vineri, 23 septembrie 2022

 1. /25 SEPTEMBRIE 2022 - ISTORIE PE ZILE:  Evenimente; Nașteri


Evenimente

·    275 - După asasinarea lui Aurelian, Senatul roman il proclamă imparat pe Marcus Claudius Tacitus.
Lucius Domitius Aurelianus (n. 9 septembrie 214, Moesia, Panonia – d. 275, Çorlu, în apropiere de Byzantion), cunoscut drept Aurelian, împărat roman (270–275) - foto: ro.wikipedia.org

Lucius Domitius Aurelianus – foto: ro.wikipedia.org

Lucius Domitius Aurelianus (n. 9 septembrie 214, Moesia, Panonia – d. 275, Çorlu, în apropiere de Byzantion), cunoscut drept Aurelian, împărat roman (270–275).

Marcus Claudius Tacitus (ca. 200 - Iunie 276) a fost Împărat roman din 25 Septembrie, 275, până în Iunie 276 - foto: ro.wikipedia.org

Marcus Claudius Tacitus – foto: ro.wikipedia.org

Marcus Claudius Tacitus (ca. 200 – Iunie 276) a fost Împărat roman din 25 Septembrie, 275, până în Iunie 276. Ar fi murit de febră la Tyana în Cappadocia, insa potrivit relatarii lui Zosimus , el ar fi fost asasinat.

·      1066 - Bătălia de la  Stamford Bridge - Regele Angliei, Harold Godwinson l-a învins pe Harald al III-lea al Norvegiei, punând capăt invaziei vikinge a Angliei.
Bătălia de la Stamford Bridge (25 septembrie 1066), parte a invaziei vikinge a Angliei, Pictură a artistului norvegian Peter Nicolai Arbo (1831–1892) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Stamford Bridge (25 septembrie 1066), parte a invaziei vikinge a Angliei, Pictură a artistului norvegian Peter Nicolai Arbo (1831–1892) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Stamford Bridge (lit. de la Podul Stamford) în Anglia este privită adesea ca un reper pentru sfârșitul Erei Vikinge în Marea Britanie. Bătălia a avut loc la 25 septembrie 1066, la puțin timp după ce armata norvegiană invadatoare condusă de regele Harald al III-lea a învins armata seniorilor nordici Edwin de Mercia și Morcar de Northumbria în Bătălia de la Fulford cu două mile la sud de York.

·   1396 - Bătălia de la Nicopole - Sultanul Baiazid I, “Fulgerul” înfrânge armata cruciată la Nicopole; de partea cruciaților a luptat și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.
Bătălia de la Nicopole - (25 septembrie 1396) Parte din Războaiele otomane din Europa - Miniatură din cronica lui Jean Froissart, 1398 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Nicopole – (25 septembrie 1396) Parte din Războaiele otomane din Europa – Miniatură din cronica lui Jean Froissart, 1398 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Nicopole a avut loc pe 25 septembrie 1396, între o armată aliată franco – valaho – maghiară și Imperiul Otoman, lângă fortăreața dunăreană Nicopole (Nikopol, Bulgaria). De multe ori, această bătălie mai este numită și cruciada de la Nicopole, deoarece are numeroase caracteristici ale „cruciadelor” Evului Mediu. Unele surse consideră că bătălia a fost purtată pe 28 septembrie. 

Bătălia de la Nicopole (25 septembrie 1396) Executarea prizonierilor cruciați ca răzbunare pentru uciderea prizonierilor turci de la Rahova - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Nicopole (25 septembrie 1396) Executarea prizonierilor cruciați ca răzbunare pentru uciderea prizonierilor turci de la Rahova


·         1513: Exploratorul spaniol Vasco Núñez de Balboa ajunge în Oceanul PacificExploratorul spaniol Vasco Núñez de Balboa (n. 1474 –  d. 15 ianuarie 1519),  a pornit intr-o expeditie care a dus la descoperirea Oceanului Pacific la 25 septembrie 1513, ocean care va fi numit de spanioli Marea Sudului (Mar del Sur), pana cand Fernando Magellan  in 1520 ii va  schimba numele in Pacific. Printre spaniolii membri ai expeditiei conduse de Vasco Núñez de Balboa se afla si Francisco Pizzaro, conquistadorul spaniol care avea sa distruga Imperiul Incas din America de Sud.
·         1572: Rudolf al II-lea este încoronat rege al Ungariei și Croației. A fost împărat al Sfantului Imperiu Romano-German (1576-1612), totodată rege al Boemiei și rege al Ungariei si principe al Transilvaniei (între 1599-1604).
1768 - Războiul Ruso-Turc (1768–1774) – Sultanul otoman Mustafa al III-lea a declarat război Rusiei.
Războiul Ruso-Turc (1768–1774) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul Ruso-Turc (1768–1774) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul Ruso-Turc din 1768–1774, numit și al V-lea Război Ruso-Turc, a izbucnit în urma luptei nobililor polonezi contra protectoratului rus din timpul țarinei Ecaterina cea Mare. Acest amestec în Polonia a determinat Imperiul Otoman să declare război Rusiei. Pretextul războiului a fost alăturarea unui regiment de cazaci trupelor ruse care au intrat în Polonia.

Turcii au învinuit cazacii de masacrul făcut în rândul populației din Balta, Ucraina de astăzi. Sultanul otoman Mustafa al III-lea declară la 25 septembrie 1768 război Rusiei. Turcii contau pe o alianță a Confedrației poloneze de la Bar. Rusia era sprijinită în război de Marea Britanie, iar Frederic cel Mare al Prusiei oferă ajutor în schimbul împărțirii Poloniei.

Confederația poloneză este înfrântă de generalul rus Alexandr Suvorov, care se întoarce apoi în ajutorul feldmareșalului Piotr Rumianțev-Sadunaiski care suferea pierderi mari împotriva trupelor otomane. Situația pe frontul ruso-otoman se schimbă în favoarea rușilor, în urma intrării în luptă a trupelor aliate ruso-prusace sub comnda prințului Alexei Orlov.

Înfrângerea trupelor otomane a urmat în Ucraina, Siria, Egipt și la bătălia navală de la Çeșme (1770). La data de 21 iulie 1774 otomanii semnează tratatul de pace de la Kuciuk-Kainargi (astăzi, satul Kainardja din Dobrogea de Sud, în Bulgaria). În urma acordului de pace, Hanatul Crimeii devine independent, nu mai este vasal porții otomane. Rusia primește o despăgubire de război de 4,5 milioane de ruble, și două porturi importante la Marea Neagră.

·         1789: Congresul Statelor Unite adoptă Bill of Rights Proiectul  Legii drepturilor, este numele cu care  sunt cunoscute  primele zece amendamente la Constituția Statelor Unite.  Acestea au fost supuse de James Madison Congresului Statelor Unite în 1789, și au  intrat în vigoare la 15 decembrie 1791, atunci cand au fost  aprobate  de către trei pătrimi dintre congresmeni  si trimise spre ratificare presedintelui. Initial, acestea erau in numar de 12, insa numai  10 dintre acestea au fost ratificate. In 1992, unul dintre amendamente respinse cu 200 de ani in urma a fost in cele din urma aprobat, acesta referindu-se la sitemul de reprezentare al populatiei in structuri. Deoarece in Constitutia din 1788 au fost inscrise doar cateva drepturi individuale, dupa aprobarea ei s-au adaugat o serie de amendamente care sa garanteze libertatile fundamentale pentru cetatenii tarii. Prin completarile aduse s-a garantat dreptul la libertatea de a vorbi si  la religie. Americanii s-au inspirat la conceperea actului legislativ din actul cu acelasi nume, Bill of Rights, pe care Parlamentul Marii Britanii l-a votat in 1689 si in care s-au enumerat libertatile pentru dobandirea carora natiunea engleza a facut revolutia din 1688. O alta sursa de inspiratie a fost Declaratia Drepturilor din Virginia, schitata de  luptatorul  pentru drepturile omului, George Mason, in 1776.
·         1826 (25 septembrie/7 octombrie):  S-a încheiat Convenţia ruso-turcă de la Akkerman (Cetatea-Albă, azi Belgorod Dnevstrovski, în Ucraina), ce confirma clauzele Tratatului de pace din 1812 care, pentru Ţările Române, prevedea: alegerea unor domni pământeni, pe o perioadă de 7 ani, cu asentimentul Rusiei şi Turciei; scutirea de tribut pe 2 ani şi fixarea acestuia conform hatişerifului din 1802 etc.
·   1848 - Caimacamul Constantin Cantacuzino si comisarul Portii Fuad Efendi, au semnat decretul de exilare a fruntasilor revolutiei din Tara Românească; (25.09/7.10).
Fruntașii Revoluției de la 1848, din Țara Românească - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Fruntașii Revoluției de la 1848, din Țara Românească – foto preluat de pe ro.wikipedia.org


·         1860: Alexandru Ioan Cuza a efectuat o vizita “de curtoazie” la Istanbul. Domnitorul a fost primit cu onorurile prevazute pentru sefii de state suverane, renuntându-se la ceremonialul ofensator cu care erau primiti domnii anteriori. Vizita a urmarit solutionarea cerintelor din memoriul adresat Portii si Puterilor garante în luna iunie a aceluiasi an, referitoare la dreptul de a desavârsi unirea celor doua principate si de a modifica legea electorala (25.09/7.10-5.10/17.10). Situaţia pe plan internaţional complicată de unificarea Italiei a amânat luarea unei decizii. În cele din urmă, la 13 septembrie 1861 s-a deschis la Constantinopol Conferinţa puterilor europene. Trei luni mai târziu Poarta emite firmanul prin care se recunoştea unirea administrativă şi legislativă a Principatelor, cu garanţia Marilor Puteri, însă numai pe timpul domniei lui Cuza . Deşi nu era o izbândă deplină, se făcuse un important progres faţă de situaţia anterioară. În aceste condiţii, pe 11 decembrie 1861 Alexandru Ioan Cuza a emis „Proclamaţia Unirii”, in care exclama : „Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată […] alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”.


·    1872 - Se inaugurează Gara de Nord din București și se deschide prima linie de cale ferată București – Ploiești. Piatra de temelie a gării a fost pusă la 10 septembrie 1868 în prezența lui Carol I, pe un loc ales de domnitor. Din 13/25 septembrie 1872, când s-a inaugurat această gară, s-a dat în exploatare circulația feroviară pe linia Roman–Galați–București–Pitești. Stația a fost denumită inițial Gara Târgoviștei (pentru că artera numită astăzi Calea Griviței se numea pe vremea aceea Calea Târgoviștei) urmând ca în 1888 să ia denumirea actuală.
Gara de Nord, la inaugurarea din 25 septembrie 1872 - foto: Muzeul CFR (preluat de pe:historia.ro)

Gara de Nord, la inaugurarea din 25 septembrie 1872 – foto: Muzeul CFR (preluat de pe:historia.ro)

Chiar dacă la început această gară nu era concepută pentru a deveni principala gară a Bucureștiului, odată cu trecerea anilor aceasta a devenit principalul nod feroviar al Capitalei dar și al României. Ea a fost construită între anii 1868-1872 fiind concepută în formă de U formată din două corpuri paralele legate la capătul dinspre ateliere de un alt corp în orientare perpendiculară, și de-a lungul timpului i s-au adus modificări. Gara de Nord a început să devină neîncăpătoare încă din 1880, iar în 1928 gara avea șase linii pentru plecări și patru linii pentru sosiri.

Din august 1944 s-au refacut instalațiile de centralizare electrodinamică din gară, iar liniile și peroanele au fost prelungite pentru a se obține lungimi utile de 350 m. Perioada dintre 1950 și 1990 a cunoscut o creștere foarte mare a traficului feroviar, dar din anul 1990 numărul călătorilor a scăzut de câteva ori, proces care s-a manifestat în toată România. În prezent Gara de Nord este în curs de modernizare.



·     1883 - A fost inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş.
Castelul Peleș  palat in Sinaia, construit între 1873 și 1914. Fostă reședință de vară a regilor României, în prezent este muzeu - foto: ro.wikipedia.org

Castelul Peleș palat in Sinaia, construit între 1873 și 1914. Fostă reședință de vară a regilor României, în prezent este muzeu – foto: ro.wikipedia.org

Lucrările au început în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, iar costurile lucrarii s-au ridicat la 16 milioane lei-aur. Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul va mai suferi modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.

·         1890: Președintele american, Benjamin Harrison semnează proiectul de lege privind înființarea Parcului Național Sequoia din California. Flora și fauna, inclusiv arborii gigant de sequoia, trebuie să fie protejate și păstrate pentru posteritate.
·         1912: Incepe primul razboi balcanic, intre Alianta Balcanica (Bulgaria, Serbia, Grecia, Muntenegru) si Imperiul Otoman, incheiat la 17 mai 1913 cu infrangerea Turciei. Romania a adoptat o pozitie de neutralitate.
·         1919: Guvernul I. I. C. Brătianu demisioneaza,  fiind urmat pentru o perioadă de trei luni de un  guvern condus de generalul A. Văitoianu.


·         1924:  Ministrul de externe Nicolae Titulescu a prezentat la Geneva  la cea de-a V-a sesiune a Adunării Societăţii Naţiunilor, în numele guvernului român, punctul de vedere românesc în problema reglementării paşnice a diferendelor internaţionale.


·         1926:  România a votat, la Geneva, Convenţia referitoare la sclavie; (ratificată la 1 aprilie 1931). Conventia referitoare la sclavie (1926) defineste sclavia ca fiind „starea sau conditia unui individ asupra caruia sunt exercitate atributele dreptului de proprietate”.
·         1944: In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial s-a încheiat Operatiunea Market – Garden prin care Aliatii au încercat să cucerească unele poduri peste principalele râuri din Olanda ocupată de germani. Operațiunea s-a dovedit un eșec, fluviul Rin ramanand o barieră în calea înaintării trupelor anglo-americane până în la ofensiva din martie 1945.
·         1948: S-a desfăşurat la Bucureşti, prima ediţie a Campionatelor internaţionale de atletism ale României. România a fost o promotoare a atletismului european, prima ediție a acestei competiții din 1948 fiind considerată cea mai veche întrecere organizată pe continent.
·         1950: La exact trei luni de la începerea războiului din Coreea, trupele Națiunilor Unite ocupa Seulul.
·         1954: Comunicat sovieto-român privind predarea de către URSS Guvernului României a cotei sovietice de participaţie în societăţile mixte (sovromurile), care-şi încheiau, astfel, oficial existenţa (sovromurile au reprezentat o formă de spoliere economică a României între anii 1945 şi 1954).
·         1957: Central High School din Little Rock, Arkansas, devine școală mixtă, pentru albi și negri; a fost nevoie de intervenția US Army pentru ca localnicii să accepte integrarea rasială.
1961 - S-a înfiinţat Consiliul Apărării RPR.
·         1962: Se proclamă Republica Democrată Algeria; Ferhat Abbas e ales președinte al guvernului provizoriu.
·         1965 - Are loc premiera desenelor animate Beatles, la ABC TV in America.
·         1969 - John Lennon inregistreaza piesa 'Cold Turkey', cu Eric Clapton, Ringo Starr, Klaus Voorman and Yoko.
·         1971 - Deep Purple ajung nr 1 in Anglia cu Fireball.
·         1972: Norvegienii votează majoritar negativ la referendumul privind integrarea în Comunitatea Economică Europeană.
·         1976: Trupa de rock U2 este înfiinţată după o întâlnire în casa bateristului Larry Mullen. U2 este o formație rock din Dublin, Irlanda, ai cărei membri sunt: Bono (voce și chitară), The Edge (chitară, claviaturi și voce), Adam Clayton (chitară bas) și Larry Mullen Jr. (baterie și percuție). Înființată în 1976, U2 a rămas printre cele mai apreciate prezențe din lumea muzicală începând cu mijlocul anilor 1980. Grupul a vândut peste 140 de milioane de albume în întreaga lume, având peste șase albume numărul 1 în Statele Unite ale Americii și nouă numărul 1 în Regatul Unit, fiind una din cele mai de succes formații rock din toate timpurile.
·         1980 - Grateful Dead canta prima seara dintr-o serie de 15 la Warfield Theater din San Francisco.
·         1981Sandra Day O'Connor a devenit prima femeie investită în funcția de judecător asociat al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii.
·         1982 - Queen apar la Saturday Night Live. Canta ‘Crazy Little Thing Called Love’ si ‘Under Pressure’.
·         1990 - Dave Grohl da probe pentru postul de tobosar in Nirvana.
·        1991 - A patra Mineriada. Minerii din Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma. La sfârșitul zilei, Miron Cozma îi cere la Palatul Cotroceni președintelui Ion Iliescu demiterea primului ministru Petre Roman în schimbul liniștii din Capitală. În 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului intră în grevă generală și cer primului ministru, Petre Roman, să vină la Petroșani pentru a le asculta problemele. Liderul sindical, Miron Cozma, i-a amenințat pe reprezentanții Guvernului că dacă nu se rezolvă aceste nemulțumiri cît mai repede posibil, ei vin în număr mare la București. Primele acțiuni violente au fost făcute la Petroșani unde au intrat în primărie și l-au agresat pe subprefectul Ionel Botoroaga și pe directorul Regiei Autonome a Huilei, Benone Costinaș.

În gara Petrosani solicită trenuri pentru deplasarea la Bucuresti şi fiind refuzaţi, devastează gara, ocupă acceleratul 244 şi deturneaza alte două garnituri de tren. În Petroşani şi Vulcan au loc violenţe, devastări şi incendii. A doua zi, trenurile cu mineri sunt oprite în Gara Craiova, se anunţase că Petre Roman ar fi dispus să vină aici pentru tratative. Minerii refuză oferta şi îl agresează pe prefectul Ilie Ştefan şi pe generalul maior Ilie Marin şi devastează gara. După toate acestea trenurile pleaca spre Bucureşti unde ajung în dimineaţa zilei de 25 septembrie 1991.

·         1991: In ediţia sa din 25 septembrie 1991, ziarul bucureştean ,,România Liberă” publica o ştire cu titlul: ,,România este gata pentru unirea cu Republica Moldova”, citând un interviu acordat de prim-ministrul României Petre Roman ziarului austriac ,,Die Presse”. Mai exact, la întrebarea corespondentului vienez dacă este posibilă Unirea, şeful guvernului de la Bucureşti a spus că nu vede nici o problemă din partea României şi că totul depinde de voinţa  moldovenilor. „Dacă ei vor insista, guvernul român nu se va opune unirii”, a adăugat Petre Roman. Este interesant de reţinut soluţia sugerată de Petre Roman cu privire la soarta celorlalte naţionalităţi din Republica Moldova, mai ales a ruşilor. Premierul român afirma că acestora li se va putea propune să se întoarcă în teritoriile din care provin. „Aceştia [oricum] au fost aduşi ca populaţie în Moldova doar în ultimii 10-20 de ani, de către autorităţile ruseşti, deci nu o consideră propria lor patrie”.
·         1992: A fost inaugurat la Nürenberg, canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre. Avand o lungime de 171 km, Canalului Dunăre-Marea Neagră reduce distanţa de transport dintre Rotterdam şi Constanţa la jumătate.
·         1992 - Doi fani Ozzy sunt injunghiati si 20 sunt arestati in timpul unui concert al artistului in Oklahoma. Incidentele sunt puse pe seama consumului de alcool.
·         1994 - The Offspring au debutul live in Anglia.
·         1997 - Rolling Stones lanseaza Bridges To Babylon.
·    1997:  La Biserica Mirăuţi din Suceava, necropolă voievodală, si  sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormântul domnitorului Petru I Muşatinul, Domn al Moldovei (1375 – decembrie 1391). În ordinea reprodusă în cronicile moldoveneşti şi în diploma lui Alexandru cel Bun din 7 ianuarie 1403, Petru I Muşatinul a urmat în scaunul voievodal al Moldovei după Laţcu. Cu excepţia cronicii zise moldo-polone, care greşeşte evident atribuindu-i o domnie de doar 8 ani, şi a cronicii zise anonime sau de la Bistriţa, care-i atribuie, poate nu fără oarecare temei, o domnie de 12 ani,  celelalte variante ale cronicilor indigene sunt solidare în a aprecia durata aflării lui Petru I Muşatinul în scaun la 16 ani . Nici un izvor istoric însă nu menţionează data la care a început să domnească acest voievod. Despre sfârşitul domniei se ştie doar că pe la începutul anului 1392 unii soli de-ai săi continuau să sosească “cu scrisori” la Cracovia, la regele Vladislav al II-lea Jagiello, iar la 30 martie 1392 era deja în scaun urmaşul său – Ştefan I. Ar însemna că Petru I Muşatinul a început să domnească pe la începutul anului 1376, adică vreo 2-3 ani după moartea lui Laţcu. Altfel spus, urcarea în scaun a lui Petru I Muşatinul a marcat sfârşitul perioadei de interregn ,intervenita după stingerea din viaţă a feciorului lui Bogdan şi se înscrie ca un final al luptelor interne pentru scaunul voievodal rămas vacant.


·         1998 - John Fogerty (CCR) primeste o stea pe Hollywood Walk Of Fame.
·         1999 - Liam Gallagher este amendat cu 1300 de lire in aeroportul din Heathrow pentru ca nu declarase o haina de blana pe care o avea in bagaje.
·         2000 - Ozzy cere ca Black Sabbath sa fie stersi de pe lista cu nominalizatii la Rock And Roll Hall Of Fame. Ozzy a numit propunerea "lipsita de sens". "Sa fim seriosi. Sabbath nu a fost niciodata preferata mediei. Suntem o formatie pentru oamenii de rand si vrem sa ramanem asa.", a declarat Osbourne.
·         2002: În Siberia se produce Evenimentul Vitim, posibil impact al unui corp ceresc cu Pământul.
·         2005: Pilotul spaniol Fernando Alonso devine cel mai tânăr campion mondial de Formula 1, detronându-l pe celebrul Michael Schumacher.
·         2006: S-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25 – 29 septembrie, cea de-a XI-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern care au în comun limba franceză – Sommet-ul Francofoniei. Este primul eveniment de o asemenea anvergură găzduit vreodată de România – cu participarea a 36 de şefi de stat şi de guvern, 25 miniştri ai afacerilor externe, 11 miniştri ai Culturii şi Francofoniei – şi primul Sommet al Francofoniei care a avut loc în Europa Centrală şi de Sud-Est.
·          2008: China lansează nava spaţiala Shenzhou 7, avand la bord trei cosmonauti. Misiunea s-a incheiat fara probleme in ziua de 28 septembrie.
·   2009 - Vladimir Filat devine cel de-al 8-lea prim-ministru al guvernului Republicii Moldova.
Vladimir Filat (n. 6 mai 1969, satul Lăpușna, raionul Hîncești, RSS Moldovenească, astăzi Republica Moldova), cunoscut mai mult ca Vlad Filat, politician și om de afaceri din Republica Moldova, membru fondator și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2009 și 2013 și fost președinte interimar al Republicii Moldova în 2010. Este unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova - foto: enational.ro

Vladimir Filat – foto: enational.ro

Vladimir Filat (n. 6 mai 1969, satul Lăpușna, raionul Hîncești, RSS Moldovenească, astăzi Republica Moldova), cunoscut mai mult ca Vlad Filat, politician și om de afaceri din Republica Moldova, membru fondator și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2009 și 2013 și fost președinte interimar al Republicii Moldova în 2010. Este unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova.

* 2020: Alegeri Locale 2020/ Peste 18 milioane de alegători – aşteptaţi duminică la urne; măsuri sanitare speciale în procesul de vot

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene.

Cetăţenii îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

* 2020: Situația din România – 25 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 25 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 119.683 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
96.158 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.629 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 600 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.633 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 24.09.2020 (10:00) – 25.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 42 de decese (25 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.328.322 de teste. Dintre acestea 25.494 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.879 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.615 la cerere.

Pe teritoriul României, 9.352 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.004 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.850 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.




Nașteri

·         1599: S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (a conceput Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma); (m. 1667).
·         1644Ole (Christensen) Rømer [o(ː)lə ˈʁœːˀmɐ] (n. 25 septembrie 1644Århus – d. 19 septembrie 1710Copenhaga), a fost un astronom danez. A fost cunoscut prin măsurarea cantitativă pentru prima dată a vitezei luminiiLa începutul carierei sale, Rømer a încercat să creeze noi modele și să facă observații cu scopul confirmării ipotezei lui Copernic privitoare la paralaxele stelare
A construit și modele care arată rotația sateliților lui Jupiter în jurul acestei planete, și mișcarea Lunii în jurul Pământului.
În 1676, studiind eclipsele satelitului Io al lui Jupiter, a remarcat că aceste evenimente se produc când «la ora prevăzută» (previziunile sale potrivit Legilor lui Kepler se verificau), când cu 10 minute înainte, și când, alteori, cu 10 minute în întârziere (Io efectuează o revoluție în jurul lui Jupiter în 1,77 de zile terestre, decalajele pe o revoluție erau, prin urmare, de ordinul a 10 secunde, pentru o mai mare precizie, el a calculat decalajele pe mai mulți ani). A știut să găsească explicația acestui mister considerând pozițiile respective ale Pământului și ale lui Jupiter în raport cu Soarele. În septembrie 1676 a anunțat că eclipsa lui Io prevăzută să se producă pe 9 noiembrie va avea loc cu întârziere de 10 minute. Succesul a fost total, și o dare de seamă a fost publicată în Journal des savants la 7 decembrie din același an.
Nu a dat valoarea vitezei luminii, cel puțin în sensul în care o înțelegem astăzi; totuși a precizat că lumina are nevoie de 22 de minute pentru a parcurge o distanță egală cu diametrul orbitei Pământului. În epoca sa acest diametru nu era cunoscut cu precizie, iar acum se știe că luminii îi trebuie 16 minute pentru a parcurge diametrul orbitei terestre și nu 22 de minute.
Această primă aproximare a vitezei luminii urma experiențelor lui Galileo, asupra aceleiași probleme, care dăduse niște rezultate puțin concludente.
A elaborat și o scară de temperatură cunoscută sub numele de scara Rømer.
În cursul șederii sale la Paris, când a lucrat și la Observatorul din Paris, a ocupat funcția onorifică de perceptor al Delfinului pentru Astronomie
Ole Rømer
Rømer, Ole (ur Berømte danske maend).jpg
·         1683: S-a nascut compozitorul francez Jean-Philippe Rameau; (d. 1764).
* 1697: Franz Josias, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld (25 septembrie 1697  16 septembrie 1764) a fost duce de Saxa-Coburg-Saalfeld.
A fost al patrulea fiu care a atins vârsta adultă al lui John Ernest al IV-lea, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld, și al treilea copil al tatălui său și a celei de-a doua soții, Charlotte Johanna de Waldeck-Wildungen. În tinerețe a servit în armata imperială.
După moartea celor doi frați mai mari, Wilhelm Friedrich (28 iulie 1720) și Ernest Karl (30 decembrie 1720), a devenit al doilea în linia de succesiune a ducatului de Saxa-Coburg-Saalfeld, precedat doar de fratele său vitreg, Christian Ernest.
Când Christian Ernest a făcut o căsătorie morganatică în 1724, Francis Josias a pretins moștenirea ducatului. Voia tatălui său (1729) l-a pus în situația de a domni împreună cu fratele său. În 1735, sprijinul liniei de Saxa-Meiningen i-a permis să domnească peste Coburg și după moartea lui Ernest Christian în 1745 a devenit duce unic. Încă din 1733 el a proclamat dreptul primului născut în ducat, care însă a fost confirmat de împărat abia în 1747.
Din 1750 până în 1755, el a fost regent al ducatului de Saxa-Weimar în numele Ducelui Ernest Augustus II Constantin.
La Rudolstadt la 2 ianuarie 1723 Franz Josias s-a căsătorit cu Prințesa Anna Sophie de Schwarzburg-Rudolstadt. Cuplul a avut opt copii. Francisc Josias a fost străbunicul regelui Leopold I al Belgiei și stră-străbunicul Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha și al reginei Victoria a Regatului Unit
Franz Josias
Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld
Francis Josias, duke of Saxe-Coburg-Saalfeld.jpg
Portret al lui Franz Josias, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld

PărințiJohann Ernst, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld
Countess Charlotte Johanna of Waldeck-Wildungen[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriChristian Ernest II, Duke of Saxe-Coburg-Saalfeld[*]
Princess Sophia Wilhelmina of Saxe-Coburg-Saalfeld[*]
Princess Charlotte Wilhelmine of Saxe-Coburg-Saalfeld[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnna Sophie de Schwarzburg-Rudolstadt
CopiiErnest Frederick
Prințul Johann Wilhelm
Prințesa Anna Sophie
Prințul Christian Franz
Charlotte Sophie, Ducesă de Mecklenburg-Schwerin
Prințesa Fredericka Magdalene
Prințesa Fredericka Caroline
Prințul Josias
·         1711Împăratul Qianlong al Chinei (d. 1799)
·         1725Nicolas Joseph Cugnot, francez, pionier al construcției de automobile
·         1729Christian Gottlob Heyne, savant german, istoric, filolog și arheolog (d. 1812)
·         1744Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei (d. 1797)
* 1749: Abraham Gottlob Werner (n. 25 septembrie 1749 – d. 30 iunie 1817) a fost un geolog german care a enunțat o teorie despre stratificarea scoarței terestre și a avansat o variantă a istoriei Pământului care, mai târziu, a fost denumită Neptunism
Abraham Gottlob Werner
Abraham Gottlob Werner.jpg
·         1752Michael Hißmann, filosof german din Transilvania (d. 1784)
* 1765: Michał Kleofas Ogiński (n. , Guzów[*]Sochaczew Land[*]Uniunea Polono-Lituaniană[5] – d.  FlorențaMarele Ducat de Toscana[6]) a fost un compozitor polonez, teoretician muzical, scriitor politic, diplomat, unul dintre liderii revoltei Kościuszko. Din 1790 a fost ambasador al Rzeczpospolitei în Olanda, apoi din 1791 în Marea Britanie. Între anii 1793  1794 a fost trezorier al Marelui Ducat al Lituaniei.
În 1794 a participat la răscoala din Lituania, condusă de Kościuszko. Ulterior, a fost agent polonez la Constantinopol și Paris. În 1810 s-a mutat la Sankt Petersburg și, devenind senator al Imperiului Rus, s-a implicat activ în politică. Între anii 1810-1812 a fost om de încredere al lui Alexandru I.
În 1817 s-a mutat la Vilnius și apoi, din motive de sănătate, în 1823 s-a mutat la Florența, unde și-a trăit ultimii 10 ani din viață. 
Michał Kleofas Ogiński
Michał Kleafas Aginski. Міхал Клеафас Агінскі (F.-X. Fabre, 1805).jpg

PărințiAndrew Ignatius Oginski[*]
Q28672503[*] Modificați la Wikidata
CopiiAmelia Załuska[*]
Irenėjus Kleopas Oginskis[*] Modificați la Wikidata
* 1776: Jean-Baptiste Mougeot (n. 25 septembrie 1776BruyèresLorena – d. 5 decembrie 1858, Bruyères, Vosges) a fost un medic precum botanistbriologgeologmicolog, și pteridolog francez. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Moug.Mougeot a fost un elev al renumitului profesor de botanică și medicină Jean Hermann (1738-1800) la École de médecine a Universității din Strasbourg. Din 1798 a fost angajat în serviciul de sănătate al armatei franceze din Germania, unde a făcut cunoștință cu naturaliștii acestei țări, între alții cu profesorul german alsacian de botanică și farmacologie din Strasbourg Christian Gottfried Nestler (1778-1832). După Pacea de la Lunéville s-a întors în orașul său stabilindu-se ca medic. El a practicat medicina nu numai cu o mare distincție, dar, de asemenea, cu tot zelul de caritate. Cei săraci au fost în special clienții săi preferați. Din anul 1803 până în ziua dinaintea morții sale, adică cincizeci și cinci de ani consecutivi, el a făcut neobosit vizita sa zilnică la spitalul din oraș. Se spune că nu a existat o casă din tot catonul, în care numele lui n-ar fi fost binecuvântat.[1]
Omul de știință a găsit totuși timpul de a se preocupa cu botanica. El a dus o corespondență extensivă cu 250 de oameni de știință (aproximativ 10.000 de scrisori sunt păstrate în Muzeul de Istorie Naturală din Paris) și a scris nenumărate jurnale de călătorie. În acest domeniu științific a cooperat strâns cu sus numitul Nestler și cu profesorul de botanică, geologie și paleobotanică Wilhelm Philipp Schimper (1808-1880). Mai întâi, Mougeot a început singur cu două ierbare (1807 și 1808) pe care le-a numit Stirpes cryptogamae Vogesorum, trimițând primele două broșuri în manuscrise savantului Jean-Louis-Auguste Loiseleur-Deslongchamps (1774-1849). Ambele sunt păstrate ca copii la Herbier du Laboratoire de Cryptogamie du Muséum national d'Histoire naturelle. Apoi, în 1810, Mougeot s-a alăturat lui Nestler și a început să publice o versiune tipărită sub titlul Stirpes cryptogamae vogeso-rhenanae (în total 16 fascicule cu peste 1500 exemplare de criptogame uscate de ferigimușchialge și fungi, culese în regiunea Munților Vosgi). Primele 11 serii au fost semnate de ambii botaniști. După moartea lui Nestler în 1832, Schimper s-a asociat publicației seriilor, iar după cea a lui Jean-Baptiste, au fost continuate de către fiul lui Antoine (1815-1889, medic, botanist, paleobotanist) și întreprinzătorul (precum botanist, micolog amator) Jean-Marie Saturnin Casimir Roumeguère (1828-1892) cu fasciculele 15 (1860) și 16 (1890).[1][2]
Din 1833 până la decesul lui în casa sa de naștere după o boală scurtă a fost de asemenea deputat în Conseil Général des Départements Vosges (Consiliul General al departamentului Vosges).[1] Ierbarul lui Jean-Baptiste Mougeot și Christian Nestlers despre criptogramele regiunii Vosges (1400 plăci), colectate între 1810 și 1854, se păstrează în Muzeul de Științe din Laval
Jean-Baptiste Mougeot
Jean Baptiste Mougeot2.png
·         1785 - S-a născut, la Braşov, Christian Flechtenmacher, jurist român, principalul autor al codului de legi cunoscut sub numele de “Codul Calimach” (1817); a publicat, pentru prima dată în spaţiul românesc, un “Dicţionar juridic” (1815).


·         1807: S-a nascut Alfred Vail, inginer şi inventator american, cel care a efectuat o primă demonstraţie a unui cod telegrafic bazat pe sistemul inventat de Samuel Morse ; (d.18.01.1859).
* 1846: Wladimir Peter Köppen (rusă Влади́мир Петро́вич КёппенVladimir Petrovici Kioppen, n. 25 septembrie 1846 — d. 22 iunie 1940) a fost un geografmeteorologclimatolog și botanist german de origine rusă. După studiile făcute în Sankt Petersburg, și-a dezvoltat activitatea profesională în Austria și Germania mai toată viața. Cea mai notabilă contribuție a sa pentru știință a fost elaborarea clasificării climatice Köppen care, cu unele modificări, este folosită până în ziua de azi. Bunicul lui Köppen a făcut parte dintr-un grup de medici germani aduși în Rusia de regina Ecaterina a II-a pentru a îmbunătăți situația sanitară din provincii. Acesta a devenit mai târziu medicul personal al țarului. Tatăl, Peter Köppen, a fost prolific în geografie, istorie și etnografie, contribuind la studierea vechilor culturi rusești și la schimbul de experiență dintre slaviștii occidentali și cercetătorii ruși. Wladimir a frecventat școala medie în Simferopol (Crimeea) și a început să studieze botanica în 1864 la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Călătorea mult de la Sankt Petersburg la Simferopol, cât și prin Crimeea. Aceste călătorii, cât și diversitatea florală și geografică a peninsulei, i-au trezit lui Wladimir dorința de a studia mai profund rolul climei în natură. S-a transferat la Universitatea din Heidelberg în 1867 și a susținut doctoratul în 1870 la Universitatea din Leipzig, pe tema efectelor temperaturii asupra creșterii plantelor. În anii 1872 și 1873 a lucrat în serviciul meteorologic din Imperiul Rus. În 1875, s-a întors în Germania și a preluat sub conducere Divizia de Meteorologie Marină de pe lângă Observatorul naval german (Deutsche Seewarte) din Hamburg. Acolo era responsabil de furnizarea progrozelor meteorologice pentru partea de nord-vest a Germaniei și zonele maritime adiacente. A lucrat patru ani, după care s-a concentrat pe cercetări.
Köppen a început să cerceteze clima prin lansarea baloanelor meteorologice pentru colectarea datelor din straturile atmosferice superioare. În 1884, el a publicat prima versiune a hărții zonelor climatice. Efortul său a contribuit la elaborarea clasificării climatice Köppen în jurul anului 1900, pe care a continuat s-o îmbunătățească până la sfârșitul vieții. Versiunea completă a clasificării a apărut în 1918, iar versiunea finală a fost publicată în 1936.
Fiind interesat și de paleoclimatologie, Wladimir a publicat în 1924, în colaborare cu ginerele său Alfred Wegener, o lucrare intitulată Die Klimate der Geologischen Vorzeit (din germană Climatele trecutului geologic), care a contribuit la dezvoltarea teoriei lui Milutin Milancovici privind epocile glaciare. A mai scris Termodinamica atmosferei în 1911 și a fost coautorul primului atlas al norilor în 1890.[2]
Către sfârșitul vieții, Köppen a colaborat cu un alt climatolog german, Rudolf Geiger, la o lucrare în cinci volume intitulată Handbuch der Klimatologie (din germană Manual de climatologie). Lucrarea nu a fost finisată, a fost publicate doar câteva fragmente, trei dintre care ale lui Köppen. Geiger a continuat să lucreze la îmbunătățirea clasificării climatice după moartea savantului în 1940.
Köppen a scris peste 500 de lucrări, manifestând interes pentru o varietate largă de domenii, printre care și chestiuni sociale, investind mult timp și energie în probleme funciare și educaționale. A pledat pentru utilizarea limbii esperanto, inclusiv prin exemplu propriu traducându-și unele lucrări în această limbă. 
Wladimir Köppen
Wladimir Peter Köppen.jpg
Köppen în 1921, fotografie de Friedrich Becks

PărințiPeter von Köppen[*][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriBart Simpson
Friedrich Köppen[*] Modificați la Wikidata
·         1857: S-a născut juristul George Plopu, unul dintre cei mai buni specialişti români în drept. După 1918 a contribuit mult la reorganizarea justiţiei din Transilvania. A fost membru de onoare al Academiei Române din 1934; (m.20 octombrie 1940, Arad).
·         1866: Thomas Hunt Morgan (n. , Lexington, Kentucky, SUA – d. , Pasadena, SUA) a fost un biolog și genetician american.
A studiat embriologia la Universitatea Johns Hopkins, unde a obținut Diploma de absolvire în 1891. Între 1904 și 1928 a fost profesor de zoologie experimentală la Universitatea Columbia, unde l-a preocupat teoria lui Gregor Mendel privind legile eredității. În acest scop a studiat, în special, variațiile fenotipice la musculița de oțet Drosophila melanogaster. Înfăptuind experimente de înmulțire și analize citologice pe aceasta, împreună cu foștii săi studenți Alfred Henry Sturtevant, Calvin Blackman Bridges și Hermann Joseph, Muller a arătat că și cromozomii se comportă într-un mod foarte apropiat de modul în care Mendel credea că genele se separă și se grupează în mod aleator.
Morgan a mai descoperit că, pentru multe trăsături caracteristice, genele sunt aranjate liniar pe fiecare cromozom. Ca urmare, Morgan și coechipierii săi au creat hărți de cromozomi liniari în care fiecărei gene îi este atribuită o poziție specifică. Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în lucrarea Mecanismul Eredității Mendeliene (1915), o carte care a reprezentat un pas important în dezvoltarea geneticii moderne.
Morgan a continuat munca experimentală, demonstrând în lucrarea Teoria Genelor (1926) că genele sunt grupate, și că alelele (perechi de gene care determină aceleași trăsături) se interschimbă, sau se intersectează în același grup.
În 1933, Morgan a primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru contribuțiile sale majore în domeniul geneticii, și anume pentru că a demonstrat că cromozomii sunt suportul fizic al informației genetice. Ca urmare a lucrărilor sale, Drosophila melanogaster a fost adoptată ca organism model în genetică.
A mai fost distins cu Medalia Darwin, în 1924 și Medalia Copley, în 1939
Thomas Hunt Morgan
Thomas Hunt Morgan.jpg

Căsătorit cuLilian Vaughan Morgan[*] (din Modificați la Wikidata
CopiiIsabel Morgan[*] Modificați la Wikidata
·         1875: S-a născut în orășelul Târgu Frumos, Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din România, medic ginecolog şi profesor, soţia anatomistului şi antropologului Francisc I. Rainer, întemeietorul Institutului de Antropologie din România. A fost medic militar în timpul Primului Război Mondial, cu merite deosebite în salvarea şi îngrijirea multor răniţi; (m. 1950). In 1919  a fost decorată cu Ordinul „Regina Maria” clasa I-a semnat de regele Ferdinand și de ministrul Văitoianu, iar din anul 1936 devine membru corespondent al Academiei de Meidicină precum și membru onorific al Societății Române de Biologie. Numirea a fost susținută printr-o adresă semnată de prof.dr.I.Parhon.


·         1881: Panait Cerna, pe numele său de naștere Stanciof, de origine bulgară, (n. 25 septembrie 1881Cernajudețul Tulcea - d. 26 martie 1913Leipzig)[1] a fost un poet intimist, romantic minor sau tradiționalist român, un epigon al poetului Mihai Eminescu, precum și filosof, critic literar și traducător. Vorbitor nativ al bulgarei, Cerna a scris cu toate acestea în română și a dezvoltat un stil tradiționalist, care a fost legat de clasicism și neoclasicism.  
Panait Cerna
Panait Cerna (1).jpg
Panait Cerna
Date personale
Născut25 septembrie 1881
CernaRomânia
Decedat26 martie 1913 (32 de ani)
LeipzigGermania
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (tuberculozăModificați la Wikidata
NaționalitateFlag of Romania.svg român
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist
jurnalist
filozof
critic literar[*]
traducător
poet Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimPanait Cerna  Modificați la Wikidata
Domeniu artisticpoezieproză
StudiiUniversitatea din București, Universitatea Humboldt din Berlin, Universitatea Leipzig  Modificați la Wikidata
PregătireUniversitatea Humboldt din BerlinUniversitatea din Leipzig
Mișcare artisticăpoezieromantism
Influențat deMihai Eminescu


·         1881: S-a născut Lu Xun, unul dintre cei mai importanţi scriitori chinezi din secolul al XX-lea. In China este considerat iniţiatorul curentului literar modern baihua ; (m. 19 octombrie 1936).
* 1888: Sándor Pósta (n. 25 septembrie 1888Pánd – d. 4 noiembrie 1952Budapesta) a fost un scrimer maghiar care a practicat floreta și sabia. A câștigat trei medalii olimpice la Jocurile Olimpice de vară din 1924, inclusiv aurul la sabie individual.
·     1890 - S-a născut Carli Elinor (in alte surse, s-a nascut pe 21 mai sau 21 septembrie), dirijor din SUA, de origine romană, socotit de presa epocii ca cel mai cunoscut compozitor de muzică sincronă cu imaginea filmelor de la inceputul veacului nostru, Carli Elinor are un palmares de peste 1.000 de filme
Carli Elinor est un acteur et compositeur américain né le 21 septembre 1890 à Bucarest (Roumanie), décédé le 20 octobre 1958 à Hollywood (Californie) - foto: buzznews.ro

Carli Elinor – foto: buzznews.ro

·     1897 - S-a născut scriitorul William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1949, laureat al premiului Pulitzer: “Cătunul”, “Lumină de august”, Zgomotul şi furia” ; (m. 6 iulie 1962).
William Cuthbert Faulkner, născut Falkner (25 septembrie 1897 – 6 iulie 1962) a fost un prozator american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX - foto (fotografie facuta de Carl Van Vechten din 1954 1954): en.wikipedia.org

William Cuthbert Faulkner (fotografie facuta de Carl Van Vechten din 1954 1954 – foto: en.wikipedia.org

William Cuthbert Faulkner, născut Falkner (25 septembrie 1897 – 6 iulie 1962) a fost un prozator american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX.

* 1900: Marcel Lecomte (n. , Saint-GillesBelgia – d. ,Regiunea Capitalei BruxellesBelgia) a fost un poet suprarealist belgianÎn 1918, Marcel Lecomte l-a întâlnit pe Clément Pansaers, care l-a făcut să descopere dadaismul și taoismul. S-a înscris apoi la Universitatea liberă din Bruxelles unde a urmat studii pregătitoare pentru o licență în filosofie și litere, pe care le-a abandonat însă în 1926.
În 1922 el a publicat Démonstrations, la Éditions « Ça ira » din Anvers. La începutul aceluiași an, l-a cunoscut pe René Magritte și, în 1923, pe Paul Nougé. Cu acesta din urmă și cu Camille Goemans a făcut parte în 1924 și 1925 din grupul Correpondance. El a fost concediat de acolo în iulie 1925.
În 1926, el a colaborat la primul număr al revistei Marie, condusă de E. L. T. Mesens. În 1928, el i-a regăsit pe Goemans, Nougé și Mesens la revista Distances.
Marcel Lecomte a intrat în 1934 în învățământul secundar la Braine l'Alleud, apoi la Bruxelles, și a rămas acolo până la sfârșitul anului 1944. El a colaborat la revista Documents 34 a lui Mesens și a fost cosemnatar, în 1935, al Couteau dans la plaie, care a reunit pentru prima dată grupul suprarealist de la Bruxelles, pe Magritte, Mesens, Nougé, Louis Scutenaire, André Souris, HainautAchille Chavée și Fernand Dumont.
În 1940, el a colaborat la L'Invention collective, care era condus de Magritte și Raoul Ubac.
În aprilie 1960, Marcel Lecomte a fost angajat la Muzeul Regal de Arte Frumoase al Belgiei. Lucrări: 
  • Démonstrations, Anvers, Ça ira, 1922.
  • Applications, avec deux dessins de Magritte. J. Vandoren, Louvain / Les Écrivains réunis, Paris, 1925.
  • L'Homme au complet gris clair, Bruxelles, René Henriquez, 1931.
  • Les Minutes insolites [dix récits], avec trois bois d'Élisabeth Ivanovsky, Bruxelles, À l'Enseigne du Paradis perdu, 1936.
  • Lucide, Paris, Les Écrivains réunis, 1939.
  • La Servante au miroir, avec des dessins de Léon Spilliaert, Bruxelles, Éditions des artistes, 1941.
  • Le Règne de la lenteur, Paris, Sagesse, 1943.
  • Rencontre dans Paris, avec un dessin de Raoul Ubac, Bruxelles, Éditions des Oublis, 1944.
  • L'Accent du secret, Paris, Gallimard, coll. « Métamorphoses », 1944.
  • L'Œuvre de Suzanne Van Damme, Bruxelles, La Boétie, 1946.
  • Rachel Baes, Paris, Collet, 1947.
  • Le Sens des tarots, avec deux illustrations de Pierre Alechinsky, Bruxelles, ENSAAD, 1948.
  • D'un nouvel espace, avec douze dessins d'Henri Kerels, Bruxelles, Ex-libris, 1956.
  • Univers et signes de Rem, Bruxelles, Éditions des artistes, 1957.
  • Le Carnet et les instants, préface de Jean Paulhan, Paris, Mercure de France, 1964.
  • Le Cœur et la main, avec un dessin de Jane Graverol. Bruxelles, Les Lèvres nues, 1968.
  • Le Sens de la vie, avec un dessin de René Magritte, Bruxelles, Les Lèvres nues, 1968.
  • Le Suspens, Paris, Mercure de France, 1971.
  • Œuvres (L'Homme au complet gris clair. La Servante au miroir. Le Carnet et les instants), préface de Henri Ronse, Bruxelles, Jacques Antoine (éditeur), 1980.
  • Les Minutes insolites, note de Jean Paulhan, Cognac, Le temps qu'il fait, 1981.
  • Les Voies de la littérature, choix de chroniques littéraires suivi d'une bibliographie établie par Philippe Dewolf, Bruxelles, Éditions Labor, collection « Archives du Futur », 1988.
  • Le Regard des choses, choix de chroniques artistiques et de préfaces d'expositions établi et annoté par Philippe Dewolf, Bruxelles, Éditions Labor, collection « Archives du Futur », 1992.
  • Comment j'ai entendu une jolie fille se faire dresser par un spécialiste suivi de Le jeune Gérard, Bruxelles, Didier Devillez éditeur, 1995.
  • Poésies complètes [contient les recueils: DémonstrationsApplicationsLe Vertige du réelLucideLe Règne de la lenteurLe Cœur et la MainConnaissance des degrésLa Figure profondeFeuillets détachés], Édition établie et présentée par Philippe Dewolf, postface de Colette Lambrichs, avec deux dessins de Magritte, Paris, Éditions de La Différence, 2009 (253 p.). 
·         1906: S-a nascut compozitorul, pianistul si profesorul rus Dmitri Dimitrievici Sostakovici; (d.9 august 1975 ). Este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al XX-lea. A compus lucrări în numeroase genuri. Cele mai importante lucrări ale sale sunt cele 15 simfonii, 15 cvartete de coarde, 6 concerte, lucrări de cameră și lucrări pentru pian solo. În afară de lucrările clasice, Șostakovici a compus și muzica pentru numeroase filme sovietice.
·         1906 - S-a născut Jaroslav Jezek, compozitor ceh (m.01.01.1942) în 2006 UNESCO aniversează 100 de ani de la naştere.
·         1907: S-a nascut Robert Bresson, regizor şi scenarist francez („Un condamnat la moarte a evadat”, „Procesul Ioanei D’Arc”); (d.18.12.1999).
·         1913: Maria Tănase (n. ,[1] BucureștiRomânia – d. ,[1] BucureștiRepublica Populară Română) a fost o interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. A fost supranumită Pasărea măiastră de către Nicolae Iorga în anul 1938. S-a născut în mahalaua Cărămidarilor din București (zona Palatul Copiilor – Parcul Tineretului), fiind al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârțajudețul Sibiu (Țara Făgărașului) și al florarului Ion Coandă Tănase (1877-1958), din satul Mierea-Birnici, jud. Dolj (azi Miereacom. Crușeț, jud. Gorj), de pe valea Amaradiei. A avut o soră și un frate: Aurica (n. 1910) și François (zis Franz, n. 1911). În mai 1934 se angajează la Teatrul „Cărăbuș”. La 2 iunie debutează în revista Cărăbuș-Express (a lui N. Kirițescu) cu pseudonimul Mary Atanasiu, ales de Constantin Tănase.[2] În același an imprimă Mansarda (romanță de Nello Manzatti) la casa de discuri „Lifa Record”, aceasta fiind prima imprimare a artistei.[3]
În vara anului 1937 imprimă primele cântece populare la casa de discuri „Columbia”,[4] sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner, primele două fiind Cine iubește și lasă și M-am jurat de mii de ori, pe care le-a imprimat cu acompaniamentul tarafului Costică Vraciu din Gorj.[5]
Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a susținut „pe viu” un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”: M-am jurat de mii de oriȘapte săptămâni din postCe-i mai dulce ca alvițaCine iubește și lasăGeaba mă mai duc acasăMărie și MărioarăȚigăneascaCând o fi la moartea mea.[6] La această emisie, taraful lui Ion Matache era format din doi violoniști, un contrabasist, un țambalist și un cobzar. După comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio și ecoul puternic în rândurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tănase continuă să fie programată aproape săptămânal de Radio România.[7]
În 1938, Maria Tănase cântă în renumitul restaurant de lux „Luxandra”, acompaniată de orchestra violonistului Petrică Moțoi
Stamps of Romania, 2013-82.jpg
Pe 17 august 1938 cântă la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte (Prahova), unde istoricul Nicolae Iorga o supranumește Pasărea măiastră.[9] În același an se angajează la Teatrul „Alhambra” al lui Nicolae Vlădoianu. În septembrie lansează cu mare succes cântecele Mi-am pus busuioc în păr (cântec în stil popular) și Habar n-ai tu (ambele având muzica compusă de Ion Vasilescu) în revista Constelația Alhambrei,[10] pe care le imprimă apoi la „Columbia”.[11]
La 16 aprilie 1939 pleacă la Expoziția Universală de la New York (New York World’s Fair) amenajată în cartierul Flushing Meadows din sectorul Queens. Inaugurarea oficială a pavilioanelor a avut loc la 5 mai 1939. Cântă împreună cu orchestra lui Grigoraș Dinicu și cu naistul Fănică Luca la Casa românească (unul din pavilioanele României).[12] Aici, Maria Tănase are ocazia să-i cunoască pe George Enescu și pe Constantin Brâncuși. La această expoziție au mai participat Dimitrie Gusti, arh. Octav Doicescu, arh. George Matei Cantacuzino ș.a. Maria Tănase se întoarce în țară în luna iulie.
Spre sfârșitul anului 1940Garda de Fier îi interzice să mai apară în public și, din ordinul Ministerului Propagandei, au fost distruse toate discurile de patefon existente cu Maria Tănase în discoteca Radiodifuziunii, precum și matrițele acestora de la casa de discuri Columbia,[13] sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei mișcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca etnomuzicologul Harry Brauner (cel care a cules în 1929 cântecul Cine iubește și lasă, frate al pictorului Victor Brauner) și jurnalistul Stephan Roll (Gheorghe Dinu). Ultimul concert al artistei, dinaintea cenzurii, a avut loc la 20 octombrie 1940, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani.[13] Ziarul „Timpul”, nr. 1356 din 16 februarie 1941, anunța cititorii reapariția Mariei Tănase într-un program radiofonic.[14]
Poză de afiș
În martie 1941 întreprinde un turneu artistic în Turcia. Cântă în revista Melody Revue de la Istanbul cu prilejul inaugurării Teatrului de vară „Taxîm”. Aici este desemnată cetățean de onoare de președintele Turciei. La finalul acestui turneu se reîntoarce în țară. Alături de echipele formate din cele mai selecte elemente ale teatrului și muzicii românești cântă răniților din război.
După instaurarea comunismului, în 1952 este solicitată să profeseze la Școala medie de muzică nr. 1 din București, în cadrul unei catedre de cânt popular nou creată. Le-a avut eleve pe Victoria DarvaiIleana ConstantinescuNatalia Șerbănescu.
Lansează cu mare succes cântecele Dragi mi-s cântecele mele (aranjament revuistic de Henry Mălineanu) și Aseară vântul bătea (cântec popular din Ardeal) la Concertul popoarelor organizat cu prilejul celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților pentru Pace și Prietenie din vara anului 1953, desfășurat în București.[15]
După o pauză discografică de 11 ani, din 1954 imprimă frecvent la Radio și la casa de discuri Electrecord.
În 1958 imprimă la Electrecord patru cântece populare românești traduse și adaptate în franceză de Nicole Sachelarie, cumnata artistei: Doïna de DoljLa malédiction d’amour (Cine iubește și lasă), Danse montagnarde (Uhăi, bade), Tiens, tiens, tiens et na (Iac-așa). Acestea au fost editate pe un microsion Electrecord (nr. cat. EPC 138), iar apoi au fost incluse, împreună cu alte cântece ale artistei cântate în limba română, pe un disc editat în colaborare cu casa franceză „Le Chant du Monde”, disc distins în 1965 cu „Grand prix du disque” (Marele premiu al discului), decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.[15]
A cântat în numeroase restaurante și localuri bucureștene (mai ales în perioada interbelică): „Neptun”, „Café Wilson”, „Parcul Aro”, „Luxandra”, „Luther”, „Continental”, „Prispa-naltă” din Piața Obor. Maria Tănase a avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete. Până la începutul anilor 1940 repertoriul i-a fost format de Harry Brauner. O selecție de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicată de Editura Muzicală în 1963 în broșura Cântecele mele – Maria Tănase
Maria Tănase acompaniată de violonistul Ionel Banu în filmul Mic album muzical (1958)
A jucat pe scena Teatrului Municipal în Cadavrul viu de Lev Nikolaevici Tolstoi (1945) și în Horia de Mihail Davidoglu (1956). A cântat în opereta Mascota de Edmond Audran (1944) și rolul principal din comedia muzicală Sfinxul de la Hollywood de Ralph Benatzky (1946).
A cântat în filmele Se aprind făcliile (1939 – film care s-a pierdut), România (1947), Ciulinii Bărăganului (1958) și în scurt-metrajul muzical Mic album muzical (filmat în 1958) care conține videoclipuri ale pieselor Mărioară de la GorjÎn Târgul Moșilor și Salutare, bătrâne București.
În anul 1930 se angajează la „Bufet de 7 lei”, unde îl cunoaște pe Sandu Eliad (regizor la Teatrul „Barașeum”, azi Teatrul Evreiesc de Stat), cel care o va prezenta mai târziu etnomuzicologului Harry Brauner.
La începutul anilor '40, Maria Tănase a fost agentă de legătură și influență a Serviciului Special de Informații (SSI) condus de Eugen Cristescu.[17]
Se căsătorește cu juristul Clery Sachelarie (Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie) în decembrie 1950. În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București.[20]
Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10. 
Maria Tănase
Maria Tanase 1.jpg
Maria Tănase în port tradițional de Romanați
* 1913: Josef "Pepi" Bican (n. 25 septembrie 1913 – d. 12 decembrie 2001) a fost un fotbalist ceh care a jucat pe postul de Atacant.


·         1914Marcel Marcian, prozator din România (d. 2007)


·         1920:  S-a  născut actorul şi regizorul rus de film Serghei Bondarciuk, regizorul capodoperei cinematografice “Razboi si Pace” si al filmelor  „Waterloo”, „Clopotele roşii”. “Razboi si pace” a fost apreciata drept o capodopera a regiei unei scene de masa (pentru regizarea bataliei de la Borodino s-au folosit peste 100. 000 de figuranti), filmul primind Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain al anului, în 1968; (d.20.10.1994).
* 1922: Constantin Teașcă (cunoscut și ca Titi Teașcă; n. 25 septembrie 1922GiurgiuRomânia – d. 30 iulie 1996) a fost un antrenor român de fotbal. A fost poreclit „Piticul” Constantin Teașcă s-a născut la data de 25 septembrie 1922 în orașul Giurgiu. A jucat ca fotbalist la Acvila Giurgiu (1932-1946) și Concordia Ploiești, în divizia secundă (1946-1950).
La vârsta de 28 ani a devenit antrenor, mai întâi la copii și juniori (a condus lotul național la turneele UEFA din 1955 și 1956). A activat apoi ca antrenor la 16 echipe de seniori până în 1984. A fost în două perioade scurte antrenor al echipei naționale de fotbal a României: septembrie - noiembrie 1962 și octombrie - noiembrie 1967, fiind înlocuit după 0-6 cu Spania și 0-6 cu Ungaria.
S-a remarcat ca autor al mai multor cărți de specialitate, dar și de beletristică sportivă. După 1986 a fost observator federal și lector la Școala Națională de Antrenori. A încetat din viață la 30 iulie 1996. Cărți publicate: 
  • Fotbal și fotbaliști la diferite meridiane (Ed. Uniunii de Cultură Fizică și Sport, 1962)
  • Fotbal la poalele Cordilierilor (Ed. Uniunii de Cultură Fizică și Sport, 1966)
  • Din nou pe meridianele fotbalului (Ed. Uniunii de Cultură Fizică și Sport, 1967)
  • Ce rău v-am făcut? (Ed. Junimea, Iași, 1976)
  • Păpușarii (Ed. Cartea Românească, 1984)
  • Competiții de neuitat (Ed. Sport-Turism, 1989) 
    Constantin Teașcă
    Constantin Teașcă.jpg
·         1930: S-a născut Pop Simion, scriitor, jurnalist (reporter la Redacţia Culturală a Radiodifuziunii Române între anii 1955 şi 1958) şi diplomat (ambasador al României în Ungaria în perioada 1990-1992) (m. 2008).


·         1932Glenn Herbert Gould (n. 25 septembrie 1932, Toronto, Canada – d. 4 octombrie 1982) a fost un celebru pianist canadian al secolului al XX-lea. Este cunoscut pentru interpretarea caracterizată de rafinament tehnic și mai ales pentru înregistrările muzicii lui Bach.
În anul 1964 a părăsit brusc cariera de concertist și nu a mai apărut niciodată în public, consacrând-se înregistrărilor în studiou și realizării de emisiuni radiofonice pentru Radio Canada. Gould s-a născut în 1932 la Toronto, Ontario, ca unic copil al părinților săi.Numele său la naștere era Glen Herbert Gold.Tatăl său, Russell Herbert („Bert”) Gold, provenea dintr-o familie metodistă cu rădăcini engleze și scoțiene. Mama sa, Florence („Flora”) Emma, născută Greig, cu zece ani mai vârstnică decât soțul ei, era de origine scoțiană și de rit presbiterian. Bunicul ei era văr cu compozitorul norvegian Edvard Grieg, prin ramura scoțiană a familiei acestuia.[13] . În anul 1939 tatăl pianistului și întreaga familie și-a schimbat numele din Gold în Gould pentru a nu fi socotiți din greșeală evrei, într-o perioadă în care antisemitismul era popular. Când mai târziu va fi întrebat în legătură cu presupusa lui origine evreiască, Gould obișnuia să spună, în glumă,că a fost evreu înainte de război. Gould a copilărit în casa părintească de pe Southwood Drive 32 din Toronto. A fost foarte legat de mama sa, care era foarte anxioasă în ce-l privea și de mic a preferat adesea compania animalelor. A crescut într-o atmosferă muzicală. Mama sa era profesoară de pian, tatăl învățase vioara în copilărie și amândoi cântau în coruri bisericești. De timpuriu Florence Gould a prevăzut pentru copilul ei o carieră muzicală. La trei ani el a dovedit un auz absolut. De la 4 ani a luat lecții de pian și de canto cu mama sa.La 6 ani copilul a asistat entuziasmat la recitalul pianistului Josef Hofmann, iar la 7 ani a început să-și însoțească părinții la concertele Orchestrei Simfonice din Toronto.[14] Glen, care a început, la un moment dat, să-și scrie prenumele cu doi n, Glenn, a studiat de la vârsta de zece ani la Conervatorul Regal de Muzică din Toronto, principalii săi maeștri fiind Alberto Guerrero (pian), Frederick C. Silvester (orgă) și Leo Smith (teoria muzicii) Copil fiind, a cântat de multe ori la orgă în biserici.[15] Deja la 13 ani, în 1945 a fost prima oară solist în public ca organist, iar în anul următor, a cântat ca pianist solist primaparte din Concertul nr.4 pentru pian și orchestră de Beethoven cu Orchestra Simfonică din Toronto. În 1947 a apărut pentru prima dată într-un recital, iar în anul 1950 a cântat prima dată într-un concert transmis la radio de canalul CBC. Acesta a fost debutul unei lungi relații intre Gould și radiodifuziune și cu studiourile de înregistrări. 
Glenn Gould
În anul 1957 Gould a făcut un turneu de concerte în Uniunea Sovietică, fiind primul solist instrumentist nord-american care s-a produs acolo după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1958 a interpretat concertul pentru pian în re minor de Johann Sebastian Bach cu Orchestra regală Concertgebouw sub bagheta lui Dimitri Mitropoulos, iar în 1959 a apărut acolo într-un recital. În 1959 Gould a interpretat la Carnegie Hall concertul nr.1 pentru pian de Johannes Brahms sub bagheta lui Leonard Bernstein.
La 10 aprilie 1964 Gould a apărut pentru ultima dată într-un concert public la Los Angeles. În restul vieții s-a concentrat asupra înregistrărilor in studiouri, și realizării de emisiuni radiofonice despre muzica clasică și, uneori, compoziției.
Gould s-a stins din viață în 1982 în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 50 ani. A fost înhumat la cimitirul Mount Pleasant din Toronto. 
Glenn Gould
Glenn Gould 1.jpg
·         1936: S-a nascut in localitatea Valea Voievozilor, jud.Dâmbovița, Ileana Sărăroiu (născută Elena Sărăroiu), interpretă română de muzică populară, romanțe și muzică ușoară românească; (d. 13 mai 1979, Unirea, Călărași).  A  debutat la Casa de Cultură din Târgoviște si după absolvirea Școlii populare de artă pleacă la București, unde este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”. Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece și dansuri al  Direcției Generale a Serviciului Muncii  și Ansamblului Aviației, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia”. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române. Face prima imprimare în 1964, la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri  Electrecord. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române și  la Radio. A decedat neașteptat, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călărași, din cauza unui anevrism care i-a provocat un accident vascular cerebral si este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri” din București.
* 1938: Nicolae-Dinu Mărgineanu[1] (n. 25 septembrie 1938Cluj) este un operatorscenaristproducător și regizor de film român. Este căsătorit din 1976 cu actrița Maria Ploae și au împreună 3 copii[2], al patrulea fiind din prima căsnicie a regizorului. Unul dintre ei, Petru Mărgineanu, este compozitor, iar Ana Mărgineanu este regizor de teatru. Tatăl său, psihologul Nicolae Mărgineanu, a efectuat 16 ani de închisoare în închisorile comuniste, între 1948 - 1964. A absolvit cursurile IATC în 1969 (imagine). Activitate bogată ca operator de film în anii '70, pentru ca din anii '80 să se dedice regiei de film. Devine un regizor de primă mână al filmului românesc din această perioadă [3], prin seriozitatea abordării, construcție dramatică solidă și atenția acordată partiturii actoricești. Face atât film de ficțiune, cât și film documentar și utilitar. Din 1990 este și producător de film. Filmografie: 

Operator

Regizor

Scenarist

  • Ștefan Luchian (1981)
  • Întoarcerea din iad (1983)
  • Pădureanca (1986)
  • Un bulgăre de humă (1989)
  • Undeva în Est (1991)
  • Binecuvântată fii, închisoare (2002)

Producător

  • Undeva in Est, (1990)
  • Faimosul paparazzo, (1999)
  • Binecuvântată fii, închisoare, (2002)
  • Ce lume veselă, (2003)
  • Biruința, (2004)
  • Logodnicii din America, (2007)
  • Schimb valutar, (2007)

* 1939: Gheorghe Dumitrașcu (n. NisipariCasteluConstanțaRomânia – d. [1]) a fost un senator român în legislaturile 1990-19921992-1996 și 1996-2000 ales în județul Constanța pe listele partidului FSN și apoi PDSR. În cadrul activității sale parlamentare în legislatura 1990-1992, Gheorghe Dumitrașcu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Turcia, Ungaria, Mongolia și Republica Bulgaria. În legislatura 1992-1996, Gheorghe Dumitrașcu a fost membru în Frontul Democrat al Salvării Naționale iar apoi a devenit membru al PDSR. În legislatura 1996-2000, Gheorghe Dumitrașcu a fost membru al PDSR până în septembrie 2000 iar apoi a devenit independent. În legislatura 1996-2000, Gheorghe Dumitrașcu a inițiat o singură moțiune. În legislatura 1996-2000, Gheorghe Dumitrașcu a fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Mongolia și Albania. Gheorghe Dumitrașcu a fost profesor universitar în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Ovidius” din Constanța
* 1942: Călin N. Turcu (n. 25 septembrie 1942, Ploiești - d. 7 ianuarie 2006, Craiova) a fost un cercetător român al fenomenului OZN, fondator al RUFOR (Romanian UFO Researchers). Cercetător pasionat al paleoastronauticii, parapsihologiei, exobiologiei, ufologiei, a publicat mai multe articole în România și străinătate și a susținut mai multe prelegeri pe teme din domeniile enumerate.

Din anul 1972 a făcut investigații pe întreg teritoriul României despre fenomenul OZN, deținând în acest sens mai multe mii de declarații scrise de la martori oculari ai fenomenului amintit.
În anul 1977 a înființat grupul RUFOR la Vălenii de Munte , iar între 1979-1986 a publicat împreună cu acest grup un buletin intern (27 de numere). Cofondator al revistei RUFOR, din care au apărut 27 de numere - între 1994-1996.
Din 1992 a pus bazale unei biblioteci internaționale de ufologie la Vălenii de Munte. Operă: 
  • Cazuri OZN în România. S-a întâmplat mâine (1992)
  • OZN - Istorie stranie și adevărată (1992)
  • Strict secret. Raportul UMMO (1993)
  • OZN Strict secret: Afacerea UMMO (1994)
  • Enciclopedia observatiilor OZN din Romania (1994)
  • Dosar OZN România (1996)
  • OZN - Ultima oră (1996)
  • OZN - Cenzura cosmică (1996)
  • OZN - Maxim interes (1997)
  • Paradoxul secretomaniei (1998)
  • OZN - istorie stranie și adevarată
  • Paradoxul secretomaniei (2000)
  • Între firesc și imposibil (2001)
  • Marile evenimente OZN în România (2002)
  • Extratereștrii în România, vol. I (2004), vol. II (2005)
·         1943 - S-a născut John Locke, clăpar şi compozitor american (Spirit).
·         1943 - S-a născut Onnie McIntyre, chitarist, vocalist şi compozitor britanic (Average White Band).
·         1944: Dorin Liviu Zaharia (n. 25 septembrie 1944 - d. 3 decembrie 1987) a fost un cântărețcompozitor și textier român. Pornind de la numele de scenă al cântărețului american de rock and roll Chubby Checker, Zaharia era poreclit de către colegi și cunoscuți Chubby Zaharia (scris câteodată și Ciabi). Inițial autodidact în materie de muzică, Zaharia a fost student al Conservatorului din București fără a-l absolvi, însă. De asemenea, interesul pentru diverse domenii de cunoaștere l-a îndemnat să înceapă studii universitare la mai multe specializări, însă fără a promova vreuna dintre ele. Membru fondator al formației Olympic '64, cu care debutează în 1964 la Student Club din București și cu care participă la primele două ediții ale Festivalului Club A (1969, 1971), cu lucrările de operă rock Decameronul focului alb (care, în diverse reprezentații de-a lungul timpului, și-a schimbat formula din decameron  grc. „zece zile” în endecameron, dodecameron – „unsprezece, douăsprezece zile”) și respectiv Karma-Kalyoga, ambele premiate de către juriul festivalului.[2]
În 1970, se editează pe disc single unica apariție a formației în studioul de înregistrareCîntic de haiduc/Ziua bradului de noapte.[2] Discul, în ciuda formatului scurt, este considerat unul dintre cele mai bune momente ale muzicii rock românești.[3]
În continuare, compune muzică de film la filmele Nunta de piatră (în colaborare cu Dan Andrei Aldea),[2] Filip cel BunTănase ScatiuDuhul aurului regizate de Dan Pița (primul, împreună cu Mircea Veroiu, în care Zaharia participă și în calitate de actor). Scrie muzică și pentru piese de teatru pentru televiziune și filme de scurt-metraj.[4] În anii optzeci a compus muzica pentru filmele Țapinarii și Lisca regizate de Ioan Cărmăzan.
Zaharia a fost unul dintre primii compozitori de muzică folk ai generației sale, numind-o „nostalgia țăranului orășenizat”. Dorin Liviu Zaharia apare în filmul Nunta de piatră, partea „La o nuntă”, în rolul flașnetarului, un personaj simbolic al peliculei. În probleme de studii mitologice și religioase indiene, Zaharia a fost prieten apropiat cu Ioan Petru Culianu. Criticul literar Dan C. Mihăilescu l-a comparat cu Syd Barrett, primul lider al formației Pink Floyd. De asemenea, Florian Pittiș comenta personajul lui Zaharia ca fiind o trimitere la chitaristul Syd Barrett. Tot el observa că Zaharia a anticipat cu câțiva ani interesul generației flower power pentru cultura indiană și alte modele de gândire ale Orientului; tocmai de aceea, studiile proprii și ajutorul lui Culianu i-au permis introducerea unor astfel de elemente în muzică pe căi mai coerente și ferite de kitsch decât au făcut-o formații importante ale curentului psihedelic. Piese compuse de el (de exemplu, „Vinovații fără vină”, „Bradu-i brad fără topoare”), alături de versiunea în limba română a piesei italiene «E' la pioggia che va» (compusă de Bob Lind cu titlul "Remember The Rain" și făcută cunoscută în Italia de formația The Rokes, tradusă de Zaharia drept „Ploaia care va veni”) au fost preluate de cunoscuți interpreți sau grupuri, precum Adrian IvanițchiMircea Vintilă și Pasărea Colibri.
Dorin Liviu Zaharia a scris și unele texte fonetice pe melodii cunoscute, precum „Vezi bine, gard des n-ai” (It's Been a Hard Day's NightThe Beatles), „Ogarul” (Oh, CarolThe Rolling Stones), „Elin oribil” (Eleanor Rigby, The Beatles),[6] „Nenea Virgil” (Bungalow Bill, The Beatles) sau „Popa Nan” (Penny Lane, The Beatles). 



·         1944: Michael Kirk Douglas, pe numele său adevărat Michael Danielovitch (n. 25 septembrie 1944 în New BrunswickNew Jersey), este un actor și producător american. Michael Douglas este fiul celebrului actor american Kirk Douglas și al actriței Diana Dill. Filmografie: 
  • Umbra unui urias (1966)
  • Hail, Hero! (1969)
  • Adam at Six A.M. (1970)
  • Înainte de război (1971)
  • Liniște spulberată (1971)
  • The Streets of San Francisco (1972)
  • Napoleon și Samantha (1972)
  • Coma (1978)
  • Sindromul chinezesc (1979)
  • Maratonistul (1979)
  • It's My Turn (1980)
  • Justiție finală (1983)
  • Idilă pentru o piatră prețioasă (1984)
  • Audiții pe Broadway (1985)
  • Giuvaerul Nilului (1985)
  • Atracție fatală (1987)
  • Wall Street (1987)
  • Războiul rozelor (1989)
  • Shining Through (1992)
  • Cădere liberă (1993)
  • Jocul (1997)
  • O crimă perfectă (1998)
  • Trafic (2000)
  • Wonder boys (2000)
  • Nici o vorbă (2001)
  • O noapte la McCool's (2001)
  • Cuscrii (2003)
  • În familie(2003)
  • Spune cine ești! (2004)
  • Noi doi și Dupree (2006)]
  • Santinela (2006)
  • Regele din California (2007)
  • Fantomele fostelor iubite(2009)
  • Vinovat și victimă (2009)
  • Singuraticul (2009)
  • Street: Banii sunt făcuți să circule(2010)
  • Haywire: Cursa pentru supraviețuire (2011)
  • Burlaci întârziați (2013)
  • Viața mea cu Liberace (2013)
  • Reykjavik (2014)
  • Vânătoarea din iad (2014)
  • Așa e viața (2014)
  • Omul-Furnică (2015)
  • Ken San (2016)
  • Unlocked Pericol descătușat (2017)
  • The Kominsky Method (2018)
  • Animal World (2018)
  • Omul Furnică şi Viespea (2018)
Michael Douglas
Michael Douglas VF 2012 Shankbone.JPG
Douglas la Festivalul de Film de la Tribeca, 2012.

PărințiKirk Douglas
Diana Douglas[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriEric Douglas[*]
Peter Douglas[*]
Joel Douglas[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDiandra Luker (1977-2000)
Catherine Zeta-Jones (2000-)
CopiiCameron Douglas[*]
Carys Zeta[*] Modificați la Wikidata
·         1946Dan Voiculescu, politician și om de afaceri român. Este președinte fondator al Partidului Conservator (fostul Partidul Umanist Român) si a fost ales senator de București in trei legislaturi. Conform Top 300 Capital, familia Voiculescu deținea aproximativ 600-650 de milioane de euro în anul 2012.  Este fondatorul Intact Media Group, trust de presă ce cuprinde televiziuni (Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV, Antena International, GSP tv), publicații (Jurnalul National, Gazeta Sporturilor, BBC Good Food, BBC Top Gear, BBC Science Focus, Income Magazine, The Industry) și posturi de radio (Romantic FM și Radio ZU). La 8 august 2014, a fost condamnat printr-o sentință definitivă la executarea unei pedepse de 10 ani de închisoare, în dosarul Institutului de Cercetari Alimentare. La sfârșitul anului 2008 Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție fiind acuzat de utilizare a influenței sale în 2003, în calitate de lider al unui partid aflat la guvernare, pentru achiziționarea de către Grivco a pachetului majoritar de acțiuni al Institutului de Cercetări Alimentare.[78][79] Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere calitatea lui Voiculescu de membru al parlamentului.[80] Judecarea procesului a fost amânată până în noiembrie 2010 de șapte ori. În decembrie 2010 Dan Voiculescu a fost audiat, acesta susținând că dosarul ar fi o comandă politică a lui Traian Băsescu.[81] Au urmat șase noi amânări, procesul a înaintat, a fost mutat în urma demisiei lui Voiculescu din Parlament de la Înalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București. În data de 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani de închisoare pentru infracțiunea de spălare de bani. Împotriva sentinței au formulat apeluri atât DNA, cât și Voiculescu și alți coinculpați, apeluri care au fost dezbătute la Curtea de Apel București în 4 și 5 august 2014. În data de 8 august 2014 Curtea de Apel București a admis apelul DNA în ceea ce-l privește pe Dan Voiculescu, a schimbat încadrarea juridică a faptelor reținute în seama sa, și i-a majorat pedeapsa la 10 ani de închisoare.[82] Ulterior pronunțării deciziei, unul din judecătorii din dosar, Camelia Bogdan, a fost exclusă din magistratură de către secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece a încasat bani de la una din părțile implicate în proces, respectiv Ministerul Agriculturii.[83] Decizia CSM nu este definitivă, putând avea loc recursul. Voiculescu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova în 8 august 2014, iar ANAF i-a pus sechestru pe câteva imobile pentru plata prejudiciului. În mai puțin de un an și jumătate în închisoare, Voiculescu a scris unsprezece cărți, ceea ce i-a adus o reducere de peste 300 de zile a termenului executat. Acesta a fost liberat condiționat din închisoare după 2 ani și 11 luni, deși prejudiciul nu a fost achitat.
* 1947: Lembit Lõhmus (n. 25 septembrie 1947, la Mustlas, în Republica Sovietică Socialistă EstonăU.R.S.S., azi în Estonia) este un grafician eston, realizator al feței estone a monedelor euro estone, intrate în circulație la 1 ianuarie 2011Lembit Lõhmus a studiat, în perioada 1969-1975, la Școala de Artă din Tartu și la Academia de Artă Estonă din Tallin (cum laude). Lembit Lõhmus a creat sute de gravuri în lemncupru și oțel. A creat gravurile a aproape 200 de mărci poștale estone și străine. A câștigat concursul pentru realizarea fețelor naționale ale monedelor euro uzuale emise de Estonia, la intrarea acestei țări în zona euro, la 1 ianuarie 2011. Grafica feței estone a monedelor euro uzuale a fost adoptată la 15 decembrie 2004, de către Eesti Pank (Banca Națională Estoniană). În acest concurs, desenul Hara 2 al artistului Lembit Lõhmus, a obținut 12 482 voturi (peste 27 % din voturi). Desenul reprezintă conturul hărții Estoniei și cuvântul Eesti (care semnifică „Estonia”, în limba estonă). « Puține state au un contur atât de frumos și ușor de ținut minte. Simbolul este ușor de memorizat » a subliniat artistul. 
Lembit Lõhmus
Lõhmus, Lembit.IMG 8543.JPG
·         1947 - S-a născut John Fiddler, vocalist, compozitor şi multi-instrumentist britanic (Medicine Head).
·         1948: S-a născut la  Variaș, jud. Timiș, Vasile Şirli, compozitor de muzică de teatru şi film,  producător de spectacole muzicale și compozitor român de origine meglenoromână, stabilit (din 1986) la Paris. In 1967, este admis în Conservatorul din București  si imediat dupa absolvirea acestuia, în 1972, devine redactor la Editura Muzicală, unde va lucra până în 1980. În intervalul 1980–1984 este director artistic al casei de discuri Electrecord, unica in tara la vremea aceea si tot în 1980 devine membru al Biroului de muzică ușoară. Obține distincții în cadrul unor festivaluri și concursuri de muzică ușoară, precum: Mamaia, Bratislava, Montreux, Soci, Dresda, Tokyo si în 1979 premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. În 1982, câștigă premiul ACIN pentru muzica filmului Un echipaj pentru Singapore, în regia lui Nicu Stan. De la începutul anilor ’90 ai secolului al XX-lea este director muzical la Disneyland Paris.

* 1948: Ștefan Birtalan (n. , Jibou, România) este un fost handbalist român care a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972 și Moscova 1980.

În anii 19741976 și 1977 a primit titlul de cel mai bun sportiv al României. A marcat 993 de goluri pentru echipa României.  Ștefan Birtalan s-a mutat împreună cu părinții la Jibou pe când avea nouă ani. Fiind un polisportiv, Birtalan a practicat, în liceu, atât handbalul, cât și voleiul, baschetul și atletismul, fiind ajutat de statura sa impunătoare (la 1,95 m, era cel mai înalt elev al liceului). A debutat la formația Rapid CFR Jibou la vârsta de șaisprezece ani, în 1964, evoluând în Campionatul Regional Cluj.

În 1966 Birtalan a ajuns la Baia Mare, la Școala Tehnică de Construcții. Neștiind că în Baia Mare există o echipă de handbal, Birtalan a jucat volei la "U" Explorări, în prima ligă, însă a ajuns până la urma din nou la handbal, la Minerul Baia Mare. Pe atunci, formația evolua în campionatul regional. În două sezoane, formația a promovat, mai întâi, în "B", iar apoi în Divizia A, cu Birtalan în echipă. Acesta a fost aproape să nu fie primit la echipa băimăreană de către antrenorul Ion Tegeu, care declara că „jucătorii înalți sunt prostănaci”. Până la urmă, Birtalan l-a impresionat pe acesta, și a rămas la Baia Mare până în 1970. Tot la Baia Mare și-a cunoscut și actuala nevastă, care l-a confundat, mai întâi, cu Gheorghe Gruia, pe care Birtalan îl consideră cel mai mare handbalist român din toate timpurile.

În anul 1970, a ajuns la HC Steaua București, după ce a fost curtat și de marea rivală bucureșteană, Dinamo. A ales Steaua pentru a scăpa de stagiul militar și a rămas la formația bucureșteană până în 1985 (cu o singură întrerupere, între 1981 și 1983, când a evoluat pentru „satelitul” Stelei, Independența Carpați Mârșa.

La clubul militar a reușit succese importante, cum ar fi câștigarea de nu mai puțin de douăsprezece ori a titlului de campion al României la handbal și, mai important, Cupa Campionilor Europeni în 1977, după o finală în care bucureștenii au depășit, cu 21-20, campioana Uniunii Sovietice, ȚSKA Moscova. Era a doua finală de Cupă a Campionilor pentru Birtalan, după cea pierdută în 1971.

La Independența Carpați Mârșa, Birtalan a fost trimis împreună cu coechipierii săi Werner Stöckl și Gavril Kicsid. În primul sezon a reușit promovarea cu această echipă în prima divizie, iar apoi, în primul sezon în Divizia A, Carpați Mârșa a ocupat onorabilul loc 3, iar Birtalan a devenit golgheter al campionatului, la 34 de ani.

A fost readus imediat la Steaua, alături de care a mai câștigat două titluri de campion național, ultimul dintre ele la vârsta de 37 de ani. După ce în 1984 a fost aproape de a pleca la Grasshoppers Zürich, însă transferul nu s-a mai realizat deoarece se bănuia că Birtalan va pleca definitiv din țară, handbalistul a părăsit România în 1985, cu ajutorul lui Cristian Gațu, la Follonica, o echipă din liga secundă italiană.

La Follonica a fost antrenor-jucător și a reușit, în meciul decisiv al echipei sale pentru promovarea în prima ligă, un veritabil record mondial, marcând nu mai puțin de 34 de goluri din cele 39 ale formației sale. Acesta a fost apostrofat de conducătorul clubului după meci, deoarece acesta îl sfătuise înainte de partidă să nu se omoare prea tare cu firea. Abia după meci a înțeles că acesta nu avea destui bani pentru a ține echipa în primul eșalon.

ECHIPA NAȚIONALĂ

Ștefan Birtalan a debutat în 1966 la echipa națională de juniori, pentru care a evoluat în două partide. A urmat apoi o la fel de scurtă trecere la naționala de tineret - unde a evoluat în alte patru partide - înainte de a ajunge, în 1968, la vârsta de doar 20 de ani, la echipa națională de handbal a României.

Primul succes al lui Birtalan la echipa națională a venit repede, în 1970, la Campionatul Mondial jucat în Franța. Încă nu era un om de bază în echipa lui Nicolae Nedef, ceea ce s-a văzut și la al doilea succes al lui Birtalan sub tricolor, la Jocurile Olimpice din 1972, când România a câștigat bronzul, însă Birtalan a evoluat în doar o singură partidă.

În 1974 Ștefan Birtalan avea să fie unul din artizanii victoriei de la Campionatul Mondial jucat în Republica Democrată Germană. Ștefan Birtalan avea să fie și golgheterul competiției, marcând 43 de goluri, cu două mai multe decât ocupantul locului secund, japonezul Yoji Satohi, și cu 12 mai multe decât ocupantul poziției a treia, sovieticul Vladimir Maximov, viitorul campion olimpic de la Montreal.

A urmat perioada de invincibilitate a României, care între 1974 și 1977 nu a pierdut decât un singur meci, dar acela în finala competiției de handbal masculin din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal, finala pierdută împotriva Rusiei, scor 19-15. Totuși, Ștefan Birtalan a ieșit din nou golgheterul competiției, cu 32 de goluri marcate în 6 partide.

În 1980 a participat la cea de-a treia ediție a Jocurilor Olimpice, și s-a întors din nou cu o medalie, de data aceasta de bronz. În schimbul ei, a marcat 23 de goluri în cele șase partide. S-a retras de la națională în 1982, după ce a mai fost chemat la Campionatul Mondial din acest an datorită evoluțiilor excelente de la Independența Carpați Mârșa.

CARIERĂ DE ANTRENOR

Cariera de antrenor și-a început-o în Italia, unde a fost antrenor-jucător, iar apoi, la întoarcerea în România, a fost secundul lui Radu Voina la echipa Steaua. În paralel, a fost antrenor la echipa națională masculină de handbal - tineret. A devenit principal la Steaua în 1991, după plecarea lui Voina, rămânând la roș-albaștri până în 1994.

După aceea a ajuns în Qatar, unde a fost antrenorul coordonator al tuturor echipelor naționale de handbal ale acestei țări. Ironizat de către unele persoane din țară, care declarau că "a plecat să antreneze la cămile", Birtalan a reușit performanța ca, la campionatul de tineret din Argentina, din anul 1995, să reușească să învingă naționala României.

S-a întors apoi în țară, activând din nou ca principal la Steaua între 1999 și 2002, echipă cu care a mai reușit să câștige două titluri de campion și două cupe ale României, în 2000 și 2001. În 2002 a renunțat la antrenorat, din cauza unor probleme de sănătate, și a fost cooptat în staff-ul de conducere al secției de handbal a Stelei.

PALMARES

Ca jucător

  • Campion mondial la handbal (de două ori): 1970 și 1974
  • Vice-campion olimpic (o dată): Montreal 1976
  • Bronz Olimpic (de două ori): Munchen 1972, Moscova 1980
  • Câștigător al Cupei Campionilor Europeni la Handbal (o dată, cu Steaua): 1977
  • Campion al României (de 12 ori, cu Steaua): 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984, 1985
  • Câștigător al Cupei României (de 2 ori, cu Steaua): 1981, 1985
  • Campion mondial universitar (de 2 ori): 1973, 1975
  • Golgheter al Campionatului Mondial (o dată): 1974 (43 de goluri)
  • Golgheter al Jocurilor Olimpice (o dată): 1976 (34 de goluri)
  • Cel mai bun handbalist al lumii (de 3 ori): 1974, 1976 și 1977
  • Cel mai bun sportiv român (de 3 ori): 1974, 1976, 1977
  • Maestru emerit al sportului: 1974
  • Inclus în topul celor mai buni handbaliști din toate timpurile pe locul VII.

Ca antrenor

·        






















 

















1949 - S-a nascut Pedro Almodóvar, regizor spaniol de film. Pedro Almodóvar (n. 25 septembrie 1951, Calzada de Calatrava, Provincia Ciudad Real, Spania) este un regizor spaniol. La sfârșitul anilor 60 s-a mutat la Madrid. A lucrat timp de 12 ani ca asistent administrativ la Compania Națională de Telefoane. A debutat în activitatea cinematografică prin producția unor scurt metraje. Concomitent a jucat în trupa de teatru Los Goliardos și a scris pentru mai multe reviste underground, și i se publică unele din povestiri. De asemenea a cântat în grupul punk Almodovar & McNamara.
* 1951: Gheorghe Brega (n. 25 septembrie 1951, Drepcăuți) este un medic și politician din Republica Moldova, viceprim-ministru pentru probleme sociale al Republicii Moldova (din 30 iulie 2015). În perioada 30 octombrie 2015 – 20 ianuarie 2016 a asigurat interimatul funcției de prim-ministru. Anterior, din anul 2009 până la 31 iulie 2015, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul fracțiunii Partidului Liberal (PL). Gheorghe Brega s-a născut pe 25 septembrie 1951, în satul Drepcăuți, raionul Briceni, RSS Moldovenească. În perioada 1958-1968 a urmat școala medie din satul Drepcăuți, iar în anul 1974 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, fiind specializat în urologie-chirurgie-oncologie.
În 1972-1974 a fost asistent medical la Spitalul de urgență din Chișinău. Între 1974-1976 a lucrat ca medic internist și medic-chirurg urolog la Spitalul Clinic Municipal nr.1 din Chișinău, iar între anii 1976-1978 – medic urolog la Spitalul Clinic Municipal nr.2 din Chișinău. În perioada 1978-1983 a activat ca medic oncolog-urolog la Policlinica Institutului Oncologic din Republica Moldova, iar între 1983-1989 a fost medic oncolog-urolog în secția de procto-urologie a Institutului Oncologic din Republica Moldova. Din 1989 până în 2004 a fost șef al secției urologie din cadrul Institutului Oncologic din Republica Moldova, iar între 2004-2009 – medic chirurg-urolog la Centrul Sănătății Familiei “Galaxia”.[1]
Din 2009 până la 31 iulie 2015 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea fracțiunii Partidului Liberal. La 30 iulie 2015 a fost învestit în funcția de viceprim-ministru pentru probleme sociale al Republicii Moldova în Guvernul Streleț,[2] fiind înaintat la funcție din partea Partidului Liberal.[3] Conform prevederilor legale referitoare la compatibilitatea funcțiilor publice, a renunțat la funcția de deputat și la 31 iulie parlamentul a luat act de demisia sa.[4]
După ce pe 29 octombrie 2015, guvernul în frunte cu Valeriu Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură,[5][6] a doua zi, pe 30 octombrie, conform procedurii el și-a prezentat demisia în fața șefului statului, Nicolae Timofti,[7] iar acesta în scurt timp l-a desemnat drept premier interimar pe Gheorghe Brega. 
Gheorghe Brega
Gheorghe Brega (01).png
Gheorghe Brega în calitate de prim-ministru interimar al Republicii Moldova
·         1951Mark Hamill, actor american
·         1951 - S-a născut Burleigh Drummond, vocalist şi percuţionist american (Ambrosia).
·         1952: Christopher D'Olier Reeve[1] (n. 25 septembrie 1952 - d. 10 octombrie 2004) a fost un actor, regizor, producător, scenarist, autor și activist american, cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului "Superman". În mai 1995, în timp ce filma are loc un accident în care actorul, căzând de pe cal pe platourile din Charlottesville, rămâne paralizat de la gât în jos pentru toată viața. 
Christopher Reeve
C Reeve in Marriage of Figaro Opening night 1985.jpg
Reeve în 1985.

PărințiF. D. Reeve
Barbara Pitney Reeve (născută Lamb)
Căsătorit cuDana Morosini (1992–2004)
Copii(2 cu Exton; 1 cu Dana Reeve)
* 1954: Juan de la Cruz "Juande" Ramos Cano (n. 25 septembrie 1954 în Pedro MuñozCiudad Real, Spania) este un fost fotbalist spaniol și actualul antrenor al echipei ucrainene Dnipro Dnipropetrovsk.* 1955: Ion Crăciun (n. 25 septembrie 1955, în Constanța)[1] este un fost portar român, actual antrenor de handbal la echipa Corona Brașov[2] și fostul antrenor al echipei naționale de handbal pentru tineret a României
·         1955Karl-Heinz Rummenigge (n. 25 septembrie 1955 în Lippstadt) este un fost jucător de fotbal german.
* 1955: Zucchero este un cântăreț italian de muzică rock. vândut peste 40 de milioane de albume la nivel mondial[1] și a primit mai multe premii, printre care două premii World Music Awards, șase IFPI Europe Platinum Awards[2] și o nominalizare la Premiile Grammy 
Zucchero
Zucchero 03.JPG
Zucchero în Danemarca, 2007
·         1956Iuliu Nosa, politician român
·         1957Ioan Cindrea, politician român
* 1960: Dana Dembinski Medeleanu (n. 25 septembrie 1960,  comuna TulgheșHarghita) este o actriță de film și teatru română. Filmografie: * 1960: Igor Belanov (ucraineană Ігор Іванович Белановrusă Игорь Иванович Беланов), (n. 25 septembrie 1960) este un fost jucător de fotbal ucrainean. A primit Balonul de Aur în 1986. S-a născut în OdesaUcraina, atunci parte a URSS.
·         1961Heather Locklear, actriță și model american
·         1964Carlos Ruiz Zafón, scriitor spaniol
* 1965: Kenta Hasegawa (n. 25 septembrie 1965) este un fost fotbalist japonez.
* 1968: Dan Aurel Ioniță (n. 25 septembrie 1968) este un senator român, ales în 2012 pe listele PP-DD..
·       1968 - S-a născut Will Smith, actor și rapper american.

Willard Carroll “Will” Smith, Jr. (n. 25 septembrie 1968) este un actor, producător, rapper și compozitor american, nominalizat la premiile Oscar și Globul de Aur. De asemenea este artist hip-hop/R&B câștigător al mai multor premii Grammy. În aprilie 2007, revista Newsweek l-a numit „cel mai bun actor de la Hollywood”. Smith a cunoscut faima ca rapper sub numele de The Fresh Prince, la sfârșitul anilor 1980 și în serialul The Fresh Prince of Bel-Air. Printre cele mai notabile filme ale sale sunt Bad Boys și continuarea; Men in Black și continuarea; Independence Day; I, Robot; Ali; The Pursuit of Happyness; I Am Legend; Hancock și Seven Pounds. În 2008 revista Forbes l-a declarat cel mai bine plătit actor din lume.

Smith este considerat de Forbes cel mai profitabil actor în materie de generare a încasărilor pentru filme. Până în 2014, 17 din 21 de filme în care el a jucat un rol principal au acumulat la nivel global încasări de peste $100 milioane fiecare, cinci din ele având încasări de peste $500 milioane fiecare. Per total, până în 2014, filmele sale au încasat $6,6 miliarde la nivel global la office.

·         1969: Catherine Zeta Jones (n. 25 septembrie 1969) este o actriță britanică de film, ce joacă în principal în Statele Unite, laureată cu Premiul Oscar pentru prestația feminină din musicalul ChicagoZeta-Jones a copilărit în localitatea Mumbles din Țara Galilor. Tatăl ei Dai Jones a deținut o fabrică de dulciuri. Ea are doi frați David Jones și Lyndon Jones care lucrează în fabrica tatălui lor. Ca și copil ea a suferit din cauza unor tulburări respiratorii, fiind necesară o operație a traheii, care i-a lăsat pe gât o cicatrice. Catherine Zeta-Jones, este jumătate irlandeză și jumătate galeză. Ca și copil a dansat și cântat în corul școlii catolice din localitate. Ulterior a jucat în piese de teatru. La vârsta de 15 ani cu scopul de a deveni actriță se mută la Londra. La 17 ani printr-o împrejurare norocoasă este angajată la Musicals 42nd Street. În 1990 a fost un an în Franța unde va juca rolul principal Sheherazade, în filmul Les 1001 nuits.
Din viața ei privată la data de 18 noiembrie 2000 se căsătorește cu actorul Michael Douglas, care este cu 25 de ani mai în vârstă. Cu el are doi copii. După căsătorie în anul 2011, ajunge să fie internată într-o clinică de boli nervoase, ea suferind de tulburare bipolara. Michael Douglas, soțul ei, este bolnav de cancer, iar fiul ei vitreg este dependent de stupefiante. 
Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones Feb05.jpg
Catherine Zeta-Jones în 2005

Căsătorită cuMichael Douglas (2000-)
CopiiCarys Zeta[*] Modificați la Wikidata
* 1969: Shinji Tanaka (n. 25 septembrie 1969) este un fost fotbalist japonez.* 1972: Ana-Maria Negrilă (n. 25 septembrie 1972BucureștiRomânia) este o scriitoare contemporană de literatură fantastică și science fictionAna-Maria Negrilă este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, doctor în literatură veche, scriitoare și traducătoare. A debutat în 1993 cu povestirea Fragile în Jurnalul SF, iar prozele sale au obținut numeroase premii la concursurile de profil (inclusiv premiul Vladimir Colin pentru roman, 2008).[2] A fost membră a cenaclului String și a grupului Kult. A scris și publicat atât ficțiune, cât și non-ficțiune în numeroase reviste cum ar fi: Apostrof (revistă),[3] Anticipația CPSFEgoPHobiaArtPanoramaHaemus Revistë EvropianeArgos, revista String etc.. A scris proză fantastică, dar a fost o prezență activă și în cadrul mișcării cyberpunk din România[4]. A fost o colaboratoare constantă a Jurnalul SF, publicație ce „a provocat și întreținut coagularea celei mai importante mișcări în SF-ul românesc postcomunist, unind postmodernismul și cyberpunkul”[5]. A făcut parte din grupul Kult ale cărui volume, Cronicile sângeluiVremea demonilor (2001) și Radharc (2005), „ilustrează specia antologiei de grupare estetică, promovând, prin Ana-Maria Negrilă, Bogdan-Tudor Bucheru, Costi Gurgu, Florin Pîtea și Jean-Lorin Sterian, un SF de deliberată și programatică interferență cu domeniile fantasy și horror.”[6] A publicat numeroase povestiri în reviste și almanahuri de profil. Povestirea Trickster a fost publicată în Almanahul Anticipația, 1999-2000, Peșterile de fum ale timpului în Antologia Nemira, 1996, iar ultima sa povestire, Agentul galenic, parte a seriei Stelarium, a apărut în revista Știință & Tehnică nr.66, 2017.[7] A publicat în numeroase alte antologii printre care New Weird (ed. Ann & Jeff VanderMeer), unde povestirea sa De acum și până-n noapte s-a regăsit alături de proze semnate de China MievilleClive BarkerMichael Moorcock și alții. Povestirea Peșterile de fum ale timpului a fost tradusă în Nemira Anthology 1996 (Time’s Caves of Smoke), iar Camera (Dhoma) a apărut în Haemus Reviste Evropiane nr. 8, 2001. Povestiri: 
  • Agentul galenic, revista Știință & Tehnică nr. 66, 2017
  • Fragile, Lumi stranii, Editura Vremea, 2015[8]
  • Pangul albastru, Dincolo de Orizont. Povestiri Science Fiction, Volumul 1 (2015), Millennium Books, 2015.
  • Ora morții, Dincolo de noapte. 12 fețe ale goticului, Editura Millennium Books, 2012[9]
  • De acum și până-n noapte, The New Weird, Editura Millennium Books 2008.
  • De acum și până-n noapte, antologia Kult 3, Radhark, Millennium Press, 2005.
  • Povestea călătorului de la soare-apune, Alte lumi, alte legende, Editura Media Tech, Iași, 2002.
  • Cântecul zorilor, Cronicile sângelui (antologie Kult), editura ProLogos 2001[10]
  • Camera, Haemus Reviste Evropiane, nr. 8, 2001.
  • Copilăria lui Münchausen, România SF 2001, Editura ProLogos, 2001.
  • Lumina din adâncuri, Almanahul Nautilus, Editura Nemira, 2001.
  • Lumea de nisip, Arca îmblânzitorilor de fantome, editura EuroVida, 2000.
  • Trickster, Almanahul Anticipația, Editura Nemira,1999-2000.
  • Împăratul de înghețată, Ficțiuni nr.2/1998, Omnibooks.
  • Peșterile de fum ale timpului, Antologia science-fiction Nemira '96 Romane: Ana-Maria Negrilă a publicat mai multe romane și culegeri de povestiri: Orașul ascuns (Diasfera, 2005), Împăratul ghețurilor (Diasfera, 2006, Crux Publishing, 2018) pentru care a obținut premiul Vladimir Colin în 2008,[11] Cântecul zorilor și Lumile se prăbușesc (2015, ebook). În 2016, i-a apărut primul volum al seriei Stelarium, Regatul sufletelor pierdute (Crux Publishing), urmat la câteva luni de volumul al doilea, Ascensiunea stelară, iar în 2019 de al treilea volum, Agenții haosului,[12] apărut la aceeași editură. „Agenții haosului oferă un finis coronat opus, Ana-Maria Negrilă dovedind astfel că nu a avut intenția de a scrie volume peste volume până la epuizarea posibilităților subiectului (ceea ce ar fi făcut să planeze asupra Stelariumului marele risc al artificialului, căruia îi cad pradă atâția autori ai momentului), ci a creat firesc o frescă viabilă, pe care a preferat să o aștearnă pe hârtie în atâtea pagini câte erau necesare, fără digresiuni, dar și fără teama de amănunte. Rezultatul: o saga închegată, gata să reziste oricărei critici, adevărată arhitectură literară; probabil cea mai importantă realizare științifico-fantastică a ultimilor cinci ani, greu de concurat în anii care urmează, cu puține rivale în anii trecuți.”
* 1973: Bridget Marquardt (născut la Bridget Christina Sandmeier25 septembrie 1973) este o personalitate de televiziune, fotomodel și actriță americană. Ea este cel mai bine cunoscut pentru rolul ei din serialul de televiziune The Girls Next Door, care descrie viata ei ca una din prietenele lui Hugh HefnerMarquardt s-a născut în Oregon după ce familia ei s-a mutat acolo din California. La scurt timp după naștere, mama ei s-a mutat cu familia înapoi în California, în cazul în care Marquardt a fost ridicată. Părinții ei au divorțat mai târziu și mama ei, apoi s-a recăsătorit.
Marquardt a absolvit o facultate cu un grad asociat. Ea înmatriculați la universitate în Sacramento, California și a absolvit în 1998 cu un licențiat în comunicații și un accent pe relațiile publice. În 2001, ea a primit diploma de master ei în comunicații de la universitate. Ea a luat mai târziu, un curs de nivel de absolvent în jurnalism în UCLA, care a fost reprezentate pe primul sezon al The Girls Next Door, mai ales atunci când ea a trebuit să plece pentru a participa la examenul ei finală. La sfatul prietenilor care a sugerat ea pune pentru revista Playboy, Bridget a trimis o scrisoare Playboy întrebător cum să deveniți o Playmate. În 2001, Marquardt mutat la Los Angeles și a făcut de locuri de muncă locale, de modelare și roluri mici care acționează. După testare, fără succes, de două ori pentru Playboy, ea a fost invitata la Playboy Mansion și în curând a devenit regulat acolo. În octombrie 2002, după mai mult de un an de a vizita palat, ea a fost invitată să se mute într-și să devină una din prietenele lui Hugh Hefner.
Marquardt este inclus in serialul de televiziune The Girls Next Door pe E!, și a apărut cu Holly Madison și Kendra Wilkinson în trei se referă la a revistei Playboy, în noiembrie 2005, septembrie 2006 și martie 2008. Ea a apărut în mai multe filme, inclusiv o comedie de groază în care ea descrie un om de stiinta a face cercetare genetică pe iepuri. Ea a apărut într-un episod din Curb Your Enthusiasm împreună cu Madison și Hefner în 2005. Ea a apărut, de asemenea, ca ea impreuna cu Madison, Wilkinson și Hefner într-un episod din Entourage.
Marquardt a făcut aparitia ei finală în Playboy în februarie 2009, într-o fotografie nud răspândirea împușcat cu Madison și Wilkinson, care a fost touted ca un rămas bun de la The Girls Next Door. Marquardt a găzduit programul de televiziune Bridget's Sexiest Beaches pe Travel Channel, care a debutat în martie 2009 și sa încheiat după un sezon.
În aprilie 2010, Marquardt a anuntat planurile pentru seria realitate ei propria. Episod pilot va trage în luna aprilie și va acoperi viața ei, după Playboy Mansion și relația ei actuala. În martie 2011, Bridget a anunțat pe pagina ei de Twitter că canal E! a decis să nu ridica seria ei realitate, dar a declarat că ea se bucură de oportunități alte. În septembrie 2007, Marquardt a declarat că a fost căsătorit, dar separate și au fost trăiesc în Playboy Mansion din octombrie 2002. Potrivit interviu, sotul ei sprijinit mutarea ei la Los Angeles, care au rămas prieteni, și că acestea au fost în procesul de divorț. Într-un interviu decembrie 2008, Marquardt a declarat că ea a fost unic, iar la începutul lui ianuarie 2009, s-a raportat că ea a mutat din Playboy pentru a deveni persoana ei. 
Bridget Marquardt
Bridget Marquardt-D.jpg
* 1973: Tijani Babangida (n. 25 septembrie 1973Kaduna)[1] este un fost jucător de fotbal, mijlocaș originar din Nigeria.* 1976: Charlotte Ayanna (născută Charlotte Lopez; n. 25 septembrie 1976San JuanPuerto Rico) este o actriță americană de origine portoricană, care a fost adoptată la vârsta de 17 ani. In 1993 câștigă titlui de Miss Teen USA, și va studia la University of California
1976: Chiara Siracusa, cunoscută mai mult după mononimul Chiara, este o cântăreață malteză. Ea a reprezentat Malta la Eurovision 1998 (locul 3), la Eurovision 2005 (locul 2) și la Eurovision 2009 (locul 22). 
Chiara Siracusa
Chiara Siracusa (1).jpg
Chiara în 2011
* 1976: Armando Gonçalves Teixeira (pronounție în portugheză: /ɐɾˈmɐ̃du ɡõˈsaɫvɨʃ tejˈʃejɾɐ/, n. 25 septembrie 1976), cunoscut ca Petit, este un fost fotbalist internațional portughez, care activa ca mijlocaș defensiv.
* 1980: T.I. este un rapperproducător și actor american, pe numele său adevărat Clifford Joseph Harris, Jr. A devenit faimos în anul 2001, anul lansării albumului I'm SeriousS-a născut în orașul Atlanta,statul Georgia în anul 1980. Până la vârsta de 14 ani a fost arestat în mai multe rânduri pentru trafic de droguri, de unde și-a luat porecla "Rubberband Man". Copilăria și-a petrecut-o în cartierul Bankhead și a fost crescut de bunicii săi. 
T.I.
T.I. at Bumbershoot.jpg
T.I. la Festivalul Bumbershoot 2008
* 1981: Megumi Yamano (n. KurashikiJaponia)
* 1983: Daniel Márcio Fernandes, cunoscut ca Daniel Fernandes (n. 25 septembrie 1983EdmontonCanada) este un fotbalist aflat sub contract cu CFR Cluj.
* 1983: Yuhei Tokunaga (n. 25 septembrie 1983) este un fotbalist japonez.
* 1984: Siphiwe Tshabalala (n. 25 septembrie 1984) este un fotbalist sud-african care evoluează la clubul Kaizer Chiefs în Premier Soccer League, pe postul de mijlocaș stânga. El a marcat primul gol de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010, în meciul dintre Mexic și Africa de Sud.
·         1986Steve Forrest, baterist american (Placebo)
* 1986: Ryu Jun-yeol (n. 25 septembrie 1986Suwon) este un actor cunoscut pentru rolurile sale din dramele sud-coreene
Ryu Jun-yeol
181020 류준열 잠실 롯데월드몰 팬싸인회 5.jpg
·         1987Monica Niculescu, jucătoare română de tenis

* 1988: Iulia Managarova (n. 27 septembrie 1988, în Dniepropetrovsk) este o jucătoare ucraineană de handbal care joacă pentru clubul rusesc Rostov-Don și echipa națională a Ucrainei. Managarova evoluează pe postul de extremă dreapta.
* 1989: Constantin Mișelăricu (n. 25 septembrie 1989) este un fotbalist român.

* 1989: Fernanda França da Silva (n. 25 septembrie 1989, în São Bernardo do Campo)[1] este o handbalistă braziliană care joacă pentru clubul german SG BBM Bietigheim și echipa națională a Braziliei pe postul de extremă stânga.
Pe 26 februarie 2014, în timp ce se afla sub contract cu clubul austriac Hypo Niederösterreich, presa a anunțat că, începând din vara anului 2014, Fernanda da Silva va juca pentru echipa CSM București, care evoluează în Liga Națională.[2] În vara anului 2016, ea s-a transferat la clubul german SG BBM Bietigheim.
* 1991: Stine Bredal Oftedal (n. 25 septembrie 1991, în Oslo) este o handbalistă norvegiană care joacă pentru clubul francez Issy-Paris Hand[1] și echipa națională a Norvegiei pe postul de coordonator de joc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...