marți, 23 august 2022

 5. /24 AUGUST 2022 - TEATRU/FILM


ANNA SZELES

Anna Széles
Széles Anna.jpg
Date personale
Născută (78 de ani)[1] Modificați la Wikidata
OradeaRegatul Ungariei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFlorin Piersic () Modificați la Wikidata
CopiiDaniel Piersic[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Prezență online
Anna Széles în 2017, Fotografiat de László Horváth

Anna Széles (n. ,[1] OradeaRegatul Ungariei) este o actriță maghiară din România, emigrată în 1989 la Budapesta. A absolvit Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș, iar din 1965 a activat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. A fost căsătorită cu Florin Piersic până la divorțul din 1985.

DISTINCȚII

A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[2]

FILMOGRAFIE


Széles Anna














CRISTIAN NEMESCU

Cristian Nemescu
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (27 de ani)[3][1][2] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiaccident (accident rutier[*]Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
scenarist Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București
Alte premii
Ordinul național „Pentru Merit” Modificați la Wikidata
Prezență online

Cristian Nemescu (n. 31 martie 1979București – d. 24 august 2006București) a fost un regizor și scenarist român din „noul val” cinematografic.

BIOGRAFIE

Cristian Nemescu s-a născut la data de 31 martie 1979 în orașul București. A fost fiul compozitorului Octavian Nemescu.

A absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică Caragiale din București în 2003. Filmul său de absolvire a fost un scurtmetraj intitulat Poveste la scara C, care a primit premiul la NYU International Student Film Festival și la Premiers Plans în Angers, Franța. The European Academy Awards l-a nominalizat drept „cel mai bun scurtmetraj” al acelui an.

Filmul de mediu-metraj regizat de Nemescu, Marilena de la P7, a intrat în competiția de la Cannes în mai 2006. Scenariul filmului a fost scris de Tudor Voican.

În ultimul său film, California Dreamin' (nesfârșit), joacă și actorul american Armand Assante. Filmările au fost încheiate în luna iulie 2006. În mai 2007, filmul a primit prestigiosul premiu Un certain regard, la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes.

Nemescu a câștigat peste 20 de premii, printre care Marele Premiu la NYU International Student Film Festival din New York, Premiul Special al Juriului la Bruxelles Short Film Festival din Belgia, Public's Choice la Milano Film Festival din Italia, Premiul Publicului la Internationale Grenzland Filmtage Festival din Germania.

DECES TRAGIC

Cristian Nemescu a murit într-un accident de mașină alături de inginerul său de sunet, Andrei Toncu. Nemescu și Toncu erau într-un taxi, care a fost lovit pe podul Eroilor din București, de un SUV de tipul en Porsche Cayenne. Mașina, mult mai masivă decât taxiul, fusese condusă de un cetățean britanic, care a trecut pe culoarea roșie cu viteză obișnuită pe autostrăzi. Expertiza tehnică a demonstrat că mașina Porsche atinsese o viteză de 113 km/h, în timp ce taxiul circula doar cu 42 km/h.

ORDINUL NAȚIONAL „PENTRU MERIT” ÎN GRAD DE CAVALER

La 28 mai 2007, președintele României, Traian Băsescu, i-a acordat regizorului, post mortem, prin decret, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, „pentru contribuția remarcabilă la promovarea cinematografiei românești”.[4]

FILMOGRAFIE

Ca regizor

Ca scenarist




RUDI ROSENFELD

Rudi Rosenfeld
Rudy Rosenfeld 1980.jpg
Date personale
Nume la naștereRudy Rosenfeld
Născut[1] Modificați la Wikidata
CernăuțiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Filantropia din București Modificați la Wikidata
Partener(i)Natalie Ester, Andrei Finți
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnieevreu Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Ani de activitate1954–2018
Alte premii
Ordinul național „Pentru Merit” (2018Modificați la Wikidata
Prezență online

Rudi Rosenfeld (scris și Rudy; n. ,[1] CernăuțiRomânia – d. BucureștiRomânia) a fost un actor român de teatru și film, de origine evreiască.[2]

BIOGRAFIE

S-a născut la Cernăuți. Familia sa a făcut parte dintre supraviețuitorii salvați de acțiunile antisemite ale regimului lui Ion Antonescu prin acțiunea primarului Traian Popovici și, când orașul a redevenit sovietic, a ales să se stabilească la București, fugind de teroarea aplicată de regimul stalinist sovietic intelectualilor din teritoriile nou-anexate.

La București Rudy Rosenfeld a debutat la numai 13 ani[3], când s-au făcut preselecții la TES (Teatru Evreiesc de Stat). La vârsta de 18 ani a debutat cu rolul Efimcic, din spectacolul „Tinerețea părinților“, de Boris Gorbatov, devenind angajat al Teatrului în 1961.[2][3]

Actorul a jucat cu mari nume ale TES, Sevila Pastor, a jucat rolul lui Frank în Frank al V-lea de Dürrenmat, a jucat în limba română, în 300 de spectacole în turneu prin întreaga Românie, dar și de 80 de ori în idiș.

Artistul a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de ofițer, de Președintele României.[2] A decedat două săptămâni mai târziu, fiind îngropat în Cimitirul Filantropia din București.[2]

FILMOGRAFIE

Dublaj

A dublat roluri în câteva filme animate:

PREMII ȘI DISTINCȚII

Rudy Rosenfeld în ”Dumnezeul răzbunării”


Sceneta "Haina de blana" - Cezara Dafinescu, Geo Costiniu, Rudy Rosenfeld


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...