paula Abdul (1988)
- "Holding On", Steve Winwood (1988)
- "Heart", Neneh Cherry (1989)
- "Bamboleo" (second version), Gipsy Kings (1989)
- "Straight Up", Paula Abdul[3] (1989)
- "Most of All", Jody Watley (1989)
- "Real Love", Jody Watley (1989)
- "Bamboleo" (third version), Gipsy Kings (1989)
- "She's a Mystery to Me", Roy Orbison (1989)
- "Forever Your Girl", Paula Abdul (1989)
- "Express Yourself", Madonna[3][6] (1989)
- "The End of the Innocence", Don Henley (1989)
- "Cold Hearted", Paula Abdul[6] (1989)
- "(It's Just) The Way That You Love Me" (version 1989), Paula Abdul (1988)
- "Oh Father", Madonna (1989)
- "Janie's Got a Gun", Aerosmith[3][6] (1989)
- "Vogue", Madonna (1990)
- "Cradle of Love", Billy Idol[3] (1990)
- "L.A. Woman", Billy Idol[10] (1990)
- "Freedom '90", George Michael[3] (1990)
- "Who Is It?", Michael Jackson[4][5] (1992)
- "Bad Girl", Madonna (1993)
- "Love Is Strong", The Rolling Stones (1994)
- "6th Avenue Heartache", The Wallflowers[6] (1996)
- "Judith", A Perfect Circle[6] (2000)
- "Only", Nine Inch Nails[7] (2005)
David Fincher
Fincher la premiera The Girl with the Dragon TattooDate personale Nume la naștere David Andrew Leo Fincher[1][2] Născut (57 de ani)
Denver, Colorado, SUACăsătorit cu Donya Fiorentino (1990–1995) Copii Phelix Imogen (n. 25 aprilie 1994) Cetățenie SUA Ocupație Regizor de film, producător de film, regizor de clipuri video Activitate Alte nume Finch, Dave Fincher Alma mater Ashland High School[*] Ani de activitate 1984–prezent Lucrări remarcabile Seven, Fight Club, Zodiac, The Social Network, The Curious Case of Benjamin Button, The Girl with the Dragon Tattoo Premii BAFTA pentru cel mai bun regizor ()
Primetime Emmy Award for Outstanding Directing for a Drama Series[*] ()
National Board of Review Award for Best Film[
- 1963: Maria Gheorghiu (n. 28 august 1963, Reșița) este o cantautoare română de muzică folk. În 1993 a câștigat trofeul festivalului național Om Bun. Maria Gheorghiu s-a născut la Reșița, România,[1] la 28 august 1963. La vârsta de trei ani a început să studieze baletul. [2] A moștenit talentul artistic de la părinții și bunicii săi. A studiat oboiul, pianul și vioara la Școala de Muzică din orașul natal, absolvind-o în anul 1977.[3] S-a alăturat apoi corului "Miorița", în care a cântat timp de zece ani, sub conducerea dirijorului Doru Morariu. Apoi a făcut parte din Cenaclul Atheneum din Reșița, în care recita poezii. [4] Are o fiică, Maria Cassandra. Maria Gheorghiu a participat la festivaluri de muzică folk alături de artiști ca Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru, Ștefan Iordache, Dorel Vișan, Eusebiu Ștefănescu, Valeria Seciu, Anda Călugăreanu, Ducu Bertzi, Daniel Iancu, Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Tatiana Stepa, Ștefan Hrușcă, Mircea Baniciu, Ovidiu Mihăilescu. Încă de la începutul carierei a fost susținută de folkistul și compozitorul Valeriu Sterian, alături de care a lansat piesele "Maria de Mangop", "Bocetul lui Ioan cel fără de mormânt" și "Ușa ce-o încui". Cea care a sfătuit-o să urmeze o carieră muzicală a fost marea actriță Leopoldina Bălănuță, iar cea care i-a sugerat să cânte colinde a fost actrița și cântăreața Anda Călugăreanu.
În 1984 a cântat în Cenaclul Flacăra. După 1989 a avut turnee în Franța, Danemarca, Norvegia, Grecia, Austria, Canada. În 1993 a obținut trofeul prestigiosului festival național de muzică folk, "Om Bun".
În 1995, Maria Gheorghiu a lansat prima casetă audio, Lacrimi în flăcări. În 1997 a lansat albumul Canon și Maria Gheorghiu, iar în 1996 a apărut primul său album de colinde, Pe la case luminate. A colaborat cu renumiți compozitori, precum Eugen Mihăescu și Adrian Ordean, în 1999 lansând albumul Floare de vârtej. Versurile cântecelor sale aparțin unor poeți celebri, precum Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu, Octavian Paler, Miron Manega, Camelia Radulian, Clara Mărgineanu.[4]
În 2002, albumul Pe la case luminate a fost reeditat, iar în 2004 Maria Gheorghiu a lansat un nou album, Timp netrăit. A susținut un recital alături de Orchestra Filarmonicii din Kiev, în 2006, chiar înainte de a reedita albumul Floare de vârtej, în 2007.
Începând cu 2008, Maria Gheorghiu a susținut numeroase spectacole alături de trupa Atelier. În majoritatea aparițiilor de pe scenă este acompaniată de pianistul Radu Grațianu.
În 2010, Maria Gheorghiu a lansat albumul Curcubeu, urmat în 2013 de un album "Best of", intitulat De 20 de ani "Om bun", care include cântece din 1993 și apărute ulterior, precum și patru melodii noi. [6]
Între anii 2013-2015, Maria Gheorghiu a susținut spectacolul Sub zodia Mariei, avându-i ca parteneri de scenă pe pianistul Radu Grațianu și pe actorii Eusebiu Ștefănescu, Adriana Trandafir, Tomi Cristin, Adrian Păduraru. Spectacolul este dedicat unor personalități feminine cu numele Maria, care au influențat destinul României și al lumii. Cele patru Marii evocate sunt: Fecioara Maria, prințesa bizantină Maria de Mangop, Regina Maria a României și cântăreața Maria Tănase, cea supranumită "pasărea măiastră".[7]
De asemenea, Maria Gheorghiu a colaborat cu muzicienii Dominique Voquer și Anette Bonneville. [2] În afara activității muzicale, Maria Gheorghiu moderează emisiuni și programe muzicale pentru Radio România și Radio București FM, unde promovează muzica folk și publică articole de presă. [8]
Proiectul "Folk fără vârstă", prezentat de Maria Gheorghiu, a fost derulat timp de șapte ani de către Radio România și a făcut obiectul unora dintre emisiunile sale de la Radio România București FM. El s-a desfășurat în principalele colegii și licee bucureștene, cu extindere și la unele facultăți. S-au organizat și cateva Gale "Folk fără vârstă", la acestea participând majoritatea folkiștilor din garda veche, dar și din cea nouă. Proiectul a fost organizat cu sprijinul nemijlocit al fabricii de instrumente muzicale, Hora Reghin. [9]
Maria Gheorghiu a făcut parte din juriul a numeroase festivaluri de muzică folk, de multe ori fiind desemnată președintă a juriului: Tatiana Stepa - Mizil, Toamna Baladelor, Flori de gheață și MiniStar Cireșar - București, Acustic Live Festival - Reghin, Dor de Folk - Brașov, Fălticeni Folk - Fălticeni. La începutul carierei, Maria Gheorghiu a fost inflențată de cantautoarele Joan Baez și Marcela Saftiuc. [4]
Este pasionată de fado. Renumita artistă portugheză Dulce Pontes a felicitat-o pentru modul în care interpretează celebrul său cântec Canção do Mar.[10]
Este singura interpretă care cântă Ave Maria, celebra lucrare a lui Franz Schubert, în limba română. Textul a fost scris de Horațiu Bena în 1938. Maria Gheorghiu este singura cântăreață din România care a dedicat un cântec unui monarh, și anume Reginei Maria a României. Cântecul se intitulează Inima de la Balcic și a fost compus în anul 2013, chiar în stațiunea Balcic de la malul Mării Negre, pe care Regina Maria a iubit-o foarte mult. Versurile cântecului aparțin poetului Miron Manega.
Maria Gheorghiu Date personale Nume la naștere Maria Gheorghiu Născută (56 de ani)
Reșița
Reșița, RomâniaCetățenie România Ocupație muzician, compozitor, cântăreață Activitate Gen muzical folk, pop Instrument(e) voce[*] Ani de activitate 1985 - prezent - 1965: Shania Twain (AFI: ʃəˈnaɪə 'tweɪn; n. 28 august 1965), născută sub numele de Eilleen Regina Edwards, este o cântăreață și textieră canadiană. Ea a devenit foarte cunoscută în domeniul muzicii Pop Country odată cu lansarea celui de-al treilea album din cariera sa, intitulat Come on Over, care a fost comercializat în aproximativ 40 de milioane de exemplare pe plan internațional. Twain este singura interpretă care a reușit să obțină trei discuri de diamant în S.U.A. și se clasează pe locul secund în topul celor mai de succes artiști canadieni, prima fiind Celine Dion.
Până în prezent, Twain a fost aclamată de critici, care i-au acordat cinci premii Grammy, 27 premii BMI, iar produsele sale discografice au fost foarte comercializate pe plan internațional. În total, Twain a vândut peste 65 de milioane de exemplare ale albumelor sale, dintre care 48 de milioane numai în S.U.A.. Eilleen Regina Edwards s-a născut în Windsor, Ontario, cel mai sudic oraș din Canada, fiind fiica lui Clarence Edwards și a soției acestuia, Sharon (născută Morrison). Părinții săi au divorțat când ea avea doi ani, iar Shania și sora sa, Jill, au intrat în custodia mamei lor. Ele s-au mutat în orașul Timmins din nord-estul statului Ontario, unde Sharon a născut o a treia fetiță, Carrie-Ann, și s-a recăsătorit cu Jerry Twain, un Ojibwa (nativ canadian indian), cu care a mai avut doi băieți, Mark și Darryl. Jerry Twain le-a adoptat legal pe fete, care și-au schimbat astfel numele în Twain. Din cauza relației de rudenie cu tatăl său vitreg, oamenii au presupus că Shania are origini Ojibwa, dar interpreta a declarat mai târziu într-un interviu că tatăl său biologic avea strămoși de origini indiene Cree.
Fiind unul dintre cei cinci copii ai familiei, Eilleen a avut o copilărie grea în Timmins. Părinții săi câștigau puțin, iar mâncarea pe care și-o permiteau era adeseori insuficientă. La un moment dat, în timp ce Jerry Twain era la serviciu, mama sa și restul familiei au călătorit 425 de mile, până la un adăpost de nefamiliști din Toronto, în căutare de ajutor. Ea nu a declarat la școală situația neplăcută în care se afla familia, de teamă că intervenția autorității ar putea duce la dezbinarea căminului lor. În comunitatea izolată unde a crescut, ea a învățat să vâneze și să taie lemne. Fiind nevoită să își ajute familia, din cauza problemelor financiare, Twain a lucrat într-un restaurant McDonald's și a început să cânte într-un bar local la vârsta de doar opt ani. Ea câștiga și câte douăzeci de dolari pe noapte, cântând pentru clienții rămași după închiderea barului. Deși interpreta și-a exprimat lipsa de plăcere în a cânta într-un astfel de mediu de la o vârstă atât de fragedă, crede că aceasta i-a fost „școala de arte” în care a deprins abilitățile necesare pentru a deveni o cântăreață de succes. La vârsta de treisprezece ani, Eilleen Twain a fost invitată să interpreteze în cadrul emisiunii Tommy Hunter Show difuzate de către televiziunea CBC. În timpul adolescenței, Twain a frecventat liceul Timmins High and Vocational School din oraș. Ea și-a continuat pasiunea pentru muzică prin intermediul unei formații locale numite Longshot, alături de care a reînregistrat melodii celebre ale anilor 1980.
În anul 1984, Eilleen Twain a interpretat un duet alături de muzicianul de origine canadiană Tim Denis. Duetul a apărut și pe unul dintre albumele acestuia.
La data de 1 noiembrie, 1987 mama și tatăl său vitreg au murit într-un accident rutier. Atunci, în vârstă de 22 de ani, Twain a decis să preia controlul asupra vieții de familie și să renunțe o vreme la cariera în muzică. Ea, frații săi vitregi Mark și Darryl și sora Carrie Ann s-au mutat în Huntsville, Ontario, unde Eilleen i-a întreținut cu banii câștigați din interpretările susținute în stațiunea Deerhurst, care se află în apropiere de Huntsville.
După ce producătorul de muzică rock, Robert John "Mutt" Lange a ascultat o perioadă melodiile și felul de a cânta a Shaniei, el s-a oferit să îi creeze materiale discografice noi. După multe dialoguri telefonice, cei doi s-au întâlnit în persoană la Festivalul muzical CMA în luna iunie a anului 1993. Twain a remarcat interesul lui Lange pentru muzica sa, iar în doar câteva săptămâni, cei doi au devenit foarte buni prieteni.
Cei doi au colaborat pentru producerea celui de-al doilea album din cariera profesionistă a Shaniei Twain. Acesta, intitulat The Woman in Me a început să fie comercializat în prima parte a anului 1995 în America de Nord. Toate melodiile incluse pe acest material discografic au fost produse de către Twain și Lange, exceptând The Woman in Me (compusă integral de către Lange) și Leaving Is the Only Way Out (compusă integral de către Shania).
The Woman in Me a ajuns rapid pe prima poziție a topului Billboard, la categoria "Albume de muzică country". În S.U.A., materialul discografic a fost certificat de douăsprezece ori cu discul de platină, echivalent cu 12 milioane de exemplare comercializate.
Dintre cele opt single-uri extrase de pe album, patru au câștigat primul loc în clasamentele de specialitate ale muzicii country din America de Nord. Acestea sunt: Any Man of Mine, (If You're Not in It for Love) I'm Outta Here! ,You Win My Love și No One Needs to Know.
Albumul The Woman in Me i-a adus Shaniei Twain multe premii, cel mai important fiind în cadrul Premiilor Grammy la categoria Cel mai bun album de muzică country. Academia Muzicii Country a declarat The Woman in Me albumul anului, iar Shania Twain a primit premiul la categoria "Debutanta anului". Pa data de 1 ianuarie 2011 s-a căsătorit cu omul de afaceri Frederic Thiebaud în Puerto Rico.
- 1965: Tomi Cristin, actor român de teatru și film
- 1965: Amanda Tapping (n. 28 august 1965 în Rochford, Essex) este o actriță și producătoare canadiană de origine engleză. Ea este cel mai mult cunoscută pentru interpretarea rolului Samantha Carter în Stargate SG-1 și Stargate Atlantis. Momentan este personajul dr. Helen Magnus din serialul Syfy numit Sanctuarul.
Născută în Rochford, Essex, Anglia, se mută cu familia sa la Ontario, Canada atunci când ea avea trei ani. A studiat la North Toronto Collegiate Institute unde a excelat în știința mediului și teatru. Cu toate acestea, atunci când a absolvit în 1984, ea a decis să-și concentreze atenția către viața artistică și se înscrie la școala de arte dramatice de la Universitatea din Windsor [1]
Din 2004 Amanda Tapping locuiește cu soțul ei, Alan Kovacs, în Vancouver, Columbia Britanică. Are o fiică, Olivia B., născută pe 22 martie 2005. Tapping are doi frați în viață, Richard și Christopher. Chris este fratele ei geamăn, care trăiește în Toronto și este administrator de baze de date. Al treilea frate, Steven, a murit în decembrie 2006. După absolvire Tapping a continuat să studieze arta teatrală în timp ce desfășoară și cîteva activități de producție. Ea apare în reclame de televiziune și joacă diferite roluri cum ar fi în episoade din serialele Dosarele X sau La limita imposibilului. De asemena întemeiază o trupă de comedie numită "Random Acts", în care colaborează cu Katherine Jackson și Anne Marie Kerr, în Toronto la începutul anilor 90.[3]
Amanda Tapping este cel mai bine cunoscută pentru rolul Samantha Carter din serialul TV Stargate SG-1, în care a debutat în 1997. După încheierea filmărilor la SG-1 Tapping a reluat rolul lui Samantha Carter în Stargate Atlantis ca noul comandant al expediției Atlantis (Atlantida).[4] Cu toate acestea, în sezonul cinci rolul lui Tappings-a redus doar la "apariție specială a unei vedete" cu aparitii ocazionale[5] din cauza alegerii ei de a-și concentra atenția pe dezvoltarea unui noi serial de la canalul Syfy numit Sanctuarul. Acest serial a constat din 13 episoade, care s-au continuat cu 8 episoade difuzate pe internet în 2007, unde scenariul și caracterele sunt în totalitate realizate pe computer. Tapping este și vedetă care interpretează, dar și producator executiv al acestei producții.
În 2007, Tapping a cîștigat Canadian Comedy Award pentru cea mai bună actriță pentru rolul său din filmul de scurtă durată Breakdown. Prima experiență ca regizor a fost în timpul sezonului al șaptea al serialului Stargate SG-1 în episodul "Resurrection", scenariul Michael Shanks.[7] Ea a mai regizat episodul șapte din sezonul al doilea al serialului Refugiul intitulat "Veritas".
FILMOGRAFIE
Film An Titlu Rol Note 1996 What Kind of Mother Are You? Ingrid Elstad 1997 The Donor Cassie 1997 Booty Call Dr. Moore 2001 The Void Prof. Eva Soderstrom 2002 Stuck Liz 2002 Life or Something Like It Carrie Maddox 2006 Breakdown Mary Johnson Short film 2008 Stargate: The Ark of Truth Locotenent Colonel Samantha Carter 2008 Stargate: Continuum Colonel Samantha Carter 2009 Dreptate pentru mama mea Josephina Rooney 2012 Space Milkshake Valentina Post-production 2012 Random Acts of Romance Dianne Televiziune An Titlu Rol Note 1995 Rent-A-Kid Mrs. Nicely film de televiziune 1995 Net Worth Colleen Howe film de televiziune 1995 The Haunting of Lisa Gina/Angel film de televiziune 1995 Degree of Guilt Marcy film de televiziune 1996 Remembrance Linda film de televiziune 1996 Golden Will: The Silken Laumann Story Kathryn Laumann film de televiziune 1994 Forever Knight Dr. Naomi Ross Episodul: "Near Death" 1996 Flash Forward Miss Yansouni 6 episoade 1996 Due South Audrey McKenna Episodul: "Starman" 1996 The X-Files Carina Sayles Episodul: "Avatar" 1997–2007 Stargate SG-1 Captain/Major/Lt. Col. Samantha Carter 211 episoade 1998 Millennium Dr. Cantor Episodul: "Borrowed Time" 1998 La limita imposibilului Cmdr. Kate Girard Episodul: "The Joining" 2000 Blacktop Waitress film de televiziune 2004 Legend of Earthsea Lady Elfarren film de televiziune 2004 Traffic Home owner's wife Miniserial 2004–2005 Proof Positive Host 10 episoade 2005–2009 Stargate Atlantis Colonel Samantha Carter 25 de episoade 2006 Engaged to Kill Detectiv Burns 2007 Refugiul Helen Magnus 8 web-episoade 2008–2011 Refugiul Helen Magnus 59 episoade 2008 Ghost Hunters Rolul său Episoade:- "Live Show Results"
- "Ghost Hunters Live Halloween Special from Ft Delaware"
2009–2010 Stargate Universe General Samantha Carter Episoade:- "Air: Partea 1"
- "Incursion (Partea 1)"
2010 Canadian Comedy Shorts Mary Johnson Episodul: Holy War Dance Party 2012 Supernatural Naomi Episodul: A Little Slice of Kevin Episodul: Hunteri Heroici
AMANDA TAPPING
AMANDA TAPPING LA COMIC CON ÎN 2011DATE PERSONALE NĂSCUTĂ (54 DE ANI)
ROCHFORD, ESSEX, ANGLIACĂSĂTORITĂ CU ALAN KOVACS CETĂȚENIE CANADA
REGATUL UNITOCUPAȚIE ACTRIȚĂ
ACTRIȚĂ DE FILM
ACTRIȚĂ DE TELEVIZIUNE[*]
ACTRIȚĂ DE TEATRU[*]
REGIZOR DE TELEVIZIUNE[*]ACTIVITATE ALMA MATER NORTH TORONTO COLLEGIATE INSTITUTE[*]
UNIVERSITY OF WINDSOR[ - 1966: Julen Lopetegui Agote (Asteasu, Guipúzcoa, 28 August, din 1966) este antrenorul celor de la Sevilla FC cu care a reușit în sezonul 2019-2020 să cucerească trofeul UEFA Europa League.
- 1968: Alessandro Puccini (n. 28 august 1968, Cascina, Provincia Pisa) este un fost scrimer italian specializat pe floretă, campion olimpic la Atlanta 1996, dublu campion mondial pe echipe în 1990 și în 1994 și campion european pe echipe în 1999.
- 1969 - S-a nascut actorul american Jason Priestey.
- 1972: Franck Boidin (n. 28 august 1972, Hénin-Beaumont, Franța) este un fost scrimer olimpic francez, specializat pe floretă. A fost laureat cu bronz individual la Jocurile Olimpice din 1996 și la Campionatul Mondial din 2001. Cu echipa Franței a fost campion mondial în 1997 și în 2001.
După ce și-a încheiat cariera de sportiv, a devenit antrenor. În anul 2008 a fost numit la echipa națională a Franței de floretă feminin. Din 2012 se ocupa, în plus, de echipa masculină.
1975: Dan Tăpălagă (n. 28 august 1975, Copșa Mică, județul Sibiu) este un jurnalist român. Este licențiat în jurnalism al Universității Lucian Blaga din Sibiu. A debutat ca jurnalist la Radio România Actualități în 1997, fiind apoi redactor la Radio Europa Liberă și BBC (1998-2002). A condus departamentul politic la Evenimentul zilei (2002-2004), a fost redactor-șef adjunct la Cotidianul (2004-2006) și șeful secției politice la România liberă. Timp de un an a fost director de dezvoltare editorială la Ziua de Cluj. Din 2007 este editor coordonator la site-ul HotNews.ro. În perioada ianuarie-martie 2005 a fost consilier și purtător de cuvânt al fostului ministru al justiției, Monica Macovei. A fost bursier Freedom House.
A predat cursuri de jurnalism politic la Facultatea de Jurnalistică din Sibiu (2005), Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București (2007) și la Centrul pentru Jurnalism Independent (jurnalism politic).
Dan Tăpălagă Date personale Născut (44 de ani)[1] Cetățenie România Ocupație jurnalist 1977: Alexandru Iliuciuc (n. 28 august 1977) este un fost portar român de fotbal.
1978: Daniel Stan (n. 28 august 1978, Curtea de Argeș, Argeș) este un atacant român. A debutat în Liga 1 pe 17 august 2003 în meciul Dinamo București - FC Oradea 1-0.
1980: Rachel Khoo (n. , Croydon, Regatul Unit)[1] [2] este o bucătăreasă, scriitoare și radiodifuzoare englezească, cu propria ei serie de gătit difuzată pe BBC. De asemenea, este fondatoare și redactor-șef a revistei online a stilului de viață Khoollect.
Rachel Khoo Date personale Născută (39 de ani)
Croydon, South London, EnglandCăsătorită cu 1 Copii 1 Cetățenie Regatul Unit Etnie Central Saint Martins[*] Ocupație - Cook
- Writer
- Broadcaster
Activitate Domiciliu Stockholm, Sweden Alma mater Central Saint Martin's College of Art and Design Ani de activitate 2010–present - 1981: Steven Robert Pelé (n. 28 august 1981, Brou-sur-Chantereine, Franța) este un fotbalist aflat sub contract cu U Cluj.
- 1982: Thiago Motta (n. 28 august 1982) este un fotbalist italian de origine braziliană retras din activitate, care a evoluat pe poziția de mijlocaș central. A fost antrenorul echipei de tineret a Paris Saint-Germain FC iar in prezent este antrenorul echipei Genoa CFC .
Anterior el a mai jucat la echipe ca FC Barcelona,[1] și Inter Milano, câștigând 11 trofee majore cu cele două cluburi.
Motta reprezintă echipa națională de fotbal a Italiei începând cu 2011, iar la Euro 2012, a devenit vice-campion cu naționala.
1982: Margaret LeAnn Rimes Cibrian (n. 28 august 1982),[1] cunoscută profesional ca LeAnn Rimes, este o cântăreață americanăde muzică pop și country. Cunoscută pentru vocea ei minunată, Rimes a cunoscut succesul, la vârsta de 13 ani după lansarea piesei Bill Mack "Blue", devenind cea mai tânară vedetă muzicii country, după Tanya Tucker în 1972.[2]
Rimes și-a făcut debutul în muzica country in 1996 cu albumul ei de debut: Blue, care a ajuns numărul unu în Top Country Albums și a fost certificat Multiplatinum în vânzările de Recording Industry Association of America (RIAA). Primul single, "Blue", a devenit un Top 10 hit și Rimes a câștigat recunoașterea națională pentru similitudinea ei cu stilul vocal al lui Patsy Cline. In 1997, a lansat cel de-al doilea albul You Light Up My Life:Inspirational Songs, s-a mutat la genul country pop, care a stabilit tendința pentru un șir de albume lansate în următorul deceniu Margaret LeAnn Rimes s-a născut în Jackson, Mississippi. Ea este singurul copil al lui Wilbur Rimes și Belinda Butler. Familia ei s-a mutat la Garland, Texas, atunci când ea a avea vârsta de 5 ani.[4][5] Ea a fost înscrisă în clasele vocale și de dans. Rimes a început cariera în teatru muzical, într-o producție Dallas, Texas A Christmas Carol, și aproape a reușit rolul principal in productia de pe Broadway, Annie. După apariția într-un show de televiziune Star Search, unde a fermecat clar gazda Ed McMahon, fapt ce a condus-o spre un titlu de campion timp de o săptămână, Rimes a decis să meargă înspre muzica country. Rimes a apărut de mai multe ori la Johnnie High's Country Music Revue în Arlington, Texas, unde a câștigat atenția unui talent național. La vârsta de nouă ani, Rimes a devenit o cântăreță experimentată. A fost în turneul național alătur de tatăl ei și, de asemenea, efectua cu regularitate a cappella "The Star Spangled Banner", în deschiderea Dallas Cowboys meciuri de fotbal. Wilbur Rimes a inceput sa inregistreze fiica sa, sub numele independent Nici Va Jak când aceasta a împlinit unsprezece ani. Ea a lansat trei albume între 1991 și 1996. Rimes a fost descoperită de către Dallas disc jockey și promoterul de înregistrare Bill Mack. Mack a fost impresionat de capacitatea vocală a lui Rimes, iar în următorii trei ani, el a făcut mai multe încercări de a o aduce la un nivel de masă. În centrul planului de a aduce succesul ei a fosthitul Blue,pe care Mack a pretins că el intenționează să fie înregistrata și transformată într-un hit de către Patsy Cline, dar ea a fost ucisă într-un accident de avion, înainte de înregistrarea vreodată a compoziției. În iulie 1994, Rimes a inregistrat piesa pe albumul ei independent, All That. 1996: Blue Dupa ce a semnat cu Curb Records, Rimes re-inregistrat o noua versiune a "Blue", care a fost lansată pe albumul ei de debut, și care a ajuns pe locul zece pe Billboard Country. În acest timp, mass-media a fost de parere că Rimes a fost succesoarea la moștenirea lui Patsy Cline. Albumul Blue a vândut 123000 de exemplare în prima săptămână, cea mai mare cifra din istoria SoundScan la acel moment. Acesta a ajuns la numărul unu de pe Top albume din țară și a debutat pe locul trei pe Billboard 200. În cele din urmă un total de patru milioane de exemplare în Statele Unite și opt milioane de exemplare în întreaga lume. All music a considerat albumul a fi "încântător", și că ar putea "inspira alți adolescenți". Rimes a scos mai multe single-uri de pe albumul ei country in 1996, începând cu One Way Ticket (Because I Can) , care a ajuns numărul unu în Billboard Country in 1996. Ea a lansat, de asemenea, un duet cu Eddy Arnold de pe album, un remake al unui hit de al acestuia din 1955 The Cattle Call. Alte hit-uri de pe album sunt incluse Top 5 The Light in Your Eyes și Hurt.
1997–2001: Trecerea la stilul pop si succesul mondial În septembrie 1997, a lansat următorul album de studio intitulat You Light Up My Life:Inspirational Songs. Albumul a avut cântece inspirational clasice, cum ar fi Clinging to Saving a Hand și Amazing Grace. Prezentă, de asemenea, remake-uri de muzică pop, cum ar fi cel al lui Debby Boone You Light Up My Life și cel al lui Bette Midler Rose. Albumul a fost o abatere de la edițiile anterioare a lui Rimes, deoarece conține mai mult stil Adult Contemporary decât Country. Albumul a vândut peste patru milioane de exemplare în Statele Unite ale Americii. Albumul conține o versiune extinsă a singlelului How I Live, care a ajuns in Billboard Hot 100, pe locul doi. How Do I Live, a stabilit un nou record în Billboard Hot 100 , a petrecut 69 săptămâni pe diagramă. La 13 octombrie 1997 a publicat primul ei roman, intitulat Holiday in Your Heart, împreună cu Tim Carter. În anul 2000, Rimes face o trecere completă în muzica pop. La data de 08 martie 2000, Rimes a contribuit la coloana sonoră din 1999 pentru filmul de televiziune Isus. Cântecul, I Need You, va fi lansat ca un single de pe coloana sonora a filmului la 18 iulie 2000.I Need You a fost caracterizat de Allmusic ca având similitudini cu cel de Adult Contemporary și muzica pop. Piesa a devenit un hit in Top 10 country și, de asemenea, un important pop hit. Rimes participa în fimul Coyote Ugly în anul 2000. Și, ar contribui, de asemenea,la patru melodii pentru coloana sonora a filmului la 1 august 2000. Două single-uri au fost eliberate de la coloana sonora a filmului Coyote Ugly. Can't Fight the Moonlight, a fost lansat ca single pentru coloana sonora a filmului pe 22 august 2000, iar al doilea single de pe coloana sonora a filmului,But I Do Love You În februarie 2002 Can't Fight the Moonlight a devenit un hit de crossover Pop, ajungand pe locul 11 în Statele Unite și de a devenit cel mai mare single de vânzare de 2001, în Australia. Can't Fight the Moonlight i-a adus lui LeAnn Rimes un Blockbuster Entertainment Award pentru cântecul favorit de la un film.
- 1983: Alfonso Herrera, cântăreț și actor mexican
- 1984: Paula Fernandes de Souza (n. 28 august 1984, Sete Lagoas, Minas Gerais, Brazilia) este o cântăreață de country braziliană.
Paula Fernandes
Paula Fernandes în 2011Date personale Nume la naștere Paula Fernandes de Souza Născută (35 de ani)
Sete Lagoas, BraziliaCetățenie Brazilia Ocupație muziciană, compozitoare, chitaristă Activitate Origine Sete Lagoas, Minas Gerais, Brazilia Gen muzical Country Tipul de voce contralto Instrument(e) chitară folk[*] Ani de activitate 1992-prezent Case de discuri Universal Music Group - 1985: Marius Macare (n. 28 august 1985, Galați, România) este un fotbalist român care evoluează în prezent la Unirea Slobozia. De-a lungul carierei a mai evoluat la Oțelul Galați, CF Brăila, FC Prefab Modelu și la Delta Tulcea.
- 1985: Bianca Del Carretto (n. 28 august 1985, Rapallo) este o scrimeră italiană specializată pe spadă, campioană europeană în 2014. Cu echipa Italiei a fost campioană europeană în 2007 și campioană mondială în 2009.
- 1985: Masahiko Inoha (n. 28 august 1985) este un fotbalist japonez.
- 1986: Emil Ducu Ninu (n. 23 august 1986, Craiova) este un jucător de fotbal român, ce joacă pe postul de fundaș central pentru Maccabi Ahi Nazareth. S-a transferat la Steaua în vara anului 2007, de la FC Național. Tânărul fotbalist este un produs al Școlii de Fotbal „Gică Popescu” din Craiova. A evoluat pentru „roș-albaștri” doar în partidele din Cupa României în sezonul 2008–09. A mai trecut pe la CSS Craiova, Școala de Fotbal „Gică Popescu” și FC Național. În sezonul trecut a fost împrumutat la Gloria Bistrița, dar a revenit la Steaua în iunie 2009, fiind inclus în lotul condus de Cristiano Bergodi.
- 1986: Florence Leontine Mary Welch[3] (n. 28 august 1986)[4][5][6] este o cântăreață și textieră engleză ce și-a cunoscut faima ca solistă a formației indie-rock Florence + the Machine. Albumul de debut al trupei, intitulat ”Lungs” a fost lansat în anul 2009. La data de 17 ianuarie 2010, albumul a devenit lider în Anglia, la 28 de săptămâni consecutive de când intrase în top. Cel de-al doilea album al formației, intitulat ”Ceremonials”, lansat în octombrie 2011, a debutat ca numar unu în Regatul Unit al Marii Britanii și al șaselea în Statele Unite ale Americii. Cel de-al treilea album al formației, intitulat "How Big, How Blue, How Beautiful" a fost lansat in iunie 2015. Florence Leontine Mary Welch s-a născut pe 28 august 1986, în Camberwell, Londra. Ea este fiica lui Evelyn Welch, o profesoară americană și a lui Nick Welch, director de publicitate. Florence este nepoata satiristului Craig Brown și a fostului redactor-șef adjunct de la The Daily Telegraph, Colin Welch.
Florence a fost școlită la Thomas's London Day School, urmând mai apoi să ajungă la Alleyn's School, din sud-estul Londrei. În timpul școlii, Florence a fost diagnosticată cu dislexie și dispraxie.[7] După terminarea școlii, ea a studiat la Colegiul de Arte Camberwell, dar l-a abandonat pentru a se concentra pe muzică. Fascinația ei pentru teroare și destin a fost intensificată odată cu moartea bunicilor săi, la câțiva ani diferență unul de altul. Când avea 10 ani, a asistat la moartea bunicului ei, iar la 14 ani, bunica sa, istoric de artă, s-a sinucis.
FILMOGRAFIE
2014 - Untitled Terrence Malick Project (post-producție)
Florence Welch
Florence în 2013Date personale Nume la naștere Florence Leontine Mary Welch Născută (33 de ani)
Camberwell, Anglia
Londra, Regatul UnitPărinți Evelyn Welch[*][2] Cetățenie Regatul Unit Ocupație Musiciană, cântăreață, compozitoare, aranjoare Activitate Studii Alleyn's School[*], University of the Arts London[*][1], Camberwell College of Arts[*] Gen muzical Indie rock, baroque pop, art rock, indie pop, neo soul Tipul de voce contralto Instrument(e) Vocal, baterie Ani de activitate 2006—prezent Case de discuri Moshi Moshi, Iamsound, Island, Universal Republic, Republic Colaborare cu Florence and the Machine, Ashok, Cosmo, Calvin Harris, A$AP Rocky, Dizzee Rascal, Josh Homme, Drake, HAIM, The Maccabees, Kid Harpoon, The xx, The Big Pink, The Horrors, Dev Hynes, The Weeknd - 1987: Roxana Condurache (n. ,[1] Iași, România[2]) este o actriță română.[3]. A fost premiată și nominalizată ca Cea Mai Bună Actriță la cea de-a 32-ediție a Premiilor Genie, pentru rolul din filmul canadian Denunțătorul În 2002 a câștigat Premiul Miss Freshmen al Liceului Emil Racovita. Urmare laa acest eveniment, a fost cunoscută de o agenție de modele, a fost antrenată în activitate de model. În timpul liceului, a avut foarte mult succes în piesele școlare. La vârsta de 18 ani, s-a mutat la București, pentru a studia actoria. În primul an de studiu, a lucrat pentru două spectacole: Actorii și o colaborare cu The Mask Theatre and Pulse, în regia lui Javier Opazo.
După această experiență, Roxana Condurache a acceptat un mic rol într-o comedie: muzicul The Gurtons Needle, Teatrul Mask. A avut nevoie să se pregătească timp de 3 luni pentru acest spectacol, luând lecții de canto cu Razvan Diaconu (compozitor) și lecții de dans cu Ioana Macarie (coregrafie).
În 2009, ea a jucat rolul de martor al tragediei din Hiroshima. Piesa a fost numită "Cries for Peace" și a fost regizată de Liana Cetechi. Spectacolul a avut loc la București. În acest an, ea a jucat un rol și în piesa "Frica și mizeria celui de-al Treilea Reich", scrisă de Bertold Brecht, în regia lui Razvan Marinescu. Piesa a câștigat cel mai bun preț de regie la festivalul "Teatru pentru tineri", care a avut loc la Piatra Neamț, România. În același an, a jucat rolul principal filmul "Extra Charged", regizat de Andrei Elvadeanu.
Anul 2009 a fost unul foarte important pentru Roxana Condurache. Atunci a fost descoperită de Larysa Kondracki și a oferit un rol foarte important în filmul The Whisleblower (Denunțătorul), cu nume mari precum Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, David Strathairn, Monica Bellucci și Nikolaj Lie Kaas.
FILMOGRAFIE
- 1987: Daigo Nishi (n. 28 august 1987) este un fotbalist japonez.
- 1988: Cătălina Ștefănescu este un politician român, deputat în legislatura 2012-2016, din partea USL Teleorman.
- 1989: Valtteri Bottas, pilot finlandez de Formula 1
- 1989: César Azpilicueta Tanco (pronunție în spaniolă: /ˈθesaɾ aθpiliˈkweta ˈtaŋko/; n. 28 august 1989) este un fotbalist spaniol care evoluează în Premier League la clubul Chelsea, pe poziția de fundaș.
- 1990: Julie Foggea (n. 28 august 1990, în Les Abymes, Guadelupa)[2] este o handbalistă din Franța care joacă pentru clubul românesc Rapid București[3][4] și pentru echipa națională a Franței
- 1990: Bojan Krkić Pérez (în sârbă chirilică: Бојан Кркић; n. 28 august 1990, Linyola) este un fotbalist spaniol de origine sârbă, care evoluează la clubul spaniol Deportivo Alavés, împrumutat de la Stoke City pe postul de atacant sau mijlocaș.
Steaua echipei de juniori și a naționalei Spaniei, a fost cooptat în prima echipă de Frank Rijkaard în 2007. Este considerat alături de colegul său, Lionel Messi, unul dintre cei mai promițători tineri fotbaliști din lume. Tatăl său era un jucător destul de faimos în Serbia, și, din 1997, este unul dintre scouterii Barcelonei.
1991: Funso Ojo (n. 28 august 1991, Antwerp, Belgia) este un fotbalist aflat sub contract cu FC Dordrecht.
- 1996: Kim Se-jeong (n. , Gimje[*], Coreea de Sud), nume de scenă Sejeong, este o cântăreață și actriță sud-coreeană, membră a formațiilor I.O.I[1] și Gugudan
Kim Se-jeong
Kim Se-jeongDate personale Născută (23 de ani)
Gimje[*], Coreea de SudCetățenie Coreea de Sud Etnie Coreeană Ocupație cântăreț, actriță Activitate Studii Hanyang Women's University[*] Gen muzical k-pop Instrument(e) voce Ani de activitate 2016 - prezent Case de discuri Jellyfish Entertainment Colaborare cu I.O.I - 2003: Quvenzhané Wallis (pronunțat în engleză /kwəˈvɛnʒəneɪ̯/;[3] n. 28 august 2003)[4][5] este o actriță americană, cunoscută pentru rolul lui Hushpuppy din Tărâmul visurilor (2012),[6] fiind cea mai tânără actriță nominalizată la Premiul Oscar.[7][8] Pentru Annie a fost nominalizată la Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (muzical/comedie).
Quvenzhané Wallis Date personale Născută (16 ani)[1][2]
Houma[*], SUACetățenie SUA Ocupație actriță
actriță de film
actriță de televiziune[*]
actriță de voce[ - 2007: Alessia Elena Vlad (n. 28 august 2007, București, România), cunoscută și cu numele de scenă Alessiah, este o cântăreață română de muzică pop-dance. Biografie:
- Alessia Elena Vlad s-a născut pe 28 august 2007 în România, București.
- Aceasta visase încă de mică la cariera ei muzicală și începând de la vârsta de 7 ani insistă pe lângă părinții ei să fie dusă la o scoală unde să poată urma cursuri de canto.
- la vârsta de 10 ani își alege numele de scenă AVI Alessia Vlad (Alessia Vlad Interpretă) și își lansează cariera muzicală, ca artist independent, cu melodia "Sunday".
- la 11 ani lansează cea de a doua piesa "Rebels" un proiect cu o poveste interesantă la care a lucrat aproape 2 ani.
- în paralel cu cursurile de la "Atelierul de voce si muzică" începe un nou curs de tehnică vocală la TiririMusic împreună cu profesoara Oana Brutaru
- o dată cu lansarea piesei Hurricane prin intermediul casei de discuri Universal Music România își alege un nou nume de scenă: Alessiah. Alessia Elena Vlad s-a născut în București într-o familie care nu are nici un istoric muzical. Încă de la vârsta de 4-5 insistă pe lângă părinții ei să fie dusă la o școala unde predau profesori cu experiență. La început nu a fost luată în serios, însă după multe insistențe mama ei o înscrie la "Atelierul de voce și muzică"[1].
Primi pași în muzică îi face la vârsta de 7 ani la "Atelierul de voce și muzică" al celebrei Loredana Groza și al Luciei Ciobotaru[2] din București unde a începe să urmeze cursurile de tehnica vocală CVT[3] ale profesoarei Anișoara Balmuș[4], iar în paralel studiază chitara. Aparițiile alături de Loredana Groza la emisiuni televizate sau la concertele acesteia o determină să-și ia în serios propria lansare în industria muzicală.[5]
Își începe cariera muzicală la vârsta de 10 ani și în data de 01.06.2018 de Ziua Copilului lansează prima ei melodie: "Sunday" în premieră la cunoscuta emisiune 'Neatza cu Răzvan și Dani[6], melodia fiind realizată de producătorul Vanotek.[7]
În febuarie 2019 lansează in premieră a doua melodie "Rebels" la Prietenii de la 11[8], realizată de același producător în colaborare cu Michael Tiri.[9][10][11][12]
În noiembrie 2019 Alessiah își marchează trecerea de la copilarie la adolescență prin lansarea unui nou single "Hurricane" și a unui nou videoclip extrem de sugestiv, melodia fiind realizată de producătorul Vanotek în colaborare cu Minelli. La nici o lună de la lansare piesa reușește să intre in playlist-ul postului de radio KissFm Chișinău și Alessiah înregistrează un prim succes neașteptat.
La 29 februarie 2020 a avut loc ceremonia de desemnare a câștigătorilor premiului OMUL ANULUI 2019 organizată de către revista VIP Magazin. Valoare, Integritate, Profesionism. Sunt criteriile după care în acest an a fost ales Omul Anului. Decizia a aparținut publicului în proporție de 50 la sută, iar celelalte 50 la sută au fost oferite de juriul invitat de redacție, iar Alessiah a fost premiata ca fiind "Omul Anului 2019" la sectiunea VIP Junior.
Alessiah Date personale Nume la naștere Alessia Elena Vlad Născută (12 ani)
București, România
București, RomâniaCetățenie română Ocupație Cântăreață Activitate Alte nume Alessiah Gen muzical dance, pop Instrument(e) voce, chitara Ani de activitate 2018–prezent Case de discuri Universal Music România
An | Titlu | Rol | Note |
---|---|---|---|
1979 | Starting Over | Student 2 | |
Breaking Away | Cyril | ||
1980 | It's My Turn | Cooperman | |
One Trick Pony | Hare Krishna | ||
Stardust Memories | An Actor | ||
A Small Circle of Friends | Crazy Kid | ||
1981 | Honky Tonk Freeway | Hitchhiker | |
1982 | I'm Dancing as Fast as I Can | Jim | |
Diner | Laurence "Shrevie" Schreiber | ||
1983 | Get Crazy | Neil Allen | |
Blue Thunder | Officer Richard Lymangood | ||
Daniel | Artie Sternlicht | ||
1984 | The Ratings Game | TV movie | |
Frankenweenie | Ben Frankenstein | Short film | |
C.H.U.D. | Al Shepherd / "The Reverend" | ||
Samson and Delilah | |||
1985 | Hometown | Serial TV | |
Key Exchange | Michael Fine | ||
1986 | The Boss' Wife | Joel Keefer | |
Hannah and Her Sisters | Dusty | ||
1987 | Born in East L.A. | Jimmy | |
1988 | The Milagro Beanfield War | Herbie Platt | |
D.O.A. | Hal Petersham | ||
Weekend War | Garfield | ||
The Wonder Years | Kevin Arnold/Narrator | Serial TV 1988 to 1993 | |
1989 | Little Monsters | Glen Stevenson | |
Leviathan | Buzz "Sixpack" Parrish | ||
Friends, Lovers, & Lunatics | Mat | ||
1990 | Coupe de Ville | Marvin Libner | |
My Blue Heaven | Will Stubbs | ||
Home Alone | Marv Merchants | ||
1991 | City Slickers | Phil Berquist | |
The Simpsons (season 2) | Narrator | Animated Serial TV | |
1992 | Home Alone 2: Lost in New York | Marv Merchants | |
1993 | SeaQuest DSV | Serial TV | |
Rookie of the Year | Phil Brickma | Also director | |
1994 | City Slickers II: The Legend of Curly's Gold | Phil Berquist | |
1995 | Bushwhacked | Max Grabelski | |
1996 | Celtic Pride | Mike O'Hara | |
1997 | Gun | Serial TV | |
Hey Arnold! | Animated Serial TV | ||
1998 | Very Bad Things | Adam Berkow | |
Crashbox | Warren "Steel Toe" Piper | TV Game Show | |
1999 | Dilbert | Dilbert | Animated Serial TV |
Partners | |||
2000 | How to Kill Your Neighbor's Dog | ||
2001 | Danny | Serial TV | |
Viva Las Nowhere | |||
2003 | Regular Joe | Serial TV | |
2004 | The Last Full Measure | ||
2006 | Bachelor Party Vegas | ||
The Last Time | |||
2008 | A Previous Engagement | ||
Otis | Will Lawson | ||
2009 | Whip It | Earl Cavendar | |
Family Guy | Animated Serial TV | ||
Monk | Sheriff Franklin (1 episode) | Serial TV | |
2010 | The Next Three Days | Meyer Fisk | |
Battle of the Bulbs | Bob Wallace | ||
2012 | A Christmas Story 2 | The Old Man | |
2013 | Workaholics | Travis Rockne | Serial TV |
Girlfriend in a Coma | Tom McNeil | Serial TV | |
Getting On | Richard James | Serial TV | |
2014 | Manhattan | Glen Babbit | Serial TV |
Daniel Stern | |
Daniel Stern | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (62 de ani)[1][2][3] Bethesda[*], SUA |
Frați și surori | David M. Stern[*] |
Cetățenie | SUA |
Ocupație | actor regizor de film scenarist actor de film actor de voce[*] actor de televiziune[*] producător de film |
Activitate | |
Alma mater | Bethesda-Chevy Chase High School[* |
LeAnn Rimes | |
LeAnn Rimes în octombrie 2009 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Margaret LeAnn Rimes |
Născută | (37 de ani) Jackson, Mississippi, SUA |
Căsătorită cu | Eddie Cibrian (din ) Dean Sheremet[*] (–) |
Cetățenie | SUA |
Ocupație | Cântăreață, textieră, scriitoare |
Activitate | |
Origine | Garland, Texas, SUA |
Gen muzical | Country, pop |
Tipul de voce | soprană |
Instrument(e) | voce[*] |
Ani de activitate | 1991–prezent |
Case de discuri | Curb |
Colaborare cu | Wilbur C. Rimes Darrell Brown |
Premii | Premiul Grammy pentru cel mai bun artist nou |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu