joi, 29 decembrie 2022

  2. /30 DECEMBRIE 2022 - ISTORIE PE ZILE:  Decese, Sărbători


Decese

·         274: A decedat papa Felix I A fost  al 26-lea papa al Bisericii Romei  de la 5 ianuarie 269 si pana la moartea sa. A fost martirizat in timpul imparatului Aurelian,  care a ridicat cultul zeului soare, sol invictus, la rangul de religie a întregului imperiu și înmormântat la a doua milă pe Via Aurelia, într-o bazilică construită prin grija lui (“Hic fecit basilicam in Via Aurelia, ubi sepultus est”).
Felix I, a fost al 26-lea papă al Bisericii Catolice de la 5 ianuarie 269 până la 30 decembrie 274 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Papa Felix I - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

·         1460Richard de York, al 3-lea Duce de York (21 septembrie 1411  30 decembrie 1460), a fost strănepot al regelui Eduard al III-lea al Anglieiprin tatăl său și stră-str-strănepot al aceluiași rege prin mama sa. A moștenit moșii întinse și a deținut câteva funcții oficiale în Franța la sfârșitul Războiului de 100 de Ani și a condus Anglia ca Lord Protector în timpul nebuniei regelui Henric al VI-lea. Conflictele lui cu soția lui Henric, Margareta de Anjou, și cu alți membri ai curții regelui, precum și cererea sa extrem de puternică de pretendent la tron​​, au fost un factor important în schimbărilor politice de la mijlocul secolului al XV-lea din Anglia și o cauză majoră a Războiului celor Două Roze. În cele din urmă Richard a încercat să ia tronul, dar a fost descurajat, deși s-a ajuns la un acord că el va deveni rege la moartea lui Henric. În termen de câteva săptămâni de la acest acord, el a murit în luptă.
Deși Richard nu a devenit niciodată rege, a fost tatăl a doi regi ai Angliei: Eduard al IV-lea și Richard al III-lea. Richard Plantagenet, al 3-lea Duce de York, fiu al lui Richard de Conisburgh, Conte de Cambridge și a soției acestuia, Anne Mortimer, s-a născut la 21 septembrie 1411.[1] Mama lui Anne a fost fiica lui Roger Mortimer, Conte de March și a Eleanor Holland, și a fost str-strănepoata lui Lionel de Antwerp, al doilea fiu al regelui Eduard al III-lea. Acest lucru a dat, fără îndoială, Annei și familiei ei prioritate în pretenția la tron față de cea a Casei de Lancaster, care nu provenea dintr-o linie linie continuă de sex masculin.
De partea tatălui său, Richard pretindea tronul direct pe linie masculină, tatăl său fiind nepotul regelui Eduard al III-lea al Angliei prin cel de-al patrulea fiu, Edmund de Langley, Duce de York și a primei soții a acestuia, Isabela de Castilia.
Se spune că mama lui Richard, Anne, a murit dându-i naștere, iar tatăl său, Contele de Cambridge, a fost decapitat la 5 august 1415 pentru rolul său în Complotul Southampton împotriva regelui Henric al V-lea. Micul orfan în vârstă de patru ani, Richard, a devenit moștenitorul tatălui său.[2] Richard a avut o singură soră, Isabel, Contesă de Essex.
În termen de câteva luni de la moartea tatălui său, unchiul lui Richard care nu avea copii, Edward de Norwich, al 2-lea Duce de York, a fost ucis în Bătălia de la Agincourt la 25 octombrie 1415. După unele ezitări, Henric al V-lea i-a permis lui Richard să moștenească titlul unchiului său și (la majorat) pământurile ducatului de York. Titluri mai mici și moșiile mari ale comitatului March au devenit, de asemenea, proprietatea lui Richard odată cu decesul unchiului matern, Edmund Mortimer, la 19 ianuarie 1425. Motivul ezitărilor lui Henric a fost că Edmund Mortimer a fost proclamat de mai multe ori de a avea o pretenție mai puternică la tron ​​decât tatăl lui Henric, Henric al IV-lea al Angliei, de către facțiuni de răzvrătiți împotriva lui. Cu toate acestea, în timpul vieții sale, Mortimer a rămas un susținător fidel al Casei de Lancaster.
Richard de York deținea deja pretențiile la tronul Angliei ale lui Mortimer și Cambridge; odată cu moștenirea March,[3] el a devenit cel mai bogat și cel mai puternic nobil din Anglia, al doilea după însuși regele.
Ca orfan, venitul lui Richard din proprietatea lui, era gestionat de coroană. Chiar dacă multe dintre teritoriile unchiul său de York au fost acordate pe viață, sau lui și moștenitorilor săi de sex masculin, restul teritoriilor, concentrate în LincolnshireNorthamptonshireYorkshireWiltshire și Gloucestershire au fost considerabile. Tutela unui astfel de orfan a fost, prin urmare, un dar prețios pentru coroană, iar în octombrie 1417 acesta a fost încredințat lui Ralph Neville, Conte de Westmorland. Ralph Neville avea o familie mare (douăzeci și trei copii, dintre care douăzeci au supraviețuit copilăriei, prin două soții) și a avut mai multe fete care aveau nevoie de soți. În 1424 el l-a logodit pe tânărul Richard de 13 ani cu fiica lui, Cecily Neville, atunci în vârstă de 9 ani.
În octombrie 1425, când Ralph Neville a murit, el a lăsat tutela copilului văduvei sale, Joan Beaufort. De acum, tutela era și mai valoroasă, Richard moștenind domeniile Mortimer la moartea contelui de March.
Se știu puține lucruri din copilăria lui Richard. La data de 19 mai 1426 a fost înnobilat la Leicester de Ioan de Lancaster, Duce de Bedford, fratele mai mic al regelui Henric al V-lea. În octombrie 1429 (sau mai devreme), căsătoria lui cu Cecily Neville a avut loc. La 6 noiembrie el a fost prezent la încoronarea oficială a lui Henric al VI-lea la Westminster Abbey. L-a urmat pe Henric în Franța, fiind prezent la încoronarea sa ca rege al Franței la Notre Dame, la 16 decembrie 1431. În cele din urmă, la 12 mai 1432 a intrat în posesia moștenirii sale și i s-a acordat un control complet al moșiilor sale.
Richard Plantagenet
Richard Plantagenet, 3rd Duke of York.jpg
Date personale
Născut21 septembrie 1411
Kings Langley[*]DacorumRegatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (49 de ani)
Bătălia de la Wakefield, Yorkshire
ÎnmormântatChurch of St Mary and All Saints, Fotheringhay[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiUcis în luptă Modificați la Wikidata
PărințiRichard of Conisburgh, 3rd Earl of Cambridge[*]
Anne de Mortimer[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriIsabel of Cambridge, Countess of Essex[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCecily Neville
CopiiAnne, Ducesă de Exeter
Edward al IV-lea al Angliei
Edmund, Conte de Rutland
Elisabeta, Ducesă de Suffolk
Margareta de York
George, Duce de Clarence
Richard al III-lea al Angliei
CetățenieFlag of England.svg Regatul Angliei Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrinț de Wales
Familie nobiliarăCasa de York
Duce de York
PredecesorEdward de Norwich
SuccesorEdward (IV)
·         1591Papa Inocențiu al IX-lea (n. 1519
Papa Inocențiu al IX-lea  (n. 22 iulie 1519 - d. 30 decembrie 1591) papă al Romei - foto - ro.wikipedia.org

Papa Inocențiu al IX-lea - foto – ro.wikipedia.org

·         1691 - A murit Robert Boyle, fizician şi chimist britanic; este autor al legii care îi poartă numele, “legea Boyle”, potrivit căreia volumul unui gaz variază invers proporţional cu presiunea; (n.25.01.1627).
Robert Boyle (n. 25 ianuarie 1627; d. 30 decembrie 1691, Londra), fizician, chimist și inventator irlandez - foto: ro.wikipedia.org

Robert Boyle - foto: ro.wikipedia.org

Robert Boyle (n. 25 ianuarie 1627; d. 30 decembrie 1691, Londra), fizician, chimist și inventator irlandez.

* 1777: Maximilian al III-lea Iosif (28 martie 1727 – 30 decembrie 1777) a fost prinț-elector al Sfântului Imperiu Roman și Duce de Bavaria din 1745 până în 1777. Născut la Munchen, Maximilian a fost fiul cel mare al împăratului Carol al VII-lea și a soției acestuia, Maria Amalia a Austriei, fiica împăratului Iosif I.
După decesul tatălui său în ianuarie 1745, el a moștenit la vârsta de 18 ani o țară care era pe cale să fie invadată de armatele asutriece. Maximilian Joseph a oscilat între partida pace condusă de mama sa Maria Amalia de Austria și de comandantul de armată Friedrich Heinrich von Seckendorff, și partida război condusă de ministrul de externe Ignaz conte de Törring. După înfrângerea decisivă din Bătălia de la Pfaffenhofen din 15 aprilie, Maximilian Joseph a abandonat pretențiile imperiale ale tatălui său și a făcut pace cu împărăteasa Maria Tereza a Austriei prin Tratatul de la Füssen, prin care a fost de acord să-l susțină pe soțul împărătesei, Marele Duce Francis Stephen de Toscana, în alegerile electorale imperiale. În timpul Războiului de Șapte Ani, forțele bavareze au luptat de partea habsburgilor.
Sora lui Maximilian Joseph, Maria Josepha de Bavaria, s-a căsătorit în 1765 cu fiul Mariei Tereza, împăratul Iosif al II-lea. O slăbire pe termen lung a Prusiei nu era în interesul Bavariei. Maximilian Joseph a încercat, pe cât posibil, de a ține Bavaria departe de războaie. În afară de trupele raionale, a prezentat doar o forță mică de 4000 de oameni. Electorul și-a luat trupele auxiliare înapoi în 1758/1759. Împreună cu Electorul de Wittelsbach Carol Theodore a impus neutralitatea imperiului în timpul conflictului.
Maximilian Joseph a fost un conducător luminat progresiv care a făcut mult pentru a îmbunătăți dezvoltarea țării sale. El a încurajat agricultura, industria și exploatarea mineralelor țării și a abolit cenzura iezuită a presei. În 1747 a fost înființată fabrica de portelan din Nymphenburg în timp ce Codex Maximilianeus bavaricus civilis a fost scris în 1756. Prima instituție academică din München, Academia de Științe bavareză, a fost fondată în 1759 de către Maximilian al III-lea.
În timpul foametei severe din 1770 Maximilian vândut bijuteriile coroanei pentru a plăti livrările de porumb. În acest an, el a emis, de asemenea, edict împotriva emfazei extravagante a Bisericii, care a contribuit la sfârșitul erei rococo bavarez. De asemenea, el a interzis impozitul Oberammergau. În 1771 el a reglementat frecventarea școlii generale.
În decembrie 1777 Maximilian Joseph a mers cu trăsura prin Munchen; pe drum, când trecea pe lângă un ceas turn, mecanismul s-a rupt iar ceasul a lovit de 77 de ori. Max Joseph a comentat că acest lucru era un semn și că anii săi s-au terminat. În câteva zile, el a fost lovit de o boală ciudată. Nici unul din cei 15 de medici nu au putut-o diagnostica, dar de Crăciun a devenit clar că aceasta era o tulpina deosebit de virulenta de variolă.[1]
A murit la vârsta de 50 de ani, fără să lase un moștenitor. Maximilian III Joseph este îngropat în cripta Theatinerkirche în Munchen.
Maximilian al III-lea
Maximilian III Joseph of Bavaria by Georges Desmarées.jpg
Date personale
Născut28 martie 1727
Munchen
Decedat (50 de ani)
Munchen
ÎnmormântatTheatine Church[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (variolăModificați la Wikidata
PărințiCarol al VII-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Maria Amalia a Austriei Modificați la Wikidata
Frați și suroriFranz Ludwig von Holnstein[*]
Maria Antonia de Bavaria
Maria Josepha de Bavaria
Duchess Maria Anna Josepha of Bavaria[*]
Theresa Benedicta of Bavaria[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Ana Sofia de Saxonia
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Etniegerman Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
Familie nobiliarăCasa de Wittelsbach
Elector de Bavaria
Domnie17451777
PredecesorCarol Albert
SuccesorCarol Theodore
* 1879: Constantin Năsturel-Herescu (n. 1798 - d. 30 decembrie 1879București[1]) a fost un general român și filantrop, cunoscut pentru donația pe care a făcut-o Societății Academice Române și care a permis constituirea Fondului „Năsturel-Herescu”. O parte din acest fond a fost folosit de Academia Română pentru crearea Premiilor Năsturel-Herescu. În semn de apreciere, Constantin Năsturel-Herescu a fost ales membru donator al Societății Academice Române. Constantin Năsturel-Herescu a fost unul din descendenții familiei boierești Nasturel a căror moșie se afla la Herăști. Printre strămoșii acestuia au fost:[1]
  • Radu Năsturel, mare cancelar, care a avut trei descendenți:
  • Toma Năsturel (1628-1693):
  • Șerban Năsturel (1659-1731):
  • Constantin Năsturel (1682-1752), mare ban și mare paharnic:
  • Radu Năsturel-Herescu (1750-1804), paharnic, al cărui fiu a fost:
  • Constantin Năsturel-Herescu
Constantin Năsturel-Herescu a fost căsătorit cu Elena Băleanu, sora lui Emanoil (Manolache) Băleanu.[2] Între anii 1823-1827 a fost ofițer într-un regiment de lăncieri ai armatei ruse. Reîntors în Țara Românească devine aghiotantul lui Alexandru D. Ghica și, mai târziu, vistiernic în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu (1843-1848) și mare ban și spătar în vremea lui Barbu Știrbei.
Fiind ultimul descendent al acestei familii boieresti, fara urmași directi, 30 august/11 septembrie 1873 generalul Năsturel-Herescu a donat Societății Academice Române jumătate din veniturile a două dintre moșiile sale pentru constituirea Fondului „Năsturel-Herescu”, o parte din acest fond fiind folosit pentru crearea Premiilor Năsturel-Herescu.
Constantin Năsturel-Herescu
Nicolae Grigorescu - Portretul marelui ban Nasturel Herescu - Eforie.jpg
Constantin Năsturel-Herescu
Date personale
Născut1798 Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani) Modificați la Wikidata

* 1879: Jean Baptiste Alphonse Déchauffour de Boisduval (n. 24 iunie 1799– d. 30 decembrie 1879) a fost un entomologist, botanist și fizicianfrancez.[1] A inventat și dezvoltat scara Boisduval și a identificat multe specii noi de fluturi. Fiind unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniul lepidopterelor din Franța, a fost co-fondator al Société Entomologique de France (Societatea Entomologică Franceză).
La începutul carierei a fost interesat de studiul coleopterelor și a colaborat cu Lacordaire și Latreille. A fost custodele colecției Pierre Françoise Marie Auguste Dejean din Paris și a descris multe specii de gândaci, fluturi și molii în urma călătoriilor de la bordul navei franceze Astrolabe.
Specii din Général des Lépidoptéres, planșa 17
Deși este cunoscut în străinătate pentru activitatea sa în domeniul entomologiei, el și-a început cariera în botanică, colecționând un număr mare de exemplare de plante franceze și scriind pe larg despre acest subiect de-a lungul carierei sale, o lucrare fiind Flores française (din 1828).[1]
* 1880: Prințesa Marie de Hesse-Kassel (germană Marie Wilhelmine Friederike von Hessen-Kassel21 ianuarie 1796 – 30 decembrie 1880) a fost soția lui Georg, Mare Duce de MecklenburgPrințesa Marie, a doua fiică a landgrafului Frederic de Hesse și a soției acestuia, Prințesa Caroline de Nassau-Usingen, s-a născut la Hanau, la 21 ianuarie 1796. Prin tatăl ei a fost strănepoata regelui George al II-lea al Marii Britanii. Fratele mai mare al tatălui ei a fost Wilhelm I, Elector de Hesse.
Sora ei Augusta s-a căsătorit cu Adolphus, Duce de Cambridge, al șaptelea fiu al regelui George al III-lea al Regatului Unit.
La 12 august 1817 la Kassel, Marie s-a căsătorit cu Georg, Mare Duce de Mecklenburg, fiul lui Carol al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz și a Prințesei Friederike de Hesse-Darmstadt.[1] Cuplul a avut patru copii:
Prințesa Marie de Hesse-Cassel
Princess Marie of Hesse-Kassel.jpg
Date personale
Nume la naștereMarie Wilhelmine Friederike
Născută21 ianuarie 1796
Hanau, Hesse-Kassel
Decedată (84 de ani)
NeustrelitzMecklenburg-Strelitz
ÎnmormântatăChurch in Mirow[*] Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Frederic de Hesse
Caroline de Nassau-Usingen Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Augusta de Hesse-Cassel
Landgraful Wilhelm de Hesse-Cassel Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGeorg, Mare Duce de Mecklenburg
CopiiDucesa Luise
Frederic Wilhelm
Caroline Charlotte
Ducele Georg
CetățenieFlag of the German Empire.svg Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
Prințesă
Familie nobiliarăCasa de Mecklenburg-Strelitz
Casa de Hesse-Kassel
Mare Ducesă de Mecklenburg-Strelitz
Domnie12 august 1817 – 6 septembrie 1860
* 1888: Mircea Vasiliu Stănescu (n. 23 februarie 1841Aradcomitatul Arad, d. 30 decembrie 1888, Arad, comitatul Arad) a fost un avocatpublicistculegător de folclorscriitor și politician român.
Mircea Vasiliu Stănescu, a făcut parte dintr-o familie veche din România, Stanu, care pe la mijlocul secolului al XVIII-lea a emigrat în Transilvania, stabilindu-se în comuna Ghioroc, în apropierea Aradului. Tatăl său Atanasie Stanu, al cărui nume de familie sârbii l-au schimbat în Stanoviciu, era om cu carte, studiase dreptul în Késmárk și teologia în Carloviț, a fost preot în comuna Micălaca (astăzi cartierul Micălaca al Aradului), până în anul 1873, când a decedat.
Rămânând de mic orfan de mamă, a fost crescut de către bunicul său din partea mamei Vasiliu Szombati de Rimaszombat, parohul Aradului.[1]
A fost căsătorit din anul 1866 cu Elisa Machi Versiganu.
Studiile gimnaziale le-a absolvit la Arad. În anul 1851 a fost înscris la liceul maghiar din Arad sub numele de Sztánovics Imre Vazul[2]. Începând cu anul 1859 urmează studiile în drept la universitățile din Viena și Pesta, perioadă în care își schimbă definitiv numele în Stănescu pentru a-și sublinia naționalitatea.[2] . Studiază și teologia la seminarul din Arad. Își susține examenul de stat în anul 1864, iar censura de avocat în anul 1866.
În anul 1859 coordonează apariția almanahului literar Muguri editat de Societatea de lectură a elevilor români, care poate fi considerată prima manifestare literară arădeană.
În același an publică o colecție de poezii naționale sub titlul Un buchet de simțăminte, iar în anul 1860 publică la Viena un volum de Povești culese și corese cu note explicative, semnat Emeric Basiliu Stănescu Arădanul. Acest volum fiind a doua colecție de povești populare din literatura română după Povestea vorbei al lui Anton Pann.[1]
Între anii 1861 și 1879 coordonează editarea a câtorva ziare satirice, precum: Tutti Frutti (1861), Strigoiul (1862), Umoristul (1863), Gura Satului (1867), iar în anul 1871 colaborează la alcătuirea unui calendar umoristic Calendarul Babelor[3]. Fiind astfel considerat întemeietorul presei satirice din Transilvania.
În anul 1873 a scris o gramatică românească, tipărită în Pesta, în limba germană.[1]
După finalizarea studiilor, începând cu anul 1866 își deschide o cancelarie avocățească la Arad, unde a activat ca stagiar și Ioan Slavici.
A fost votat de două ori ca deputat în Dieta Ungariei, al cercului electoral Chișineu, în anii 1869 și 1872, fiind membru al Partidului Național Român.
Încetează din viață la Arad, la 30 decembrie 1888.
Mircea V. Stănescu
Bust Mircea Vasiliu Stanescu.jpg
Date personale
Născut23 februarie 1841
Aradcomitatul Arad
Decedat (47 de ani)
Aradcomitatul Arad
NaționalitateFlag of Romania.svg română
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepublicistscriitorpolitician
·         1894: A murit poetul Ion Păun Pincio (numele la naştere: Ion Păun); după o călătorie în Italia, şi-a adăugat la numele său numele grădinii publice din Roma, Pincio; membru post-mortem al Academiei Române din 1948 (n. 1868). NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români M-Q (2001) dă ca dată a morţii 31 decembrie 1894.
Logo of the Romanian Academy.png Membru post-mortem al Academiei Române
Ion Păun-Pincio
Ion-Pincio-Paun.jpg
Poetul Ion Păun
Date personale
Născut17 august 1868
Mihăileni, BotoșaniPrincipatele Unite ale Moldovei și Țării Românești
Decedat (26 de ani)
BucureștiRegatul României
PărințiAlexandru Păun și al Mariei (n. Cozmița)
Naționalitateromân
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoetpublicisttelegrafist
PseudonimIon Păun-Pincio
StudiiConservatorul din Iași
Activitatea literară
Activ ca scriitor1888 - 1894
Mișcare/curent literarpresămănătorism și poporanism
Operă de debutîn periodicul Familia (1888)
Opere semnificativeÎn urma despărțirei · Ție · Când trec... · Spre vad · Noapte · Dies irae · Iubita mea · Toamnă
·






































    















 1896 - A încetat din viaţă eroul naţional filipinez José Rizal.
Dr. José P. Rizal (pe numele său complet: José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda) (19 iunie, 1861 – 30 decembrie, 1896), scriitor, poet și naționalist filipinez. Militant pentru cauza patriotică, a pregătit revoluția anticolonialistă dintre 1896 - 1898, fiind considerat eroul național al Filipinelor - foto: ro.wikipedia.org

Dr. José P. Rizal - foto: ro.wikipedia.org

Dr. José P. Rizal, pe numele său complet José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda, (19 iunie, 1861 – 30 decembrie, 1896) scriitor naționalist filipinez si militant pentru cauza patriotică, a pregătit si susutinut revoluția anticolonialistă din tara sa, care s-a desfasurat intre anii 1896- 1898, fiind considerat eroul național al Filipinelor. Romanele „Noli me tangere” „El filibusterismo” , poemul „Últimos adiós” ( Cel din urmă rămas bun), José Rizal il aseaza pe José Rizal printre cei mai de seamă scriitori filipinezi.

* 1905: Eugeniu Stătescu (n. 25 decembrie 1836, București; d. 30 decembrie1905, București) a fost un avocat și om politic român, din a doua jumătate a secolului XIX.
A urmat studii de drept în țară și le-a finalizat la Paris, cu diploma de doctor in drept. După revenirea în țară, pe lângă practicarea avocaturii, a colaborat ca jurnalist la Românul și alte publicații liberale. În 1868 își începe cariera politică, înscriindu-se în Partidul Național Liberal.[1]:p. 173
Eugeniu Stătescu a fost unul din membrii marcanți ai Partidului Național Liberal din a doua jumătate a secolului XIX, fiind membru fondator al partidului în 1875 și prieten și colaborator apropiat al lui Ion C. Brătianu. În perioada 1876-1903 Stătescu a fost de mai multe ori deputatsenatorși ministru.[2]
A ocupat pentru prima dată o funcție ministerială în guvernul condus de Ion C. Brătianu, în care a ocupat portofoliul de la Ministerul Justiției, în două perioade: 24 iulie 1876-27 ianuarie 1877 și 23 septembrie 1877-5 iulie 1879.[3]:p. 125 A revenit într-o funcție executivă în guvernul condus de Dimitrie Brătianu ca ministrul justiției între 10 aprilie 1881 și 8 iunie1881. După revenirea la conducerea guvernului a lui Ion C. Brătianu a ocupat funcția de ministrul afacerilor străine, între 9 iunie 1881 și 1 august 1882 de unde a trecut din nou la Ministerul Justiției, între 1 august 1882 și 1 octombrie 1883.[3]:p. 126.
Între 4 octombrie 1895 și 19 noiembrie 1896 ocupă portofoliul de ministrul justiției în guvernul condus de Dimitrie A. Sturdza.[3]:p. 127.
La sfârșitul sesiunii parlamentare din primăvara lui 1897 a fost ales președinte al Senatului funcție în care a rămas până la sfârșitul anului 18 noiembrie 1897.[1]:p. 173[4]:p. 554. A mai îndeplinit această funcție între 24 martie 1901 și 26 februarie 1902[4]:p. 599

Eugeniu Stătescu
1899 - Eugen Stătescu, sursa Adevărul, 12, nr. 3491, 9 aprilie 1899.PNG
Eugeniu Stătescu
Date personale
Născut25 decembrie 1836
București
Decedat (69 de ani)
BucureștiRomânia
NaționalitateRomân
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
ReligieOrtodox
Ocupațieom politic
diplomat
jurnalist
avocat Modificați la Wikidata
Ministrul justiției
În funcție
24 iulie 1876 – 27 ianuarie 1877
Locțiitor1868 - 1905
Precedat deMihail Pherekyde
Succedat deIon Câmpineanu
Circumscripțiadeputat de BucureștiArgeș
În funcție
23 septembrie 1877 – 5 iulie 1879
Precedat deIon Câmpineanu
Succedat deAnastase Stolojan
În funcție
10 aprilie 1881 – 8 iunie 1881
Precedat deDimitrie Gianni
Succedat deMihail Pherekyde
Ministrul afacerilor străine
În funcție
9 iunie 1881 – 1 august 1882
Precedat deDimitrie Brătianu
Succedat deDimitrie A. Sturdza
Ministrul justiției
În funcție
4 octombrie 1895 – 19 noiembrie 1896
Precedat deAlexandru Marghiloman
Succedat deȘtefan Șendrea

Partid politicPartidul Național Liberal
Alma materUniversitatea din Paris
ProfesieAvocat
·         1913Sofia de Nassau (9 iulie 1836 – 30 decembrie 1913), a fost regină a Suediei și Norvegiei prin căsătoria sa cu regele Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei. Sofia a fost regină a Suediei timp de 35 de ani, mai mult decât orice altă regină de dinaintea ei. Din 2011 recordul îi aparține reginei SilviaSofia a fost fiica cea mică a Ducelui Wilhelm de Nassau și a celei de-a doua soții Prințesa Pauline Friederica Marie de Württemberg.
Bunicul matern a fost Prințul Paul de Württemberg, fiu al regelui Frederick I de Württemberg și a reginei Augusta de Braunschweig-Wolfenbüttel. Augusta a fost fiica Prințesei Augusta a Marii Britanii, sora mai mare a regelui George al III-lea al Regatului Unit.
În 1848 ea a asistat la o revoltă în ducatul de Nassau, suprimată de mama și frații ei. A petrecut iarna 1853-1854 cu mama ei la curtea mătușii sale materne din Sankt Petersburg, în Rusia. Mătușa ei maternă, Prințesa Charlotte de Württemberg era căsătorită cu Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei. Călătoria nu a fost făcută pentru a aranja o căsătorie cu un prinț rus deoarece mama ei nu-și dorea ca ea să se convertească. În timpul șederii ei în Rusia a studiat pianul cu Anton Rubinstein. Sofia și mama ei au fost obligate să părăsească Rusia la izbucnirea războiului Crimeei. După moartea mamei sale în 1856, Sofia a locuit cu sora ei vitregă Prințesa Marie de Wied.Tatăl ei a murit când ea avea trei ani, și a fost succedat de fratele ei vitreg, Adolf. Sofia a primit o educație potrivită unei prințese din timpului ei. Ea a fost instruit în scrimă, care în mod normal era rezervată pentru bărbați, pentru a-și consolida spatele și pentru o postură dreaptă.[1] Sofia a socializat cu academicieni și artiști și curtea de la Nassau era considerată mai democrată decât curțile germane. A învățat limba engleză și simpatiza cu sistemul britanic parlamentar. Limba pe care a vorbit-o în copilărie nu a fost germana ci engleza.[1] Ea prefera viața clasei mijlocii victoriene celei regale. Frații ei foloseau pentru ea termenul Unsere demokratische Schwester (sora noastră democrată).[1] A fost descrisă ca fiind serioasă, inteligentă, frumoasă și interesată de studierea limbilor străine și istorie; de asemenea, a fost religioasă.
În iulie 1856, când se afla la reședința de vară a surorii sale, în afara Nassau, ea a fost vizitată de Prințul Oscar al Suediei, Duce de Östergötland. era al treilea fiu al regelui Oscar I al Suediei și al reginei Josephine de Leuchtenberg însă fratele lui mai mare Prințul Gustav murise la 25 de ani așa încât Oscar era al doilea în linia de succesiune la tronul suedez, după fratele său Carl. În 1855-56 Oscar a vizitat diferite curți regale europene pentru a găsi atât alianța politică necesară cât și mireasa pe gustul său. A vizitat curtea britanică dar nu a dorit să se căsătorească cu Prințesa Mary de Cambridge iar prințesele prusace și belgiene care i-au fost sugerate nu l-au vrut ele. Căsătoria dintre Sofia și Oscar nu trebuie privită ca o căsătorie aranjată; Oscar primise libertatea de a-și alege prințesa dorită iar Sofia, care anterior fusese cerută în căsătorie, nu dorea să fie presată în privința nunții.[2] Sofia și Oscar s-au îndrăgostit unul de celălalt.[3] Oscar s-a întors în Suedia pentru a cere consimțământul părinților săi, care i-a fost acordat. A revenit la Nassau, unde logodna s-a făcut în septembrie și anunțată în octombrie. În timpul logodnei, Sofia a început să învețe suedeza și istoria Suediei și coresponda cu viitorul ei soț; curând corespondența s-a făcut în suedeză. De asemenea ea a stăpânit repede și norvegiana. După decesul cumnatului ei la 12 mai 1873, Sofia a devenit regină consort a Suediei și Norvegiei la vârsta de aproape 37 de ani. La acel moment era o situație tensionată politic, care cerea crearea unei republici. Inițial Oscar nu a fost popular. Sofia a fost încoronată odată cu Oscar la 12 mai la Stockholm, în Suedia și la 18 iunie 1873 la Trondheim în Norvegia. În Norvegia cuplul a făcut un tur în jurul țării care a fost descris ca fiind un succes.
În 1875, regele și regina au făcut un tur al Europei. Prima dată au vizitat Danemarca, apoi Berlin și Dresda. Vizita la regele Albert al Saxoniei și la soția acestuia, Carola de Vasa la Dresda a fost considerată semnificativă, fiind un simbol de pace între dinastia Bernadotte și fosta dinastie Vasa, regina Carola fiind nepoata regelui detronat Gustav al IV-lea al Suediei, și că trecutul a fost iertat.[8]După Dresa, Sofia a întrerupt turul din motive de sănătate în timp ce Oscar a continuat cu Weimar și Rusia. Un alt eveniment important a fost descoperirea unei statui a regelui Carol al XIV-lea Ioan al Suediei la Oslo la 7 septembrie 1875, care a fost celebrată cu mari festivități, cu oaspeți regali străini și paradă militară. Un alt eveniment important ca regină a Norvegiei a fost găzduirea la Moss în 1877 a fostului prinț moștenitor Napoleon al Franței.
Regina Sofia
Sofia a descris anii între 1873 și 1878 ca ani de criză pentru ea.[9] În timpul acestor ani, Oscar a avut câteva aventuri, dintre care mai importante au fost cu Magda von Dolcke și cu Marie Friberg. Aventura lui Oscar cu Magda von Dolcke a început în 1874 și a atras atenția, el ajutându-i cariera ei la teatrul regal dramatic și acordându-i o indemnizație.[10] Deși nu a arătat, se crede că Sofia a suferit din cauza adulterului soțului ei.[11] S-a relatat cum Sofia a călătorit în Germania la sora ei Marie de Wied, care, se crede, a sfătuit-o să accepte situația.[12] Cu o altă ocazie, regele a trimis un curtean la cântăreața de operă Ida Basilier-Magelssen cu cererea unei "audiențe private", la care ea a replicat: "Spune-i Majestății Sale că poate avea o audiență privată cu buna și frumoasa lui regină. Eu am alte lucruri de făcut decât să am conferințe private cu un domn în vârstă!"[12] Aflând acestea, regina Sofia a trimis după Basilier-Magelssen și întâlnirea lor s-a terminat prin lacrimi reciproce în legătură cu soții lor adulterini.[12]
Din cauza sănătății ei fragile a făcut dese călătorii în străinătate și mariajul ei pare că a fost în criză din cauza întreruperii relației.[9] Criza a fost observată și menționată de suita ei apropiată, și în timpul călătoriei pe continent în 1876, Sofia i-a trimis lui Oscar ceea ce ea a menționat ca un mesaj de adio.[9]
Anul 1878 a fost un punct de cotitură pentru regina Sofia. În acel an ea a devenit adepta învățăturilor predicatorului britanic Lordul Radstock, care i-a fost prezentat de către doamna ei de onoare Märta Eketrä. După aceasta, ea a petrecut o mare parte din viața în rugăciune în fiecare zi cu doamnele ei de onoare favorite Eketrä, Ebba von Rosen și Ida Wedel-Jarlsberg. Oscar al II-lea era sceptic în legătură cu aceasta din cauza poziției sale în calitate de șef al bisericii suedeze, însă relația lor a fost de fapt îmbunătățită după noua convingere religioasă.[9]
Sofia și Oscar au avut următorii copii:
  • Regele Gustav al V-lea (1858–1950)
  • Prințul Oscar, Duce de Gotland, mai târziu Contele Oscar Bernadotte af Wisborg (1859–1953)
  • Prințul Carl, Duce de Västergötland (1861–1951)
  • Prințul Eugén, Duce de Närke (1865–1947)
Strănepoții ei sunt regele Harald al V-lea al Norvegiei și fostul rege Albert al II-lea al Belgiei; stră-strănepoții ei sunt regina Margareta a II-a a Danemarcei, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, regele Filip al Belgiei și Henri, Mare Duce de Luxembourg.
Sofia de Nassau
Regină a Suediei și Norvegiei
Sofia of Sweden (1857) c 1872.jpg
Date personale
Nume la naștereSophia Wilhelmine Marianne Henriette
Născută9 iulie 1836
Palatul Biebrich, Wiesbaden
Decedată (77 de ani)
Palatul Stockholm, Suedia
ÎnmormântatăBiserica Riddarholmen
Cauza decesuluipneumonie Modificați la Wikidata
PărințiWilhelm, Duce de Nassau
Prințesa Pauline de Württemberg Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Maria de Nassau
Prințesa Elena de Nassau
Prințesa Therese de Nassau-Weilburg
Adolf, Mare Duce de Luxemburg
Prince Moritz Wilhelm of Nassau-Weilburg[*]
Nikolaus Wilhelm de Nassau Modificați la Wikidata
Căsătorită cuOscar al II-lea al Suediei
CopiiGustaf V
Prințul Oscar, Duce de Gotland
Prințul Carl, Duce de Västergötland
Prințul Eugén, Duce de Närke
CetățenieFlag of Norway.svg Norvegia Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
om de stat
filantroapă[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriHM Regina Sofia
HM Regină a Suediei
HM Regină a Suediei și Norvegiei
HRH Prințesă Moștenitoare a Suediei și Norvegiei
HRH Ducesă de Östergötland
HRH Prințesa Sofia de Nassau
Familie nobiliarăCasa de Bernadotte
Casa de Nassau-Weilburg
Regină a Suediei
Domnie18 septembrie 1872 - 8 decembrie 1907
Regină a Norvegiei
Domnie18 septembrie 1872 - 26 octombrie 1905
·         1916 - A fost asasinat Grigori Efimovici Rasputin, aventurier rus, rămas în istorie prin influenţa ocultă pe care a exercitat–o asupra familiei imperiale ruse (n.1872).
* 1922: Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei (n. 17 august 1887, Castelul Persenbeug, Austria Inferioară - d. 1 aprilie 1922, Funchal, Portugalia), născut Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria - din dinastia Habsburg-Lorena, a fost ultimul împărat al Austriei (1916 - 1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea) etc.
Biserica Catolică l-a declarat fericit în 2004, sărbătoarera sa fiind fixată pe 21 octombrie, în fiecare an.
* 1930: Ernest Henri Dubois (16 martie 1863Dieppe - 30 decembrie 1930Paris) a fost un sculptor francez, figură de seamă a neoclasicismuluifrancez.
Atras de tânăr de pictură și sculptură, în 1881 intră la école des Arts décoratifs (Școala de Arte decorative) apoi la Ecole des Beaux-Arts(Școala națională de Arte frumoase) din Paris, unde a studiat sculptura cu Henri-Michel-Antoine Chapu și Alexandre Falguière.[5]
A studiat și cu Jules Chaplain (1839-1909) și d'Antonin Mercié, al cărui elev preferat a fost.[5]
Ernest Dubois a realizat busturi și lucrări alegorice, pe care le-a expus cu regularitate la Salonul din Paris, începând cu 1892, când a și primit o mențiune pentru sculptura "Jeune Adolescent".[5]
A fost remarcat la salonul din 1894 unde a primit medalia clasa I pentru lucrarea "Le pardon", una din cele mai cunoscute opere ale sale, pe care statul francez a reprodus-o în marmură pentru Palatul Luxembourg. În 1899 a fost răsplătit cu o Medalie de onoare.[5]
Având o reputație bine stabilită, Ernest Dubois primește multe comenzi. În 1900, la Expoziția Universală de la Paris prezintă macheta statuii lui Jacques-Bénigne Bossuet. A avut un succes enorm,primește medalia de onoare și este făcut cavaler al Legiunii de onoare. După ce a terminat statuia, aceasta a fost instalată în 1911 în catedrala din Maux.[5]
* 1936: Friedrich Maria Albrecht Wilhelm Karl, Arhiduce și Prinț Imperial al Austriei, Prinț Regal al Ungariei și Boemiei, Duce de Teschen(germană Erzherzog Friedrich Maria Albrecht Wilhelm Karl von Österreich-Toskana, Herzog von Teschen4 iunie 1856 – 30 decembrie1936) a fost membru al Casei de Habsburg și comandant suprem al armatei austro-ungare în timpul Primului Război Mondial.
* 1940: Gjergj Fishta (n. 23 octombrie 1871 - d. 30 decembrie 1940) a fost un poet și dramaturg albanez. Opera sa, cu caracter patriotic, are ca teme principale folclorul și istoria.
* 1941: Lazar Markovici Lisițki Despre acest sunet ascultă  (Лазарь Маркович Лисицкий, 23 noiembrie 1890 – 30 decembrie 1941), mai bine cunoscut ca El Lissitzky (Эль Лисицкий) a fost un artist, designer, fotograf, profesor, arhitect și tipograf rus
·   1944 - A murit scriitorul francez Romain Rolland; premiul Nobel pentru literatură pe 1915 (“Jean-Christophe”, “Danton”); (n. 29 ianuarie 1866).
Romain Rolland (n. 29 ianuarie 1866, Clamecy, Nièvre — d. 30 decembrie, 1944, Vézelay), scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1915 - foto: ro.wikipedia.org

Romain Rolland - foto: ro.wikipedia.org

Romain Rolland (n. 29 ianuarie 1866, Clamecy, Nièvre — d. 30 decembrie, 1944, Vézelay), scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1915. Motivația Juriului Nobel: “ca un omagiu adus înaltului idealism al creației lui literare și dragostei de adevăr cu care a descris diferite tipuri umane”

·         1947Alfred North Whitehead, matematician și filosof englez (n. 1861)
* 1949: Leopold al IV-lea, Prinț de Lippe (Leopold Julius Bernhard Adalbert Otto Karl Gustav30 mai 1871 – 30 decembrie 1949) a fost ultimul suveran al Principatului Lippe. A succedat la tron în 1905 și a fost la conducerea țării din 1904 ca regent. S-a născut la Oberkassel ca fiul cel mare al lui Ernest al II-lea, Conte de Lippe-Biesterfeld și a contesei Karoline de Wartensleben. Leopold a aparținut liniei Lippe-Biesterfeld a Casei de Lippe, care era linia senior a casei princiare după linia conducătoare de Lippe-Detmold.
A servit ca ofițer al armatei germane până în 1894, când a început să studieze științe politice la universitățile din Bonn și Berlin.
Leopold al IV-lea
LeopoldIVofLippe.jpg
Date personale
Nume la naștereLeopold Julius Bernhard Adalbert Otto Karl Gustav
Născut30 mai 1871
Oberkassel
Decedat (78 de ani)
Detmold
PărințiErnest al II-lea, Conte de Lippe-Biesterfeld
Karoline of Wartensleben[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Bernhard of Lippe-Biesterfeld[*]
Contesa Adelaide de Lippe-Biesterfeld Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Bertha de Hesse-Philippsthal-Barchfeld
Prințesa Anna de Ysenburg și Büdingen
CopiiErnst, Prinț Ereditar de Lippe
Prințul Leopold Bernhard
Prințesa Karoline
Prințul Chlodwig
Prințesa Sieglinde
Armin, Prinț de Lippe
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
OcupațieRegent Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Lippe
Prinț de Lippe
Domnie25 octombrie 1905 – 12 noiembrie 1918
PredecesorAlexandru
SuccesorMonarhie abolită
·         1950: A murit (în închisoarea de la Sighet) Mihail Manoilescu, inginer, economist şi om politic; unul dintre întemeietorii neoliberalismului în România; ministru în mai multe rânduri; ca ministru de externe (iulie-septembrie 1940), a acceptat semnarea Dictatului de la Viena (din 30 august 1940); arestat de autorităţile comuniste între anii 1944 şi 1945 şi din 1948; (n. 1891).

·         1954: Arhiducele Eugen Ferdinand Pius Bernhard Felix Maria de Austria-Teschen (n. ,[1][2] Groß Seelowitz[*]Imperiul Habsburgic – d. ,[1][2] MeranoItalia[3]) a fost Arhiduce de Austria și Prinț al Ungariei și Boemiei. A fost ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Teutoni din dinastia de Habsburg.
Eugen, Arhiduce de Austria
Eugen a fost al treilea fiu al Arhiducelui Karl Ferdinand de Austria și a soției acestuia, Arhiducesa Elisabeta Franziska de Austria. S-a născut la castelul din Gross Seelowitz, în apropiere de Brünn (Brno) în Moravia. La botez a primit numele Eugen Ferdinand Pius Bernhard Felix Maria. Educația lui a fost una spartană. Viața de la țară la Gross Seelowitz și vacanțele petrecute la Gmund au alternat cu o educație solidă și instrucțiuni stricte.
La Albrechtspalais în Viena, Eugen a fost instruit în toate domeniile militare și în plus în: muzică, istoria artei și limbi străine. La vârsta de 14 ani continuând tradiția familiei, a început carieră militară la regimentul Kaiserjäger și a fost comandant cu rang de locotenent (Leutnant) la 27 octombrie 1877. La scurt timp după aceea a fost transferat ca Oberleutnant la un regimentul de husari și în anii următori a participat la mai multe manevre militare.

În 1882, Eugen a fost examinat de o comisie care a verificat capacitatea sa de a participa la academia militară de la Wiener Neustadt. El a studiat aici în perioada 1883-1885 și, ulterior, a absolvit cu succes în calitate de ofițer. În plus față de cariera militară, la 11 ianuarie 1887, Eugen a devenit cavaler al Ordinului teutonic.
Arhiducele Eugen
Erzherzog Eugen.JPG
Arhiducele Eugen de Austria, decembrie 1888.
Date personale
Nume la naștereEugen Ferdinand Pius Bernhard Felix Maria
Născut21 mai 1863
Gross-Seelowitz, Moravia
Decedat (91 de ani)
MeranItalia
ÎnmormântatInnsbruck Modificați la Wikidata
PărințiArhiducele Karl Ferdinand de Austria
Arhiducesa Elisabeta Franziska de Austria Modificați la Wikidata
Frați și suroriMaria Cristina de Austria
Maria Theresa de Austria-Este
Arhiducele Friedrich, Duce de Teschen
Arhiducele Karl Stephen de Austria Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiesoldat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Habsburg-Lorena
Grand Master of the Teutonic Knights[*] Modificați la Wikidata
Domnie – 
PredecesorArhiducele Wilhelm Franz de Austria
SuccesorNorbert Klein[*]
* 1962: Zsigmond Remenyik (n. 1900 – d. 1962) este un scriitor maghiar.
·         1968Trygve Lie, Secretar-General al ONU (n. 1896)
* 1970: Charles L. „Sonny“ Liston (n. 8 mai 1932Little RockArkansas - d. 30 decembrie 1970Las Vegas, Nevada), a fost un boxer american. El a fost între anii 1962 - 1964 campion mondial la categoria grea după ce l-a învins în septembrie 1962 pe Floyd Patterson. Liston era un adversar de temut, datorită agresivității și a loviturilor sale puternice. Este un lucru confirmat că Sonny Liston și managerul lui erau implicați în lumea interlopă a gangsterilor. Uriașul Sony ca și campion a pierdut numai patru meciuri de box, doua dintre acestea în fața lui Muhammad Ali.
·         1986 - A murit poetul Ion Bănuţă (n.07.11.1914).

·         1994Dmitri Ivanenko, fizician rus (n. 1904)
·         2002Mary Wesley, scriitor britanic (n. 1942)
·         2006: Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti (în arabă: ‏صدام حسين عبد المجيد التكريتي, pronunțat "Sadám Huseín Abd al-Majíd al-Tikríti; n. 28 aprilie1937, satul Al-Awja, Irak – d. 30 decembrie 2006, Bagdad) a fost un politician irakian, președinte al Irakului în perioada 1979 - 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 - 1991 și 1994 - 2003, secretar general al secției irakiene a partidului Baas (Partidul Socialist al Renașterii Arabe), mareșal (din 1979). Saddam a guvernat Irakul într-o manieră dictatorială arbitrară, cu caracter semi-laic, a promovat o politică belicistă, inițiind un război lung și anevoios împotriva Iranului și mai târziu o campanie fulger în care a cucerit și a anexat emiratul vecin al Kuweitului. Bazându-se ca și regimurile irakiene precedente pe hegemonia comunității musulmane sunite, a inițiat masacre împotriva populației șiite (ex. masacrul de la Dujail din 1982) și a kurzilor, împotriva acestora din urmă uzând și arme chimice (contra localității Halabja), crime pentru care a fost judecat și executat.
Saddam a avut un rol cheie în lovitura de stat a partidului Baas din 1968. Ca vicepreședinte al Irakului în timpul președinției lui al-Bakr, care se îmbolnăvise în ultimii săi ani de viață, Saddam a clădit puternice forțe de securitate care i-au permis să controleze forțele armate și viața politică a țării și să consolideze dictatura. În urma unor măsuri de naționalizare a petrolului și a altor industrii la începutul anilor 1970, a reușit în prima parte a guvernării sale de facto și apoi ca președinte, să crească într mod considerabil nivelul de viață mediu în țară.
Saddam a rămas la putere în ciuda dezastruosului război împotriva Iranului (1980-1988), și apoi a Războiului din Golf din (1990-1991), care au adus un declin serios în condițiile de viață și condițiile umanitare din Irak. În timpul Războiului Golfului, pentru a-și atrage simpatia maselor arabe și musulmane din regiune, Saddam a lansat 60 de rachete contra teritoriului Israelului. După invazia Irakului din 2003, Saddam a fost răsturnat de la putere, a reușit să se ascundă vreme de opt luni, până ce a fost capturat în ascunzătoarea subterană unde se afla, lângă localitatea natală Tikrit, la data de 13 decembrie 2003.
În perioada post-Saddam foști militari, oameni de securitate și persoane în posturi de conducere legați de regimul său au fost îndepărtați din viața politică și din administrația țării și din armată, iar puterea a fost preluată, în urma alegerilor, de guverne dominate de reprezentanți ai partidelor șiite. O parte din fostele forțe de securitate și militare sunite ce fuseseră credincioase lui Saddam au pus bazele unor mișcări de rezistență și teroare sunite, din care cea mai eficientă și de temut este Statul Islamic al Irakului și al Levantului sau Califatul Islamic (ISIS sau Daash)
Sadam Husein (n. 28 aprilie 1937, satul Al-Awja, Irak; d. 30 decembrie 2006, Bagdad), președinte al Irakului în perioada 1979 - 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 - 1991 și 1994 - 2003 - foto (Saddam Hussein judecat în 2004, la un an după ce a fost capturat): ro.wikipedia.org

Sadam Husein judecat în 2004, la un an după ce a fost capturat – foto: ro.wikipedia.org

* 2006: Hans Hermannstädter (n.  – d. )[1] a fost un handbalist de etnie germană care a jucat pentru echipa națională a României. Hermannstädter a fost component al selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul al șaselea la Olimpiada din 1936, găzduită de Germania.[2][3] El a jucat în primul din cele trei meciuri.[1][3]
În 1938, Hans Hermannstädter s-a aflat în lotul selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de Handbal de câmp din Germania.[4]
Hans Hermannstädter a fost component de bază al clubului Hermannstädter Turnverein(de) (Societatea de Gimnastică Sibiu) din Sibiu.[5]
* 2008: Mircea Soțchi-Voinicescu (în rusă Мирча Николаевич Соцки-Войническу) (n. 10 februarie 1950, orașul Bălți - d. 30 decembrie 2008Chișinău) a fost un actor de teatru și film din Republica Moldova, fratele actorului Victor Soțchi-Voinicescu. Mircea Soțchi-Voinicescu s-a născut la data de 10 februarie 1950, în orașul Bălți. Și-a petrecut copilăria în orașul Bălți. A studiat la Școala teatrală "B.Sciukin" din Moscova (1967-1971).
După absolvirea Școlii de teatru de la Moscova, a fost angajat în anul 1971 ca actor la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău. A renunțat ulterior la scenă în favoarea filmului.
În paralel cu activitatea teatrală, Mircea Soțchi-Voinicescu a debutat în anul 1968 ca actor de film la studioul cinematografic "Moldova-film" în filmul lui Emil Loteanu Această clipă, interpretând rolul Piciul.
Mircea Soțchi-Voinicescu s-a stins din viață la 30 decembrie 2008.
Filmografie:
  • Această clipă (1968) - Piciul
  • Singur în fața dragostei (1969) - Pavel
  • Lăutarii (1971) - locotenentul Baturin
  • Crestături spre amintire (1972) - caporalul Ionescu
  • Dacă vrei să fii fericit ("Mosfilm", 1974) - aviatorul
  • O întâmplare la festival (1976) - Pavel
  • Cocostârcul (s/m, 1978) - Mircea
  • Tăunul (studioul "A.Dobvenko" din Kiev, 1979) - Marconi
  • Unde ești, iubire? (1980) - trompetistul
  • Anna Pavlova (episod, "Mosfilm", 1982)
  • Luceafărul (1986) .
  • Acceleratul (1987)
  • Dar pentru procuror (1989)
  • Zbor până la lumină (1991)
  • Lupii cenușii (1993)
·   2010 - A murit Bobby Farrell, cântăreț de muzică pop, dansator în trupa Boney M (n. 1949)

Roberto „Bobby“ Alfonso Farrell (n. 6 octombrie 1949, Aruba; d. 30 decembrie 2010, Sankt Petersburg), a fost un dansator și cântăreț de muzică pop olandez, cunoscut mai mult ca membru al formației muzicale de succes a anilor 1970, Boney M.[2] În coregrafia lui ca dansator prezintă pe scenă și pe micul ecran numere extravagante. Din 1992 se va prezenta cu o formația sa proprie Boney-M, devenind un concurent al lui Farian. Între anii 1981 – 1994, Farell a fost căsătorit cu un fotomodel iugoslav și a locuit în ultimii ani în Amstelveen. La data de 30 decembrie 2010 a fost găsit mort într-un hotel din Sankt Petersburg. Medicii au stabilit diagnosticul de insuficiență cardiacă.

·         2010  - A încetat din viaţă actorul suedez Per Oscarsson, a primit premiul de interpretare la Festivalul de la Cannnes în 1966 pentru rolul din filmul "Hunger",  a jucat rolul lui Holger Palmgren în cea de-a treia parte a trilogiei "Millennium" (n. 28 ianuarie 1927)
·         2012: Rita Levi-Montalcini (n. 22 aprilie 1909Torino - d. 30 decembrie2012Roma), a fost un om de știință italian care împreună cu Stanley Cohen, a fost laureată a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicinăîn anul 1986 pentru descoperirea factorilor de creștere (în cazul ei factorul de creștere al nervului - în engleză nerve growth factor, abreviat NGF)[1].Rita Levi-Montalcini (n. 22 aprilie 1909, Torino - d. 30 decembrie 2012, Roma), om de știință italian care împreună cu Stanley Cohen, a fost laureată a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1986 pentru descoperirea factorilor de creștere (în cazul ei factorul de creștere al nervului - în engleză nerve growth factor, abreviat NGF) - foto: ro.wikipedia.org

Rita Levi-Montalcini - foto: ro.wikipedia.org

* 2012: Carl Richard Woese (15 iulie 1928 – 30 decembrie 2012) a fost un microbiolog și biofizician american. Woese este cunoscut pentru definirea domeniului Archaea în 1977 prin taxonomia ARN-ului ribozomic 16S, o tehnică pună la punct de Woese, care a revoluționat microbiologia .
De asemenea, Woese a inventat ipoteza lumii ARN în anul 1967, deși nu el i-a atribuit acest nume [5] El a fost profesor de microbiologie laUniversitatea Illinois, Urbana-Champaign
Carl Woese
Carl Woese.jpg
Date personale
Născut15 iulie 1928
Syracuse, New York, SUA
Decedat (84 de ani)
Urbana, Illinois, SUA
Cauza decesuluicauze naturale[*] (cancer pancreaticModificați la Wikidata
NaționalitateAmericană
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiemicrobiolog[*]
biolog
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
DomeniuMicrobiologie
InstituțieUniversitatea Illinois, Urbana-Champaign
Alma MaterAmherst College[1]
Deerfield Academy[*]
Universitatea Yale[1]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentrudescoperirea domeniului Archaea
Premii
·       2014 - A murit Luise Rainer, actriță de film de origine germană (n. 1910)
Luise Rainer (n. 12 ianuarie 1910, Düsseldorf, Germania - 30 decembrie 2014,Bejing,china), actriță de film de origine germană, dublă laureată a premiului Oscar - foto: ro.wikipedia.org

Luise Rainer - foto: ro.wikipedia.org

Luise Rainer (n. 12 ianuarie 1910, Düsseldorf, Germania – 30 decembrie 2014,Bejing,china), actriță de film de origine germană, dublă laureată a premiului Oscar.

2020: Nicolae Sabău, cântăreț român de muzică populară (n. 1929).. 

Nicolae Sabău
Cântăreț
Nicolae Sabău
Date personale
Născut7 decembrie 1929
Cicârlăujudețul Satu MareRegatul României
Decedat (91 de ani)
Baia Marejudețul MaramureșRomânia
ÎnmormântatCicârlău Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (COVID-19Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
EtnieRomân
Ocupațiecântăreț Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalPopulară
PremiiOrdinul Național „Serviciul Credincios”  Modificați la Wikidata



Nicolae Sabău (n. CicârlăuMaramureșRomânia – d. ,[1] Baia MareRomânia)[2] a fost un cântăreț de muzică populară, folclorist și muzician român. În perioada 2004-2008 a fost primar al comunei Cicârlău din partea PSD.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nicolae Sabău s-a născut în data de 7 decembrie 1929, în satul Cicârlău, din județul Satu Mare (astăzi în județul Maramureș), Regatul României, într-o familie de țărani, unde au venit pe lume 9 copii. A cunoscut greutățile vieții încă de la o vârstă fragedă, crescând în dragoste pentru muncă, păscând vitele și bivolii preotului din sat, ori trudind la morărița Verdeș, adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă. "Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri...", mărturisea Nicolae Sabău cu nostalgie.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Nicolae Sabău a debutat artistic la doar 16 ani, cu interpretarea cântecelor Arză-te focu Gutâi și Când am zis daina, daina. Primul său concurs național a fost în anul 1956. În 1957 studioul teritorial al Radio Cluj l-a invitat să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj. În 1958 a fost difuzat la Radio București, cu Orchestra de muzică populară Radio, dirijată de Victor Predescu.

Un articol din ziarul județean "Pentru socialism", din 22 august 1956, consemna succesul remarcabil și ținuta artistică a tânărului solist vocal Nicolae Sabău, pe o scenă din București, marcând astfel debutul unui destin artistic. În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul "Baia Mare în cântec și joc", alături de celebrul Felician Fărcașu.

Pasiunea și dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat, prestigiul profesional și un loc privilegiat în galeria marilor artiști ai genului.

Nicolae Sabău a fost primarul comunei Cicârlău, în perioada 2004 - 2008.

Colecția impresionantă de afișe ale artistului se constituie într-o carte unicat[care?], document grăitor al evoluției sale alături de interpreți iluștri, în zecile de mii de spectacole și turnee realizate cu ansambluri folclorice profesioniste ori de amatori, pe parcursul celor peste 50 de ani de carieră artistică.

Decesul[modificare | modificare sursă]

A decedat în dimineața zilei de 30 decembrie 2020, la Spitalul de Pneumofiziologie din Baia Mare, la vârsta de 91 de ani, în urma infectării cu COVID-19.[4] Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei și cântecului popular, iar acesta a lăsat o moștenire comunității pentru a promova ideea artei autentice.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Nicolae Sabău la 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”[5]



Sărbători

·       Ziua națională a Republicii Madagascar
Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o țară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Madagascar – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o țară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică. Insula este populată la începutul mileniului I de etnii asiatice originare din Indonezia, Malaysia și Melanesia, care se contopesc cu populația aborigenă dar și cu cea africană și arabă imigrată ulterior.

În secolele X – XI se răspândește islamul adus de arabii care întemeiază primele factorii în estul insulei. Navigatorul portughez Diogo Dias este în august 1500 primul european care vizitează Madagascarul, urmat de negustorii olandezi, francezi și englezi. De la numele de “matacassi” dat de europeni popoarelor aborigene derivă denumirea modernă a statului.

Tentativa Franței de a-și impune în secolul al XVII-lea autoritatea colonială eșuează în față rezistenței autohtone. Regatul absolutist Merina (Imerina) creat în secolul al XVII-lea unifică, în timpul suveranului Radama I (1810-1828), întreaga insulă și adoptă numele oficial de Regatul Madagascar. În 1885 Franța impune Madagascarului protectoratul său, apoi îl proclamă în 1896 colonie. Madagascarul a devenit republică independentă la 26 iunie 1960.

·         Sf Mc Anisia, fecioara; Harți (Calendar Creștin ortodox)
Sfânta Muceniță Anisia. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 30 decembrie - foto: doxologia.ro

Sfânta Muceniță Anisia - foto: doxologia.ro

În vremea prigonitorului Maximian era o fecioară cu numele Anisia, născută în vestita cetate a Tesalonicului. Era născută din părinţi bogaţi şi credincioşi, învăţându-se frica Domnului, dar mai mult sporind în fapte bune, decât cu anii, pentru că părinţii ei o hrăneau mai mult cu dogmele bunei credinţe decât cu laptele. Trecând anii săi cei prunceşti, se vedea buna ei cuviinţă mai presus de nădejde şi o învăţa cu citirea de cărţi mai deosebite; iar ea, fiind înţeleaptă, cu înlesnire toate le înţelegea, arătând roduri vrednice de învăţătură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...