2. /23 AUGUST 2022 - ISTORIE PE ZILE: Decese; Sărbători
Decese; Sărbători
DECESE
- 1305: William Wallace, cavaler și erou național scoțian (n. 1272 - 1273)
- 1387: Olaf al II-lea Haakonsson (1370 – 23 august 1387) a fost rege al Danemarcei sub numele de Olaf al II-lea (1376–1387) și rege al Norvegiei sub numele de Olaf al IV-lea (1380–1387). Olaf a fost fiul regelui Haakon al VI-lea al Norvegiei și nepotul regelui Magnus al IV-lea al Suediei. Mama lui a fost regina Margareta I a Danemarcei, care a fost fiica regelui Valdemar al IV-lea al Danemarcei.
A devenit rege al Danemarcei la vârsta de doar cinci ani și mai târziu și-a succedat tatăl ca rege al Norvegiei. Timp de 400 de ani care au urmat, Norvegia va fi condusă din Danemarca, până la separarea din 1814. Când bunicul matern Valdemar al IV-lea al Danemarcei a murit, Olaf avea doar cinci ani. El a fost proclamat rege al Danemarcei anul următor de către Danehof. Mama lui, regina Margareta, a fost regentă în timpul minoratului său.
Olaf a devenit rege al Norvegiei după moartea tatălui său în 1380. Chiar și după ce Olaf a ajuns la majorat (15 ani) în 1385, mama sa a continuat să domnească pentru el. Odată cu ascensiunea lui la tronul norvegian, Danemarca și Norvegia au fost, astfel, unite într-o uniune personală condusă din Danemarca. Danemarca și Norvegia au avut același rege, cu scurte excepții, până la independența Norvegiei în 1814.
În august 1387, la vârsta de 16 ani, Olaf a murit pe neașteptate; a fost înmormântat la mănăstirea Sorø. Imediat au apărut zvonuri că Olaf a fost otrăvit, lucru care mai târziu a alimentat povestea "falsului Olaf".
După moartea lui, mama lui Olaf a fost proclamată "doamnă atotputernică și regentă a regatului Danemarcei". La acea vreme, Danemarca nu avea legi care să permită unei femei să conducă de drept. În anul următor Norvegia a proclamat-o "regină domnitoare". După înfrângerea și răsturnarea regelui Albert în 1389, regina Margareta I a Danemarcei a fost proclamată "doamnă atotputernică a Suediei". La 13 iunie 1397, ea a fost în măsură să unească cele trei regate scandinave într-o uniune personală sub o singură coroană pentru succesorul ei, Eric de Pomerania.[1]
După Olaf, timp de peste 550 de ani, nici un rege norvegian nu s-a născut pe pământ norvegian, până la nașterea prințului Harald în 1937. De asemenea, moartea lui Olaf a dus la stingerea liniei masculine a dinastiei Bjelbo în Suedia.
Olaf II și IV Rege al Danemarcei, Norvegiei
Reprezentarea lui Olaf al II-lea pe Tapițeria Kronborg (Castelul Kronborg)Date personale Nume la naștere daneză Oluf Håkonsen
norvegiană Olav HåkonssonNăscut decembrie 1370
Castelul Akershus, OsloDecedat 23 august 1387 (16 ani)
Castelul Falsterbo, FalsterboÎnmormântat Mănăstirea Sorø, Danemarca Părinți Haakon al VI-lea al Norvegiei
Margareta I a DanemarceiCetățenie Norvegia
DanemarcaReligie creștinism Apartenență nobiliară Familie nobiliară Bjelbo Rege al Danemarcei Domnie 3 mai 1376 – 23 august 1387 Predecesor Valdemar IV Succesor Margaret I Rege al Norvegiei Domnie 29 iulie 1380 – 23 august 1387 Predecesor Haakon VI Succesor Margaret I - 1478: Iolanda a Franței (23 septembrie 1434 – 23 august 1478) a fost Ducesă consort de Savoia. A fost fiica regelui Carol al VII-lea al Franței și a soției acetuia, Maria de Anjou. S-a căsătorit cu Ducele Amadeus al IX-lea de Savoia în 1452.
A fost numită după bunica maternă, Iolanda de Aragon. A fost regentă a Savoiei în perioada 1472-78.
Împreună cu Amadeus ea a avut zece copii:
- Louis de Savoia (1453)
- Ana de Savoia (1455–1480), căsătorită cu Frederic de Aragon (1452–1504), prinț de Altamura
- Carol de Savoia (1456–1471), Prinț de Piedmont
- Louise de Savoia (1462–1503), căsătorită în 1479 cu Hugh de Chalon
- Filibert I de Savoia (1465–1482)
- Bernard de Savoia (1467)
- Carol I de Savoia (1468–1490)
- James Louis de Savoia (1470–1485), Conte de Genevois
- John Claude Galeazzo de Savoia (1472)
- Maria de Savoia (?–1511)
Iolanda de Valois Date personale Născută Maria de Anjou
23 septembrie 1434Decedată Tours
(43 de ani)Înmormântată Chambéry
Vercelli Cathedral[*]Părinți Carol al VII-lea al Franței
Maria de AnjouFrați și surori Ludovic al XI-lea al Franței
Caterina a Franței
Magdalena de Valois
Joan of Valois, Duchess of Bourbon[*]
Radegonde de France[*]
Charlotte de France[*]
Charles de Valois, Duc de Berry[*]
Marie de France[*]Căsătorită cu Amadeus al IX-lea de Savoia Copii Ana, Prințesă de Squillace
Filibert I, Duce de Savoia
Carol I, Duce de SavoiaOcupație nobilime Apartenență nobiliară Titluri Duke consort[*]
ducesă[*]Familie nobiliară Casa de Savoia
Casa de ValoisDucesă consort de Savoia Domnie 29 ianuarie 1465 – 30 martie 1472
- 1498: Isabella, Prințesă de Asturia (2 octombrie 1470 – 23 august 1498) a fost regină consort a Portugaliei și moștenitoare prezumptivă a regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și a reginei Isabella I a Castiliei ca fiică a lor cea mare. Surorile ei mai mici au fost: Caterina, regină a Angliei, regina Ioana I a Castiliei și Maria, regină a Portugaliei. Isabella a fost primul copil al regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și a reginei Isabella I a Castiliei. S-a născut în timpul domniei unchiului ei, regele Henric al IV-lea al Castiliei, care n-o va ierta pe mama ei pentru căsătoria cu Ferdinand fără permisiunea lui.
Ca urmare a ascensiunii mamei ei la tronul Castiliei, tânăra Isabella a fost investită ca moștenitoare a tronului până la nașterea fratelui ei mai mic Juan, Prinț de Asturia, în iunie 1478, înainte ca Isabella să împlinească opt ani. Părinții ei s-au implicat într-un război de succesiune deoarece fratele vitreg mai mare al Isabella, regele Henric, nu a numit un succesor. A urmat o luptă între Isabella de Castilia și nepoata ei Ioana de Castilia cunoscută sub numele de "la Beltraneja", despre care existau zvonuri că ar fi fi fost un copil nelegitim conceput de regina lui Henric, Ioana a Portugaliei și favoritul soțului ei, Beltrán de La Cueva. Regele Afonso al V-lea al Portugaliei a intervenit de partea Ioanei iar Ferdinand și Isabella au fost obligați să lupte în război cu el.
Tânăra Isabella a fost o parte din negocierile lor pentru pace atunci când, în cele din urmă, Afonso și-a retras forțele din Castilia. În conformitate cu termenii Tratatului de la Alcáçovas, s-a convenit ca Prințesa Isabella să se căsătorească cu nepotul lui Afonso al V-lea, Dom Afonso, Prinț al Portugaliei, care era cu cinci ani mai mic decât Isabella. Tratatul prevedea, de asemenea, ca Ferdinand și Isabella să plătească o zestre mare pentru fiica lor.
În 1490 Isabella s-a căsătorit cu Afonso, Prinț al Portugaliei, moștenitorul lui Ioan al II-lea al Portugaliei. Deși a fost o căsătorie aranjată, Isabella și Afonso s-au îndrăgostit repede, și Isabella a fost copleșită de durere atunci când soțul ei a murit în 1491: trimisă acasă la părinții ei de Ioan al II-lea, ea a declarat că nu se va recăsători niciodată și că se va călugări.
Părinții ei i-au ignorat vorbele și, în 1497, ea a fost convinsă să se căsătorească cu Manuel I al Portugaliei, unchiul lui Afonso, vărul și succesorul lui Ioan al II-lea. Ea a făcut acest lucru cu condiția ca Manuel să urmeze politica religioasă a părinților ei și să-i elimine din regat pe evreii care nu se convertesc la creștinism. În același an, Isabella a devenit Prințesă de Asturia și moștenitoarea a Castiliei după moartea singurului ei frate Juan. În 1498, la vârsta de 27 de ani, Isabella a murit dând naștere unui băiat, Miguel da Paz, care a fost moștenitorul tronurilor Castiliei și Portugaliei până la decesul lui în 1500. Șansa lui Manuel de a deveni rege al Castiliei s-a risipit odată cu moartea Isabellei. Atunci Manuel s-a căsătorit cu sora mai mică a Isabellei, Maria de Aragon, care l-a născut pe viitorul rege Ioan al III-lea al Portugaliei. Portugalia și Spania s-au unit între 1580 și 1640, după ce Filip al II-lea al Spaniei a pretins tronul Portugaliei ca fiu al Isabellei a Portugaliei, fiica Mariei de Aragon și a lui Manuel I.
Isabella de Aragon Regină consort a Portugaliei și de Algarves
Prințesă de AsturiaDate personale Născută 2 octombrie 1470
Dueñas, PalenciaDecedată (27 de ani)
Zaragoza, SpaniaÎnmormântată Toledo Cauza decesului sindrom puerperal[*] Părinți Ferdinand al II-lea de Aragon[1]
Isabela I a Castiliei[1]Frați și surori Catherine de Aragon[1]
Ioana de Castilia[1]
Maria de Aragon[1]
Alonso de Aragón[*]
John, Prince of Asturias[*]
Alonso de Estrada[*]
John of Aragon, Prince of Girona[*]Căsătorită cu Afonso, Prinț al Portugaliei
Manuel I al PortugalieiCopii Miguel, Prinț al Portugaliei Cetățenie Portugalia Religie Biserica Catolică Ocupație politiciană Apartenență nobiliară Titluri prințesă
Infante of Aragón[*]
Queen consort of Portugal[*]Familie nobiliară Casa de Trastámara Regină consort a Portugaliei Domnie 30 septembrie 1497 – 23 august 1498 1537 - A decedat Thomas Murner scriitor, călugăr si propovaduitor bisericesc franciscan, german; este cunoscut pentru operele sale satirice si pentru faptul ca a criticat vehement Reforma din Germania si a polemizat cu Martin Luther.
- 1618: Gerbrand Adriaensz Bredero (n. 16 martie 1585[2] – d. 23 august 1618[2]) a fost un poet și dramaturg olandez în perioada Epocii de Aur Olandeze. Bredero s-a născut în 1585, în Amsterdam,[2], unde a trăit toată viața. El și-a însușit numele de "G.A. Bredero, Amstelredammer", de asemenea a fost poreclit Breero sau Brederode. A fost a treilea copil al lui Marry Gerbrants și a lui Adriaen Cornelisz.
La școală Bredero a învățat franceza, engleza și latina. Mai târziu fiind ucenicul pictorului Francesco Badens,[2], din Antwerp, a primit lecții de pictură, dar nici o pictură de a sa nu a supraviețuit până în zilele noastre. În 1611 devine membru al societății dramatice rederijkerskamer, (Camerele retoricii), devenind prieten cu Roemer Visscher and P.C.Hooft.
Moare în anul 1618, la vârsta de 33 de ani, răpus de pneumonie.
PIESE DE TEATRU
Gerbrand Adriaensz Bredero | |
Portretul lui Bredero, de H.W. Caspari, după o gravură a lui Hessel Gerritsz | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 16 martie 1585 Amsterdam, Olanda |
Decedat | (33 de ani) Amsterdam, Olanda |
Naționalitate | olandeză |
Cetățenie | Țările de Jos |
Ocupație | scriitor |
Limbi | limba neerlandeză[1] |
Activitatea literară | |
Specie literară | Teatru, Proză |
1628 - A murit George Villiers, Duce de Buckingham, om de stat englez (n. 1592)
George Villiers, Duce de Buckingham (28 august 1592 – 23 august 1628) om politic englez, favoritul regelui Iacob I al Angliei.
1752 - A încetat din viaţă Grigore al II-lea Ghica, domn al Ţării Moldovei (1726-1748) şi al Ţării Româneşti (1733-1735 şi 1748-1752), ctitor al mănăstirilor Frumoasa (Iaşi) şi Pantelimon (Bucureşti).
Grigore al II-lea Ghica, domn al Moldovei de patru ori: 26 septembrie 1726 – 5 aprilie 1733, 16 noiembrie 1735 – 3 septembrie 1739, octombrie 1739 – 13 septembrie 1741 și mai 1747 – aprilie 1748 și al Țării Românești de două ori: 5 aprilie 1733 – 16 noiembrie 1735 și aprilie 1748 – 23 august 1752.
- 1806: Charles Augustin de Coulomb (n. 14 iunie 1736, Angoulême, Franța – d. 23 august 1806, Paris, Franța) a fost un fizician francez, cunoscut pentru descoperirea legii lui Coulomb: definiția forței electrostatice de atracție sau respingere. Unitatea din Sistemul Internațional pentru sarcină, Coulombul, a fost numită în cinstea lui. Charles-Augustin de Coulomb a fost născut in Angoulême, în județul Angoumois(d), Franța, de Catherine Bajet și Henry Coulomb un inspector de domeniu regal originar din Montpellier. El a fost botezat la parohia biserici Sf. André. Familia s-a mutat la Paris devreme in copilaria lui, și a studiat la Collège Mazarin(d). Studiile lui includeau filozofie și literatură. El a primit o bună educație la matematică, astronomie, chimie și botanică. Când tatăl lui a suferit un eșec financiar, a fost forțat să părăsească Parisul, și s-a dus la Montpellier. Coulomb a trimis prima lui publicație la Societatea de Fizică în Montpellier în acel timp. El s-a reîntors la Paris și a trecut examenele pentru École royale du génie de Mézières(d) în 1760.
El a absolvit în 1761 și s-a alăturat armatei Franceze și inginer locotenent. Peste 20 de ani, el a fost postat pentru o varietate de locații unde era implicat în inginerie: structurală, fortificații, și alte domenii de inginerie. Prima lui postare a fost la Brest în Februarie 1764 el a fost trimis la Martinique, in Indiile Occidentale, unde era responsabil de construirea Fortul Bourbon(d) și a fost ocupat cu sarcina lui până în 1772 iunie. Sănătatea lui l-a afectat în acei trei ani în care i-a petrecut la Martinique care l-a afectat pentru tot restul vieți.
Când s-a reîntors în Franța, Coulomb a fost trimis la Bouchain. Cu toate acestea, el a început să scrie lucruri importante despre mecanismele aplicate și el a prezentat acest lucru la Académie des Sciences în Paris în 1773. În 1779, Coulomb a fost trimis la Rochefort sa colaboreze cu Marquis de Montalembert(d) în construirea fortului numai făcut din lemn lângă Île-d'Aix. În perioada lui Rochefort, Coulomb și-a făcut cercetarea lui în mecanisme, în particular folosind șantierul naval în Rochefort ca laboratoare pentru experimentele lui.
Acum cu grad de Căpitan a fost trimis la La Rochelle, Insula Aix și Cherbourg. A descoperit prima relație inversă cu forțele electrice și pătratul distanței și aceeași relație intre poli magnetici. Mai târziu au fost numiți legea lui Coulomb.
În 1781, a fost staționat în Paris. În 1787 cu Tenon(d) a vizitat Spitalul Regal Naval, Stonehouse(d) și au fost impresionați de designul de un "pavilion" revoluționar și a fost recomandat la guvernul Francez. Când era Revoluția în 1789, el și-a amânat programarea cum era intended des eaux et fontaines și s-a pensionat în proprietatea domeniului în care îi aparține în Blois.
A fost rechemat în Paris pentru un timp pentru determinarea greutăților și măsurilor, care a fost decretată de Guvernul Revoluționar. El a devenit intre primi membri al Instituției Naționale Franceze și a fost numit ca inspector de instrucțiune publică în 1802. Sănătatea lui era deja foarte rea și patru ani mai târziu a decedat.
Numele lui a fost scris pe Cele 72 nume scrise pe Turnul Eiffel.
Charles Coulomb
Charles CoulombDate personale Născut [2][3][4][5][6][7]
Angoulême, FranțaDecedat (70 de ani)[8][9][2][3][5][6][7]
Paris, Primul Imperiu FrancezNaționalitate Francez Cetățenie Franța Ocupație fizician
inginer
ofițer
inginer militar[*]Activitate Rezidență Franța Domeniu electromagnetism
mecanica solului[*]Alma Mater Collège des Quatre-Nations[*]
École royale du génie de Mézières[*][1]Organizații Academia Franceză de Științe Cunoscut pentru Legea lui Coulomb - 1892: Manoel Deodoro da Fonseca a fost un mareșal și un om politic brazilian, primul preșendinte al acestei țări (1889 - 1891). S-a născut la Vila Madalena (astăzi, Marechal Deodoro) pe 5 august 1827 și a decedat pe 23 august 1892 la Rio de Janeiro. Datorită eroismului, vitejiei și comportamentului ireproșabil în bătălii a crescut în grad în mod rapid în cariera militară. A participat în represaliile Revoluției Praieira din provincia Pernambuco, la asediul orașului Montevideo (Uruguay și la multe lupte în Războiul Triplei Alianțe. A fost președintele statului Rio Grande do Sul. A demisionat la 23 noiembrie 1891 din funcția de președinte al Braziliei, succesorul sau fiind Floriano Peixoto.
Deodoro da Fonseca
Deodoro da FonsecaDate personale Născut [1][2][3]
Marechal Deodoro, BraziliaDecedat (65 de ani)[1][2][3]
Barra Mansa, BraziliaÎnmormântat Caju Cemetery[*] Părinți Rosa Paulina da Fonseca[*] Cetățenie Brazilia Ocupație politician
personal militar[*]Primul President of Brazil[*] În funcție
–Precedat de Pedro al II-lea al Braziliei Succedat de Floriano Peixoto[*] Premii Order of the Southern Cross[*] Partid politic IND - 1914: Prințul Friedrich de Saxa-Meiningen, Duce de Saxonia (Friedrich Johann Bernhard Hermann Heinrich Moritz; 12 octombrie 1861 - 23 august 1914) a fost soldat german și membru al Casei ducale Saxa-Meiningen. Prințul Friedrich s-a născut la Meiningen ca al doilea fiu al lui Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen și a celei de-a doua soții a acestuia, Prințesa Feodora de Hohenlohe-Langenburg, o descendentă a lui Diego Velázquez.
Prințul Friedrich a urmat Universitatea din Bonn unde, în mod neobișnuit pentru un prinț regal, a refuzat să aibă aghiotant. Datorită statutului său regal a fost membru al corpului exclusivist "Borussia". Deși viitorul împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea, a fost un membru proeminent, prințul Friedrich nu a fost activ în grup, a participat rar la reuniuni, preferând să evite viața socială în favoarea concentrării pe studii. El a scăpat ca prin urechile acului de răniri grave la Bonn, atunci când o retortă a explodat lângă el în timpul unui experiment chimic.[1]
După ce a terminat studiile, Prințul Friedrich a intrat în armată. A fost promovat colonel în 1902, general brigadier în 1907 și general maior în 1910 înainte de a se retrage din armată în 1913.[1]
Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial în 1914, Prințul Friedrich în ciuda unei suferințe provocate de un braț rupt cu puțin înainte, a redevenit activ. Prințul Friedrich a murit la Namur în timpul invaziei Belgiei. Fiul său Georg a călătorit pentru a întâlni regimentul tatălui său și pentru a descoperi cum s-au petrecut lucrurile. A găsit că tatăl său a fost lovit de gloanțele unei mitraliere când a părăsit o casă pe care o folosise ca post de observație. La Neudorf, la 24 aprilie 1889, Prințul Friedrich s-a căsătorit cu Contesa Adelaide de Lippe-Biesterfeld, fiica Contelui Ernst de Lippe-Biesterfeld. Cuplul a avut șase copii:
- Prințesa Feodora de Saxa-Meiningen (1890–1972)
- Prințesa Adelheid de Saxa-Meiningen (1891–1971)
- Georg, Prinț de Saxa-Meiningen (1892–1946)
- Prințul Ernst de Saxa-Meiningen (1895–1914) ucis în misiune, în apropiere de Maubeuge, Franța
- Prințesa Luise de Saxa-Meiningen (1899–1985) căsătorită cu baronul Götz von Wangenheim
- Bernhard, Prinț de Saxa-Meiningen (1901–1984)
Prințul Friedrich Date personale Nume la naștere Friedrich Johann Bernhard Hermann Heinrich Moritz Născut 12 octombrie 1861
MeiningenDecedat (52 de ani)
Castelul Tarcienne (Walcourt)Înmormântat Q2052704[*] Cauza decesului ucis în luptă Părinți Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen
Prințesa Feodora de Hohenlohe-LangenburgFrați și surori Princess Marie Elisabeth of Saxe-Meiningen[*]
Bernhard al III-lea, Duce de Saxa-Meiningen
Ernst, Prinț de Saxa-MeiningenCăsătorit cu Contesa Adelaide de Lippe-Biesterfeld Copii Feodora, Mare Ducesă de Saxa-Weimar-Eisenach
Adelaide, Prințesă Adalbert de Prusia
Georg, Prinț de Saxa-Meiningen
Prințul Ernst Leopold
Prințesa Luise Marie
Bernhard, Prinț de Saxa-MeiningenCetățenie Germania Ocupație personal militar[*] Apartenență nobiliară Titluri duce Familie nobiliară Casa de Saxa-Meiningen
- 1917: Ecaterina Teodoroiu, „eroina de la Jiu” (n. 18
1921 - A murit Gheorghe Bengescu, diplomat și publicist român, membru al Academiei Române (n. 1848)
Gheorghe Bengescu (n. 30 august 1848, Craiova, Țara Românească – d. 23 august 1921, Paris, Franța) a fost un diplomat, istoric și publicist de limbă română și franceză. S-a semnat uneori cu George Bengescu sau Georges Bengesco. Din 1872 a desfăşurat o intensă activitate diplomatică, funcţionând la mai multe legaţii ale României în străinătate. A fost delegat al României pe lângă Comisia Europeană a Dunării şi membru titular al Academiei Române din 1921.
1926 - A murit Rudolf Valentino, renumit actor actor american de origine italiană; (n. 1895).
Rudolf Valentino sau Rudolph Valentino (n. 6 mai 1895, Castellaneta, Italia – d. 23 august 1926, New York City, New York) actor italian.
- 1927: Nicola Sacco, anarhist american de origine italiană (n. 1891)
1927 - La Boston au fost executați anarhiștii italieni Sacco și Vanzetti, în ciuda protestelor internaționale.
Nicola Sacco (n. 22 aprilie 1891 – d. 23 august 1927) și Bartolomeo Vanzetti (n. 11 iunie 1888 – d. 23 august 1927) au fost doi anarhiști americani de origine italiană, arestați în 1927, închiși și executați pe scaunul electric, în Massachusetts.
- 1933: Adolf Franz Karl Viktor Maria Loos[5] (n. 10 decembrie 1870 – d. 23 august 1933) a fost un arhitect austriac și cehoslovac și un teoretician european influent al arhitecturii moderne. În eseul său Ornament and Crime a susținut suprafețele clare și netede în contrast cu decorațiunile generoase de Fin de siècle și, de asemenea, cu principiile estetice moderne ale Secesiunii vieneze. Loos a devenit un pionier al arhitecturii moderne și a contribuit cu teorie și cu o critică a modernismului în arhitectură și design.
Loos a avut trei căsătorii tumultuoase care s-au încheiat toate prin divorț. El a suferit de pe urma unei stări precare de sănătate, inclusiv de o deficiență de auz moștenită, și a fost implicat într-un scandal de pedofilie. A murit la vârsta de 62 de ani, în 23 august 1933, în localitatea Kalksburg din apropiere de Viena. Loos s-a născut pe 10 decembrie 1870 în Brno, numit pe atunci Brünn, în regiunea Moravia (Mähren) a Imperiului Austro-Ungar. Tatăl său, un pietrar german, a murit când Loos avea nouă ani.[6] Tânărul Adolf Loos a moștenit deficiența de auz a tatălui său și a suferit de pe urma acestui handicap de-a lungul vieții sale. Mama lui a continuat să se ocupe de atelierul de pietrărie după moartea soțului ei. Loos a urmat studii la mai multe școli gimnaziale, precum și la o școală tehnică din Liberec, iar în 1889 a absolvit o școală tehnică din Brünn. Mai târziu, el a studiat la Universitatea de Tehnologie din Dresda. A plecat de acolo un an mai târziu, fără a-și mai finaliza studiile. La vârsta de 23 de ani, Loos a călătorit în Statele Unite și a rămas acolo timp de trei ani între 1893-1896. În timp ce se afla în Statele Unite, el a trăit în principal la rudele sale din zona orașului Philadelphia, s-a întreținut practicând meserii ciudate și, de asemenea, a vizitat și alte orașe, cum ar fi Chicago, St. Louis și New York. Loos a revenit la Viena, în anul 1896 și s-a stabilit acolo definitiv. El a fost o figură proeminentă a orașului și prieten cu Ludwig Wittgenstein, Arnold Schönberg, Peter Altenberg și Karl Kraus.
Inspirat de anii petrecuți în Lumea Nouă, el s-a dedicat arhitecturii. După o scurtă asociere cu Secesiunea Vieneză în 1886, el a respins acest stil și a pledat pentru o arhitectură nouă, simplă, fără ornamentații. O abordare utilitaristă a utilizării întregului plan a completat conceptul său artistic. Primele comenzi ale lui Loos au constat în amenajarea interioară a magazinelor și cafenelelor din Viena. Loos a scris mai multe lucrări polemice. În Spoken into the Void, publicată în 1900, el a atacat Secesiunea Vieneză, într-un moment când mișcarea se afla la apogeu.[link mort][7]
În eseurile sale, Loos a folosit lozinci provocatoare și este de remarcat pentru eseul/manifest intitulat Ornament and Crime, prezentat într-o prelegere în 1910 și publicat pentru prima dată în 1913.[8] El a explorat ideea că progresul culturii este asociat cu eliminarea ornamentelor din obiectele de zi cu zi și că, prin urmare, era o crimă să-i forțezi pe meșteșugari sau constructori să-și piardă timpul cu ornamentații care aveau scopul de a grăbi momentul în care un obiect ar deveni caduc (designtheory). Clădirile simple ale lui Loos au influențat comasarea minimă a arhitecturii moderne și au stârnit controverse. Deși cunoscute prin lipsa de ornamentație exterioară, interioarele multor clădiri proiectate de Loos sunt finisate cu materiale scumpe, în special cu piatră, marmură și lemn, afișând modele naturale și texturi pe suprafețe plate, executate cu o măiestrie de prima clasă. Distincția nu este între complicat și simplu, ci între „organic” și decorațiunile de prisos.
Loos a fost interesat, de asemenea, de artele decorative, colecționând obiecte din argint și de piele de înaltă calitate, pe care le-a remarcat pentru aspectul său simplu. I-a plăcut, de asemenea, moda și îmbrăcămintea bărbătească, proiectând o clădire pentru renumita mercerie Kníže din Viena. Admirația lui pentru moda și cultura din Anglia și America poate fi observată în publicația sa de scurtă durată Das Andere, care a apărut în doar două numere în 1903 și a inclus reclame pentru îmbrăcămintea englezească.[7] În 1920, a avut o scurtă colaborare cu Frederick John Kiesler - arhitect și designer de teatru și de expoziții de artă. Din 1904, el a început să realizeze proiecte mari; cea mai notabilă este așa-numita „Casă Loos” (construită în perioada 1910-1912), inițial pentru croitorii vienezi Goldman și Salatsch, pentru care Loos a conceput un interior de magazin în 1898, și situată chiar vizavi de Palatul Hofburg al Habsburgilor. Casa, azi monument cultural situat în Michaelerplatz 3, Viena, a fost criticată de contemporanii săi. Fațada era dominată de modele rectilinii de ferestre și lipsa decorațiunilor din stuc, care i-a adus porecla de „Casa fără sprâncene”; se spune că împăratul Franz Joseph I al Austriei ar fi disprețuit clădirea modernă atât de mult încât el a evitat să iasă din Palatul Hofburg printr-o poarta principală aflată în vecinătatea sa.[9] Alte clădiri proiectate de Loos sunt magazinul de modă pentru bărbați Casa Knize (construit în 1909-1913), Am Graben 13, Café Museum (construit în 1899), Operngasse 7, Viena, și „American Bar” (construit în 1907-1908), Kärntnerstrasse 10, Viena.[10]
Loos a vizitat insula Skyros în 1904 și a fost influențat de arhitectura cubică din insulele grecești. Când Austro-Ungaria s-a destrămat după Primul Război Mondial președintele Masaryk i-a acordat lui Loos cetățenia cehoslovacă.[6] Principalul său loc de reședință a rămas însă Viena. În timpul Primei Republici Austriece Loos a devenit interesat de proiectele publice. El a realizat mai multe proiecte de locuințe pentru orașul Viena (Viena Roșie). În perioada 1924-1928 Loos a trăit la Paris. A predat la Sorbona și a fost contractat pentru a construi o casă pentru Tristan Tzara, care a fost finalizată în anul 1925 pe Avenue Junot 15, Paris. În 1928 s-a întors la Viena.
Loos a avut o admirație pentru arhitectura clasică,[11] care este reflectată în scrierile sale și în participarea la concursul din 1922 pentru proiectarea clădirii Tribune Tower. Clădirea propusă de Loos semăna cu o coloană dorică masivă. Loos a fost căsătorit de trei ori. În iulie 1902, el s-a căsătorit cu studenta la teatru Lina Loos (de). Căsătoria s-a încheiat trei ani mai târziu, în 1905. Ulterior, în 1919, el s-a căsătorit cu tânăra Elsie Altmann(de), o dansatoare și actriță de operetă în vârstă de 20 de ani, originară din Austria, care era fiica lui Adolf Altmann și a Jeannettei Gruenblatt. Au divorțat șapte ani mai târziu, în 1926. În 1929 s-a căsătorit cu scriitoarea și fotografa Claire Beck. Ea era fiica clienților săi, Otto și Olga Beck, și avea cu 35 de ani mai puțin decât el. Au divorțat la data de 30 aprilie 1932.[13] În urma divorțului lor, Claire Loos a scris Adolf Loos Privat, o operă literară formată din viniete despre caracterul, obiceiurile și afirmațiile lui Loos, publicată de către Johannes-Presse din Viena în 1936. Se urmărea ca prin vânzarea cărții să se strângă fonduri pentru mormântul lui Loos. Toată viața lui, Loos a suferit de o deficiență de auz. El a fost surd în copilărie, dobândind un auz parțial abia la vârsta de 12 ani.[14] În 1918 Loos a fost diagnosticat cu cancer. Stomacul, apendicele și o parte din intestinul lui au fost extirpate chirurgical. El avea pe atunci mai mult de 50 de ani și era aproape surd. În 1928 Loos a fost subiectul unui scandal de pedofilie la Viena. El a angajat tinere fete cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, ce proveneau din familii sărace, pentru a lucra ca modele în studioul lui. Rechizitoriul a declarat că Loos s-a expus dezbrăcat și a forțat tinerele modele să participe la acte sexuale. El a fost găsit parțial vinovat printr-o hotărâre judecătorească din anul 1928.[15] Cazul original a fost rediscutat în 2008 și s-au confirmat acuzațiile. Adolf Loos a arătat primele semne de demență în perioada procedurilor judiciare. Cu câteva luni înainte de moartea sa, el a suferit un accident vascular cerebral. A murit în vârstă de 62 de ani, pe 23 august 1933 în localitatea Kalksburg din apropiere de Viena.[18] A fost înmormântat în Zentralfriedhof din Viena pentru a se odihni alături de marii artiști și muzicieni din oraș, printre care Schoenberg, Altenberg și Kraus, unii dintre cei mai apropiați prieteni și asociați.[13]
Prin scrierile sale și proiectele inovatoare din Viena, Loos a fost în măsură să influențeze alți arhitecți și designeri, contribuind la dezvoltarea timpurie a modernismului. Selecția atentă a materialelor, pasiunea pentru artizanat și folosirea Raumplan-ului - ordonarea și dimensionarea spațiilor interioare după funcționalitate — sunt încă admirate
LUCRĂRI MAJORE
- 1899 Café Museum, Viena
- 1904 Villa Karma, Montreux, Elveția
- 1907 Domeniul Cruce Creștină, Radesinska Svratka, Republica Cehă
- 1908 American Bar (fostul Bar Kärntner), Viena
- 1910 Casa Steiner, Viena
- 1910 Clădirea Goldman & Salatsch, cu vedere la Michaelerplatz, Viena (o clădire cu o funcționalitate mixtă, cunoscută colocvial ca „Looshaus”)
- 1913 Casa Scheu, Viena
- 1915 Fabrica de zahăr, Hrušovany u Brna, Republica Cehă
- 1915-1916 Villa Duschnitz (remodelată), Viena
- 1917 Casa proprietarului fabricii de zahăr, Hrušovany u Brna, Republica Cehă
- 1922 Casa Rufer, Viena
- 1925 Maison Tzara, casă și studio, Montmartre, Paris, pentru Tristan Tzara, unul dintre fondatorii addaismului, coordonate GIS: +48.888146, +2.335500
- 1926 Villa Moller, Viena
- 1927 Casa (neconstruită) din Paris a artistei americane Josephine Baker
- 1928 Villa Müller, Praga, Republica Cehă
- 1929 Villa Khuner, Kreuzberg, Austria
- 1932 Villa Winternitz, Na Cihlářce 10, Praha 5, Republica Cehă
- 1928-1933 multe interioare rezidențiale în Pilsen, Republica Cehă
Adolf Loos | |
Adolf Loos | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [2][3][4] Brno, Austro-Ungaria[4] |
Decedat | (62 de ani)[2][3][4] Viena, Republica Austriacă |
Înmormântat | Cimitirul Central din Viena |
Părinți | Adolf Loos[*] |
Căsătorit cu | Lina Loos[*] Elsie Altmann-Loos[*] Claire Beck Loos[*] (din ) |
Cetățenie | Austria Austro-Ungaria Cehoslovacia |
Ocupație | arhitect scriitor architecture critic[*] |
Activitate | |
Alma mater | University of Applied Arts Vienna[*] Politehnica din Dresda |
Profesor pentru | Zlatko Neumann[*], Jean Welz[*], Josef Berger[ |
- 1945: Prințesa Stéphanie a Belgiei (n. 21 mai 1864 – d. 23 august 1945) a fost soția Prințului Moștenitor Rudolf al Austriei. A fost fiica regelui Leopold al II-lea al Belgiei și a soției lui, Marie Henriette de Austria, și s-a născut la Castelul regal Laeken. Bunicul ei a fost primul rege al belgienilor, iar mătușa ei a fost împărăteasă a Mexicului.
Copilăria sa a fost marcată de o educație aspră, din cauza neînțelegerilor dintre părinții și a morții singurului ei frate, prințul Leopold, în 1869. În 1876, tatăl său a început colonizarea statului Congo, care i-a adus o avere imensă.
Sora ei mai mare, Louise-Marie, s-a căsătorit în 1875 cu prințul Filip de Saxa-Coburg și Gotha, ofițer austriac și prieten al arhiducelui moștenitor al Austriei, Rudolf, și petrecea zile frumoase la curtea imperială austriacă.
La 10 mai 1881, cu câteva săptămâni înainte să împlinească 17 ani, Stéphanie s-a căsătorit la Viena cu Rudolf, singurul fiu al împăratului Franz Joseph al Austriei și al Elisabetei de Bavaria (Sisi). Printre oaspeți au fost și viitorul rege Eduard al VII-lea al Regatului Unit și nepotul său, viitorul împărat german Wilhelm al II-lea.
Astronomul austriac Johann Palisa a numit asteroidul pe care l-a descoperit în 1881 "220 Stephania" după prințesa moștenitoare a Austriei.
Singurul lor copil, Arhiducesa Elisabeta Maria a Austriei, numită în familie "Erzsi", s-a născut la castelul Laxenburg la 2 septembrie 1883. Stéphanie a primit puțin ajutor din partea familiei imperiale în timpul căsniciei. În 1889 Rudolf a fost găsit mort la Mayerling, împreună cu amanta sa în vârstă de 17 ani, baronesa Maria Vetsera, ca rezultat aparent al unei sinucideri.
Scandalul care a urmat decesului soțului ei a determinat-o pe Stéphanie să se izoleze de curtea de la Viena. De asemenea, ea avea o relație proastă cu tatăl ei, Leopold al II-lea al Belgiei.
La 22 martie 1900 la Miramare, Italia (pe atunci parte a Austro-Ungariei), spre dezgustul tatălui ei, Stéphanie s-a căsătorit cu contele Elemér Lónyay de Nagy-Lónya et Vásáros-Namény, un conte maghiar care a fost ridicat în 1917 la rangul de Fürst de către împăratul Austriei.
Stéphanie și noul ei soț au locuit la castelul lui din vestul Ungariei (astăzi în Slovacia).
În 1934 și-a dezmoștenit fiica care a divorțat de prințul Otto de Windisch-Grätz pentru a trăi cu un deputat socialist[1], iar în 1937 și-a scris memoriile intitulate Ich Sollte Kaiserin Werden (Trebuia să fiu împărăteasă).
Stéphanie a murit la 23 august 1945 la Pannonhalma, la vârsta de 81 de ani.
Prințesa Stéphanie a Belgiei Prințesă Moștenitoare a Austriei, Ungariei și Boemiei Date personale Nume la naștere Stéphanie Clotilde Louise Herminie Marie Charlotte Născută 21 mai 1864
Laeken, BelgiaDecedată (81 de ani)
PannonhalmaÎnmormântată Abația din Pannonhalma Părinți Leopold al II-lea al Belgiei
Marie Henriette de AustriaFrați și surori Prințul Leopold, Duce de Brabant
Prințesa Clémentine a Belgiei
Prințesa Louise-Marie a BelgieiCăsătorită cu Prințul Rudolf al Austriei
Contele Elemér Lónyay de Nagy-Lónya și Vásáros-NaményCopii Arhiducesa Elisabeta Maria de Austria Cetățenie Belgia Ocupație scriitoare
diaristă[*]Apartenență nobiliară Titluri prințesă Familie nobiliară Casa de Habsburg-Lorena
Casa de Saxa-Coburg și Gotha - 1948: Marcelle Marguerite Suzanne Tinayre (n. 8 octombrie 1870, Tulle, Corrèze – d. 23 august 1948, Grossouvre, Cher) a fost o scriitoare franceză. A publicat peste treizeci de cărți; popularitatea mare în țară i-a asigurat apariția antumă a întregii sale opere.
Deși în principal autoare de beletristică, Tinayre mărturisește în scrierile sale mult interes pentru studiul cu valoare documentară a istoriei iubirii, a curtezanelor și amanților celebri. Între cărțile cele mai cunoscute ale sale se numără Istoria amorului (fr. „Histoire de l'amour”, 1935), lucrare de mici dimensiuni care a impresionat prin viziunea originală.
Cu toate că succesul scriitoarei nu a fost niciodată echivalat în afara granițelor franceze, Tinayre a atras atenția ca scriitoare feministă de orientare moderată.
Născută Chasteau, Marcelle Tinayre a fost soția pictorului Jean Tinayre.
Marcelle Tinayre Date personale Născută 8 octombrie 1870
Tulle, Corrèze, FranțaDecedată (77 de ani)
Grossouvre, Cher, FranțaCăsătorită cu Julien Tinayre Copii Lucile Tinayre[*] Naționalitate Franceză Cetățenie Franța Ocupație Scriitoare Pseudonim Charles Marcel, Gilbert Doré Limbi limba franceză[1] Studii Bordeaux și Paris Specie literară roman Note Premii Montyon Prize[*]
Vitet Prize[*]
Q20859569[*]
Georges-Dupau award[* - 1982: Stanford Moore, biochimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1913)
1986 - A murit Ion Clopoţel, publicist, sociograf şi memorialist, deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia (n. 1892)
Ion Clopoțel (n. 10 noiembrie 1892, Poiana Mărului – d. 23 august 1986) publicist, sociograf şi memorialist, animator al presei româneşti în perioada interbelică, fost preşedinte al Sindicatului Presei Române (1920-1936) deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.
- 1995: Alfred Eisenstaedt (n. ,[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Tczew, Polonia[10] – d. ,[1][2][3][4][7][8][9] Oak Bluffs[*], SUA[11][12][13]) a fost un fotograf și fotoreporter american. El și-a început cariera înaintea Celui de-Al Doilea Război Mondial. Și apoi s-a mutat în SUA, unde a ajuns un important fotograf pentru Revista Life, care a inclus mai mult de 90 de poze ale acestuia pe copertă, cu peste 2.500 povestiri foto publicate.
Printre cele mai cunoscute fotografii de copertă a fost Ziua victoriei în Times Square, surprinsă în ziua capitulării Japoniei. Fotograful surprinde sărbătoarea din Orașul New York și "un exuberant marinar American care sarută o asistentă medicală. Eisenstaedt a fost "renumit pentru capacitatea sa de a capta imagini memorabile cu oameni importanți din știri, inclusiv politicieni, vedete de cinema și de artiști", dar și pentru fotografii "sincere", făcute cu un aparat mic Leica de 35 de mm, iluminate natural. Eisenstaedt s-a născut în Dirschau (Tczew) în Prusia de Vest, Imperial Germania în 1898.[14] Familia lui era de origine evreiască, dar care s-a mutat la Berlin în anul 1906. Eisenstaedt a fost fascinat de fotografie din tinerețea lui și a început să facă poze de la vârsta de 14 ani când i-a fost dăruit primul său aparat de fotografiat, un Eastman Kodak Folding cu rolă de film. Mai târziu, el a servit ca soldat în armata germană de artilerie în timpul primului Război Mondial, dar a fost rănit în 1918. În timp ce lucra ca vânzător de curele și butoane în 1920 în Weimar, Germania, Eisenstaedt a început să facă fotografii ca freelancer pentru biroul din Berlin al Pacificului și Atlanticului in 1928. Biroul a fost preluat de Associated Press în 1931. Eisenstaedt a devenit un fotograf full-time în anul 1929, când a fost angajat de Associated Press , în Germania, și după un an a fost descris ca un "fotograf extraordinar." De asemenea, el a lucrat pentru revista llustrierte Zeitung, publicată de Ullstein Verlag, atunci cea mai mare editură. Patru ani mai târziu, el a fotografiat celebra întâlnire între Adolf Hitler și Benito Mussolini în Italia. Alte fotografii notabile ale lui Eisenstaedt includ reprezentarea unui chelner la patinoar de la Grand Hotel din St. Moritz în 1932 și Joseph Goebbels la Liga Națiunilor din Geneva în anul 1933. Deși inițial prietenos, Goebbels s-a încruntat la Eisenstaedt când a făcut fotografia.[15]
În 1935, Italia Fascistă a invadat Etiopia, fapt ce a condus la o explozie de interes internațional în Etiopia. În timp ce lucra pentru Berliner Illustrierte Zeitung, Alfred a făcut peste 3.500 de fotografii în Etiopia, înainte de a emigra în Statele Unite, unde s-a alăturat la revista Life, dar a revenit în anul următor în Etiopia, unde a continuat fotografia.[16]
Deaorece familia lui Eisenstaetd era de origine evreiască opresiunea lui Hitler în Germania Nazistă i-a determinat să emigreze în SUA. Au ajuns în 1935 și s-au stabilit în New York, unde ulterior a Eisenstaetd a devenit cetățean american,[17] și s-a alăturat colegiilor săi emigranții Leon Daniel și Celia Kutschuk la Associated Press în Pix Publishing, agenție foto, înființată în acel an. În anul următor, 1936, fondatorul Times, Henry Luce a cumparat revista Life, iar și Eisenstaedt, deja remarcat pentru fotografiile sale din Europa, a fost rugat să se alăture la noua revistă ca fiind unul dintre cei patru fotografi, care îi includeau și pe Margaret Bourke-White și Robert Capa.[18] El a rămas fotograf aici din 1936 până în 1972, fiind remarcat pentru fotojurnalismul său de eveniment și celebrități.
El a fotografiat politicieni, filosofi, artiști, industriași, autorii și celebrități în timpul carierei sale la revista, Life. În 1972 el a fotografiat aproape 2.500 de "povești" și a avut mai mult de 90 de fotografiile sale pe copertă. Revista Life a avut un tiraj de două milioane de cititori, iar reputația lui Eisenstaedt a crescut substanțial. Potrivit unui istoric, "fotografiile sale au o putere și o rezonanță simbolică care l-au făcut unul dintre cei mai buni fotografii de la Life." În anii următori, el a lucrat, de asemenea, pentru Harper ' s Bazaar, Vogue, Town & Country și altele. După primul său domiciliu în New York, din 1935, Eisenstaedt a trăit în Jackson Heights, Queens, New York, pentru tot restul vieții sale. Înainte cu puțin timp de moartea sa, el mergea zilnic pe jos de acasă, la redacția Life, de pe Avenue of the Americas și de pe 51st Street.[22]
A murit în patul lui, la miezul nopții, în cabana, cunoscută sub numele de "Pilot House" a iubitei sale, Menemsha Inn. Acesta avea vârsta de 96 de ani.[23] Acesta a decedat în compania cumnatei sale, Lucille Kaye (LuLu),[24] și prietenului său, William E. Semne
Alfred Eisenstaedt
In London, 1932Date personale Născut 6 decembrie 1898
Dirschau, West Prussia, Imperial Germany (now Tczew, Poland)Decedat (96 de ani)
Oak Bluffs, Massachusetts, U.S.Înmormântat Mount Hebron Cemetery[*] Cetățenie Germania Ocupație Photojournalism Activitate Alma mater Universitatea Humboldt din Berlin Premii National Medal of Arts[*] Profesor pentru Jerry Cooke[* * 2004: Aurel Berinde (n. 15 aprilie 1927, Oradea – d. 23 august 2004, Timișoara) a fost un istoric și prozator român. A fost licențiat al Facultății de Construcții a Universității Politehnica din Timișoara, a fost și membru al Asociației Istoricilor Bănățeni. S-a născut și a copilărit în Oradea, unde a terminat Școala de Arte și Meserii. A absolvit Liceul de Construcții (Liceul Industrial nr. 8) din Timișoara, în anul 1950. A absolvit apoi Facultatea de Construcții. A urmat o carieră în învățământul preuniversitar, predând în cadrul Liceului de Construcții, apoi a ocupat și funcția de director al acestuia. [1]Preocupat fiind de optimizarea procesului de învățământ, a publicat cartea “Instruirea Programată” în anul 1979 la Editura Facla, scopul acesteia fiind aplicarea metodei pentru învățământul liceal și tehnic-profesional.
A fost preocupat de literatură de tânăr, având încercări poetice. De-a lungul vieții a scris proză scurtă, pe care a publicat-o în mai multe reviste locale din Timișoara.
A fost pasionat dintotdeauna de istorie, cercetând în mod special perioadele din istoria românilor mai puțin cunoscute publicului larg cum ar fi perioada de la retragerea aureliană până la întemeierea țărilor românești medievale. A publicat alături de Simion Lugojan în anul 1984, tot la Editura Facla, cartea “Contribuții la cunoașterea limbii dacilor”. Cartea reprezintă un demers lingvistic, prin care s-a atribuit etimologia unui număr mai mare de cuvinte din vocabularul limbii române decât cel oficial, ca aparținând limbii dacilor (aproximativ 700 de cuvinte).[2] În anul 2002 publică la editura Bemirodan cartea “Geneza romanității răsăritene”, un amplu demers pentru a clarifica aspecte importante “Din istoria dacoromânilor și macedoarmânilor (aromânilor).” Studiul, realizat cu vaste surse pluridisciplinare (istorice, lingvistice, epigrafice, etnografice, arheologice) prezintă o sinteză a formării și continuității romanității răsăritene, atât la nord de Dunăre, cât și la sudul acesteia. Sunt demontate tezele învechite, care privesc formarea poporului român și a limbii române, dar care au efecte nocive chiar și în ziua de astăzi. Autorul demonstrează teza traco-romanică, care susține așezarea elementului romanic peste elementul autohton tracic. Elementul slav este prezentat ca având o influență periferică și nu una masivă. Autorul se situează împotriva tezei romanității pure, care afirmă că romanitatea răsăriteană s-a format exclusiv la nord de Dunăre, în Dacia Traiană, dar și împotriva tezei lingvisticii slave, prin care limba română s-a format la sudul Dunării. Prin această cercetare, sunt scoase la iveală multe aspecte ignorate ale istoriei românilor și aromânilor, care ne prezintă continuitatea elementului tracic aflat sub influența Imperiului Roman.
A decedat la Timișoara, la data de 23 august 2004, datorită unor multiple atacuri cerebrale la vârsta de 77 ani, după șase luni de suferință. A lăsat neterminat manuscrisul volumului II al ”Genezei romanității răsăritene”, în care ar fi atacat subiectul creștinătății și al continuității tradițiilor precreștine.
Aurel Berinde Date personale Născut 15 aprilie 1927
OradeaDecedat 23 august 2004
TimișoaraNaționalitate română Ocupație istoric, prozator, inginer constructor 2013 - A decedat Oscar Berger, jurnalist, regizor, editor, scenarist şi producător de film.
A contribuit la apariţia primului ziar privat din Timişoara de după Revoluţie, ziarul „Timişoara”. Potrivit opiniatimisoarei.ro, Oscar Berger era născut în 15 februarie 1947 și era un monarhist convins. El a fost decorat de Regele Mihai I pentru loialitate. Printre altele, Oscar Berger a scos și o carte în care își publica dosarul de la Securitate, din care reieşea că fusese ani la rândul urmărit de forțele de represiune ale fostului regim. A fost un susţinător constant al principiilor Proclamaţiei de la Timişoara .
SĂRBĂTORI
Republica Armenia, sau Armenia, este o țară în Caucazul sudic, între Marea Neagră și Marea Caspică, care se învecinează cu Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est și Iran la sud. Armenia este un membru al Consiliului Europei și al Comunității Statelor Independente și care pe parcursul mai multor secole a fost un punct de trecere din occident spre orient.Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia (ONU)
La 23 august, începând din 1998, în fiecare an, se marchează Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, care a fost instituită prin Rezoluţia 29/C/40, potrivit www.unesco.org.
Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia a fost instituită de UNESCO, în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinţei Generale, de la Paris, din noiembrie 1997. S-a ales data de 23 august, pentru că în noaptea de 22 spre 23 august 1791, în Santo Domingo, care la vremea aceea cuprindea Haiti şi Republica Dominicană, a avut loc insurecţia care a condus la eliminarea comerţului transatlantic cu sclavi. În plus, această dată aduce un omagiu rezistenţei istorice care a condus la crearea primului stat independent al negrilor, Republica Haiti.cititi mai mult pe www.agerpres.roZiua europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare
Ziua europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare este marcată anual la 23 august, pentru a păstra vie amintirea milioanelor de persoane care au fost victime ale regimurilor totalitare.
Data de 23 august are o valoare simbolică şi a fost aleasă pentru a aminti de Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat în 1939, document care a avut drept consecinţe izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial precum şi deportarea, torturarea şi asasinarea a zeci de milioane de persoane aflate sub regimuri totalitare. Deşi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a marcat înfrângerea regimului nazist, pentru mai multe popoare europene suferinţele au continuat, sub alte regimuri totalitare, potrivit ec.europa.eu.România – sărbătoare națională între anii 1948–1989
Ungaria – Ziua comemorării evenimentelor din anul 1956.
Bulgaria – Ziua armatei populare bulgare (marchează începerea luptelor decisive în războiul ruso-turc din 1877–1878)
Lituania – Ziua panglicii negre – zi de doliu naţional ce marchează începutul ocupaţiei sovietice (la 23.09.1939, prin protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, Lituania revenea sferei de influenta germana, iar prin noul acord sovieto-german din 28.09.1939 era cedata de Hitler URSS)
Armenia – sărbătoare națională
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu