4. /27 NOIEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - ZIUA A TREISPREZECEA - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
PLĂCINTE
Fileuri
de heringi în foetaj
·
1kg
heringi;
·
500 g
făină;
·
400 g
margarină;
·
25 g
ulei;
·
20 ml
oţet;
·
Sare
Heringii se
spală, se scot fileurile şi se lasă în apă rece.
Din
făină, margarină, o lingură de oţet şi sare se prepară un foietaj obişnuit care
se taie în fâşii cu lăţimea de 4 cm ce se rulează în jurul fileurilor de hering
ce au fost scurse şi şterse cu un ştergar de in.
Se
aşază fileurile în tavă şi se coc la foc potrivit.
B.
SALATE
Salată
de peşte afumat
·
300 g
peşte afumat;
·
800 g
mere;
·
300 g
ceapă;
·
200 g
franzelă;
·
400 g
maioneză de post;
·
Sare
Se scot
fileurile peştelui şi se trec de două ori prin maşina de tocat, împreună cu
merele curăţate de coajă şi seminţe, ceapă şi franzela.
Se adaugă
maioneza de post, se amestecă bine şi se aranjează salata pe un platou.
Poate fi servită
ca atare sau ca umplutură pentru roşii.
Maioneză
de post 1
·
2 ceşti
apă;
·
½ ceaşcă
făină;
·
½
lingură oţet;
·
1
linguriţă zahăr;
·
1
linguriţă muştar;
·
Sare;
·
1 ceaşcă
ulei;
·
Zeama de
la o lămâie;
·
1 – 2
linguri apă foarte rece
Într-o
crăticioară se pune făina cu apa caldă şi se amestecă continuu până devine o
cremă groasă.
După ce se
răceşte se amestecă cu mixerul adăugând pe rând: oţetul, zahărul, muştarul,
sarea şi, la sfârşit, puţin câte puţin, alternativ, uleiul şi zeama de lămâie.
Pe parcurs se adaugă câte puţină apă foarte rece.
Maioneză
de post II
·
1
ţelină;
·
1 ceaşcă
ulei;
·
Zeama de
la o lămâie;
·
2
linguriţe muştar;
·
2
linguri apă foarte rece
Se curăţă ţelina
şi se fierbe bine în apă cu sare.
După
ce se răceşte se pasează într-un castron şi, amestecându-se cu lingura de lemn
sau cu mixerul, se adaugă puţin câte puţin uleiul, zeama de lămâie şi muştarul.
Pe
parcurs se adaugă şi câte puţină apă foarte rece.
Maioneză de post
III şi IV
Se prepară la fel ca maioneza de
ţelină folosind în loc de ţelină un cartof mare fiert, pentru varianta III, sau
o ceaşcă de fasole boabe bine fiartă, pentru varianta IV.
C.
SOSURI
Sos
suedez
·
1,5 kg
mere acre;
·
200 ml
vin alb;
·
260 g
maioneză de post II sau III;
·
100 g
hrean;
·
Sare
Se curăţă merele
de coajă şi de seminţe, se taie în patru şi se pun într-un vas. Peste ele se
toarnă vinul, se acoperă şi se fierb înăbuşit.
Se strecoară şi
se pasează obţinându-se un piure, care se fierbe până scade la jumătate.
Se lasă să se
răcească şi se adaugă maioneza şi hreanul ras. Se potriveşte de sare.
Se poate servi
cu cartofi la cuptor sau cu piure de cartofi.
D.
BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă
de capete şi cozi de peşte
·
1,5 kg
capete şi cozi de crap;
·
150 g
morcovi;
·
50 g
albitură;
·
100 g
ţelină;
·
200 g
ceapă;
·
700 g
roşii;
·
150 g
ulei;
·
2
legături verdeaţă;
·
1,5
litri zeamă de varză;
·
Sare
Se taie
zarzavatul în cuburi, ceapa se toacă mărunt, se călesc împreună în ulei, se
sting cu apă şi se pun la fiert.
Când zarzavatul
este aproape fiert se adaugă roşiile, curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe cât
şi zeama de varză ce a fost fiartă separat.
Se potriveşte
gustul de sare.
Capetele de
peşte se curăţă de solzi, se scot branhiile şi osul amar, iar cozile se curăţă
de solzi, se spală în mai multe ape, se adaugă în ciorbă şi se fierb circa 10
minute.
La sfârşit se
adaugă şi verdeaţa tocată.
Ciorbă
de peşte
·
1 kg
peşte;
·
150 g
morcovi;
·
50 g
pătrunjel;
·
100 g
ţelină;
·
150 g
ceapă;
·
100 g
ulei;
·
250 g
roşii;
·
50 ml
oţet;
·
1 legătură
pătrunjel verde;
·
1
legătură leuştean verde;
·
Sare
Morcovii,
pătrunjelul şi ţelina se taie julien, ceapa se toacă mărunt şi se călesc
împreună în ulei, se adaugă apă şi se lasă să fiarbă circa 30 minute.
Se potriveşte
gustul de sare şi cu oţet se acreşte.
Se adaugă
peştele ce a fost curăţat şi tăiat în bucăţi şi se lasă să fiarbă circa 10
minute.
La sfârşit se
adaugă roşiile tăiate bucăţi şi verdeaţa tocată mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Crap la
cuptor
·
1, 3 –
1,5 kg crap;
·
125 g
ulei;
·
100 g
bulion;
·
25 g
usturoi;
·
1 kg
roşii;
·
100 g
lămâie;
·
200 ml
vin alb;
·
Piper;
·
Sare
Crapul se
curăţă, se spală, se dă cu sare şi piper şi se freacă cu usturoi.
Se aşază într-o
tavă cu ulei, se toarnă bulionul diluat cu apă şi amestecat cu mujdei de
usturoi şi se dă la cuptor, stropindu-se din când în când cu sosul format.
Când este
aproape gata se aşază peste peşte felii de lămâie, iar de jur împrejur roşiile,
se toarnă vinul şi se dă vasul din nou la cuptor pentru încă 15 minute.
File de
cod prăjit
·
1 kg
cod;
·
125 g
ulei;
·
100 g
lămâie;
·
75 g
făină;
·
Piper;
·
Sare
Se decongelează
peştele, se spală în mai multe ape, se scot fileurile şi se lasă în apă 30
minute.
Se scurg, se
trec prin zeamă de lămâie, se condimentează cu piper şi sare, se dau prin făină
şi se prăjesc în ulei fierbinte.
Macrouri
la tavă
·
1,2 kg
macrouri;
·
100 g
ulei;
·
100 g
lămâie;
·
Sare
Macrourile se
curăţă, se spală, se sărează şi se ung bine cu ulei.
Se
aşază într-o tavă cu ulei, se adaugă puţină apă şi se dă tava la cuptor pentru
circa 20 minute.
La
servit se adaugă zeama de lămâie.
F.
DULCIURI
Îngheţată
de lămâie
·
1 pahar
zeamă de lămâie;
·
2
linguriţe coajă rasă de lămâie;
·
Sirop;
·
½ litri
apă;
·
200 g
zahăr
Se fierbe
siropul timp de 5 minute.
Se
lasă să se răcească şi se adaugă zeama şi coaja de lămâie.
Se
aşază compoziţia într-o formă de îngheţată şi se pune în congelator.
Baclava
·
2
pachete foi de plăcintă;
·
2 ceşti
margarină sau ulei;
·
500 g
nucă măcinată;
·
2
linguri scorţişoară
Sirop:
·
2 ceşti
zahăr;
·
2 ceşti
apă;
·
2
linguri miere;
·
1
linguriţă scorţişoară;
·
½
linguriţă cuişoare
Într-o tavă
potrivită ca mărime şi unsă cu ulei se pun 4 foi de plăcintă, ungându-se cu 2
linguri de ulei fiecare foaie în parte.
Se
păstrează alte 4 foi pentru a se pune deasupra, iar restul foilor se pun una
câte una, ungându-se şi presărând între ele din amestecul de nucă şi
scorţişoară.
Cele
4 foi de deasupra se ung şi ele fiecare în parte.
Se
stropeşte cu puţină apă foaia de deasupra şi se coace baclavaua la foc potrivit
o oră.
Între
timp se pregăteşte siropul, prin fierberea timp de 5 minute a ingredientelor
pentru sirop.
După
ce baclavaua se răceştew, se toarnă pe toată suprafaţa ei siropul fierbinte.
Tort cu nucă şi
gem
·
1 ceaşcă
făină;
·
1 ceaşcă
zahăr;
·
1 ceaşcă
margarină sau ulei;
·
1 ceaşcă
nucă măcinată;
·
1 ceaşcă
apă;
·
10 g
sare;
·
1 borcan
mic gem
Se face un aluat
din făină, zahăr, margarină (ulei), apă şi jumătate din nucă, care se ţine o
oră la frigider.
Se
separă aluatul în 5 părţi egale şi se coc foi pe fundul tăvii.
Se
montează tortul folosind drept cremă gem amestecat cu restul de nuci.
Se
poate glasa cu cremă de lămâie sau glazură de ciocolată.
Cremă de lămâie
·
Zeama de
la 3 lămâi;
·
Coaja
rasă de la o lămâie;
·
½ litri
apă;
·
¼ litri
vin alb;
·
5
linguri zahăr;
·
4
linguri fulgi porumb
Se amestecă
toate ingredientele, se pun la foc mic cu multă grijă să nu se lipească până
când crema se leagă.
Se
ţine la frigider înainte de a se consuma ca atare sau se foloseşte pentru
glasarea tortului.
Glazură de
ciocolată
·
2 – 4
linguri cacao;
·
1 ceaşcă
zahăr pudră;
·
½
linguriţă ulei;
·
3 – 4
linguri apă caldă
Se amestecă
zahărul cu cacao şi se adaugă câte o lingură apă, se amestecă continuu până se
obţine o cremă groasă.
Se
adaugă uleiul.
Crema
obţinută se foloseşte drept glazură pentru garnisit checuri şi prăjituri sau
torturi, înainte ca ele să se răcească complet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu