4. /19 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, ANTREURI
Roşii umplute cu ţelină, ardei şi sos tartar
· 4
roşii tari
· 2
ţeline mici
· 5
ardei graşi
· Sare
· Piper
· Pătrunjel
· 1
pahar maioneză de post
· 1
ceapă arpagic
· 1
căţel usturoi
Se scobesc roşiile, se scurg de zeamă şi se presară cu
sare.
Se taie ţelinele ca
tăieţeii; la fel şi ardeii graşi.
Pătrunjelul se toacă
mărunt; la fel ceapa şi usturoiul.
Ceapa şi usturoiul se
trec prin sită şi zeama lor se amestecă cu maioneza de post, apoi cu legumele
şi piperul.
Se umplu roşiile cu
legumele amestecate cu acest sos tartar.
B. SALATE
Salata Carmen
· 1
ţelină mare
· 3
mere potrivite
· 3
andive
· 1
lămâie
· 2
roşii tari
· 300
g maioneză de post (reţete prezentate anterior)
Se taie ţelina în fileuri subţiri, se opăreşte 4 – 5
minute în apă cu sare, se scurge, se aşază pe salatieră şi după ce s-a răcit se
adaugă merele tăiate în feliuţe şi stropite cu zeamă de lămâie, andive tăiate
fileuri şi maioneză de post.
Se amestecă.
Se netezeşte suprafaţa
salatei cu lama unui cuţit şi se acoperă cu un strat de maioneză de post.
Se decorează cu o
coroană de felii rotunde subţiri de mere stropite cu zeamă de lămâie, apoi
roşii curăţate de pieliţă şi tăiate felii rotunde.
În mijlocul salatierei
se pune o măslină mare.
C.
SOSURI
Sos vinegret (repostare)
· 3
linguri ulei
· 1
lingură oţet
· Sare
· Piper
· Pătrunjel
verde
Se amestecă cu furculiţa sau cu telul până când se
emulsionează uleiul, adică devine lăptos.
D. BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen
• zarzavat obişnuit pentru supă
• 1 lingură chimen
• 1 lingură făină
• 5 linguri ulei
• Crutoane
Se pune la fiert zarzavatul împreună cu chimenul.
Când zarzavaturile sunt fierte, se prăjeşte făina în ulei, se stinge cu 2 ceşti
de zeamă din supă strecurată şi se adaugă în oala cu supă.
Se potriveşte de sare, se adaugă crutoanele şi verdeaţa.
E. MÂNCĂRURI
Imam Baialdi – Reţetă libaneză
Ingrediente:
- 1,5 kg vinete coapte şi lungi.
Umplutura:
- 2 cepe,
- 2 morcovi,
- 1 pătrunjel,
- 1 ţelină,
- 2 ardei graşi,
- 3 linguri varză tocată,
- 3 căpăţâni usturoi.
Sos:
- 1 kg de roşii,
- 200 ml ulei măsline,
- 1 ardei iute,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Vinetele se pregătesc (se spală,
se scot din coadă) şi se crestează, dar numai de patru ori, şi nu prea
adânc, cât să se ţină un pic vânăta din miez. Se opăresc iute, se presară cu
sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să-şi lase zeama amăruie. Se
toacă toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline, ca în Levant, unde totul e scump, dar şi gustos.
Usturoiul nu se căleşte, să rămână viu până-n vânătă şi acolo să moară, dar se
taie-n două căţeii, să sufere un pic. Vinetele se pun în tavă şi se îndeasă-n
crestături cu prăjeala asta, cu căţeii de usturoi, cu ceva sare şi piper.
Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Se toarnă undelemnul rămas,
bulion de roşii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperită, să se
coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei, să
se îndese toate cele bune în cuvă.
F. DULCIURI
Prăjitură „Ziua şi noaptea”
• 12 linguri ulei;
• 14 linguri zahăr;
• 14 linguri apă;
• 18 linguri făină;
• 2 linguriţe praf de copt;
• 1 vanilie;
• 2 – 3 linguri cacao;
• 1 cană nucă măcinată
Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă făină în care s-a
amestecat praf de copt şi vanilie.
La sfârşit se adaugă nuca.
În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate din compoziţie.
Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a adăugat cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu