4. /14 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A: PLĂCINTE, GUSTĂRI
Drob de năut cu legume şi orez
300 g năut fiert
200 g orez fiert
200 g ţelină tăiată mărunt
2 morcovi tăiaţi mărunt
100-150 g fasole verde fiartă
3 cartofi fierţi şi raşi
1 lingură oţet diluat în 100 ml apă
50 g stafide înmuiate în apă caldă
4 linguri pesmet
1 legătură pătrunjel verde taiat mărunt
3-4 linguri ulei
rozmarin, sare, piper
Ţelina, morcovul şi
fasolea verde se călesc în 2 linguri de ulei, se adaugă oţetul diluat cu apă,
rozmarinul şi lăsăm pe foc să scadă până se evaporă oţetul şi rămâne fără
lichid. Lăsăm să se răcească.
Se pun într-un castron: orezul, năutul, cartofii, stafidele, 2 linguri pesmet,
pătrunjelul şi amestecul de ţelină cu morcovi şi fasole verde.
Se amestecă şi se potriveşte de sare si piper.
Se unge un vas cu ulei, se tapetează cu pesmet şi se pune compoziţia rezultată.
Se dă la cuptor 30 minute.
B: SALATE
Salată de varză roşie
· 1
varză roşie;
· Sare;
· Oţet;
· Ulei
Se îndepărtează frunzele veştede şi se spală varza
roşie.
Se dă pe răzătoarea mare şi se sărează frecându-se
bine în palme.
După ½ oră se stoarce şi se aşază în salatieră
adăugând după gust oţet şi ulei.
Pentru a înlătura neajunsul frecării cu sare (se
pătează mâinile), varza rasă se opăreşte cu apă clocotită, apoi se strecoară şi
se adaugă oţetul şi uleiul după gust.
C: SOSURI
Sos de hrean
· 4
linguri hrean curăţar şi ras pe răzătoare;
· 2
linguri oţet diluat;
· 1
sfeclă coaptă rasă;
· Sare
Cantităţile de mai sus se pun într-o farfurie adâncă
şi se amestecă bine cu lingura.
La servit se toarnă într-o ceaşcă de mărime potrivită.
Sfecla se adaugă după gust.
D: BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Supă cremă de legume
- 3-4 morcovi medii
- 2 radacini de patrunjel
- 2 teline mici
- 6 cartofi potriviti
- crutoane
- 2-3 cepe
-1 legatura patrunjel
- sare, piper
- 1 ardei
- 3-4 linguri ulei
- 1/2 lamaie
Se spala si se taie legumele marunt. Se pun la fiert intr-o oala mare cu apa si
piper pana se sfarama. Cand toate legumele sunt fierte, le scoatem si le mutam
intr-un castron (exceptand ceapa pe care o dam afara de tot) unde le pasam pana
obtinem o crema. Se adauga apoi zeama care ne-a ramas, dar cu masura astfel
incat sa nu fie prea subtire. Iar daca ramane prea consistenta mai putem adauga
apa. La sfarsit adaugam verdeata, sare si lamaie dupa gust. Se serveste cu
crutoane.
E: MÂNCĂRURI
Sarmale cu orez
· 1
ceaşcă orez;
· 1
morcov,
· 2 –
3 cepe;
· 5 –
6 linguri ulei;
· 1
legătură verdeaţă;
· 2 –
3 linguri bulion;
· Sare;
· Piper;
· 1
varză dulce sau acră
Ceapa se înăbuşă puţin în uleiul fierbinte, se adaugă
orezul, morcovul ras mare.
După ce morcovul s-a înmuiat se adaugă 3 – 4 linguri
apă clocotită, sare, piper, o lingură bulion şi amestecând uşor cu lingura de
lemn lăsăm să scadă apa.
Se ia de pe foc şi se pune verdeaţa.
Varza acră se desface în foi şi se desărează, apoi se
îndepărtează cotoarele mari.
Varza dulce se opăreşte şi se îndepărtează cotoarele.
Cu compoziţia de mai sus se umplu foile.
Pe fundul cratiţei se pune varză tăiată fideluţă.
Se aşază sarmalele pe măsură ce sunt împletite.
Se toarnă apoi apă clocotită, bulionul rămas, mărar
tocat mărunt şi cimbru.
Varza dulce poate fi acrită cu borş de putină sau cu
bulion de roşii.
Se dă la cuptor pentru a se rumeni frumos.
F: DULCIURI
Cornuleţe cu
vanilie
· 130
g margarină;
· 70 g
zahăr pudră;
· 160
g făină
Din ingredientele amestecate pe blatul mesei ca şi
tăieţeii se modelează cornuleţe mici.
Se aşază în tavă şi se coc la cuptor la foc potrivit.
Când sunt coapte, fierbinţi fiind, se pudrează cu
amestec de zahăr pudră şi zahăr vanilat.
Teiu46
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu