sâmbătă, 27 august 2022

  1. /28 AUGUST 2022 - ISTORIE PE ZILE:  Evenimente; Nașteri


EVENIMENTE

  • 476 - Sfârșitul Imperiului Roman de Apus. Romulus Augustus (475-476), ultimul împărat, este detronat de Odoacru, căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goților). Instaurarea dominației germanice în Italia.

    Flavius Romulus Augustulus (n. 463, d. după 476) ultimul împărat (475-476) al Imperiului Roman de Apus -  foto - ro.wikipedia.org

    Flavius Romulus Augustulus (n. 463, d. după 476) ultimul împărat (475-476) al Imperiului Roman de Apus – foto – ro.wikipedia.org

    Ultimele două decenii de existenţă ale Imperiului Roman de Apus sunt tragic marcate de un declin evident. Nu mai puţin de nouă împăraţi se perindă pe tronul Romei în foarte scurte şi neînsemnate domnii, existând chiar perioade în care tronul rămâne vacant. Există însă şi unele tentative de redresare. Senatorii galo-romani încearcă să-l încoroneze în anul 455 la Arles, cu sprijin vizigot, pe Avitus care la numai un an după instalarea la Roma este însă detronat de conducătorul sueb al armatei pe nume Ricimer, ce va conduce efectiv până la moartea sa, survenită în 472, destinele imperiului. Acesta va reuşi chiar să impună un succesor în persoana nepotului său Gundobard, care va renunţa însă curând la putere întorcându-se în patria sa.

    Imperiul Roman de Apus în 395 - foto: ro.wikipedia.org

    În aceste condiţii, o ultimă încercare vine din partea patricianului roman Orestes, care îşi încoronează cu diadema imperială fiul minor Romulus Augustus, diminutivat dispreţuitor în epocă „Augustulus”. Revolta germanicilor din armată sub conducerea lui Odoacru dejoacă însă planurile lui Orestes, micuţul împărat fiind trimis, după numai un an de aşa-zisă domnie, în exil la Neapole. Preluarea puterii de către Odoacru este legiferată de Senat iar insignele imperiale sunt trimise la Constantinopol însoţite de un mesaj, prin care se afirma că Apusul nu mai are nevoie de împărat, fiind destul cu unul la Constantinopol.

  • 489Theodoric cel Mare, regele ostrogoților, îl învinge pe Odoacru în bătălia de la Isonzo.
  • 1189 - A treia Cruciada – Cruciaţii încep Asediul Acrei (28 august 1189 – 12 iulie 1191)

    Asediul Acrei din anii 1189-1191 Parte din Cruciada a treia  (miniatură din secolul XIII) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Asediul Acrei din anii 1189-1191 – Parte din Cruciada a treia (miniatură din secolul XIII) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Asediul Acrei a fost cel mai important eveniment al cruciadei a treia, începând pe data de 28 august 1189 și terminându-se pe 12 iulie 1191, și pentru prima dată în istoria cruciadelor regele a fost nevoit să se îngrijească personal de apărarea Țării Sfinte. A fost de asemenea și evenimentul cu cele mai multe pierderi din toată perioada cruciadelor, pentru clasa conducătoare creștină din est.

  • 1521 - Turcii otomani au ocupat Belgradul.

  • 1565 - A fost fondata prima asezare permanenta a europenilor in America de Nord, San-Agostin (Florida).
  • 1619 - Ferdinand al II-lea a fost ales împărat al Sfântului Imperiu Roman.

    Ferdinand al II-lea (n. 9 iulie 1578, Graz - d. 15 februarie 1637), din Casa de Habsburg, împărat al Imperiului romano-german între 1620-1637. A fost și arhiduce de Stiria din 1617-1619 și a doua oară din 1620-1637 și rege al Ungariei din 1618-1625, totodată rege al Boemiei. A participat la Războiul de 30 de ani între 1618 și 1648 - foto - ro.wikipedia.org

    Ferdinand al II-lea - foto – ro.wikipedia.org

    Ferdinand al II-lea (n. 9 iulie 1578, Graz – d. 15 februarie 1637), din Casa de Habsburg, împărat al Imperiului romano-german între 1620-1637. A fost și arhiduce de Stiria din 1617-1619 și a doua oară din 1620-1637 și rege al Ungariei din 1618-1625, totodată rege al Boemiei. A participat la Războiul de 30 de ani între 1618 și 1648.

  • 1789 - Astronomul german William Herschel a descoperit un nou satelit al planetei Saturn, Enceladus.

    Sir Frederick William Herschel - foto: ro.wikipedia.org

    Sir Frederick William Herschel (în germană Friedrich Wilhelm Herschel n. 15 noiembrie 1738 Hanovra, Principatul Braunschweig-Lüneburg, Sfântul Imperiu Roman – d. 25 august 1822 Slough lângă Windsor, Marea Britanie) a fost un astronom, inventator și muzician britanic de origine germană.

    Enceladus, fotografiat de sonda Cassini - foto: ro.wikipedia.org

    Enceladus este un satelit al planetei Saturn, al șaselea ca mărime. El a fost descoperit în 1789 de William Herschel.

  • 1804: La 28 august/9 septembrie un puternic incendiu a distrus o parte a Bucureștiului. După aceasta s-au luat primele măsuri de aliniere a străzilor orașului.
  • 1817 - Impăratul rus aprobă decizia Consiliului de Miniştri de a permite coloniştilor nemţi, veniţi din regatele Wurtemberg şi Bavaria, să se stabilească în Basarabia ţaristă.
  • 1833 - In Imperiul Britanic a fost abolita prin lege sclavia (The Slavery Abolition Act).

    illustration from the book: The Black Man's Lament, or, how to make sugar by Amelia Opie. (London, 1826) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    illustration from the book: The Black Man’s Lament, or, how to make sugar by Amelia Opie. (London, 1826) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Legea de Abolire a Sclaviei din 1833 din Regatul Unit (citată 3 & 4 Will. IV c. 73) a fost o lege adoptată de Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei în anul 1833 prin care se abolea sclavia în Imperiul Britanic (exceptând „Teritoriile aflate în posesia Companiei Indiilor Orientale”, „Insula Ceylon”, și „Insula Sfânta Elena”). Legea a fost abrogată în 1998 ca parte a unei largi reorganizări a legislației engleze, dar stipulările de interdicție a sclaviei rămân în vigoare.

  • 1850 - Opera romantică Lohengrin a compozitorului german Richard Wagner a avut premiera la Weimar, în Germania de astăzi. Lohengrin este un cavaler misterios din mitologia germană. Acest articol se ocupă numai de o operă cu același nume de Richard Wagner dedicată socrului său, compozitorul Franz Liszt. Muzica și libretul: Richard Wagner. Premiera: 28 august 1850 în „Grossherzogliches Hof-Theater” din Weimar, Germania.
  • 1859 - Edwin Drake foreaza primele sonde de petrol din SUA, in Pennsylvania.

    Edwin Laurentine Drake (March 29, 1819 – November 9, 1880), also known as Colonel Drake, was the first American to successfully drill for oil – foto: en.wikipedia.org

  • 1862 - Războiul Civil American - A inceput A doua bătălie de pe Bull Run terminată după două zile cu victoria Confederației.

    Ruinele podului de piatră de peste pârâul Bull Run, Manassas, Virginia, martie 1862 – foto: ro.wikipedia.org

    A doua Bătălie de pe Bull Run sau a doua bătălie de la Manassas, cum a fost denumită în epocă de Confederație, s-a dat la 28–30 august 1862, și a făcut parte din Războiul Civil American. Ea a fost punctul culminant al unei campanii conduse de generalul confederat Robert E. Lee în fruntea Armatei Virginiei de Nord împotriva Armatei Virginiei condusă de general-maiorul unionist John Pope, și o bătălie mult mai mare în termeni de complexitate a operațiunilor și număr de combatanți decât prima bătălie de pe Bull Run din 1861 desfășurată în același loc.

    Julian Vannerson’s photograph of Robert E. Lee in March 1864 – foto: ro.wikipedia.org

    În urma unui lung marș de flancare, general-maiorul confederat Thomas J. “Stonewall” Jackson a capturat un depozit unionist de provizii aflat la nodul de cale ferată Manassas, amenințând liniile de comunicație ale lui Pope cu Washington, D.C. Retrăgându-se câțiva kilometri spre nord-vest, Jackson a ocupat poziții defensive pe Stony Ridge. La 28 august 1862, Jackson a atacat o coloană unionistă la est de Gainesville, la Ferma lui Brawner, luptă încheiată nedecis. În aceeași zi, aripa armatei lui Lee condusă de gen.-mr. James Longstreet a învins o opoziție slabă a unioniștilor în bătălia de la Thoroughfare și s-a apropiat de zona bătăliei.

    James Longstreet (n. 8 ianuarie 1821 – d. 2 ianuarie 1904) a fost unul dintre principalii generali ai Confederației în Războiul Civil American și principal subordonat al generalului Robert E. Lee, care-l poreclise „bătrânul meu cal de război” – foto:

    Pope s-a convins că îl prinsese pe Jackson și a concentrat grosul armatei împotriva sa. În ziua de 29 august, Pope a lansat o serie de atacuri împotriva poziției lui Jackson de-a lungul unui terasament de cale ferată neterminat. Atacurile au fost respinse cu pierderi grele de ambele părți. La orele prânzului, Longstreet a sosit dinspre Thoroughfare Gap și a ocupat pozițiile de pe flancul drept al lui Jackson. La 30 august, Pope a reluat atacurile, aparent fără să știe că pe câmpul de luptă venise și Longstreet. Când artileria confederată a devastat un asalt unionist al Corpului V condus de gen.-mr. Fitz John Porter, aripa lui Longstreet de 25.000 de oameni în cinci divizii a contraatacat în ceea ce a devenit cel mai mare asalt simultan al războiului. Flancul stâng al Uniunii a fost zdrobit și armata a fost împinsă înapoi pe Bull Run. Doar o acțiune eficientă a ariergardei Uniunii a împiedicat repetarea dezastrului de la prima bătălie de la Manassas. Retragerea lui Pope spre Centreville a fost totuși una precipitată.

  • 1879 - Cetshwayo kaMpande, ultimul rege suveran al Zulu și liderul lor în timpul războiului Zulu, este capturat de britanici.

    Zulu king Cetshwayo în 1878 – foto: ro.wikipedia.org

    Cetshwayo kaMpande (n. c. 1826, langa Eshowe, Zululand azi in Africa de sud —m. 8 februarie 1884 la Eshowe), a fost ultimul mare rege al regatului independent Zulus intre anii 1872–1879. și liderul zulușilor în timpul războiului anglo-zuluș (1879). Numele lui a fost transliterat ca Cetawayo, Cetewayo, Cetywajo și Ketchwayo. Cetshwayo a fost fiu al regelui zulu Mpande și a reginei Ngqumbazi, nepot vitreg al regelui zulu Shaka și nepot al Senzangakhona kaJama. În 1856 el l-a învins și l-a ucis în luptă pe fratele său mai mic Mbuyazi, preferatul lui Mpande, și a devenit conducător efectiv al poporului zulu. Cu toate acestea, nu a urcat pe tron deoarece tatăl său încă trăia. Povești din acele timpuri privind marea sa dimensiune variază, spunând că a avea între 198 cm și 203 cm și cântărea aproape 158 de kg.

    Zulu village, c. 1849 – foto: en.wikipedia.org

    A restaurat puterea si prestigiul natiunii zulu, aflata in declin in timpul cat s-a aflat pe tron tatal sau, Mpande (Panda) si a creat o armata disciplinata cu un efectiv de 40000 de oameni, intrand in conflict cu britanicii. El a condus națiunea zulu în victoria împotriva britanicilor în Bătălia de la Isandlwana. In urma razboiului anglo-zulus din 1879, regatul sau a fost invins.

    Battle of Isandlwana painting by Charles Edwin Fripp (1854–1906) – foto: en.wikipedia.org

  • 1898 - Farmacistul Caleb Bradham a redenumit lichiorul “Brad’s drink” (inventat inainte de 1890), cu numele de Pepsi-Cola.
  • 1910 - Nicolae I al Muntenegrului devine rege al Muntenegrului.

    Nikola I Mirkov Petrović-Njegoš - foto: ro.wikipedia.org

    Nikola I Mirkov Petrović-Njegoš (în sârbă Никола I Петровић-Његош; 7 octombrie [S.V. 25 septembrie] 1841 – 1 martie 1921) a fost conducătorul statului Muntenegru din 1860 până în 1918, domnind ca prinț suveran (1860-1910) și ca rege (1910-1918). El a fost, de asemenea, un poet care a compus „namo”, un cântec popular din Muntenegru.

  • 1911 - Au fost organizate, la Bucuresti, festivitati consacrate împlinirii a 20 de ani de la înfiintarea “Ligii pentru unitatea culturala a tuturor românilor” ; Aurel Vlaicu a facut o demonstratie aviatica în fata a peste 30 000 de participanti (28-30).

  •  1914 - Primul război mondial- trupele germane cuceresc orasul Namur.

  • 1914 - Primul Razboi Mondial – Flota britanica învinge flota germana în bătălia de la Bight Heligoland .

  • 1916Primul Război MondialGermania declară război României.
  • 1916Primul Război MondialItalia declară război Germaniei.
  • 1917 - A avut loc Bătălia de la Cireşoaia (28-30 august). Acţiunea ofensivă româno-rusă, soldată cu pierderi extrem de grele. A fost ultima operaţiune militară importantă din campania anului 1917, in timpul primului razboi mondial, pe frontul românesc.
  • 1922: Prima reclamă de radio a fost difuzată de postul de radio "WEAF", din New York.
  • 1924 - A început Revolta din August, o insurecție nereușită împotriva dominației sovietice din Republica Sovietică Socialistă Georgiană.

    Gruparea georgiană rebelă „Jurământul de Credință” – foto: ro.wikipedia.org

    Revolta din August a fost o insurecție antisovietică nereușită în Republica Sovietică Socialistă Georgiană în perioada august–septembrie 1924. Scopul ei a fost restaurarea independenței Georgiei față de Uniunea Sovietică și în fruntea ei s-a aflat Comitetul pentru Independența Georgiei, un bloc de organizații antisovietice condus de Partidul Social-Democrat Georgian. Ea a fost punctul culminant a trei ani de lupte împotriva regimului bolșevic impus de Armata Roșie a Rusiei Sovietice în urma unei campanii militare împotriva Republicii Democrate Georgia la începutul lui 1921. Insurecția a fost suprimată de Armata Roșie și de trupele Ceka aflate sub comanda lui Iosif Stalin și Sergo Ordjonikidze, și a fost urmată de un val de represiuni în masă în care mai multe mii de cetățeni georgieni au fost epurați. Revolta din August s-a dovedit a fi una din ultimele rebeliuni împotriva guvernului sovietic, și înfrângerea sa a marcat instaurarea definitivă a regimului comunist în Georgia.

  • 1937 - In Japonia, Toyota devine companie independenta.

    Toyoda Standard Sedan AA 1936 - foto - en.wikipedia.org

    Toyoda Standard Sedan AA 1936 – foto – en.wikipedia.org

    Toyota Motor Corporation a apărut în luna septembrie a anului 1933 , atunci când compania Toyoda Automatic Loom a creat o nouă divizie dedicată producerii de automobile sub conducerea fiului fondatorului, Kiichiro Toyoda. La puțin timp după aceea, divizia producea deja primul motor (Type A Engine), în 1934 , care a fost folosit la propulsarea primului autovehicul (Model A1) în luna mai 1935 și a camionului G1 în august 1935. Deși grupul Toyota este cunoscut azi îndeosebi pentru autovehiculele produse, are o prezență activă în industria textilă, producând războaie de țesut automate (acum complet computerizate), și mașini de cusut electrice, disponibile în toată lumea.

    Toyota Motor Corporation s-a despărțit de compania mamă, devenind o entitate independentă în 1937 . Deși numele de familie al fondatorilor este Toyoda, numele companiei a fost modificat pentru a marca separarea muncii fondatorilor de viața casnică, pentru simplificarea pronunției și pentru a fi de bun augur noii firme. Toyota este considerat un nume mai norocos decât Toyoda în Japonia, unde cifra opt este considerată una norocoasă, opt fiind numărul de linii necesare pentru a scrie Toyota cu caracterele katakana. În timpul razboiului din Pacific, compania a produs camioane destinate armatei imperiale. Din cauza penuriei de materii prime din Japonia, camioanele militare fuseseră simplificate la maximum – de exemplu, aveau un singur far amplasat în centrul capotei. Fabricile Toyota din Aichi au scăpat bombardamentelor deoarece războiul s-a încheiat cu doar puțin timp înaintea unui raid programat de fortele americane.

  • 1941Al Doilea Război Mondial: Peste 600.000 de germani sunt deportați de către Stalin către Siberia și Kazahstan.
  • 1943 - Simeon al II-lea (n. 16 iunie 1937) a devenit suveran al Bulgariei, sub regenţa unui consiliu prezidat de unchiul său, Chiril. Printr-un referendum organizat de comunişti la 16.09.1946, se va decide abolirea monarhiei şi instaurarea regimului „democraţiei populare”, obedient fata de URSS.

    Simeon al II-lea al Bulgariei – foto: ro.wikipedia.org

    Simeon al II-lea al Bulgariei de Casa de Saxa-Coburg și Gotha (n. 16 iunie 1937, Sofia), a fost între 1943 – 1946 rege al Bulgariei, iar între 2001 – 2005 prim-ministru al Bulgariei. Este cunoscut și sub numele de Simion de Saxa-Coburg și Gotha.

  • 1944 - Al Doilea Război Mondial - Aliatii elibereaza orasele franceze Marseille şi Toulon.

  • 1963 - De pe treptele Monumentului Lincoln din Washington, DC, Martin Luther King, Jr. a ținut discursul I Have a Dream.

    I Have a Dream” (în traducere, „Am un vis”) este titlul unui discurs public de 17 minute al lui Martin Luther King Jr. ținut la 28 august 1963, în care a cerut egalitate rasială și încetarea discriminării. Discursul, ținut pe treptele Monumentului Lincoln în timpul Marșului asupra Washingtonului pentru Libertate și Locuri de Muncă, a fost un moment definitoriu al Mișcarea pentru Drepturile Civile ale Afroamericanilor. Ținut în fața a 200.000 de susținători ai drepturilor civile, a fost considerat cea mai importantă cuvântare a secolului al XX-lea într-un sondaj efectuat în 1999 în rândurile specialiștilor în oratorie. Membrul Camerei Reprezentanților, John Lewis, care a vorbit și el atunci în calitate de președinte al Comisiei de Coordonare Studențești a Protestelor Pașnice (Student Non-Violent Coordinating Committee), „dr. King [...] a educat, a inspirat, a informat nu doar pe cei prezenți, ci oamenii din întrega Americă și generațiile încă nenăscute.”

  • 1996Charles, Prinț de Wales și Diana, Prințesă de Wales divorțează.
  • 2008 - O statuie din aur masiv care o reprezintă pe top-modelul Kate Moss, având o valoare de 1,5 milioane de lire sterline, a fost dezvăluită la British Museum din Londra;

    Gold sculpture of Kate Moss on display in the British Museum - foto - moderncelebs.com

    Gold sculpture of Kate Moss on display in the British Museum – foto – moderncelebs.com

    Sculptura, intitulată “Siren”, este o lucrare a artistului Marc Quinn, fiind, totodată, cea mai mare statuie din aur masiv care a fost realizată în lume, din Antichitate până în prezent.

    Katherine Ann "Kate" Moss (n. 16 ianuarie 1974, Croydon, Londra) fotomodel britanic - foto - facebook.com/KateMossOfficial

    Katherine Ann “Kate” Moss – foto – facebook.com

    Katherine Ann “Kate” Moss (n. 16 ianuarie 1974, Croydon, Londra) fotomodel britanic.

  • 2014 - Recep Tayyip Erdogan devine al 12 lea presedinte al Turciei.

    Recep Tayyip Erdoğan – foto: en.wikipedia.org

    Recep Tayyip Erdoğan (n. 26 februarie 1954, Istanbul) este al 12 lea președinte al Turciei, fost prim-ministru al Turciei între 2003 și 2014 și fost președinte al Partidului Dreptății și Justiției Adalet ve Kalkınma Partisi, abreviat AKP. În trecut a mai ocupat și funcția supremă la primaria generală din Istanbul când a candidat din partea partidului Prosperității (Refah Partisi ce îl avea ca presedinte pe controversatul Necmettin Erbakan)

  • 2020 - Premierul japonez Shinzo Abe și-a anunțat demisia din funcție din motive de sănătate.

    Shinzō Abe (n. 21 septembrie 1954, Shinjuku, Tōkyō, Japonia) a fost prim-ministru al Japoniei, în funcţie din 26 decembrie 2012 până la 28 august 2020 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Shinzō Abe – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Shinzō Abe (n. 21 septembrie 1954, Shinjuku, Tōkyō, Japonia) a fost prim-ministru al Japoniei, în funcţie din 26 decembrie 2012 până la 28 august 2020. Preşedinte al Partidului liberal-democrat (PLD) în perioada 20 septembrie 2006 – 26 septembrie 2007, el a mai exercitat funcţia de prim-ministru în perioada 26 septembrie 2006-25 septembrie 2007. A fost cel mai tânăr prim-ministru japonez post-Al Doilea Război Mondial şi primul născut după război. A demisionat la 12 septembrie 2007 şi a fost înlocuit de Yasuo Fukuda. Abe a devenit din nou prim-ministru în urma victoriei PLD în alegerile generale din 2012; a fost ales cu 328 de voturi în Parlament din totalul de 478 de deputaţi. El l-a înlocuit pe Yoshihiko Noda, din cadrul Partidului Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga). La data de 28 august 2020, Abe şi-a prezentat intenţia de a deminsiona din cauza reapariţiei colitei ulcerative.




NAȘTERI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...