vineri, 2 decembrie 2022

 1. /3 DECEMBRIE 2022 - ISTORIE PE ZILE:  Evenimente; Nașteri 


Evenimente

·         915: Papa Ioan al X-lea il incoroneaza pe  Berengario de Friuli imparat al Imperiului Carolingian. Berengario de Friuli (845 - 7 aprilie 924) a fost margraf de Friuli  din 874 până între 890-896, Rege al Italiei si  din 887 și împărat al Imperiului Carolingian  din 915 până la moartea sa. În ciuda tilului imperial, Berengario nu reușește să își exercite puterea în întreg Imperiul. Spre sfârșitul domniei sale este acuzat de incompetență și a fost atacat de trupele lui Rudolf al II-lea de Burgundia  care l-au invins  în 923, Berengario fiind detronat de facto, în 924 murind, fiind ucis de unul dintre oamenii săi.
·         1800: Lângă München, armatele franceze conduse de Jean Moreau au repurtat o victorie decisivă în fața unei coaliții austro-bavareze în bătălia de la Hohenlinden din cadrul Războiului celei de a Doua Coaliții Jean Victor Marie Moreau (n. 14 februarie 1763 – d. 2 septembrie 1813) a fost un general francez care l-a ajutat pe Napoleon Bonaparte să ajungă la putere, dar care mai târziu i-a devenit rival.
·         1818Illinois a devenit cel de-al 21-lea stat al SUA.
·         1860: Se încheie Convenţia telegrafică cu Rusia, prima convenţie internaţională a Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei prima convenţie internaţională a Principatelor Unite cu o tara vstrăină. Convenţia a intrat în vigoare la 1 februarie 1862.
·         1861Alexandru Ioan Cuza anunță, cu prilejul deschiderii Camerelor, că „Înalta Poartă, precum și toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor.

·         1864: Apare Decretul organic privitor la înfiinţarea unei autorităţi sinodale centrale pentru afacerile religiei române. Decretul prevedea autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, legătura cu Patriarhia ecumenică de la Constantinopol păstrându-se doar sub raportul dogmei (a fost aplicat, în fapt,  în 1872, ca urmare a Legii din 19/31.XII.1872). Patriarhia din Constantinopol va recunoaşte oficial autocefalia BOR abia în 1885).
·         1865: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza  promulgă legea de organizare a serviciului de poştă şi telegraf în România.
·         1880 - Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepot de frate al lui Carol I, este desemnat moştenitor prezumtiv al tronului României.

·         1892: Regele României, Carol I, şi regina Marii Britanii, Victoria, semneaza tratatul privitor la căsătoria principelui Ferdinand, moştenitor al Tronului României, fiul lui Leopold, prinţ de Hohenzollern-Sigmaringen, şi al Antoniei, infanta Portugaliei, nepot de frate al regelui Carol I, cu Maria, principesă de Marea Britanie şi Irlanda, fiica Mariei Aleksandrovna (fiica ţarului Alexandru al II-lea) şi a lui Alfred, duce de Edinburgh (al doilea fiu al reginei Victoria).
·         1901: S-a înființat societatea „Tinerimea artistică” de către pictorii Ștefan LuchianNicolae VermontConstantin Artachino,Gheorghe Petrașcu ș.a.; gruparea milita pentru o artă realistă, pentru subiecte luate din viața țăranilor, a oamenilor de rând.
·         1912: S-a incheiat primul Razboi Balcanic prin semnarea unui tratat de pace intre Bulgaria, Grecia, Muntenegru si Serbia, pe de o parte, si Turcia, de cealalta parte. 
·         1917: Este inaugurat podul Quebec, la vest de orașul cu același nume, a cărui proiectarea și construcție a durat două decenii.
·         1920Geneva: Este semnat Protocolul privind constituirea Curții Permanente de Justiție Internațională cu sediul la Haga.
·         1927: Se lansează primul film cu Stan și BranPutting Pants on Philip.
·         1931: La Moscova, se desfăşoară lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist din România. Alexandru Ştefanski (Gorn), membru al Partidului Comunist Polonez, este numit secretar general al partidului. (3-4 decembrie). La acea dată, partidul număra 1500 de membri. În hotărârile Congresului sunt menținute vechile teze sau introduse unele noi, îndreptate împotriva intereselor naționale. Privind problema națională a României și sarcinile P.C.R., congresul adoptă o rezoluție de 7 puncte. Astfel, România era prezentată ca fiind un stat multinațional, care subjugă națiunile, acuzată de exploatare colonială a provinciilor și de pregătirea unui război împotriva Uniunii Sovietice. Spre exemplu, punctul 5 stipula: Imperialismul român, încercând să zdrobească mișcarea revoluționară printr-o sălbatică teroare albă, se silește în același timp să-și întărească baza sa în regiunile ocupate, ducând o politică activă de colonizare și românizare. […] În Basarabia, imperialismul român se silește să-și întărească poziția sa prin românizarea intensivă a moldovenilor, care au fost declarați drept „români“. Masele largi ale țărănimii moldovenești și ale micii burghezii orășenești sunt tot așa asuprite ca și populația rusă, ucraineană și evreiască. Burghezia română singură n-are câtuși de puțină încredere în acești „români“ declarați de dânsa[…].(Documente din Istoria Partidului Comunist din România, vol. III, 1929–1933, Editura de Stat pentru Literatură Politică, București, 1956, p. 371–377)[5]. De aceea, România era pregătită de o revoluție burghezo-democratică, dar care trebuia să fie condusă nu de burghezia națională, ci de proletariat în alianță cu țărănimea. Se arată că numai în alianță cu URSS, țara își putea rezolva problemele și putea deveni o națiune industrială modernă. În cadrul Congresului, Comitetul Central este restructurat, la conducere este impus Alexander Ştefanski-Gorn, comunist de origine poloneză, care a condus P.C.R. în perioada 1931-1936. În continuare împărţite între fracţiunea din interior şi cea aflată la Moscova: pe lângă veterani ca Boris Ştefanov sau Elena Filipovici, apar (sau reapar) Lucreţiu Pătrăşcanu, Remus Koffler, losif Chişinevschi, Vasile Luca, losif Rangheţ, Leonte Răutu sau Mihai Roller. In ţară se  afirma o noua generaţie de comunisti: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Miron Constantinescu, Alexandru Bârlădeanu, tanarul Nicolae Ceauşescu, ş.a.
·         1934: A fost înființat Spitalul de Urgență, actualul Spital de Urgență Floreasca.
·         1941Al doilea război mondialStalin îi spune lui Wladysław Sikorski că anumiți ofițeri polonezi de pe teritoriul URSS lipsesc, probabil pentru că au evadat în Manciuria. Istoricii vor dovedi mai târziu că ofițerii fuseseră asasinați la ordinul liderului sovietic.
·         1949: Decret privind înființarea Camerei de Comerț Exterior a României.
·         1963 - Guvernul roman si belgian ridica legatiile lor la nivel de ambasada.
·         1967: Într-un spital din Cape Town, chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplantde inimă din lume. Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, un bărbat de 53 de ani, va muri 18 zile mai târziu de pneumonie, din cauza sistemului imunitar slăbit. 

·         1971 - La Montreaux, in Elvetia, a luat foc acoperisul salii in care concertau Frank Zappa & The Mothers Of Invention. Episodul este descris in “Smoke On The Water” – Deep Purple.
·         1971: Armata pakistaneză a atacat India, declanșând Războiul Indo-Pakistanez din 1971.
·         1973Nicolae Ceaușescu ajunge în Statele Unite pentru o vizită oficială. Va fi primit cu toate onorurile posibile. Ceaușescu își dorea obținerea clauzei națiunii celei mai favorizate, ce presupunea facilități vamale pentru produsele românești importate de SUA. Mai dorea, de asemenea, un credit de 500-600 milioane de dolari, pe termen lung, cu o dobândă de 2%. Creditul, a spus Ceaușescu la Washington, urma să fie folosit de România pentru achiziționarea unor tehnologii americane necesare industriei românești. Va părăsi SUA fără să obțină clauza și împrumutul.
·         1973Programul PioneerPioneer 10 trimite înapoi pe Terra prima imagine de aproape a planetei Jupiter.
·         1976: A avut loc o încercare de asasinat asupra lui Bob Marley. A fost împușcat de două ori însă a cântat în concert două zile mai târziu.
·         1977: A fost inaugurat Muzeul Județean Botoșani.
·         1977: Au fost inaugurate lucrările de construcție a sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier II de la Drobeta-Turnu Severin. 

·         1979: Ayatollahul Ruhollah Khomeini devine primul Lider Suprem al Iranului.
·         1979 - 11 spectatori au fost calcati in picioare la un concert The Who, in Riverfront Colosseum, Cincinnati.
·         1987: Adunarea Generală a ONU adoptă rezoluții inițiate de România privind reducerea bugetelor militare, reglementarea pașnică a diferendelor dintre state, dezvoltarea bunei vecinătăți.
·         1989: Presedintele american George W. Bush si cel sovietic, Mihail Gorbaciov, au indicat, dupa o intalnire istorica avuta pe o barca langa coasta malteza, ca Razboiul Rece ar putea lua sfarsit cat de curand. 
·         1990: Asociatia Ziaristilor din Romania s-a solidarizat cu Sindicatul liber din RTVR si cu Dumitru Iuga. Sindicatul protestase anterior fata de modul discretionar in care era condusa Televiziunea. 
·         1993: A început să emită, la București, „Radio Romantic”. La început s-a numit Radio Antena1.
·         1996: Ion Iliescu a devenit presedintele de onoare al Confederatiei Nationale a Revolutionarilor din Romania (CNRR). 
·         1997: In orasul canadian Ottawa, reprezentanti ai 121 de state au semnat un tratat privind interzicerea fabricarii de mine antipersonal. Statele Unite, China si Rusia au refuzat insa sa semneze acest document. 
·         1998: Banca franceză „Société Générale” este desemnată câștigătoarea licitației organizate de Fondul Proprietății de Stat pentru privatizarea Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD). „Société Générale” a cumpărat 51% din acțiunile BRD pentru 200 de milioane de dolari.
·         1998: Presedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea privind inregistrarea fiscala a platitorilor de taxe si impozite. 
·         1999: Tori Murden a devenit prima femeie care a traversat singura intr-o barca Oceanul Atlantic, dupa o calatorie de 81 de zile. 
·         2000 - Bulgaria a fost eliminata din randul statelor care au nevoie de vize pentru a calatori in spatiul european.
·         2008 - Bombele cu fragmentare au fost declarate oficial ilegale. Circa 100 de ţări s-au reunit pentru a semna un tratat ce interzice bombele cu fragmentare, devastatoare pentru civili.
·         2014: Agenția spațiu japoneza JAXA,a  lansat din Centrul Spatial Tanegashima  nava spațiala  Hayabusa 2, cu  misiunea de  a colecta mostre de roci de pe un asteroid.



Nașteri

·         1368: S-a nascut regele Charles al VI-lea al Franţei; (d. 21.10.1422). Cunoscut și ca Charles le Fou („Carol cel Nebun”), regele avea probleme psihice serioase. Se pare că suferea de schizofrenie paranoida paranoidă. Una din cauze ar putea fi de natură genetică: mama sa, Jeanne de Bourbon, avusese, în 1373, timp de mai multe luni, un acces de nebunie. Printre bizareriile sale de comportament se poate menționa faptul că avea iluzia că este din sticla motiv pentru care hainele sale aveau cusute bare metalice pentru a-l proteja în cazul unei eventuale căderi. Crizele lui de nebunie au început în 1392 și au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine Anglia și Burgundia. Până la sfârșitul domniei sale o mare parte din Franța, a fost sub ocupație străină.
·         1447: S-a nascut sultanul otoman Baiazid al II-lea (d. 26 mai 1512), fiul sultanului Mahomed al II-lea . A domnit în perioada 1481 – 1512. În războiul dus împotriva Moldovei, în timpul lui Ștefan cel Mare, a ocupat Chilia și Cetatea Albă (1484). Pe 25 aprilie 1512 a fost  detronat de o răscoală a ienicerilor, conduși de fiul său Selim I, și asasinat prin otrăvire.
·         1596: S-a născut Nicola Amati, lutier italian (d. 1684). Niccolo Amati, (3 December 1596 – 12 April 1684), cel mai cunoscut membru al celebrei familii de lutieri Amati din Cremona; a fost maestrul lui Antonio Stradivari şi al lui Giuseppe Guarneri. A construit mai mult de 1 000 de instrumente din care au rămas circa 650; (m. 12 aprilie 1684).
·         1755: S-a nascut Gilbert Stuart, pictor american. 
·         1764: S-a nascut Ducesa Augusta de Brunswick-Wolfenbüttel (d. 1788)
·         1838Prințesa Louise a Prusiei, Mare Ducesă de Baden (d. 1923)
·         1838 - S-a născut Cleveland Abbe, fondatorul serviciului meteorologic al SUA (m. 28 octombrie 1916)
* 1844: Nicolae Cena (n. 3 decembrie 1844Mehadiacomitatul Caraș-Severin; d. 14 martie 1922Mehadia) a fost un Feldmarschalleutnant al Armatei Imperiale și Regale Austro-Ungare, apoi general de divizie în România Mare, director al stațiunii Băile Herculane și arheologNicolae Cena provenea dintr-o veche familie din Macedonia românească venită pe la începutul secolului al XVII-lea în Banat. Tatăl său a fost locotenentul de grăniceri Nistor Cena. A fost rudă apropiată cu generalul Traian Doda (1822-1895). 

În Austro-Ungaria

Bătălia de la Königgrätz 1866
Cena a urmat mai întâi Școala Militară Grănicerească din Caransebeș și apoi Școala Specială de Pionieri de la Tulln, pe care a absolvit-o cu mare succes.[2] În 1863 a devenit locotenent în Regimentul 64 de infanterie românesc. S-a remarcat în timpul Războiuuil Austro-Prusac împotriva Prusiei, luând parte la celebra bătălie de la Königgrätz din 1866. Cu gradul de locotenent major (1873), între anii 1874 și 1879, a fost profesor la Liceul Militar din Timișoara. În anul 1879 a devenit căpitan.[3]
În 1881 a fost trimis la Viena și de aici în Bosnia și Herțegovina, unde s-a remarcat ca militar de excepție. Între anii 1881 și 1885 a fost acolo comandant al Liceului Militar pentru cadeți din Königsfeld, iar în 1887 al Curții Marelui Duce de Luxemburg Adolf. A fost avansat la gradul de maior în 1890. Datorită însușirilor sale i s-a încredințat misiunea de organizare a liceelor militare din Marburg și Komenitz. Foarte mulțumit de rezultatele sale, împăratul Franz Ioseph I a dispus avansarea pe loc la rangul de locotenent-colonel (1894), iar pe 22 mai 1897, înaintarea la gradul de colonel și investit comandant al regimentului Freiherr von Bouvard nr. 74 din Galiția.[3][4]
Ofițerul, între altele purtător al Ordinului Coroanei de Fier de clasa a III-a, a Crucii de Cavaler al Ordinului Împăratului Franz Joseph I, a Crucii de Merit Militar clasa a III-a și a Medaliei de Merit Militar Signum Laudis la banda roșie,[5] a fost ridicat pentru calitatea sa ca ofițer și vitejia sa ca soldat în ziua de 1 august 1904 la gradul de Generalmajor (general de brigadă ) si șef al brigăzii nr. 3 cu sediul la Rzowszów.[6] Cu toate că a suferit, în anul 1904, un accident de călărie foarte grav, a rămas ofițer activ pentru încă patru ani și a intrat în sfârșit la pensie pe data de 17 iunie 1908, onorat cu titlul de Feldmarschalleutnant (general de divizie).[7]
Generalul Nicolae Cena ca general român
La 24 august 1914 generalul-locotenent (Generaloberst) Arthur von Bolfras l-a avertizat pe șeful său militar Franz Conrad von Hötzendorf, că măsurile draconice îndreptate împotriva românilor și sârbilor din Banat suspectați cu toții de autoritățile maghiare, vor fi cauza multor probleme în viitor. El a cerut, în special, că Conrad ar trebui să folosească influența sa, pentru a pune capăt exceselor comandamentul militar în Timișoara, în sudul Ungariei, unde, începând cu sfârșitul lunii iulie 1914, se făcuseră sute de arestări neîntemeiate în urma mobilizării parțiale împotriva Serbiei.[8] Datorită convingerilor sale naționale și suspectat că întreținea legături cu ofițeri din armata română, pe 26 iulie 1914 a fost arestat și generalul Cena, împreună cu Coriolan Buracu, de către jandarmii unguri și închis la Caransebeș. Cancelaria de la Budapesta l-a acuzat ca spion și agitator în favoarea României. La data de 24 august 1914 a fost scos din închisoare și trimis cu domiciliu forțat la Viena. În eliberare lui, un rol important l-a avut generalul Gheorghe Domășnean, pe vremea aceea având o funcție importantă în Ministerul de Război. La Viena Cena a cercetat arhiva Ministerului de Război și a făcut numeroase copii de pe hărțile privitoare la luptele desfășurate în teritoriul graniței și al Mehadiei. 
Fostele băi sulfuroase în Herculane
Cena s-a întors din exilul vienez, acum deja 73 de ani, în primăvara anului 1917. După prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, în Ardeal și în Banat s-a format, în decembrie 1918, Comitetul Național Român. Nicolae Cena a fost ales președinte al Comitetului din districtul Mehadia.
A fost numit director al stațiunii Băile Herculane, fiind primul director de sub stăpânirea românească. Generalului i s-a oferit un loc de deputat în primul Parlament al României Mari. Prin Decretul nr.45471 din 2 decembrie 1921 a fost decorat de către regele Ferdinand I al României cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Ofițer și încadrat în rândul generalilor de divizie. Generalul este înmormântat în cimitirul ortodox din Mehadia.
Muzeul de istorie Nicolae Cena, din Herculane, înființat în anul 1924 și denumit așa in memoria marelui patriot, prezintă documente referitoare la istoria stațiunii, pietre votive din timpul romanilor, diferite alte materiale arheologice, monede antice, piese de ceramică, podoabe, inscripții, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme, piese de harnașament. Este amenajat în fostul cazino, monument de arhitectură in stil baroc austriac, construit in 1862, de arhitectul Daderer. 
General Nicolae Cena
Nikolaus Cena als Generalmajor.png
Nicolae Cena
·         1857: S-a nascut   Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski), scriitor britanic de origine poloneză, maestru al prozei scurte (“Taifun”)  (“Condamnatul din insule”, “Lordul Jim”, “Agentul secret”, “Nostromo”); (m. 3 august 1924).
·         1873:  S-a născut lingvistul Ilie Bărbulescu, membru a numeroase societăţi ştiinţifice, membru corespondent al Academiei Române; a înfiinţat Catedra de Slavistică a Universităţii din Iaşi; (m. 5 iunie 1945). A fost, de asemenea, director al revistei „Arhiva”, organ al Societății de Istorie și Filologie din Iași (1921-1940).
·         1879: S-a născut la Bucuresti, matematicianul Alexandru Myller, membru de onoare al Academiei Române, iniţiatorul şi îndrumătorul şcolii de geometrie diferenţială de la Iaşi, a descoperit configuraţiile Myller. A fost membru titular al Academiei Române din 1938 şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Humboldt din Berlin.; (m. 4 iulie 1965, Iasi). A urmat studii liceale si universitare (Facultatea de Ştiinţe) la Bucureşti, în 1900 luându-şi licenţa în matematică. Şi-a luat doctoratul la Göttingen cu o teză din domeniul ecuaţiilor integrale, sub conducerea ştiinţifică a lui David Hilbert. A pus bazele Seminarului Matematic al Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi pe care, prin mari eforturi materiale, l-a dotat cu o bibliotecă de cărţi şi periodice de specialitate, care astăzi îi poartă numele. Plecând de la lucrările lui T. Levi-Civita a introdus noţiunea numită azi concurenţă în sens Myller, care l-a condus la studiul unor configuraţii geometrice numite configuraţii Myller (R. Miron, 1960) si  a contribuit fundamental alături de Gh. Ţiţeica şi O. Mayer la crearea geometriei diferenţiale centro-afine.
·         1883: S-a nascut Anton Webern, compozitor austriac.
·         1886Karl Manne Georg Siegbahn, fizician suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1978)
·         1888 - S-a nascut compozitorul Ion Nonna Otescu (m.25.03.1940).
·         1891: S-a nascut  marele sculptor roman Oscar Han; (d. 14 februarie 1976). Tatăl său era de origine germană, iar mama româncă din Vrancea. Oscar Han a studiat la Academia de Arte Frumoase din București, în atelierul lui Dimitrie Paciurea si   (sculptura) și cu Frederic Storck. În 1911, Oscar Han s-a făcut remarcat cu lucrarea „Cap de fetiță”. A fost membru al „Grupului celor patru„, din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Stefan Dumitrescu si Francisc Sirato. În anul 1917 a făcut parte dintre cei 30 de artiști, pictori și sculptori trimiși pe front de Marele Cartier General al Armatei, pentru a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română. În 1945, comuniștii l-au acuzat pe Oscar Han că ar fi fost legionar (poate din cauza bustului Prof. Nae Ionescu , realizat de el în 1928). În temeiul legii privind purificarea din cauza asocierii în trecut cu regimul profascist, adoptată într-o nouă formulă la 30 martie 1945, sculptorul Oscar Han, profesor la Școala de Arte Frumoase, a fost îndepărtat din învățământ pe termen de un an printr-un Decret semnat de Mihai Ralea, proaspăt ministru al Artelor. Ulterior, Oscar Han s-a adaptat noului regim. Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, inaugurată în 1968 în fața palatului princiar din Alba Iulia, cu ocazia aniversării semicentenarului Unirii Transilvaniei cu Romania, statuia domnitorului moldovean lui  Vasile Lupu, realizată din bronz  în 1932, amplasată in orasul Orhei din Basarbia, statuia regelui Carol I al Romaniei , amplasată în curtea Castelului Peles din Sinaia, statuia lui Constantin Brancoveanu din Bucuresti, realizată din bronz în 1939, chiar în curtea bisericii Sf. Gheoghe-Nou din București, unde este înmormântat domnitorul, statuia lui Mihail Kogălniceanu din București, executata in bronz in anul 1936 etc.
·         1898 - S–a nascut Karl Gunnar Myrdal, economist si politician suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Economie pe anul 1974 (m.17.05.1987).
·         1900Richard Kuhn, biochimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (d. 1966)
·         1905 - S-a născut Attila Jozsef, unul dintre cei mai mari poeţi ai Ungariei ("Cerşetorul frumuseţii", "Rău mă doare"), (m. 1937)
·         1911: S-a nascut Nino Rota, compozitor italian.
* 1912: Costache Ioanid (n. 3 decembrie 1912, Comăndărești, Bucovina de Nord - d. 26 noiembrie 1987[1]) a fost unul dintre cei mai cunoscuți poeți creștini români, atât în România cât și în străinătate.[2]
Multe dintre poeziile sale au fost puse pe melodii, fiind astfel cântate în bisericile, în special neoprotestante, din întreaga Românie și de peste hotare. Cronologie biografică: 
  • 1912 Decembrie, 3 - se naște Costache Ioanid, al patrulea fiu al lui Titus si al Ecaterinei, la Comăndărești, în Bucovina de Nord.
  • 1923 - Începe să studieze la Liceul Internat din Iași.
  • 1929 - 1934. Studiază la Academia de Artă Dramatică pe care o absolvă cu notă maximă. Deschide prima expoziție de sculptură caricaturală. Lucrează în lut pictat, în culori de ulei, sticlă, ceară, hârtie, lemn.
  • Între 1934 și 1952 deschide șapte expoziții de acest gen la Iași, și mai apoi la București.
  • 1938 - se muta în capitală. Realizează “Balet nepolitic”, celebru în epocă. La una din reprezentații participă MS regele Carol al II-lea.
  • 1939 - se căsătorește cu Elena Ștefănescu din Iași.
  • 1940 - Citind Biblia pe o bancă, în parc, este observat de Mihai și Sabina Wurmbrand care îl invită la Biserica Lutherană păstorită de Richard Wurmbrand. Începe studiul aprofundat al Bibliei și scrie primele poezii creștine.
  • 1941 - 1944. Este încadrat cartograf la Marele Stat Major.
  • 1958 - 1961. Își câștigă existența din picturi. Frecventează serviciile divine ale Bisericii Penticostale din Calea Moșilor. Scrierile sale circulă ilegal prin toată țara. Refuză să scrie în slujba propagandei comuniste.
  • 1961 - 1966. Lucrează ca desenator tehnic la IPROMET.
  • 1963 - Se află sub stare de arest la Malmaison. Este anchetat pe tot parcursul anului.
  • 1966 - Frecventează Biserica Lutherană. Este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți poeți creștini alături de Traian Dorz și alții.
  • 1981 - Moartea soției sale, Elena.
  • 1981 - Emigrează în SUA. Îi apare primul volum de versuri, “Taine”.
  • 1987 - Noiembrie, de ziua Recunoștinței (Thanksgiving) trece la odihnă.
Costache Ioanid
Costache Ioanid.jpg
·         1913: S-a născut juristul canadian de origine română Nicolas Mateesco-Matte, considerat unul dintre cei mai importanţi specialişti în drept aerian şi spaţial, membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1993, emigrat în Canada in anul 1946. In 2010 i s-a conferit Premiul „Edward Warner” pentru aviaţie civilă, cea mai înaltă distincţie în aviaţia civilă internaţională, un echivalent al Premiului Nobel in acest domeniu.
·         1925 - S-a născut Ferlin Husky, muzician country şi actor american.
·         1926 - S–a nascut, in judetul Hunedoara, Laszló Albert, artist plastic
·         1927: S-a nascut Andy Williams, cantaret american. 
* 1928: Costache Sava (n. 3 decembrie 1928 (Comuna Corbeni, Argeș)- d.1998)[1] a fost un senator român în legislatura 1990-1992, ales în județul Argeș pe listele partidului FSN. Costache Sava a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Bulgaria și Republica Elenă. Costache Sava a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunea 1969 - 1975
·         1930: S-a nascut Jean-Luc Godard, regizor de film francez. 
·         1933Paul J. Crutzen, chimist și inginer olandez, laureat Nobel
·         1938 - S-a nascut pictorul Florin Mitroi (m.08.04.2002).
·         1939Gheorghe Mărmureanu, seismolog român
·         1944 - S-a nascut Ralph McTell (May), vocalist, chitarist si compozitor folk britanic
* 1945: Alexei Barbăneagră (n. 3 decembrie 1945) este un jurist din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de ministru al justiției în perioada 6 iunie 1990 - 5 aprilie 1994.
·         1946 - S-a nascut Vic Malcolm, chitarist britanic (Geordie).
·         1947: Ion Haiduc (n. 3 decembrie 1947Oradea) este un actor român de teatru și film. A jucat în filme ca Privește înainte cu mânie (1993), 15 (2005), Amen. (2002), Cauză și efect 3 (2003) sau Bloodlust: Subspecies III (1994) În 1969, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, Facultatea de Teatru, specializarea Actorie, la clasa profesorului George Dem. Loghin. Filmografie: 
  • Vlad (2019) - tatăl lui Adrian
  • Soțul păcălit (2016)
  • Vizitatorul (2016) - Felix
  • Cel Ales (2015) - dr. Molnar
  • Vineri seară (2014) - Amza
  • Ultimul strigăt al balaurului (2013) - Amza
  • Gun of the Black Sun (2011) - profesorul Dragoș
  • La bani, la cap, la oase(2010) - Crănescu zis "Oase"
  • Narcisa Sălbatică (2010) - Octavian
  • Clopotul (2009) - turnător
  • Ghouls (2008) - Bogdan
  • Un caz de dispariție (2005)
  • 15 (2005) - Directorul
  • Le domaine perdu (2005)
  • Michelangelo Superstar (2005)
  • Buricul pământului (2005) - Man with goat
  • My Name Is Modesty: A Modesty Blaise Adventure (2004) - High Roller
  • Regina războinică (2003)
  • Dulcea saună a morții (2003) - Buzatul
  • Cauză și efect 3 (2003) - Moustache
  • Amen. (2002) - Controlor
  • Valsul lebedelor (2002)
  • Train Quest (2001) - Conductor
  • Cod necunoscut (2000) - Man in Squat
  • Manipularea (2000)
  • Aliens in the Wild, Wild West (1999) - Prophet
  • Orașul fantomă (1999) - Cowboy
  • Ceasornicarul (1998) - Penny Pitcher
  • Subspecies 4: Bloodstorm (1998) - Lt. Marin
  • Regatul secret (1998) - Stitch
  • Orașul în miniatură (1998) - Șofer de camion
  • Aerisirea (1997)
  • Nekro (1997)
  • Omul zilei (1997)
  • Magic in the Mirror: Fowl Play (1996) - Dabble
  • Spellbreaker: Secret of the Leprechauns (1996) - Wizard
  • Ultima suflare (1995) - Foreman
  • Leapin' Leprechauns (1995) - Wizard
  • Bloodlust: Subspecies III (1994) - Lieutenant Marin
  • Dark Angel: The Ascent (1994) - Hoț
  • Trancers 4: Jack of Swords (1994)
  • Trancers 5: Sudden Deth (1994) - Angelo
  • Bloodstone: Subspecies II (1993) - Lt. Marin
  • Doi haiduci și o crâșmăriță (1993)
  • Mandroid (1993) - The Mute
  • Privește înainte cu mânie (1993) - Pasca, prietenul lui Ciugudean
  • Divorț... din dragoste (1991)
  • Vânătoarea de lilieci (1991) - Pavel
  • Prințul negru (1988)
  • Flăcări pe comori (1987)
  • Cale liberă (1986)
  • Pădureanca (1986)
Teatru: Din 1990, a interpretat numeroase roluri la teatrul Notarra.[1]
  • Salonul nr.6 - ca Nikita (teatru TV)[2]
·         1948: S-a nascut Ozzy Osbourne, pe numele adevarat John Michael Osbourne, muzician englez. Fost component al trupei Black Sabbath. S-a nascut in Birmingham intr-o familie de muncitori, iar scoala a abandonat-o repede. Dupa ce a stat o vreme in inchisoare, s-a apucat de cantat in noua trupa Earth, care si-a castigat o oarecare notorietate pe plan local. Stilul pe care l-a impus formatia, ulterior cunoscut ca heavy-metal, a atras atentia producatorilor. Rockerii nu au reusit sa se lanseze sub numele Earth pentru ca o alta trupa purta deja aceasta titulatura, astfel incat ei au decis sa se intituleze Black Sabbath. Albumul de debut a fost lansat in 1970 si, in ciuda criticilor, s-a vandut extrem de bine in Anglia. Celelalte sase albume au facut din membrii trupei vedete. In 1978, Ozzy s-a orientat spre o cariera solo presarata cu incidente, dar si cu succese. Desi in 1992 a anuntat ca va efectua un ultim turneu, rockerul englez nu a stat departe de scena si chiar a castigat un premiu Grammy. In 2003 a revenit puternic in centrul atentiei prin aparitia in programul tv de tip reality-show cu „The Osbournes”.
·         1948 - S–a nascut poeta Mara Nicoara.
·         1949: S-a nascut Mickey Thomas, muzician american, component al trupei Jefferson Starship. 
·         1949 - S-a nascut John Wilson, baterist britanic (Them, Taste, Cochise, Stud).
·         1950 - S–a nascut Ion Sinca, pictor.
* 1950: Dumitru Bentu (n. 3 decembrie 1950Tecucijudețul Galați) este un fost politician român, membru al Parlamentului României. În legislatura 2000-2004, Dumitru Bentu a fost ales ca deputat pe listele PDSR, devenit PSD, și a fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Regatul Spaniei și India. În legislatura 2004-2008, Dumitru Bentu a fost ales ca deputat pe listele PSD și a fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Estonia, Regatul Norvegiei și Republica Coreea. Deasemenea, Dumitru Bentu a fost membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Uniunii Europene Occidentale începând din noiembrie 2006.


Ion Anton
Ion Anton.jpg
Ion Anton
Date personale
Născut1950 (70 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Ghelăuzaraionul StrășeniMoldova Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România
Flag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
jurnalist Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul de Onoare

* 1950: Ion Anton (n. 3 decembrie 1950Ghelăuzaraionul StrășeniRepublica Moldova) este un poet, prozator, traducător și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, de asemenea membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

BIOGRAFIE

Ion Anton este un scriitor de la Chișinău, care face parte, conform aprecierilor formulate de academicianul Mihai Cimpoi, din generația "ochiului al treilea", generație care a reabilitat în literatura basarabeană valoarea esteticului. Ion Anton s-a născut în familia țăranilor de origine răzeși Gheorghe și Ileana Anton (născută Donică). În 1958 este înscris elev la Școala de opt ani din satul natal, pe care o absolvă în anul 1966. Își continuă studiile la Școala medie nr.1 din or.Strășeni (actualmente Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”), dar examenele de absolvire le susține, în 1969, la Școala medie a sanatoriului pentru copii și adolescenți „Dubăsari” din s. Carantin ( azi Dzerjinskoe), r-nul Dubăsari, unde s-a tratat de o afecțiune pulmonară. Între anii 1969-1972 a muncit ca strungar la Uzina „Electrotocipribor” (actualmente „Introscop”) din Chișinău. În această perioadă publică versuri în ziarul „Tinerimea Moldovei” și frecventează cenaclul literar „Luceafărul” de pe lângă aceeași publicație periodică (conducătorul cenaclului- poetul Liviu Damian).

A absolvit cu mențiune secția de jurnalistică a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (1977). În anii de studii a activat ca secretar al Comitetului de conducere al Cenaclului literar universitar „Mihai Eminescu”, având, în legătură cu această activitate, câteva „altercații ideologice” cu secția nr.1- KGB. Între anii 19771987 a activat ca secretar general de redacție și redactor de secție la săptămânalul „Literatura și Arta”. Aici, împreună cu poetesele Leonida Lari și Nina Josu, susținuți de poetul și redactorul-șef Victor Teleucă, organizează cenaclul literar-artistic „Dialog”, ulterior devenit cenaclu alUniunii Scriitorilor din Moldova, fiind condus de poetul Nicolae Dabija. Începând cu 1987 și până în 1994, este secretar general de redacție și redactor-șef adjunct la revista săptămânală pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”. În 1994 este numit redactor-șef al aceleiași reviste.

Ion Anton, student în anul IV la USM, secretar al Cenaclului literar Mihai Eminescu

CARIERĂ LITERARĂ

Debutează literar în reviste și culegerile colective de versuri „Dintre sute de catarge”. Debutul editorial este marcat de Vamă pentru speranță, în 1983, urmat de Viitorul ca moștenire (1992), ce se remarcă printr-o zicere poetică individuală. Iată câteva păreri sumare despre creația sa:

„ Versul său este exprimat în diverse ritmuri: e colorat, muzical, e bărbătesc și duios, înțelept și naiv, zburdalnic și plin de larghețe cum este sufletul.”
—Gheorghe Vodă,în ANTON, Ion, „Vamă pentru speranță” Ch., 1983, p.3-4

„...Ion Anton rămâne un tradiționalist ce meditează, în forma pastelului și rondelului modernizat, asupra vremelniciei și eternității materializate în „clipe de-o viață” și „veșnicul tablou al contradicțiilor” |Mihai Cimpoi, „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia:compendiu, Ch., 2002, p. 355-356}};„Cuibul soarelui” este o carte jucăușă, cartea privirii jucăușe aruncate de copilărie asupra lumii. Fluturii sunt flori care zboară, câmpia este cerul verde înstelat de toporași, copacii înfloresc cu albine. Copilul însuși aparține acestui joc, când cu deplină candoare, când cu plăcerea de-acum conștientă de a-i respecta regula...|Doina Cernica,Suceava, în ziarul „Crai nou”,nr.3673 din 29.05.2004, p. 4}}; În „Mâine va fi Ieri” însuși sentimentul de iubire este un fel de erou principal, care, într-o manieră existențialistă, are menirea să-i poarte pe El și Ea prin crunta realitate a vieții cotidiene, banală și prozaică, dar și romantică pentru cel care vrea și are darul să viseze existând.|Alina Nour, Paris, în recenzia „Spectacolul sugestiei sau Târziul la timp”, „Literatura și arta”,nr. 49 din 04.12.2003, p. 5}}

În 2000 a primit medalia „Meritul civic”. În 2010 i s-a înmânat înalta distincție „Ordinul de Onoare”. În 2010 a primit Diploma de gradul întâi a Guvernului Republicii Moldova.

Revista „4AM For All Markets”("Ora 4 de dimineață") din MadridSpania, editată în engleză și difuzată în 154 de țări ale lumii, publică în nr. 4 (aprilie 2008), coperta 1, fotografia scriitorului, cu statueta care simbolizează Premiul Internațional „Steaua Calității”, categoria Aur, inserând și alte cinci imagini fotografice în cuprinsul revistei.[2]

OPERA

ISBN 978-606-676-677-7

  • „SINGURI ÎN DOI”,dilogie, Opera Omnia, Romanul de azi (Ed. TipoMoldova, Iași, 2015)

ISBN 978-606-676-717-9

Ion Anton a întreținut pagini și rubrici permanente în „Literatura și Arta” și „Florile Dalbe” (Orizont ecologicPatrimoniuCăderea pe gânduriDe ce? ș.a.) La rubrica De ce? din pagina de titlu a revistei „Florile Dalbe” semnează remarcabile „altfel de editoriale”, care dau răspunsuri la întrebările expediate de cititori, abordând teme de eticămoralăestetică ș.a.

Promovează instruirea filozofică a copiilor și adolescenților în pagina tematică lunară Căderea pe gânduri din „F.D.” și colorează „petele albe” din istoria românilor în pagina lunară „Patrimoniu”. Primește numeroase premii ale Uniunii Jurnaliștilor din Moldova pentru cea mai bună oglindire a tematicii ocrotirii monumentelor de istorie și cultură. În 2002 i-a fost decernat Premiul Ligii Jurnaliștilor Profesioniști "Pentru înalt profesionalism jurnalistic și merit personal deosebit în activitatea presei". Premiul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași „Pentru cea mai originală carte de poezie de dragoste” acordat pentru volumul „Mâine va fi Ieri”, ed. „Augusta”, Timișoare, 2002, în cadrul Salonului Internațional de Carte Românească de la Iași (2002);Premiul pentru poezie al săptămânalului „Literatura și Arta”,2010.Premiul BPM „B.P.Hasdeu”, acordat în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret pentru cartea „Vesel îndrumar pentru vestiar”,2011.Premiul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret „Cartea cognitivă”, acordat pentru volumul „DE CE? Enciclopedie pentru fete și băieți curioși”,2012. Premiul Asociației Oamenilor de Creație pentru romanul-cronică „FOKA” și Premiul Ministerului Educației al R.Moldova pentru Enciclopedia „DE CE?”, acordate în cadrul Salonului Internațional de Carte organizat de Ministerul Culturii și BN „V.Alecsandri” 31 august-4 septembrie 2012. Premiul Ministerului Tineretului și Sportului al R.Moldova pentru romanul „Viața ca amintire” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret,Chișinău, 3-6 aprilie 2014. Premiul pentru poezie „Grigore Vieru”, acordat de Institutul Cultural Român „M.Eminescu” în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XX-a, Chișinău, 14-17 aprilie 2016;Premiul „Nizami” al Congresului azerilor din Moldova (2017); Premiul BNC „Ion Creangă” pentru cărțile de poezie pentru copii „Cercei de cireșe” și „Jocul de-a cuvintele”, acordat în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, mai 2017, Premiul Național „Tudor Arghezi”, acordat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, ediția a XXXIX-a, Târgu Jiu, România (2019),Premiul special al juriului acordat în cadrul Festivalului Național de Proză „Liviu Rebreanu”, ediția a XXXVII-a, Bistrița, pentru romanul „Ieșirea din uitare” (2019) .

Revistei săptămânale pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”, sub conducerea scriitorului Ion Anton, i-a fost decernat, în 2008, la Paris, Premiul Internațional pentru calitate și excelență „Steaua Calității”, categoria Aur, instituit de Asociația Internațională B.I.D. Business Initiative Directions, cu sediile la Madrid și Paris.



·         1951 - S-a nascut Nicky Stevens, cantareata britanica (Botherhood Of Man).

Sari la navigareSari la căutare
Iosif Csaba Pal
Coat of arms of József Csaba Pál.svg
Date personale
Născut (64 de ani) Modificați la Wikidata
ȘoimeniPăuleni-CiucHarghitaRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1948-1952).svg Republica Populară Română
Flag of Romania (1965-1989).svg RS România
Flag of Romania.svg România
Flag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

* 1955: József Csaba Pál (n. ȘoimeniPăuleni-CiucHarghitaRomânia) este un cleric romano-catolic de etnie maghiară. Din anul 2018 este episcop romano-catolic de Timișoara.[2]

BIOGRAFIE

Studiile gimnaziale au fost la Școala de Cantori din Alba Iulia. După gimnaziu, József Pál a studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, fiind hirotonit preot în 21 iunie 1981 de episcopul Antal Jakab. După hirotonire, a activat 4 ani drept capelan la Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș, iar în anul 1985 a continuat în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nițchidorf. În anul 1987 devine preot paroh la Biserica Maria Zăpezii din Reșița ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. În cadrul Capitlului Catedralei primește titlul de Canonicus Carolinus Senior. Din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus".

EPISCOP ROMANO-CATOLIC DE TIMIȘOARA

În mai 2018Papa Francisc l-a numit pe preotul Pál în funcția de episcop al Diecezei de Timișoara. Consacrarea episcopală a avut loc în data de 6 august 2018 în catedrala Domul Sfântul Gheorghe din Timișoara.[3]

·         1960Daryl Hannah, actriță americană
·         1960Julianne Moore, actriță americană
·         1965Katarina Witt, patinatoare germană
·         1966Cătălin Botezatu (n. , Alexandria, România) este un creator de modă și fotomodel din România.
A primit numeroase premii pentru creațiile sale, iar viața sa personală a constituit de multe ori obiectul presei tabloide, în special datorită relațiilor sale amoroase. Deși nu a fost niciodată căsătorit, în 2009 a mărturisit că este tatăl unui băiat de 20 de ani.
Este jurat în cadrul emisiunii Bravo, ai stil!
Cătălin Botezatu
Cătălin Botezatu.jpg
Date personale
·         1968: S-a nascut Brendan Fraser, actor american. 
* 1971: Aurica Cotelnic, cunoscută sub numele de scenă Aura (n. , Chișinău, URSS), este o cântăreață de estradă din Republica Moldova.
Aura a absolvit în 1986 Școala de Muzică nr. 1 din Chișinău, specialitatea pian. A mai studiat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” la catedra dirijat coral și la Academia de Muzică „G. Musicescu” (actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) la aceeași specialitate.[1]
Și-a început cariera profesională la mijlocul anilor 1990, înregistrând unele lucrări la TeleRadio Moldova. A continuat să evolueze acolo în cadrul diferitor emisiuni. În 1997, este recunoscută drept cea mai populară tânără cântăreață de estradă din Moldova.[1]
Aura a născut două fetițe gemene, Loreta și Beatrice, în anul 2005.[2] Este căsătorită cu Veaceslav Ceban, funcționar în departamentul penitenciare
·         1975Andrei Istrățescu, Mare maestru la șah român
* 1976: Claudiu Nicu Răducanu (n. ,[2] Craiova, România[3]) este un jucător român de fotbal care joacă la echipa AS Milcov. Și-a început cariera la Clubul Sportiv Școlar Craiova, cunoscând consacrarea la Steaua București, la care a evoluat timp de patru sezoane și de unde s-a transferat în străinătate, la echipa spaniolă Espanyol Barcelona. A mai jucat în România la FC Vaslui și U Cluj. În 2010 a jucat la echipa CE Premià din Liga a VI-a a Spaniei.
În prezent, el se află în Statele Unite, unde urmează cursurile unei școli de antrenori.
* 1978: Dragoș-Petruț Bârlădeanu (n. ) este un deputat român, ales în 2016.
* 1980: Iulian Apostol (n. 3 decembrie 1980GalațiRomânia) este un fotbalist român retras din activitate. De asemenea a fost și component al echipei naționale de fotbal a României în perioada 2009-2011.
·         1981David Villa, fotbalist spaniol
* 1983: Silviu Izvoranu (n. 2 noiembrie 1983, Galați) este un jucător român de fotbal retras din activitate.
Era un jucător polivalent, putând evolua atât ca mijlocaș defensiv, cât și în apărare, pe posturile de fundaș central sau fundaș lateral.
·         1984Cosmin Iosif Moți (n. ReșițaRomânia) este un fotbalist român care evoluează la clubul bulgar Ludogoreț Razgrad.
* 1987: Ancuța Bobocel (n. 3 octombrie 1987 în Drobeta-Turnu Severin) este o alergătoare pe distanțe lungi din România, care s-a specializat la proba de 3000 de metri cu obstacole. A reprezentat România la Jocurile Olimpice de vară din 2008 și din 2012. A participat de două ori la Campionatul Mondial de Atletism (2007 și 2009). În 2009 a câștigat Campionatul European de Atletism sub 23 și Jocurile Francofoniei, de asemenea a mai câștigat și medalia de argint la Universiada.
* 1987: Ștefan Adrian Mardare (n. 3 decembrie 1987Bacău) este un jucător român de fotbal care evoluează la clubul National Sebis.
* 1993: Radu Bumbăcea (n. 3 decembrie 1993București) este un (fost) elev român, excepțional dotat pentru matematică, unul din componenții lotului de matematică al României, care a participat la trei Olimpiade Internaționale de Matematică, cele din 20102011 și 2012, în care obținut medalii de aur, argint, respectiv de aur, din nou.
·         1994: S-a născut Crina „Coco” Popescu (numele real: Crina Imola Popescu), cel mai tânăr alpinist din lume şi prima femeie din lume care a încheiat circuitul celor şapte cei mai înalţi vulcani de pe cele 7 continente. La vârsta de 14 ani a obţinut titlul de Maestru al Sportului. Este supranumită de World Record Academy „căprioara din Carpaţi”. In 2013 a intrat pentru a doua oară în Cartea Recordurilor, fiind desemnată „cea mai de succes tânără alpinistă din lume”, datorită palmaresului ei impresionant de recorduri mondiale de vârstă în alpinism: deţine 7 recorduri mondiale de vârstă.
·         2005: S-a nascut  la Oslo, printul Sverre Magnus de Glücksborg al  Norvegiei, fiul printului mostenitor Haakon al Norvegiei si al sotiei acestuia, printesa Mette – Marit. El ocupa al treilea loc in ordinea de succesiune la tronul norvegian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...