sâmbătă, 7 ianuarie 2023

  1. /9 IANUARIE 2023 - ISTORIE PE ZILE:  Evenimente, Nașteri


Evenimente

·      475 - Generalul  Basiliskos a devenit împărat al Bizanțului, după ce Zenon a fost obligat să părăsească  Constantinopolul.
Solidus cu chipul lui Basiliskos în cinstea devenirii sale împărat - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Solidus cu chipul lui Basiliskos în cinstea devenirii sale împărat – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Flavius Basiliscus, sau Basiliskos (d. 476/477) a fost un împărat al Imperiului Roman de Răsărit, membru al Dinastiei Leonide, care a domnit pentru scurt timp (9 ianuarie 475–august 476), când împăratul Zenon a fost izgonit din Constantinopol din cauza unei revolte.

Basiliskos era fratele împărătesei Aelia Verina, soţia împăratului Leon I (457–474). Relaţia sa cu împăratul i-a permis să urmeze o carieră militară care, după câteva succese la început, a luat sfârşit în 468, după ce a condus dezastruoasa invazie bizantină a Africii vandale, una dintre cele mai mari operaţiuni militare ale Antichităţii târzii.

Basiliskos a preluat puterea în 475, exploatând nepopularitatea împăratului Zenon, succesorul „barbar” al lui Leon, şi un complot organizat de Verina care l-a obligat pe Zenon să plece din Constantinopol. În timpul scurtei sale domnii, însă, Basiliskos şi-a înstrăinat susţinătorii din rândurile bisericii, ca şi pe locuitorii Constantinopolului, promovând monofizismul, în opoziţie cu credinţa calcedoniană.

Politica sa de a-şi asigura puterea prin numirea de oameni loiali în roluri-cheie i-a atras antipatia unor figuri importante de la curte, inclusiv pe sora sa Verina. Astfel, când Zenon a încercat să redobândească imperiul, nu s-a confruntat cu nicio opoziţie, a intrat triumfător în Constantinopol, şi l-a capturat şi ucis pe Basiliskos şi pe familia sa.

Lupta dintre Basiliskos şi Zenon a împiedicat Imperiul Roman de Răsărit să intervină pentru a opri căderea Imperiului Roman de Apus, care a avut loc la începutul lui septembrie 476. Când liderul tribului herulilor, Odoacru, l-a detronat pe împăratul occidental Romulus Augustus, trimiţând regalia imperială la Constantinopol, Zenon abia îşi recâştigase tronul, şi nu a mai putut face altceva decât să-l numească pe Odoacru dux al Italiei, punând capăt existenţei Imperiului Roman de Apus.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

Flavius Tarasicodissa Zenon (425 - 491) a fost împărat bizantin între 9 februarie 474 și 475 și din nou între 476 și 9 aprilie 491. El a fost unul dintre cei mai proeminenți împărați bizantini timpurii. Domnia i-a fost zguduită de lupte pentru tron și de conflicte religioase (între ortodocși și monofiziți) - foto: ro.wikipedia.org

Zenon (425 – 491) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Flavius Tarasicodissa Zenon (425 – 491), a fost împărat bizantin între  9 februarie 474 – 9 ianuarie 475 si din nou intre 476 si  491.  Domnia i-a fost zguduită de lupte pentru tron și de conflicte religioase (între ortodocși și monofiziți). Zenon i-a alungat în  469 pe vandali din Epir  De asemene a lăsat trupe pe Dunare  împotriva hunilor și a gepizilor.

Un complot al  soacrei sale, Verina, care îl sprijinea pe Basilikos, fratele vitreg al lui Zenon,  l-a forțat pe Zenon să abdice în ianuarie 475, dar in 476, profitând de faptul că Basiliskos devenise nepopular (deoarece sprijinea monofizismul), acesta  a reintrat în capitala Comstantinopol,  redevenind împărat.

In vest, Odoacru, conducătorul herulilor germanici, l-a detronat pe imparatul Romulus Augustus al Imperiul Roman de Apus  si  i-a trimis lui Zenon însemnele imperiale, declarându-se rege al Italiei. Lupta pentru tron din  Imperiul Roman de Răsărit nu a putut sa previna  căderea Imperiului Roman de Apus, care a avut loc la începutul lunii septembrie 476. Zenon a murit pe 9 aprilie 491. Pentru că el nu a avut copii, văduva sa, Ariadne, l-a ales pe Anastasie ca soț și împărat.

·         681: In Spania, regele vizigot Erwig initiaza in Consiliul de la Toledo o serie de masuri impotriva evreilor.
·    1317 - Regele Filip al V-lea a fost încoronat la Rheims rege al Frantei.
Filip al V-lea (n. 1292 / 93 - d. 3 ianuarie 1322), supranumit Lunganul (franceză: Le Long), rege al Franței și al Navarrei (ca Filip al II-lea) și Contele de Champagne, începând cu 1316 și până la moartea sa - (Filip al V-lea în viziune artistică) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Filip al V-lea în viziune artistică – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Filip al V-lea (n. 1292/93  – d. 3 ianuarie 1322 ), supranumit Lunganul (în franceza: Le Long), a fost rege al Frantei și al Navarrei (ca Filip al II-lea) și Contele de Champagne, începând cu 1316 și până la moartea sa. (…) La moartea fratelui său Ludovic al X-lea, a doua soție a regelui, Clémence a Ungariei, era însărcinată așa că, Prințul Filip a fost declarat regent până la nașterea copilului. După nașterea unui fiu, Ioan I, Filip a trebuit să continue regența, până la majoratul nepotul său. Însă acest fiul postum al lui Ludovic al X-lea a murit la cinci zile după naștere iar Filip a fost încoronat rege în 1317. 

Filip al V-lea (n. 1292 / 93 - d. 3 ianuarie 1322), supranumit Lunganul (franceză: Le Long), a fost rege al Franței și al Navarrei (ca Filip al II-lea) și Contele de Champagne, începând cu 1316 și până la moartea sa - (Philip engineered a hasty coronation after the death of his nephew, the young John I, to build support for his bid for the French throne in 1316-17) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Philip engineered a hasty coronation after the death of his nephew, the young John I, to build support for his bid for the French throne in 1316-17

·       1350 - Populatia evreiasca din Basel (Elvetia) a fost masacrata fiind acuzata ca a raspandit “Moartea Neagra”.
„Moartea Neagră” a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis. A izbucnit, probabil, în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii. Totuși mai era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciumă de cei care aveau doar febră mare: în zona axilară, pe gât, și eventual în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”; la început erau de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice. În câțiva ani, între o treime și o jumătat din populația Europei a murit. Mulți care au trăit pe vremea când Moartea Neagră a bântuit Europa au crezut că venise sfârșitul lumii - foto: ro.pinterest.com

„Moartea Neagră” – foto: ro.pinterest.com

Aceasta  a fost una din cele mai violente pandemii din istoria omenirii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie  numită Yersinia pestis. Se pare că ciuma a apărut pentru prima oară în 1330, în Asia Centrală. A făcut ravagii în China de Est și India, s-a extins spre vest prin Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ajungând în Europa.

În 1347, ciuma ajunsese deja în porturile Constantinopole  și Trebizonda, răspândindu-se apoi pe tot continentul, unde a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii. Totuși mai era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciuma de cei care aveau doar febră mare: în zona axilară, pe gât, și eventual în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”; la început erau de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice.

În câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit. Mulți care au trăit pe vremea când Moartea Neagră a bântuit Europa, au crezut că venise sfârșitul lumii. În 1351 s-a terminat primul asalt al ciumei negre. Istoricul medieval Froissart a estimat că aproximativ o treime din populația globului a murit de aceasta boală, fapt confirmat și de cercetările din prezent. Moartea Neagră s-a retras, dar numai pentru o vreme.

În 1361, în 1369, apoi cu regularitate, a reapărut pâna la sfârșitul secolului XV. Mai târziu a reapărut din ce în ce mai rar; în Anglia, ultima epidemie a fost în 1665, când au murit aproximativ 100 000 de oameni. Pesta nu a dispărut nici până astăzi. La sfârșitul secolului XIX, a reapărut în Asia și doar în India a făcut 6 000 000 de victime; tot aici, în 1995, a cauzat pierderea multor vieți omenești.

1438 - Reprimarea sângeroasă a Răscoalei de la Bobâlna (1437 – 1438).

Răscoala de la Bobâlna (1437-1438) - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Răscoala de la Bobâlna (1437-1438) – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Răscoala a început în mai 1437. La Aiud și la Cluj, acolo unde țăranii se adăpostiseră pe vreme de iarnă, s-au dat lupte crâncene.Dar soarta n-a ținut cu mulțimea asupriților, astfel că nobilimea ungară și armata sa au ieșit victorioase. Cetățenii din Cluj făcuseră front comun cu țăranii răsculați. Prin urmare, armata nobiliară comandată de Desideriu de Losoncz a asediat orașul Cluj și l-a cucerit.

Cea dintâi consecință majoră a înfrângerii răscoalei de la Bobâlna a fost uciderea conducătorilor țărănimii și schingiuirea groaznică a mii de țărani, dintre cei care se implicaseră în acea timpurie și energică încercare de eliberare de sub jugul pe care urmau să-l mai poarte câteva secole. Clujului i s-au retras privilegiile de oraș, locuitorii săi fiind declarați țărani.

·         1768 - Philip Astley înfiinţează la Londra primul circ modern
·         1788Connecticut devine cel de-al cincilea stat american.
·       1792 - S-a încheiat Tratatul de la Iași între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la sfârșitul războiului ruso-turc desfasurat intre anii 1787 și 1792. Rusia obține Crimeea,Oceakov si litoralul Marii Negre până la Nistru.
Teritoriul ocupat de Imperiul Ţarist în urma războiului ruso-turc dintre 1787 şi 1792 - foto: ro.wikipedia.org

Teritoriul ocupat de Imperiul Ţarist în urma războiului ruso-turc dintre 1787 şi 1792 – foto: ro.wikipedia.org

Tratatul a fost semnat de către marele vizir Iusuf Pașa și prințul Bezborodko, care i-a succedat prințului Potemkin la conducerea delegației rusești, după moartea acestuia. Tratatul, confirmând creșterea puterii rusești în zona Mării Negre, a recunoscut anexarea Hanatului Crimeei de către Imperiul Rus, și a cedat Yedisanul acestei țări, făcând din Nistru frontiera ruso-turcă în Europa. Frontiera asiatică pe râul Kuban, a rămas neschimbată.




·   1839 - Tehnica fotografică a daghereotipiei, denumită după inventatorul său, Louis Daguerre, a fost prezentată pentru prima oară de Academia Franceză de Științe. În 1829 artistul și farmacistul francez Louis J.M. Daguerre, a  creat un design de cameră complet nou si s-a asociat cu Joseph Nicéphore Niépce, un pionier al fotografiei preocupat de  fotochimie, pentru a-și dezvolta tehnologiile.
Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d'Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franța) este considerat părintele fotografiei prin invenția sa numită daghereotipie - foto: ro.wikipedia.org

Louis Jacques Mandé Daguerre – foto: ro.wikipedia.org

Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franța) este considerat părintele fotografiei prin invenția sa numită daghereotipie

Joseph Nicéphore Niépce (n. 7 martie 1765 la Cholon-sur-Saône și — d. 5 iulie 1833 în Franța) a fost pionierul fotografiei - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Joseph Nicéphore Niépce (n. 7 martie 1765 la Cholon-sur-Saône și — d. 5 iulie 1833 în Franța) a fost pionierul fotografiei – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

După moartea lui Niépce în 1833, Daguerre a continuat să cerceteze chimia și mecanica înregistrării imaginilor prin acoperirea plăcilor de cupru cu argint iodurat. În 1835, Daguerre a descoperit—după ce a spart din greșeală un termometru cu mercur —o metodă de a developa imagini expuse timp de 20–30 de minute.

Perfectionarea acestui proces avea să-i permită să fixeze imaginea—împiedicând înnegrirea argintului—cu o soluție puternică de săruri. În 1837, el a realizat o natură moartă cu matrițe de ipsos, o sticlă îmbrăcată în răchită împletită, un desen înrămat și o draperie (intitulată L’Atelier de l’artiste) care a fost primul daghereotip care a trecut cu succes prin procesul complet de expunere, developare și fixare.

Daguerre nu a obținut patent pentru invenția sa în Franța, dar guvernul francez i-a oferit o pensie. În Regatul Unit, Miles Berry, în numele lui Daguerre, a obținut un patent pentru procedeul daghereotipiei la 14 august 1839. Aproape simultan, la 19 august 1839, guvernul francez a anunțat că invenția este un dar „oferit gratuit Lumii. În același an,  englezul William Fox Talbot a anunțat dezvoltarea calotipului . Împreună, cele două invenții marchează anul 1839 ca an al inventării fotografiei.

·   1844 - A aparut, la Iaşi, periodicul “PropăşireaFoaie ştiinţifică literară”, care continua programul Daciei Literare.
“Propăşirea. Foaie ştiinţifică literară” (Iaşi - 9/21 ianuarie–29 octombrie/8 noiembrie 1844) - foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

“Propăşirea. Foaie ştiinţifică literară” (Iaşi – 9/21 ianuarie–29 octombrie/8 noiembrie 1844) – foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Propășirea (Foaie pentru intereseurile materiale și intelectuale) a fost o revistă săptămânală de cultură, sub redacția lui Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Ghica și Petre Balș. A apărut la Iași în perioada 9/21 ianuarie–29 octombrie/8 noiembrie 1844. După o activitate de 10 luni și apariția a 42 de numere, revista a fost suspendată de cenzură din ordinul domnitorului Mihail Sturdza.

Primul număr, în care se publica articolul-program, a fost interzis de cenzură, de aceea revista a continuat să apară sub titlul impus de cenzură, Foaie științifică și literară. A continuat ideile revistei Dacia literară pe plan literar și cultural, venind în sprijinul militantismului revoluționar al epocii, fiind prima revistă literară cu caracter enciclopedic din Moldova.

Aici a publicat Nicolae Bălcescu studiul “Puterea armata si arta militara de la intemeierea Printipatului Valahiei si pana acum”, pe care marele istoric Nicolae Iorga o consideră „un minunat capitol de istorie, care n-ar sta tocmai rău nici sub condeiul unui istoric de azi“. Tot în „Propășirea” apare studiul lui Nicolae Balcescu “Comentarii asupra bătăliei de la Câmpia Rigăi sau Coșovo, Despre starea socială a muncitorilor plugari în Principatele Române în deosebite timpuri” (1846).

·         1865: În România, se pune în circulaţie emisiunea filatelică “Alexandru Ioan Cuza”, cu efigia în oval, formată din trei timbre, cu valori nominale de 2, 5 şi 20 parale.




·    1878 - Umberto I a devenit rege al Italiei.
Umberto I de Savoia (n. 14 martie 1844, Torino, d. 29 iulie 1900, Monza), fiu al lui Vittorio Emanuele II de Savoia și al Mariei Adelaide de Ranieri, rege al Italiei din 1878 până în 1900. Numele său complet este Umberto Rainerio Carlo Emanuele Giovanni Maria Ferdinando Eugenio, Principe de Piemont -  foto - ro.wikipedia.org

Umberto I de Savoia  - foto – ro.wikipedia.org

Umberto I de Savoia (n. 14 martie 1844, Torino, d. 29 iulie 1900, Monza), fiu al lui Vittorio Emanuele II de Savoia și al Mariei Adelaide de Ranieri, rege al Italiei din 1878 până în 1900. Numele său complet este Umberto Rainerio Carlo Emanuele Giovanni Maria Ferdinando Eugenio, Principe de Piemont.

·     1888 - În România, este promulgată legea pentru înfiinţarea unui serviciu de navigaţie fluvială şi maritimă.
·    1892 - A avut loc la Sibiu, Transilvania, Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român., care alcătuieşte un memorandum (Memorandumul Transilvaniei) către împăratul austro-ungar Franz Joseph, cuprinzînd revendicările românilor din monarhia austro-ungară. Conferinţa alege preşedinte al partidului pe dr. Ioan Raţiu.

După Ausgleich-ul din 1867 (n.r. termenul german se referă la “compromisul” din februarie 1867 prin care s-a fondat Dubla Monarhie austro-ungară, promulgată de împăratul Franz Joseph şi o delegaţie maghiară condusă de Ferenc Deák), românii deşi erau populaţie majoritară în Transilvania nu aveau un statut oficial de etnici.

Memorandumul Transilvaniei a fost scris de către liderii Partidului Naţional Român – Ioan Raţiu, Gheorghe Pop de Băseşti, Eugen Brote, Vasile Lucaciu şi alţii. Românii din Imperiul austro-ungar solicitau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare şi încetarea persecuţiilor şi a încercărilor de maghiarizare.

Franz Josef a trimis memorandumul la Budapesta, iar autorii săi au fost judecaţi de trădare de ţară la Cluj între 25 aprilie şi 7 mai 1894, fiind condamnaţi la ani grei de temniţă în cadrul Procesului memorandiştilor. Cu această ocazie Ioan Raţiu a rostit celebra frază:

„Ceea ce se discută aici este însăşi existenţa poporului român. Existenţa unui popor însă nu se discută, ci se afirmă”.

Această situaţie a dus la scăderea încrederii în casa regală habsburgică şi la creşterea grupului românilor ce susţineau drept unică soluţionare a situaţiei lor în Transilvania, unirea regiunii cu Regatul României.

Pe de altă parte, arhiducele Franz Ferdinand al Austriei se arăta interesat de promovarea ideii unei federalizări a imperiului în Statele Unite ale Austriei Mari.



·    1900 -  S-a înfiinţat clubul de fotbal  Lazio. Este primul club de fotbal din capitala Italiei, Roma, si unul dintre cele mai vechi cluburi din Italia.
SS Lazio este un club de fotbal italian din Roma, Italia, care evoluează în Serie A. A fost fondat în anul 1900 și joacă meciurile de pe teren propriu pe Stadio Olimpico din Roma, stadion pe care joacă și concitadina AS Roma. Culorile echipei sunt alb-bleu, iar simbolul echipei este Vulturul. Clubul roman este cel mai vechi din capitala Italiei și unul dintre cele mai vechi cluburi din Italia - foto: ro.wikipedia.org

SS Lazio – foto: ro.wikipedia.org

SS Lazio este un club de fotbal italian din Roma, Italia, care evoluează în Serie A. A fost fondat în anul 1900 și joacă meciurile de pe teren propriu pe Stadio Olimpico din Roma, stadion pe care joacă și concitadina AS Roma. Culorile echipei sunt alb-bleu, iar simbolul echipei este Vulturul. Clubul roman este cel mai vechi din capitala Italiei și unul dintre cele mai vechi cluburi din Italia.

1905 - Duminica însângerată.

Revoluția rusă din 1905 (22 ianuarie 1905 – 16 iunie 1907) - Demonstrații înainte de Duminica însângerată - În dimineața zilei de 9 ianuarie 1905 (la Poarta Narva). Gravură realizată de un artist necunoscut - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Revoluția rusă din 1905 (22 ianuarie 1905 – 16 iunie 1907) – Demonstrații înainte de Duminica însângerată – În dimineața zilei de 9 ianuarie 1905 (la Poarta Narva). Gravură realizată de un artist necunoscut – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Duminica însângerată a fost un incident petrecut pe 22 ianuarie 1905 (9 ianuarie conform calendarului iulian folosit la acea vreme în Imperiul Rus), în timpul căruia demonstranții pașnici, neînarmați, care doreau să înmâneze o petiție țarului Nicolae al II-lea au fost împușcați de gărzile imperiale în Sankt Peterburg.

Marșul fusese organizat de preotul Gapon, un agent provocator aflat pe ștatele de plată ale Ohranei – poliția secretă țaristă. Evenimentele din duminică însângerată au reprezentat o greșeală grosolană a Ohranei, având uriașe repercusiuni asupra regimului țarist. În ciuda consecințelor acestei acțiuni, tarul nu a fost niciodată considerat răspunzător pentru aceste evenimente, la vremea protestului nefiind în capitală.

·      1916 - A luat sfarsit  Campania antiotomana de la Gallipoli’ din Primul Razboi Mondial, odata cu infrangerea si  retragerea ultimelor trupe britanice.
·        1917 - Primul Război Mondial - Consiliul de război german a hotarât angajarea războiului submarin fără restricții (începând cu 1 februarie 1917).
·   1918 - Armata româna, care se îndrepta spre Chisinau, întampina rezistență  între Cornesti si Straseni din partea  unitatii militare bolsevice, conduse de Iona Iachir. Iachir a fost  ulterior exterminat din ordinul lui Iosif Stalin in timpul marilor epurari la 11.VI.1937.
Iona Emmanuilovich Yakir (Russian: Иона Эммануилович Якир; August 3, 1896 – June 12, 1937) was a Red Army commander and one of the world's major military reformers between World War I and World War II - foto: en.wikipedia.org

Iona Emmanuilovich Yakir - foto: en.wikipedia.org

Iachir Iona (n.15.08.1896 Chişinău intr-o familie evreiasca – m. 11.06.1937), a fost unul dintre comandantii Armatei Rosii bolsevice. A participat la luptele împotriva lui Krasnov din sectorul Liski (1918), fiind unul dintre primii militari decoraţi cu ordinul comunist Drapelul Roşu. După terminarea războiului civil, a fost comandant al Districtelor militare Ucraina (1925-1935) şi Kiev (1935-1937). A fost supus represaliilor de către regimul stalinist, fiind exterminat din ordinul lui Iosif Stalin, in timpul marilor epurari din deceniul al 4-lea al secolului trecut.

·   1918 - Reprezentantii Sfatului Tarii au eliberat circa 1 000 de voluntari din Ardeal arestati de “Front”-ul bolsevic si tinuti în închisoarea din Chisinau.
·         1923:  Franța anunță public că Germania nu și-a îndeplinit obligația de cărbune datorată.
·         1937: Primul număr al revistei Look este scos pe piață în Statele Unite ale Americii.
·      1938 - Prințul Paul al Greciei (viitor rege al Greciei) se căsătorește la Atena cu Frederica de Hanovra.
Portretul oficial al Prințului Moștenitor (mai târziu rege) Paul al Greciei și a Prințesei Moștenitoare (mai târziu regină) Frederica a Greciei, 1939 - foto: ro.wikipedia.org

Portretul oficial al Prințului Moștenitor (mai târziu rege) Paul al Greciei și a Prințesei Moștenitoare (mai târziu regină) Frederica a Greciei, 1939 – foto: ro.wikipedia.org

·         1941: Bombardierul britanic Avro Lancaster este testat în primul său zbor. Aeronava va fi produsă în număr mare pentru Royal Air ForceAvro Lancaster a fost un bombardier greu utilizat de către Royal Air Force din 1942 până în 1963.


·         1951 - A fost inaugurat oficial noul sediu ONU din New York. El a fost construit cu ajutorul donatiei facute de John Davison Rockefeller  Junior.
Sediul ONU din New York  foto: ro.wikipedia.org

Sediul ONU din New York
foto: ro.wikipedia.org

·         1954: Inaugurarea Teatrului de Operă și Balet din București, azi Opera Națională RomânăOpera Națională București este una din cele patru Opere naționale din România, fiind cel mai mare teatru liric al țării. Actuala clădire a Operei Române, cu o capacitate de 952 locuri, a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu[1], sub denumirea de Teatrul de Operă și Balet în vederea a două două ample manifestări internaționale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) și al patrulea Festival Mondial al Tineretului și Studenților (2-14 august), dar a fost inaugurată abia la 9 ianuarie 1954, cu spectacolul Dama de pică, operă de Piotr Ilici Ceaikovski.



·         1964: În zona canalului Panama a fost identificată una dintre cele mai ample mișcări anti-americane.
· 1968 - A fost infiintata “Organizația Țărilor arabe Exportatoare de Petrol” (OPEC).
Țări membre OPEC - foto: ro.wikipedia.org
Țări membre OPEC – foto: ro.wikipedia.org .
1985 - S-a hotărat demolarea ansamblului mănăstiresc Văcăreşti. Mănăstirea Văcărești, cunoscută și ca Închisoarea Văcărești, a fost un ansamblu arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din București, demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
Mănăstirea Văcărești - foto preluat de pe www.crestinortodox.ro

Mănăstirea Văcărești – foto preluat de pe www.crestinortodox.ro

Pe 2 decembrie, 1984, șantierul a fost vizitat de Nicolae și Elena Ceaușescu, însoțiți de Patriarhul Iustin Moisescu. Ceaușescu i-a propus Patriarhului să facă în Mănăstirea Văcărești Institutul Teologic pentru care există bani de la ONU. Patriarhul a refuzat să ia localul în primire până nu este complet renovat, deoarece se temea ca Ceaușescu să nu dispună mutarea sediul Patriarhiei la Văcărești.

Atunci Nicolae Ceaușescu a dispus demolarea mănăstirii. Deși mai mulți intelectuali, Constantin Noica, Geo Bogza, Mihail Șora, Dan Nasta, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Răzvan Theodorescu, Dinu C. Giurescu, Grigore Ionescu și Peter Derer au semnat un memoriu pentru salvarea mănăstirii, demolarea acesteia a început în toamna anului 1985.

Biserica Mănăstirii Văcărești în anul 1906 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Biserica Mănăstirii Văcărești în anul 1906 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În ciuda protestelor și intervențiilor Bisericii Ortodoxe Române, oamenilor de cultură din țară și de peste hotare, organizațiilor și instituțiilor internaționale, între 11-15 decembrie 1986 a fost demolată biserica, iar în 1987 întreaga Mănăstire Văcărești a fost rasă de pe fața pământului pentru a elibera terenul în vederea construirii unui complex de clădiri pentru justiție, în care trebuiau să se instaleze Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Tribunalul Suprem și alte instanțe judecătorești. După ce în 1988 a început turnarea fundațiilor, în 1990 lucrările au fost abandonate. Nici măcar dealul nu a fost cruțat, el fiind aproape total distrus.

Mănăstirea Văcărești în ianuarie 1987 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mănăstirea Văcărești în ianuarie 1987 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În incinta Mănăstirii Văcărești, cu puțin timp înainte de demolare, Sergiu Nicolaescu a turnat câteva scene de luptă, cu tancuri, pentru filmul “Noi, cei din linia întâi“, aducând grave deteriorări ansamblului, precum fracturarea crucii din marmură a unuia dintre ctitorii mănăstirii, domnitorul Constantin Mavrocordat, forțarea lacătelor și a drugilor de fier care închideau paraclisul, precum și a ușii altarului Bisericii mari, fapt ce a determinat intervenția la forurile superioare a personalului Muzeului de Istorie a Municipiului București.

·         1990 - Decret CFSN privind unele măsuri pentru comemorarea eroilor Revoluţiei. Decretul prevedea ca ziua de 12 ianuarie să fie declarată zi de doliu naţional. Timişoara şi Bucureşti sînt declarate oraşe martir. Piaţa Palatului îşi schimbă denumirea în Piaţa Revoluţiei.
·  2000 -  În Uzbekistan au loc alegeri prezidenţiale: Islam Karimov este ales  cu… 99% din voturi.
Islam Karimov (n. 30 ianuarie 1938, Samarkand) este un om politic uzbec, care îndeplinește funcția de președinte al Uzbekistanului (începând din 1990) - foto: ro.wikipedia.org

Islam Karimov - foto: ro.wikipedia.org

Islam Karimov (n. 30 ianuarie 1938, Samarkand) este un om politic uzbec, care îndeplinește funcția de președinte al Uzbekistanului (începând din 1990)

·   2005 - Au avut loc alegeri în   Statul Palestina pentru înlocuirea lui  Yasser Arafat, decedat la 11 noiembrie 2004. Preşedinte al Autorităţii Palestiniene a fost ales Mahmud Abbas, candidatul Fatah, principala mişcare palestiniană
·         2005: Se semnează   între Miscarea Populara de Eliberare a Sudanului si guvernul acestei tari, Acordul de pace prin care se pune capat celui de-al doilea razboi civil.
·       2006 - Un elicopter aparținând SMURD s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Iași. Patru persoane și-au pierdut viața.
·         2007 - Patru brăţări dacice care fac parte din patrimonul naţional şi care au fost descoperite în Munţii Orăştiei, au fost răscumpărate de Guvernul României şi readuse în ţară



Nașteri

·      1554 -  S-a născut Papa Grigore al XV-lea; (d. 1623).
Papa Grigore al XV-lea, născut Alessandro Ludovisi, (n. 9 ianuarie 1554, Bologna - d. 8 iulie 1623, Roma) a fost papă al Romei din 1621 până în 1623 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Grigore al XV-lea – foto: ro.wikipedia.org

Papa Grigore al XV-lea, născut Alessandro Ludovisi, (n. 9 ianuarie 1554, Bologna – d. 8 iulie 1623, Roma) a fost papă al Romei din 1621 până în 1623.

·         1807Marea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei (9 ianuarie 1807 – 2 februarie1873) a fost soția Marelui Duce Mihail Pavlovici al Rusiei, fiul cel mic al Țarului Pavel I al Rusiei și a Sophie Dorothea de Württemberg.
În 1822 s-a logodit cu vărul său Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei, fiul cel mic al Țarului Pavel I al Rusiei (asasinat în 1801) și fratele Țarului Nicolae I al Rusiei. Charlotte era o fată foarte inteligentă și matură pentru cei 15 ani ai ei. Mihail a fost impresionat de frumusețea ei; în timpul unei recepții date în onoarea ei, a fermecat întreaga asistență prin conversații plăcute. În 1823 a trecut la ortodoxism și a ales numele de Elena Pavlovna.
La 20 februarie 1824, la vârsta de 17 ani, la Sankt Petersburg, s-a căsătorit cu Marele Duce Mihail și s-au stabilit la Palatul Mihailovski. Când împărăteasa mamă Maria Feodorovna a murit în 1828, Pavlovsk a fost moștenit de Mihail iar el și Elena îl vizitau adeseori. Mariajul lor nu a fost unul fericit: Mihail avea pasiune doar pentru arme și o neglija pe Elena. Elena și Mihail Pavlovici au avut șase fiice:
  • Marea Ducesă Maria Mihailovna a Rusiei (9 martie 1825, Moscova – 19 noiembrie 1846, Viena); a murit celibatară
  • Marea Ducesă Elisabeta Mihailovna a Rusiei (26 mai 1826, Moscova – 28 ianuarie 1845, Wiesbaden); căsătorită cu Adolf, Mare Duce de Luxemburg; a murit la naștere
  • Marea Ducesă Ecaterina Mihailovna a Rusiei (28 august 1827, Sankt Petersburg – 12 mai 1894, Sankt Petersburg), căsătorită cu Ducele Georg August de Mecklenburg-Strelitz
  • Marea Ducesă Alexandra Mihailovna a Rusiei (28 January 1831, Moscova – 27 martie 1832, Moscova)
  • Marea Ducesă Anna Mihailovna a Rusiei (27 octombrie 1834, Moscova – 22 martie 1836, Sankt Petersburg)
Elena a fost prietenă apropiată cu cumantul ei, Alexandru I al Rusiei, și cu soția acestuia, împărăteasa Elisabeta Alexeievna. De asemenea, ea s-a împrietenit rapid cu timida Maria Alexandrovna, soția Țareviciului Alexandru. Când soțul Prințesei Charlotte a murit în 1849, ea a devenit patroana câtorva organizații caritabile și de artă. A fondat la Conservatorul din Sankt Petersburg ca și un grup de asistente medicale care în cele din urmă vor forma Crucea Roșie din Rusia.
A murit la vârsta de 66 de ani, la Stuttgart.
Prințesa Charlotte
Marea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei
Jelena Sarolta Pavlovna of Russia.jpg
Date personale
Născută9 ianuarie 1807
Stuttgart
Decedată (66 de ani)
Stuttgart
ÎnmormântatăCatedrala Sfinții Petru și Pavel din Sankt Petersburg Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Paul de Württemberg
Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Pauline de Württemberg
Prințul Frederic de Württemberg
Prince August of Württemberg[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMarele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei
CopiiMarea Ducesă Maria Mihailovna
Marea Ducesă Elisabeta Mihailovna
Marea Ducesă Ecaterina Mihailovna
Marea Ducesă Alexandra Mihailovna
Marea Ducesă Anna Mihailovna
CetățenieFlag of the Russian Empire (black-yellow-white).svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiediaristă[*]
ornitolog[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduchess[*]
Prințesă
Familie nobiliarăHouse of Württemberg[*]


Marea Ducesă Elena Pavlovna, 1862
·         1822 - S-a născut Carol Benesch, arhitect român de origine sileziană (d. 1896)
Carol Benesch (n. 9 ianuarie 1822, Jägerndorf, Imperiul Austriac, azi Krnov, Cehia - d. 30 octombrie 1896, București) a fost un arhitect silezian de orientare istoristă și eclectică stabilit în Regatul României - foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Carol Benesch – foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Carol Benesch (n. 9 ianuarie 1822, Jägerndorf, Imperiul Austriac, azi Krnov, Cehia – d. 30 octombrie 1896, București) a fost un arhitect silezian de orientare istoristă și eclectică stabilit în Regatul României. A fost tatăl lui Oscar Beneș (1866-1925), arhitect șef al orașului Bârlad.

În diferite documente numele său apare și în diverse alte grafii: Carl Benesch, Carol Benisch, Carl Benisch, Carol Beneș, Carl Beneș, Carol Beniș, Carl Beniș. Carol Benesch a făcut studii de arhitectură la Viena. La scurt timp după terminarea studiilor a fost adus în Țara Românească de principele Nicolae Bibescu-Brâncoveanu, devenind un arhitect renumit în București.

Carol Benesch a fost membru fondator și primul vicepreședinte al Societății Arhitecților din România (1891-1892). ucrări semnificative: Azilul Elena Doamna, Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța, Spitalul Brâncovenesc, Biserica Domnița Bălașa, Catedrala Sfântul Iosif, Castelul Peleș.

·   1829 - S-a născut Franz Friedrich Fronius, profesor, biolog și etnolog sas din Transilvania (d. 1886)
Franz Friedrich Fronius (n. 9 ianuarie 1829, Nadeș, comitatul Târnava, Principatul Transilvaniei - d. 14 februarie 1886, Agnita, Ungaria, în cadrul statului dualist Austro-Ungaria) a fost un profesor, biolog și etnolog sas din Transilvania - foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Franz Friedrich Fronius - foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Franz Friedrich Fronius (n. 9 ianuarie 1829, Nadeș, comitatul Târnava, Principatul Transilvaniei – d. 14 februarie 1886, Agnita, Ungaria, în cadrul statului dualist Austro-Ungaria) a fost un profesor, biolog și etnolog sas din Transilvania, membru al Comitetului VSL și al Uniunii Agricole Transilvănene, precum și membru al Uniunii Transilvănene pentru științele naturii din Sibiu.

Începând cu anul 1847 a studiat teologia evanghelică și științele naturii la Universitatea din Leipzig. Între 1850–1859 a fost profesor de științele naturii în Sighișoara și s-a dedicat în special studiului botanicii. Între 1855–1858 a făcut observații fenologice ale florei și faunei sighișorene. Una dintre cele mai importante lucrări ale sale din domeniul botanicii, Flora din Sighișoara, a apărut în anul 1858.

A făcut expediții în Carpații Orientali și Meridionali pentru întregirea colecției sale. Rezultatele expedițiilor sale au fost cuprinse în lucrarea intitulată Dezbateri și comunicări a Uniunii Transilvănene pentru Științele naturii din Sibiu. Din 1859 a fost numit preot la Archita din actualul județ Mureș, unde a redactat o monografie a localității și a publicat lucrări etnografice despre datinile, obiceiurile și credințele țăranilor transilvăneni din acea localitate.

Toate acestea au fost adunate în tratatul Bilder aus dem sächsischen Bauernleben inSiebenbürgen. Ein Beitrag zur deutschen Culturgeschichte (Imagini din viața țărănească a sașilor. O contribuție laistoria culturii germane) care a apărut la Viena în 1879.

* 1848: Vasile Urseanu (n. 9 ianuarie 1848București; d. 1926București) a fost un amiral român, fondator al Observatorului Astronomic Popular din București, azi Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
·         1854Lady Randolph Churchill (9 ianuarie 1854 – 9 iunie 1921), născută Jennie Jerome, a fost soția Lordului Randolph Churchill și mama prim-ministrului britanic Winston ChurchillJeanette "Jennie" Jerome s-a născut la Cobble Hill, Brooklyn în 1854.[1]A fost a doua fiică din cele trei ale milionarului american Leonard Jerome și a soției lui Clara.[2]) A crescut în Brooklyn și New York City. A avut două surori, Clarita și Leonie. S-a zvonit că Leonard Jerome a fost tatăl cântăreței de operă Minnie Hauk.[3]
Jennie Churchill în anii 1880.
A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din vremea ei; s-a căsătorit pentru prima dată în 1874 la Ambasada britanică de la Paris cu Lordul Randolph Churchill, al treilea fiu al lui John Winston Spencer-Churchill, al 7-lea Duce de Marlborough.[4] Prin căsătorie a devenit cunoscută ca Lady Randolph Churchill.
Cuplul a avut doi copii: Winston(1874–1965) născut la mai puțin de opt luni după căsătorie și John(1880–1947). Lady Randolph a avut numeroși iubiți în timpul căsătoriei inclusiv pe Contele Karel Kinsky, Prințul de Wales (viitorul rege Eduard al VII-lea al Regatului Unit) și Herbert von Bismarck.
Așa cum era obiceiul timpului, Lady Randolph a jucat un rol limitat în educația fiilor ei, bazându-se în mare măsură pe bone, în special pe Elizabeth Everest. Winston i-a scris numeroase scrisori mamei sale în timpul când era elev și o ruga să-l viziteze, lucru pe care ea l-a făcut rar. După ce a devenit adult, au devenit buni prieteni și aliați puternici, până la punctul în care Winston a privit-o aproape ca un mentor politic, mai mult ca o sora mai mare decât ca o mamă. Ea a fost respectată și influentă în cele mai înalte cercuri sociale și politice britanice. S-a spus despre ea că a fost inteligentă, spirituală, și veselă. În special reginei Alexandra îi plăcea compania ei, în ciuda faptului că Jennie a avut o relație cu soțul ei, regele Eduard al VII-lea, fapt bine cunoscut de Alexandra.[5]
Prin contactele familiei ei și relațiile romantice extraconjugale, Jennie a ajutat foarte mult la începutul carierei Lordului Randolph, precum și cea a fiului ei Winston.
Lord Randolph a murit în 1895, la vârsta de 45 de ani. La 28 iulie 1900, Jennie s-a recăsătorit cu George Cornwallis-West (1874–1951), un căpitan care era de-o seamă cu fiul ei cel mare, Winston. S-a separat de cel de-al doilea soț în 1912, și au divorțat în aprilie 1914, după care Cornwallis-West s-a căsătorit cu actrița Patrick Campbell.
La 1 iunie 1918, Jennie s-a căsătorit pentru a treia oară cu Montagu Phippen Porch (1877–1964), membru al Serviciului Civil britanic în Nigeria, care era cu trei ani mai tânăr decât Winston. La sfârșitul Primului Război Mondial, Porch a demisionat și după decesul lui Jennie s-a întors în Africa de Vest.
În mai 1921, în timp ce Montagu Porch era în Africa, Jennie a alunecat în timp ce cobora scările în casa unor prieteni, purtând noii ei pantofi cu toc înalt și și-a rupt glezna. La 10 iunie, în urma cangrenei care s-a instalat, i s-a amputat piciorul deasupra genunchiului. A murit în casa ei din Londra, la 29 iunie, în urma unei hemoragii de la o arteră de la coapsă. Avea 67 de ani.[6]
A fost înmormântată lângă primul ei soț.
Lady Randolph Churchill
JennieChurchill0001.jpg
Date personale
Nume la naștereJeanette Jerome Modificați la Wikidata
Născută9 ianuarie 1854
Rochester, New York
Decedată (67 de ani)
LondraAnglia
ÎnmormântatăSt Martin's Church[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicangrenă Modificați la Wikidata
PărințiLeonard Jerome
Căsătorită cuLord Randolph Churchill
CopiiWinston Churchill
John Strange Spencer-Churchill
CetățenieFlag of the United States (1912-1959).svg SUA
Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațieautobiografă[*]
scriitoare
socialite[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluicangrenă  Modificați la Wikidata
* 1870: Joseph Baermann Strauss (n. 9 ianuarie 1870 - d. 16 mai 1938) a fost un inginer constructor și designer de poduri american de origine germană, cel mai cunoscut pentru a fi fost designerul principal și inginerul șef al construirii celebrului pod Golden Gate Bridge între 1933 și 1937.
Strauss s-a născut în CincinnatiOhio într-o familie cu înclinații artistice, având o mamă pianistă și un tată care a fost scriitor și pictor. A terminat University of Cincinnati în 1892, fiind atât președintele cât și poetul generației sale. Joseph Baermann Strauss a decedat ca urmare unui infarct cardiac, în Los Angeles, California.
* 1881: Giovanni Papini (n. 9 ianuarie 1881Florența - d. 8 iulie 1956Florența) a fost un jurnalisteseistcritic literarpoet și romancier italian.
 1890 - S-a născut Karel Čapek, jurnalist, prozator și dramaturg ceh, unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe; (d. 25 decembrie 1938)
Karel Čapek (n. 9 ianuarie 1890; d. 25 decembrie 1938) a fost un desenator, jurnalist, prozator și un dramaturg ceh, unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe - foto: ro.wikipedia.org

Karel Čapek – foto: ro.wikipedia.org

Karel Čapek (n. 9 ianuarie 1890; d. 25 decembrie 1938) a fost un desenator, jurnalist, prozator și un dramaturg ceh, unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe.

·         1900 - S-a născut scriitoarea Henriette Yvonne Stahl (m.25.05.1984).

·         1902: Se naste la Braila, arhitectul, profesorul universitar, si academicianul  (1974) Octav Doicescu; printre marile ansambluri arhitectonice pe care le-a realizat se numara: Opera Româna si Institutul Politehnic Bucuresti si  Complexul de pe malul lacului Snagov; (d.10 mai 1981, Bucuresti). A fost cetățean de onoare al orașului New York, 1939, titlu acordat lui Doicescu de celebrul primar Fiorello La Guardia (1882 – 1947), ca apreciere pentru proiectarea Pavilionului Casa Română la Expoziția universală New York World’s Fair 1939. A  conceput Parcul Herăstrău din Bucuresti, si a proiectat  primele case în cartierul Jianu, numit astăzi „Primăverii”.  Una dintre cele mai impresionante realzari ale sale  a fost Turnul dezrobirii Basarabiei. Acest monument a fost ridicat în cinstea eliberării Basarabiei de sub ocupanţii sovietici de către trupele române, în vara anului 1941. Inaltat  pe o colina in apropiere de Chisinau, de pe locul in care se afla acest impresionant monument se vedeau bine Cheile Bâcului, Chisinaul  si  satele din jurul capitalei: Durleşti, Ghidighici, Buiucani, Petricani, şesul Bâcului până la gara Visterniceni. La dezvelirea sa, pe 1 noiembrie 1942, au fost prezenți regele Mihai al României și maresalul Mihai Antonescu. În cei doi ani de existenţă, până la recucerirea Basarabiei de către ruşi în august 1944, Turnul devenise un simbol al faptelor glorioase ale armatelor române, strajă neclintită a drepturilor româneşti pentru acest sfânt pământ. Impresionantul monument  fost distrus de ocupantii sovietici. Ansamblul era format din trei componente: 1. Turnul, având forma pătrată, cu latura de 10 metri, dar şi o înălţime de 30 de metri. La intrarea în turn, deasupra era un basorelief în piatră, reprezentându-i pe împăratul Traian şi generalii săi de pe Columna lui Traian de la Roma, fiind înscrise cuvintele de aur ale mareşalului Ion Antonescu: „Ca şi Columna lui Traian, suntem unde am fost şi rămânem unde suntem”. 2. Blocul masiv de piatră în faţă, de 10 metri înălţime, având pe el următoarea pisanie: „S-a înălţat acest Turn al dezrobirii Basarabiei sub domnia regelui Mihai I, conducător al Statului fiind mareşalul Ion Antonescu, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri fiind dl profesor Mihai Antonescu, guvernator al Basarabiei – general C. Voiculescu.Construit pe locul de unde mareşalul Ion Antonescu, comandant de căpetenie al armatelor germano-române, în ziua de 15 iulie 1941, a urmărit şi a condus operaţiile pentru eliberarea oraşului Chişinău”. 3. Colonada din stâlpi de piatră (propilee) de tip roman,  pe partea dreaptă a turnului. Turnul, de formă pătrată și o înălțime de circa 30 de metri, avea pe fețele lui încrustate 14 semne din marmură, reprezentând stemele României, Basarabiei, Moldovei si a unor județe si orașe importante. Intrarea în turn era străjuită de un basorelief cu un fragment din Columna lui Traian precum și de următoarele cuvinte „Ca și Columna lui Traian, suntem unde am fost și rămânem unde suntem”. În interiorul turnului se afla o scară elicoidală care ducea la o cameră de rugă. Blocul de piatră cu pisania se afla în fața turnului. Blocul era masiv de aproape 8 metri înălțime. Colonada (propileele) era formată din 24 de stâlpi din piatră pe care erau înscrise numele unităților care au luptat pentru eliberarea Chișinăului. Întregul monument a fost distrus de către „eliberatorii” sovietici după reocuparea Basarabiei în 1944. În prezent, locația este acoperită cu un strat gros de gunoi industrial.
* 1902: Josemaría Escrivá de Balaguer Albás (n. 9 ianuarie 1902Barbastro, județul HuescaSpania – d. 26 iunie 1975Roma) a fost un preot spaniol, sfânt al Bisericii catolice. La data de 2 octombrie 1928 a văzut Opus Dei,[1] o instituție în cadrul Bisericii Catolice care răspândește chemarea la sfințenie în mijlocul lumii, oferind lui Dumnezeu munca profesională bine făcută și slujind pe ceilalți.
* 1906: Ștefan Voicu (născut Aurel Rotenberg,[1] 9 ianuarie 1906[2]București - d. 1992București)[3] a fost un activist comunist român de origine evreiască.
* 1907: Samuel Zauber (n. , Timișoara, Austro-Ungaria – d. , Ierusalim, Israel) a fost un fotbalist evreu din Austro-Ungaria și România, membru al clubului sportiv Maccabi București, care a jucat pe post de portar în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal 1930 din Uruguay.
În anul 1964 a emigrat în Israel.
·    1908 - S-a născut  Simone de Beauvoir, scriitoare franceză, o luptătoare în slujba egalităţii în drepturi dintre sexe, cunoscută ca teoreticiană a mişcării feministe din anii ’70 (“Mandarinii”, “Invitaţia”, “Sîngele celorlalţi”, “Amintirile unei fete cuminţi”, “Bătrîneţea”); (d.14.04.1986).
Simone de Beauvoir (n. 9 ianuarie 1908 - d. 14 aprilie 1986) a fost o eseistă, scriitoare (premiată cu Premiul Goncourt 1954), și în același timp o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța, militantă a mișcării intelectuale contestatare de după al Doilea Război Mondial - foto: ro.wikipedia.org

Simone de Beauvoir - foto: ro.wikipedia.org

Simone de Beauvoir (n. 9 ianuarie 1908 – d. 14 aprilie 1986) a fost o eseistă, scriitoare (premiată cu Premiul Goncourt 1954), și în același timp o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța, militantă a mișcării intelectuale contestatare de după al Doilea Război Mondial

Simone de Beauvoir discutând cu Jean Paul Sartre și Che Guevara la Havana în 1960 - foto: ro.wikipedia.org

Simone de Beauvoir discutând cu Jean Paul Sartre și Che Guevara la Havana în 1960 - foto: ro.wikipedia.org

Romane

  • L'Invitée1943
  • Le sang des autres1945
  • Tous les hommes sont mortels1946
  • Les Mandarins1954, premiul Goncourt
  • Les belles images1966
  • La femme rompue1968
  • Quand prime le spirituel1979

Eseuri

  • Pyrrhus et Cinéas1944
  • L'Existentialisme et la Sagesse des nations1945
  • Pour une morale de l'ambiguïté1947
  • Le Deuxième sexe1949
  • Privilèges1955
  • La Longue Marche1957
  • La Vieillesse1970
  • Faut-il brûler Sade?1972

Memorii, corespondență


  • L'Amérique au jour le jour1948
  • Mémoires d'une jeune fille rangée1958
  • La Force de l'âge1960
  • La Force des choses1963
  • Une Mort très douce1964
  • Tout compte fait1972
  • La Cérémonie des adieux1981
  • Journal de guerre1990
  • Lettres à Sartre1990
  • Lettres à Nelson Algren1997
  • Correspondance croisée. 1937-19402004
  • Cahiers de jeunesse2008
Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir.jpg
Simone de Beauvoir
Date personale
Nume la naștereSimone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir Modificați la Wikidata
Născută[4][5][6][7][8][9][10][11][9][12] Modificați la Wikidata
ParisFranța[13][14] Modificați la Wikidata
Decedată (78 de ani)[4][5][6][7][8][9][10][11][9][12] Modificați la Wikidata
ParisFranța[15] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Montparnasse[16] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (pneumonieModificați la Wikidata
Frați și suroriHélène de Beauvoir[*]  Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiefilosof politic[*]
jurnalistă
romancieră[*]
autobiografă[*]
eseistă[*]
activist politic[*]
diaristă[*]
epistolier[*]
filozoafă
feministă[*]
critic literar[*]
scriitoare
autoare Modificați la Wikidata
Limbilimba franceză[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea din Paris  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarateismfeminismexistențialism  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeLes Mandarins[*]
Quand prime le spirituel[*]
Pyrrhus et Cinéas[*]
Al doilea sex
L'Invitée[*]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Goncourt
Jerusalem Prize[*]
Premiul Statului Austriac pentru literatură europeană[3]  Modificați la Wikidata
1911 - S-a născut Lya Hubic, interpretă de operă și operetă română – soprană (d. 2006).
Lya Hubic (n. 9 ianuarie 1911, Paleu, Bihor, România – d. 16 februarie 2006, Cluj-Napoca, România) a fost o interpretă de operă și operetă română (soprană) - foto preluat de pe www.romania-muzical.ro

Lya Hubic – foto preluat de pe www.romania-muzical.ro

Lya Hubic (n. 9 ianuarie 1911, Paleu, Bihor, România – d. 16 februarie 2006, Cluj-Napoca, România) a fost o interpretă de operă și operetă română (soprană) A urmat cursurile Academiei de Muzică și Artă Dramatică din Cluj la canto și pedagogie, avându profesori pe Lia Pop, Augustin Bena, Marțian Negrea, Mihai Andreescu-Skeletty, Ana Voileanu-Nicoară, și George Simonis.

A fost angajată la Opera Națională Română din Cluj, unde a debutat pe 3 octombrie 1936 în rolul Musetta din Boema de Giacomo Puccini. A cântat alături de Ana Roza Vasiliu, Aca de Barbu, Dan Bădescu, Petre Ștefănescu Goangă, Corneliu Fânățeanu, David Ohanesian ș.a. Până la pensionare, soprana, supranumită „privighetoarea Ardealului”, a susținut peste 2.000 de spectacole în țară și străinătate.

În repertoriul său, care a însumat 46 de eroine titulare în genul operei și operetei, se regăsesc: Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, Carmen de Georges Bizet, Liliacul de Johann Strauss-fiul, Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach, Bărbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini, Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Don Giovanni de W.A. Mozart, Traviata, Rigoletto de Giuseppe Verdi, Văduva veselă de Franz Lehár, Vânzătorul de păsări de Carl Zeller, Madama Butterfly de G. Puccini, etc.

A realizat numeroase înregistrări radio și la Casa Electrecord și trei CD-uri cu arii și duete. În paralel a fost conferențiar universitar la Facultățile de Muzică din Cluj și Brașov. A fost distinsă cu numeroase titluri, premii și decorații precum: Ordinul Meritul Cultural (1946), Premiul de Stat al Republicii Populare Române (1954), Titlul de Artistă Emerită (1956), Ordinul național Steaua României în grad de cavaler (2002), etc.

·         1913: Richard Milhous Nixon (n. , Yorba Linda[*], California, SUA[10] – d. ,[Manhattan, SUA[11]) a fost al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție. Înainte de președinție, Nixon fusese membru al Camerei Reprezentanților din partea statului California și a Partidului Republican, și apoi senator de California și al treizeci și șaselea vicepreședinte al SUA între 1953 și 1961 în mandatele prezidențiale ale lui Dwight Eisenhower.
Nixon s-a născut în Yorba Linda⁠(en), California. A absolvit Colegiul Whittier⁠(en) în 1934 și școala de drept de la Universitatea Duke în 1937, revenind în California pentru a practica dreptul. Împreună cu soția sa, Pat Nixon, s-a mutat apoi la Washington pentru a lucra pentru guvernul federal în 1942. Ulterior, a servit în Marina Statelor Unite în al Doilea Război Mondial. Nixon a fost ales în Camera Reprezentanților din partea statului California în 1946 și apoi în Senat în 1950. Implicarea sa în cazul Alger Hiss⁠(en) i-a adus o reputație de anticomunist de frunte, precum și o notorietate națională. A fost ales candidat la vicepreședinție împreună cu candidatul prezidențial republican Dwight D. Eisenhower la alegerile din 1952⁠(en). Nixon a fost vicepreședinte opt ani, după care a candidat la funcția prezidențială la alegerile din 1960, fiind învins la limită de John F. Kennedy, după care a pierdut și alegerile pentru funcția de guvernator al Californiei în 1962. În 1968, a candidat din nou pentru președinție și a fost ales.
Deși Nixon a escaladat la început implicarea Statelor Unite în Războiul din Vietnam, a sfârșit prin a retrage SUA din conflict până în 1973. Vizita efectuată de Nixon în 1972⁠(en) în Republica Populară Chineză a deschis comunicațiile între cele două țări și a dus la normalizarea relațiilor diplomatice. El a inițiat o destindere a relațiilor cu Uniunea Sovietică și a semnat în același an Tratatul Împotriva Rachetelor Balistice⁠(en). Pe plan intern, administrația sa a adoptat în general politici ce transferau puterea de la Washington către state. Printre altele, el a lansat inițiative pentru combaterea cancerului și a drogurilor ilegale, a impus controlul salariilor și prețurilor, a pus în aplicare desegregarea școlilor din Sud, a implementat reforme ale mediului, a introdus legi pentru reformarea sistemului sanitar și de protecție socială. Deși a fost președinte în timpul aselenizărilor ce au început cu Apollo 11, el a înlocuit explorarea spațială umană cu misiuni ale navetelor spațiale. A fost reales cu ușurință în 1972.
Al doilea mandat al lui Nixon a fost marcat de o criză în Orientul Mijlociu, soldată cu un embargo asupra petrolului și cu resetarea procesului de pace în Orientul Mijlociu, dar și de o serie de dezvăluiri legate de Scandalul Watergate. Scandalul a escaladat și l-a costat pe Nixon mare parte din susținerea politică, astfel că la 8 august 1974 a demisionat în condițiile în care era aproape sigur că va fi demis de Congres. După demisie, el a acceptat amnistierea venită din partea succesorului său, Gerald Ford. După retragerea din viața politică, Nixon a scris nouă cărți și a efectuat numeroase călătorii în străinătate, ceea ce a contribuit la reabilitarea imaginii sale publice. A suferit un grav accident cerebral la 18 aprilie 1994, și a murit după patru zile, la 81 de ani.
Richard Milhous Nixon (n. 9 ianuarie 1913 – d. 22 aprilie 1994), al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

·         1914 - S-a născut Ion Dumitrescu, istoric literar (m.27.06.1976).
·         1915 - S-a născut inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal, arbitrul britanic Ken Aston. Această idee i-a venit aşteptînd cu maşina la semafor, în anul 1966. La acea vreme, arbitrii nu le spuneau jucătorilor că sînt avertizaţi, trecînd doar numerele lor în carneţel, ceea ce dădea naştere unor controverse în teren şi tribune. Cartonaşele au fost folosite în premieră la Mondialul din 1970, cînd Ken Aston era preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA. Acelaşi Aston a mai introdus echipamentul negru pentru arbitri şi al patrulea oficial în teren şi a colorat steguleţele asistenţilor în roşu şi galben, pentru a fi vizibile (m.25.10.2001).
* 1920: Ilie Savu (n. 9 ianuarie 1920 în CornățeluDâmbovița — d. 16 noiembrie2010București) a fost un fotbalist și antrenor român care a jucat pe postul de portar.[1] A fost unul dintre cei care au pus bazele grupării „roș-albastre
* 1922: Ștefan Mangoianu (n. 9 ianuarie 1922Constanța — 24 martie 1979București a fost un compozitor românA urmat Facultatea de Arhitectură din București (1940–1949) după absolvirea căreia, în 1949, studiază muzica la București cu Sofia Teodoreanu (teoria muzicii), Mihail Jora (armonie, compoziție) și Constantin Bugeanu (orchestrație). Între 1955 și 1960 urmează și absolvește cursurile Conservatorului din București, unde îi are ca profesori pe Victor Giuleanu (teoria muzicii), Gheorghe Dumitrescu(armonie), Myriam Marbé (contrapunct), Tudor Ciortea (forme muzicale), Adriana Sachelarie și Radu Negreanu (istoria muzicii), Emilia Comișel și Tiberiu Alexandru (folclor). Lucrează concomitent ca pianist-corepetitor la ansamblul artistic al CFR-Giulești, apoi ca asistent-corepetitor la Facultatea și Școala de Coregrafie din București și șef-corepetitor al orchestrei de muzică populară „Barbu-Lăutarul”, apoi lector șef-adj. al formațiilor Filarmonicii din București. A mai lucrat ca pianist-corepetitor al Ansamblului Artistic al CCS, secretar muzical al Filarmonicii din Ploiești, profesor la Școala Generală de Muzică și Arte Plastice nr. 2 din București, iar din 1970, ca profesor de pian la Liceul de Muzică „George Enescu”.
A publicat studii și cronici in presa de specialitate.
A primit distincții: premiul al III-lea la Concursul National dedicat Festivalului Mondial al Tineretului (1957) și Premiul Uniunii Compozitorilor din România (1968).
·         1928 - S-a născut Domenico Modugno, cântăreţ şi compozitor italian.
* 1929: Ulu Grosbard (n. 9 ianuarie 1929 la Anvers - 19 martie 2012 la New York City) este un regizor de teatru și film și totodată producător de film belgian 
·        1931 - S-a nascut regizorul, actorul și profesorul român Ion Cojar ; (d. 18 octombrie 2009).
Ion Cojar (n. 9 ianuarie 1931, Recaș, județul Timiș, d. 18 octombrie 2009, București), profesor român de actorie de metodă, cercetător, regizor de teatru și, ocazional, actor de film. El este fondatorul școlii românești de actorie de metodă - foto: ro.wikipedia.org

Ion Cojar – foto: ro.wikipedia.org

Ion Cojar (n. 9 ianuarie 1931, Recaș, județul Timiș, d. 18 octombrie 2009, București), profesor român de actorie de metodă, cercetător, regizor de teatru și, ocazional, actor de film. El este fondatorul școlii românești de actorie de metodă. La nivel teoretic, Ion Cojar și-a adunat toate cercetările și descoperirile în cartea sa intitulată „O poetică a artei actorului”, publicată la editura Unitext în 1996 și reeditată la editura Paideia în 1998.

·         1931 - S-a născut compozitoarea Myriam Marbe ("Cîntecele ploii", "Inscripţie pe un inel", "Profilul unui ţărm") (m.25.12.1997).
* 1933: Wilbur Addison Smith (n. 9 ianuarie 1933) este un scriitor contemporan de limbă engleză. S-a născut în Rhodesia de Nord (actualmente Zambia) pe 9 ianuarie 1933. După studii strălucite în Africa de Sud, a devenit om de afaceri și apoi un scriitor de succes.
Wilbur Smith este considerat maestru incontestabil al romanelor de aventuri. Toate cărțile sale, traduse în 27 de limbi, sunt best-seller-uri internaționale.
·         1934 - S-a născut scriitorul Mircea Tomuş ("Răsfrîngeri", "Istorie literară şi poezie").
* 1936: Ion Nunweiller (1936-2015) a fost un fotbalist român, care a jucat la Echipa națională de fotbal a României.
La vârsta de 14 ani, în 1950, juca la Progresul ICAS București.
Din 1951 a trecut la Dinamo București (debut în Divizia A pe 12 august 1956, Dinamo Buc. - Dinamo Bacău 2 - 1), unde a activat întreagă carieră până în 1972, cu două perioade de întrerupere: în 1956 la Dinamo și 1968-1970 la Fenerbahce, în Turcia, unde în 1970 a cucerit eventul campionat-cupă. Înzestrat cu deosebite calități fizice și morale a reprezentat tipul apărătorului-luptător, bun acroșer, excelent la jocul de cap, sigur în deposedarea adversarului, ambițios și tenace.
De la el și de la fratele său Lică provine porecla "câinele roșu", preluată mai târziu de clubul dinamovist. A fost un veritabil stâlp al apărării dinamoviste și al naționalei în cele 40 de meciuri în care a îmbrăcat tricoul cu nr. 3. printre marile sale performanțe, a jucător, se înscriu 5 titluri și 3 cupe (279 jocuri/19 goluri în prima noastră divizie, 26/3 în cupele europene).
Ca antrenor s-a afirmat relativ repede, reușind chiar în primul an la conducerea tehnică a lui Dinamo, în 1972-1973, să câștige titlul. În continuare a activat în cuplu cu Nicușor, tot la Dinamo, cistigand în în următorii doi ani, încă un titlu, performanță pe care a repetat-o și în 1977, ca antrenor principal la Dinamo. Din 1979 a lucrat la echipele naționale de juniori din cadrul F.C. Luceafărul contribuind la formarea unor valoroase promoții de jucători. După câteva escale fără ecou la Gloria Bistrița (1981-1983), Corvinul (1984-1986), Flacăra Moreni (1986-1989 unde a antrenat echipa mare în timp ce fratele său, Victor Nunweiller, a antrenat echipa mică) și F.C. Argeș (1990-1991),a ajuns pe banca echipei turce Bursaspor. A urmat apoi Ceahlăul, pe care, în 1993, a promovat-o în prima divizie.
După o scurtă retragere a preluat echipa feminină (1996-1998), iar în 1998, F.C. Baia Mare. După 1999 s-a retras, devenind consilier la Dinamo.
Pe 25 martie 2008 a fost decorat de președintele RomânieiTraian Băsescu pentru toată activitatea și pentru „formarea tinerelor generații de viitori campioni” cu „Meritul sportiv Clasa a III-a”
·         1940 - S-a născut Miguel Angel Rodriguez, preşedinte al republicii Costa Rica (ales la 01.02.1996, învestit în funcţie la 08.05.1998).
·         1940 - S-a născut Jimmy Boyd, cântăreţ american.
·       1941 - S-a nascut Joan Baez, cântăreață americană de folk
Joan Chandos Baez (n. 9 ianuarie, 1941 în Staten Island, New York), cântăreață americană de origine mexicană, foarte cunoscută datorită vocii sale foarte individuale. Este deseori numită "conștiința și vocea anilor '60". Multe cântece au o tematică socială - In imagine: Joan Baez in 1963 - foto: ro.wikipedia.org

Joan Chandos Baez (in 1963) – foto: ro.wikipedia.org

Joan Chandos Baez (n. 9 ianuarie, 1941 în Staten Island, New York), cântăreață americană de origine mexicană, foarte cunoscută datorită vocii sale foarte individuale. Este deseori numită “conștiința și vocea anilor ’60″. Multe cântece au o tematică socială

* 1942: Lee Kun-hee (Hangul이건희hanja李健熙pronunție în coreeană: [iːɡʌnhi]; n. 9 ianuarie 1942) este un magnat al afacerilor din Coreea de Sud și este președintele Samsung Group. El a demisionat în aprilie 2008, ca urmare a unui scandal cu fonduri obscure pentru Samsung, dar a revenit pe 24 martie 2010. În 1996, Lee a devenit membru al Comitetului Internațional Olimpic. Cu o avere netă estimată la 12,6 miliarde $, el și familia sa sunt printre cei mai bogati oameni din lume în clasamentul Forbes. El este al treilea fiu al fondatorului Samsung Lee Byung-chul
·         1943 - S-a născut Roy Head, cântăreţ american.
·         1944 - S-a născut Scott Engel, vocalist şi basist american (The Walker Brothers).
·         1944: Grid Modorcea (n. Mitică-Puiu Modorcea,[1] n. 9 ianuarie 1944) este un scriitor român, care s-a manifestat în mai multe genuri literare (poezie, proză, teatru, eseu, pamflet, critică, scenarii de film, studii filosofice, religioase, jurnalism), autor de dicționare de literatură, film, muzică, arte plastice.
Este fondator și director artistic al revistelor „Homo Scandalum” (1990), „Cetățeanul turmentat” (1992), „Acuz” (1993) „Evenimentul cu papagali” (1994). Fondator și director artistic al Studioului „Baricadafilm” (1990) – primul studio de film independent din România postdecembristă. Fondator și director artistic al trupei de teatru ALEF 20 (1968 – 1970), al Editurii EMIN (1994 – 1998) și al Editurii și Studioului de teatru și film EU & UE (2007 – 2008).

·    1944 - S-a nascut Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin
James Patrick "Jimmy" Page (n. 9 ianuarie 1944) este un chitarist și compozitor englez - in imagine: Jimmy Page în 1977 - foto: ro.wikipedia.org

James Patrick “Jimmy” Page (n. 9 ianuarie 1944) este un chitarist și compozitor englez – in imagine: Jimmy Page în 1977 – foto: ro.wikipedia.org

·         1946Virgil Săhleanu, lider sindical român (d. 2000). Virgil Săhleanu (n. 9 ianuarie 1946, satul Cacica, județul Suceava – d. 7 septembrie 2000, Iași) a fost un lider sindical ieșean, asasinat din ordinul conducerii firmei al cărei sindicat îl conducea și al investitorului extern care cumpărase pachetul majoritar de acțiuni.

* 1947: Ioana Ieronim (n. 9 ianuarie 1947Râșnovjudețul Brașov) este o poetă și traducătoare română. A debutat cu versuri în 1971, în „România literară” și „Luceafărul”, iar editorial în 1979 cu volumul „Vară timpurie”.
Are preocupări în domeniul teatrului, traducând din Shakespeare pentru piesele regizate de Cătălina Buzoianu

·         1948 - S-a născut William Cowsill, vocalist şi chitarist american (Cowsills).
·         1948 - S-a născut Tim Hart, cântăreţ, chitarist şi compozitor folk american.
* 1948: Susana Dosamantes este o este o actriță de origine mexicană.
* 1950: Profesorul Sir Alec John Jeffreys este un genetician britanic, care a inventat amprentarea ADN, metodă care este folosită în prezent în toată lumea în știința medico-legală (în munca detectivilor, în testele de paternitate și disputelor legate de imigrări).[7] El este profesor de genetică la Universitatea Leicester,[8][9] și a devenit cetățean de onoare al orașului Leicester în 26 noiembrie 1992.[10] În 1994 a primit titlul de cavaler al Imperiului Britanic pentru rezultatele sale din știință
* 1951: Michel Barnier (n. 9 ianuarie 1951La TroncheFranța) este un om politic francez, membru al partidului Republicanii (fostul UMP) și vicepreședinte al Partidului Popular European.
* 1951: Ioan Ioniță (n. , București, Republica Populară Română) este un fost jucător român de hochei pe gheață pe postul de apărător. A jucat pentru Echipa națională masculină de hochei a României la Jocurile Olimpice de iarnă din 1976 de la Innsbruck.
Sportiv în cadrul secției de HOCHEI PE GHEAȚĂ în sezoanele competiționale 1964/65-1989/90. De asemenea, în sezoanele competiționale 1963/64-1966/67 a activat și la echipa de juniori a clubului. Maestru al sportului din 1972, Maestru emerit al sportului din 1997. A participat la ediția din 1976 a Jocurilor Olimpice de iarnă(locul 7), la 14 ediții ale Campionatului Mondial(1969 – locul 6/grupa B, 1970 – locul 7/grupa B, 1971 – locul 1/grupa C, 1972 și 1973 – locul 4/grupa B, 1974 – locul 6/grupa B, 1975 – locul 5/grupa B, 1976 – locul 1/grupa B, 1977 – locul 8/grupa A, 1978 – locul 4/grupa B, 1981 și 1982-locul 5/grupa B, 1983-locul 7/grupa B, 1985-locul 3/grupa C), la 8 ediții ale Cupei Campionilor Europeni (1977/78 – eliminare în turul 1 și 1978/79 – locul 5-8, 1982/83, 1984/85, 1986/87-eliminare în turul 2, 1987/88, 1988/89, 1989/90-eliminare în grupa preliminară) precum și la 3 ediții ale Spartachiadelor Militare de iarnă (1977 – locul 3, 1979 – locul 4 și 1987-locul 3) la care a cucerit 2 medalii de bronz. 21 titluri de campion național din care 20 la seniori (1964/65, 1965/66, 1966/67, 1968/69, 1969/70, 1973/74, 1974/75, 1975/76, 1976/77, 1977/78, 1979/80, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1984/85, 1985/86, 1986/87, 1987/88, 1988/89, 1989/90) iar 1 la juniori (1966/67). 16 titluri de câștigător al Cupei României (1969, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1980, 1981, 1982, 1984, 1985, 1986, 1987, 1989, 1990-primăvară).
* 1951: Ștefan Urâtu (n. 9 ianuarie 1951Ustiaraionul Dubăsari) este un fizician, doctor în științele fizicii, profesor de fizică și apărător al drepturilor omului, președinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova și profesor la Universității de stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. În perioada august-decembrie 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.[1] Este căsătorit, are 3 fiice.
* 1955: Ion Mureșan (n. 9 ianuarie 1955Vulturenijudețul Cluj) este un poet și publicist român contemporan.
A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1981). A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor-șef al revistei „Verso” din Cluj. A debutat cu poezie în revista „Cutezătorii” (1968). În 2005 a fost invitat în Franța în cadrul programului „Les Belles Étrangères”.
* 1956: Imelda Mary Philomena Bernadette StauntonCBE (n. 9 ianuarie 1956)[4] este o actriță britanică de teatru și film, câștigătoare a premiului BAFTA pentru rolul Vera Drake. A jucat în filmul "Harry Potter și Ordinul Phoenix" având- o ca personaj pe Dolores Umbridge.
·         1959Cristian Alexandru Minculescu (născut pe 9 ianuarie 1959Pitești), mai cunoscut sub numele de Cristi Minculescu, este un solist vocal și compozitor de muzică rock român. Este cunoscut în special pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca vocalist al trupei IrisTatăl lui Cristi Minculescu, născut în 1927, a murit pe 20 ianuarie 1981, la doar 54 de ani.[5] Cristi explică de ce, după moartea tatălui, a rămas să cânte o vreme cu trupa „Totuși”, deși Iris părăsiseră ­Cenaclul „Flacăra”: „Eram, practic, întreținătorul familiei, pentru mama și sora mea. În Cenaclu se plătea bine, iar noi aveam nevoie de bani”.[5]
Mama lui Cristi, născută în 1931, s-a stins în 2006. În 2007, după concertul din București al legendarilor Rolling Stones, Minculescu regreta: „Mie îmi pare rău că ai mei au murit, pentru că, dacă veneau la Rolling Stones, ar fi fost bucuria vieții lor. Tata ar fi avut 80 de ani și mama 76”.[1]
Cristi Minculescu este căsătorit cu Rodica și au împreună doi copii, gemenii Mădălina și Florin, născuți în 1978. Cristi o descrie pe Rodica drept „prietenul ideal“[13]. „Mie mi-a fost clar din prima, pentru că am avut flux. Eu am flux imediat cu foarte puțină lume. Și ea e imaginea mea în oglindă. Imediat mi-am dat seama că ea e“[14], mai spune Minculescu despre soția sa.
„Cristi este un tată și un soț incredibil de iubitor. Când nu era în turneu sau în studioul de înregistrări era acasă, cu familia. Cred că iubirea atât de mare a Rodicăi se datorează și modului în care s-a comportat Cristi față de ea și față de copii”[15], spune fostul fotbalist Ilie Balaci, un prieten apropiat al familiei.
Rodica este o femeie modestă, căreia nu îi place să se vorbească despre ea. Întotdeauna a stat în umbra soțului, a știut să impună respect pentru viața lor privată. Puțini au reușit să pună întrebări despre asta, „și mai puțini să primească răspunsuri”, spune creatoarea de modă Liza Panait, pe care o leagă de familia Minculescu o prietenie veche de 15 ani.[15]
Florin Minculescu, fiul lui Cristi, a studiat jurnalismul în România, apoi a făcut cursuri de marketing și relații publice la Universitatea Ludwig Maximilian din München și un master în marketing și comunicare în afaceri. A lucrat doi ani de zile pentru ziarul „Starnberger Merkur”. În total, a locuit în München șase ani. Acum stă în România, traduce catalogul „Quelle” și nu vrea să mai plece nicăieri, deocamdată. A avut o cafenea în București, pe care o numise „Cristi Cafe”, dar nu a mers.[16] Florin spune despre tatăl său: „Eu i-am mai spus lui, este perfect”.[17]
Sora geamănă a lui Florin, Mădălina, a studiat Dreptul în Germania, apoi a urmat cursurile Facultății de Limbi Străine a Universității din București, iar acum lucrează pentru guvernul Canadei.[18]
Până au împlinit trei ani, gemenii Mădălina Ioana și Bogdan Florin nici nu știau de Cristi Minculescu, și nici el de ei. Gemenii sunt de fapt din prima căsătorie a Rodicăi, cu Adrian Roșu, stabilit de 10 ani în Canada..[19]
Cristi Minculescu a depus la Tribunalul București o cerere de adopție a celor doi copii. Solicitarea s-a făcut într-o ședință secretă, iar la termen au fost prezenți Cristi Minculescu, soția sa Rodica și cei doi gemeni, Mădălina Ioana și Bogdan Florin. Pe data de 15 iunie 2009, Tribunalul București a admis cererea lui Cristi Minculescu și a încuviințat ca acesta să-i poată adopta pe cei doi copii ai soției sale
Pe data de 11 februarie 2009 Cristian Minculescu a fost internat într-o clinică din RegensburgGermania, artistul suferind de câțiva ani de boala polichistică hepatoacută. „Boala, care cauzează multe chisturi pe ficat și rinichi, a fost moștenită de la tatăl său și a evoluat în ultima perioadă. Chisturile s-au mărit și au început să afecteze funcțiile hepatice”[21], a precizat dr. Dorel Săndesc, medicul timișorean care l-a consultat periodic pe Minculescu, citat de NewsIn. Medicul a infirmat zvonurile conform cărora Cristi ar suferi de ciroză. În urma analizelor din Germania a rezultat că Minculescu are nevoie urgentă de transplant de ficat. Soția artistului, Rodica Minculescu, și-a dat acordul să-i doneze o parte din ficat în vederea transplantului. După investigații amănunțite, medicii au constatat că soția artistului, în vârstă de 53 de ani, este un donator compatibil.
Ministerul Sănătății din România a decis să suporte costul operației. „Ministerul Sănătății plătește doar costul intervenției chirurgicale, adică 47.000 de euro, restul suportă familia. Este un gest de respect și de recunoștință pentru un artist care ne-a încântat sufletele”, a declarat pe data de 1 martie 2009 ministrul Sănătății, Ion Bazac, referindu-se la transplantul de ficat.[22]
Operația principală s-a desfășurat pe 24 martie 2009 și a început la ora 8.30, iar în sala de operații a fost adusă mai întâi soția aristului, Rodica Minculescu. Medicii i-au prelevat soției o porțiune de aproximativ 65 la sută din lobul drept al ficatului, operație ce a durat aproximativ patru – cinci ore. În ultima parte a intervenției chirurgicale a fost adus și Minculescu pentru a i se extrage partea afectată a ficatului și a i se implanta ficatul donat.[23]
„Transplantul a reușit! Organul a fost acceptat”, a declarat în cursul aceleiași zile Cosmin Nicoară, impresarul trupei Iris, după operație. „Cele două intervenții chirurgicale suportate de Cristi și Rodica Minculescu au fost făcute paralel. Transplantul hepatic efectuat marți lui Cristi Minculescu s-a încheiat după zece ore.”[24]
Cristi Minculescu a fost supus ulterior altor două intervenții chirurgicale, una pe 27 martie și cealaltă pe 12 aprilie. Solistul a trecut cu succes și de aceste operații. „Starea lui este bună. I-au scos sâmbătă seara tampoanele care îi susțineau organele interne și acum este pe cont propriu, s-au terminat intervențiile. Medicii sunt mulțumiți”, a declarat impresarul Cosmin Nicoară, adăugând că „soția cântărețului, Rodica, a fost și ea scoasă de la terapie intensivă și așteaptă să i se alăture și Cristi”.[25]
Minculescu a fost externat la începutul lunii aprilie și s-a întors în România pe 16 aprilie 2009. Actualmente urmează un program de recuperare. Conform colegilor lui de trupă, el și soția sa se simt foarte bine. Pe data de 25 iulie Iris au susținut primul concert de după operația lui Cristi, la festivalul CokeLive Peninsula de la Târgu Mureș
* 1963: Angela Aramă (n. 9 ianuarie 1963Cornești, Ungheni) este o jurnalistă, publicistă și om politic din Republica Moldova, care a deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 2005-2009.
* 1965: Cristian Pîrvulescu (n. 9 ianuarie 1965, Ploiești) este un politolog și un comentator al vieții sociale și politice românești. Absolvent al Facultății de Filosofie al Universității București (1989), s-a format la școala de politologie franceză.[necesită citare]
Din 1999 este președintele Asociației "Pro Democrația". Ca analist politic, s-a pronunțat pentru corectitudinea și transparența finanțării partidelor și a actului politic, dar și pentru diminuarea rolului lor în ceea ce privește inițiativele guvernamentale, aceasta fiind o cauză a ineficienței politice[necesită citare].
Este conferențiar universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, unde susține cursurile de politică comparată și instituționalism politic. Din decembrie 2005 este decanul Facultății de Științe Politice.
* 1967: Claudio Paul Caniggia (n. 9 ianuarie 1967, în Henderson, Buenos Aires) este un fost fotbalist argentinian, care juca pe postul de atacantsau mijlocaș. Caniggia a evoluat în 50 de meciuri pentru echipa națională de fotbal a Argentinei,[1] reprezentându-și țara la trei Campionate Mondiale de Fotbal (1990, 1994, 2002).
Pe durata carierei sale Claudio Caniggia a jucat și la cele două mari rivale din Argentina, River Plate și Boca Juniors, câte trei ani la fiecare.
* 1967: Ionuț Chirilă (n. 1967) este un antrenor de fotbal român. Este fiul lui Ioan Chirilă și al Iarinei Dermian și fratele lui Tudor Chirilă. A fost antrenor la mai multe cluburi, printre care CSM FocșaniConcordia Chiajna și CSMS Iași.
·         1969 - S-a născut poetul Mihail Grădinaru ("Eusebeia", "Poetică şi poezie modernistă", "Cuvinte de taină").

·         1970Lara Fabian, cântăreață și actriță belgiană
* 1975: Xavier Méride (n. 9 ianuarie 1975ParisFranța) este un fost fotbalist francez. De-a lungul carierei a evoluat la RC LensToulouse FC dar și la Dinamo în Liga I.
·         1977Vlad Gabriel Hogea, politician român
·         1978Gennaro Ivan „Rino” Gattuso,[1] Ufficiale OMRI (n. 9 ianuarie 1978, Corigliano Calabro, Italia) este un antrenor de fotbal și fost fotbalist italian, care evolua pe poziția de mijlocaș defensiv.
Gattuso este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai agresivi, dar și unul dintre cei mai buni mijlocași defensivi din lume. De-a lungul carierei sale la AC Milan, a câștigat trofeul UEFA Champions League, în 2002–03 și 2006–07, și de asemenea titlul în Serie A în 2003-04 și 2010-2011.
Între 2002 și 2010, Gennaro Gattuso a reprezentat Italia la trei Campionate Mondiale și la trei Campionate Europene de Fotbal.
·         1978A.J. McLean, membru al formației Backstreet Boys
* 1979: Silvio Fernández Briceño (n. 9 ianuarie 1979, Caracas) este un scrimervenezuelan specializat pe spadă. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice.
Este fiul scrimerului Silvio Fernández, care a participat la Jocurile Olimpice din 1968 de la Ciudad de México.[1] Primele sporturi au fost fotbal și natație. S-a apucat de scrimă la vârsta de zece ani.[2] În 2000, a mers la Paris pentru să urmeze studii de drept administrativ și să se pregătească sub îndrumarea maestrului francez Daniel Levavasseur. În momentul respectiv, nu vorbea franceză: s-a prezentat la clubul Racing Lagardère cu o hârtie pe care era scris „Pot veni să mă antrenez?”[2]
S-a calificat la Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena și a ajuns în sferturile de finală. A fost învins de elvețianul Marcel Fischer, care a cucerit titlul olimpic în cele din urmă. La Beijing 2008, a pierdut în tabloul de 16 cu maghiarul Gábor Boczkó. La Londra 2012, a ajuns din nou în sferturile de finală, unde a fost bătut de americanul Weston Kelsey.
S-a căsătorit în anul 2009 cu spadasina elvețiană Sophie Lamon. Împreună au o fată, Celeste, născută în octombrie 2012. Avocat de formație, lucrează ca prim secretar la ambasada venezuelană de la Berna.
·         1980Francisco Pavón, fotbalist spaniol
* 1980: Edgard Anthony Álvarez Reyes (n. 9 ianuarie 1980Puerto CortésHonduras) este un fotbalist hondurian care se află sub contract cu clubul Dinamo București.
* 1980: Francisco „Paco” Pavón Barahona (n. 9 ianuarie 1980 în MadridSpania) este un fost fotbalist spaniol care a jucat pe postul de fundaș central.
* 1981: Pavel Beganski (n. 9 ianuarie 1981) este un fotbalist din Belarus, care în prezent joacă la MKK-Dnepr Rogachev. În 2007 a jucat la Oțelul Galați.
* 1981: Dorotheea Petre (n. 9 ianuarie 1981Eforie Nord) este o actriță românăde teatru, voce și filmPetre a absolvit Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța, după care a profesat timp de un an ca educatoare. A fost admisă în Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din București în toamna anului 2002 și a absolvit în 2006. În 2004 a participat la un casting pentru lung-metrajul de debut al regizoarei Ruxandra ZenideRyna, obținând rolul principal. La filmări, actrița îl cunoaște pe Cătălin Mitulescuproducător al filmului; Mitulescu o va invita să joace unul dintre rolurile din filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, propunere care se materializează în vara anului 2005. Actrița câștigă premiul pentru cel mai bun rol feminin la secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes din anul următor.
* 1981: Ionela Gâlcă-Stanca este o jucătoare de handbal din România care, până pe 6 martie 2013,[2] a evoluat la clubul CS Oltchim Râmnicu Vâlcea. Începând din iulie 2015, ea a devenit componentă a clubului francez AC Issoudun Handball, care evoluează în liga N3
·         1982: Catherine, ducesă de Cambridge (Catherine Elizabeth; născutăMiddleton; n. 9 ianuarie 1982),[1] cunoscută popular sub numele "Kate"este soția Prințului William de Wales. Ducele de Cambridge este al doilea în linia de succesiune la tronurile Commonwealth, după tatăl său; este de așteptat ca într-o zi ducesa să devină regină consort.[2]
Catherine a crescut la Chapel Row, un sat din apropiere de Newbury, Berkshire, Anglia.[3] A studiat Istoria Artei în Scoția la Universitatea din St Andrews, unde l-a întâlnit pe Prințul William de Wales în 2001. Logodna lor a fost anunțată la 16 noiembrie 2010, și ea a participat la numeroase evenimente regale înainte ca ei să se căsătorească la 29 aprilie 2011 la Westminster Abbey.
Catherine a avut un impact major asupra modei britanice, fiind numită "efectul Kate Middleton", și în 2012, a fost selectată ca una din cele 100 de persoane cele mai influente din lume de către revista Time.[4][5] La 22 iulie 2013 ea a născut un băiat, Prințul George de Cambridge, care este al treilea în linia de succesiune la tronul britanic. Cea de-a doua sarcină a fost anunțată de Palatul Kensington la 8 septembrie 2014
Middleton s-a născut la spitalul Royal Berkshire, ca primul copil din cei trei ai lui Michael Francis Middleton (n. 1949), fost dispecer aerian la British Airways și Carole Elizabeth Middleton (n. 1955), fostă stewardesă. Michael și Carole s-au căsătorit la 21 iunie 1980 la DorneyBuckinghamshire.[7][8]
Kate a studiat la colegiul Marlborough, apoi a urmat Universitatea St Andrews, unde l-a întâlnit pe Prințul William. A absolvit universitatea în 2005 cu un master în Istoria Artei.
La 16 noiembrie 2010, Casa Clarence a anunțat că Prințul William și Kate Middleton intenționează să se căsătorească în 2011.[9][10] Cuplul s-a logodit în octombrie 2010 în Kenya, în timpul unei vacanțe de 10 zile.[11][12] Nunta a avut loc la Westminster Abbey la 29 aprilie 2011.[13]
La 3 decembrie 2012, Palatul St James a anunțat că ducesa de Cambridge este însărcinată și așteaptă primul copil al cuplului.[14] Anunțul a fost făcut după ce ducesa a fost internată la spitalul privat "King Edward VII" situat în centrul Londrei, din cauza gravidarum hyperemesis (grețuri).[14]. La 22 iulie 2013 ducesa a născut un băiat de 3,80 kg. La 24 iulie 2013, Palatul Kensington a anunțat că băiatul se va numi George Alexander Louis.La 2 mai 2015 ducesa a născut o fată de 3,70 kg. La 4 mai 2015, Palatul Kensington a anunțat că fata se va numi Charlotte Elizabeth Diana. În data de 4 septembrie 2017, Palatul Kensington a anunțat că ducesa de Cambridge este însărcinată cu cel de-al treilea copil. La 23 aprilie 2018, ducesa a născut un băiat de 3,80 kg.[15] La 27 aprilie 2018, Palatul Kensington a anunțat că băiatul se va numi Louis Arthur Charles.
Ducele și Ducesa s-au întâlnit cu președintele american Barack Obama și cu Prima Doamnă Michelle Obama la Palatul Buckingham la câteva săptămâni după nuntă.[17]
Catherine a fost introdusă oficial în viața publică la 24 februarie 2011, cu două luni înainte de nuntă, atunci când ea și William au participat la o ceremonie în Trearddur, Anglesey în North Wales.[18] O zi mai târziu ei au apărut la St Andrews la celebrarea a 600 de ani de existență a universității. La 16 februarie 2011, Casa Clarence a anunțat că ducele și ducesa vor participa la primul tur regal din Canada care a avut loc în iulie 2011.[19]
În mai 2011, la scurt timp după nuntă și în timp ce Prințul Charles era în vizită oficială în Statele Unite, Casa Clarence a anunțat că ducele și ducesa vor vizita și California după turul canadian. A fost prima vizită a ducesei de Cambridge în Statele Unite.[20]
La 26 octombrie 2011, ea a efectuat primul ei eveniment solo pentru In Kind Direct, în timp ce Prințul de Wales era în Arabia Saudită.[21] La 2 noiembrie, ducele și ducesa de Cambridge au vizitat Centrul de Resurse al UNICEF pentru furnizarea de alimente copiilor subnutriți din Africa, situat în CopenhagaDanemarca.[22][23]
La 19 martie 2012, ducesa a susținut primul ei discurs public, într-un centru de tratamente paliative pentru copii, pe care îl patronează.[24]
Ducesa s-a implicat în organizațiile de caritate sprijinite de soțul ei și de fratele acestuia, prințul Harry. În iunie 2012, Fundația Prințului William și a Prințului Harry a fost redenumită în "Fundația Regală a ducelui și ducesei de Cambridge și a Prințului Harry" pentru a reflecta contribuția Catherinei.[25] Ducele și Ducesa au fost anunțați ca ambasadori pentru Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, alături de prințul Harry.[26] Ca parte a rolului ei, ducesa a participat la numeroase evenimente sportive de-a lungul jocurilor.
În septembrie 2012, ducele și ducesa s-au angajat într-un tur care a cuprins SingaporeMalaeziaTuvalu și Insulele Solomon, ca parte a Jubileului Regal. În timpul acestei vizite în străinătate, ducesa a ținut primul ei discurs oficial în străinătate, în timp ce vizita un ospiciu din Malaezia, bazându-se pe experiența sa în calitate de patron al Ospiciului de copii din Anglia de Est.[27]
După nașterea Prințului George, ea efectuat primul ei angajament la sfârșitul lunii august, atunci când l-a însoțit pe Duce pentru a se întâlni cu atleții care se pregăteau pentru un ultra-maraton pe insula Anglesey, unde Ducii au o reședință. La începutul lunii martie 2014, s-au anunțat detaliile unui tur de două săptămâni în Noua Zeelandă și Australia pe care Ducele, Ducesa și fiul lor urmau să-l facă în perioada 16-25 aprilie. A fost prima vizită a Catherinei în acea zonă și prima apariție publică majoră a Prințului George de la botezul său, din octombrie 2013. Turul a început în Noua Zeelandă unde au vizitat Wellington, Blenheim, Auckland, Dunedin, Queenstown și Christchurch. S-a terminat în Australia unde au vizitat Sydney, the Blue Mountains, Brisbane, Uluru, Adelaide și Canberra.
La 21 iulie 2014, s-a anunțat că Ducesa va face primul ei tur de una singură și va vizita Malta în perioada 20–21 septembrie 2014, când insula va celebra cea de-a 50-a aniversare de la independență. Călătoria a fost anulată, Ducele înlocuind-o, după ce s-a anunțat la începutul lunii septembrie cea de-a doua sarcină a ei. În aprilie 2016, Ducesa și soțul ei au făcut un tur în India și Bhutan
  • 9 ianuarie 1982– 29 aprilie 2011Miss Catherine Elizabeth Middleton
  • 29 aprilie 2011– prezentAlteța Sa Regală ducesa de Cambridge[29]
Spre deosebire de majoritatea mireselor regale și în contrast cu cele mai multe consoarte regale anterioare timp de 350 de ani, Catherine nu are un fond aristocratic sau regal.[30][31] În dimineața nunții, la 29 aprilie 2011 la 8:00 am, oficiali de la Palatul Buckingham au anunțat că în concordanță cu tradiția regală regina l-a numit pe Prințul William duce de Cambridge, Conte de Strathearn și Baron Carrickfergus
Catherine Middleton
Ducesă de Cambridge
Duchess Kate of Cambridge visits Sweden (2018).jpg
Ducesa de Cambridge în 2018
Date personale
Nume la naștereCatherine Elizabeth Middleton
Născută (37 de ani)
Reading, BerkshireAnglia
PărințiMichael Middleton[*]
Carole Middleton[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPippa Middeletone
James William Middleton[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPrințul William, Duce de Cambridge
CopiiPrințul George de Cambridge Prințesa Charlotte de Cambridge Prințul Louis de Cambridge
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religieanglicanism[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
femeie de afaceri Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDucesă de Cambridge,Contesă de Strathearn,Lady Carrickfergus
Familie nobiliarăCasa de Windsor
* 1985: Juan Francisco Torres Belén (n. 9 ianuarie 1985), cunoscut ca Juanfran, este un fotbalist spaniol care evoluează la Atlético Madrid în La Liga, pe postul de fundaș.
* 1987: Anna Tatangelo, de asemenea, cunoscută doar ca Anna[1] (Sora, 9 ianuarie 1987), este o cântăreață italiană.
De asemenea, ea a lucrat ca prezentatoare de televiziune, model și personalitate de televiziune. După ce a câștigat numeroase concursuri de muzică și Academia Cantecului din Sanremo, a devenit cunoscută datorită victoriei de la Festivalul Sanremo 2002 în secțiunea Tineri, cu cântecul ”Doppiamente fragili”.
A publicat 6 albume de studio, 25 de single-uri, și o coloană sonoră, și a vândut peste 700.000 de exemplare din discurile sale[2] , câștigând mai multe discuri de aur și platină. A participat de șapte ori  la Festivalul Sanremo cu melodiile ”Doppiamente Fragili” în 2002”Volere volare” în 2003, ”Ragazza di periferia” în 2005”Essere una donna” în 2006 (care a devenit piesa ei cea mai faimoasă până astăzi, cu peste 180.000 de exemplare vândute) ”Il mio amico” în 2008, ”Bastardo” în 2011, și ”Libera” din 2015 concurând într-un total de nouă categorii și câștingând cinci podiumuri, inclusiv victoria în categoria de Tineri în 2002, și primul loc la categoria de Femei în 2006. De asemenea, ea a primit numeroase premii și distincții, inclusiv un Premio Mia Martini "Tineri", Veneția Music Award, un Vânt Music Award , și două partecipări la Coca Cola Festival de Vară.
* 1987: Lucas Pezzini Leiva (n. 9 ianuarie 1987), cunoscut ca Lucas, este un fotbalist internațional brazilian, care în prezent evoluează la echipa din Serie ASS Lazio și la echipa națională de fotbal a Braziliei. Lucas este nepotul fostului fotbalist brazilian Leivinha[3] și mai deține cetățenie italiană.
* 1988: Monica Elena Ungureanu (n. 9 ianuarie 1988Craiova) este o judokaromână legitimată la CS Dinamo, laureată cu bronz la Campionatul European din 2016 de la Kazan.
S-a apucat de judo la vârsta de 11 ani la CSM Craiova sub îndrumarea lui Mihai Voinea.[1] S-a mutat în 2003 la CSM Club, apoi la CS Dinamo. Începând cu 2006 s-a alăturat lotului olimpic. În 2014 a câștigat Grand Prix-ul de la Zagreb[2] și cel de la Qingdao.[3] În anul următor a câștigat Grand Slam-ul de la Baku[4] și s-a clasat pe locul 7 la Campionatul Mondial.
·         1989Nina Dobrev (născută Nikolina Konstantinova Dobreva; 9 ianuarie1989, Sofia, Bulgaria)[2] este o actriță, cântăreață și fotomodel de origine bulgaro-canadiană.[3][4] A jucat rolul Miei Jones, o tânără adolescentă devenită mamă, în serialul Degrasi: The Next Generation. În acest serial a jucat pentru 3 sezoane, de la sezonul 6 până la sezonul 9.
A fost protagonista serialului Jurnalele Vampirilor (Elena Gilbert). Plecand, astfel, la sfarsitul sezonului 6. Aceasta a mai fost si Amara si Katherine Pierce (Katrina Petrova) care erau dublurile mai batrane ale Elenei Gilbert.
·         1989Kinga Byzdra (n. 9 ianuarie 1989, în Puławy)[2] este o handbalistă polonezăcare joacă pentru clubul muntenegrean ŽRK Budućnost Podgorica și echipa națională a Poloniei.
* 1990: Cristina Strecopîtov (n. 9 ianuarie 1990București) este un magiciandin București, România, cunoscută după aparițiile sale din televiziune precum și din spectacolele de magie jucate pe scenele teatrelor din România. Ea a fost catalogată de media ca prima femeie magician din România.
* 1996: Oana Gregory (n. 9 ianuarie 1996, Negrești Oaș, Țara Oașului, jud. Satu Mare), pe numele ei adevărat Oana Grigoruț, este o tânără actriță, cunoscută pentru rolurile sale din serialele Disney.
Oana Grigoruț sau Oana Gregory s-a născut în orașul Negrești Oaș, avându-i ca părinți pe Dumitru și Mariana Gregoruț.[1] La vârsta de 6 ani ajunge se mută împreună cu familia în Statele Unite.[2] Imediat după ce a ajuns la Hollywood, Oana a început să facă print-modeling și reclame de publicitate TV.[3] A jucat în filmul „Spork” (2010)[4], în productiile Disney „Kickin’ It” (anul 2011) și „Lab Rats”, în prezent joacă rolul principal în serialul „Crash & Bernstein”, unde o interpretează pe Amanda. Pentru rolul Amandei, Oana a fost aleasă din peste 2600 de persoane participante la casting.[2] Serialul se difuzează deja în 26 de țări

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...