vineri, 5 august 2022

  1. /7 AUGUST 2022 - ISTORIE PE ZILE:  Evenimente; Nașteri


Evenimente

·       626 - Armatele avarilor, slavilor si persilor sasanizi ridica asediul Constantinopolului.
Primul Asediu al Constantinopolului (iunie - iulie 626) Parte a războaielor romano-persane - (Asediul Constantinopolului de către avari într-o pictură murală de la Mănăstirea Moldoviţa) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Primul Asediu al Constantinopolului (iunie – iulie 626) Parte a războaielor romano-persane – (Asediul Constantinopolului de către avari într-o pictură murală de la Mănăstirea Moldoviţa) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Constantinopolului din 626 realizat de avari, ajutați de un număr mare de aliați slavi și perși sasanizi, s-a încheiat cu o victorie strategică pentru bizantini. Eșecul asediului a salvat Imperiul Bizantin de la colaps, și, combinat cu alte victorii obținute de Heraclius în anul precedent și în anul următor (625, repsectiv 627), a permis bizaninilor să-și recâștige teritoriile și să pună capăt distructivelor războaie romano-persane prin aplicarea unui tratat favorabil la frontiere conform status quo din cca. 590.

·    936 - Încoronarea regelui Otto I al Germaniei.
Otto I cel Mare (n. 23 noiembrie 912 – d. 7 mai 973), fiul lui Henric I regele germanilor și al Matildei von Ringelheim, a fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al Sfântului Imperiu Roman. (Cu toate că Charlemagne a fost încoronat împărat în 800, imperiul său a fost împărțit între nepoți, și ulterior asasinării lui Berengario în 924, titlul imperial a rămas vacant pentru aproape 40 de ani) (Depiction of Otto I on his seal in 968) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Depiction of Otto I on his seal in 968 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Otto I cel Mare (n. 23 noiembrie 912 – d. 7 mai 973), fiul lui Henric I regele germanilor și a Matildei von Ringelheim, a fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al Sfântului Imperiu Roman. (Cu toate că Charlemagne a fost încoronat împărat în 800, imperiul său a fost împărțit între nepoți, și ulterior asasinării lui Berengario în 924, titlul imperial a rămas vacant pentru aproape 40 de ani).

Otto i-a urmat tatălui său ca rege al germanilor în 936. Ceremonia încoronării s-a ținut la catedrala din Aachen, fosta capitală a lui Carol cel Mare. Potrivit cronicarului saxon Widukind de Corvey, la ospățul prilejuit de încoronare, Otto i-a avut ca servitori personali pe ducii de Franconia, Suabia, Bavaria și Lotharingia: Arnulf de Bavaria ca mareșal (marescalc “șeful peste grajduri”), Hermann de Suabia ca paharnic (latină pincerna sau buticularius), Eberhard III de Franconia ca senexscalc “seneșal” (“servitor senior”) și pe Gilbert de Lotharingia ca șambelan (“cămăraș, camerier, logofăt de taină”). Astfel, Otto și-a arătat, chiar de la începutul domniei, ambițiile de a fi succesorul lui Carol cel Mare, a cărui linie de succesiune încetase în 911, și de a nu se lăsa dominat de ierarhii Bisericii germane. Otto intenționa, prin controlul Bisericii, să fie conducătorul unui imperiu teocratic. Biserica îi oferea bogăție, recunoaștere, prestigiu. Otto promitea Bisericii protecție față de abuzurile nobililor locali și implicare în actul guvernării.

În 938, la Rammelsberg, în Saxonia, au fost descoperite bogate zăcăminte de argint. Acestea i-au asigurat lui Otto posibilități materiale mari, necesare pentru a-și înfăptui opera politică.

·   1679 - Brigantina Le Griffon, comandata de Rene – Robert Cavelier, cavaler de La Salle, este prima nava europeana care navigheaza pe Marile Lacuri din America de Nord.

Woodcut of the Griffon


Woodcut ofLe Griffon

·   1714 – Bătălia de la Gangut – Prima victorie importantă a flotei ruse. Bătălia a făcut parte din Marele Război al Nordului încheiat în 1721 cu victoria coaliției formată din Danemarca, Polonia și Rusia împotriva Suediei.
Bătălia de la Gangut (7 august 1714) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Gangut (7 august 1714) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În timpul Marelui Razboi Nordic (1700-1721), în apele golfului Riilahti, la nord de Peninsula Hanko , Finlanda, flota suedeza a fost invinsa de cea rusa. A fost prima victorie importantă a flotei ruse din istoria sa. Marele Război al Nordului s-a desfășurat la începutul secolului al XVIII-lea (1700-1721). Danemarca, Polonia și Rusia au format o coaliție împotriva Suediei. Regele Carol al XII-lea al Suediei, în vârstă de numai 18 ani, ajunge cu flota în dreptul Copenhagăi, debarcă în forță și obligă orașul să capituleze. Lovită în plin, Danemarca se retrage din coaliție. La rândul său, August al II-lea al Poloniei, după ce cucerește Dunamunde, este învins la porțile Rigăi.

·         1758:  Sfîrșitul domniei lui Scarlat Ghica în Moldova. Scarlat Ghica a fost domn al Moldovei de la 2 martie 1757 la 7 august 1758   și al Tarii Romanesti de doua ori: august 1758 - 5 iunie 1761 si 18 august 1765 - 2 decembrie 1766. A fost fiul lui Grigore al II-lea Ghica . Domn fiind, a împănat toate dregătoriile cu greci, ca să-și acopere datoriile făcute pentru câștigarea tronului. A obținut prin firman turcesc reintroducerea văcăritului, pus sub blestem de predecesorul său. A cumpărat apoi tronul Țării Românești, unde și-a continuat sistemul de stoarcere. A făcut și un lucru bun, a alungat o mulțime de negustori turci, care jefuiau fără milă populația. În 1757 era Venerabil al unei loji din Galați. A murit la 2 decembrie 1766  și este înmormântat în biserica Sfântul Spiridon Nou (București).
·  1758 - Începutul domniei lui Ioan Teodor Callimachi în Moldova.

Ioan Callimachi.jpg

Ioan Teodor Callimachi sau Călmașul (n. 1690 – d. 1780) a fost domn în Moldova în perioada 7 august 1758 – 11 iunie 1761. A fost boier de origine moldoveană, pe numele său adevărat Călmașul. A fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi. A studiat la Liov și a ajuns mare dragoman la Constantinopol în perioadele 1741 – 1751 și 1752 – 1758; în această calitate i-a împiedicat pe turci să intre în război pentru succesiunea tronului Austriei.

Ca domn, nu s-a distins de ceilalți domni fanarioți. După ce a fost înlocuit cu fiul său Grigore Callimachi, s-a retras la Constantinopol, unde a mai trăit 19 ani. Cunoștea limbile latină, turcă, italiană, greacă și franceză. A crescut de tânăr la Lemberg în Polonia, mai târziu Nicolae Mavrocordat îl trimise la fratele său, care era Dragoman al Porții. A fost locțiitor timp de șase ani, până în 1752 când a fost însuși numit mare Dragoman al Porții. A avut două fiice și doi băieți cu soția sa Ralița, născută Hrisoscoleu.

·         1782George Washington a înființat Insigna de Merit Militar, destinată decorării soldaților răniți pe câmpul de luptă, decorație devenită ulterior Inima Purpurie.
·     1858 - Convențiunea pentru organizarea definitivă a Principatelor Dunărene ale Moldaviei și Valahiei din 7 sv/19 sn august 1858, cunoscută mai mult sub numele de Convenția de la Paris, a fost actul care a pus bazele unirii Principatelor Dunărene, în conformitate cu hotărârile Congresului de la Paris din 1856.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești (1859-1878) au fost un stat român format prin unirea dintre Moldova și Țara Românească în 1859 sub un singur domnitor. Statul acoperea regiunile istorice Oltenia, Muntenia, și Moldova. La început, a cuprins și sudul Basarabiei (zona Cahul, Bolgrad și Ismail), dar după 1877 a pierdut acest teritoriu, primind în schimb Dobrogea de Nord. Unirea politică din 1859–1866 dintre cele două principate a fost primul pas politic spre crearea României ca un singur stat (unitar), în 1881. Cei doi domnitori ai Principatelor Unite au fost Alexandru Ioan Cuza și apoi Carol I - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești (1859-1878) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

·         1864: S-a înfiinţat primăria oraşului Bucureşti. Primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu, general si om politic român. A ocupat si funcția de ministru al Apărării NaționaleBarbu Vlădoianu (n. 1812 – d. 1876) a fost un general și om politic român. A fost primul primar al Bucureștiului (august 1864 – octombrie 1865) și a ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale între 21 februarie 1859 și 3 mai 1859. În timpul primului său mandat ca edil al capitalei, morile de apă de pe râul Dâmbovița au fost desființate și a fost proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante până la acea dată. Barbu Vlădoianu a organizat primul corp de pietrari, în vederea pietruirii străzilor Bucureștiului. În 1865 a fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă și a fost semnat contractul de cesiune pentru construirea primei linii de cale ferată de pe teritoriul României: București – Giurgiu. În cel de-al doilea mandat, Vlădoianu a dispus începerea lucrărilor de pavare cu gresie și granit a Podului Mogoșoaia (actuala Calea Victoriei, din 1878). Lucrările au fost finalizate în 1872. Prima linie de tramvai tras de cai („tramcar”) a fost inaugurată în decembrie 1872 și făcea legătura între Gara Târgoviștei (actuala Gară de Nord) și bariera Moșilor. A murit în 1876 și a fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În prezent, o stradă din sectorul 1 al capitalei îi poartă numele.

·      1908 - În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar “Venus din Willendorf“. Sculptura este datată în perioada 25.000 î.Hr. și 22 î.Hr. în paleoliticul superior.

Venus of Willendorf frontview retouched 2.jpg

Venus din Willendorf este o statuetă din calcar din Paleoliticul superior conservată la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, Austria. Statueta este realizată din calcar oolitic și colorată cu ocru roșu și măsoară 11 cm înălțime. S-a estimat că a fost sculptată între circa 24.000-22.000 î.Hr.

A fost descoperită în 1908 de un lucrător Johann Veran sau Josef Veram în timpul escavărilor conduse de arheologii Josef Szombathy, Hugo Obermaier și Josef Bayer într-un sit paleolitic în apropiere de Willendorf, un oraș din Austria. Calcarul din care a fost sculptată nu se găsește în zonă, de aceea concluzia a fost că statueta a fost adusă din altă parte. În prezent se găsește la Naturhistorisches Museum din Viena.

·         1914 - Armata germană ocupă oraşul Liege, în timpul primului război mondial
·         1922: Acțiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad.
·         1930: Ultimul  linsaj  confirmat al unor  negril în Statele Unite ale Americii de Nord intamplat  în  localitatea Marion  din statul  Indiana. Sunt ucisi doi bărbaţi.
·         1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere.
·         1940Al Doilea Război MondialAlsacia-Lorena este anexată de al Treilea Reich.
·         1942 - A început Bătălia de la Guadalcanal (7 august 1942 și 9 februarie 1943), prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial impoiriva fortelor militare japoneze, în Insulele Solomon.
Noiembrie 1942 -Pușcași Marini americani, probabil din Divizia a II-a Marină, se odihnesc pe câmp în timpul Campaniei din Guadalcanal (7 august 1942 - 9 februarie 1943) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Noiembrie 1942 -Pușcași Marini americani, probabil din Divizia a II-a Marină, se odihnesc pe câmp în timpul Campaniei din Guadalcanal (7 august 1942 – 9 februarie 1943) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Guadalcanal, nume de cod Operation Watchtower (Operațiunea Turnul de Veghe) în cadrul forțelor aliate, s-a desfășurat între 7 august 1942 și 9 februarie 1943 în zona Insulei Guadalcanal și a făcut parte din teatrul de operațiuni din Pacific al Celui de Al Doilea Război mondial. Această campanie militară a fost aprig disputată pe uscat, pe mare și în aer și a fost prima ofensivă majoră lansată de forțele aliate împotriva Imperiului Japonez.

La 7 august 1942, forțele aliate, predominant americane, au inițiat debarcări pe insulele Guadalcanal, Tulagi, și Florida (Nggela Sule) din Insulele Solomon cu scopul de a împiedica utilizarea lor de japonezi ca baze pentru a amenința rutele de aprovizionare dintre SUA, Australia și Noua Zeelandă.

Aliații intenționau să utilizeze Guadalcanal și Tulagi ca baze ale unei campanii de a ocupa sau neutraliza marea bază japoneză de la Rabaul de pe New Britain. Aliații au depășit numeric pe japonezi, care ocupaseră insulele din mai 1942 și au capturat Tulagi și Florida, precum și un aerodrom (ulterior denumit Henderson Field) care era în construcție pe Guadalcanal.

GuadHendersonJuly1942.gif
Aerodromul de la Lunga Point de pe Guadalcanal în construcţie cu sclavi coreeni în iulie 1942

Surprinși de ofensiva aliată, japonezii au efectuat între august și noiembrie 1942 câteva tentative de a recupera Henderson Field. Trei bătălii terestre majore, cinci mari bătălii navale, și bătălii aeriene continue și aproape zilnice au culminat cu Bătălia Navală de la Guadalcanal de la începutul lunii noiembrie 1942, în care s-a făcut ultima tentativă japoneză eșuată de a debarca suficienți soldați pentru a reocupa Henderson Field. În decembrie 1942, japonezii au renunțat să mai încerce să recâștige Guadalcanal și au evacuat restul forțelor la 7 februarie 1943.

Campania de la Guadalcanal a fost o victorie strategică importantă a forțelor aliate împotriva japonezilor pe teatrul din Pacific. Japonezii ajunseseră la apogeul cuceririlor lor în Pacific, iar Guadalcanal a reprezentat trecerea Aliaților de la operațiunile defensive la o ofensivă strategică pe acest teatru de operațiuni, ofensivă ce a avut ca rezultat capitularea Japoniei la sfârșitul războiului.

·      1943 - A început Batalia de la Smolensk (7 august 1943 – 2 octombrie 1943), ofensivă de anvergura a Armatei Rosii in Rusia de vest, finalizată în octombrie cu o victorie decisivă sovietică impotriva fortelor germane.

Map of dnieper battle grand.jpg


Harta operaţiunii Smolensk şi a ofensivelor înrudite

A doua bătălie de la Smolensk (7 august 1943 – 2 octombrie 1943), cunoscută și ca Operațiunea Suvorov, a fost o ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest în timpul celui de-al doilea război mondial. Declanșată aproape simultan cu bătălia de pe Nipru, ofensiva de la Smolensk a durat două luni și a fost condusă de generalii Andrei Eremenko și Vasili Sokolovski. Obiectivul operațiunii a fost curățarea elementelor germane din regiunile orașelor Smolensk și Briansk. Smolenskul era sub ocupația germană din timpul primei bătălii din regiunea orașului din 1941.

În ciuda unei defensive germane foarte bine puse la punct, Armata Roșie a fost capabilă să execute câteva străpungeri, eliberând orașele importante precum Smolesk și Roslavl. După aceasta, sovieticii au început lupta pentru eliberarea Belarusului. După încheierea operației ofensive se poate trage concluzia că înaintarea sovietică a fost relativ modestă și cu un ritm scăzut, în principal datorită rezistenței puternice foarte ridicate. Operațiunea a fost divizată în trei etape: 7 – 20 august, 21 august – 6 septembrie și 7 septembrie – 2 octombrie.

Deși a jucat un rol militar important, operațiunea Suvorov de eliberare a Smolenskului a fost importantă și pentru efectul avut asupra bătăliei de pe Nipru. S-a estimat că aproximativ 55 de divizii germane au fost destinate apărării și contracarării ofensivei de la Smolensk, divizii care ar fi fost de mare ajutor în lupta împotriva tentativei sovietice de forțare a râului Nipru, care se desfășura mai la sud. În cursul acestei operațiuni, Armata Roșie a alungat definitiv forțele germane de pe podul terestru a Smoleskului, care era din punct de vedere istoric cea mai importantă poartă de intrare pentru orice atac spre Moscova.

1946 - Guvernul Uniunii Sovietice prezintă o notă omologilor săi turci prin care a respins suveranitatea acestuia din urmă asupra strâmtorilor turcești; începutul crizei strâmtorilor turcești.


·         1956: Are loc un tragic accident  la Cali, in Columbia. Un convoi militar care transporta combustibil, muniție și explozibil a sarit in aer în plin centrul orașului. S-au înregistrat 1200 de victime.
·   1960 - Coasta de Fildeș și-a câștigat independența față de Franța.

Amplasarea Coastei de Fildeș

Republica Coasta de Fildeș, oficial numită Republica Côte d’Ivoire (după numele colonial din limba franceză) este o țară din Africa de Vest, deasemenea cunoscută sub numele, mai rar, de Eburnia. Se învecinează cu Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso, Ghana și are ieșire la Oceanul Atlantic în Golful Guineei.

·         1970: A avut loc prima competiţie de şah pe calculator.
·         1970: La Iași s-a inaugurat "Casa Dosoftei", care adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iași. Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, este o clădire veche din municipiul Iași, construită în secolul al XVIII-lea. Este situată în centrul orașului, pe str. Anastasie Panu nr. 69, în preajma vechii Curți Domnești, între Palatul Culturii și Biserica „Sf. Neculai Domnesc”.  Casa – tiparniță a mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, din anul 2004.
1978 - Președintele american Jimmy Carter declară o urgență federală la Love Channel, din cauza deșeurilor toxice care au fost eliminate în mod neglijent. A fost unul dintre primele scandaluri majore de deșeuri toxice.
1978 - Întânirea din Crimeea între N. Ceaușescu și L. Brejnev, prim-secretar al CC al PCUS.
·         1997: "Ziua întîi" a reformei structurale în România. Într-o conferință de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăți comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.
·         1998: Atentatele cu bombe de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) și Dar es Salaam (Tanzania). 257 de persoane (din care 12 americani) și-au pierdut viața în atentate, revendicate de "Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte".
·         1999: A inceput al doilea razboi din Cecenia intre armata rusa si luptatorii pentru independenta acestei tari. 
·         2000 - Semnarea de către PNŢCD, UFD şi FER a protocolului de înfiinţare a unei noi alianţe politice de centru-dreapta, Convenţia Democrată Română 2000.
·         2001 - O explozie produsă dimineaţă, în jurul orei 3.00, în Mina Vulcan, s-a soldat cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor doi
·         2005: Un grup de spărgători din Brazilia au săpat un tunel lung de 78 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza. Au extras de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu o valoare estimată de 70 de milioane de dolari. Hoții au reușit să păcălească sistemele de alarmă și senzorii băncii, rămânând nedescoperiți până în dimineața zilei de luni, 8 august, atunci când s-a redeschis banca. Bancnotele furate cântăreau circa 3.500 de kilograme şi ar fi necesitat o perioadă de timp şi un efort considerabile pentru a fi mutate. Pe 22 octombrie, a fost descoperit cadavrul presupusului cap al operaţiunii, Luis Fernando Ribeiro, de 26 de ani, pe un drum izolat de lângă Camaducaia, la 320 km de Rio de Janeiro. Bărbatul a fost îmuşcat în mod repetat şi avea urme de la cătuşe pe încheieturi. Alţi cinci bărbaţi au fost arestaţi pe 28 septembrie, având în posesie 5,4 milioane de dolari din banii furaţi şi recunoscând că au ajutat la săparea tunelului. Până acum, autorităţile au recuperat aproximativ sapte milioane de dolari, dar restul de 63 de milioane a rămas nedetectat.
2008 - Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva Osetia de Sud, pentru a contracara o presupusă invazie rusească, declanșând Războiul din Osetia de Sud din 2008 (7 – 12 august 2008).

Georgia, Ossetia, Russia and Abkhazia (ro).svg


Osetia de Sud în cadrul regiunii caucaziene

Războiul dintre Rusia și Georgia din 2008 reprezintă un conflict armat între Georgia, pe de-o parte, și Federația Rusă pe cealaltă parte. Războiul a început în august 2008 ca urmare a unei operațiuni militare lansate de către forțele georgiene contra regimului separatist oset. Pe data de 8 august Rusia a trimis forțe în sprijinul osetilor. În urma acestui război Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federația Rusă, Georgia la rîndul ei pierzînd de facto controlul asupra acestei regiuni.




Nașteri

·  317 - S-a născut Constanțiu al II-lea, împărat roman (d. 361)
Constanțiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 - d. 3 noiembrie 361), împărat roman (337-361), a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare și al Faustei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constanțiu al II-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Constanțiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 – d. 3 noiembrie 361), împărat roman (337-361), a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare și al Faustei. S-a născut în Sirmium (oraș în Illyricum). A fost ridicat în 324 la rangul de cezar, apoi în 337, la moartea tatălui său, împreună cu cei doi frați ai săi, Constant și Constantin al II-lea, la cel de augustus, încredințându-i-se guvernarea Orientului, Egiptului și Traciei. Constanțiu a purtat un lung război împotriva Persiei (337-361), încheiat fără ca o tabără să poată dobândi un succes decisiv.

După moartea lui Constant (350), Constanțiu a organizat o campanie împotriva lui Flavius Magnus Magnentius și, înfrângându-l în bătăliile de la Mursa (351) și Mons Seleuci (353), a devenit împărat al întregului Imperiu Roman. Domnia sa este cunoscută pentru reformele religioase. Adept al creștinismului, Constanțiu a luat numeroase măsuri împotriva păgânismului precum închiderea multor temple și interzicerea jertfelor către zei și practicarea magiei. Cu toate acestea, împăratul susținea învățătura ariană, intrând astfel deseori în conflict cu Biserica. De-a lungul domniei sale a convocat mai multe concilii locale în încercarea de a reconcilia doctrina ariană cu cea niceeană. Tot el a emis mai multe edicte pentru persecutarea evreilor.

A murit la Tarsos, în Cilicia, în drum spre Occident, unde trupele din Gallia îl proclamaseră împărat pe Iulian Apostatul. Modest ca inteligență, suspicios, crud, superstițios, Constanțiu rămâne totuși cel mai capabil dintre fiii lui Constantin cel Mare.

·         943Edgar Pașnicul, rege al Angliei (d. 975)
·         1560: Elisabeta Báthory, căsătorită Nádasdy, (în maghiară Báthory Erzsébet, în slovacă Alžbeta Bátoriová-Nádasdy , în poloneză Elżbieta Batory), (n. 7 august 1560Nyírbátor – d. 21 august 1614Csejte, azi ČachticeSlovacia), a fost o contesă maghiară din familia Báthory, cunoscută pentru infamiile comise prin torturarea și uciderea a câtorva sute de fete.
Castelul Csejte din Slovacia
Elizabeta Báthory s-a născut în 1560 sau 1561 la Nyírbátor în Ungaria și și-a petrecut copilăria la castelul din Nagyecsed. Tatăl ei a fost George Báthory, fratele lui Andrei Báthory, care a fost voievod al Transilvaniei, iar mama sa a fost Anna Báthory (1539–1570), fiica lui Ștefan Báthory de Șimleu, un alt voievod al Transilvaniei. Prin mama sa, Elisabeta era verișoară cu nobilul maghiar Ștefan Báthory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei.
Elisabeta a fost logodită cu Ferenc Nadasdy, la vârsta de 11 ani, conform unui acord politic între cercurile arstocrației. La vârsta de 13 ani, Elisabeta a rămas însărcinată cu László Bende, un funcționar de la castelul Sárvár. Deși nu avea vârsta de 18 ani, Ferenc l-a pedepsit sever pe funcționar: l-a castrat apoi l-a aruncat unei haite de câini. Elisabeta a fost mutată la un alt castel unde a născut în 1574, în secret, o fiică pe nume Anastasia Báthory. Ferenc s-a asigurat că fiica va rămâne un secret și a acceptat să se căsătorească cu Elisabeta pe 8 mai 1575. După căsătorie, Elisabeta s-a mutat la castelul Sárvár unde și-a petrecut timpul mai mult singură în timp ce soțul ei studia la Viena.
În 1578, Ferenc a devenit comandantul șef al trupelor maghiare. În timpul Războiului Lung (1593-1606) Elisabeta a fost însărcinată cu apărarea proprietăților soțului ei.
În jurul anului 1585, Elisabea a dat naștere altei fete, Ana (care avea să fie soția lui Miklós Zrinyi VI) iar mai târziu unei alte fete, Katalin, unui fiu György, o altă fiică, Orsolya și altor trei băieți: Pál (1593/1597-1633/1650 - tatăl lui Ferenc Nádasdy II), András (1598–1603) și Miklós (soțul Zsuzsanna Zrinyi). Toți copiii ei au fost îngrijiți de guvernante, așa cum fusese crescută și Elisabeta.
Soțul Elisabetei a murit în anul 1604, la vârsta de 48 de ani, din cauza unei boli necunoscute sau a unei răni din război. Cei doi au fost căsătoriți timp de 29 de ani.
Între anii 1602 și 1604, pastorul luteran István Magyari s-a plâns aristocraților, atât în public cât și la curtea din Viena, de comportamentul contesei. Deși autorităților maghiare le-a luat ceva timp până să acționeze, în anul 1610, regele Matia al II-lea l-a desemnat pe György Thurzó, palatinul Ungariei, să investigheze cazul. Thurzó a ordonat notarilor să colecteze probe iar la sfârșitul anului 1610, notarii au reușit să colecteze peste 300 de mărturii. Au fost chestionați preoți, nobili, personalul castelului Sárvár, cât și oameni obișnuiți.
Potrivit mărturiilor, multe dintre victimele contesei au fost fete adolescente ale țăranilor locali, care au fost atrase la Csejte ca sclave, promițându-le o ofertă de muncă bine plătită. Mai târziu, Elisabeta începuse să omoare fiicele din mica nobilime care fuseseră trimise de părinții lor pentru a învața eticheta curții. Conform mărturiilor, au avut loc și răpiri. Atrocitățile descrise de martori includeau bătăile grave, arsurile, mutilările mâinilor, mușcarea cărnii de pe față, mâini și alte părți ale corpului, înghețarea sau moartea prin înfometare.
Unii martori au numit rude ale contesei care i-au căzut drept victime. Alții au declarat că au văzut urme de tortură pe cadavre. Cu toate acestea, doi martori, Benedikt Deseo și Jakob Szilvassy, au declarat cum au văzut-o cu ochii lor pe contesă torturând și asasinând tinerele servitoare. Conform mărturiei celor doi, Elisabeta a torturat și omorat victimele sale, nu numai în castelul Csejte dar și pe proprietățile sale din Sarvar, Németkeresztúr, Bratislava și Viena. Martorii au numit câteva persoane care îi furnizau tinerele fete, contesei.
Numărul exact al femeilor torturate și ucise de Elisabeta este necunoscut, deși se crede că ar fi în jur de 650, între anii 1585 și 1610.
László Nagy a susținut că Elisabeta a fost victima unei conspirații care părea să fie de natură politică.
Thurzó a continuat dezbaterile cu fiul contesei, Paul și cu alți doi dintre fiii ei. Un proces și o execuție ar fi cauzat un scandal public și o rușine pentru familia nobilă și influentă (care conducea Transilvania la acea vreme), astfel, Thurzó împreună cu fii contesei au plănuit ca Elisabeta să dispară o vreme la o mănăstire de călugărițe apoi au convenit să fie arestată la domiciliu. Regele Matia al II-lea a solicitat ca Elisabeta să fie condamnată la moarte.
Pe 30 decembrie 1610, Thurzó a arestat-o pe contesă și pe patru dintre slujitorii ei, care au fost acuzați de complicitate: Dorotya Semtész, Ilona Jó, Katarína Benická, și János Újváry ("Ibis" sau Fickó). Oamenii lui Thurzó i-au raportat că în momentul arestării, aceștia au găsit o fată moartă și o alta aproape moartă în temnițele castelului.
Regele Matia i-a cerut lui Thurzó să o aducă în fața instanței în timp ce alți doi notari au fost trimiși pentru a colecta probe suplimentare. Thurzó a reușit să-l convingă pe rege că un astfel de act ar afecta negativ nobilimea. Prin urmare, procesul a fost amânat pe o perioadă nedefinită.
Complicii contesei au fost aduși în fața instanței de judecată. Procesul a început pe 2 ianuarie 1611 la Bicse, prezidat de Judecătorul Regal al Cuții Supreme, Theodosious Syrmiensis de Szulo și alți 20 de judecători asociați. Elisabeta nu s-a prezentat la proces.
În timpul judecății, zeci de martori și supraviețuitori au depus mărtuie împotriva ei. Pe lângă mărturii, Curtea a examinat cadavrele care au fost găsite ca probe.
80 de inculpați au fost găsiți vinovați și acuzați de crimă. Trei dintre inculpați - Semtész, Jó și Ficko - au fost condamnați la moarte. Sentințele au fost efectuate imediat iar înainte de arderea pe rug, lui Semtész și Jó le-au fost smulse degetele cu clești fierbinți, în timp ce Ficko, care era considerat mai puțin vinovat, a fost decapitat iar trupul său a fost ars alături de cei doi.
În urma judecății, o spânzurătoare roșie a fost ridicată în apropierea castelului pentru a arăta publicului că justiția și-a făcut datoria.
Elisabeta nu a fost supusă niciodată unui proces, însă familia ei a închis-o pe viață în castelul Čachtice. Aceasta a fost zidită într-un turn îngust fără ferestre, doar cu câteva găuri care îi asigurau mâncarea și aerul necesar pentru a o ține în viață. Contesa a fost întemnițată timp de 4 ani, până la moartea sa. La 24 august 1614, Elisabeta a fost găsită moartă de către un paznic. De vreme ce în camera sa au fost găsite platouri cu mâncare care fuseseră neatinse, data exactă a morții sale nu a putut fi pronunțată. A fost înmormântată în cimitirul bisericii Csejte, dar din cauza vacarumului sătenilor care strigau tigroaica din Csejte, aceasta a fost mutată în cimitirul de lângă locul ei de naștere din Ecsed, în cripta familiei Báthory.
Elisabeta Báthory
Contesă
Elizabeth Bathory Portrait.jpg
Date personale
Născută7 august 1560
Nyírbátor, Regatul Ungariei
Decedată21 august 1614
(54 ani, 14 zile)
Csejte, Regatul Ungariei
Înmormântată5 noiembrie 1614
PărințiGeorge Báthori[*]
Anna Báthory[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriIstván Báthori[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFerenc Nádasdy
CopiiPaul
Andrei
Anna
Ursula
Caterina
CetățenieFlag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
Ocupațiecriminal în serie[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriCountess[*]
Familie nobiliarăCasa Báthory
·         1751Wilhelmina a Prusiei, născută Frederika Sophia Wilhelmina, (7 august 1751 – 9 iunie 1820), a fost soția lui Willem al V-lea, Prinț de Orange și de facto lider al partidului dinastic și contra revoluției în Țările de Jos. A fost fiica Prințului Augustus William al Prusiei și a Ducesei Luise de Brunswick-Wolfenbüttel.
Portret ecvestru al Wilhelminei de Tethart Philipp Christian Haag, Rijksmuseum din Amsterdam.
La 4 octombrie 1767, la Berlin, Wilhelmina s-a căsătorit cu Willem al V-lea, Prinț de Orange, ultimul Stadtholder al Provinciilor Unite. Un an mai târziu l-a primit la Het Loo pe Frederic cel Mare al Prusiei. Wilhelmina a fost o persoană foarte mândră și foarte ambițioasă din punct de vedere politic. Ea și-a dominat soțul și a influențat politica de stat.
Ea a fost profund implicată în conflictele politice revoluționare din Țările de Jos din 1781 și nu doar un susținător și un partener, ci puterea din spatele partidului soțul său. Ea a fost recunoscută deschis ca adevăratul conducător al partidului dinastic și adepții lui au încurajat-o sa ia rolul de lider. Wilhelmina a ținut o vastă corespondență cu puterile străine și a folosit susținătorii străini pentru a influența politica externă olandeză. În 1785, soțul ei a fost forțat să părăsească Haag și i s-a cerut să semneze abdicarea. Soția sa l-a convins să nu semneze.
În 1786, familia s-a mutat la Nijmegen. Când a izbucnit revoluția în Țările de Jos și Willem și-a mutat curtea la Guelders, ea a încercat să se întoarcă în capitala Haga în 1787; la 28 iunie ea a fost oprită, a așteptaat la Goejanverwellesluis o decizie, iar la sfârșitul zilei a fost trimisă înapoi la Willem în Nijmegen. Ea și fratele ei Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei care domnea de mai puțin de un an s-au simțit insultați și regele Prusiei a invadat Provinciile Unite la 13 septembrie 1787. Mulți rebeli au fost obligați să fugă în Franța și Willem a revenit la putere însă a acționt ca un vasal al Prusiei.
În 1790, Wilhelmina și Willem al V-lea au căsătorit-o pe fiica lor Frederika cu prințul moștenitor de Brunswick, un apropiat al regilor Prusiei și Angliei al cărui tată era autorul "Manifestului de la Brunswick". În 1791 fiul lor cel mare, Prințul Willem, s-a căsătorit cu verișoara sa prusacă Wilhelmine a Prusiei (1774-1837).
În 1795, patrioții au revenit în țară cu sprijinul Franței iar Willem s-a refugiat la aliatul și vărul său George al III-lea al Regatului Unit. Cuplul a trăit alternativ la Kew (Londra), Nassau și Braunschweig, unde Willem a și murit.
Când Wilhelmina și fiica ei au rămas amândouă văduve în 1806, au locuit împreună în diferite locuri din Confederația Rinului. Fiul ei s-a întors în țară în 1813 și în cele din urmă a devenit regele Willem I al Țărilor de Jos în 1814. Wilhelmina și fiica ei s-au întors în Țările de Jos în 1814. Ea l-a primit la Haarlem pe Țarul Alexandru în 1815.
Prințesa Wilhelmina
Johann Friedrich August Tischbein - Portret van Frederika Sophia Wilhelmina, prinses van Pruisen (1751-1820), echtgenote van Willem V, prins van Oranje.jpg
Portret de Johann Friedrich August Tischbein, 1789
Date personale
Născută7 august 1751
Berlin
Decedată (68 de ani)
Het Loo
ÎnmormântatăNieuwe Kerk Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Augustus Wilhelm al Prusiei
Luise Amalie de Braunschweig-Wolfenbüttel Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințul Henric al Prusiei
Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuWillem al V-lea, Prinț de Orange
CopiiFrederika, Prințesă de Brunswick
Willem I al Țărilor de Jos
Prințul Willem
CetățenieFlag of Germany.svg Germania
Flag of the Netherlands.svg Țările de Jos Modificați la Wikidata
Ocupațiepastellist[*]
desenatoare[*]
pictoriță Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Familie nobiliarăHohenzollern
Ducesă de Orania
Domnie4 octombrie 1767 - 9 aprilie 1806 (38 ani, 187 zile)
·         1779 - S-a născut Carl Ritter, om de ştiinţă german, considerat fondatorul geografiei moderne (m.28.09.1859).
·         1783Prințesa Amelia (7 august 1783 – 2 noiembrie 1810) a fost membră a familie regale britanice.
Prințesele MarySofia și Amelia, pictură de John Singleton Copley, 1785.
Prințesa Amelia s-a născut la 7 august 1783, la Royal Lodge, Windsor. A fost cel mai mic copil al regelui George al III-lea al Regatului Unit și a reginei Charlotte de Mecklenburg-Strelitz din cei 15 copii.
Are reputația de a fi fost preferata tatălui ei, pe care a numit-o "Emily," și a fost singura dintre cei 15 frați ai ei care s-a născut la Windsor. S-a născut după moartea timpurie a doi frați mai mari: Prințul Octavius și Prințul Alfred; era cu 21 de ani mai mică decât fratele cel mare, George.
Amelia a fost botezată la Palatul St James de John Moore, arhipiscop de Canterbury, la 18 septembrie 1783. Nașii ei au fost: Prințul de Wales (fratele ei cel mare), Prințesa Regală (sora ei cea mare) și Prințesa Augusta Sophia (a doua soră).[1] Când Amelia avea o lună, sora sa cea mare îi scria fratelui ei William: "Mica noastră soră este, fără excepție, unul dintre cei mai frumoși copii pe care i-am văzut vreodată."
De la o vârstă fragedă, Amelia a fost conștientă de rangul ei. Când actrița Sarah Siddons și-a exprimat dorința să sărute frumosul copil, Amelia "a întins micuța mână pentru a fi sărutată, atât de devreme a învățat lecția despre reglitate." Amelia și-a petrecut timpul împreună cu surorile sale mai mari Prințesa Mary și Prințesa Sofia locuind în diferite reședințe regale. De la început, cele trei mici prințese nu au primit tot atâta atenție cât au primit surorile mai mari și au petrecut mult timp departe de rege și regină, comunicând cu ei în special prin scrisori.
Amelia avea numai cinci ani când tatăl ei a suferit primul său atac de nebunie și niciodată nu a experimentat atmosfera apropiată de familie cum s-a întâmplat cu surorile mai mari în primii ani.
Amelia și surorile ei, CharlotteAugusta SophiaElizabethMary și Sophia erau supra-protejate și izolate, ceea ce a restricționat pețitorii eligibili de vârsta lor.
În 1803 Amelia s-a îndrăgostit de Charles FitzRoy, un ofițer britanic cu 21 de ani mai mare decât ea și fiu al lui Charles FitzRoy, Baron Southampton. Regina a aflat de aventură de la servitori însă a închis ochii. A sperat că această discreție va preveni ca regele să descopere legătura iar șocul să-i aducă un nou acces de boală psihică la care era din ce în ce mai predispus.
Amelia știa că nu se putea căsători legal cu FitzRoy ca urmare a prevederilor din Actul Regal de Căsătorie din 1772 adoptat de Parlament (cel puțin până la vârsta de 25 de ani avea nevoie de permisiunea Consiliului de Coroană).
Prințesa Amelia a Regatului Unit
Princess Amelia (1783-1810).jpg
Date personale
Născută7 august 1783
Royal Lodge, Windsor
Decedată (27 de ani)
Augusta Lodge, Windsor
Înmormântată13 noiembrie 1810
Castelul Windsor
Cauza decesuluicauze naturale[*] (tuberculozăModificați la Wikidata
PărințiGeorge al III-lea al Regatului Unit
Charlotte de Mecklenburg-Strelitz Modificați la Wikidata
Frați și suroriGeorge al IV-lea al Regatului Unit
William al IV-lea al Regatului Unit
Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn
Ernest Augustus I de Hanovra
Prince Octavius of Great Britain[*]
Frederick, Duce de York
Prince Alfred of Great Britain[*]
Adolphus, Duce de Cambridge
Augustus Frederick, Duce de Sussex
Prințesa Elisabeta a Regatului Unit
Prințesa Mary, Ducesă de Gloucester și Edinburgh
Prințesa Augusta Sofia a Regatului Unit
Prințesa Sofia a Regatului Unit
Charlotte a Marii Britanii Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Great Britain (1707–1800).svg Regatul Marii Britanii
Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriBritish princess[*]
Familie nobiliarăCasa de Hanovra
* 1808: Kajetan Wincenty Kielisiński (n. 7 august 1808, Mieronice, Kielce - d. 2 ianuarie 1849, Kórnik) a fost un desenator, grafician și bibliotecar de origine poloneză.
În anii 1829-1830 a studiat geodezia și arhitectura la Universitatea din Varșovia, învățând, în același timp, desenul și litografia de la Jan Feliks Piwarski. În anii 1834-1839 s-a aflat la Medyka, unde a fost custode al colecțiilor lui Józef Gwalbert Pawlikowski. A lucrat ca bibliotecar al lui Tytus Działyński. A luat parte la insurecția din Wielkopolska (1848).
A desenat peisaje, vederi ale monumentelor, a ilustrat viața în mediul rural și cel urban.
* 1819: Ioan Emanoil Florescu (n. 7 august 1819Râmnicu Vâlcea — d. 10 mai 1893Paris) a fost un general și om politic român (între altele, prim-ministru al României în două guverne provizorii, pentru perioade scurte, între 17 aprilie și 6 mai 1876 și între 2 martie și 29 decembrie 1891).
După terminarea liceului la București, Florescu a studiat la școala militară Saint-Cyr de la Paris. În războiul din Crimeea din 1854, a servit în armata rusă cu gradul de colonel. În cariera sa politică, Florescu a fost unul din conducătorii Partidului Conservator. A fost consilier militar atât al Domnului Alexandru Ioan Cuza, cât și a succesorului acestuia, Regele Carol I al României, Florescu fiind în același timp militarul care a construit Armata Română timp de optsprezece ani înainte de Războiul de independență
După absolvirea Colegiului „Sf. Sava” din București (1833), a intrat în oastea Țării Românești ca iuncăr. A obținut gradul de sublocotenent în 1836, an în care a fost trimis la studii militare în Paris. Reîntors în țară, a fost încadrat în funcția de aghiotant al domnitorului Gheorghe Bibescu(1842–1848). După Unirea Principatelor Române, domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a încredințat funcțiile de ministru de război (28 noiembrie 1859 – 27 mai 1860, 30 septembrie 1862 – 11 octombrie 1863) și de șef al Statului Major General. La 1 ianuarie 1860, a fost avansat la gradul de general de brigadă.
În calitate de șef al Statului Major General și de ministru de război, a avut, alături de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un rol decisiv în opera de unificare și de modernizare a oștirii române. Astfel, sub mandatul său s-au realizat:
  • contopirea școlilor militare de la Iași și București (1861)
  • înființarea Arsenalului Armatei (1861); unificarea regulamentelor de recrutare, a Codului penal militar și a reglementărilor serviciului de garnizoană
  • elaborarea și aplicarea Legii puterii armate (1864)
  • elaborarea reglementărilor cu privire la funcționarea Statului Major General al Armatei României
  • unificarea ministerelor de război și a administrației militare din Moldova și Muntenia
  • înființarea celor trei comandamente (București, Craiova și Iași)
  • elaborarea regulamentelor cavaleriei și de manevră
  • întrunirea „taberei de la Florești” și efectuarea primelor manevre de anvergură ale Armatei române.
De asemenea, a contribuit la inițierea contactelor politico-militare secrete care aveau scopul să pregătească eliberarea, pe calea luptei armate, a Transilvaniei de sub ocupația habsburgică.
Generalul Ioan Emanoil Florescu
În 1866, principele Carol I i-a încredințat lui Florescu funcția de ministru de război (1871–1876). La 8 aprilie 1873, acesta a fost avansat la gradul de general de divizie. Grație contribuției sale au fost efectuate modificările din Legea de organizare a puterii armate (1874), s-au cristalizat noile structuri de stat major, artileria de câmp a fost dotată cu tunuri Krupp din oțel, numărul unităților de geniu a crescut, s-a înființat herghelia de la Nucet, a fost redactat și promulgat Codul justiției militare.
Un merit semnificativ are și opera teoretică redactată de Florescu. Printre lucrările sale se numără „Teoria dării la semn“, „Studii și pregătiri militare“, „Fortificațiunile“. Cu doi ani înainte de a muri (1891), a prezidat câteva luni guvernul României. Numele său este menționat printre cele ale fondatorilor Societății Literare și ai Ateneului Român.
Ioan Emanoil Florescu
Emanoil Ion Florescu 01.jpg
Date personale
Născut1819[1] Modificați la Wikidata
Râmnicu VâlceaȚara Românească Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Frați și suroriAlexandru Emanoil Florescu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
personal militar[*] Modificați la Wikidata
Șef al Statului Major General al Armatei Române Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Precedat deIstratie Sămășescu
Prim-ministru al României Modificați la Wikidata
Președinte al Senatului României Modificați la Wikidata
Membru al Camerei Deputaților a României Modificați la Wikidata

Partid politicPNL
Alma materȘcoala Specială Militară de la Saint-Cyr
* 1846: Franz Carl Paul Telge (n. 7 august 1846Berlin[1] - d. 5 iunie 1909 Berlin[2]) a fost un artizan și bijutier german, furnizor al familiei regale din România (regele Carol I și Regina Maria a României).
A confecționat ordine și medalii și obiecte de aur pentru marea nobilime, dar și reproduceri după obiecte preistorice de aur găsite. Din 1883 a fost membru la „Societății berlineze de antropologieetnologie și istorie veche” (Berliner Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie und Urgeschichte)[3] iar din 1894 a devenit membru de onoare al „Societății de antropologie și istoriografie din Niederlausitz” (Niederlausitzer Gesellschaft für Anthropologie und Altertumskunde).[4] În plus, a fost și membru al Societății „Brandenburgia” și vicepreședinte al „Asociației profesionale a aurarilor din Berlin” (Berliner Goldschmiede-Innung).[5]
La 21 ianuarie 1877 s-a căsătorit cu Lina Telge
Paul Telge în 1885
Casa lui Paul Telge de pe Holzgartenstraße 8 din Berlin
Bomboniera de Paul Telge
·         1848 - S-a născut Ieronim G. Bariţiu, publicist şi traducător (m.06.03.1899).
·         1862Victoria de Baden (7 august 1862 – 4 aprilie 1930) a fost regină a Suediei ca soție a regelui Gustaf al V-lea al Suediei.
Prințesa Victoria și Prințul Gustaf al Suediei, 1890.
Prințesa Victoria s-a căsătorit la Karlsruhe la 20 septembrie 1881cu Prințul Moștenitor al Suediei și Norvegiei, fiul regelui Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei și al reginei Sofia de Nassau. Împăratul și împărăteasa Germaniei au fost prezenți la nuntă iar căsătoria a fost aranjată ca semn că Suedia aparține sferei Germane în Europa.[3]
Căsătoria a fost populară în Suedia unde prințesa ea era numită "Prințesa Vasa",[4] datorită descendenței sale din vechea dinastie Vasa. La 1 februarie 1882, Victoria și Gustaf au vizitat Oslo. Căsătoria a fost aranjată de familiile lor și nu a fost una fericită. În 1890-1891 cuplul a călătorit în Egipt pentru a-și repara relația însă n-au reușit, se presupune că din cauza interesului Victoriei pentru unul din curteni.[5] După 1889, relația personală dintre Victoria și Gustaf a fost terminată, în parte din cauza presupusei bisexualități a lui Gustaf.[6]
După nașterea primului copil, în 1883, a suferit de depresie și adesea și-a petrecut iernile în străinătate. În jurul anului 1888, călătoriile ei în străinătate au făcut-o nepopulară și era descrisă ca fiind arogantă.[7] În 1889, s-a îmbolnăvit de pneumonie iar medicii i-au recomandat formal să-și petreacă iarna într-un climat mai bând. A avut conflicte cu socrii ei în legătură cu cheltuielile mari din străinătate. A dezaprobat puternic căsătoria dintre cumnatul ei, Prințul Oscar, și doamna ei de onoare, Ebba Munck af Fulkila în 1888.[8]
A fost descrisă ca fiind talentată din punct de vedere artistic. A fost fotograf amator, pictor și sculptor. În călătoriile sale din Egipt și Italia a fotografiat și pictat mult și a experimentat diverse tehnici de fotografiere ridicând munca ei la un grad înalt de calitate fotografică. De asemenea, era o excelentă pianistă și de exemplu putea cânta complet Inelul Nibelungilor de Wagner fără note. A avut o bună educație muzicală iar în adolescență, la curte, întorcea foile cu note pentru Franz Liszt. Compozitorii ei preferați erau Schubert și Beethoven. De asemenea, a fost descrisă ca fiind un călăreț plin de măiestrie.

Regina Victoria.
Victoria a devenit regină a Suediei după decesul socrului ei la 8 decembrie 1907. Ca regină, era prezentă în Suedia numai în timpul verilor însă ea încă domnia curtea.[9]Victoria a aranjat căsătoria dintre fiul ei William și Maria Pavlova a Rusiei în 1908.[9]A fost devotată muncii de caritate atât în Suedia cât și în Germania și Italia.
Regina Victoria a avut o influență politică substanțială asupra soțului ei, care adesea a fost considerat pro-german. În 1908, Victoria a făcut o vizită oficială cu Gustaf la Berlin, unde a fost numită colonel prusac; era descrisă ca fiind strictă și militantă și că avea inimă de soldat prusac.[10] Era foarte strictă cu disciplina și dacă vreunul dintre membrii ai gărzii palatului uitau s-o salute, în general erau puși sub arest.[6]
A fost profund conservatoare în punctele ei de vedere și ofensată de disoluția uniunii suedezo-norvegiene (1905), de victoriile din alegerile electorale ale radicalilor, socialiștilor și liberalilor iar când fiul ei a fost temporar regent în 1912, l-a sfătuit în scrisori din Italia să nu fie prea intim cu guvernul ales.[11]
Femei beduin în Egipt, 1890, fotografie făcută de Victoria a Suediei.
Regina Victoria a pierdut mare parte din popularitate în Suedia pentru atitudinea sa pro-germană. În timpul Primului Război Mondial a dat un cadou personal fiecărui suedez voluntar pentru forțele germane.[6] A menținut un contact strâns cu împăratul german, pe care îl vizita adesea în timpul războiului.[12] A fondat "Drottningens centralkomittée" ("Comitetul Central al Reginei") pentru echipament de apărare. Ofensată de victoria social-democraților din alegerile electorale din 1917 a încercat să-i împiedice să facă parte din guvern.[13]
Influența politică a Victoriei s-a bazat pe poziția puternică a rudelor ei, împăratul german, și când a fost detronat în 1918-1919, ea și-a pierdut orice influență politică în Suedia.[13]
Regina Victoria a avut o sănătate precară; a fost tratată cu mercur și medicamente în timpul sarcinilor sale dificile - posibila cauză a condiției sale cronice. Din 1892 până la moarte, Axel Munthe a fost medicul ei personal și i-a recomandat din motive de sănătate să-și petreacă iarna în insula italiană Capri. În timp ce inițial a ezitat, în toamna anului 1901 a călătorit la Capri; de atunci, cu excepția Primului Război Mondial, și-a petrecut câteva luni pe an la Capri. După o perioadă a decis să aibă propria reședință aici numită Casa Caprile. În anii 1950, la douăzeci de ani după decesul său, proprietatea a deveni hotel.
Regina a fost la reședința lui Munthe, vila San Michele, unde în cele mai multe dimineți făcea plimbări în jurul insulei împreună cu Munthe. De asemenea, Munthe și regina au aranjat concerte la San Michele, unde regina cânta la pian. Ei împărțeau și dragostea față de animale; este cunoscut sprijinul pe care regina l-a acordat lui Munthe pentru ca Muntele Barbarossa să devină un sanctuar al păsărilor. Au existat zvonuri că regina și Munthe sunt amanți însă acest lucru nu s-a confirmat.
Regina Victoria a petrecut mult timp în străinătate din motive de sănătate deoarece clima Suediei nu era considerată bună pentru ea iar în timpul ultimilor ei ani ca regină a fost rareori prezentă în Suedia: a participat la o vizită oficială în Norrlandîn 1921, o vizită la Dalarna în 1924 și în Finlanda în 1925. Vizita din Finlanda a fost ultima apariție publică a reginei; deși ea a mai vizitat Suedia în 1928 de ziua de naștere a soțului ei, nu s-a mai arătat publicului.Apoi, a părăsit Suedia pentru Italia pentru totdeauna. A murit doi ani mai târziu, la 4 aprilie 1930 la vila Svezia din Roma la vârsta de 67 de ani.
Victoria de Baden
Regină a Suediei
Victoria of Baden in the 1880s.pngâ
Date personale
Nume la naștereSophie Marie Viktoria
Născută7 august 1862
Karlsruhe
Decedată (67 de ani)
RomaItalia
ÎnmormântatăRiddarholm Church[*][1][2] Modificați la Wikidata
PărințiFrederic I, Mare Duce de Baden
Prințesa Louise a Prusiei Modificați la Wikidata
Frați și suroriFrederic al II-lea, Mare Duce de Baden
Lodewijk Willem van Baden[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGustaf al V-lea al Suediei
CopiiGustav VI Adolf
Prințul Vilhelm, Duce de Södermanland
Prințul Erik, Duce de Västmanland
CetățenieFlag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Germania
Flag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațieregină[*]
scriitoare Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriHM Regină a Suediei
HRH Prințesă Moștenitoare a Suediei
HRH Prințesă Moștenitoare a Suediei și Norvegiei
HGDH Prințesa Viktoria de Baden
Familie nobiliarăCasa de Bernadotte
Casa de Zähringen
Domnie
Domnie8 septembrie 1907 – 4 aprilie 1930
·         1867Emil Nolde (n. 7 august 1867 în NoldeNordschleswig - d. 13 aprilie1956 în SeebüllNordfriesland), născut Hans Emil Hansen, a fost un pictor expresionist german. Nolde este unul din marii acuareliști și un maestru al culorilor printre artiștii secolului XX.
Originar dintr-o familie de țărani, Emil Hansen se naște la 7 august1867 în satul Nolde, situat în apropirea graniței cu Danemarca. La vârsta de 17 ani, se înscrie la Școala de Arte Aplicate din Flensburg, pe care o frecventează până în anul 1888. Va începe apoi să lucreze în divrse fabrici de mobile din MünchenKarlsruhe și Berlin, unde învață să sculpteze în lemn. În anul 1891, devine profesor pentru desen ornamental și industrial la școala de pe lângă Muzeul de Artă Decorativă din St. Gallen (Elveția). Excursiile la munte reprezintă sursa de inspirație pentru o serie de acuarele, multiplicate sub formă de cărți poștale. Grație sumelor de bani obținuți din vânzarea lor, reușește în 1898 să plece la München și urmează școala particulară de pictură din Dachau condusă de Adolf Hölzels, după ce îi fusese respinsă înscrierea în Academia de Arte Frumoase. În anul 1899, merge la Paris și frecventează cursurile Academiei Julian. Anul următor pleacă în Danemarca, unde deschide un atelier în Copenhaga. Aici cunoaște pe tânara actriță Ada Vilstrup, cu care se căsătorete în anul 1902. În același an se stabileșe în Berlin și adoptă numele Nolde, după satul său natal.
În anul 1906 aderă la gruparea „Die Brücke", la invitația pictorului Karl Schmidt-Rottluft, și începe să expună cu membrii acestui grup la Dresda. În acest timp, pictura sa se caracterizează printr-o tematică câmpenească sau florală și prin vioiciunea culorilor. Nolde rămâne însă un solitar, trăind când în Berlin, când pe insula Alsen din Marea Baltică. După un an părăsește grupul „Die Brücke" și intră în legătură cu membrii grupului „Neue Sezession” din Berlin, iar mai apoi cu „Der Blaue Reiter”. Temele tablourilor sale evoluează, el abordează subiecte religioase, folosind aceiași tehnică a culorilor pure (de ex.: Das Leben Christi1911-1912, în 9 tablouri de altar).
Nolden petrece multe ore în Muzeul de Etnografie din Berlin, desenând sculpturile și măștile culturilor primitive. În anul 1913, va participa la o expediție în insulele din oceanul Pacific, unde realizează numeroase schițe și acuarele. La întoarcere își cumpără o fermă pe malul râului Wiedau, în regiunea Schleswig, care după război va aparține Danemarcei.
În 1926 cumpără un teren de partea germană a graniței în apropiere de Neukirchen (Wiedingharde), pe care îl denumește Seebüll, și construiește o casă care îi va servi ca locuință și, în același timp, ca atelier împreună cu o sală de expunere a tablourilor („Bildersaal”). „Haus Seebüll" este în prezent un muzeu (Fundația „Ada și Emil Nolde”), unde anual se organizează o expoziție retrospectivă cu operele lui Emil Nolde.
Cu toate că simpatizează cu național-socialismul, va cădea în disgrație - ca de altfel toți ceilalți artiști expresioniști - operele sale sunt expuse în expoziția „Arta degenerată”. În 1937, peste o mie din lucrările sale sunt scoase din muzeele germane, autoritățile interzicându-i să mai picteze. În această perioadă realizează pe ascuns o serie de acuarele, pe care le denumește „tablourile mele ne-pictate”.
După 1945, Emil Nolde obține numeroase distincții și onoruri. Pictează peste o sută de tablouri în ulei și numeroase acuarele. Participă la documenta I (1955), operele lui sunt expuse apoi postum la documenta II (1959) și documenta III în anul 1964 la Kassel.
Emil Nolde moare în ziua de 13 aprilie 1956 în Seebüll.
În picturile sale - ca și în gravurile colorate și în acuarele - se afirmă un temperament puternic, cu tensiuni spirituale și vitale ce se exaltă până când iau forma unor dramatice confruntări. Culorile, așezate în straturi dense, contrastează violent, prin alăturarea pe suprafețe întunecate, sau prin prezența șocantă a unor tonuri foarte vii. În portrete, dar mai ales în peisaje, atmosfera nocturnă, tenebroasă, definește expresionismul tipic pentru spațiul nordic (Peisaj cu mlaștine1916Barcă de pescuit1946). Uneori sentimentul este al unor cataclisme iminente, și nu întâmplător unele tablouri tratează motive biblice, apocaliptice. Pictorul simplifică trăsăturile personajelor, reduce la esențial elementele unui peisaj, păstrează lumina în formele ei pure în reprezentarea florilor.
Emil Nolde

 
WP Emil Nolde.jpg
Date personale
Nume la naștereHans Emil Hansen Modificați la Wikidata
Născut7 august 1867
NoldeNordschleswig
Decedat13 aprilie 1956 (89 de ani)
SeebüllNordfriesland
ÎnmormântatSchleswig-Holstein Modificați la Wikidata
NaționalitateFlag of Germany.svg german
CetățenieFlag of Germany.svg Germania
Flag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
litograf[*]
gravor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticPictură
StudiiAcademia Julian  Modificați la Wikidata
PregătireAcademia de Arte Frumoase din München
Mișcare artisticăexpresionismacuarelism
* 1867: Arthur Pierot (n. 7 august 1867 la Strépy-Bracquegnies[1]Belgia – d. 12 ianuarie 1938), a fost un astronomselenograf și educator belgian
Arthur Pierot a fost profesor la colegiul episcopal din Binche în 1889. În continuare, el a plecat în Congo Belgian, unde a rămas 20 de ani. În cursul acestei perioade, el a fondat mai multe școli în această țară africană francofonă.
Pasionat de astronomie, Arthur Pirot a fost un astronom experimentat care poseda un telescop cu o cupolă situată la ultimul etaj al casei sale din Strépy-Bracquegnies. Din 1925 până în 1934, el a paricipat cu articole la revista belgiană de astronomie « Ciel et Terre ». A redactat peste 35 de articole cu crochiuri de studii selenografice. În 1928, el a creat cercul astronomic de la Bracquegnies. Arthur Pierot a colaborat cu astronomii și selenografii Gabriel DelmotteFélix Chemla Lamèch și Maurice Darney[3].
Arthur Pierot a decedat, pe neașteptate, la 12 ianuarie 1938, în localitatea sa natală.
* 1868: Sir Granville Bantock (7 august 1868 – 16 octombrie 1946) a fost un compozitorenglez de muzică clasică.
Granville Bantock
·     1876 - S-a născut Mata Hari, dansatoare olandeză, spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial (d. 1917)
Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) (* 7 august 1876 - †15 octombrie 1917), născută în Leeuwarden, căsătorită cu un ofițer olandez de origine engleză, Campbell MacLeord, la vârsta de 18 ani. După divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa fiind o dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei în timpul primului război mondial. A fost condamnată și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917, pentru spionaj. Plutonul era alcătuit din 12 soldați. Mata Hari și-a dat haina de piele jos de pe ea în fata plutonului înainte să fie executată. A spionat pentru Franța, iar după aceea pentru Germania - foto: ro.wikipedia.org

Mata Hari - foto: ro.wikipedia.org

Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) (* 7 august 1876 – †15 octombrie 1917), născută în Leeuwarden, căsătorită cu un ofițer olandez de origine engleză, Campbell MacLeord, la vârsta de 18 ani. După divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa fiind o dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei în timpul primului război mondial. A fost condamnată și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917, pentru spionaj. Plutonul era alcătuit din 12 soldați. Mata Hari și-a dat haina de piele jos de pe ea în fata plutonului înainte să fie executată. A spionat pentru Franța, iar după aceea pentru Germania.

·         1881 - S-a născut compozitorul George Enescu. Strălucit reprezentant al muzicii româneşti, a fost membru corespondent la Academie des Beaux - Arts din Paris (1929), al Academiei “Santa Cecilia” din Roma (1931), al Institutului francez din Paris (1936), al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Praga (1937); la 12 august 1948 a devenit membru onorific al Academiei Române. Creaţia sa muzicală cuprinde lucrări pentru orchestră (Poema Română, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră”, cele două Rapsodii Române, cinci simfonii, Uvertura pentru concert, Uvertura triumfală, concerte pentru pian şi orchestră), muzică de cameră, piese instrumentale, piese vocale cu acompaniament de pian, muzică corală, muzică vocal - simfonică (cantatele “La vission de Saul”, “L'Aurore”), opera “Oedip”. Lucrările sale au fost distinse cu prestigioase premii internaţionale (Premiul de compoziţie Pleyel din Paris - 1903, Premiul discului, oferit de revista “Candide” din Paris - 1933 (n. 7/19) (m.4.05.1955, Paris).



* 1884: Billie Burke (n. 7 august 1884Washington, D.C. - d. 14 mai 1970Los Angeles, California) a fost o actriță americană. În 1938 a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul Emiliei Kilbourne din Merrily We Live.

FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Filme mute

Filme cu sonor

RADIO[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Burke la începuturile carierei sale
  • The Ziegfeld Follies of the Air – 1932
  • Doubting Thomas - 1935
  • Good News of 1939 – 1938
  • The Rudy Vallee Hour – 1939
  • The Gulf Screen Guild Theater – 1939
  • The Rudy Vallee Sealtest Show – 1940–41
  • The Pepsodent Show – 1941
  • The Billie Burke Show – 1943–1946
  • Duffy's Tavern – 1944
  • The Sealtest Village Store – 1944
  • Mail Call – 1944
  • The Charlie McCarthy Show – 1944–47
  • Tribute to Ethel Barrymore – 1945
  • The Rudy Vallee Show – 1945
  • Show Stoppers – 1946
  • The Danny Kaye Show – 1946
  • WOR 25th Anniversary – 1947
  • Your Movietown Radio Theatre – 1948
  • The Eddie Cantor Pabst Blue Ribbon Show – 1948
  • Family Theater – 1948–52
  • This Is Show Business – CBS-TV, 1949
  • The Martin and Lewis Show – 1949
  • The Bill Stern Colgate Sports Newsreel – 1949
  • Stagestruck – 1954
  • Biography in Sound – 1955–56

BROADWAY[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Burke în revista Vanity Fair' din februarie 1920 ' într-un portret de Adolf de Meyer
Billie Burke
Billie Burke 15826u.jpg
Date personale
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
WashingtonSUA Modificați la Wikidata
Decedată (85 de ani)[5][1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Los AngelesSUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Kensico[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboala Alzheimer Modificați la Wikidata
PărințiWilliam Ethelbert 'Billy' Burke[*][6]
Blanche Beatty[*][6] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFlorenz Ziegfeld[*] (Modificați la Wikidata
CopiiPatricia Ziegfeld Stephenson[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de film
actriță de teatru[*]
actriță de televiziune[*]
prezentator de radio[*]
actriță Modificați la Wikidata
·         1887 - S-a născut Marc Chagall, pictor, scenograf şi ilustrator de carte francez. A realizat decoraţia plafonului Operei din Paris, la comanda lui André Malraux (m.28.03.1985).
·         1889Léon Nicolas Brillouin, fizician francez (d. 1969)
* 1902: Rudolf Hermann Eisenmenger (n. 7 august 1902SimeriajudețulHunedoara - d. 3 noiembrie 1994Viena) a fost un artist plastic austriac, care a lucrat preponderent ca pictor de șevalet, dar și ca pictor muralist. Originar din Simeria, s-a mutat în tinerețe la Viena, unde a locuit (cu intermitențe) până la moarte.
Exemplu de pictură murală a lui Rudolf Hermann Eisenmenger, aflată în Viena, la adresa Wohnhausanlage Justgasse 6–14; denumirea picturii este Glückliche Menschen in neuen Häusern(în românăOameni fericiți în case noi)
Pictorul și profesorul Eisenmenger făcea parte din germanii numiți [șvabii dunăreni din Transilvania. S-a născut în Simeria (numită și Piskitelep), care până în 1918 a fost parte a Austro-Ungariei, după care a revenit României Mari. Între 1918 și 1921 a avut cetățenie română, iar după emigrarea în Austria a avut cetățenie austriacă (din 1922) și apoi și cetățenie germană, după 1938.
În anul 1936 a câștigat o medalie de argint în competițiile artistice ale Jocurilor Olimpice din 1936 de la Berlin pentru lucrarea "Läufer vor dem Ziel" ("Alergători pe linia de sosire").
Rudolf Eisenmenger este, de asemenea, cunoscut pentru pictura murală „Întoarcerea acasă a Austriei”, care indică, în totală obediență față de propaganda nazistă (după celebra anexare a Austriei din 12 martie 1938, cunoscută în istorie ca Anschluß Österreichs sau doar Anschluß), glorioasa întoarcere a Austriei la Imperiu German al celui de-al Treilea Reich.
„Glorioasa” pictura murală este, în același timp, și o pictură monumentală, întrucât cele două părți ale sale au ambele șapte metri lățime. A fost expusă publicului german în 1941, la Muenchen, la Marea expoziție de artă germană (în germană, Große Deutsche Kunstausstellung sau GDK), care glorifica nazismul cum doar societățle totalitare o fac.
Mult mai târziu, în 1955, după o decizie extrem de controversată, aceluiași Eisenmenger i s-a conferit dreptul să împodobească masiva cortină a Wiener Statsoper cu o pictură monumentală.[1]
Este înmormântat la cimitirul de Kalksburger Friedhof din Viena.
Rudolf Eisenmenger
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
SimeriaRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (92 de ani)[1] Modificați la Wikidata
VienaAustria[3] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Nazist  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul de Merit al Republicii Austria în grad de Comandor de Argint[*
* 1903: Louis Seymour Bazett Leakey (7 august 1903  1 octombrie 1972) a fost un antropolog, arheolog, paleoantropolog și paleontolog kenian, de origine britanică, ale cărui contribuții, descoperiri, teze și promovări de noi talente la teza evoluției umane, având ca „leagăn al omenirii” Africa, au fost esențiale. Munca sa s-a bazat pe numeroase descoperiri de strămoși ai omului, mai ales în zona celebrului Olduvai Gorge, dar și în alte situri, mai mult sau mai puțin cunoscute.
A fost acompaniat, pentru o bună parte din viața sa profesională și personală de a doua soție a sa, Mary Leakey, de asemenea o paleantropoloagă și arheoloagă. Oricum, drumurile lor profesionale, personale și relaționale s-au despărțit în 1968, când Louis a refuzat (mai ales pe motive de apartheid) un titlu doctoral onorific atribuit de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, dar Mary l-a acceptat.[3]
Stabilind o teză și un program de demonstrat al paleoantropologiei moderne, Louis Leakey a fost nu numai un deschizător de drumuri, dar și motiv de inspirație pentru viitoare generații de arheologi, paleontologi și primatologi, dar și un puternic susținător al tinerilor cercetători dornici de a studia primatele în mediul lor natural. Mai mulți membri ai familiei sale au devenit oameni de știință proeminenți în domeniile conexe menționate
Louis Leakey
500xp
Louis Leakey examinând cranii
descoperite în situl Olduvai Gorge
·    1904 - S-a născut Ralph J. Bunche, diplomat, fondatorul Uniunii Natiunilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1950, pentru rolul jucat in medierea conflictului din Palestina; (d. 1971). A fost prima persoana de culoare onorata cu acest premiu prestigios.

Ralph Bunche - 1963 March on Washington.jpg


Bunche at the 1963 March on Washington for Jobs and Freedom

·         1906Philip Johnson (n. , ClevelandSUA] – d. , New Canaan[*]SUA) a fost un arhitect, autor, istoric al artei, director de muzeu american.
S-a născut în ClevelandOhio. A studiat arhitectura și a făcut apoi un master în istoria arhitecturii la Universitatea Harvard. După ce și-a terminat studiile, Johnson a acceptat postul de director al departamentului de arhitectură al Muzeului de Arta Modernă din New York, care tocmai fusese înființată.
În anii următori s-a dedicat mai multor activități,în afară de arhitectură. A fost critic, autor, istoric și director de muzeu, până în cele din urmă, la vârsta de 36 ani, s-a concentrat asupra arhitecturii și a desenat prima sa clădire. Începând de atunci cariera lui a fost una ascendentă.
Sony Building
În 1967 s-a asociat cu John Burgee,asociere ce a durat 20 de ani. În acest timp, ambii arhitecți au realizat un număr foarte mare de proiecte.
Johnson a organizat primele vizite arhitectonice ale lui Ludwig Mies van der Rohe, și a lui Le Corbusier, când aceștia au călătorit în Statele Unite ale Americii. Cu Mies a avut o relație strânsă și a colaborat mai târziu cu el la proiectarea și construcția faimoasei clădiri Seagram în New York.
Johnson a fost distins de către Institutul American al Arhitecților cu Medalia de aur, și în 1979 a primit primul Premiu Pritzker, cel mai râvnit premiu în arhitectură.
Începând cu 1989 Johnson s-a retras din viața publică. Și-a dedicat timpul mai ales proiectelor proprii, chiar dacă a rămas consilier al vechiului birou. Unul dintre ultimele proiecte a fost o nouă școală de Belle Arte în statul Pennsylvania.
Lucrarea cea mai faimoasă a lui Johnson este probabil Casa de sticlă (The Glass House), din New Canaan, Connecticut. Este o clădire cu structură metalică foarte delicată care nu împiedică vederea. Toți pereții sunt în întregime din sticlă, fac din casă o clădire transparentă, permițând vederea dintr-un colț în altul, din exteriorul clădirii. Johnson a proiectat casa pentru sine și în același timp ca teză de doctorat pentru absolvirea sa. De atunci Johnson a locuit mereu în ea, de aceea se cheamă și Casa Johnson.
New York State Theater
Lucrări reprezentative:
Crystal Cathedral
  • Turnul International Place (Boston)
  • Turnul Tycon (Vienna, Virginia)
  • Turnul Momentum (Dallas, Texas)
  • Turnul NCNB (Houston)
  • Turnul PPG (Pittsburgh)
  • Turnul United Bank (Denver)
  • Turnul Bank of Amerika (Houston)
  • Clădirea Penzoil Place (Houston
  • Sediul principal al AT&T (Nueva York)
  • Centrul Național de Arte Dramatice (Bombay, India)
  • Centrul Century (South Bend, Indiana)
  • Grădinile cu apă (Fort Worth, Texas)
  • Centrul Cívic (Peoria, Illinois)
  • Centrul Cultural al Condad de Dade (Miami)
  • Catedrala din Cristal (Garden Grove, California)
  • Muzeul de Arte Neuberger (Suny)
  • Restaurant Four Seasons in cladirea Seagram (New York)
  • Teatrul de stat din New York in Lincoln Center (New York)
  • Rascacielos|Torres Poarta Europei (MadridSpania)
Philip Johnson
Plaza de Castilla (Madrid) 06.jpg
Date personale
Nume la nașterePhilip Cortelyou Johnson Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10] Modificați la Wikidata
ClevelandSUA[11][12] Modificați la Wikidata
Decedat (98 de ani)[13][1][2][3][14][4][5][6][7][9][10] Modificați la Wikidata
New Canaan[*]SUA[2] Modificați la Wikidata
NaționalitateStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect
istoric de artă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma MaterHarvard Graduate School of Design[*]
Universitatea Harvard  Modificați la Wikidata
Clădiri semnificativeThe Glass House
Crystal CathedralGarden GroveCalifornia
Design semnificativThe Glass House (1949)
·         1907: S-a nascut Ion Zamfirescu, personalitate a culturii romane, istoric de teatru („Istoria universala a teatrului”, „Teatrul european in secolului european in secolul luminilor”) (m. 31.12.2001).
·         1910Theodor Cosma, dirijor originar din România (d. 2011)
* 1912: Victor Predescu (7 august 1912Ploiești - 27 decembrie 1984București) a fost un reputat dirijor și instrumentist român. Este fratele mai mare a lui Nicușor Predescu.
S-a născut într-o familie de lăutari vestiți din zona Ploieștiului, tatăl său, Nicolae Predescu, fiind violonist și șef de orchestră. Sub directa lui îndrumare, fiul a început să învețe vioara de timpuriu, iar mai apoi contrabasul
Cum toți marii lăutari din orașul „Aurului Negru” s-au specializat la Conservatorul din București, tânărul muzician s-a înscris la clasa profesorului George Enacovici, iar examenul de absolvență a constat în executarea Concertului nr. 2 pentru vioară și orchestră de Henryk Wieniawski, acompaniat la pian de Theodor Rogalski.[2]
Dirijorul și violonistul Victor Predescu în perioada maturității artistice.
Urmează câțiva ani în Orchestra Simfonică a Armatei sub bagheta lui Egizio Massini și Alfred Mendelsohn. Format în diverse orchestre de café-concert în București și în stațiunile balneare, Victor Predescu a început să-și facă un nume de șef de orchestră. Alăturându-și câteva nume celebre ca naistul Fănică Luca sau precum cântărețele Mia Braia și Rodica Bujor, Victor Predescu evoluează ca șef de orchestră la Terasa Cercului Militar din București și la restaurantele „Athenee Palace”, „Dorul Ancuței” și „Terasa Colonadelor”. A cântat și la Curtea Regală în 1940, împreună cu Jean Moscopol.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împreună cu pianistul Mișu Ionescu-Năsoi cântă prin spitalele de răniți, trecând la muzica populară, spre care se îndreaptă, cu pași hotărâți, după război.[2] El participă, astfel, la concertul aniversar închinat împlinirii a 40 de ani de activitate a lui Grigoraș Dinicu, în calitate de dirijor al Orchestrei „Barbu Lăutaru”. Împreună cu Nicu Stănescu se afirmă repede în viața artistică a capitalei cu acest ansamblu, apoi în 1950 trece la noul Ansamblu „Ciocârlia”, cu care pleacă, chiar în acest an, în turneu în Ungaria.[3]
Principala lui preocupare a fost constituirea unui bogat și autentic repertoriu și a unui colectiv de mare valoare artistică. Vechea orchestră „Ciocârlia” s-a mărit cu 60 de persoane. Au sosit cei mai bun soliști din țară, precum violoniștii Florea Cioacă și Varga Zoltan, taragotiștii Iosif Milu și Ion Murgu, fluierașul Marin Chisăr, cobzarul Ion Șerban (zis Tarzan), clarinetistul Adolf Guți etc.[4] În paralel, a preluat cu jumătate de normă, conducerea proaspetei Orchestre de muzică populară a Radiofuziunii Române, având drept obiectiv înregistrările și concertele în direct.[5] Dacă la Ansamblul „Ciocârlia” a lucrat cu un număr restrâns de soliști, la Orchestra Radio a colaborat cu artiști din întreaga țară, în fruntea cărora se situează înregistrările și discurile cu Maria Tănase.[5]
Foarte puțini știu că orchestra lui Predescu este ca fundal sonor la o serie de cântece, de mare popularitate ca „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, „Butelcuța mea”, „Mărie și Mărioară”. Sub bagheta lui, de altfel, s-au realizat discuri importante pentru perioada 1950-1960 cu Fănică Luca („Tudorițo, nene”), Ion Cristoreanu („De la noi de la fereastră”, „Busuioace nu te-ai coace”), Maria Lătărețu („Pasăre galbenă-n cioc”), Felician Fărcașu („Hațegana de la Măgura”), Ioana Radu („M-aș duce și eu la nuntă”), Dan Moisescu („Mierliță, mierliță, pasăre pestriță”), Ion Zlotea („Păsărică de pe lac”) sau Ion Matache („Eu ți-am spus de mii de ori”).[6]
Orchestra violonistului și dirijorului Victor Predescu.
Un merit deosebit îl are în promovarea unor tinere talente cum ar fi Sofia Popa, dar mai ales, Ileana Constantinescu, și în realizarea primelor înregistrări pe discuri standard ale celebrei hore „Perinița”.[7] O etapă de vârf artistic pentru Victor Predescu a coincis cu turneele „Ciocârliei” în Albania, în 1956, cu Angela MoldovanAurelia Fătu-Răduțu și Ion Cristoreanu iar în 1959 în Iugoslavia, cu Orchestra de muzică populară Radio
În 1967 „Ciocârlia” cunoaște o consacrare mondială în urma unui turneu de trei luni în Anglia. Așa cum remarcă Emrys Bryson în „Guardian Jurnal” pe 26 octombrie 1967, turneul a dezvăluit spiritualitatea și rafinamentul unui popor, schimbând imaginea României, nu numai în fața publicului englez, ci și a lumii întregi. Urmează o suită de invitații, el dând curs chemării în 1968 în Statele Unite.[9] A fost, de altfel, ultimul moment de satisfacție majoră a dirijorulului
Se stinge din viață în ziua de 27 decembrie a anului 1984 în București
Victor Predescu
Violonistul si dirijorul Victor Predescu.jpg
Violonistul și dirijorul Victor Predescu
Date personale
NăscutRegatul României 7 august 1912PloieștiRegatul României
DecedatRepublica Socialistă România 27 decembrie 1984 (72 de ani), BucureștiRS România
Ocupațiedirijor, violonist, compozitor
Activitate
Gen muzicalpopulară, café-concert
Instrument(e)vioarăbas
Case de discuriOdeonColumbiaElectrecord
Violonistul și dirijorul Victor Predescu
* 1914: Dinu Vasiu (n. 7 august 1914Călimăneștijudețul Vâlcea - d. 5 august2001Brașov) a fost pictor acuarelist român.
A absolvit Academia de Arte Frumoase din București în 1939, clasa profesorului Camil Ressu.
A fost desenator - proiectant la serviciul de lucrări speciale C.F.R. București între 1949-1961. Între anii 1949-1961 a lucrat ca pictor decorator în centrele Derna-Tatarus, județul Bihor și Zărnești-Tohan, judeșul Brașov. În perioada 1961-1975 activat ca muzeograf și șef de secție la muzeul Județean Brașov
A avut mai multe expozitii personale în România:Brașov în 1966196919721975197719801983 și Bacău în 1972, și în străinătate la Muzeul de Artă din Wiesbaden (Germania) în 1971Bruxelles (Belgia) și Aachen (Germania) în 1973
Participă la expozitii romanesti în strainatate: Wroclaw (Polonia) și Berlin (Germania)
1973Manchester (Anglia - 1976Tours (Franta) - 1990 și Belgia în 1993-1994.
Dinu Vasiu
Date personale
Născut7 august 1914
CălimăneștiRomânia
Decedat5 august 2001, (87 de ani)
BrașovRomânia
Naționalitate România
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpicturăacuarelă
StudiiAcademia de Arte Frumoase din București
PregătireCamil Ressu
·         1922 - S-a născut scriitorul Aurel Mihale.
·         1923Ryōtarō Shiba (司馬 遼太郎 Shiba Ryōtarō?) (n. Teiichi Fukuda, 7 august 1923, Osaka, Japonia, d. 12 februarie 1996, Osaka, Japonia) a fost un scriitor japonez.
Până în 2005 romanele sale se vânduseră în cca 180 milioane de exemplare,[2] multe dintre ele fiind filmatizate
Ryōtarō Shiba
Shiba Ryotaro.jpg
·         1925 - S-a născut Felice Bryant, compozitoare (împreuna cu soţul ei, Boudleaux) americană de mare succes.
·         1926 - S-a născut Stan Freberg, radio DJ american.
·         1932 - S–a născut celebrul atlet african Bikila Abebe (m.15.10.1973).
·         1936 - S-a născut Charles Pope, cântăreţ american (Tams).
·         1937 - S-a născut graficianul Vasile Socoliuc (d. 2008)
·         1938 - În Garesio, Cuneo, s-a născut una dintre personalităţile marcante ale industriei automobilistice, italianul Giorgetto Giugiaro. Giorgetto a avut norocul de a se naşte într-o familie cu înclinaţii artistice, fiind îndrumat de către tatăl său către Academia de Arte. Imediat a fost remarcat de Dante Giacosa, designerul lui Fiat 500, care l-a adus la Fiat. Italianul a mai trecut pe la Bertone, Ghia , până a îşi porni propria afacere Ital Styling, precursorul Italdesign Giugiaro. Iniţial s-a făcut remarcat prin desenarea unor modele precum Ferrari 250 Berlinetta, Maserati Ghibli, dar apoi în anii '70 a introdus liniile drepte şi suprafeţele plane, desenând prin această tehnică prima generaţie VW Golf sau BMW M1. Lista automobilelor desenate de Giugiaro este impresionantă, daar dintre cele foarte cunoscute amintim, Alfa Romeo Alfasud, Brera, Alfa 159, Audi 80, Fiat Croma, Panda, Grande Punto, Maserati Spider, Renault 19, Renault 21, Seat Cordoba, Seat Ibiza sau Volkswagen Passat MkI. De asemenea, Giugiaro a desenat şi camere foto pentru Nikon şi anumite prototipuri computere pentru Apple. Toate acestea i-au adus distincţia de "Designerul Secolului XX".
·         1939 - S-a născut Ron Holden, cântăreţ american cu un singur succes - "Love You So".
·         1941 - S-a născut scriitorul şi traducătorul Anatol Ghermanschi ("Mihai Sebastian interpretat…", "Despre vechimea şi continuitatea românilor", "Se căsătoresc dovleceii") (m.08.01.2001).
·         1942 - S-a născut B.J. (Billy Joe) Thomas, cântăreţ american.
·  1946 - S-a născut John Cromwell Mather, fizician american, laureat Nobel

John-C-Mather.jpg

John Cromwell Mather (n. 7 august 1946, Roanoke, Virginia, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2006, împreună cu George F. Smoot, pentru descoperirea formei de corp negru și anizotropiei radiației cosmice de fundal.

·         1947: Sofia Rotaru (nume complet - Sofia Mihailivna Rotaru-Evdokimenko, în ucraineană Софiя Михайлівна Ротару, în rusă София Ротару) este o cîntăreață pop și compozitoare pop-rock de origine etnică română din Ucraina, producătoare, laureată a mai multor premii, actriță, scriitoare, manager, setter de tendințe de modă și femeie de afaceri. Este numită "Regina Pop"[1][2]. Este cunsocută pentru vocea sa lirica și sex appeal, ca și pentru recunoștința socială si religioasă. Cariera sa este marcată de un succes mondial pe scena muzicală și de mai multe controverse, cauza cărora a devenit Sofia Rotari insăși, anume in țările Europei de Est și in țările fostei Uniune sovietice.
A cântat atât în limba română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cîntăreață care a primit titlul "Artist al Poporului din URSS" și în 2000 a fost numită Cîntăreața secolului XX[3]. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeei și Ialtei. Ialta este locul reședinței sale principale, dar locuiește și la MoscovaKiev și în Baden-Baden.
Este pesesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaleră a Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.
Sofia Rotaru s-a născut la 7 august 1947 în Marșenițaraionul Noua Sulițăregiunea Cernăuți, Ucraina sovietică, a doua într-o familie de șase copii a brigadierului de viticultori.[4] Din cauza greșelii funcționarei oficiului actelor civile, data de naștere în pașaport a fost trecută 9 august[5]. Satul în care s-a născut cîntăreața a aparținut în trecut principatului Moldovei, apoi Rusiei țariste, apoi României, ceea ce a constituit cauza a diferitor moduri de scriere a numelui de familie și a prenumelui. În filmul "Cervona Ruta", Sofia apare cu numele de familie "Rotari" variantă de pronunție în rusă. În alte filmări, prenumele a fost scris Sófiya. Edita Pieha a sfătuit-o să-și scrie numele de famile românește cu litera "u" la sfîrșit. Numele de scenă este de fapt numele vechi corect[6]. Aurica Rotaru, Artista emerită a Ucrainei a spus:
În copilărie le-a ajutat mult pe mama și sora mai mare Zina în gospodărie si cu educația fraților și surorilor mai mici, pleca în fiecare dimineață la piață să vîndă produse ca să trăiască. Talentul muzical a devenit evident foarte devreme. Sofia Rotaru a început să cînte din clasa întîia în corul școlii, mai cînta și în corul bisericii, ceea ce n-a fost bine văzut la școală. De aceea au amennințat-o cu excluderea din rîndurile pionerilor. În tinerețe a fost atrasă de teatru, a participat la un cerc de dramaturgie și în același timp cînta cîntece populare în cercul de activitate artistică amatoare.
Sofia Rotaru
Rojdkievsofiar.jpg
Date personale
Nume la naștereSofia Rotaru
Născută (72 de ani)
Ucraina Marșenițaregiunea CernăuțiUcraina
Marșenița, Noua SulițăRaionul Noua SulițăUcraina Modificați la Wikidata
Frați și suroriAurica Rotaru[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAnatoliy Evdokimenko[*] Modificați la Wikidata
CopiiQ59829999[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Ukraine.svg Ucraina Modificați la Wikidata
Etnieromâni Modificați la Wikidata
OcupațieMuziciancompozitoractrițăproducǎtoaredesignerdansatoare
Activitate
StudiiChernivtsi Art School[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalPopdanceelectronica
Tipul de vocesoprană
contralto  Modificați la Wikidata
Instrument(e)domra[*]
instrument de percuție
bayan[*]
voce[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1968 - prezent
Case de discuriArtur-Music
(din 2003)
Extraphone
(since 2002)
Sintez Records
(1991)
Warner Music Group
(1987)
Sony BMG Music Entertainment
(1976)
Krugozor
(1975)
Melodia
(din 1972)
PremiiOrdinul de Onoare[*]
Artist Emerit al Ucrainei[*]
Artist al Poporului URSS[*]
Ordinul Prieteniei Popoarelor[*]
Ordinul Insigna de Onoare[*]
Ordinul Republicii
Premiul Lenin al Komsomolului[*]
Order of Merit (Ukraine), 2nd class[*]
Order of Princess Olga, 1st class[*]
Order of Princess Olga, 3rd class[*]
Artist al Poporului RSS Ucrainene[*]
Erou al Ucrainei
Ordinul de Stat Erou al Ucrainei[*]
Honored badge of merit of the President of Ukraine[*]
Merit artist of Ukrainian SSR[*]
Through Art – to Peace and Understanding[
·         1949 - S-a născut Tim Renwick, chitarist, compozitor şi muzician de studio britanic (Albion Country Band, Sutherland & Quiver).
·         1949Radu Ghețea, economist român
·         1949Ioan Munteanu, politician român
* 1951: Lucian-Liviu Albu (născut la 7 august 1951, București) este un economist român, ales ca membru corespondent al Academiei Române din 2009 și membru titular din 2013. Este director al Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.
Specialist în câteva domenii economice (modelare economică și prognoză, macroeconomie, creștere economică și convergență, economie informală și evaziune fiscală, piețe financiare, evaluare a politicilor economice, capitalul uman și piața muncii, dezvoltare regională și economie spațială, economie industrială și competitivitate), a publicat în calitate de autor, singur sau în colaborare, peste 50 de cărți și peste 300 de articole și studii, apărute în prestigioase reviste științifice din țară și din străinătate. Prin numărul de publicații și citări se plasează pe primele locuri în România, la principalele baze bibliografice pentru domeniul economic (Scopus, Web of Science, IDES-RePEc, Google Academic, WorldCat etc.).
A absolvit Facultatea de Cibernetică Economică și Statistică, Academia de Studii Economice din București. În 1991 și-a susținut teza de doctorat la Academia Română.
În 1981 devine cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice. Este co-coordonator al Programului fundamental al Academiei Române “Teorii și modele avansate de analiză și prognoză economică” și Președinte al Comisiei de Cibernetică Socio-Economică a Academiei Române în perioada 2003-2010. Din 2001 este Coordonator de Doctorat la Școala de Studii Avansate a Academiei Române (SCOSAAR). În sistemul de cercetare al Academiei Române a deținut funcțiile de Șef Sector (Corelații macroeconomice) la Institutul de Cercetare a Relațiilor Inter-ramuri și a Structurilor Industriale (fostul Institut de Economie a Industriei) din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice (1990-1993) și de Secretar Științific al INCE (1993-1995). Începând din 1998 este Directorul Institutului de Prognoză Economică.
În 2000 a fost Ministrul Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Isărescu, iar în perioada 2010-2019 a fost membru al primului Consiliu Fiscal din România. În perioada 2009-2015 a fost reprezentantul României în „Network of experts in the field of gender equality“, EC - DG Justice.
Cariera didactică a debutat în 1987, ca lector la ASE București, continuată ca profesor (Macroeconomie, Econometrie, Finanțe, Cibernetică economică, Modelare și Prognoză) la ASE (1998), Universitatea Ecologică (2005) și Universitatea Hyperion (2009).
A obținut numeroase proiecte prin competiție de la Uniunea Europeană și alte organisme internaționale (Banca Mondială, ONU, USAID, Fondul Belgian pentru Cercetare Științifică, Fondul Flamand pentru Cercetare, British Academy, CINADCO, GDN etc.), precum și în cadrul schimburilor externe ale AR. A beneficiat de două stagii de cercetare de lungă durată câștigate prin proiecte ale UE, la  Sorbona, CEPREMAP, 1995 (Felow Researcher), și respectiv la Universitatea din Leicester, CEES, 1997-1998 (Honorary Visiting Professor) și a colaborat cu prestigioși profesori și cercetători din occident (inclusiv cu laureați ai premiului Nobel pentru economie), participând la peste 100 conferințe internaționale (inclusiv ca invitat special) și peste 80 burse, granturi și stagii de cercetare (din care 30 în cadrul schimburilor inter-academice), la institute și universități prestigioase din străinătate (majoritatea din UE, China, Elveția, Islanda, Israel, Rusia, SUA, Taiwan și Turcia).
Este membru în mai multe organizații naționale și internaționale: EcoMod - Global Economic Modeling Network, Brussels (2006); Expert național, EGGE, European Union (2010); Academia Europaea (The Academy of Europe) (2016); GLO - Global Labor Organization, Berlin (2018); EBES - Eurasia Business and Economics Society (2018) etc.
A obținut mai multe premii și distincții importante: Premiul „Costin Murgescu” al Centrului International Ecumenic și BNR (1999); Premiul „Petre S. Aurelian” al Academiei Române (2000); Premiul AGER - Asociația Generală a Economiștilor din România (2012); Meritul Academic, Academia Română (2016).
Este fondator și editor al revistei Romanian Journal of Economic Forecasting, din 2000 (din 2007 prima revistă ISI pentru economie din România), membru fondator al Business-VIP Magazine, membru în colegiile de redacție și referent al unor publicații de profil române și străine: Economic Thought Journal, Oeconomica, International Journal of Transdisciplinary Research, Revista de Economie și Mediu, Journal of Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research, Studies in Business and Economics, Revista Economică, Economic Modelling, Economics of Transition, Studii și Cercetări de Calcul Economic și Cibernetică Economică, Romanian Statistical Review, Hyperion International Journal of Econophysics and New Economy, Working Papers of Institute for Economic Forecasting, Working Papers of Macroeconomic Modelling Seminar, Romanian Economic Journal” etc.
Lucian-Liviu Albu
Date personale
Născut (68 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRepublica Populară Română Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Logo of the Romanian Academy.png Membru al Academiei Române
* 1952: Vladimir Darie (n. 7 august 1952, Suruceni, Ialoveni)[1] este un istoric, jurnalist și politician din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990–1994. Din noiembrie 2009 este director general al agenției de presă „Moldpres”.
Anterior a fost primar al orașului Orhei (1990-1991), consilier al președintelui Republicii Moldova Mircea Snegur (1991-1993), director al postului de televiziune „Catalan” (1998-2001) și apoi primar al satului Suruceni (2003-2007).[2]
A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie (1969-1974), după care în 1974-1985 a fost director al Muzeului „Serghei Lazo”, iar în 1985-1987 - șef al Direcției cultură a raionului Orhei.[1]
În 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”,[3] iar în 2012 a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către Președintele Republicii MoldovaNicolae Timofti
Vlad Darie
Date personale
Nume la naștereVladimir Darie
Născut (67 de ani)
Suruceniraionul IaloveniRSS Moldovenească
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
jurnalist Modificați la Wikidata
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
1990 – 1994
Primar al satului Suruceni
În funcție
2003 – 2009
Precedat deValeriu Reniță
Primar al orașului Orhei
În funcție
1990 – 1991
Directot general al agenției Moldpres
Deținător actual
Funcție asumată
noiembrie 2009
Precedat deValeriu Reniță

PremiiOrdinul Republicii ()
Partid politicPartidul Liberal Democrat din Moldova
Frontul Popular din Moldova
Alma materUniversitatea de Stat din Moldova
ProfesieIstoric, jurnalist
·         1952 - S-a născut Andy Fraser, basist, clăpar, vocalist şi compozitor englez (John Mayall, Free, Toby, Sharks, Andy Fraser Band).
* 1952: Kees Kist este un fost jucător de fotbal olandez, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a Olandei.
·         1953Viorel Hrebenciuc, politician român
* 1954: Valeri Gheorgievici Gazzaev (rusă Вале́рий Гео́ргиевич Газза́евosetă Гæззаты Георгийы фырт Валери, Gæzzatî Georghiiî fîrt Valeri; n. 7 august 1954) este un fost fotbalist și actual antrenor de fotbal rus de origine osetină, care în prezent activează în calitate de președinte și antrenor principal al clublui Alania Vladikavkaz.
Gazzaev a devenit antrenor în 1989. Cel mai mare succes la avut la ȚSKA Moscova între 2004 și 2008. Cu Gazzaev la cârma clubului, ȚSKA a câștigat toate trofeele posibile din Rusia, precum și Cupa UEFA 2004-2005. Valeri Gazzaev este considerat unul din cei mai buni antrenori de fotbal din spațiul ex-sovietic.
·         1958Bruce Dickinson (n. 7 august 1958WorksopAnglia) este solistul vocal al faimoasei trupe britanice de heavy metalIron Maiden. Este cunoscut și pentru cariera sa solo, fiind de asemenea și scriitor, scrimer, pilot de avion, prezentator radio/TV.
Din timpul școlii, Bruce este pasionat de muzica rock, fiind un mare fan al formației Deep Purple.
Studiază istoria la Universitatea din Londra. În timpul facultății cântă în mai multe trupe, precum Styx, Speed sau Shots, dar imediat dupa licență, în 1979, devine vocalul trupei Samson (membră activă a curentului NWOBHM alături de Iron Maiden, Saxon sau Def Leppard). Cu Samson el va înregistra trei albume de studio până în 1982, când se alătură trupei Iron Maiden.
În 1992, el renunță la Iron Maiden pentru a se dedica carierei solo, dar revine în formație în 1999, împreună cu chitaristul Adrian Smith.
Bruce Dickinson a practicat scrima, fiind, la un moment dat, considerat al șaptelea cel mai bun scrimer din Marea Britanie.
Este și pilot al unui Boeing 757 la compania aeriană britanică Astraeus. A fost prezentatorul unei serii TV de 5 părți despre aviație, numită „Flying Heavy Metal”, difuzată pe canalul Discovery Channel. Ultima emisiune TV prezentată de Bruce a fost una despre combustia spontană. El este și prezentatorul emisiunii de rock de sâmbătă seara de la postul de radio „BBC 6 Music”.
În afară de a fi solist vocal, Bruce Dickinson este și un chitarist și baterist talentat.
Bruce are trei copii din al doilea mariaj al său, cu Paddy.
Bruce Dickinson
Bruce Dickinson Sunflower Jam.jpg
Date personale
Nume la nașterePaul Bruce Dickinson Modificați la Wikidata
Născut (61 de ani)[2][3][4] Modificați la Wikidata
WorksopRegatul Unit Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiecantautor
scenarist
scrimer[*]
aviator
antreprenor
compozitor
brewmaster[*]
rock musician[*]
prezentator de televiziune[*]
heavy metal singer Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeAir Raid Siren  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Queen Mary din Londra[*], King Edward VII School[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalHeavy metal
Classic metal  Modificați la Wikidata
Tipul de vocetenor  Modificați la Wikidata
Instrument(e)chitară
pian
instrument de percuție  Modificați la Wikidata
Case de discuriEMI  Modificați la Wikidata
PremiiGolden Raspberry Award for Worst Original Song[*
* 1959: Victor Mîndru (n. 7 august 1959) este un politician moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilorîncepând cu anul 2009 și anterior în perioada martie – octombrie 2005.
Între anii 2005-2007 a fost viceministru al Sănătății și Protecției Sociale, iar între 2001 și 2003 - prim-vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări Sociale

·  
Victor Mîndru
Date personale
Născut (60 de ani)
Boșcanaraionul CriuleniRSS Moldovenească
Naționalitate Republica Moldova
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
OcupațiePolitician
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Deținător actual
Funcție asumată
Aprilie 2009
În funcție
martie – octombrie 2005
Viceministru al Sănătății și Protecției Sociale
În funcție
2005 – 2007

PremiiOrdinul Gloria Muncii ()
Partid politicPartidul Comuniștilor din Republica Moldova
Alma materInstitutul Politehnic din Chișinău
       1960: David Duchovny (n. 7 august 1960, New York) este un actor american, cunoscut mai ales pentru rolul Agentului Fox Mulder din serialul SF de mare succes Dosarele X. A realizat și regia anumitor producții și a scris și scenarii.
Părinții săi au fost Margaret Miller, director de școală și profesor și Amran Ducovny, scriitor și publicist evreu.
Debutul și l-a făcut ca actor într-o reclamă pentru berea Löwenbrau, în 1987. A mai apărut în 1988 în Working Girl, dar doar câteva scene, precum și în serialul Twin Peaks.
În 1993 a început filmările la serialul Dosarele X, iar de atunci a devenit celebru pentru acest rol, Agentul Mulder și partenera sa, Gillian Anderson (Dana Scully) au fost iubiți în toată lumea pentru rolurile lor. Filmul Californication i-a adus de asemenea celebritatea, fiind chiar nominalizat pentru cel mai bun actor la Golden Globe.
S-a căsătorit în anul 1997 cu actrita Tea Leoni, care a dat naștere fiicei lor Madelaine West Duchovnz, în aprilie 1999. În 2002 s-a născut cel de-al doilea fiu al lor, Kyd Miller Duchovny. În anul 2008, cei doi au anunțat că sunt despărțiți de ceva vreme deja, iar un an mai târziu au fost văzuți împreună, anunțând că s-au împăcat.

FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Film[modificare | modificare sursă]

AnTitluRolNote
1988Working GirlTess' friend
1989New Year's DayBilly
1990DenialJohn
1990Bad InfluenceClub goer
1991Julia Has Two LoversDaniel
1991Don't Tell Mom the Babysitter's DeadBruce
1991The RaptureRandy
1992RubyOfficer Tippit
1992BeethovenBrad
1992Venice/VeniceDylan
1992ChaplinRollie Totheroh
1993KaliforniaBrian Kessler
1997Playing GodDr. Eugene Sands
1998The X-Files: Fight the FutureFBI Special Agent Fox Mulder
2000Return to MeBob Rueland
2001EvolutionDr. Ira Kane
2001ZoolanderJP Prewitt
2002Full FrontalBill / Gus
2004Connie and CarlaJeff
2004House of DTom WarshawWriter, director
2005Trust the ManTom
2006Queer Duck: the MovieTiny Jesus
2006The TV SetMike Klein
2007Things We Lost in the FireBrian Burke
2007The SecretDr. Benjamin Marris
2007Quantum HoopsNarrator
2008The X-Files: I Want to BelieveFBI Special Agent Fox Mulder
2009The JonesesSteve Jones
2012GoatsThe Goat Man
2013PhantomBrunicompleted
2013Louder Than WordsJohn Fareripost-production
2013Relative InsanityTrentpre-production

Televiziune[modificare | modificare sursă]

AnTitluRolNote
1990–1991Twin PeaksDEA Agent Denise/Dennis Bryson3 episoade
1992Baby SnatcherDavid AndersonTelevision movie
1992–1997Red Shoe DiariesJake Winters10 episoade
1993–2002The X-FilesFBI Special Agent Fox Mulder176 episoade
1995–1998Saturday Night Liveel însuși2 episoade
1996Space: Above and BeyondHandsome AlvinEpisod: "R&R"
1995–1996The Larry Sanders Showel însuși2 episoade
1997The SimpsonsFBI Special Agent Fox MulderEpisod: "The Springfield Files"
1997Duckman: Private Dick/Family ManRichardEpisod: "The Girls of Route Canal"
2002Life with BonnieJohnny Volcano2 episoade
2003Sex and the CityJeremyEpisod: "Boy, Interrupted"
2007–14CalifornicationHank Moody84 episoade
2015–16AquariusSam Hodiak26 episoade
2016Better Thingsel însușiEpisod: "Brown"
2017Twin PeaksDenise BrysonEpisod: “Part 4” (sezon 3)

PREMII ȘI NOMINALIZĂRI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]


AnAsociațiaCategoriaNominalizat pentruRezultat
1995People's Choice AwardsFavorite Male Television PerformerThe X-FilesNominalizare
1995Viewers for Quality TelevisionBest Actor in a Quality Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1996Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series DramaThe X-FilesNominalizare
1996People's Choice AwardsFavorite Male Television PerformerThe X-FilesNominalizare
1996Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by a Male Actor in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1997Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series DramaThe X-FilesCâștigat
1997People's Choice AwardsFavorite Male Television PerformerThe X-FilesNominalizare
1997Primetime Emmy AwardsOutstanding Guest Actor in a Comedy SeriesThe Larry Sanders ShowNominalizare
1997Primetime Emmy AwardsOutstanding Lead Actor in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1997Satellite AwardsBest Actor – Television Series DramaThe X-FilesCâștigat
1997Saturn AwardsBest Actor on TelevisionThe X-FilesNominalizare
1997Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by a Male Actor in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1997Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by an Ensemble in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1997Television Critic Association AwardsIndividual Achievement in DramaThe X-FilesNominalizare
1998Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series DramaThe X-FilesNominalizare
1998People's Choice AwardsFavorite Male Television PerformerThe X-FilesNominalizare
1998Primetime Emmy AwardsOutstanding Lead Actor in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1998Satellite AwardsBest Actor – Television Series DramaThe X-FilesNominalizare
1998Saturn AwardsBest Actor on TelevisionThe X-FilesNominalizare
1998Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by a Male Actor in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1998Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by an Ensemble in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1999American Comedy AwardsFunniest Male Guest Appearance in a Television SeriesThe Larry Sanders ShowCâștigat
1999Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series DramaThe X-FilesNominalizare
1999Saturn AwardsBest Actor on TelevisionThe X-FilesNominalizare
1999Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by a Male Actor in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
1999Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by an Ensemble in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
2000Kids' Choice AwardsFavorite Television Friends (with Gillian Anderson)The X-FilesNominalizare
2000Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by a Male Actor in a Drama SeriesThe X-FilesNominalizare
2003Primetime Emmy AwardsOutstanding Guest Actor in a Comedy SeriesLife with BonnieNominalizare
2008Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series Musical or ComedyCalifornicationCâștigat
2008Satellite AwardsBest Actor – Television Series Musical or ComedyCalifornicationNominalizare
2009Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series Musical or ComedyCalifornicationNominalizare
2009Screen Actors Guild AwardsOutstanding Performance by a Male Actor in a Comedy SeriesCalifornicationNominalizare
2010Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series Musical or ComedyCalifornicationNominalizare
2012Golden Globe AwardsBest Actor – Television Series Musical or ComedyCalifornicationNominalizare
David Duchovny
David Duchovny by Gage Skidmore.jpg
Date personale
Nume la naștereDavid William Duchovny
Născut (59 de ani)[1]
New York CityNew York, SUA
Partener(i)Téa Leoni (1997-2011; divorțat; 2 copii)
Căsătorit cuTéa Leoni (Modificați la Wikidata
Număr de copii2[2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
OcupațieActor
Alma materPrinceton University (B.A., English Literature)
Yale University (M.A., English Literature)
Ani de activitate1987–prezent
Roluri importanteFox Mulder în The X-Files
Premii Globul de Aur
Cel mai bun actor de televiziune (1997) pentru Dosarele X Modificați la Wikidata
Alte premii
Satellite Award for Best Actor – Television Series Drama[*] (1997) pentru Dosarele X
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor de televiziune (2008) pentru Californication (serial) 
* 1961: Octavian Morariu (n. 7 august 1961București) este un fost jucător de rugby român, care a devenit conducător sportiv. Este membru al Comitetului Internațional Olimpic și președintele al Rugby Europe.

Este fiul rugbistului Viorel Morariu și al vicecampioanei mondiale la volei Cornelia Timoșanu.[1] S-a apucat de rugby la vârsta de 8 ani.[2] Când avea 16 ani s-a legitimat la RC Grivița Roșie. Și-a făcut debutul la echipa națională a României într-o partidă de Campionatul FIRA în decembrie 1984. De-a lungul carierei a strâns cinci selecții cu „Stejarii”.[3] În anul 1986 a absolvit ca inginer constructor Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din Institutul de Construcții din București.

În 1987 a devenit primul român invitat să joace pentru echipa internațională Barbarians. După un turneu a ales să rămâne în Franța, unde a obținut azil politic.[3] A fost angajat la o firmă de construcții. În paralel, a jucat pentru clubul ASPTT Paris Rugby, care evolua în prima divizie a campionatului național. S-a căsătorit cu o franțuzoaică de origine română, Dana Patrichi, și a dobândit cetățenia franceză. De la 1991 până la 1993 a fost antrenor la echipa de rugby a clubului Paris Saint-Germain.

S-a întors în România după Revoluția. În anul 2001 a fost ales președintele Federației Române de Rugby. În anul următor, a fost numit președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), cu rang de secretar de stat. În anul 2004 a preluat președinția al Comitetului Olimpic și Sportiv Roman, fiind reales în 2008 și în 2013. În anul respectiv, a devenit primul președinte al Rugby Europe, fosta Federația Internațională de Rugby Amator-Asociația Europeană de Rugby, și a fost ales membru Comitetului Internațional Olimpic.

·         1966: Jimmy Donal „Jimbo” Wales (n. ,[4][5] Huntsville[*], SUA[6]) este un informatician și om de afaceri american specializat în domeniul companiilor Internet. Este fondatorul - împreună cu Larry Sanger - al enciclopediei libere Wikipedia. Este președintele actual al Fundației Wikimedia (Wikimedia Foundation).
Jimmy Wales
Jimmy Wales, numit și Jimbo Wales, și-a făcut studiile superioare la Universitatea din Auburn și este licențiat (graduate) al Universității din Alabama. Este un admirator al filosofiei obiectiviste a lui Ayn Rand și a moderat în Internetun sistem de comunicații denumit "Moderated Discussion of Objectivist Philosophy". Pe la mijlocul anilor '90 a elaborat proiectul Bomis, o întreprindere de servicii publice pe calea "World Wide Web"(www). Din 1999 până în 2001, a condus proiectul Enciclopediei Nupedia, proiect care s-a încheiat în 2003, multe din articole fiind preluate de Wikipedia, a cărei ediție în limba engleză și-a început activitatea la 15 ianuarie 2001.
Din proiectele imediate, s-a realizat deja în octombrie 2004 un CD-ROM, respectiv DVD, al Wikipediei în limba germană; până în toamna anului în curs[Când?] se intenționează apariția unei ediții tipărite a Wikipediei engleze.
Jimmy Wales trăiește în Saint PetersburgFlorida, împreună cu soția sa Christine și fiica lor, Kira.
Jimmy Wales
Jimmy Wales Fundraiser Appeal edit.jpg
Jimmy Wales în decembrie 2008
* 1966: Ivan Tabanov (n. 7 august 1966) este un fost fotbalist și actual antrenor de fotbal din Republica Moldova. Ultima dată a activat ca antrenor principal la echipa letonă FC Daugava.* 1968: Cezar Paul-Bădescu (n. 7 august 1968Pitești) este prozatorscenarist si publicist român contemporan.
A absolvit Facultatea de Litere din București în 1994. Un an mai târziu, absolvent al masteratului de Teoria literaturii și Literatură contemporană din cadrul aceleiași universități.
A coordonat cu Răzvan Rădulescu lucrările cenaclului Central, al Facultății de Litere din București. Membru activ al cenaclului Litere din Facultatea de Litere din București, condus de poetul și prozatorul, Mircea Cărtărescu. A fost redactor la revista Dilema, unde a coordonat în 1998 un număr dedicat lui Eminescu - număr care a stârnit numeroase reacții în presă, în Parlamentul României și pentru care lui Cezar Paul-Bădescu i s-au promis "plutoane de execuție" în revistele extremiste. A fost șeful Departamentului Cultură al ziarului Adevărul și redactorul-șef al suplimentului Adevărul literar și artistic. A realizat emisiunea Cartea cea de toate zilele la TVR 2. Este coscenaristul filmului Ana, mon amour, regizat de Călin Peter Netzer, adaptare cinematografică după romanul său, Luminița, mon amour.
Volume publicate:
  • A debutat în antologia Tablou de familie, alături de Sorin GherguțSvetlana CârsteanRăzvan RădulescuMihai IgnatT. O. Bobe, 1995
  • A coordonat volumul Cazul Eminescu, editura Paralela 45, 1999
  • A debutat cu volumul Tinerețile lui Daniel Abagiu, proză, Editura Polirom, 2004
  • Luminița, mon amour, roman, Editura Polirom, 2006[1]
  • Umbre pe ecranul tranziției, Editura Humanitas, 2013[2]
Cezar Paul-Bădescu
Date personale
Născut (51 de ani)
Pitești
NaționalitateFlag of Romania.svg română
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieprozator, publicist
StudiiFacultatea de Litere din București
Activitatea literară
Operă de debutVolumul Tinerețile lui Daniel Abagiu
* 1971: Mihaela Sîrbu (n. 27 mai 1971) este o actriță și regizoare română.
Este actriță de teatru și film, conf.univ.dr. la Catedra de Arta Actorului a U.N.A.T.C. și fondatoarea Teatrului Fără Frontiere și a primelor cursuri de improvizație din România (Școala de Improvizație).
A interpretat numeroase roluri în teatru, fiind atrasă mai ales de dramaturgia contemporană și remarcîndu-se prin rolurile din piesele lui Neil LaBute la Teatrul Act.
A jucat rolul principal feminin în filmele “Tatăl Fantomă” de Lucian Georgescu, alături de Marcel Iureș și “Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude, rol pentru care a obținut Premiul Gopo și premiul UCIN în 2013 precum și premiul de interpretare la Festivalul „Entrevues” de la Belfort, Franța, în 2012. În 2014 a fost din nou nominalizată la Premiul Gopo pentru rolul „Magda” din filmul „Cînd se lasă seara peste București sau Metabolism”, în regia lui Corneliu Porumboiu.
Este membru fondator al primei trupe de improvizație din România (2003).
A absolvit Secția Germană a Catedrei de Filologie din cadrul Universității București și Secția Actorie – Teatru din cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, aceasta din urmă continuată cu un doctorat în Studii Teatrale. A fost actriță la Teatrul Evreiesc de Stat din București. În 1996 a pus bazele grupului teatral independent Teatrul fără Frontiere, unde îndeplinește dubla funcție de manager și regizor
Filmografie:
Mihaela Sîrbu
Date personale
Născută (48 de ani)[1] Modificați la Wikidata
BucureștiRS România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
regizoare de film
* 1971: Cristina-Elena Dinu (n. 7 august 1971) este un deputat român, ales în 2016.
Cristina-Elena Dinu
Date personale
Născută (48 de ani)
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Deputat
Deținător actual
Funcție asumată
21 decembrie 2016

Partid politicPSD
* 1972: Sorin Anca (n. 7 august 1972Poiana Galdeijudețul Alba) este un poet, compozitor, grafician și artist plastic român cu domiciliul în Germania
Sorin Anca a fost primul născut într-o familie de țărani. Copilăria și adolescența și-a petrecut-o la Berghin. Tatăl său a murit când el avea 10 ani. A urmat meseria tatălui său, ca mecanizator, dar acest lucru nu i-a adus nici un fel de satisfacții.
În anul 1990 a absolvit Liceul Agro-Industrial din Aiud.
După două încercări eșuate de „evadare” din România comunistă (una din ele sfârșind cu arestarea sa), în iunie 1990 reușește să ajungă în Germania și să se stabilească la Nürnberg, unde rămâne până în 1995. Se mută apoi la Königsbrunn, după care, în 2001, la Donauwörth.
Debutează, în 1997, cu volumul de versuri În numele tău[1], volum căruia i s-a decernat Premiul Salonului Național de Carte Cluj pentru debut.
Publică în diferite reviste literare: Rostirea Românească, Vatra, Argo, Columna, Observator Muenchen, Dorul, Arche Noah, Discobolul, Casa, Curierul Românesc, Lettre International, Unu, Transilvania, Poezia, Provincia Corvină... etc.
Este redactor fondator, împreună cu soția sa Claudia, al revistei de creație Galateea[2], în care publică autori români de pretutindeni
În anul 2000 a realizat primele lucrări de artă plastică și primele sculpturi.
În anul 2002, Sorin Anca a suferit o criză existențială (probleme de sănătate și o dramă familială). În această etapă a vieții a realizat cele mai semnificative lucrări, Îngerii. Unele din aceste lucrări au fost expuse în holul primăriei din Heidelberg.
Lucrări:
  • În numele tău (versuri), Editura Imago, Sibiu, 1997.
  • Lumini prăpăstioase (versuri), Dachau, 1997.
  • Lacrima pământului (haiku), Dachau, 1998.
  • Nesfârșita naștere / Die entlose Geburt (versuri) ediție bilingvă română și germană, Editura Radu Bărbulescu, München, 1998.
  • Zidirea de viu (versuri), Editura Arhipelag, Târgu-Mureș, 1999.
  • Poeme / Gedichte, ediție bilingvă, Editura Radu Bărbulescu, München, 2000
  • Pictopoeme (versuri/desen), volum colectiv cu Alexandru Lungu, Königsbrunn, 2001 (Editura Argo, Bonn [1]).
  • Dincolo de aici (versuri), Königsbrunn, 2002.
  • Nirosa - un anume fel (versuri), Editura galateea, Königsbrun, 2004.
  • Nabellos (Fără buric) (versuri în limba germană), Editura Radu Bărbulescu, München, 2004.
  • Wahn (Demență) (versuri în limba germană), Books on Demand, 2008.
Sorin-Anca.jpg
·         1974Dana Dawson, cântăreață americană de muzică pop rock și rhythm and blues (d. 2010)
* 1974: Michael Corbett Shannon (n. 7 august 1974) este un actor și muzician american. A devenit cunoscut pentru rolul său din filmul 8 Mile(2002), în care l-a jucat pe prietenul mamei personajului lui Eminem(Kim Basinger). În 2008 a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea lui John Givings din Nonconformiștii.
Michael Shannon
TIFF 2017 Michael Shannon (37010704751) (cropped).jpg
·         1975: S-a nascut Charlize Theron actriţă din Africa de Sud, câştigătoare a premiului Oscar. Charlize Theron (n. 7 august 1975)[1] este o actriță americană originară din Africa de Sud,[2] câștigătoare a premiului Oscar. În anul 2007, a primit din partea revistei Esquire distincția Sexiest Woman Alive.
Theron s-a născut la Benoni în Africa de Sud.[4] Tatăl său, Charles Theron,[5] era proprietarul unei companii de construcții, descendent al Hughenoților din Franța.[6] Mama sa, Gerda Jacoba Aletta (n. Maritz),[7]este ca origine din Germania și a preluat afacerile soțului său după decesul acestuia. Limba maternă a lui Theron este afrikaans, iar ce-a de-a doua limbă vorbită este engleza. "Theron" este un nume franțuzesc pronunțat în afrikaans "Tronn", deși ea a declarat că preferă să i se spună "Thrown" [1].

Theron a fost singurul copil al părinților săi și a crescut la o fermă lângă Johannesburg (Benoni).[8][9][10] La vârsta de treisprezece ani a fost trimisă la internatul unei școli și și-a început studiile la Școala Națională de Arte de la Johannesburg.[10] La cincisprezece ani, Theron a fost martora morții tatălui său, un alcoolic, care a fost împușcat de mama ei, aflată în legitimă apărare, în timp ce acesta o atacase. Nu au fost înregistrate acuzații până la momentul de față.
La vârsta de șaisprezece ani, după ce a câștigat un concurs din Salerno,[13][14] Theron se duce la Milano în Italia pentru un contract de un an ca model.[10] Contractul ei s-a încheiat în timp ce se afla la New York City și ea s-a hotărât să rămână acolo, pentru a merge la școala de balet Joffrey. Aici s-a antrenat pentru a deveni balerină. O accidentare la genunchi suferită la 18 ani a pus capăt carierei de balerină.[13]
Fiindu-i imposibil să mai danseze, ea și-a cumpărat un bilet pentru Los Angeles.[13] După opt luni, ea a obținut primul său rol, unul în care nu a spus nimic, într-un film pentru video Children of the Corn III.[10] Acestei prime apariții de la Hollywood, i-au urmat filme cu audiențe mai extinse. Cariera sa a luat o amploare deosebită spre sfârșitul anilor 90 prin intermediul filmelor cu succes de încasări The Devil's AdvocateThe Cider House Rules și Mighty Joe Young.[10]
Ediția din mai 1999 a Playboy a publicat fotografii nud ale lui Theron, făcute la începuturile carierei sale de model. Pretinzând că acestea au fost destinate unei "utilizări private", Theron l-a dat în judecată pe fotograful Guido Argentiniprecum și publicația americană, însă fără succes.[15][16]
După alte apariții în filme mai puțin notabile, Theron a jucat rolul criminalei în serie Aileen Wuornos în filmul Monster[17](2003). Rolul a fost foarte bine primit de criticii de film (criticul Roger Ebert a declarat că este „una dintre cele mai bune interpretări din istoria cinematografiei”[18]), Theron primind astfel un Oscar pentru cea mai bună actriță în cadrul celei de-a 76 gale în februarie 2004,[19] pe lângă un premiu SAG Award, un premiu Golden Globe și premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.[20] Ea devine astfel prima femeie sud-africană care câștigă Oscar-ul pentru cea mai bună actriță.[21]
După semnarea unui contract cu John Galliano în 2004, Theron a înlocuit-o pe modelul estonian Tiiu Kuik în reclamele J'ADORE de Christian Dior, devenind purtătorul de cuvânt pentru parfumurile Dior.[22] În 30 septembrie 2005, ea și-a primit steaua sa de bronz pe celebrul Walk of Fame din Hollywood.</ref name="bbc-wof"> În același an a jucat în filmul Æon Flux,[23] un SF care s-a dovedit a fi un eșec financiar. Tot în 2005 a primit aprecieri pozitive precum și nominalizări pentru Golden Globe ca Cea mai bună actriță pentru interpretarea sa din drama North Country.[19][20] A fost de asemenea nominalizată și pentru Oscar pentru același rol, dar nu a câștigat. Aceasta a fost cea de-a doua sa nominalizare.
În 2005, Theron a interpretat-o pe Rita, iubita lui Michael Bluth's (Jason Bateman), în cel de-al treilea sezon al sitcom-ului, bine apreciat de critici, Arrested Development difuzat de FOX
Charlize Theron
Charlize Theron Cannes 2015 2.jpg
Theron în martie 2015
·         1975Gaahl, solist vocal norvegian
* 1977: Ionuț Flavius Curcă (n. 7 august 1977) este un fost jucător de fobal român.

Primul său meci în Liga I a fost la data de 25 august 2002 în partida câștigată de Rapid București cu scorul de 5-2 împotriva Oțelului Galați. Curcă făcea atunci saltul de la satelitul Electromagnetica la echipa mare. A continuat să joace timp de 4 ani pentru Rapid înainte de a părăsi clubul pentru a pleca la Piatra Neamț.

În martie 2006 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă, din partea președintelui României de atunci, Traian Băsescu, deoarece a făcut parte din echipa Rapidului care a obținut calificarea în sferturile Cupei UEFA 2005-2006.

* 1977: Jamey Jasta (n. James Shanahan; 7 august 1977) este un muzician american din New HavenConnecticut, cunoscut mai ales ca vocalist al formației metalcore Hatebreed și al formației sludge metal Kingdom of Sorrow. De asemenea Jasta este liderul formației hardcore Icepick.
Jamey Jasta deține Stillborn Records, o casă de discuri hardcore/heavy metal din West Haven, și "brandul de îmbrăcăminte rock" Hatewear.[1]
În 2011, Jasta a lansat un album solo intitulat Jasta, în colaborare cu Randy Blythe și Mark Morton (Lamb of God), Zakk WyldePhilip Labonte (All That Remains), și Tim Lambesis (As I Lay Dying).
Jamey Jasta
Hatebreed-13.jpg
Jamey Jasta 2013
Date personale
Nume la naștereJames Shanahan
Născut (42 de ani)
West Haven[*]SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
OcupațieCântărețmuzician, personalitate de televiziune
Activitate
OrigineWest HavenConnecticutSUA
Gen muzicalHardcore punkmetalcoresludge metal
Instrument(e)Vocalchitară
Ani de activitate1991–prezent
Colaborare cuHatebreedIcepickKingdom of SorrowJasta 14NecroJasta
* 1978: Michael Holt (n. , Nottingham, Regatul Unit) este un jucător englez de snooker.

Ocupă poziția 25 în lume. Nu a realizat niciodată breakul maxim. Holt a câștigat turneul Snooker Shoot Out în 2020.

* 1979: Nenad Đorđević (n. 7 august 1979) este un fotbalist sârb.* 1980: Augustin Marin Viziru Petre (n. 7 august 1980, București) este un actor român și jucător de biliard. Este fratele mai mic al fostului cântăreț Lucian Viziru. El este nepotul fostului mare tenismen Gheorghe Viziru. A absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport (A.N.E.F.S.), actuala Universitate Națională de Educație Fizică și Sport (U.N.E.F.S.) din București, secția tenis. A fost într-o relație de unsprezece ani cu prezentatoarea Oana Mareș. Între anii 2009 - 2011 a fost însurat cu Oana, după care a divorțat. De atunci actorul și jucătorul de biliard nu a mai fost văzut într-o relație stabilă.
Un aspect pe care nu multă lume îl știe este că la sfârșitul anilor nouăzeci, Augustin a cochetat, datorită lui Lucian când era membru în celebra trupă „Gaz pe foc”, pentru o scurtă perioadă, cu muzica, având o formație numită D.A., împreună cu un alt băiat. Cei doi au scos o piesă, însă formația nu a rezistat, Augustin considerând că nu rezonează cu domeniul muzical. În anul 2005, tot Lucian l-a dus în studiourile din Buftea la un casting pentru rolul Max din telenovela Lacrimi de iubire. La câteva zile după acel casting, Augustin a fost sunat și i s-a spus că a fost acceptat în distribuția serialului. Acesta, inițial, crezuse că este o glumă, însă apoi viața sa urma să se schimbe și să devină cunoscut și îndrăgit de mulți telespectatori. În Lacrimi de iubire, personajul lui Augustin a făcut cuplu cu personajul Nicole Varlam, interpretat de Mihaela Bărluțiu.
Rolul cu care a fost remarcat și îndrăgit de foarte mulți telespectatori a fost rolul maleficului arab Aziz bin Hussein el Jsir(عزيز بن
حُسَين إل سَيّد) din telenovela Iubire și onoare, difuzată în anii 2010 - 2011 și produsă de Media Pro Pictures. Aziz dorea să stăpânească emiratul tatălui său, emirat numit Beled el Nur (بلد الْ نور ) care semnifică „Țara Luminii” și să devină cel mai bogat om. Pentru a-și atinge obiectivele, Aziz este dispus să-și înlăture propriul frate, pe Amir (أمير ), personaj jucat de Radu Vâlcan.
Prin urmare, majoritatea rolurilor pe care Augustin le-a jucat în seriale au fost de băiat rău, malefic. De aceea, publicul și presa românească îl numesc „băiatul rău din telenovele”.
De-a lungul anilor, în paralel cu actoria, Augustin a jucat biliard câștigând la diverse concursuri atât din țară, cât și din străinătate, numeroase medalii și trofee. În perioada 1 - 2 iunie 2019, Augustin împreună cu jucătorul Răzvan Antohireprezintă România la World Cup of Pool - European Qualifier, eveniment ce se desfășoară la clubul de biliard IDM Club din București.
Datorită prieteniei strânse pe care o are cu actrița Doinița Oancea, aceștia fiind colegi de platouri în seriale precum ReginaÎngeri pierduți și O grămadă de caramele, presa a vehiculat că cei doi ar avea o relație de dragoste, însă ambii au negat și au mărturisit că-i leagă o frumoasă și veche prietenie.
Augustin cu Doinița au fost concurenți în anul 2015, alături de alte zece persoane publice, în primul sezon al emisiunii Ferma vedetelor, emisiune care, la vremea respectivă, a fost moderată de Iulia Vântur.
Filmografie:
  • Lacrimi de iubire (serial TV, 2005-2006) - Max
  • Lacrimi de iubire (film, 2006) - Max
  • Iubire ca în filme (serial TV, 2006 - 2007) - Virgil „Gil”
  • Războiul sexelor (serial TV, 2007 - 2008) - Bebe;
  • Poveste de cartier (film, 2008) - Nic;
  • Regina (serial TV, 2008-2009) - Armando Antonucci;
  • Aniela (serial TV, 2009-2010) - Ion;
  • Iubire și onoare (serial TV, 2010-2011) - Aziz bin - Hussein el Jsir, antagonist principal
  • Pariu cu viața (serial TV, 2011 - 2012) - Titi.
  • Îngeri pierduți (serial TV, 2013-2014) - Robi (Robert Lăcătuș)
  • Fetele lui dom' profesor (serial TV, 2014) - Vali Busuioc, rol episodic;
  • O grămadă de caramele (serial tv, 2016) - Doruleț;
  • Umbre (serial TV, 2017) - Romică;
  • Ghinionistul (film, 2017) - Gogoi;
  • Faci sau taci (film, 2018) - Veler.
Augustin Viziru
Date personale
Născut (39 de ani)
Flag of Romania.svg București, România
Căsătorit cuOana Mareș (2009-2011)[1]
OcupațieActor
Activitate
Ani de activitate2005-prezent
·         1980George Blay (n. 7 august 1980) este un jucător ghanez de fotbal care evoluează la clubul belgian Royal Antwerp FC.
* 1980: Seiichiro Maki (n. 7 august 1980) este un fotbalist japonez.* 1982: Stela Popa (n. 7 august 1982Coșcodeniraionul SîngereiRepublica Moldova). Este autoare, jurnalist radio și de televiziune. A absolvit cu diplomă de excelență și a fost șef de promoție Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea „Jurnalism și Științe ale Comunicării” (2005), iar din 2006 este magistru în „științe politice”, la aceeași universitate (Facultatea de „Relații Internaționale Științe Politice și Administrative”, catedra “Politologie”).
A fost timp de 7 ani prezentatoarea principalului buletin de știri de la ora 19.00 de la Jurnal TV din Republica Moldova.
În prezent este principala prezentatoare de știri la TVR 2, România.
Cu o experiență consistentă în media (jurnalism radio și TV) jurnalista colaborează cu presa scrisă din România și Republica Moldova. În 2010 a publicat la Editura Tritonic din București romanul „100 DE ZILE” (454 pagini). Întreține unul dintre cele mai de succes bloguri din Republica Moldova. Și tot din 2010 este stirista principală a postului Jurnal TV din Republica Moldova. În 2010 și 2011 revista VIP Magazin a inclus-o în topul „Cele mai sexy femei ale Moldovei”, iar în 2013 în ediția de colecție – „99 de femei ale Moldovei”.
În 2012 a fost desemnată „Cea mai bună prezentatoare TV din Republica Moldova” de către una dintre cele mai prestigioase reviste de la Chișinău - Aquarelle, iar în 2014 VIP Magazin a desemnat-o ca fiind „Cea mai bună prezentatoare de știri din R. Moldova”. Din 2015 scrie cărți cu povești pentru copii. La Editura Cartier a lansat colecția „Povești pentru Dănuț”.
În 2016 cartea-poveste „Îngerii mării”, pe care a publicat-o la Editura Cartier din Chișinău, a obținut la Târgul de carte pentru copii și tineret cel mai prestigios titlu - „Cartea Anului”, iar audiobook-ul „Semincioara fermecată” primește mențiune. Tot în 2016 publică a doua carte-poveste - „Semincioara fermecată” din seria „Povești pentru Dănuț”. Este printre cele mai vândute cărți pentru copii în 2016 la aceeași editură. În decembrie 2016 a lansat a treia carte-poveste - „Sofia Păpădia”, iar în 2017 a patra - „Regele cel Înțelept”. 2016 a fost anul schimbărilor profesionale pentru Stela Popa.
Din noiembrie 2016 este prezentatoare de știri la TVR 2, în România.
Stela Popa este căsătorită din anul 2012 cu sociologul Dan Dungaciu și au un fiu.
Lucrări publicate:
  • 100 de zile, roman, Editura TritonicBucurești, dedicat Revoluției Twitter a Moldovei
  • Îngerii Mării, carte-poveste, Editura Cartier, 2015, colecția „Povești pentru Dănuț”
  • Semincioara fermecată, carte-poveste, Editura Cartier, 2016, colecția „Povești pentru Dănuț”
  • CD-audio „Semincioara fermecată”, teatru radiofonic citit de vedete din R. Moldova.
  • Sofia Păpădia, carte-poveste, Editura Cartier, 2016, colecția „Povești pentru Dănuț”
  • Regele cel Înțelept, carte-poveste, Editura Cartier, 2017, colecția „Povești pentru Dănuț”
Stela Popa
Date personale
Născută (37 de ani) Modificați la Wikidata
Coșcodeniraionul SîngereiMoldova Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Etnieromâni Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalistă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Stat din Moldova 
* 1982: Abbie Cornish (n. 7 august 1982) este o actriță australiană.

FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

AnFilmRolNote
1997WildsideSimone Summersserial TV
1999Close ContactSara Boyackfilm de televiziune
2000The Monkey's MaskMickey Norris
Water RatsMarie Marchandserial TV (Episodul Tribes)
2001OutridersReggie McDowellserial TV (26 episoade)
Life SupportPenne #1serial TV
2003HorseplayBecky Wodinski
White Collar BlueAntonia McAlisterserial TV
Marking TimeTraceyfilm de televiziune
2004One Perfect DayEmma Matisse
SomersaultHeidi
Everything GoesBrianie
2006CandyCandy
A Good YearChristie Roberts
2007Elizabeth: The Golden AgeBess Throckmorton
2008Stop-LossMichelle
2009Bright StarFanny BrawneNominalizată — San Diego Film Critics Society Award for Best Actress
Nominalizată — Chicago Film Critics Association Award for Best Actress
Nominalizată — Houston Film Critics Society Award for Best Actress
2011LimitlessLindy
Sucker PunchSweet Pea
W.E.Wally Winthrop
2012The GirlAshley
Seven PsychopathsKaya
2014RoboCopClara Murphy
KlondikeBelinda MulrooneyMini-serial TV
Solace
2016LavenderJane
20176 DaysKate Adie
2017Three Billboards Outside Ebbing, MissouriAnne Willoughby
2017Geostorm: Pericol GlobalAgent Sarah
Abbie Cornish
Abbie Cornish by Gage Skidmore.jpg
Cornish în iulie 2013
Date personale
Născută (37 de ani)
Lochinvar, New South Wales, Australia
CetățenieFlag of Australia (converted).svg Australia Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
Activitate
DomiciliuLos Angeles  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1997–prezent
Partener(ă)Ryan Phillippe (2007–2010)
* 1984: Willian Gerlem (n. 7 august 1984 în Linhares, Espírito Santo, Brazilia) este un fotbalist brazilian care joacă în prezent pentru clubul de fotbal Syrianska.

După ce a jucat pentru Bahia (o echipă din Brazilia), el a semnat un contract cu echipa Estoril din liga secundă portugheză, acolo fiind suspendat pentru indisciplină. Clubul l-a dat în 2007 la echipa Farul Constanța. În iulie 2009, după ce Farul Constanța a retrogradat din Liga I, a fost transferat la FC Vaslui pentru suma de 600.000 de euro.

* 1984: Yun Hyon-seok (coreeană 윤현석, n. 7 august 1984 — d. 26 aprilie2003) a fost un activist pentru drepturile omului și activist civic, poet și scriitor homosexual din Coreea de Sud.[1] El s-a sinucis pentru a protesta contra homofobiei.[2]
A fost poreclit Yukwudang(육우당[2], 六友堂, Șase prieteni), Sulheon(설헌[3], 雪軒), Midong(미동, 美童, băiat frumos).
* 1986: Valter Birsa (n. 7 august 1986) este un jucător de fotbal sloven, care joacă pentru Chievo Verona și pentru Echipa națională de fotbal a Sloveniei.* 1987: Max Heinzer (n. 7 august 1987Lucerna) este un scrimer elvețian specializat pe spadă, laureat pe bronz pe echipe la Campionatul Mondial din 2014 și cel din 2015, iar dublu campion european pe echipe în 2013 și 2014. A participat la Jocurile Olimpice din 2012, fiind învins în tabloul de 16 de venezuelanul Rubén Limardo, care a devenit campion olimpic în cele din urmă.* 1987: Nataša Krnić (n. 7 august 1987, la Karlovac)[1] este o handbalistă de origine croată stabilită în Muntenegru care joacă pentru clubul românescHCM Râmnicu Vâlcea pe postul de intermediar stânga. De asemenea, Krnić a fost convocată de câteva ori în trecut la echipa națională a Muntenegrului
* 1987: Rouven Kai Sattelmaier (n. 7 august 1987Ludwigsburg, Germania de Vest) este un portar de fotbal aflat sub contract cu Bradford City.
* 1988: Dorian Popa (n. 7 august 1988, Constanța)[2] este un actor de televiziune, compozitor, dansator și cântăreț român.[3] A devenit cunoscut în 2011, odată cu apariția sa în serialul Pariu cu viața alături de colegii săi din Lala Band, unde l-a interpretat pe Andrei Anghel,[4]serial care a primit premiul pentru „cel mai bun debut” la Gala Premiilor VIP.[5]
Este masterand al Facultății de Relații Publice în Marketing în cadrul A.S.E.[6] A câștigat premiul „Bărbat de succes al anului 2014” din cadrul galei Celebrity Awards.[7] În 2015 a apărut în reality show-ul „Sunt celebru, scoate-mă de aici!” de pe PRO TV.[8]
A apărut pe coperțile revistelor TV Mania,[9] TV SatelitMen’s Health,[10] și Bravo.[11] În 2015, a fost implicat într-un accident rutier, însă nu a fost rănit[12] și a dublat vocea personajului Sohone din Mune: Gardianul Lunii.[13] În prezent susține mai multe concerte prin țară și este vlogger pe canalul său de youtube.
Filmografie:
Seriale/ Telenovele
AnulSerialulRolulNote
2011-2013Pariu cu viațaAndrei Anghelprotagonist
2014O nouă viațăAndrei Anghelprotagonist
2016Alisia, care știe totulLeha Teterindublaj, protagonist
2019SacrificiulTBATBA
Dorian Popa
Date personale
Nume la naștereDorian Laurențiu Popa
Născut (31 de ani)
România ConstanțaRomânia
ConstanțaRomânia Modificați la Wikidata
PărințiLuminița Popa (mamă)[1]
Frați și suroriCiprian Popa[1]
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreț
Actor
Activitate
Gen muzical
Pop
Ani de activitate2011-prezent
Case de discuriMediaPro Music
Interpretare cuLala BandCorinaRubyCătălin MoroșanuWhats`UpSellyMario Fresh, Abi, Liviu TeodorescuShiftIoana IgnatNicole CherryAmna.
Colaborare cuIonuț Adrian Radu
* 1988: Serghei (Sergiu) Istrati (n. 7 august 1988) este un fotbalist din Republica Moldova care evoluează pe postul de mijlocaș.* 1992: Adam Yates (n. 7 august 1992) este un ciclist britanic, pe șosea și pe pistă, și frate geamăn al lui Simon Yates[1], care evoluează pentru echipa Orica-GreenEDGE.[2]
Cei doi frați nu au vreo legătură de rudenie cu fostul ciclist Simon Yates.
* 1993: Labrina Tsàkalou (în greacă Λαμπρίνα Τσάκαλουtranslit. și Lamprini Tsakalou[1], n. 7 august 1993, în Arta)[2] este o handbalistă greacă ce joacă pentru clubul sloven RK Krim pe postul de coordonator. Tsakalou este și componentă a echipei naționale a Greciei.* 1995: Ionuț Daniel Șerban (n. 7 august 1995BăicoiRomânia) este un fotbalist român care evoluează la clubul Dinamo pe postul de mijlocaș defensiv.* 1998: Erik Pieters (n. 7 august 1998EnspijkOlanda) este un fotbalist aflat sub contract cu Stoke City.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O...

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O... :   MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024 REL...