4. /18 AUGUST 2022 - INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET
DIMITRIE POPOVICI - BAYREUTH
Dimitrie Popovici-Bayreuth s-a nascut in 9 iulie 1860 si a incetat din viata la 6 aprilei 1927. Si-a facut studiile muzicale la Conservatorul din Bucuresti, apoi la Viena. Incepind din 1890, a fost solist al Operei din Praga, iar in stagiunile 1894 si 1897 a cantat la Opera din Bayreuth. A fost solist al mai multor opere printre care cele din Viena, München, Hamburg. In 1905, revine in tara si preia conducerea Conservatorului de Muzica din Bucuresti. Va ocupa spre sfarsitul vietii functia de director al Operei din Cluj-Napoca.
Dimitrie POPOVICI-BAYREUTH
18 august 1880, Iaşi – 6 aprilie 1926, Cluj
18 august 1880 – S-a născut la Iaşi Dimitrie POPOVICI-BAYREUTH, cântăreţ şi pedagog român.
Şi-a făcut studiile muzicale la Conservatorul din Bucureşti, apoi la Viena, cu Gansbacher. Dotat cu o voce frumoasă şi puternică de bariton, cu un remarcabil simţ muzical şi dramatic, s-a afirmat repede ca un interpret valoros în domeniul operei, îndeosebi în repertoriul wagnerian. În lipsa unor teatre româneşti permanente, a fost silit, ca şi alţi cântăreţi români de seamă, să caute posibilitatea de a-şi face o carieră în străinătate.
Începând din 1890, a fost mai mult timp solist al Operei din Praga, iar în stagiunile 1894 şi 1897 a cântat la Opera din Bayreuth. A fost solist al Operelor din Viena, Munchen şi Hamburg. A făcut turnee în Europa şi în America (1896). A fost director al Operei Române din Cluj.
De asemenea, a desfăşurat o bogată activitate pedagogică, fiind profesor şi director al Conservatorului din Bucureşti.
A murit la Cluj, la 6 aprilie 1927.
Dimitrie Popovici – Bayreuth (1860-1927) – al doilea director al Operei Naţionale din Cluj – a condus Opera între anii 1920-1927 (înaintea lui, pentru o perioadă scurtă a organizat lucrurile şi le-a condus primul director, Constantin Pavel); Popovici Bayreuth a fost concomitent şi directorul Conservatorului din Bucureşti. În acei ani, Bucureştiul încă nu avea Operă de Stat, aceasta s-a înfiinţat mai întâi la Cluj în sediul Teatrului Maghiar construit cu puţin timp în urmă, în perioada austro-ungară. Dimitrie Popovici Bayreuth a fost o personalitate artistică de talie europeană, el cânta pe marile scene ale Europei (Weimar, Bayreuth, etc.), în Cluj a cântat foarte puţin, ocupându-se aici mai mult de probleme organizatorice: repertoriu, cooptarea de interpreţi şi dirijori renumiţi. Deschiderea festivă a Operei Române din Cluj a avut loc imediat după numirea lui ca director cu spectacolul Aida şi a fost o mare sărbătoare culturală pentru locuitorii Clujului, martorii vremii povesteau că, de la personalităţile oraşului aşezate în fotolii şi până la ultimul student de la balcon, toată sala a fost extrem de emoţionată şi entuziasmată.
Este un mormânt interesant, original, nu am mai văzut o atât de masivă urnă sau vază, amplasată pe mijlocul unui mormânt. Pare cam părăsit, însă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu