1. /5 AUGUST 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri
EVENIMENTE
- 1071 - Normanzii încep un asediu de aproape trei ani impotriva garnizoanei bizantine a orasului Bari din Peninsula Italica.
1100 - Henric I este încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey.
Henric I al Angliei (c. 1068/1069 – 1 decembrie 1135) a fost cel de-al patrulea fiul lui William I Cuceritorul, primul rege al Angliei, după cucerirea normandă din 1066. El i-a succedat fratelui său mai mare William al II-lea al Angliei în 1100 şi l-a învins pe fratele lui mai mare Robert Curthose pentru a deveni Duce al Normandia în 1106.
1192 - Victoria cruciaților la Jaffa (Cruciada III), împotriva musulmanilor lui Saladin.
Cruciada a treia (1189–1192), cunoscută și sub numele Cruciada regilor, a fost o încercare a liderilor europeni de a recuceri Țara Sfântă aflată sub ocupația lui Saladin (Salāh al-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb).
1305 - William Wallace, conducatorul rezistentei scoţienilor împotriva invaziei engleze, este capturat in apropierea oraşului Glasgow şi dus la Londra, unde este judecat si executat.
- 1424: Prima mențiune a vămii Calafat.
1583 - Exploratorul Humphrey Gilbert a înființat prima colonie engleză în America de Nord, orașul St. John’s, astăzi în provincia Newfoundland și Labrador din Canada.
Sir Humphrey Gilbert (n. c. 1539 – d. 9 septembrie 1583) din Devon, Anglia a fost frate pe jumătate (din partea mamei) cu Sir Walter Raleigh. Aventurier, explorator, parlamentar și ofițer, a activat în timpul domniei reginei Elisabeta I și a fost un pionier al colonizării Irlandei și Americii de Nord de către englezi.
1729 - Thomas Newcomen, mecanic englez, inventeaza primul motor „automat” cu abur de pompare a apelor din mine,care a contribuit in mod esential la revolutia industriala. In 1711, dezvoltand ideea masinii atmosferice a lui Thomas Savery (1698), inventeza si foloseste la minele de carbuni din Anglia prima masina cu abur cu piston, destinata evacuarii apelor de mina; (n.24.02.1664).
1746 - Constantin Mavrocordat a abolit șerbia în Muntenia, desființând rumânia.
S-a născut la 27 februarie 1711 la Constantinopol și a fost fiul lui Nicolae Mavrocordat, fiind crescut în țară. A fost căsătorit de două ori:
- în 1728 cu Smaranda Cantacuzino, decedată în 1730;
- în 1732 cu Ecaterina Rosetti, cu care a avut trei fii.
A fost un om învățat ca și tatăl său și era pătruns de ideile filozofice și reformatoare ale veacului al XVIII-lea. Domnia a obținut-o fiind ales de boieri. După două domnii scurte în Țara Românească, a fost mutat în Moldova și unde, pentru a-și recâștiga tronul pierdut, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci.
Reîntors în Țara Românească în 1735, a început să facă reforme, influențat fiind și de reformele austriece din Oltenia. Desființează unele impozite indirecte, ca „văcăritul” și „pogonăritul” și introduce o taxă generală de 10 lei pe an, plătibilă în 4 „sferturi”. Îi eliberează pe țărani dându-le dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, răscumpărându-și libertatea cu 10 bani, plătiți boierului respectiv.
Pe țăranii boierești îi obligă la dijmă și 12 zile de lucru pe an, în Muntenia, și 24 în Moldova (În țările învecinate, Transilvania, Polonia, Rusia, Prusia orientală, numărul zilelor de clacă ajungeau chiar la mai multe pe săptămână). Pe boieri îi recompensează printr-un anumit număr (60 la un boier mare) de scutelnici, care nu plăteau bir decât boierului și de scutirea de orice bir pentru visterie.
În județe a numit ispravnici cu un rol judecătoresc și administrativ foarte întins. În același an, 1735, la un an de la aprinderea luminilor primei loji masonice autohtone de către secretarul său, Anton Maria del Chiaro, fondează la Iași, Loja Moldova.
În urma războiului ruso – turco – austriac (1736 – 1739), înlăturând diversele combinații ale puterilor, obține reunirea Olteniei la Țara Românească, prin Tratatul de la Belgrad din 1739. Toate aceste reforme le aplică și în Moldova, atunci când este numit domn. În timpul domniilor avute, a căutat să îmbunătățească starea supușilor. A fost domnul care a suprimat iobăgia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească (1746), apoi vecinia în Moldova (1749).
S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească. A pus să se tipărească și cărți bisericești în românește. În 1769, în timpul ultimei domnii (în Moldova), pe când Rusia se afla în război cu Poarta Otomană, Constantin Mavrocordat cade prizonier și este ucis de un soldat rus. Totuși a fost înmormântat cu onorurile cuvenite unui domn.
1772 - Austria, Prusia și Rusia au semnat tratatul prin care au început Prima Împărțire a Poloniei. Austria a ocupat Oświęcim şi Zator, sudul voievodatelor Cracovia şi Sandomirez.
Prima împărțire a Poloniei sau, mai precis, prima împărțire a Uniunii Polono-Lituaniene a avut loc în 1772 și a fost prima dintre cele trei divizări care au pus capăt existenței Uniunii Polono-Lituaniene în 1795. Creșterea puterii Imperiului Rus, care amenința Regatul Prusiei și Arhiducatul Austriei (monarhie dominată, ca și Sfântul Imperiu Roman, de puternica dinastie Habsburgică), a fost principalul motiv care a stat la baza acestei prime divizări.
Frederick cel Mare a pus la cale împărțirea pentru a împiedica Austria, invidioasă pe succesele Rusiei împotriva Imperiului Otoman, să declanșeze un război. Teritoriul Uniunii slăbite, inclusiv cel deja controlat de Rusia, a fost împărțit între vecinii săi mai puternici—Austria, Rusia și Prusia—pentru a stabiliza echilibrul puterilor în Europa de Est între aceste trei țări. Cum Polonia nu mai putea să se apere și armatele străine deja ocupau o parte din țară, parlamentul polonez (Seimul) a ratificat cesiunile teritoriale în 1773 în timpul așa-numitului Seim al Împărțirii convocat de cele trei puteri.
Prin această primă împărțire, Uniunea Polono-Lituaniană a pierdut circa 211.000 km² (30% din teritoriul său de circa 733.000 km²), cu o populație de 4–5 milioane de locuitori (circa o treime din populația de 14 milioane de locuitori dinaintea divizării).
1796 - A avut loc Bătălia de la Castiglione in care armata franceză condusă de Napoleon I a înfrânt armata austriacă.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org1858 - A fost realizată prima legătură telegrafică prin cablu între Europa şi America. Omul de afaceri american Cyrus W. Field a terminat instalarea primului cablu telegrafic subacvatic, care făcea legătura între Anglia şi SUA. Cablul a fost transportat cu ajutorul vasului Niagara.
Cablul telegrafic transatlantic a fost primul cablu utilizat pentru comunicații telegrafice întins pe fundul Oceanului Atlantic. El era întins între Telegraph Field, golful Foilhommerum, Insula Valentia, din vestul Irlandei până la Heart’s Content în estul Newfoundlandului. Cablul transatlantic a legat informațional Europa de America de Nord, și a accelerat comunicațiile între cele două. După ce înainte un mesaj trimis peste Atlantic cu vaporul ar fi ajuns în zece zile, prin instalarea cablului, comunicațiile au devenit o chestiune de câteva minute.
Când au fost întocmite planurile pentru a amplasa primul cablu transatlantic de telegraf, compania care avea acest obiectiv a angajat drept consultant pe tânărul inginer William Thomson (cunoscut mai târziu ca lord Kelvin). Acesta a efectuat o serie de măsurători electrice de precizie, multe din instrumente fiind invenții proprii. Dar indicațiile sale nu au fost înțelese, ceea ce a condus la eșecul proiectului.
Instalarea definitivă a cablului a avut loc în anul 1866, după probe care au durat aproape 10 ani. Cablul din 1866 a fost instalat (pozat) folosind vasul maritim cu abur SS Great Eastern, cel mai mare vapor din lume la acea oră. El fusese lansat la apă în anul 1858 și avea o lungime de 211 metri și o lățime de 25 metri. Astăzi, cablul telegrafic transatlantic a fost înlocuit de cablurile de telecomunicație transatlantică, suplimentate de sateliții de telecomunicații.
1860 - Carol al XV-lea al Suediei-Norvegiei este încoronat rege al Norvegiei la Trondheim.
Carol al XV-lea (Carl Ludvig Eugen) (3 mai 1826 – 18 septembrie 1872) a fost rege al Suediei (sub numele de Carol al XV-lea) și rege al Norvegiei (sub numele de Carol al IV-lea) din 1859 până la moartea sa. Ca Prinț moștenitor, Carol cu toate că avea un mod brusc de a conduce, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai populari regi scandinavi. Domnia sa a fost remarcabilă prin mulțimea și anvergura reformelor. El a declarat libertatea femeilor acordând dreptul legal de maturitate pentru femeile necăsătorite în 1858. Sora sa, Prințesa Eugenie a Suediei a devenit prima femeie care a fost declarată matură.
1882 - Cetshwayo kaMpande, ultimul rege suveran al Zulu sosește la Londra pentru o audiență cu regina Victoria.
Cetshwayo kaMpande (1826 – 8 februarie 1884) a fost rege al Regatului Zulu din 1872 până în 1879 şi liderul zuluşilor în timpul războiului anglo-zuluş (1879). Numele lui a fost transliterat ca Cetawayo, Cetewayo, Cetywajo şi Ketchwayo. El a condus naţiunea zulu în victoria împotriva britanicilor în Bătălia de la Isandlwana.
Cetshwayo a fost fiu al regelui zulu Mpande şi a reginei Ngqumbazi, nepot vitreg al regelui zulu Shaka şi nepot al Senzangakhona kaJama. În 1856 el l-a învins şi l-a ucis în luptă pe fratele său mai mic Mbuyazi, preferatul lui Mpande, şi a devenit conducător efectiv al poporului zulu. Cu toate acestea, nu a urcat pe tron deoarece tatăl său încă trăia. Poveşti din acele timpuri privind marea sa dimensiune variază, spunând că a avea între 198 cm şi 203 cm şi cântărea aproape 158 de kg.
- 1888: Fără știința soțului ei Carl, Bertha Benz și cei doi fii ai săi, Richard și Eugen, se urcă la bordul automobilului deja patentat și călătoresc 106 kilometri de la Mannheim la Pforzheim. Această primă călătorie de mare succes are o contribuție semnificativă la eliminarea rezervelor potențialilor clienți și, prin urmare, permite companiei să obțină succesul economic.
- 1895 - La Hastings (Anglia), incepe cel mai mare turneu de sah din secolul XIX-lea. In paralel se desfasoara si primul turneu mondial al sahistelor.
1897 - Se pronunță sentința in privinta validării testamentului lui Edmond de Goncourt, prin care se crează Societatea Literară, care va purta numele “Academia Goncourt”. Avocatul care pledează pentru crearea Academiei şi care cîştigă procesul împotriva celor care atacaseră testamentul, este Raymond Poincaré, viitorul preşedinte al Franţei (1913-1920).
Société des littéraire Goncourt (Societatea literară Goncourt ), numita de obicei, Academia Goncourt , este o organizaţie literara franceza cu sediul la Paris, a fost fondată de către scriitorul şi editorul francez Edmond Goncourt (1822-1896), care a vrut să creeze un nou mod de a încuraja literatura în Franţa, nefiind de acord cu politicile de atunci ale Academiei Franceze.
Dorind sa onoreze memoria fratelui său decedat Jules, (1830-1870), Goncourt si-a lăsat averea pentru a se fonda o organizaţie menita sa promoveze literatura in Franta . In acest scop el l-a numit pe prietenul său, scriitoru Alphomse Daudet pentru a supraveghea şi de a administra averea. In cepand cu anul 1903, in fiecare luna decembrie, un consiliu de zece membri ai acestei Academii a acordat Premiul Goncourt pentru cea mai buna lucrare de fictiune a anului.
- 1914: Primul Război Mondial: Austro-Ungaria declară război Rusiei; Muntenegru declară război Austro-Ungariei.
- 1915: Primul Război Mondial: Trupele germane ocupă Varșovia.
1926 - Harry Houdini reușește cea mai mare realizare a sa: petrece 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada.
Harry Houdini (născut Erik Weisz, n. 24 martie 1874, Budapesta – d. 31 octombrie 1926, Detroit) a fost un iluzionist american originar din Ungaria, actor și producător1929: Greva minerilor de la Lupeni (5-6 august).
1929 - A început Greva minerilor de la Lupeni (5 – 6 august).
Greva minerilor din Lupeni a avut loc în august 1929 ca rezultat al eșecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare și condiții de muncă. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni, deznodământul confruntării fiind că 68 de mineri au căzut sub gloanțele trupelor armatei române trimise de către guvernul țărănist să reprime protestul, dintre care 28 au decedat pe loc, mulți dintre ei împușcați fiind în spate.
1934 - A avut loc prima editiei a Turului ciclist al Romaniei.
1940 - Al Doilea Război Mondial – Uniunea Sovietică anexează oficial Letonia.
1941 - Al Doilea Război Mondial - Bătălia de la Smolensk s-a încheiat cu capturarea a aproximativ 300.000 de prizonieri ai Armatei Roșii de către germani.
Prima bătălie de la Smolensk (10 iulie-10 septembrie 1941) se referă la o serie de lupte crâncene ale Grupul de Armate Centru german şi ale Fronturilor Sovietice de Vest, de Rezervă şi Briansk de pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial
Diviziile blindate germane au declanşat o ofensivă pe 10 iulie urmărind încercuirea şi distrugerea forţelor sovietice din regiunea Smolensk. Pânâ în cele din urmă, două armate sovietice au fost încercuite şi distruse la sud de Smolensk.
Smolensk a căzut pe 16 iulie, dar rezistenţa sovietică a fost foarte puternică, reuşind să efectueze câteva contraatacuri, dintre care trebuie notată Ofensiva Elnia. Această ofensivă a fost prima înfrângere a Wehrmacht din timpul războiului sovieto-german.
Sovieticii au reuşit chiar să spargă temporar încercuirea germană şi să evacueze o parte a trupelor din punga de la Smolensk. Luptele grele au întârziat în mod considerabil înaintarea germană spre Moscova, astfel încât liniile de apărare de mai la răsărit au putut fi mai bine fortificate, ducând la pierderea de ritm a ofensivei naziste.
În conformitate cu afirmaţiile propagandei naziste, pierderile sovietice din timpul bătăliei de la Smolensk s-au ridicat la aproximativ 250.000 de oameni. Oraşul Smolensk a fost distrus aproape în întregime în timpul luptelor. În 1985, Smolenskului i-a fost conferit Titlul de Oraş Erou.
- 1944: Al Doilea Război Mondial: Insurgenții polonezi eliberează un lagăr de muncă german din Varșovia, eliberând 348 de prizonieri evrei.
- 1944 - Al Doilea Război Mondial - Are loc ultima intrevedere dintre mareşalul Ion Antonescu si Hitler, la Rastenburg in Germania.
- 1960: Burkina Faso devine independentă față de Franța.
- 1962 - Luptatorul sud-african pentru drepturile populatiei de culoare, Nelson Mandela, a fost arestat de către autorităţile Africii de Sud.El va fi eliberat abia în anul 1990.
- 1962 - Actriţa americană Marilyn Monroe a fost găsită moartă în apartamentul sau din Brentwood, California; (n. 1 iunie 1926). Marilyn Monroe (Norma Jean), a murit la 36 ani, in urma unei supradoze de medicamente .(“Unora le place jazz–ul”, “Cum sa te mariti cu un milionar”, “Sapte ani de casnicie”, “Printul si balerina”); (n.01.06.1926).
- 1963 - Statele Unite ale Americii, Regatul Unit şi Uniunea Sovietică semnează un tratat de interzicere a testelor nucleare submarine, la sol si in atmosfera.
1966 - The Beatles lansează albumul Revolver.
Revolver este al şaptelea album al trupei engleze de muzică rock The Beatles, lansat la 5 august 1966. Multe din piesele de pe acest material discografic sunt marcate de un sound rock de chitară electrică, aflat în contrast cu influenţele folk-rock de pe precedentul album Rubber Soul. Albumul a atins primul loc atât în UK Chart cât şi în US Chart şi a ocupat această poziţie pentru şapte, respectiv şase săptămâni.
Clasat pe locul 3 în lista celor mai bune 500 de albume ale tuturor timpurilor stabilită de revista Rolling Stone, albumul este considerat adesea ca fiind unul dintre cele mai mari realizări din istoria muzicii rock şi totodată unul dintre cele mai bune albume de studio ale beatleşilor.
1973 - Atac terorist pe aeroportul international din Atena . Trei persoane au fost ucise şi 55 au fost rănite, după ce doi pistolari arabi au deschis focul şi au aruncat grenade într-un salon de pasageri aglomerat al aeroportului din Atena. Mai mult de 1.500 de oameni se aflau in aeroport în momentul atacului.
1977 - Întânirea din Crimeea între N. Ceaușescu și L. Brejnev, prim-secretar al CC al PCUS.
1983 - Membri ai IRA sunt condamnati la termene de inchisoare care totalizeaza 4000 de ani.
Douăzeci şi doi de membri ai IRA au fost închişi pentru un total de mai mult de 4.000 de ani in urma unuia dintre cele mai mari procese din Irlanda de Nord. Patru inculpaţi au primit sentinte de inchisoare pe viaţă alături de alţi 18 care au fost condamnati la termene mai scurte închisoare. În total, un numar de 38 inculpaţi au primit pedepse diferite pentru acuzatii de omor şi tentativă de omor.1995 - Se restabilesc oficial relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi RS Vietnam, la 20 de ani după încheierea războiului din Vietnam; (30.04.1975).
2015 - Prim-ministru malaysian Najib Razak a confirmat că rămășițele avionului descoperite în Oceanul Indian aparțin Boeingului care asigura zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines și care a disparut în data de 8 martie 2014.
Pe data de 8 martie 2014 un avion aparținând companiei Malaysia Airlines a dispărut de pe radare la două ore după decolarea din Kuala Lumpur cu destinația Beijing. La bordul avionului se aflau 239 de persoane (227 de pasageri și 12 membri ai echipajului). Inițial, autoritățile anunțaseră că Zborul MH370 dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing. Însă, conform unor surse militare, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata malaeziană detectase avionul de pasageri la sute de kilometri de traiectoria declarată. “Avionul a schimbat direcția spre zona Kota Bharu și a zburat la altitudine joasă. Ajunsese în zona Strâmtorii Malacca“, a declarat un ofițer militar.
2019 - Egipt: Cel puţin 20 morţi şi zeci de răniţi într-o explozie la Cairo, provocată de coliziunea mai multor maşini. Potrivit unui ultim bilanţ stabilit de Ministerul Sănătăţii, cel puţin 20 de persoane au fost ucise când o maşină care circula cu viteză mare a lovit alte trei vehicule, provocând o explozie uriaşă în noaptea de duminică spre luni, cu puţin timp înainte de ivirea zorilor. Ministerul de Interne a atribuit actul grupului Hasm, considerat de către autorităţi apropiat Fraţilor musulmani, mişcare interzisă şi reprimată cu severitate în Egipt.
Ferdinand a fost fiul regelui Alfonso al IX-lea al Leonului(1171-1230) și al Berenguelei de Castilia. Prin moartea tatălui și al unchiului său devine în anul 1230 regele regatului unit al Castiliei și al Leónului. Acest lucru i-a permis monarhului să înceapă campania împotriva maurilor din Peninsula Iberică. Ferdinand obține mai multe victorii contra lor, printre care mai importante sunt bătălia de la Jerez de la Guadiana 1233, cucerirea Córdobei în 1236, a Jaénei în 1246, și a Sevillei în 1248. Regatul său va ajunge să ajungă în sud până la mare, numai Califatul de la Granada rămâne necucerit de spanioli. Aceste acțiuni de cucerire au fost urmate de izgonirea maurilor de către creștini din ținuturile cucerite.
În timpul domniei sale au fost întemeiate mai multe biserici, precum Catedrala din Toledo.
Când tatăl lui Ferdinand, Alfonso IX de León, a murit în 1230, voința sa a fost ca împărăția sa să fie dată fiicelor sale Sancha și Dulce, din prima căsătoria cu Teresa de Portugalia. Însă Ferdinand a contestat testamentul și a pretins moștenirea pentru el. S-a ajuns la un acord, negociat în primul rând între soțiile regelui decedat, Berengaria și Teresa, semnat la Benavente la 11 decembrie 1230, prin care Ferdinand primea împărăția Leonului, în schimbul unei despăgubiri substanțiale de bani și terenuri pentru surorile sale vitrege, Sancha și Dulce. Ferdinand a devenit astfel, primul suveran al ambelor regate de la moartea lui Alfonso al VII-lea, în 1157.
La începutul domniei sale, Ferdinand a avut de a face cu o rebeliune a Casei de Lara. Ferdinand a anexat o parte din cuceririle sale direct în coroana Castiliei, iar alții au primit sau au fost organizați în calitate de state vasale sub guvernarea musulmanilor. În afara de aceste state vasale, guvernarea creștină devenise greu de manevrat printre subiecții musulmani. Acest lucru a dus în cele din urmă la revoltele Mudejar din 1264-1266, care a dus la expulzarea în masă a populațiilor musulmane. Ferdinand al III-lea a avut grijă să negocieze cu atenție cu alți regi creștini, pentru a evita un conflict, de exemplu, tratatul de Almizra (26 martie 1244), care a delimitat Murcia cu James I de Aragon.
Până în momentul morții sale din 1252, Ferdinand i-a oferit fiului său și moștenitorului, Alfonso al X-lea, un regat extins masiv. Granițele noului stat castilian stabilit de Ferdinand avea să rămână neschimbat până la sfârșitul anilor 1400. Ferdinand a fost înmormântat în Catedrala din Sevilla de către fiul său, Alfonso al X-lea. Mormântul lui este înscris în patru limbi:. Arabă, ebraică, latină, și o versiune timpurie a castilienei. El a fost canonizat ca Sfântul Ferdinand de către Papa Clement al X-lea în 1671.
Philippe-Charles de France | |
Duce de Anjou | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 5 august 1668 Castelul Saint-Germain-en-Laye, Franța |
Decedat | 10 iulie 1671 (2 ani, 339 zile) Castelul Saint-Germain-en-Laye, Franța |
Înmormântat | Biserica Saint Denis, Franța |
Părinți | Ludovic al XIV-lea al Franței[1] Maria Tereza a Austriei[1] |
Frați și surori | Prințesa Marie-Thérèse a Franței Louise Marie Anne de Bourbon[*] Françoise-Marie de Bourbon Louise-Françoise de Bourbon Marie Anne de Bourbon Prințesa Marie Anne a Franței Prințesa Anne Élisabeth a Franței Louis, Conte de Vermandois Louis-Auguste de Bourbon, duce du Maine Louis César, Conte de Vexin Louis François, Duke of Anjou[*] Louis-Alexandre de Bourbon, conte de Toulouse Ludovic, Delfin al Franței |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce |
Familie nobiliară | Casa de Bourbon |
Aptitudinea pentru matematică și-o dovedește încă din tinerețe.
În 1822 se înscrie la Universitatea Christiania; totuși a studiat matematica aproape în întregime de unul singur. După absolvire a studiat la Berlin și Paris. În Berlin a întâlnit și a fost ajutat de A. Crelle, fondator a Journal fur die Reine und Angewandte Mathematik și a participat la fondarea acestui jurnal. Deși a făcut o muncă admirabilă la Paris, nu a câștigat faima pe care o merita. S-a întors în Norvegia în mai 1827 dar, fără a găsi o slujbă, a fost obligat să înfrunte sărăcia în timp ce își continua cercetarea. A murit la 26 de ani de tuberculoză.
Încă de la 19 ani Abel a arătat că ecuațiile de ordin mai mare sau egal ca 5 nu sunt rezolvabile algebric. A demonstrat că ecuațiile abeliene pot fi rezolvate algebric, a contribuit la teoria seriilor binomiale și a seriilor infinite în general, la teoria funcțiilor eliptice, introducerea integralelor abeliene și la stabilirea teoremei lui Abel.
În 1824 a demonstrat că este imposibil de găsit soluții ale ecuațiilor de grad mai mare decât patru (în forma lor generală) cu ajutorul radicalilor (teorema Abel-Ruffini). În 1825 a descoperit funcțiile eliptice, publicând rezultate obținute în 1827. În același timp cu Carl Jacobi, a pus bazele studiului funcțiilor eliptice și a cercetat integralele care-i poartă numele (1825 - 1826). A stabilit dubla periodicitate a funcțiilor de acest tip și teorema de adițiune, acel "monumentum aere perennius" (un monument mai trainic decât bronzul) cum a denumit-o A.M. Legendre .
Teorema generalizată privește o clasă de integrale de forma unde este o funcție rațională, iar y o funcție algebrică. Abel a arătat că între limitele unor astfel de integrale există o relație de tip:
Pe acestea le-a numit Jacobi "integrale abeliene".
În 1826 Abel a dat un exemplu de ecuație integrală: să se găsească curba descrisă de o masă, atunci când aceasta alunecă de-a lungul curbei dintr-o poziție de repaus către punctul cel mai de jos, timpul pentru a ajunge în punctul respectiv fiind cunoscut.
Cu ocazia apariției controversei în legătură cu seriile divergente, Abel a afirmat că acestea "sunt, în totalitatea lor, o invenție a diavolului", ca urmare a faptului că descoperirea acestora a produs confuzii și haos.
Abel s-a mai ocupat de funcțiile transcendente, de seriile binomiale (1826), de generalizarea binomului lui Newton, de funcțiile de mărime complexe, de funcțiile hipereliptice.
Niels Henrik Abel | |
Niels Henrik Abel | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 5 august 1802 Findo, Norvegia |
Decedat | 6 aprilie 1829 Froland, Norvegia, la vârsta de 26 de ani |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (tuberculoză) |
Părinți | Søren Georg Abel[*] |
Partener(i) | Christine Kemp |
Naționalitate | norvegiană |
Cetățenie | Norvegia |
Religie | luteran |
Ocupație | matematician profesor universitar[*] |
Activitate | |
Rezidență | Norvegia |
Domeniu | teoria grupurilor Calcul infinitezimal |
Instituție | Universitatea Regală Fredericiană |
Alma Mater | Universitatea din Oslo[*] |
Organizații | Royal Norwegian Society of Sciences and Letters[*] |
Cunoscut pentru | Grup abelian, Funcție abeliană, Teorema lui Abel |
Realismul lui Maupassant, cu importante contaminări naturaliste în ceea ce privește predilecția pentru patologic, monstruos, macabru, mai ales în nuvele și povestiri, se fundamentează - după exprimarea proprie - pe „viziunea cea mai complexă, mai pătrunzătoare, mai adâncă decât realitatea însăși”. Proza sa scurtă se caracterizează prin șlefuirea și concizia expresiei alese, cu deosebită siguranță, restrânsă la elementele esențiale, dând impresia simplității până la prozaism și banalitate în reprezentarea obiectiv-neutră, uneori cu accente ironice, satirice ori sarcastice, a mediului mic-burghez ori a celui funcționăresc parizian, a nobilimii mărunte ori a lumii declasaților, cu preocuparea constantă de a reliefa umanitatea oamenilor simpli.
Romanele sale, mai aproape de realism prin construcție și tematică, ilustrează darul de analist al mediilor și psihologiilor.
Romane
- 1883: Une vie ("O viață");
- 1885: Bel-Ami;
- 1887: Mont-Oriol;
- 1888: Pierre et Jean ("Pierre și Jean");
- 1889: Fort comme la mort ("Tare ca moartea");
- 1890: Notre cœur ("Inima noastră").
Proză scurtă
- 1881: La maison Tellier ("Casa Tellier");
- 1882: Mademoiselle Fifi ("Domnișoara Fifi");
- 1883: Contes de la bécasse ("Povestirile becaței");
- 1884: Les sœurs Rondoli ("Surorile Rondoli");
- 1884: Miss Harriet;
- 1884: Clair de lune ("Clar de lună");
- 1885: Toine;
- 1885: Yvette;
- 1887: Le Horla.
Traduceri
- Guy de Maupassant, Misterul, București, 1929, traducere de Eugeniu Boureanul
- Guy de Maupassant, Răzbunarea mamei, București, 1929, traducere de Eugeniu Boureanul
Guy de Maupassant | |
Guy de Maupassant | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Henry-René-Albert-Guy de Maupassant |
Născut | [2][3][4][5][6][7][8][9][7][10][11][12] Tourville-sur-Arques, Franța |
Decedat | (42 de ani)[2][3][4][5][6][7][8][9][7][10][11][12] Passy[*], Paris, A Treia Republică Franceză |
Înmormântat | Cimitirul Montparnasse |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (sifilis) |
Cetățenie | Franța |
Etnie | Francezi |
Ocupație | povestitor[*] dramaturg jurnalist romancier[*] scriitor autor poet |
Limbi | limba franceză[1] |
Studii | Liceul Henri IV[*] Lycée Pierre-Corneille[*] |
Mișcare/curent literar | Realism literar |
Specie literară | roman |
Opere semnificative | Bel-Ami[*] Boule de Suif[*] |
Note | |
Premii | Vitet Prize[ |
Infanta Maria das Neves a Portugaliei | |
Ducesă de San Jaime | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Maria das Neves Isabel Eulália Carlota Adelaide Micaela Gabriela Rafaela Gonzaga de Paula de Assis Inès Sofia Romana |
Născută | 5 august 1852 Kleinheubach, Bavaria |
Decedată | (88 de ani) Viena, Austria |
Înmormântată | Attnang-Puchheim[*] |
Părinți | Miguel I al Portugaliei Prințesa Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg |
Frați și surori | Miguel al II-lea, Duce de Braganza Infanta Adelgundes, Ducesă de Guimarães Marie Anne a Portugaliei Maria Antónia a Portugaliei Infanta Maria Tereza a Portugaliei Maria Josepha a Portugaliei |
Căsătorită cu | Alfonso Carlos de Bourbon, Duce de San Jaime |
Cetățenie | Portugalia |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Braganza Casa de Bourbon |
Fost elev al Liceului din Cahors, apoi, a studiat istoria și literatura, fiind student al lui Charles Diehl. După absolvire, a fost profesor la Reims, iar în 1899, a obținut doctoratul susținând disertația Le Schisme oriental du 11e siècle (în română Schisma Orientală din Secolul al 11-lea).
În perioada dintre 1899 și 1938, Louis Bréhier a fost profesor de istorie antică și medievală la Universitatea din Clermont-Ferrand. A fost membru al Institutului. De asemenea, a fost membru al Académie des Inscriptions et Belles-Lettres. A fost Ofițer al Legiunii de Onoare.
Cea mai cunoscută operă a lui Louis Bréhier a fost triologia Le Monde byzantin (în română: Lumea Bizantină). Specialist în iconografia bizantină, a publicat în 1924 influentul tratat intitulat L'Art byzantin (în română Arta Bizantină).
OPERE
- De Græcorum judiciorum origine (1899)
- Le Schisme oriental du 11e siècle, 1899
- La Querelle des images, 1904
- L'Église et l'Orient au Moyen Âge : les croisades.
- Le travail historique (1908)
- L'Auvergne (1912)
- La Cathédrale de Reims. Une œuvre francaise, Paris, 1916
- L'art chrétien, son développement iconographique des origines à nos jours, 1918
- Les églises romanes
- L'homme dans la sculpture romane
- Études archéologiques : Le sarcophage des Carmes-Déchaux ; Les anciens inventaires de la cathédrale: La Bible historiée de Clermont
- Les survivances du rite impérial romain: à propos des rites shintoïstes (1920)
- L'Art byzantin, Paris, 1924
- (editor și traducător) Histoire anonyme de la première croisade, éditée et traduite par Louis Bréhier, Paris, 1924
- L'Art en France des invasions barbares à l'époque romane (1930)
- Le Monde byzantin, Paris, 1947-1950 (3 volume)
- ----Volume 1: Vie et mort de Byzance
- ----Volume 2: Les Institutions de l'Empire byzantin
- ----Volume 3: La civilisation byzantine
Louis Bréhier | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [3][4] Brest, Franța[5] |
Decedat | (83 de ani)[3][4] Reims, Franța[6] |
Frați și surori | Émile Bréhier[*] |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | medievalist istoric profesor universitar[*] byzantinist |
Activitate | |
Alma mater | Facultatea de Litere din Paris[*][1] |
Premii | Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*] Croix de guerre 1939–1945[*] Ordinul „Coroana României” în grad de comandor[*][2] Commander of the Order of St. Sava[*][2] honorary doctor of the University of Athens[*][2] Prix Charles Blanc[*] () Montyon Prize[*] () |
Descinzând dintr-o familie politică proeminentă, Beckham a fost ales ca partener al lui William Goebel în alegerile pentru guvernator din anul 1899 din partea Partidului Democrat. Goebel a pierdut atunci alegerile în favoarea republicanului William S. Taylor, dar Adunarea Generală Legislativă a statului (Kentucky General Assembly) a contestat rezultatele aducând argumente în favoarea contestării.
În timpul ambiguității politice care a urmat, un asasin necunoscut l-a împușcat pe Goebel. A doua zi, Adunarea Generală a statului a invalidat suficient de multe voturi pentru ca Goebel să câștige alegerile. Acesta a jurat credință și a fost învestit în funcție pe patul de moarte. Imediat după moartea sa, conform constituției statului Kentucky, vice-guvernatorul J. C. W. Beckham a devenit guvernator. Taylor a contestat decizia, afirmând că alegerile ar fi fost furate de către majoritatea democrată a Adunării și deci implicit de către tandemul Goebel-Beckhman. După un proces juridic, în urma căruia Beckham a ieșit câștigător, Taylor a părăsit statul pentru întotdeauna.
J. C. W. Beckham | |
J. C. W. Beckham fotografiat la vârsta de circa 40 de ani. | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | John Crepps Wickliffe Beckham |
Născut | [1][2] Comitatul Nelson, Kentucky, SUA |
Decedat | (70 de ani)[1][2] Louisville, SUA |
Înmormântat | Frankfort Cemetery[*] |
Cetățenie | SUA |
Ocupație | politician avocat |
Guvernator al statului Kentucky | |
În funcție – | |
Precedat de | William Goebel[*] |
Succedat de | Augustus E. Willson[*] |
Senator al Statelor Unite | |
Partid politic | D |
Alma mater | Eastern Kentucky University[*] University of Kentucky University of Kentucky College of Law[* |
* 1899: Mart Stam (n. 5 august 1899, Purmerend – d. 21 februarie 1986, Zürich) a fost un arhitect, designer de scaune și planificator urban olandez.
Stam a studiat la Școala regală pentru studii avansate din Amsterdam, pentru ca apoi să lucreze într-o firmă de arhitectură ca proiectant în 1922. În 1923, în Zurich, a fondat revista ABC Beitrage zum Bauen (Contribuții la construcții) împreună cu arhitectul Hans Schmidt, cu viitorul director al Bauhaus, comunistul elvețian Hannes Meyer, și cu rusul El Lissitzky.
În 1927, Stam a devenit unul din membrii fondatori olandezi, alături de Gerrit Rietveld și Hendrik Petrus Berlage, ai Congresului internațional al arhitecturii moderne, organizație profesională a arhitecților cunoscută sub acronimul CIAM.
Stam a fost unul din rarii arhitecții secolului 20 cu extrem de multe relații. Nu întâmplător, cariera sa s-a intersectat cu multe momente importante ale arhitecturii secolului 20, așa cum au fost designarea de mobilier la Bauhaus, expoziția din 1927 dedicată habitatului uman, Weißenhofsiedlung (Locuințele de la Weißenhof), "Van Nelle Factory", o construcție industrială din Rotterdam, realizată de Leendert van der Vlugt și Mart Stam, care a marcat un important moment al modernismului, clădirile realizate pentru proiectul caselor lui Ernst May, asocierea cu idealistica Brigadă din mai din Rusia, respectiv cu reconstruirea Germaniei după cel de-al doilea război mondial.
Mart Stam | |
Locuință pentru expoziția Weissenhof Estate, Stuttgart, 1927 | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 5 august 1899 Purmerend |
Decedat | (86 de ani)[1][2][3] Goldach[*], Elveția |
Naționalitate | Țările de Jos |
Cetățenie | Regatul Țărilor de Jos Republica de la Weimar URSS RDG Elveția |
Ocupație | arhitect profesor universitar[*] industrial designer[*] urbanist[*] |
Activitate | |
Numele firmei | Weißensee Academy of Art Berlin[* |
În ziua de 29 august 1930, George Fernic a participat la o demonstrație aeriană, desfășurată pe aeroportul Curtiss Reynolds din Chicago, în prezența a 40.000 de spectatori. Avionul său T.10, desemnat și FT-10, „Cruisaire”, de construcție proprie, a pierdut din putere după ce unul din cilindrii motorului a explodat și bucăți de metal aruncate de explozie l-au rănit pe pilot. Avionul s-a prăbușit peste un alt avion parcat, iar George Fernic și-a pierdut viața în accident. România și-a dat seama de ceea ce pierduse și a înființat Ordinul „Virtutea Aeronautica”, pentru recompensarea celor cu merite deosebite în domeniu, iar brevetul cu numărul 1 i-a fost acordat, post-mortem, lui George Fernic. Caracteristicile avionului erau următoarele:[2]
- Anvergura: 7,62 m
- Suprafața aripilor: 36.56 m²
- Greutatea proprie: 397 kg
- Greutatea gata de zbor: 600 kg
- Viteza maximă: 136 km/h
- Motor: Michigan Rover de 75 CP
Principele Nicolae al României (alternativ Nicolae Brana; n. 3 august 1903, Sinaia – d. 9 iunie 1978, Lausanne) a fost cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, fratele mai mic al regelui Carol al II-lea şi unchi după tată, al Majestății Sale Regale Mihai I al Romaniei. Si-a petrecut întreaga existență princiară în umbra Coroanei Regale a României, jucând un rol mai activ doar între anii 1927- 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regenta, care conducea țara in locul regelui minor Mihai I.
Nicolae a întâmpinat cu satisfacţie întoarcerea fratelui său în ţară şi preluarea tronului României (aşa-zisa Restauraţie a lui Carol al II-lea), ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale. În decursul anilor 1930 s-a căsătorit cu Ioana Doletti, o femeie de statut social necorespunzător, ceea ce a creat un conflict cu Carol al II-lea, care a condus în cele din urmă la exilarea sa din România. A murit la vârsta de 75 de ani, departe de țară, după patru decenii de exil forțat.
* 1905 - S-a născut Wassily Leontief, economist de origine rusa, laureat al Premiului Nobel (d.05.02.1999).
A regizat printre altele și renumitele filme clasice: Șoimul maltez (1941), Jungla de asfalt (1950), Comoara din Sierra Madre (1948), Key Largo (1948), Regina africană (1951), Drumul spre victorie (1981) și Onoarea familiei Prizzi (1986).
FILMOGRAFIE
Ca regizor
An | Film | Nominalizări la Premiul Oscar | Oscar câștigate |
---|---|---|---|
1941 | The Maltese Falcon | 3 | |
1942 | In This Our Life | ||
Winning Your Wings | 1 | ||
Across the Pacific | |||
1943 | Report from the Aleutians | 1 | |
1945 | The Battle of San Pietro | ||
1946 | Let There Be Light | ||
1948 | The Treasure of the Sierra Madre | 4 | 3 |
Key Largo | 1 | 1 | |
1949 | We Were Strangers | ||
1950 | The Asphalt Jungle | 4 | |
1951 | The Red Badge of Courage | ||
The African Queen | 4 | 1 | |
1952 | Moulin Rouge | 7 | 2 |
1953 | Beat the Devil | ||
1956 | Moby Dick | ||
1957 | Heaven Knows, Mr. Allison | 2 | |
1958 | The Barbarian and the Geisha | ||
The Roots of Heaven | |||
1960 | The Unforgiven | ||
The Misfits | |||
1962 | Freud: The Secret Passion | 2 | |
1963 | The List of Adrian Messenger | ||
1964 | The Night of the Iguana | 4 | 1 |
1966 | The Bible: In the Beginning | 1 | |
1967 | Reflections in a Golden Eye | ||
Casino Royale | 1 | ||
1969 | Sinful Davey | ||
A Walk with Love and Death | |||
1970 | The Kremlin Letter | ||
1972 | Fat City | 1 | |
The Life and Times of Judge Roy Bean | 1 | ||
1973 | The Mackintosh Man | ||
1975 | The Man Who Would Be King | 4 | |
1979 | Wise Blood | ||
1980 | Phobia | ||
1981 | Escape to Victory | ||
1982 | Annie | 2 | |
1984 | Under the Volcano | 2 | |
1985 | Prizzi's Honor | 8 | 1 |
1987 | The Dead | 2 |
Scenarist
- The Storm 1930 — regizor: William Wyler (scris împreună cu Charles Logue, Langdon McCormick, Tom Reed și Wells Root)
- A House Divided 1931 — regizor: William Wyler (scris împreună cu John B. Clymer, Olive Edens și Dale Van Every)
- Murders in the Rue Morgue 1932 — regizor: Robert Florey (scris împreună cu Tom Reed și Dale Van Every)
- The Amazing Dr. Clitterhouse 1938 — regizor: Anatole Litvak (scris împreună cu John Wexley)
- Jezebel 1938 — regizor: William Wyler (scris împreună cu Clements Ripley, Abem Finkel și Robert Buckner)
- High Sierra 1941 — regizor: Raoul Walsh (scris împreună cu W.R. Burnett)
- The Maltese Falcon 1941 — regizor: Huston
- Sergeant York 1941 — regizor: Howard Hawks (scris împreună cu Abem Finkel, Harry Chandler și Howard Koch)
- The Killers 1946 — regizor: Robert Siodmak (scris împreună cu Anthony Veiller)
- Three Strangers 1946 — regizor: Jean Negulesco (scris împreună cu Howard Koch)
- The Treasure of the Sierra Madre 1948 — regizor: Huston
- Key Largo 1948 — regizor: Huston (scris împreună cu Richard Brooks)
- We Were Strangers 1949 — regizor: Huston (scris împreună cu Peter Viertel)
- The African Queen 1951 — regizor: Huston (scris împreună cu James Agee)
- Moulin Rouge 1952 — regizor: Huston (scris împreună cu Anthony Veiller)
- Beat the Devil 1953 — regizor: Huston (scris împreună cu Truman Capote)
- Moby Dick 1956 — regizor: Huston (scris împreună cu Ray Bradbury)
- Heaven Knows, Mr. Allison 1957 — regizor: Huston (scris împreună cu John Lee Mahin)
- The Night of the Iguana 1964 — regizor: Huston (scris împreună cu Anthony Veiller)
- The Man Who Would Be King 1975 — regizor: Huston (scris împreună cu Gladys Hill)
- Mr. North 1988 — regizor: Danny Huston (scris împreună cu Janet Roach și James Costigan)
Actor
Nu sunt incluse filme pe care le-a regizat
- The Cardinal (1963, regizor: Otto Preminger)
- Candy (1968, director: Christian Marquand)
- Rocky Road to Dublin (Documentar) (as Interviewee, 1968, director: Peter Lennon)
- De Sade (1969, regizor: Cy Endfield)
- Myra Breckinridge (1970, regizor: Michael Sarne)
- The Deserter (1971, regizor: Burt Kennedy)
- Man in the Wilderness (1971, regizor: Richard C. Sarafian)
- The Bridge in the Jungle (1971)
- Rufino Tamayo: The Sources of his Art (documentar) (1972, regizor: Gary Conklin)
- Battle for the Planet of the Apes (1973, regizor: J. Lee Thompson)
- Chinatown (1974, regizor: Roman Polanski)
- Breakout (1975)
- The Wind and the Lion (1975, regizor: John Milius)
- Tentacles (1977, regizor: Ovidio G. Assonitis)
- The Hobbit (1977, regizor: Arthur Rankin, Jr., Jules Bass)
- The Greatest Battle (1978, regizor: Umberto Lenzi)
- The Bermuda Triangle (1978, regizor: René Cardona, Jr.)
- Angela (1978, regizor: Boris Sagal)
- The Visitor (1979, regizor: Giulio Paradisi)
- Winter Kills (1979, regizor: William Richert)
- Head On (1980)
- The Return of the King (1980, regizor: Jules Bass, Arthur Rankin, Jr.)
- Cannery Row (1982, narator)
- A Minor Miracle (1983, regizor: Raoul Lomas)
- Notes from Under the Volcano (documentar) (în rolul său, 1984, regizor: Gary Conklin)
- Lovesick (1984, regizor: Marshall Brickman)
- The Black Cauldron (1985) Narrator
- Momo (1986, regizor: Johannes Schaaf)
- Mister Corbett's Ghost (TV) (ca Soul Collector, 1987, regizor: Danny Huston)
Cu un total de 56 de victorii aeriene (din care 24 împotriva avioanelor britanice Supermarine Spitfire) în 168 de misiuni, a fost cel mai bun pilot german în timpul Bătăliei pentru Anglia (bătălie în care a avut 42 de victorii aeriene, dar în care a și murit).
Helmut Wick | |
Helmut Wick | |
Date personale | |
---|---|
Născut | Mannheim, Imperiul German |
Decedat | (25 de ani)[1] Canalul Mânecii, Regatul Unit |
Cauza decesului | Ucis în luptă |
Cetățenie | Imperiul German[*] |
Ocupație | aviator personal militar[*] |
Activitate | |
Ramura | Luftwaffe |
Gradul | maior |
Bătălii / Războaie | Bătălia Franței Bătălia Angliei Al Doilea Război Mondial |
Decorații și distincții | |
Decorații | Crucea de Fier cu Frunze de Stejar în grad de cruce[ |
În septembrie 1929, învățătorul Ionel Teodorescu îl înscrie pe Marin Preda în clasa I, însă tatăl, care și-a dat copiii la școală numai la vârsta de 8 ani, nu-l lasă să frecventeze. Anul următor este reînscris în clasa I, la Școala primară din satul natal. Dar, ca în orice familie de la țară, copilul participă și la treburile gospodărești (păzitul vitelor, munca la câmp), ceea ce face ca în primele clase să absenteze adesea de la școală. Dar treptat-treptat, se dovedește printre elevii cei mai buni din seria sa, obținând premiul cu coroniță (scenă evocată în Moromeții).
Anul 1933 – 1934 (clasa a IV-a) este unul dintre cei mai grei din viața școlarului: tatăl nu-i mai poate cumpăra cărți și se îmbolnăvește de malarie. Învățătorul îi arată multă bunăvoință, îl ajută să termine anul școlar și-i împrumută cărți. Când nu găsește cărți noi în sat, merge să împrumute în comunele vecine: „Cum adică - exclamase odată tatăl surprins - să faci treizeci de kilometri până la Recea, după o carte, domnule?! Dar ce, e aurită? Și să-l fi pus la o treabă mai mică decât asta, ar fi ieșit gălăgie mare...”. Cu rugăminți repetate și insistențe, obține de la mama sa promisiunea că îl va convinge pe tatăl său să-l dea la „școala de învățători”.
În 1937, evitând Școala Normală din Alexandria (pe atunci, reședința județului fiind la Turnu Măgurele), unde taxele erau prea mari, se prezintă la Școala Normală din Câmpulung-Muscel, dar este respins la vizita medicală din cauza miopiei. (Fiecare județ având o școală de învățători, erau preferați la examene cei din județul respectiv.) Tatăl intenționează acum să-l dea la o școală de meserii. Intervine însă salvator librarul Constantin Păun din Miroși, de la care elevul Marin Preda își procura cărți, și îl duce la Școala Normală din Abrud, unde reușește la examenul de bursă cu nota 10. Se integrează vieții de normalist internist, este mulțumit de profesori, se împacă bine cu colegii ardeleni și petrece vacanța de iarnă a anului 1939 la un coleg din Abrud.
În toamna lui 1939 este transferat la Școala Normală din Cristur-Odorhei, unde își continuă studiile încă un an. Ca și la Abrud, a manifestat un interes deosebit pentru istorie, română și chiar matematici. În ședințele Societății literare din școală este remarcat de profesorul Justin Salanțiu, care îi prezice că „va ajunge un mare scriitor”, în cadrul societății scrie și citește câteva schițe. O compunere care avea ca erou chiar pe tatăl său, aleasă pentru a fi publicată în revista școlii rămâne nepublicată, revista preconizată nu mai apare datorită evenimentelor dramatice care vor urma. Cei trei ani de viață transilvană vor fi evocați în „Viața ca o pradă” și în „Cel mai iubit dintre pământeni”. În 1940, în urma Dictatului de la Viena, elevul Preda Marin primește o repartiție pentru o școală similară din București.
În ianuarie 1941 asistă la tulburele evenimente ale rebeliunii legionare și ale reprimării ei de către Ion Antonescu. Intră în contact cu refugiații ardeleni și se întâlnește cu siliștenii lui stabiliți în București. Toate acestea vor fi evocate peste trei decenii în „Delirul” și în „Viața ca o pradă”.
La sfârșitul anului școlar 1940-1941 (urmat și cu ajutorul directorului școlii), susține examenul de capacitate, însă din cauza greutăților materiale se hotărăște să renunțe la școală.
În timpul verii nu mai revine în sat: „Aveam impresia că dacă mă întorc, n-o să mai pot pleca”. Nereușind să publice nimic și nici să-și găsească o slujbă, Marin Preda o duce din ce în ce mai greu: „Mi-e imposibil să-mi amintesc și să înțeleg cum am putut trăi, din ce surse, toată toamna și toată iarna lui '41-'42. Doar lucruri fără legătură, nefirești... N-aveam unde dormi, era lapoviță prin tot Bucureștiul, și umblam fără oprire cu tramvaiul de la Gara de Nord la Gara de Est. Toată ziua și toată noaptea.” Uneori mai trăgea la fratele său Nilă, într-o mansardă minusculă unde „rămânea pierdut ceasuri întregi, cu coatele sub ceafă”.
În volumul colectiv de versuri „Sîrmă ghimpată”, Geo Dumitrescu include poezia „Întoarcerea fiului rătăcit” de Marin Preda, dar manuscrisul volumului nu obține viză pentru tipărire. Tot prin intermediul lui Geo Dumitrescu, Marin Preda este angajat corector la ziarul „Timpul”, în 1941.
În aprilie 1942 debutează cu schița Părlitu' în ziarul Timpul (nr. 1771 și 1772 din 15 și 16 aprilie), la pagina literară „Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicând în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp.[9]
În septembrie părăsește postul de corector la Timpul. Pentru scurt timp este angajat funcționar la Institutul de statistică. La recomandarea lui E. Lovinescu, poetul Ion Vinea îl angajează secretar de redacție la „Evenimentul zilei”.
În 1943, martie, îi apare Colina în ziarul „Vremea războiului”. În aprilie „Evenimentul zilei” publică schița Rotila. Ia parte la câteva ședințe ale cenaclului Sburătorul, condus de criticul Eugen Lovinescu, unde nuvela Calul produce asupra celor prezenți o vie impresie, stârnind încântarea lui Dinu Nicodin, care intră în posesia manuscrisului contra unei mari sume de bani.[10] Nuvela va fi inclusă în volumul său de debut din 1948, Întâlnirea din pământuri. În nuvela care dă numele volumului, criticii recunosc imediat pe tatăl autorului, care va apărea cu nume schimbat în Moromeții. Ea este construită pornind de la tehnica „muștei pe perete“ (o narațiune perfect obiectivată, behavioristă, folosită în epocă de Albert Camus, William Faulkner sau mai târziu de Truman Capote). Un precursor al lui Marin Preda din literatura română fusese Anton Holban în nuvela Chinuri.
Între 1943-1945 este luat în armată, experiență descrisă în operele de mai târziu, în romanele Viața ca o pradă și Delirul. În 1945 devine corector la ziarul „România liberă”.
Între 1949 și 1955 scrie primul volum al romanului Moromeții, considerat ca fiind capodopera scriitorului.
Apoi din 1952 devine redactor la revista „Viața românească”. În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul Moromeții. Un an mai târziu, în 1957, scriitorul efectuează o excursie în Vietnam. La întoarcere, se oprește la Beijing. În 1954 se căsătorește cu poeta Aurora Cornu. Scrisorile de dragoste trimise poetei au fost publicate postum. Au divorțat în 1959. S-a recăsătorit apoi cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor 70. Cu cea de-a treia soție, Elena, a avut doi fii: Nicolae și Alexandru.
În 1960-1961, citește marii romancieri ai lumii. Este fascinat de William Faulkner, cu care proza lui are evidente afinități. În 1965 traduce împreună cu soția Eta romanul Ciuma de Albert Camus. În 1968 este ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, iar în 1970 devine director al editurii Cartea Românească, pe care o va conduce până la moartea sa fulgerătoare din 1980. În 1970 traduce în colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul său, Marele singuratic, primește premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 1971.
În 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române.
Apare ediția a doua a romanului Marele singuratic în 1976, iar în 1977 publică Viața ca o pradă, un roman autobiografic amplu care are drept temă principală cristalizarea conștiinței unui artist.
În 1980, la editura pe care o conducea, publică ultimul său roman: Cel mai iubit dintre pământeni. Între 1975 și 1980 locuiește în București pe strada (pictor) Alexandru Romano nr.21.
Pe 16 mai 1980 moare la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia.
Fratele scriitorului, Saie, crede că a fost asasinat de Securitate, dar probele din dosarul CNSAS ar fi dispărut.[necesită citare]
Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului Cel mai iubit dintre pământeni și a survenit în condiții oculte.[11][12]. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condițiile unei come etilice”[13]. Marin Preda este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.
În ultimii cinci ani de viață a fost mentor și prieten literar al lui Cezar Ivănescu.
LISTA SELECTIVĂ A OPERELOR ANTUME
- 1948 -- Întâlnirea din pământuri, roman
- 1949 -- Ana Roșculeț
- 1952 -- Desfășurarea
- 1955 -- Moromeții, roman, volumul I
- 1956 -- Ferestre întunecate
- 1959 -- Îndrăzneala
- 1963 -- Risipitorii, roman
- 1967 -- Moromeții, roman, volumul II
- 1968 -- Intrusul, roman
- 1972 -- Imposibila întoarcere, roman
- 1972 -- Marele singuratic, roman
- 1973 -- Întâlnirea din pământuri, roman (ediția a 2-a)
- 1975 -- Delirul, roman
- 1977 -- Viața ca o pradă, roman
- 1980 -- Cel mai iubit dintre pământeni, roman
Marin Preda | |||
Scriitorul Marin Preda | |||
Date personale | |||
---|---|---|---|
Născut | [4][5][6][7] Siliștea Gumești, Teleorman, Regatul României | ||
Decedat | (57 de ani)[5][7] Mogoșoaia, Ilfov, RS România | ||
Înmormântat | Cimitirul Bellu | ||
Cauza decesului | asfixia | ||
Părinți | Tudor Călărașu și Joița Preda | ||
Căsătorit cu | Aurora Cornu[2], Eta Wexler[3], Elena Preda | ||
Copii | Nicolae și Alexandru | ||
Naționalitate | română | ||
Cetățenie | România | ||
Ocupație | nuvelist, romancier, scriitor, traducător, politician comunist | ||
Partid politic | Partidul Comunist Român | ||
Limbi | limba română[1] | ||
Studii | Universitatea din București | ||
Activitatea literară | |||
Activ ca scriitor | 1942 - 1979 | ||
Specie literară | proză | ||
Operă de debut | 1. În 15/16 aprilie 1942 debutează cu schița „Pârlitu” în ziarul Timpul 2. În 1948 debutează cu volumul de nuvele „Întâlnirea din pământuri” | ||
Opere semnificative | „Moromeții”, „Delirul”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Marele singuratic”, „Viața ca o pradă” | ||
Note | |||
Premii | 1. Premiul de Stat (1956) 2. Premiul Uniunii Scriitorilor (1971) | ||
Deputat în Marea Adunare Națională | |||
|
SCRIERI
- The Shaping Spirit (1958)
- The School of Donne (1961)
- The New Poetry' (1962)
- Under Pressure (1965)
- Beyond All This Fiddle (1968)
- The Savage God (1972)
- Beckett (Fontana Modern Masters, 1973)
- Hers (1974)
- Hunt (1979)
- Life After Marriage (1982)
- The Biggest Game in Town (1983)
- Feeding the Rat (1989)
- Day of Atonement (1991)
- Night (1995)
- Where Did It All Go Right? (1999)
- Poker: Bets, Bluffs, and Bad Beats (2001)
- New & Selected Poems (2002)
- The Writer's Voice (2005)
- Risky Business (2007)
- Pondlife (2013)
Al Alvarez | |
Al Alvarez | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2][3] Londra, Anglia, Regatul Unit |
Decedat | (90 de ani)[4] |
Cauza decesului | pneumonie |
Cetățenie | Regatul Unit |
Ocupație | poet autor autobiograf[*] critic literar[*] scriitor |
Activitate | |
Alma mater | Corpus Christi College[*] Hall School[ |
Primul său zbor. În aceasta misiune el a executat prima andocare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. Cea de a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969. În acest faimos "pas uriaș pentru omenire", Armstrong și Buzz Aldrin au coborât pe suprafața Lunii și au efectuat o misiune de explorare de două ore și jumătate direct pe suprafața acesteia, în costume lunare, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii. După 21 de ore și jumătate pe suprafața lunară, modulul Eagle a decolat și s-a înscris pe orbita lunară unde s-a cuplat cu modulul de comandă și serviciu pilotat de Collins.
A fost pasionat de zbor de la o vârstă fragedă și a obținut licența de pilot la vârsta de 16 ani. În 1947, Armstrong a început studiile sale în inginerie aeronautică la Universitatea Purdue cu o bursă de la US Navy.
Studiile sale au fost întrerupte în 1949, când a fost chemat să slujească în războiul din Coreea. Armstrong a zburat în 78 de misiuni de luptă în timpul acestui conflict militar. El a părăsit serviciul în 1952, și a revenit la facultate. Câțiva ani mai târziu, Armstrong s-a alăturat Comitetului Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA), care mai târziu a devenit Administrația Națională a Aeronauticii și a Administrării Spațiului (NASA). Pentru această agenție guvernamentală a lucrat într-o serie de capacități diferite, inclusiv servind ca pilot de încercare și ca inginer. A testat mai multe aeronave de mare viteză, inclusiv X-15, care putea atinge o viteză maximă de 4.000 de mile pe oră.[18]
La 20 iulie 1969 Neil Armstrong a făcut istorie, devenind primul om care a mers pe Lună.
Neil Armstrong | |
Armstrong în 1969 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Neil Alden Armstrong |
Născut | 5 august 1930 Wapakoneta, Ohio, |
Decedat | (82 de ani) Cincinnati, Ohio, S.U.A. |
Înmormântat | Oceanul Atlantic |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (coronary artery bypass surgery[*]) |
Părinți | Stephen Koenig Armstrong[*] Viola Louise Engel[*] |
Căsătorit cu | Janet Shearon[*] (–) Carol Held Knight[*] (–) |
Număr de copii | 3 |
Naționalitate | Statele Unite ale Americii |
Cetățenie | SUA |
Etnie | Irlandezi |
Religie | protestantism |
Ocupație | naval aviator[*] test pilot[*] profesor universitar[*] astronaut inginer aerospațial[*] |
Astronaut NASA | |
Alte nume | Neil Alden Armstrong |
Stare | Decedat |
Ocupații anterioare | aviator naval, pilot de încercare |
Alma mater | Purdue University, B.S. 1955 University of Southern California, M.S. 1970 |
Organizație | Tallahassee NASA Universitatea din Cincinnati |
Timp în spațiu | 8 zile, 14 ore, 12 minute și 30 de secunde |
Selecție | Grupul NASA 1962 |
AEV totale | 1 |
Timp total AEV | 2 ore și 31 de minute |
Misiuni | Gemini 8, Apollo 11 |
Emblema misiunii | |
Decorații |
Specialist în mecanica cerească și în astrometrie, el a colectat datele asupra pozițiilor asteroizilor și cometelor și le-a calculat orbitele, deseori pornind de la informații observaționale reduse.
Marsden a ajutat la regăsirea cometelor și asteroizilor pierduți. Unii asteroizi și comete descoperite în trecut au fost „pierdute” deoarece puține date observaționale fuseseră colectate în epocă pentru a determina o orbită destul de fiabilă pentru a ști unde să fie căutate în timpul observațiilor ulterioare. Uneori, descoperirea unui nou obiect se dovedește a fi de fapt redescoperirea unui obiect considerat, până atunci, „pierdut”, ceea ce poate fi dovedit calculându-i orbita revenind în trecut și comparând pozițiile calculate cu pozițiile obiectului „pierdut” înregistrate anterior. În cazul cometelor, exercițiul este deosebit de anevoios din cauza forțelor nongravitaționale care le pot afecta orbitele (emisii de jeturi de gaze din nucleul cometei), dar Marsden s-a specializat în calculul unor asemenea forțe nongravitaționale.
A prezis cu succes reîntoarcerea în 1992 a cometei periodice „pierdute” Swift-Tuttle.
Un timp, a propus ca planeta Pluto să rămână considerată în același timp ca planetă și ca planetă minoră, alocându-i numărul de asteroid 10.000; totuși, această propunere nu i-a fost reținută. La aflarea acestui lucru, Marsden a demisionat de la conducerea Minor Planet Center (MPC), post pe care îl ocupa din 1978, rămânând totuși „director emerit”.
La 18 august 1982 a descoperit asteroidul 37556 Svyaztie împreună cu Nikolai Cernîh, la Observatorul Astrofizic din Crimeea. Numele ales de către cei doi descoperitori, Svyaztie este format (prin concatenare) din cuvântul rusesc Связь, transcris [svyaz'] / [sviaz], și cuvântul englezesc tie, ambele înseamnând „contact”, „conexiune”.[6] Prin aceasta, ei voiau să sublinieze colaborarea și prietenia lor, care au depășit barierele naționale și politicesd
Brian G. Marsden | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1] Cambridge, Regatul Unit[2] |
Decedat | (73 de ani)[3][1] Burlington[*], Middlesex, SUA |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (leucemie) |
Cetățenie | Regatul Unit |
Ocupație | astronom |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea Yale New College[*] |
Organizație | Universitatea Harvard Smithsonian Astrophysical Observatory[*] |
Premii | George Van Biesbroeck Prize[*] () |
Mihai Iacobescu a fost director adjunct al Muzeului de Istorie din Suceava între anii 1975-1980, perioadă în care a fost deschisă expoziția permanentă a instituției.
Mihai Iacobescu face parte din colectivul care a pus bazele Institutului Pedagogic de trei ani de la Suceava, care a devenit ulterior Universitatea Ștefan cel Mare. În cadrul acestei instituții, a fost coordonator al Catedrei de Istorie, decan al Facultății de Istorie și Geografie, prorector USV. Mihai Iacobescu a predat și a publicat cursuri de istorie modernă și contemporană universală, precum și cursuri de istoria pedagogiei și istoria dreptului.
Printre publicațiile sale se numără volume de specialitate precum Din Istoria Bucovinei, România și societatea națiunilor 1919-1929, 30 de zile în Siberia căutând arhivele Bucovinei, dar și volume de beletristică precum Îsemnări din vacanță sau Comoara de la Voroneț.
Mihai Iacobescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (81 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | universitar[*] politician |
Senator |
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1960, la clasa profesor A. Pop Marțian.
FILMOGRAFIE
- Comedie fantastică (1975)
- Patima (1975)
- Premiera (1976)
- Iarba verde de acasă (1977)
- Eu, tu, și... Ovidiu (1978)
- Burebista (1980)
- Sfârșitul nopții (1982)
- Sosesc păsările călătoare (1984)
- Zbor periculos (1984)
- Căsătorie cu repetiție (1985)
- Colierul de turcoaze (1986)
- Secretul lui Nemesis (1987)
- Miss Litoral (1991)
- Atac în bibliotecă (1993)
- Ingerasii (2008)
- Dragoste de mama (2006)
- Cuscrele (2005)
- Ministerul comediei (1999)
- Cu materialul clientului (1997)
- Harababura (1990)
- Coana Chirița (1986)
- Aripi de zăpadă (1985)
- Femeia din Ursa Mare (1982)
- Am o idee (1981)
- Dumbrava minunată (1980)
- Premiul întîi (1979)
- Ciocolată cu alune (1978)
- Avocatul (1976) (TV)
- Tăticul (1974) (TV)
- Originea și evolutia vehiculelor (1973)
Rodica Popescu Bitănescu | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (81 de ani) Răsuceni, județul Ilfov |
Căsătorită cu | Mircea Bitănescu |
Cetățenie | România |
Ocupație | actriță |
Ani de activitate | 1975 - prezent |
Alte premii | |
Ordinul Național „Serviciul Credincios” |
Este doctor în domeniul arte vizuale, profesor la Universitatea Națională de Arte din București, decan al Facultății de Arte Decorative și Design, președinte al Societății Designerilor Profesioniști din România.[1] Din 2010 este conducător de doctorat în domeniul artelor vizuale.[2]
A intrat în atenția publică prin Memorialul Renașterii, pe numele său complet Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989 un ansamblu monumental situat în Piața Palatului din București, ridicat în memoria victimelor Revoluției române din 1989, inaugurat la 1 august 2005.
În 1979 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Design, București, cu diplomă de specializare în design industrial cu lucrarea “Design și ambient pentru „Instalație de Nitrurare Ionică”, în colaborare cu Institutul de Fizică Atomică, București de la Măgurele.[3]
În 2007 și-a lut doctoratul în domeniul "arte vizuale" cu lucrarea “Vocația plastică a sticlei”
Alexandru Ghilduș | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (67 de ani) București, Republica Populară Română |
Naționalitate | România |
Cetățenie | România |
Ocupație | constructor, sculptor, pictor, decorator |
Activitate | |
Educație | Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” |
Alma mater | Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Design, București |
Lucrări remarcabile | Memorialul Renașterii |
Tudor Pendiuc a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 6.000.000. Euro adus Primăriei Piteşti
Tudor Pendiuc | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 5 august 1954 Balș |
Ocupație | politician |
Primar al mun. Pitești | |
În funcție 1992 – 2015 | |
Partid politic | Partidul Social Democrat |
Sorin Constantin Stragea | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (64 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | politician |
deputat | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 2008 | |
Circumscripția | 37 Timiș, colegiul uninominal nr.7 |
Partid politic | Partidul Social Democrat |
Petru Ehegartner | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (62 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | politician |
senator | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 19 decembrie 2012 | |
Circumscripția | 37 Timiș, colegiul uninominal nr.2 |
În tinerețe, în Uniunea Sovietică, a fost „refiuznik”,[2] disident și activist sionist. În Israel, unde a reușit să emigreze în anul 1987, după o perioadă de detenție în U.R.S.S., el este deputat din partea partidului de centru-dreapta Likud, a îndeplinit în trecut funcțiile de ministru al integrării imigranților și de ministru al propagandei și pentru legăturile cu Diaspora evreiască.
Yuli-Yoel Edelstein s-a născut într-o familie de evrei din Cernăuți, în acea vreme în Uniunea Sovietică (în R.S.S Ucraineană, azi Ucraina independentă). Părinții săi, Yuri și Anita erau conferențiari la un Seminar pedagogic. În copilărie familia a ajuns la Kostroma. Tatăl, fiu al unui tată evreu și al unei mame poloneze creștine, a devenit disident, iar după 1979 s-a convertit la creștinismul ortodox sub numele Gheorghi Edelstein și a devenit preot ortodox. Până astăzi el slujește ca protoiereu în satul Karbanovo din regiunea Kostroma în Rusia.
După terminarea studiilor de liceu la Kostroma, Yuri Edelstein junior a dorit să se înscrie la Școala Înaltă de Limbi, dar nu a fost acceptat din cauza originii evreiești. A început să învețe filologie engleză la Institutul pedagogic din Kostroma, apoi din anul 1978 la facultatea de limbi străine a Institutului pedagogic din Moscova, dar a fost exclus după ce în 1979 s-a înscris pentru plecare în Israel. Cererile sale de emigrare au fost, însă, respinse în anul 1980 de către autoritățile sovietice. În aceste împrejurari, a participat la cursuri clandestine de limba ebraică și de predare a acestei limbi, inclusiv la cele ținute la Moscova de către Lev Ulanovski. Dupa emigrarea lui Ulanovski în Israel în 1979, Edelstein a participat el însuși la organizarea de cursuri ilegale [3] de ebraică între altele, la Moscova, Harkov și Minsk. Fiind considerat rebel și sionist, nu a fost angajat niciunde și s-a întreținut o vreme pozând ca model nud (de la brâu in sus) la un institut de artă cunoscut. În septembrie 1984 a fost arestat de KGB sub acuzația de trafic de droguri, după ce i-a fost strecurată în locuință o cantitate de opiu. În decembrie 1984 a fost condamnat la trei ani de lagăr de muncă silnică, pe care i-a ispășit în Buriatia, în apropierea Lacului Baikal. Rănit fiind în cursul muncilor, cu greu a ajuns sa fie îngrijit, și apoi tratat în spitale din Buriatia, operat la Novosibirsk apoi transferat într-o colonie de muncă silnică la Novosibirsk. După ce în timpul Perestroikăi, a fost eliberat după 2 ani și 8 luni de detenție, în iulie 1987 i s-a permis să emigreze în Israel.
În Israel, Edelstein s-a stabilit la început în așezarea Alon Shvut din zona Gush Etzion, lângă Ierusalim, ai cărui locuitori au organizat numeroase campanii pentru obținerea eliberarii sale din lagăr și plecării sale din URSS. El a urmat mai multe cursuri de pedagogie și a fost în anii 1988-1996 vicepreședintele organizației Forul Sionist de sub conducerea lui Nathan (Anatoli) Sharanski (Șciaranski), îndeplinind în continuare, funcții de conducere în câteva școli. A condus o vreme secția de noi imigranți a institutelor de studii iudaice și sioniste, create cu sprijinul lui Joint Distribution Comittee.
În alegerile din 1996 a fost ales în Knesset din partea partidului Israel ba'aliyá de sub conducerea lui Sharanski și a fost,apoi, ales și într-a doua cadență, ca unul din numai două mandate ale acestui partid, alături de Natan Sharanski. În cele din urmă amândoi au aderat, cu fracțiunea lor, la partidul Likud. Între 1996-1999 și 2001-2003 Edelstein a fost ministru al integrării imigranților în guvernele Binyamin Netanyahu și Ariel Sharon.
În 2007 a revenit în Knesset ca deputat al partidului Likud, iar în februarie 2009 a fost reales. A devenit în continuare între 2009-2013 ministrul pentru informare și Diaspora, fiind un timp scurt reponsabil și pentru radioteleviziune. La 14 martie 2013 a fost ales președinte al Knessetului în locul lui Reuven Rivlin. În anul 2015 Knessetul l-a reales în unanimitate.
Ca legislator a promovat un amendament la legea protecției animalelor, care obligă la plata cheltuielilor de înteținere și tratament veterinar etc persoanale care au abandonat animale ce se aflau în grija lor, de asemenea un amendament care permite unor persoane care nu se ocupă permanent cu reprezentarea altora, să apere cauza altor persoane în procese pentru mici litigii.
Yuli-Yoel Edelstein, care este evreu practicant al religiei, după tipicul iudaic ortodox, a locuit mulți ani la Neve Daniel, în zona Gush Etzion de lângă Ierusalim și a fost căsătorit cu Tatiana (dinaintea emigrării în Israel) cu care a avut doi copii. Tatiana Edelstein a decedat de cancer la 24 ianuarie 2014. În anul 2015 Edelstein s-a mutat la Herzlia Pituah cu noua sa parteneră de viață, Irina Nevzelin, fiica omului de afaceri Leonid Nevzelin și președinta Muzeului Casa Diasporei din Tel Aviv. Cei doi s-au logodit la începutul anului 2016.
Fratele lui Yuli-Yoel Edelstein, Mihail, trăiește la Moscova, unde este filolog și critic literar.
Yuli-Yoel Edelstein | |
Yuli-Yoel Edelstein | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (61 de ani)[1] Cernăuți, URSS |
Părinți | Q4529848[*] |
Cetățenie | URSS Israel |
Religie | iudaism |
Ocupație | politician |
Deputat în Knesset | |
Deținător actual | |
Funcție asumată | |
În funcție – | |
În funcție – | |
În funcție – | |
În funcție – | |
Președinte al Knessetului | |
În funcție – | |
Precedat de | Reuven Rivlin |
Succedat de | Beni Gantz |
Deputat în Knesset | |
În funcție – | |
Ministru pentru relațiile cu Diaspora | |
În funcție – | |
Deputat în Knesset | |
În funcție – | |
În funcție – | |
Precedat de | Dan Naveh[*] |
În funcție – | |
În funcție – | |
În funcție – | |
Ministru pentru integrarea imigranților | |
În funcție – | |
Deputat în Knesset | |
În funcție – | |
Partid politic | Likud (din ) Israel Ba'alia[*] (–) Partidul Național Religios[*] (până în ) |
A absolvit cursurile Facultății de Istorie-Filosofie, secția Filosofie-Istorie, din cadrul Universității București. În 2004 a absolvit cursurile post-universitare, în cadrul Facultății de Drept "Nicolae Titulescu" din Craiova.
În anul 2005 a obținut titlul științific de doctor în filosofie, cu distincția CUM LAUDE, în cadrul Institutului de Filosofie și Psihologie "Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române, cu tema "Mit și filosofie în cosmologia lui Lucian Blaga", conducător științific fiind prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduțescu. Lucrarea, cu același titlu, a fost publicată, în anul 2006, la Editura Scrisul Românesc din Craiova.
În perioada 1991-1994 a ținut cursul și seminarul de retorică juridică la Facultatea de Drept "Mihai Viteazul" din Craiova. În prezent este lector univ. dr. la Universitatea din Craiova, Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie, catedra Filosofie-Sociologie.
Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu poezie în revista "Ramuri" din 15 septembrie 1984 (Eu sunt de-acolo), iar cu proză în revista "Luceafărul" din 30 august 1986 (Târgul curților interioare). Înainte de 1989, a mai publicat poezie în revistele "Săptămâna" din 8 martie 1985 (Cîntec), "Luceafărul" din 18 mai 1985 (Drum, Cîntecul poetului mecanic, Talpă și Poetul), "România literară", din 3 octombrie 1985 (Noapte la Cluj-Napoca, Zi obișnuită și Poem neterminat), "Ramuri", din 15 noiembrie 1985 (Paralele), "România literară" din 26 martie 1987 (Tatălui meu, rănit în Munții Tatra și Poemul Casei) ș.a. A obținut premii la festivalul de poezie "Lucian Blaga", edițiile din 1986 și 1987, de la Sebeș-Alba și la Festivalul Concurs de creație literară "Tudor Arghezi", ediția a VII-a, 1987, Târgu-Jiu. Editorial, a debutat în 1987, în volumul colectiv "Alpha '87", Editura Dacia, Cluj-Napoca, cu un grupaj de poezie intitulat Poemul casei. Antologia a fost recenzată în mai multe reviste, printre care și în "România literară": Debuturi în poezie, de Nicolae Manolescu.
După 1989, a publicat poezie, proză, eseu, articole de critică și istorie literară, filosofie și sociologie, în mai multe cotidiane și periodice, printre care: "Cuvântul nou", Sfântu-Gheorghe; "Cuvântul libertății", Craiova; "Ramuri", Craiova; "Mozaicul", Craiova; "Scrisul Românesc", Craiova; "Literatorul", București; "Autograf", Craiova; "Brâncuși", Târgu Jiu; "Argeș", Pitești; "Mileniu", Craiova; "Luceafărul", București; "Revista de studii socio-umane", Craiova; "Studii de istorie a filosofiei universale", București; "Viața Basarabiei", Chișinău; "Revista universitară de științe sociale", Craiova; "Revista de filosofie", București ș.a.
A publicat următoarele volume de poezie:
- Fluvii în flăcări, Editura Amicul casei, Craiova, 1994 (recenzii: Bucur Demetrian, Fluvii în flăcări, cotidianul "Cuvântul libertății", Craiova, din 20 februarie 1994; Ion Dobrescu, Fluvii în flăcări, cotidianul "Cuvântul libertății", Craiova, din 18 martie 1994; Ion Popescu, Ion Munteanu, între poezie și proză, revista "Brâncuși", Târgu-Jiu, nr. 4, 1995).
- Cu dragoste, vă dau vești despre mine, Editura Ramuri, Craiova, 2006 (recenzii: George Popescu, Un elegiac netemperat, revista "Mozaicul", Craiova, nr. 7-8, 2006; Emilian Mirea, Poezia înțelegerii lucrurilor și faptelor care-L compun de Dumnezeu, Revista "Scrisul Românesc", Craiova, nr. 9-10, septembrie-octombrie 2006; Petre Ciobanu, Cordialitatea itinerariului mental, revista "Ramuri", Craiova, nr. 12, decembrie 2006).
- La taină cu îngerul mut, Editura Aius, Craiova, 2007 (recenzii: Adrian Dinu Rachieru, Alți poeți din Craiova (I), revista "Convorbiri literare", Iași, nr. 6 (150), iunie 2008, Viorel Dinescu, Mărturisiri de taină, revista "Lamura", Craiova, nr. 4-5-6, 2008; Mircea Moisa, Addenda (documentar), revista "Mileniu", Craiova, nr. 51, 2008; Bucur Demetrian, Poetul și îngerul său mut, Revista "Ramuri", Craiova, nr. 6, iunie 2007; Ștefan Ungureanu, Ion Munteanu: La taină cu îngerul mut - un volum notabil, revista "Argeș", Pitești, iulie 2007; Mircea Moisa, Vocație poetică și ființă creatoare, revista "Ramuri", Craiova, nr. 7-8, iulie-august 2007; Dan Lupescu, Ion Munteanu: La taină cu îngerul mut, revista "Caligraf", Drobeta Turnu-Severin, nr. 72, august 2007; Valentin Dascălu, Jurnal de lectură: Ion Munteanu, La taină cu îngerul mut, revista "Mileniu", Craiova, nr. 46-47, 2007; Mircea Moisa, Fișe de istorie literară contemporană (II). Starea poetică și producerea textului, revista "Mileniu", Craiova, nr. 48-49, 2007).
- În această junglă prietenoasă, Editura Ramuri, Craiova, 2008 (cuvânt înainte de Ovidiu Ghidirmic, recenzii: Constantin Preda, Ion Munteanu și „Jungla prietenoasă” a Craiovei, Expresul de Sud, Craiova, nr. 408, 12 februarie 2009). Este prezent în antologia SORESCU'S CHOICE, Young Romanian poets (edited by John Fairleigh), Bloodaxe Books, Highgreen, Tarset, 2001 (note de semnal în presa românească: Ion Floricel, Selecția lui Sorescu - antologie de versuri apărută la Belfast, cotidianul "Național", București, din 20 octombrie 2003; Doina Pologea, Poeți olteni traduși în Irlanda, revista "Mozaicul", Craiova, nr. 4, 2004 ș.a.).
Proză
- Moartea plănuită a lui Leonard Antschel, proză scurtă, Editura Sburătorul, Craiova, 1995 (recenzii: Ion Popescu, Ion Munteanu, între poezie și proză, revista "Brâncuși", Târgu-Jiu, nr. 4, 1995; Oana-Mălina Negrea, Reîntâlnirea cu Ion Munteanu, Cuvântul Nou, 18 iulie 1995; Ioan Lascu, O tensiune a relațiilor..., revista "Ramuri", Craiova, nr. 9-10, septembrie-octombrie 1995, Ioan Drăgan, "Duc Ardealul cu mine, în suflet", Cuvântul Nou, 1 decembrie 1995).
- Supușii regelui de ceară, roman, Editura MJM, Craiova, 2008 (recenzii: George Popescu – Ion Munteanu: magicul bine temperat, Revista "Argeș", mai 2008, nr. 443, Centrul Cultural Pitești, Ștefan Ungureanu – Timpul întâlnirilor esențiale, Revista Literatorul, 2008 Nr. 6, București (integral), Revista "Ramuri", 2008, nr. 3, Craiova (fragment), Dan Ionescu - Destrămarea apusului de ceară, Revista Scrisul Românesc, 2008, nr. 4, Craiova).
Eseistică
- Mit și filosofie în cosmologia lui Lucian Blaga, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2006 (recenzii: Aurel Pantea, Lucian Blaga – un hermeneut instaurativ, Revista "Mileniu 3", Craiova, nr. 51, 2008, Florea Miu, Blaga, între mit și realitate, revista "Scrisul Românesc", Craiova, nr. 3-4, martie-aprilie, 2006; George Popescu, O provocare a lui Blaga și o re-lectură bifrons, revista "Mozaicul", Craiova, nr. 3, 2006; Gheorghe Dănișor, Metafizica lui Lucian Blaga, revista "Ramuri", Craiova, nr. 5-6, mai-iunie, 2006; Ionel Bușe, Actualitatea filosofiei lui Lucian Blaga, revista "Mileniu", Craiova, nr. 39-40, 2006).
Ion Munteanu Date personale Născut 5 august 1961
Goiești, județul Dolj Naționalitate român Cetățenie România Ocupație scriitor, eseist
* 1963: Mark Strong (n. Marco Giuseppe Salussolia; n. ,[1][2] Londra, Anglia, Regatul Unit[3]) este un actor britanic. Acesta a jucat în multe filme, cum ar fi Rocknrolla, Un ghem de minciuni, Kick-Ass, Mai aproape de Lună, Shazam!, 1917 și seria de filme Kingsman. Acesta s-a născut în Londra, tatăl său fiind italian, iar mama sa fiind din Austria.Mark Strong Date personale Nume la naștere Marco Giuseppe Salussolia Născut (56 de ani)[1][2]
Londra, Anglia, Regatul Unit[3] Cetățenie Regatul Unit Ocupație actor de film
actor de voce[*]
actor de teatru[*]
actor de televiziune[*] Alma mater Royal Holloway, University of London[*]
Wymondham College[*]
Bristol Old Vic Theatre School[*] Alte premii Premiile Laurence Olivier
Theatre World Award[*] (2016)
Ion Munteanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 5 august 1961 Goiești, județul Dolj |
Naționalitate | român |
Cetățenie | România |
Ocupație | scriitor, eseist |
Mark Strong | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Marco Giuseppe Salussolia |
Născut | (56 de ani)[1][2] Londra, Anglia, Regatul Unit[3] |
Cetățenie | Regatul Unit |
Ocupație | actor de film actor de voce[*] actor de teatru[*] actor de televiziune[*] |
Alma mater | Royal Holloway, University of London[*] Wymondham College[*] Bristol Old Vic Theatre School[*] |
Alte premii | |
Premiile Laurence Olivier Theatre World Award[*] (2016) |
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
Mateuț avea să-l urmeze pe Lucescu la Dinamo și va rămâne în memorie mai ales prin golurile cu FC Dundee United, care aveau să readucă echipa Dinamo București într-o primăvară europeană. Alt gol important marcat de Mateuț a fost în meciul de pe "Vasil Levski" din toamna lui 1988, când România a învins Bulgaria, reușind apoi o calificare după 20 de ani la un campionat mondial.
În sezonul 1989 - 1990 mijlocașul a înscris 4 goluri în 8 meciuri și s-a calificat cu Dinamo în semifinalele Cupei Cupelor. După 1989, Mateuț semnează un contract cu clubul de fotbal Real Zaragoza, o echipă cu tradiție în Spania.
Marine Le Pen este cea mai mică dintre cele trei fiice ale lui Jean-Marie Le Pen și a primei sale soții, Pierrette Lalanne. După terminarea facultății de Drept la Universitatea Panthéon-Assas din Paris, ea a primit diploma în 1992 și a lucrat, până în 1998, ca avocat.
Marine Le Pen a fost căsătorită din 1997 până în 2000 cu omul de afaceri Franck Chauffroy, care a activat de asemenea în partidul Frontul Național, și are din această căsătorie o fiică, Jehanne, născută în 1998, iar 1999, gemenii Louis și Mathilde. S-a recăsătorit în 2002, fiind a doua soție a lui Éric Lorio. A divorțat de acesta în 2006. Ea este în prezent este împreună cu vicepreședintele Frontului Național, Louis Aliot.[5]
Este mătușa deputatei Marion Maréchal-Le Pen.
În 1986, în vârsta de 18 ani, a aderat la Frontul Național (FN), din 2003 și-a exercitat funcția de vice-președintele executiv al partidului. În 2011 a preluat conducerea Frontului Național de la tatăl său Jean-Marie Le Pen câștigând alegeri interne în partid cu un scor de 67.65% (11,546 de voturi).
Între anii 1992 și 1998 a fost avocată, iar în 1998 fost aleasă în calitate de consilier regional. În perioada 2008–2011 a activat în calitate de consilier municipal în Hénin-Beaumont. Din 2004 este membru al Parlamentului European din partea Franței.
A participat în campania prezidențială din 2012, plasându-se pe locul al treilea cu peste 6 milioane de voturi (17,90%).
Le Pen a fost clasată de către Time 100 printre cei mai influenți oameni din lume în 2011 și 2015[6][7], iar în 2016 ea fost cotată ca fiind cel mai influent deputat în Parlamentul European după președintele Parlamentului European Martin Schulz[8].
La alegerile din 2017, a candidat pentru președinția Franței și a ajuns în turul al doilea, în care a fost învinsă de Emmanuel Macron.
Marine Le Pen | |
Marine Le Pen (Ianuarie 2011) | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Marion Anne Perrine Le Pen[1] |
Născută | (51 de ani) Neuilly-sur-Seine (92) Franța |
Părinți | Jean-Marie Le Pen Pierrette Lalanne[*] |
Frați și surori | Marie-Caroline Le Pen[*] Yann Le Pen[*] |
Căsătorită cu | Éric Iorio[*] (decembrie 2002–iunie 2006)[2] Franck Chauffroy[*] (–aprilie 2000)[2] |
Copii | Q67446459[*] Mathilde Chauffroy[*] Q67446608[*] |
Naționalitate | Franța |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | politiciană avocată |
Președinte al Frontului Național | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 16 ianuarie 2011 | |
Precedat de | Jean-Marie Le Pen |
Deputat în Parlamentul European | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 14 iulie 2009 | |
În funcție 20 iulie 2004 – 13 iulie 2009 | |
Partid politic | Frontul Național |
Grup europarlamentar | Europa Națiunilor și a Libertății (ENL) |
Alma mater | Universitatea Panthéon-Assas[*] |
Profesie | Avocată |
La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova a candidat la funcția de deputat de pe locul 18 în lista candidaților PSRM.[1]
Între 2007 și 2011 a fost viceprimar al orașului Ungheni, iar între 2003-2007 și 2011-2014 – consilier în consiliul orășenesc Ungheni.
Din 2002 până în prezent este președintele al clubului de volei „OLIMP-Ungheni”, triplu medaliat cu bronz, dublu medaliat cu argint la Campionatul Moldovei la Volei și o dată campioană.
Ghenadi Mitriuc | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (51 de ani) Agronomovca, Ungheni, RSS Moldovenească, URSS |
Cetățenie | Moldova |
Ocupație | politician economist |
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova | |
Deținător actual | |
Funcție asumată decembrie 2014 | |
Viceprimar al orașului Ungheni | |
În funcție 2007 – 2011 | |
Consilier în consiliul orășenesc Ungheni | |
În funcție 2011 – 2014 | |
În funcție 2003 – 2007 | |
Partid politic | Partidul Socialiștilor din Republica Moldova |
Profesie | Jurist, economist |
J-Ax | |
J-Ax în 2009 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Alessandro Aleotti |
Născut | (47 de ani) Milano, Italia[1] |
Frați și surori | Grido[*] |
Cetățenie | Italia |
Ocupație | Rapper |
Activitate | |
Origine | Milano, Italia |
Gen muzical | Pop, Rap, EDM, Hip hop |
Ani de activitate | 1990-prezent |
Case de discuri | EMI, Newtopia |
Colaborare cu | Club Dogo, Gemelli Diversi, Marracash, Fedez, Fabio Rovazzi, Gué Pequeno |
A realizat coloana sonoră a unor spectacole în diferite teatre:
- Teatrul Odeon: „Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; „De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi, regia Radu Afrim; „Chip de foc” de Marius von Mayenburg, regia Felix Alexa; „Șefele” de Werner Schwab, regia Sorin Militaru;
- Teatrul Bulandra: „Trilogia Belgrădeană” de Bilijana Srblijanovic, regia Theodor Cristian Popescu; „Scaunele” de Eugen Ionescu, regia Felix Alexa;
- Teatrul Național din Târgu Mureș: „Eu, când vreau să fluier, fluier” de Andreea Vălean, regia Theodor Cristian Popescu; „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery, regia Cornel Popescu; „Buratino” de Al. Tolstoi, regia Cornel Popescu
- Teatrul Național din Timișoara: „Crima din strada Lourcine” de E. Labiche, regia Felix Alexa;
- Teatrul Nottara: „Leonce și Lena” de Georg Buchner, regia Felix Alexa;
- Teatrul Luni de la Green Hours: „No Mom’s Land” după o fostă idee de Samuel Beckett, regia Radu Afrim; „America-știe-tot” de Nicole Duțu, regia Radu Afrim;
- Teatrul Național București – „Neînțelegerea” - Albert Camus, regia Felix Alexa.
În august 2005 a concertat pro bono (gratuit) la festivalul FânFest, Roșia Montană în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”
Ada Milea | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (44 de ani) Târgu Mureș, RS România |
Cetățenie | România |
Ocupație | actriță |
Activitate | |
Origine | Târgu Mureș, România |
Gen muzical | folk |
Instrument(e) | Voce, chitara |
Ani de activitate | 1997 — prezent |
Dalal Midhat-Talakić | |
Dalal Midhat-Talakić | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Dalal Midhat |
Născută | (38 de ani) Sarajevo, Bosnia și Herțegovina |
Cetățenie | Bosnia și Herțegovina |
Ocupație | cântăreață cantautoare |
Activitate | |
Alte nume |
|
Gen muzical | |
Colaborare cu |
Măroiu a practicat mai întâi gimnastica, dar era deja prea înaltă în clasa a patra.[1] A început scrima cu antrenorul Nicolae Mihăilescu, apoi Mircea Alecu. Având un temperament combativ, a ales spada de la început pentru că era arma de duel.[2] La vârsta de 14 ani a fost selecționată la Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor pentru spadă din cadrul Liceului cu program sportiv „Petrache Trișcu” din Craiova, sub conducerea maestrului Dan Podeanu.
În anul 2002 a câștigat medalia de bronz pe echipe la Campionatul European pentru juniori de la Conegliano. La Campionatul European din 2006 de la İzmir, a ajuns în semifinală, unde a fost învinsă cu scorul 8–15 de nemțoaica Claudia Bokel, și s-a mulțumit de bronzul.[3] La proba pe echipe delegația României a trecut pe rând de Cehia, Estonia și Rusia, întâlnind echipa Ungariei în finală. S-au impus la o tușă, aducând României primul titlu continental din istoria la spadă pe echipe.[4] Au urmat două medalii de aur la Campionatele Europene în 2009 și în 2011.
Împreună cu Ana Maria Brânză, Loredana Dinu și Simona Gherman, Măroiu a câștigat medalia de aur pe echipe la Campionatul Mondial din 2010 de la Paris, după ce au trecut de Germania. În anul următor, la Campionatul Mondial de la Catania, Măroiu a ajuns în semifinală, dar a pierdut la prioritate în dauna chinezoaicei Li Na și a rămas cu o medalie de bronz. La proba pe echipe România a izbutit să cucerească al doilea titlu mondial la rând, învingând China în finală.[5]
A participat la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. A trecut succesiv de ucraineanca Olena Krîvîțka și de rusoaica Anna Sivkova, dar s-a oprit în sferturile de finală în fața lui Shin A-lam din Coreea de Sud. La proba pe echipe, România, mare favorită, a suferit o înfrângere surpriză, fiind învinsă în primul tur de către Coreea de Sud și terminând pe locul șase. După acest eșec, Măroiu, Simona Gherman și Loredana Dinu au decis să iau o pauză în carieră.[6]
La începutul anului 2015 a anunțat că revine la scrimă.
* 1983. Dumitru Popovici (n. 5 august 1983) este un fotbalist moldovean care joacă pentru clubul de fotbal Dacia Chișinău.
Popovici a jucat în prima rundă a Cupei UEFA Intertoto la echipa Tiligul Tiraspol împotriva echipei Pogoń Szczecin pe 18 iunie 2005. A jucat și în naționala de tineret a Moldovei.
Popovici a jucat în în Liga Campionilor Asiei în 2007 pentru echipa arabă Al-Ittihad (Aleppo)
Voleibalista Adina Salaoru a participat la Jocurile Europene din 2015 și la Campionatul European de Volei Feminin din 2015.
Adina Salaoru a fost declarată Cetățean de onoare al orașului Blaj în aprilie 2017.
Polman a făcut parte din echipa națională a Olandei care a terminat pe locul patru la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, fiind învinsă în meciul pentru medalia de bronz de echipa Norvegiei, cu scorul de 36-26
În iunie 2012, Lucia a fost preluată de agenția de management muzical Global Music Management, recent redenumită Global Records [2], care se ocupă și de managementul artistei Inna.[5][6][7] În august 2012, artista a susținut primul ei concert și a reprezentat muzica românească, pe o scenă dedicată în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului Summer Well.[8][9][10]
Cel de-al doilea single al său, numit „Me Over You” [3], a apărut tot în luna august și a beneficiat de un videoclip filmat în regia lui Radu Aldea.[11][12] Stilul interpretativ al Luciei a fost comparat cu cel unor cântărețe precum Adele sau Regina Spektor.[13][14]
Lucia este și o susținătoare a proiectelor caritabile, iar în 2012 a cântat în cadrul a două astfel de evenimente: Gala Persoanelor cu Dizabilități, organizată pe 27 noiembrie de către ActiveWatch și Fundația Motivation România, în Studioul 3 al TVR,[15][16][17] și concertul caritabil UNICEF, ce a avut loc pe 17 decembrie și unde a cântat, alături de Smiley și Vunk, pentru copiii vulnerabili din România.[18][19][20]
Lucia a lansat albumul ei de debut : Silence pe 6 noiembrie 2015 .
- Single-uri
Lucia | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Lucia - Maria Popescu |
Născută | (25 de ani) București, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | Cântăreață |
Activitate | |
Alte nume | Lucia |
Origine | română |
Gen muzical | Pop, soul |
Instrument(e) | Pian |
Ani de activitate | 2012 – prezent |
Case de discuri | Global Records |
Holt s-a născut în Germantown, Tennessee, părinții ei fiind Mark și Kim Holt. Ea are o soră mai mare, Morgan (n. 27 decembrie 1990)[3][4] și un frate mai mic numit Cade (n. 16 iulie 2001).[5][6] La vârsta de trei ani, familia sa s-a mutat în Nesbit, Mississippi, unde Holt a crescut după ce a trăit puțin timp în Memphis, Tennessee. Holt a fost pasionată dintotdeauna de gimnastică și majorete, și în prezent apare în serialul original de la Disney Channel, Nu-i vina mea!.
Ea locuiește în prezent în Los Angeles, California cu familia sa[7] și merge la o școală de culinărie.
Holt și-a început cariera ca actriță când a început să joace în producții teatrale locale.[9] Ea a apărut în diferite reclame, incluzând cele pentru Hasbro, Kidz Bop 14, Mattel, păpușile Bratz,[10] Littlest Pet Shop, și producte Girl Gourmet.[11]
Holt a audiționat pentru serialul despre arte marțiale, Bătăușii Wasabi de la Disney XD, care a avut premiera în 2011. Exersându-și abilitățile în gimnastică, ea a primit un telefon de la producătorii serialului și s-a alăturat distribuției tot în același an. Ea a interpretat personajul Kim Crawford în serial din 2011 până în 2014. Holt a apărut și în filmul original de la Disney Channel, Fată contra monstru. Ea a interpretat personajul principal, Skylar Lewis, o fată adolescentă care descoperă că părinții ei sunt vânători de monștrii, iar ea le este moștenitoare. Filmul a avut premiera în Statele Unite în 2012.[12] Ea a înregistrat trei cântece pentru film, care au fost lansate ca parte a benzii sonore Make Your Mark: Ultimate Playlist. De asemenea, ea a înregistrat propria sa versiune a cântecului „Winter Wonderland” pentru albumul Disney Channel Holiday Playlist în 2012.
În prezent, Holt joacă în serialul original de la Disney Channel, Nu-i vina mea!, împreună cu Austin North, Piper Curda, Sarah Gilman și Peyton Clark. Producția pentru serial a început în 2013, iar el a avut premiera în 2014.
Pe data de 7 octombrie 2014, Holt a anunțat că a semnat un contract de înregistrări cu Hollywood Records.
Olivia Holt | |
Holt la premiera filmului The Lone Ranger în iulie 2013 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Olivia Hastings Holt |
Născută | (22 de ani) Germantown, Tennessee, SUA |
Cetățenie | SUA |
Etnie | Swedish American[*] |
Ocupație | Actriță, cântăreață, model |
Activitate | |
Gen muzical | Pop, soul[1] |
Instrument(e) | Vocale |
Ani de activitate | 2009–prezent |
Case de discuri | Hollywood Records |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu