vineri, 2 decembrie 2022

 9. /3 DECEMBRIE 2022 - TEATRU/FILM


MARIA VENTURA

Maria Ventura
Marie Ventura par Charles Gir.jpg
Date personale
Nume la naștereAristita Maria Ventura Modificați la Wikidata
Născută13 iulie 1886 sau 1888
BucureștiRomânia[1] Modificați la Wikidata
Decedată (66 de ani)[1] Modificați la Wikidata
ParisÎle-de-FranceFranța[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Passy[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România
Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film Modificați la Wikidata
Prezență online

Maria Ventura (n. 13 iulie 1886 [2] sau 1888 – d. 3 decembrie 1954Paris) a fost o actriță română de origine evreiască.[3] A jucat în limbile franceză și română. Cunoscută în România și sub numele de Mărioara Ventura,[4] iar în Franța ca Marie Ventura.[5]

S-a născut în 13 iulie 1886 sau, după alte surse, la 13 iulie 1888 ca Aristida Maria,[6] fiică a actriței de origine evreiască Lea Fanșeta Vermont (Grünberg) dintr-o legătură romantică cu omul de teatru și scriitorul român Grigore Ventura, al cărui nume de familie l-a primit.

A studiat la Conservatorul din Paris cu Eugène Silvain și Paul Mounet. A jucat împreună cu Sarah Bernhardt și cu Eduard de Max, care au avut o mare influență asupra sa. După 1919 a jucat la Comedia Franceză, a cărei societară a devenit ulterior. A interpretat rolurile eroinelor lui RacineMolièreCehovShawPirandelloLenormandMauriac etc. Între 1929 și 1936 a dat anual spectacole la București și în România, cu ansamblul teatrului „Maria Ventura” pe care îl conducea. A jucat în piese de Alexandru KirițescuMircea Ștefănescu etc., dând un mare imbold dramaturgiei românești. Artistă de mare sensibilitate, cu un simț ascuțit al tragicului, dotată cu o voce impresionantă și folosind o gestică elegantă, Ventura s-a înscris în șirul marilor actori români de reputație europeană.

A fost prima femeie care a pus în scenă o piesă la Comedia Franceză, anume „Ifigenia” de Racine în 1938.[7]

Este înmormântată la Cimetière de Passy din Paris.[8]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

  • Le Roman d'un jeune homme riche (1909)
  • L'Ensorceleuse (1910) .... L'ensorceleuse
  • Hérodiade (1910) .... Salom
  • Antar (1912)
  • Quentin Durward (1912)
  • Le Fils de Charles Quint (1912)
  • Zaza (1913) .... Zaza
  • Les Misérables - Époque 1: Jean Valjean (1913) .... Fantine Thénardier
  • Les Misérables - Époque 2: Fantine (1913) .... Fantine Thénardier
  • Les Misérables - Époque 3: Cosette (1913) .... Fantine Thénardier
  • Les Misérables - Époque 4: Cosette et Marius (1913) .... Fantine Thénardier
  • Molière, sa vie, son oeuvre (1922)
  • Gibier de potence (1951) .... Consuela




ION HAIDUC

Imagini pentru ion haiduc

Biografie
Actorul Ion Haiduc (sau Ucu, așa cum îl numesc prietenii), s-a născut pe 3 decembrie 1947 la Oradea și este urmașul unui haiduc adevărat, Novac, pe linia descendentă a mamei. De la tatăl lui, mare iubitor de pictură, muzică și teatru, se pare că a moștenit talentul și înclinația pentru artă. Datorită meseriei părinților, în copilărie s-a mutat des și a călătorit mult. A locuit la Gheorgheni, la Sighetul Marmației, la Salonta și la Timișoara, unde a absolvit liceul pedagogic. A fost căsătorit cu Gina, timp de 21 de ani și au împreună o fiică, Bianca Ioana, de la care a primit două nepoțele superbe. Bianca a cochetat și ea cu actoria și a jucat alături de tatăl său în Richard al III-lea.
Este o fire curioasă, iar în adolescență a fost pasionat de științele naturii, yoga, de ezoteric și paranormal. Visa să devină medic, până într-o zi, când a descoperit Școala de Artă de la Timișoara și secția ei de Teatru. A dat examen la IATC și a intrat din prima încercare. Este credincios, iar Dumnezeu i-a dăruit talent, noroc și har. Realizările lui, deși par uneori inexplicabile, provin din credința sa din ajutorul unei puteri superioare, din capacitatea sa de automotivare, care-l inspiră și acționează asupra lui ca un ghid. Ion Haiduc își urmărește cu tenacitate viziunile, are un fel ingenios de a-și pune în aplicare planurile, inteligență creatoare și este total dedicat pasiunilor sale, familia și meseria. Dotat cu o putere de concentrare fantastică, Ion Haiduc trece cu ușurință de la rolurile clasice, de pe scena Teatrului Notarra, la rolurile de pe platoul de filmare, dinamice, moderne, complet diferite. În calitate de professor, a dăruit cu generozitate bucăți de suflet elevilor săi.
Înainte de 1989, Ion Haiduc a jucat teatru, a interpretat personaje din filme istorice și din scenarii bazate pe romane și nuvele clasice. După 1990, îl regăsim pe actorul Ion Haiduc în cele mai diverse ipostaze, care atestă alte valențe ale talentului său, un potențial și o energie uimitoare. În ultimii 20 de ani, a jucat în peste 30 de pelicule. Este un actor prolific, a turnat cel putin 2-3 filme pe an și a interpretat, în același timp și roluri pe scena teatrului Notarra.

Ion Haiduc
Date personale
Născut (74 de ani) Modificați la Wikidata
OradeaRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București

Ion Haiduc (n. 3 decembrie 1947Oradea) este un actor român de teatru și film. A jucat în filme ca Privește înainte cu mânie (1993), 15 (2005), Amen. (2002), Cauză și efect 3 (2003) sau Bloodlust: Subspecies III (1994).

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1969, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, Facultatea de Teatru, specializarea Actorie, la clasa profesorului George Dem. Loghin.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Iubiri Secrete (2014) - Pardalian

Teatru[modificare | modificare sursă]

Din 1990, a interpretat numeroase roluri la teatrul Notarra.[1]

  • Salonul nr.6 - ca Nikita (teatru TV)[2]


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...