sâmbătă, 26 noiembrie 2022

 9. /27 NOIEMBRIE 2022 - TEATRU/FILM


DINA COCEA

Dina Cocea
Dina Cocea.jpg
Date personale
Nume la naștereMaria Constantina Cocea
Născută27 noiembrie 1912
BucureștiRomânia
Decedată (95 de ani)
BucureștiRomânia
ÎnmormântatăCimitirul Bellu[2][3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardicModificați la Wikidata
PărințiNicolae Cocea și Florica Mille
Frați și suroriTanți Cocea
Căsătorită cuMihai Brediceanu
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
profesoară universitară[*]
actriță de teatru[*]
actriță de film Modificați la Wikidata
Roluri importante1. Neamul Șoimăreștilor - Doamna Elisabeta Movilă
2. Ștefan cel Mare -sultana Mara Branković
Debut1935 - Yvette în „Adevăratul Iacob” la Teatrul „Comedia” din București
Alte premii
1962 - Artist Emerit
1967 - Ordinul Muncii Clasa a II-a
1967 - Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a
2002 - Ordinul național Steaua României
Doctor honoris causa al IATC
Prezență online

Maria Constantina (Dina) Cocea (n. 27 noiembrie 1912București – d. 28 octombrie 2008București) a fost o actriță română. A desfășurat o prestigioasă activitate teatrală la Teatrul Național București și Teatrul Național Radiofonic, având apariții rare, dar memorabile, pe micul sau marele ecran.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Fiică a scriitorului N.D. Cocea și a Floricăi Mille (fiica lui Constantin Mille), Dina Cocea s-a născut la București la data de 27 noiembrie 1912. Sora ei a fost viitoarea actriță Tanți Cocea (1909-1990).

Studiile de actorie le-a absolvit la Paris. Debutul teatral a avut loc tot la Paris, în anul 1934[4]. Debutul în România și l-a făcut la Teatrul „Comedia” din București, în 17 ianuarie 1935, cu piesa de teatru „Adevăratul Iacob”, în rolul dansatoarei Yvette, alături de George Timică.

Pe marile ecrane a apărut pentru prima dată în 1934, într-un rol din filmul La jeune fille d'une nuit[5]. Debutul în filmul românesc s-a produs în 1939, în filmul O noapte de pomină, după care au urmat apariții în filmele Neamul ȘoimăreștilorȘtefan cel Mare - Vaslui 1475Mușchetarul român sau Iancu Jianu haiducul.

Unii apropiați au afirmat că Dina Cocea a frecventat intimitatea baronului Manfred von Killinger (în perioada cât acesta a fost ambasador al Germaniei în România), apoi pe cea a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (cu care ar fi avut o legătură discretă).[6][7]

Între anii 1941-1949 a fost director la Teatrul Nostru și la Studioul Teatrului Nostru, iar în perioada 1952-1962 a fost decan al Facultății de Teatru. Începând din 1956, a reprezentat România la congrese internaționale sau la manifestările organizate de ONU și UNESCO. Între anii 1979 și 1989 a fost președintele Asociației Oamenilor de Artă din Instituțiile Teatrale și Muzicale. Dina Cocea a fost deputat în Marea Adunare Națională în perioada 1965-1969.[8]

De-a lungul timpului, Dina Cocea a jucat în peste zece filme de lung-metraj, a avut peste o sută de roluri în spectacole de teatru, teatru radiofonic și teatru pentru televiziune. A avut o prodigioasă activitate eseistică și publicistică, scriind nenumărate articole de sinteză, critică și cronică dramatică în presa de specialitate autohtonă și din străinătate.

Între anii 2001 și 2008 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București.

Pentru activitatea sa deosebită i-a fost conferit titlul de Doctor honoris causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

A încetat din viață cu o lună înainte de a împlini vârsta de 96 de ani.[9]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

A fost distinsă cu Ordinul Muncii clasa a II-a (1953) „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”[10] și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”[11] și clasa I (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[12]

A primit titlul de Artist Emerit (1962).[13]

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit Dinei Cocea la 29 noiembrie 2002 Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.[14]

Filatelie[modificare | modificare sursă]

Portretul actriței Dina Cocea, pe o marcă poştală emisă în anul 2006
  • Seviciile poștale ale României au pus în circulație, în anul 2006, o marcă poștală, cu valoarea nominală de 1,50 lei, purtând portetul actriței Dina Cocea, în seria Mari actori români contemporani.










NINETA GUSTI




Nineta Gusti, actriță română de teatru și film
Biografie Nineta Gusti
Nineta Gusti (n. 14/27 noiembrie 1913Iași - d. 4 iunie 2002Crevediajudețul Dâmbovița) a fost o actriță română de teatru și film. A primit titlul de Artist Emerit.
A copilărit la Vălenii de Munte, în casa pictorului Nicolae Tonitza. Casa copilăriei sale a făcut-o apoi să-și dorească să aibă și ea o casă la țară.[1]
A urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din București, având-o ca profesoară pe Lucia Sturdza-Bulandra. După absolvire, a fost actriță la teatrele ArmateiBulandraNottara și Teatrul de Comedie. A jucat în spectacole precum Steaua fără nume de Mihail SebastianTrei surori de Anton CehovSlugă la doi stăpâni de Carlo GoldoniOmul cu mârțoaga de George CiprianMoș Goriot de Honoré de BalzacCăsătoria de Nikolai Gogol, Casa cu două intrări de Pedro Calderón de la BarcaFilumena Marturano de Eduardo De FilippoDoctor fără voie de Molière etc. A interpretat roluri și în piesele de teatru radiofonic.
Actrița a afirmat că teatrul a fost marea ei iubire: „la teatru mă simțeam ca la mine acasă; era meseria mea; erau rolurile mele care îmi aparțineau și mi-au fost toate la fel de dragi. Deși aveam emoții puternice de fiecare dată, n-am zbârcit-o niciodată”.[1]
Nineta Gusti a debutat în cinematografie cu un rol în filmul Doi vecini (1959) regizat de Geo Saizescu. A fost căsătorită timp de 15 ani cu actorul Radu Beligan, cu care nu a avut copii. Vorbind despre căsătorie, ea a afirmat următoarele: „cât despre căsătorie, eu nu am ținut niciodată la asta și nici nu cred în ea. Am fost împreună 15 ani cu Radu Beligan, dar nu mai știu câți dintre anii ăștia am fost căsătoriți; noi am fost 15 ani împreună”.[1]
A primit titlul de Artist Emerit (anterior anului 1960). A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[2]
Actrița a părăsit Bucureștiul prin 1970, mutându-se la Crevedia, unde a locuit într-o casă țărănească cu curte. Avea în fața casei o grădiniță cu flori pe care o îngrijea. În ultimii ani, a dus un trai mai greu: uneori nu a avut nici măcar lemne cu care să-și încălzească soba, iar acoperișul casei s-a ruinat. UNITER-ul îi trimitea în fiecare lună pachete cu alimente, iar la Gala Artiștilor din 2001 a fost premiată cu 80 de milioane de lei vechi. În februarie 2002 a suferit o pareză, fiind țintuită la pat și trebuind să renunțe la fumat. Vorbind despre moarte cu o lună înainte de deces, Nineta Gusti a spus: „eu nu cred în moarte, ci în plecare; o să plec pe o planetă cu oameni mai buni și mai frumoși care să se iubească între ei”
Filmografie
·         Doi vecini (1959) - soția avocatului Theodorescu-Fălciu
·         Avalanșa (1959)
·         Bădăranii (1960) - bucătăreasa
·         La tribunal (film TV, 1962)
·         Doi baieti ca piinea calda (1962)
·         Un surâs în plină vară (1963)
·         Balul de sâmbătă seara (1968)
·         Canarul și viscolul (1969)
·         Petrecerea (film TV, 1970)
·         Ciuta (film TV, 1970)
·         Puterea și adevărul (1971)
·         Idolul și Ion Anapoda (1971)
·         Parașutiștii (1972)
·         Metamorfoze (1972)
·         Astă seară dansăm în familie (1972) - mama lui Mimi
·         Ultimul cartuș (1973) - doamna Evelyne, patroana bordelului
·         Operațiunea Monstrul (1976) - mama lui Corneliu
·         Râul care urcă muntele (1977)
·         Eu, tu, și... Ovidiu (1977) - călătoarea în vârstă
·         Iată femeia pe care o iubesc (1981)
·         Șantaj (1982)
·         De dragul tău, Anca! (1983)
·         Singur de cart (1983)
·         Liliacul înflorește a doua oară (1988) - Bunica



CRISTINA STAMATE
Cristina Stamate
Cristina Stamate.jpg
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Decedată (71 de ani)[1] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia[1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiaccident vascular cerebral Modificați la Wikidata
Căsătorită cuDan Ivănescu[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București
Prezență online

Cristina Stamate (n. BucureștiRomânia – d. ,[1] BucureștiRomânia[1]) a fost actriță română de filmradioteleviziunescenă și voce.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Este fiica actorului Cristian Stamate și a Cătălinei (n. Rusu), S-a căsătorit la vârsta de 20 de ani în 1966 cu actorul Dan Ivănescu, fiind căsătorită cu acesta timp de 11 ani, până la decesul lui în 4 martie 1977. Și după căsătorindu-se în 1979 cu Zanfir Pop, fiind căsătorită cu acesta 20 ani, până la decesul lui în 30 decembrie 1999 și după cu Ticu Dumitrescu până în 2014.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Teatru[modificare | modificare sursă]

Teatrul de Revistă Constantin Tănase

  • Arca lui Nae și Vasile
  • Bufonii regelui
  • Dai un ban, dar face
  • Idolul femeilor
  • Nimic despre papagali
  • Poftă bună lui Tănase
  • Revista revistelor
  • Te aștept diseară pe Lipscani
  • Ura... și la gară
  • Vara nu-i ca iarna

Teatrul Național de Televiziune

  • Evantaiul

Teatrul Național Radiofonic

  • Scene din viața lumii mari
  • Stăpânul tăcerii


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...